De competitie gaat langzaam maar zeer zeker de beslissende fase in. Veel teams van Kampenion spelen nog ergens om; de meeste (zeven teams) bovenin en enkele (vier) onderin. Deze week kwamen twaalf teams in actie. Team 10 had de wedstrijd van deze week tegen Harderwijk 3 al op vrijdag 2 maart gespeeld. De twaalf wedstrijden leverden zes zeges, twee puntendelingen en vier nederlagen op. Ook na de zevende speelronde doen de teams 1, 6, 7, 8, 9, 10 en 12 nog steeds mee voor de titel. De teams 7 en 12 kunnen die titel zelfs nauwelijks nog ontgaan. Ik neem de wedstrijden weer met je door.

 

3e divisie: Kampenion 1 - Hilversum 5

Zaterdag 24 maart: Gert-Jan de Lange, Julian Plette en Ton Ringenier tegen Erwin Knecht, invaller Jean-Marie Prost (duoteam 4) en Sander van Buul

Na de uitslagen van vorige week lijken nog drie teams in aanmerking te komen voor de titel: DOV 1, Stede Broec 1 en Kampenion 1. Daarbij heeft DOV de beste papieren. Afgelopen zaterdag ging Stede Broec op bezoek bij nummer laatst Assen 2, ontving De Brug DOV en kwam nummer voorlaatst Hilversum 5 op bezoek bij Kampenion.

Met alle respect voor Sander en invaller Jean-Marie, eigenlijk waren alleen de wedstrijden van Gert-Jan, Julian en Ton tegen Erwin heel interessant. Deze Erwin heeft een blok om u tegen te zeggen. Hoe harder je slaat, hoe harder je de bal terugkrijgt en niet zelden op plaatsen die je niet verwacht. Daarnaast is zijn backhand opening, die af en toe van een backhand ‘veeg’ weghad, heel sterk.

Gert-Jan kwam tegen deze Erwin heel knap van een 0 - 2 achterstand terug tot 2 - 2, maar in de beslissende game bleek het meer gelijkmatige niveau van Erwin doorslaggevend. Hij won de beslissende game met 7 - 11. Vanuit mijn positie gezien speelde GJ teveel op snelheid, waar een rustige, bolle spin ‘slimmer’ was geweest. Maar de beste stuurlui staan vaak aan de zijkant.

Julian speelt met minder power dan Gert-Jan en dat bleek tegen Erwin eerder een voordeel dan een nadeel. Verder wist Julian veel druk met de service te zetten. Het kostte Erwin zeker anderhalve game om die service te lezen. Julian won de 1e game ruim en trok ook de 2e game naar zich toe. De 3e game wist Erwin te winnen, maar in de 4e game wist Julian op een 10 - 10 stand door te drukken en zijn team een bonuspunt te bezorgen.

Ton zit qua forehand slagen een beetje tussen Gert-Jan en Julian in. In de 1e en 2e game varieerde hij goed en wist hij Erwin regelmatig te verrassen met zijn forehand. Ton nam keurig een 2 - 0 voorsprong. Daarna kreeg Erwin steeds beter het oog in het spel van Ton. Via een sterk blok wist hij te bewerkstelligen dat de rally’s langer gingen duren en dat was niet in Tons voordeel. Erwin won de 3e en de 4e game en dus moest ook hier een 5e game de beslissing brengen. Erwin nam daarin snel een voorsprong van 4 punten, maar Ton knokte zich terug in de game die verder gelijk opging. Uiteindelijk was het Erwin die de game met 9 - 11 naar zich toetrok.

Alle andere zes enkelpartijen gingen vrij eenvoudig naar team 1. Alleen Sander wist één game (tegen Gert-Jan) te winnen. In het dubbel moesten Gert-Jan en Julian de 1e game aan Erwin en Sander laten, maar daarna namen zij de regie over en wonnen zij uiteindelijk nog vrij eenvoudig.

Zo boekte team 1 een ruime 8 - 2 zege en daar valt niets op af te dingen. Gelet op de twee (tegen Erwin) verloren vijfpitters had de zege zelfs nog hoger kunnen uitvallen. Man of the Match was zaterdagmiddag Julian die sterk stond te spelen en driemaal zegevierde.
Chapeau!

Persoonlijk vond ik het vreemd dat Hilversum 5 met een invaller uit de 3e of 4e klasse aantrad. En dat terwijl Hilversum volgens mij de grootste tafeltennisvereniging van Nederland is en ook teams heeft spelen in de 1e klasse die deze zaterdag niet in actie kwamen. Heel apart.

