FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op vrijdag 5 januari 2018 hebben de competitieleiders de indelingen van de voorjaarscompetitie in de afdeling Oost gepubliceerd. Ook hebben alle wedstrijdsecretarissen een toelichting gekregen bij die indelingen. Kampenion schrijft liefst 13 seniorenteams (!) in voor die voorjaarscompetitie, een record aantal. De indeling laat voor Kampenion meevallers zien, maar ook teleurstellingen. Zoals je van mij gewend bent, neem ik de indelingen weer met je door, vermeld ik hoe de teamindelingen eruit zien, beschouw ik het seizoen voor en ontbreekt ook de ‘onvermijdelijke’ prognose niet.

 

Team 1                 Gert-Jan de Lange, Julian Plette en Ton Ringenier
3e divisie D          Assen 2, De Brug 1, DOV 1, Hilversum 5, Kampenion 1 en Stedebroec 1

Team 1 komt na een mooi avontuur in de 2e divisie het komend seizoen weer in de 3e divisie uit. Het team – ik gaf het al in mijn laatste bijdrage van het afgelopen seizoen aan – is gewijzigd in vergelijking met vorig seizoen. Ivan Hollander heeft besloten om - door blessureperikelen gedwongen - een stapje terug te doen. Zijn plaats wordt ingenomen door Julian Plette die overkomt van Bosman/Wezep 1. Dat betekent dat de gemiddelde leeftijd van het team – die al vrij laag was – nog lager is geworden. Die ligt nu op 22 jaar op het moment dat de competitie van start gaat. De geruchten gaan dat Pampers pogingen in het werk stelt om het team te sponsoren.

Wat te zeggen over de kansen van team 1? Welnu, volgens mij liggen er kansen om weer bovenin mee te doen. Concurrentie zie ik vooral komen van ‘oude bekende’ De Brug 1 en DOV 1 die het afgelopen seizoen beide als tweede eindigden in de 3e divisie. Assen 2 en Hilversum 5 zijn promovendi uit de afdelingscompetitie. Stedebroec 1 was vorig seizoen tegenstander van Bosman/Wezep 1 en dus ook van Julian.
Als degradant uit de 2e divisie moet team 1 – ook in deze samenstelling – in staat worden geacht om met De Brug 1 en DOV 1 te strijden om de titel.

Mijn prognose voor team 1 luidt: een 2e plaats.

De heren beginnen de competitie op zaterdag 27 januari as. met een uitwedstrijd bij Hilversum 5.

 

Team 2                  Jordy ten Have, Ivan Hollander, Robin Lieftink en Thomas Niemeijer
Hoofdklasse A       De Brug 3, DTV ’84 1, Effekt ’74 1, Kampenion 2, Thibats 1 en TT Zwolle 3

Het team 2 van het afgelopen seizoen – Jordy ten Have, Robin Lieftink en Thomas Niemeijer – is versterkt met Ivan Hollander. Het afgelopen seizoen keek Ivan in de dagen na een competitiewedstrijd regelmatig op zijn ID-kaart of zijn geboortejaar wel klopte. Hij wilde daarom een stapje terug doen om te voorkomen dat hij het plezier in het spelletje (definitief) verliest. Een begrijpelijke keuze.
Normaal gesproken komt hij dit seizoen alleen in actie als één van de anderen verhinderd is. Thomas speelt bijvoorbeeld op de zaterdag ook nog jeugdcompetitie, terwijl DTV ’84 en Effekt ’74 op zaterdag thuis spelen. Maar het zal duidelijk zijn dat het voor team 2 een luxe is 'om Ivan achter de hand te hebben'.

Ook team 2 gaat voor de titel. Daarbij is het op het moment van 'schrijven' nog niet duidelijk of de titel automatisch promotie naar de 3e divisie betekent. De concurrentie komt vrijwel zeker uit het oosten: DTV ’84 1 en Effekt ’74 1. De vrienden uit Dalfsen moeten dan overigens wel uit een beter vaatje tappen dan het afgelopen seizoen.

Mijn prognose voor team 1 luidt: een 1e plaats. Ik denk dat de breedte van het team de doorslag geeft.