Scores:
Julian 3, Gert-Jan 2, Ton 2 en dubbel 1

DOV 1 won knap met 3 - 7 bij de Brug 1 en Stede Broec 1 won met 1 - 9 bij Assen 2. De Brug lijkt nu definitief af te haken in de titelstrijd. Het voelt zelfs de adem van nummer voorlaatst Hilversum langzaam maar zeker in de nek. Komend weekend heeft team 1 geen competitieverplichtingen, omdat het de uitwedstrijd bij Stede Broec 1 al eerder heeft afgewerkt. DOV ontvangt nummer laatst Assen 2 en verwacht moet worden dat het zich met een ruime zege aan kop nestelt.

 

Hoofdklasse: DTV ’84 1 - Kampenion 2

Zaterdag 24 maart: Ivan Hollander, Robin Lieftink en invaller Wim Tillema (team 3) tegen Yoran Tonnema, Rik Weijs en Jan-Jaap Schipper

In een poule waar Effekt ’74 1 ruim op kop staat, spelen team 2 en DTV ’84 1 om plaats 2. De andere teams lijken daar niet meer voor in aanmerking te komen. Afgelopen zaterdag ontmoetten beide teams elkaar in Dalfsen. Bij team 2 waren Jordy ten Have en Thomas Niemeijer om uiteenlopende redenen niet beschikbaar. Reserve Ivan Hollander en invaller Wim Tillema (team 3) namen hun plaatsen in.

Het werd een boeiende wedstrijd met twee gezichten. In de eerste vijf partijen domineerde team 2, want halverwege de wedstrijd stond het op een 1 - 4 voorsprong. Onder de meestal ‘logische’ uitslagen viel eigenlijk vooral de zege op die Ivan en Robin in het dubbel behaalden op Jan-Jaap en Yoran. Zij wonnen in vier games.

In de tweede helft waren het de gastheren die domineerden. Alleen invaller Wim wist namelijk nog een puntje binnen te slepen na een zwaar bevochten zege op Rik. De partij tussen Ivan en Jan-Jaap ging in vier games naar JJ. Ivan heeft te weinig ritme om het de geroutineerde materiaalspeler lastig te kunnen maken.

Beide teams deelden dus met 5 - 5 de punten waardoor koploper Effekt ’74 nog eens 3 punten verder uitliep.

Scores:
Ivan 2, Robin L 1, Wim 1 en dubbel 1

Komend weekend wordt in de Hoofdklasse A niet gespeeld. Op vrijdag 6 april komt koploper Effekt ’74 1 naar Kampen.

 

Hoofdklasse: Swift (D) 1 - Kampenion 3

Vrijdag 23 maart: Wim Tillema, Gerben Wolterink en Gertjan Wessels tegen Leon Suijs, Colin Ligt en Wouter Rusman

Als er dit seizoen niet meer dan één degradant uit landelijke competitie terugkomt naar de afdeling Oost, dan mag team 3 zich al vrijwel in veilige haven wanen. Toch is het goed om ‘met een scheef oog’ de ontwikkelingen in die landelijke competitie te volgen en met name in de 3e divisie A. Daarin komen namelijk liefst drie teams uit de afdeling Oost uit. Voorlopig staat één team in direct degradatiegevaar, maar er kan nog wat veranderen.

Vrijdagavond ging team 3 in Deventer op bezoek bij het prima presterende Swift (D) 1. Dat team bezet achter de gedoodverfde kampioen Entac 2 de 2e plaats. Voor team 3 was het zaak om wat puntjes mee te sprokkelen.

Het werd een zeer moeizame wedstrijd voor team 3. Sterker nog, de wedstrijd leek lange tijd op een zeperd uit te lopen. In de zesde partij wist Gertjan namelijk pas tegen Leon het eerste Kamper punt binnen te slaan. De twee partijen erna gingen echter weer naar Swift (D) waardoor het liefst 7 - 1 stond voor de Deventernaren. Gelukkig wisten Wim (tegen Wouter) en Gerben (tegen Leon) de score een wat draaglijker aanzien te geven via zeges in de negende en tiende partij.
Veel meer zat er ook niet in; alleen de openingspartij tussen Wim en Leon had ook anders kunnen uitvallen. Leon won die partij met 12 - 10 in de beslissende 5e game.

Drie puntjes dus voor team 3 na een regelmatige nederlaag. Het neemt nog weer iets verder afstand van de laatste plaats en houdt ook nog De Brug 2 vijf punten achter zich.

Scores:
Gerben 1, Gertjan 1 en Wim 1; dubbel 0

Op vrijdag 6 april ontvangt team 3 aanstaand kampioen Entac 2.

 

Promotieklasse: Blauw-Wit 2 - Kampenion 4

Vrijdag 23 maart: invaller Danny Bruins (team 5), Nick Kuipers en Hans de Vries tegen Robert Kole, Devin Wassink en Ronnie Gierveld

In de openingswedstrijd van het seizoen verraste team 4 vriend vijand en zichzelf door titelkandidaat Blauw-Wit 2, de degradant uit de Hoofdklasse, met 6 - 4 te verslaan. Daarna speelde team 4 wisselvallig. Helaas heeft kopman Peter Vrielink moeten afhaken met rugproblemen. Hij komt vrijwel zeker niet meer in actie. Omdat Ralph Trip ook niet beschikbaar was, werd Danny Bruins (team 5) als invaller gecontracteerd.

Dat de ene wedstrijd de andere niet is, werd al vrij snel duidelijk in Almelo. De eerste vijf partijen gingen ‘in een poep en een scheet’ naar Blauw-Wit en vijfmaal ‘in straight games’. Daar word je niet vrolijk van als je tenminste in rood/zwart speelt. Daarna ging het ietsje beter. In de zesde partij verloor Hans in vijf games van Robert. In de achtste partij wist diezelfde Hans dan eindelijk de ‘hatelijke nul’ van het wedstrijdformulier te halen. Hij versloeg Devin in vijf games na met 2 - 1 te hebben achter gestaan. In de laatste partij van de avond verraste Nick tegenstander Robert in vier games waardoor hij de uitslag een iets draaglijker aanzien gaf. Daar tussendoor verloren diezelfde Nick en Danny in drieën van Ronnie B.H. Gierveld. B.H. staat ‘uiteraard’ voor backhand.

Team 4 verloor dus met 8 - 2 bij koploper Blauw-Wit 2 en op die uitslag valt weinig af te dingen. Gelukkig viel de schade achteraf enorm mee, want de concurrenten Trias 1 en De Toekomst 3 verloren respectievelijk met 9 - 1 en 8 - 2. Het blijft dan ook spannend in de poule, zowel onderin als bovenin.

Scores:
Hans 1 en Nick 1; Danny 0 en dubbel 0

Op vrijdag 6 april komt De Toekomst 3 op bezoek in een heuse degradatiekraker.

 

1e klasse: TT Zwolle 5 - Kampenion 5

Vrijdag 23 maart: Dick Hoekman, Bertin Bos en invaller Jomar Schilder (team 8) tegen Sake Elfring, Richard Hulsman en René Obdeyn

Dat de voorjaarscompetitie 2018 niet het seizoen van team 5 is, is het understatement van de maand maart. Zesmaal kwam het tot dusver in actie en zesmaal moest het de tegenstander feliciteren. Overbodig te melden dat het dan ook afgeslagen laatste staat. En er is ook geen uitzicht (meer) op handhaving. Afgelopen vrijdag ging het op bezoek bij nummer voorlaatst TT Zwolle 5 dat ook al een teleurstellend seizoen doormaakt.

Dan treft het uiteraard niet dat Sebastian Holzapfel en Jackie van der Meulen om verschillende redenen niet beschikbaar zijn en dat reserve Danny Bruins ‘zijn jawoord al aan team 4 had gegeven’. Pas bij team 8 kon worden aangeklopt voor een invaller in de persoon van Jomar Schilder. De teams 6 en 7 waren al blij dat zij drie personen achter de tafel hadden gekregen.

De wedstrijd van afgelopen vrijdag paste geheel in het beeld van dit seizoen in die zin dat het bepaald niet mee zit. De Kampenaren waren over het geheel genomen gelijkwaardig aan de tegenstanders, maar dat was niet terug te zien in de eindscore. De beloning bleef helaas uit. Liefst zes van de tien partijen werden pas in de beslissende 5e game beslist en in al die gevallen ging de zege naar TT Zwolle 5.

Pas in de zesde partij wist Bertin zijn team op het wedstrijdformulier te zetten. Daarna verloor Jomar in vijf games van Richard, terwijl hij daarvoor al in vijf games van Sake had verloren met 12 - 10 in de beslissende game. Jammer dat Jomar niet werd beloond voor zijn sterke tegenspel. Ook Dick verloor tweemaal in vijven, maar wist bij een 7 - 1 tussenstand zijn derde partij te winnen. Bertin gaf in de laatste partij van de avond tegen Sake de score een wat draaglijker aanzien via zijn tweede zege van de avond.