Team 2 begint de competitie op vrijdag 26 januari as. met een thuiswedstrijd tegen … DTV ’84 1. Een mooie graadmeter.

 

Team 3                  Wim Tillema, Bas de Vries, Gertjan Wessels en Gerben Wolterink
Hoofdklasse B       Bosman/Wezep 1, De Brug 2, Entac 2, Kampenion 3, Swift (D) 1 en TT Zwolle 2

Team 3 gaat in ongewijzigde samenstelling – dus met Wim Tillema, Bas de Vries, Gertjan Wessels en Gerben Wolterink – de nieuwe competitie in. Het afgelopen seizoen handhaafde het zich als debutant probleemloos en dus heel keurig in de Hoofdklasse. De ervaring leert dat een tweede seizoen minstens zo moeilijk is. Het is te hopen dat Wim zijn goede seizoen een dito vervolg geeft, dat Bas en Gertjan tenminste hetzelfde percentage weten te halen en dat Gerben zich duidelijk weet te verbeteren. Zijn spel en niveau tijdens de Clubkampioenschappen waren wat dat betreft veelbelovend.

Ik verwacht dat Entac 2 met afstand de voornaamste titelkandidaat is. Daarachter acht ik de verschillen niet groot. Bosman/Wezep 1, de degradant uit de 3e divisie, is uiteraard behoorlijk verzwakt na het vertrek van kopman Julian. Het is afwachten hoe dit voor het team uitpakt en hoe de kracht nu moet worden ingeschat. Het belooft volgens mij een spannende competitie te worden voor team 3. Maar ik ben ervan overtuigd dat het tenminste één team achter zich weet te houden.

Mijn prognose voor team 3 luidt: een 4e plaats.

Team 3 begint de competitie op vrijdag 26 januari met een thuiswedstrijd tegen Swift (D) 1 en dat is direct een belangrijke wedstrijd.

 

Team 4                  Nick Kuipers, Ralph Trip, Peter Vrielink en Hans de Vries 
Promotieklasse B  Blauw-Wit 2, De Toekomst 4, De Veluwe 2, Kampenion 4, Smash 2000 1 en Trias 2

Team 4 is in vergelijking met het vorig seizoen nogal gewijzigd. Peter Vrielink, die enige tijd geleden ‘vanwege de liefde’ naar Kampen is verhuist, heeft zich bij Kampenion aangemeld en hij bracht een nogal ‘aardige’ ELO rating mee. Hij heeft echter een aantal seizoenen niet gespeeld en daarom leek een plek in een Hoofdklasseteam nog wat te hoog gegrepen. Om het nieuwe team 4 zo sterk mogelijk te maken, zijn de sterkste 1e klassers – Nick Kuipers, Ralph Trip en Hans de Vries – en Peter bij elkaar gezet en werd gehoopt op een plek in de Promotieklasse. Welnu, we kunnen constateren dat die missie geslaagd is. Het team is in de Promotieklasse ingedeeld.

Maar Promotieklasse spelen is één, je als team handhaven is deel twee van de operatie. Peter mist uiteraard ritme en heeft wat tijd nodig om ‘weer op krachten te komen’. Hans en Nick hebben wel voldoende ritme, maar ook zij kunnen aan de bak. Ralph is reserve en komt normaal gesproken enkele keren in actie als een teamgenoot verhinderd is. Hij heeft de laatste seizoenen aangetoond tot de sterkere spelers in die 1e klasse te behoren.

Blauw-Wit 2 is de degradant uit de Hoofdklasse. Maar dat team keert normaal gesproken niet eenvoudig in die klasse terug. Het heeft namelijk geduchte concurrentie van met name De Veluwe 2 en vermoedelijk Smash 2000 1. Trouwens, ook Trias 2 is er sterker op geworden in vergelijking met het afgelopen seizoen.

Team 4 moet zien om in ieder geval twee teams achter zich te houden. De Toekomst 4, de andere promovendus, zou er daar één van moeten zijn. Dat betekent dat het ook één van de vier hiervoor genoemde teams moet zien voorbij te streven. We gaan het volgen.

Mijn prognose voor team 4 luidt: een 4e plaats.