Zo verloor team 5 de wedstrijd geflatteerd met 7 - 3. Voor hetzelfde geld was het 5 - 5 of zelfs 4 - 6 geworden. Maar ook dat is tafeltennis. De cijfers vormen niet altijd een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Respect overigens voor Jomar die zich als 3e klasser prima staande hield tussen de 1e klassers.

Scores:
Bertin 2 en Dick 1; Jomar 0 en dubbel 0

Op vrijdag 6 april ontvangt team 5 Smash ’70 3 dat (met Bosman/Wezep 2) gedeeld koploper is.

 

2e klasse: Kampenion 6 - TT Zwolle 6

Vrijdag 23 maart: Gerard Palland, Robin Makkink en Simon van der Woude tegen Marcel Vergonet, Justin Zeeders en Henrik Jonker

De 2e klasse A is een spannende. Na zeven wedstrijden staan met TT Zwolle 6, Kampenion 6 en DTV ’84 2 drie teams in die volgorde binnen 3 punten van elkaar. Afgelopen vrijdag ontving team 6 koploper TT Zwolle 6, terwijl DTV ’84 2 op bezoek ging bij nummer laatst Smash-In 1 en daarom wel eens de lachende derde van het weekend kon worden.

Het begin was meeslepend om niet ‘te zeggen’ bloedstollend. De eerste drie enkelpartijen gingen over de volle vijf games en hoe! Gerard kwam tegen Marcel knap van een 1 - 2 achterstand terug om in de 4e en 5e game afstand te nemen. Robin werkte tegen Justin zelfs een 0 - 2 achterstand in games weg en was in de beslissende game dichtbij winst. Maar die ging uiteindelijk met 9 - 11 naar Justin. Simon en Henri deden ook al weinig voor elkaar onder en dus moest ook hier een 5e game de beslissing brengen. Ook die ging met nipt verschil (10 - 12) naar de bezoeker: megablokker Henri.
In het dubbel waren Gerard en Robin in drie games net wat sterker dan Henri en Justin. Zo stond het dus weer gelijk.

Drie partijen later stond het 4 - 3. Robin en Marcel waren twee games - hoe verrassend - aan elkaar gewaagd, maar beide gingen wel nipt naar Robin. Dat speelt toch wat gemakkelijker, want in de 3e game wist hij het verschil te maken. Gerard toonde zich daarna in vier games te sterk voor Henri. De forehand aanval van Gerard was zo ‘killing’ dat Henri zijn (kwaliteit)blok dikwijls niet - op tijd - in stelling kon brengen. Gerard won in vier games. Simon moest daarna zijn meerdere erkennen in de sterke Justin. De 1e game verloor Simon nog nipt, maar daarna werd het verschil groter.

Van de laatste drie partijen wist team 6 er nog twee te winnen. Eerst was het de beurt aan Robin en Henri. Ook hier waren de verschillen klein. Via 12 - 10, 9 - 11, 12 - 10 en 6 - 11 moest een 5e game de beslissing brengen. Net als in de 4e game bleek het megablok van Henri doorslaggevend: 8 - 11. Dat was toch een tegenvaller voor Robin en team 6. Het betekende tevens dat de wedstrijd tot en met het eind spannend bleef. In de negende partij had (ook) Simon goed het oog in de service van Marcel. Daarnaast wist hij regelmatig zijn backhand in stelling te brengen, wat gezien het niveau van zijn forehand deze avond ook de enige kans op succes was. Ook hier was het krachtsverschil tussen beide spelers klein. Toch was het Simon die in de finale van de 4e game bij een 10 - 9 voorsprong een beslissende 5e game wist te voorkomen. In de laatste partij van de avond nam de beide deze avond nog ongeslagen spelers het tegen elkaar op: Gerard en Justin. Beiden spelen met aanvallende intenties, maar het was Gerard die het meest doorkwam met zijn geweldige forehand. Vaak opgezet door een sterke service en soms door een fraaie backhand opening. In een hoogstaande partij won Gerard met sterk spel uiteindelijk in vier games.

Zo versloeg team 6 koploper TT Zwolle 6 toch nog met 6 - 4. Op de uitslag valt ook weinig af te dingen, want de Zwollenaren wonnen drie van de vier vijfpitters waarvan twee met slechts 2 punten verschil in de beslissende game. Man of the Match was deze avond ongetwijfeld Gerard die werelds stond te spelen!

Scores:
Gerard P 3, Robin M 1, Simon 1 en dubbel 1

DTV ’84 2 won met maximale cijfers bij Smash-In 1 en werd inderdaad de lachende derde van het weekend. Toch is er nog niets beslist, want de drie teams staan nog steeds binnen 3 punten van elkaar zij het nu in omgekeerde volgorde. Op vrijdag 6 april gaat team 6 op bezoek bij ….. DTV ’84 2.

 

3e klasse: Kampenion 7 - TT Zwolle 9

Vrijdag 23 maart: Roelard Bos, Jan Ringenier en invaller Guido Wessels (team 8) tegen Rienk Taborski, Bram Visscher en Klaas Wolters

In de 3e klasse A is al enige tijd duidelijk wie kampioen wordt: Kampenion 7. Het won alle zes gespeelde wedstrijden en het liep wekelijks uit op de achtervolgers. De spanning in de poule zit dan ook vooral onderin. Afgelopen vrijdag ontving team 7 TT Zwolle 9.

De Zwollenaren verschenen o.a. met de youngsters in vorm Bram en Rienk en dus beloofde het een interessante avond te worden. En dat werd het ook. De gasten namen verdiend een 0 - 2 voorsprong. Roelard nam tegen Rienk weliswaar een 2 - 1 voorsprong in games, maar zag zijn tegenstander daarna sterker worden en verdiend wat meer afstand te nemen. Jan won daarna tegen Bram nog wel de 1e game, maar toen werd al duidelijk dat Bram goed het oog kreeg in Jans service. Bram kwam daarna niet meer in de problemen en won verdiend in vier games. Guido bracht team 7 wat dichterbij via een eenvoudige zege op Klaas.
In het dubbel boekten Roelard en Jan een verrassend eenvoudige zege op Bram en Rienk. Het verschil in service en serviceontvangst was daarbij doorslaggevend.

Team 7 stootte vervolgens door naar 5 - 2. Jan wist de aanval van Rienk goed te beteugelen via (ook al) zijn service en serviceontvangst. Hoewel de verschillen niet groot waren, won hij in drie games. Roelard moest daarna weliswaar een game aan Klaas laten, maar kwam over het algemeen niet in de problemen. Hij won in vier games. Guido sleepte vervolgens tegen Bram de 1e game er nipt uit (14 - 12), was daarna heer en meester en boekte een toch wel verrassend eenvoudige zege.

In de achtste partij boekte ook Jan een regelmatige zege op Klaas die overigens in de 2e game sterk partij bood. Dat de ene partij de andere niet is, lieten Guido en Rienk zien. Waar Guido Bram ‘kaal sloeg’, daar kwam hij tegen Rienk niet of nauwelijks onder de druk uit. Alleen in de 3e game wist hij Rienk zijn wil op te leggen, maar dat was niet genoeg. Rienk won verdiend in vier games. In de laatste partij van de avond was Roelard volmaakt kansloos tegen Bram. Bram liet Roelard alle hoeken van de tafel zien en die was blij dat de tafel slechts vier hoeken telde.

Het werd dus inderdaad een interessante wedstrijd. Geen van de zes spelers bleef ongeslagen. Ook het scoreverloop 0 - 2, 6 - 2 en 6 - 4 kom je niet wekelijks tegen. Respect voor Bram en Rienk voor het geboden tegenspel.

Scores:
Guido 2, Jan R 2, Roelard 1 en dubbel 1

Het was voor het eerst dit seizoen dat team 7 niet (verder) uitliep op de nummer 2. Ook Heino 6 won namelijk met 4 - 6 bij Hoonhorst 1. Het is te hopen dat de spelers van team 7 snel over deze domper heen weten te komen.

Op vrijdag 6 april gaat team 7 op bezoek bij datzelfde Heino 6. Als het die avond ook 6 punten weet te halen, is het al kampioen met daarna nog twee wedstrijden te gaan. En anders gebeurt dat in de negende speelronde.

 

3e klasse: Swift ’64 1 - Kampenion 8

Donderdag 22 maart: Guido Wessels, Simone Lieftink en invaller Bertil Oving (team 10) tegen Mark van Ingen, Joachim van ’t Hul en Piet Korstanje

Team 8 staat ook al vrijwel het hele seizoen bovenaan, maar in de 3e klasse D zijn de verschillen wat kleiner en dat komt doordat de concurrentie - met Dronten ’74 2, Emmeloord 1 en Swift ’64 1 - hier sterker is. Afgelopen donderdag ging team 8 op bezoek bij Swift ’64 1.

Omdat Arnold Hubach en Jomar Schilder om uiteenlopende redenen niet beschikbaar waren, moest een invaller met auto worden gezocht. Die werd gevonden in de persoon van Bertil Oving (team 10).