Team 4 start de competitie op vrijdag 26 januari as. met een thuiswedstrijd tegen Blauw-Wit 2. Ik ben benieuwd hoe beide teams – degradant en promovendus – zich tot elkaar verhouden.

 

Team 5                  Bertin Bos, Danny Bruins, Dick Hoekman, Sebastian Holzapfel en Jackie vd Meulen
1e klasse A            Bosman/Wezep 2, Dronten ’74 1, Heino 2, Kampenion 5, Smash ’70 3 en TT Zwolle 5

Omdat de sterkste 1e klassers van het afgelopen seizoen (en Peter Vrielink) bij elkaar in het team (4) zijn geplaatst, is team 5 logischerwijs ook nogal gewijzigd. Bertin Bos en Dick Hoekman zijn 'gebleven' en zij hebben gezelschap gekregen van Danny Bruins, Sebastian Holzapfel en Jackie van der Meulen. Zo zijn Dick en Jackie die voor het eerst in 1824 in hetzelfde team samen speelden, voor de 23ste keer met elkaar herenigd. Ook in deze samenstelling moet het team zich in de 1e klasse kunnen handhaven. Danny zal normaal gesproken niet veel spelen. Hij reist doordeweeks vanwege studie heen en weer tussen Kampen en Utrecht en geeft komend seizoen voorrang aan zijn laatste jeugdcompetitie.

De 1e klasse A is een poule zonder echt ‘zwakke broeders'. En er is op voorhand ook niet direct een team dat er duidelijk bovenuit steekt. Het zou maar zo kunnen dat Dronten '74 1 – het afgelopen seizoen lang degradatiekandidaat – dit seizoen hoge ogen gaat gooien. De poule telt maar liefst drie promovendi: Bosman/Wezep 2, Heino 2 en Smash '70 3, maar deze (jonge) teams gaan nog van zich doen spreken.

Tussen al dat geweld moet team 5 zich staande zien te houden. Een pittige, maar geen onmogelijke, opgave. Ervaring en geslepenheid zijn in tafeltennis immers belangrijke kwaliteiten.

Mijn prognose voor team 5 luidt: een 3e plaats.

Team 5 begint de competitie op vrijdag 26 januari met een thuiswedstrijd tegen TT Zwolle 5.

 

Team 6                 Robin Makkink, Gerard Palland en Simon vd Woude
2e klasse A           DTV ’84 2, Harderwijk 1, Kampenion 6, NTC Leogang 2, Smash-In 1 en TT Zwolle 6

Team 6 is vrijwel ongewijzigd gebleven. Alleen Jelmer van der Veen is 'vertrokken'; hij staat nu (reserve) bij team 8. Robin Makkink, Gerard Palland en Simon van der Woude moeten het dus met hun drieën doen, maar kunnen voor een invaller een beroep doen op de sterke 3e klasteams eronder.

De afgelopen seizoenen eindigde team 6 steevast op een derde plaats. De nieuwe indeling biedt mogelijkheden om hoger te eindigen en zelfs mee te doen om plaats 1. Al wil ik daarmee niet 'zeggen' dat het zomaar even kampioen wordt. DTV '84 2 en ook TT Zwolle 6 zijn sterke tegenstanders en ik beschouw hen dan ook als de voornaamste concurrenten. Harderwijk 1 – met o.a. Edwin van der Leij – beschouw ik als 'dark horse', terwijl NTC Leogang 2 en Smash-In 1 alles in het werk moeten stellen om de degradatieplaatsen 5 en 6 te ontlopen.

Mijn prognose voor team 6 luidt: een 2e plaats.

Team 6 begint de competitie op vrijdag 26 januari met een uitwedstrijd tegen TT Zwolle 6. Een mooie graadmeter zo aan het begin van het seizoen.