Team 8 ging prima van start. Guido versloeg Mark overtuigend in drie games en Simone volgde dat goede voorbeeld tegen de sterke Joachim. Simone boekte eigenlijk een verrassend eenvoudige zege. Ik vermoed dat Joachim moeite had met het contra spelletje van Simone. Hij speelt liever tegen spelers die met backspin of topspin spelen. Bertil won daarna tegen kopman Piet knap de 1e game en was ook dichtbij winst in de 2e. Die ging helaas met 12 - 10 verloren waarna Piet de regie overnam en in vier games won. Niettemin kan Bertil terugkijken op een goede partij.
In het dubbel verloren Simone en Guido in vier games van Joachim en Piet. Hoewel de spelers van team 8 al 52 jaar samen spelen, is het eigenlijk nog steeds wachten op een sterk dubbelkoppel.

Na het dubbel demarreerde team 8 opnieuw. Guido versloeg Joachim keurig in vier games die alleen de 3e game wist te winnen. Ik heb het even nagekeken en het is toch wel bijzonder. Joachim heeft dit seizoen in 7 wedstrijden slechts 4 partijen verloren en alle team 8. Bertil en Mark speelden vervolgens een hangpartij tegen elkaar. Een beslissende 5e game was ‘dus’ logisch en daarin toonde Bertil zich de gelukkigste van de twee na 9 - 11. Zo pakte Bertil een belangrijk punt voor team 8 mee. Net als Bertil speelde ook Simone een prima partij tegen Piet. Zij nam een 0 - 1 en 1 - 2 voorsprong in games en was ook in de 4e game dichtbij een verrassende zege. Piet won die echter met 11 - 8 en nam in de beslissende game alsnog afstand.

Van de laatste drie partijen wist team 8 er nog één te winnen. Bertil verloor in drie nipte games van Joachim, waarna Guido drie games gelijkwaardig was aan Piet. Maar het stond toen wel 2 - 1 voor Piet. In de 4e game was de Kamper koek op en wist Piet afstand te nemen. In de laatste partij van de avond stelde Simone de verdiende puntendeling veilig door Mark in drie games te verslaan. Mark wist alleen in de 2e game (17 - 19) prima tegenstand te bieden.

Team 8 heeft de eerste aanval op de koppositie dus weten af te slaan met een puntendeling in Swifterbant. Het zag Dronten ’74 2 weliswaar 4 punten dichterbij komen, maar het verschil bedraagt nog 6 punten.

Scores:
Guido 2, Simone 2 en Bertil 1; dubbel 0

Op vrijdag 6 april ontvangt team 8 GTC 2, terwijl Dronten ’74 2 en Swift ’64 1 elkaar in Dronten in een heuse gemeentederby ontmoeten. Emmeloord 1 - de derde concurrent - ontvangt TT Zwolle 8. De race is nog niet gelopen, maar de concurrentie moet wel meer meters maken.

 

3e klasse: Heino 5 - Kampenion 9

Donderdag 22 maart: Sietse Wagteveld, Marijke van Egmond en Rick Bolks tegen Ronald Kieftenbeld, Arjan Horstman en Ep van Faassen

Team 9 heeft in de 3e klasse C even geworsteld, maar het kwam al snel boven. Sinds enkele weken is het koploper en vorige week heeft het de voorsprong op achtervolger Heino 6 weten uit te breiden tot 5 punten. Afgelopen donderdag ging het op bezoek bij datzelfde Heino 6.

Team 9 kwam prima uit de startblokken. In de openingspartij gaf Sietse tegenstander Ronald geen enkele kans. Pas in de 3e game kwam Ronald wat beter in zijn spel, maar met 9 - 11 wist Sietse een 4e - en eventueel 5e - game te voorkomen. Marijke won tegen Arjan de 1e en 2e game ook al heel ruim. Zij moest echter de 3e game wel nipt aan Arjan laten (16 - 14), maar sleepte de 4e game er met 9 - 11 uit. Rick speelde vervolgens een sterke partij tegen kopman Ep die dit seizoen nog maar 2 partijen had verloren. Trouwens, Rick zelf hoefde slechts driemaal zijn tegenstander te feliciteren. Een heuse topper dus. Dat bleek ook in de praktijk. Rick toonde zich donderdagavond in vier games de sterkste van de twee.
In het dubbel namen Marijke en Sietse het op tegen Arjan en Ep; Rick lag vermoedelijk aan de zuurstof. In het begin was het even zoeken, maar na de verloren 1e game pakten Marijke en Sietse het prima op en wonnen zij drie games op rij.

De eerste echt spannende partij was die tussen Sietse en Arjan. Na vier games stond het 2 - 2 waarna Arjan in de beslissende game wat afstand wist te nemen. Rick bracht het verschil weer op 4 punten via een overtuigende driegames zege op Ronald. Marijke ondervond vervolgens de kracht van kopman Ep. Laatstgenoemde nam een 2 - 1 voorsprong en won de 4e game met ruim verschil. Zo stond het 2 - 5 voor team 9 en was het dus tenminste verzekerd van een gelijkspel.

Rick nam daar echter (terecht) geen genoegen mee. Hij was donderdagavond prima op dreef en gaf tegenstander Arjan geen enkele kans. En dan te bedenken dat Rick vorig seizoen nog 4e klasse speelde. Chapeau! Sietse kwam daarna niet onder de (service)druk van Ep uit. Hij won nog wel de 1e game, maar zag de 2e en 3e game met ruime cijfers naar Ep gaan. De 4e game was weer spannender, maar ook die won Ep. In de laatste partij van de avond herstelde Marijke de marge van 4 punten weer via een heel eenvoudige zege op Ronald. Zij kwam geen moment in de problemen en won overtuigend ‘in straight games’.

Zo behaalde team 9 een overtuigende 3 - 7 zege op naast concurrent Heino 5. Het vergrootte de voorsprong op de tegenstander daarmee tot 9 punten. De Brug 8 is nu de nieuwe nummer 2 met 8 punten achterstand. Team 9 heeft dus prima zaken gedaan. Man of the Match was donderdagavond - als hiervoor al aangegeven - Rick Bolks. Met zijn prima techniek was het al enige tijd duidelijk dat hij eraan zou komen als hij meer ritme zou krijgen. Voila! Ik ga ervan uit dat hij nog verder doorgroeit. Wat tafeltennis betreft uiteraard!

Scores:
Rick 3, Marijke 2, Sietse 1 en dubbel 1

Op dinsdag 27 maart al komt team 9 weer in actie. Dan komt De Brug 8, de nieuwe nummer 2, naar Kampen. Als het ook de Apeldoorners op afstand weet te houden, dan kan het de titel nauwelijks nog ontlopen.

 

4e klasse: Smash-In 2 - Kampenion 11

Vrijdag 23 maart: Gerard Wessels, Jeroen Heldoorn en Henny Boxman tegen Edwin Stoker, Elmer Timmer en Frans van Gastel

Team 11 lijkt bezig te zijn aan een (voorlopig?) afscheidstournee langs een aantal zalen in de omgeving. En eigenlijk was dat al snel duidelijk. Het behaalde aantal punten geeft ook geen aanleiding om te veronderstellen dat het op basis van de teamrating komend seizoen een plaatsje in de 4e klasse kan afdwingen. Maar ik heb niet het idee dat de spelers van team 11 daar slapeloze nachten van hebben. Voor hen is een gezellig avondje uit belangrijker dan het niveau waarop zij acteren.

Afgelopen vrijdagavond ging team 11 op bezoek bij Smash-In 2. De thuiswedstrijd verloor het met 2 - 8 en het lag niet in de lijn der (mijn) verwachting dat dit resultaat zou worden verbeterd. Maar zie, Jeroen, Henny en Gerard dachten daar heel anders over en terecht.

Na het dubbel stond het keurig en verrassend op een 1 - 3 voorsprong. Gerard verloor kansloos van Edwin, maar Jeroen toonde zich in vier games te sterk voor Elmer, terwijl Henny tegenstander Frans - vermoedelijk - radeloos maakte met zijn ‘betere kap- en schuifwerk’. Toen Gerard en Jeroen vervolgens in het dubbel heel knap Edwin en Elmer in vier games aan de zegekar bonden, leek een verrassing in de maak.

Zover kwam het echter niet. Na het dubbel herstelde Smash-In 2 zich, al bleven de Kampenaren en de Kamperzeedijker goed partij bieden. De games waren vrijwel zonder uitzondering spannend, maar zij gingen steeds vaker naar Smash-In 2. Sterker nog, alleen Jeroen slaagde er nog in om een partij te winnen. Hij versloeg Frans in vier games. Henny was tegen Edwin ook dichtbij een zege, maar na een 0 - 2 voorsprong kwam deze boomlange tegenstander terug in de wedstrijd om de partij in de 5e game in zijn voordeel te beslissen. De overige vier partijen gingen wat ruimer naar de gastheren.