 

Team 7                 Roelard Bos, Theo Hogenhorst, Djengis van Nek en Jan Ringenier
3e klasse A           Emmeloord 2, Heino 6, Hoonhorst 1, Kampenion 6, TT Zwolle 9 en Wham 1

Team 7 is een nieuw samengesteld team. Djengis van Nek kwam – vanwege zijn verhuizing naar Kampen – over van TT Zwolle. Roelard Bos (vorig seizoen team 9), Theo Hogenhorst (vorig seizoen team 7) en Jan Ringenier (vorig seizoen Dronten '74 2) gaan gezamenlijk de strijd aan met de andere teams in poule A van de 3e klasse. Op basis van de ratings en percentages zijn de vier als team zelfs titelkandidaat, maar dat biedt uiteraard geen garanties.

De concurrentie komt waarschijnlijk vooral van Hoonhorst 1 dat – in de poule van team 6 –
degradeerde uit de 2e klasse. Mogelijk dat team 7 qua sterkte in de breedte in het voordeel is, maar dat moet nog worden bewezen.

De overige vier teams gaan normaal gesproken met elkaar de strijd aan om degradatie te ontlopen.

Mijn prognose voor team 7 luidt: een 1e plaats.

Team 7 opent – net als team 6 – het seizoen op vrijdag 26 januari in Zwolle, maar dan tegen TT Zwolle 9.

 

Team 8                  Arnold Hubach, Simone Lieftink, Jomar Schilder, Jelmer vd Veen en Guido Wessels
3e klasse D           Dronten ’74 2, Emmeloord 1, GTC 2, Kampenion 8, Swift ’64 1 en TT Zwolle 8

Team 8 is op papier ongewijzigd in vergelijking met het afgelopen seizoen. Maar in de praktijk is dat hopelijk wel het geval. Jomar Schilder hoopt namelijk zijn rentree achter de tafel te maken aan de zijde van Arnold Hubach, Simone Lieftink en Guido Wessels. Zijn optreden tijdens de Clubkampioenschappen was in ieder geval hoopgevend; hij sloeg menige tegenstander op een hoop.

De vier vormen een sterk kwartet en ik acht het (jonge) team in staat om tot het eind mee te doen om de titel. Zij hebben weer een seizoen meer ervaring en weten steeds beter wat het seniorentafeltennis inhoudt en met zich meebrengt.

De indeling biedt volgens mij ook mogelijkheden. Ik beschouw de degradanten TT Zwolle 8 en Emmeloord 1 als concurrenten en zie Dronten '74 2 – mijn team van het afgelopen seizoen – als outsider. Veel zal daarbij afhangen van de vraag hoe vaak de Drontenaren in de sterkste samenstelling kunnen aantreden. Dit laatste geldt zeker ook voor Swift '64 1, maar dan vooral voor de vraag of het zich weet te handhaven of niet. GTC 2 is namelijk ook nog eens een sterke promovendus.
Kortom, een mooie, sterke poule!

Mijn prognose voor team 8 luidt: een 2e plaats.

Team 8 start de competitie op vrijdag 26 januari met een thuiswedstrijd tegen Swift '64 1.

 

Team 9                 Rick Bolks, Harm Bosman, Marijke van Egmond en Sietse Wagteveld
3e klasse C           De Brug 8, Futura 1, Heino 5, Kampenion 9, Vined 3 en Wijhe 1

Team 9 is nogal gewijzigd ten opzichte van het afgelopen seizoen toen het overigens nog team 7 was. Ik realiseer mij dat dit taalkundig een foute zin is, maar goed. Harm Bosman en Sietse Wagteveld zijn gebleven en zij hebben gezelschap gekregen van Marijke van Egmond – die we beter kennen onder haar meisjesnaam Kramer – en Rick Bolks. Marijke heeft het batje weer ter hand genomen en komt dit seizoen voor Kampenion uit, omdat dit – met de kleine thuis – beter past dan haar vorige vereniging Dronten '74 die alleen op vrijdagavond thuis speelt. Manlief Julian speelt daar namelijk competitie en bij Kampenion is er de mogelijkheid om (ook) op dinsdagavond te spelen. Rick maakte het afgelopen seizoen – overtuigend – zijn rentree in de 4e klasse na in 1824 voor het laatst jeugdcompetitie bij Flits in Zwolle te hebben gespeeld. Hij verdient dan ook een kans in een 3e klasteam.