Niettemin is een 6 - 4 nederlaag bij nummer 2 Smash-In 2 een acceptabel resultaat voor team 11. De heren verkochten hun huid duur en het vertoonde spel moet toch wel vertrouwen geven voor de resterende drie wedstrijden.

Scores:
Jeroen 2, Henny 1 en dubbel 1; Gerard W 0

As. dinsdag ontvangt team 11 Smash ’70 8 uit Hattem. Dat team staat derde.

 

5e klasse: Kampenion 12 - DTV ’84 5

Vrijdag 23 maart: Jannick van den Broek, Martijn Haanappel en Mattias Beimers tegen invaller Benthe Brandwacht (team 6), Marjolein Boerdijk en Jacqueline Zwakenberg

Team 12 is het team van Kampenion met de grootste voorsprong op de achtervolger(s). Na zes wedstrijden stond het liefst 20 punten voor op nummer 2 Emmeloord 3. Afgelopen vrijdag ontving het zelf nummer 3 DTV ’84 5, terwijl Emmeloord 3 op bezoek ging bij nummer 4 Smash ’70 9.

De dames uit Dalfsen bezorgden team 12 bij vlagen een lastig avondje. De dames stonden hun mannetje en ik zag hen - met name Jacqueline - nog hardere ballen slaan dan Martijn. En dat wil wat zeggen. Via overtuigende zeges van Jannick (op Benthe) en Martijn (op Marjolein) kwam team 12 op een 2 - 0 voorsprong. Boem boem Jacqueline versloeg echter Mattias in vijf games. Zij nam een 0 - 2 voorsprong, zag Mattias terugkomen tot 2 - 2, maar toonde zich in de beslissende 5e game slagvaardiger. Dat laatste woord mag je letterlijk nemen.
In het dubbel namen Jannick en Martijn het op tegen Jacqueline en Marjolein. Ook dit was een spannende partij en ook deze ging naar DTV ’84 5 na 7 - 11 in de beslissende 5e game.

Na het dubbel nam team 12 de regie in handen. Drie partijen later stond het namelijk 5 - 2. Martijn versloeg Benthe in vier games, terwijl Jannick in een hoogstaande partij in vier games te sterk was voor Jacqueline. Mattias had vervolgens weinig moeite om Marjolein te verslaan.

In de achtste partij ondervond Martijn de (slag)kracht van Jacqueline. Beiden slaan ‘onbenullig’ hard. ‘Hard, harder, hardst’ schoot er door mijn hoofd toen ik flarden van de wedstrijd zag. Toen de stofwolken waren opgetrokken, bleek Jacqueline in vier games te hebben gewonnen. Mattias rekende hierna in drie games af met jeugdspeelster Benthe en Jannick zorgde voor een verschil van 4 punten door Marjolein in vier games te verslaan. De 1e game ging nog naar Marjolein, maar daarna won Jannick drie games op rij. De verschillen waren niet groot, maar toch.

Jannick bleef vrijdagavond keurig ongeslagen en was dus Man of the Match. Deze rallyspeler pur sang heeft - net als broer Ernst overigens - dit seizoen probleemloos de stap naar het seniorentafeltennis weten te maken. Weliswaar ‘slechts’ 5e klasse, maar juist daar tref je vaak minder aanvallend ingestelde spelers. Dat mag je een understatement noemen.

Scores:
Jannick 3, Martijn 2 en Mattias 2; dubbel 0

Team 12 breidde de voorsprong deze week uit tot 23 punten. Ook dit team kan de titel in de volgende wedstrijd al veilig stellen. Dat is dan op vrijdag 6 april als het op bezoek gaat bij Bosman/Wezep 5.

 

5e klasse: Kampenion 13 - TT Zwolle 14

Vrijdag 23 maart: Alice Ringenier, invaller Ernst van den Broek (team 12) en Jentine Sikkema tegen Charlotte Appels en Ed Woerlee

Over de situatie van team 13 heb ik dit seizoen al genoeg geschreven, al blijft die natuurlijk vervelend. De situatie van TT Zwolle 14, de tegenstander van afgelopen vrijdagavond, is overigens wel te vergelijken met die van team 13. Ook daar moest met Henk Blom een speler noodgedwongen stoppen met tafeltennis. Een andere (Jesse Ramanand) kan nooit spelen op donderdag- en vrijdagavond. Omdat geen invaller kon worden geregeld, verscheen TT Zwolle met twee spelers.

Team 13 begon dus met een 3 - 0 voorsprong aan de wedstrijd. Van de zeven wedstrijden die werden gespeeld, was het dubbelspel tussen Alice/Ernst en Charlotte/Ed veruit de mooiste en spannendste. Na 11 - 13, 