Het eigenlijke team 9 van het afgelopen seizoen degradeerde naar de 4e klasse, maar de gemiddelde teamrating van het nieuwe team was zo hoog dat het gelukkig weer een plek in die klasse kreeg. Dat is wel zo prettig. Ik schat het team qua sterkte bij de bovenste drie teams in de poule in.

De Brug 8 lijkt op voorhand titelkandidaat nummer 1, terwijl ook Heino 5 en Wijhe 1 niet moeten worden onderschat. Team 9 ontmoet met De Brug 8 en Futura 1 twee teams uit Apeldoorn en de voormalige Regio IJsselstreek.

Mijn prognose voor team 9 luidt: een 3e plaats.

Team 9 begint de competitie op dinsdag 23 januari met een thuiswedstrijd tegen Heino 5. Op verzoek van tegenstander Heino 5 is inmiddels een andere speeldatum gevonden: dinsdag 16 januari.

 

Team 10               Tromp Baarssen, Jan Beks, Bertil Oving en Jan de Vries
4e klasse B           Batfighters 2, Harderwijk 3, Heino 9, Kampenion 10, NTC Leogang 4 en Zwartsluis 2

Team 10 is niet te vergelijken met het team 10 van afgelopen seizoen. Dat team handhaafde zich op de valreep in de 4e klasse, maar van dat team is niemand (!) overgebleven in het nieuwe team. Het nieuwe team is namelijk ook al een nieuw samengesteld team. Tromp Baarssen en Jan de Vries (geen familie van Bas en Hans) kwamen over van Swift '64 uit Swifterbant, terwijl Jan Beks zich bereid heeft verklaard om af en toe op te draven 'als de nood aan de man mocht zijn'. Bertil Oving (vorig seizoen team 9) is de nummer vier van het kwartet; hij maakte vorig seizoen zijn rentree 'na 54 jaar van afwezigheid'.

Ook voor dit team was 3e klasse aangevraagd, maar dit kon helaas niet worden gehonoreerd. Dan moet die 3e klasse maar op eigen kracht worden bereikt. Dat zou dit seizoen direct al kunnen gebeuren, maar dan moet team 10 wel zien af te rekenen met vooral Harderwijk 3 en Zwartsluis 2. NTC Leogang 4 is outsider.

Het is goed om te zien dat Tromp en Jan de V al goed ingeburgerd zijn. Tijdens de Clubkampioenschappen was het net of zij al voor de 9e keer meededen. En ook Jan B pakte de draad weer moeiteloos op, maar dat zijn we – eerlijk is eerlijk – ook niet anders van hem gewend!.

Mijn prognose voor team 10 luidt: een 2e plaats.

Team 10 krijgt op vrijdag 26 januari direct een lastige uitwedstrijd te verwerken, namelijk die bij 'het taaie' Harderwijk 3. Het weet dan direct waar het staat.

 

Team 11               Henny Boxman, Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Gerard Wessels
4e klasse A           ’s-Heerenbroek 1, Kampenion 11, NTC Leogang 3, Smash ’70 8, Smash-In 2 en Zwartsluis 3

Team 11 behaalde het afgelopen seizoen de titel in één van de poules in de 5e klasse. Het keerde daarmee direct terug naar de 4e klasse nadat het het seizoen ervoor daaruit degradeerde. Het team mag in ongewijzigde samenstelling – dus met Henny Boxman, Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Gerard Wessels – proberen zich in die 4e klasse te handhaven.

Dat wordt geen eenvoudige opgave. Verre van zelfs, want de 4e klasse A is een heel sterke poule. NTC Leogang 3 degradeerde nipt uit de 3e klasse en ook Smash '70 8 speelde het afgelopen seizoen in die 3e klasse. Tel daarbij op dat Smash-In 2 een geducht 4e klasteam is en dat 's-Heerenbroek 1 daar ook standaard bij de eerste drie speelt, dan moet je wel tot die conclusie komen. Zwartsluis 3 is de 5e en laatste tegenstander en dat is ook geen 'eitje'. Team 11 gaat dus een zwaar seizoen tegemoet.

Mijn prognose voor team 11 luidt: een 5e plaats.

Team 11 begint de competitie op dinsdag 23 januari met een thuiswedstrijd tegen Smash-In 2.

 

Team 12               Ernst vd Broek, Jannick vd Broek, Martijn Haanappel, Jarno vd Heuvel, Gert Lok en Gerard Regterschot
5e klasse A           Bosman/Wezep 5, DTV ’84 4, Emmeloord 3, Kampenion 12, Smash ’70 9 en Smash-In 3

Team 12 is ook al een nieuw samengesteld team. Dat krijg je met zoveel nieuwe en herintredende spelers. Martijn Haanappel (vorig seizoen team 9), Gert Lok en Gerard Regterschot (beiden vorig seizoen team 10) hebben al seniorenervaring, maar dat kan nog niet worden gezegd van de jeugdspelers Ernst en Jannick van de Broek en Jarno van den Heuvel. Maar deze drie hebben voldoende niveau en kwaliteit om zich dat spel snel eigen te maken, of – beter nog – om met dat spel om te gaan.

Jammer is het dat dit team in de 5e klasse is ingedeeld. De ELO rating van de jeugdcompetitie ligt duidelijk lager dan die in de seniorencompetitie en dat 'heeft het team genekt'. Vooral Ernst en Jannick hebben een hoger niveau dan hun jeugdrating aangeeft. Ik ben er dan ook van overtuigd dat team 12 zich – misschien na enkele weken van aanpassing – direct in de titelstrijd weet te mengen. DTV '84 5 en Smash '70 9 zie ik als de grootste concurrenten.

Mijn prognose voor team 12 luidt: een 2e plaats.

Team 12 start de competitie op maandag 21 januari met een uitwedstrijd bij DTV '84 5. Ook hier direct een mooie graadmeter dus.

 

Team 13                Rense Beimers, Anne vd Haar, Alies Hendriks, Alice Ringenier, Jentine Sikkema en Benjamin Wichers
5e klasse C           ’s-Heerenbroek 2, Kampenion 13, Smash ’70 10, TT Zwolle 14, Wham 2 en Zwartsluis 4

Team 13 is (ongeveer) het team 12 van het afgelopen seizoen. Jantiene Ringenier – Knijnenberg is gestopt en Benjamin Wichers (vorig seizoen team 10) is erbij gekomen. Samen met Rense Beimers staat hij reserve bij het team 'voor het geval dat'. Alies Hendriks en Anne van der Haar hopen hun rentree te maken en de gezondheids- en blessureproblemen (goeddeels) achter zich te laten. Wij hopen dat vurig met hen mee. Alice Ringenier en (dochter) Jentine Sikkema zijn de overige spelers van het team.

Op voorhand schat ik stadgenoot (en degradant) 's-Heerenbroek 2 als titelkandidaat in. Daar achter ontlopen de teams elkaar volgens mij niet zoveel. Het belooft dan ook een mooie en spannende competitie te worden waarin team 13 twee teams achter zich moet kunnen houden.

Mijn prognose voor team 13 luidt: een 3e plaats. Daarbij ga ik er wel vanuit dat Alies en Anne de nodige wedstrijden van de partij zijn ...

Team 13 begint de competitie op dinsdag 22 januari as. met een uitwedstrijd tegen TT Zwolle 14.

 

Liefst dertien seniorenteams dus in het nieuwe seizoen. Je zult maar wekelijks verslagen 'moeten' schrijven. Ik krijg al medelijden met mijzelf. Het duurt nog even voordat de competitie van start gaat. De komende periode kan er nog druk worden getraind en / of een balletje vrij worden geslagen. Dat is dan ook het advies dat ik alle Kampenionners wil geven: zorg ervoor dat je wat ritme hebt voordat de competitie begint. Anders moet je dat ritme pas in de competitie opdoen en dat kost punten! En die kun je aan het eind van het seizoen net tekort komen!

Ik heet alle nieuwkomers en herintreders nogmaals van harte welkom! Het was mooi om te zien dat vrijwel iedereen van hen meedeed aan de Clubkampioenschappen Dubbel, Enkel of zelfs beide. Zo hebben zij kennis kunnen maken met de meeste andere competitiespelers.

Ik wens ons allen alvast een goede voorjaarscompetitie toe !!!

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar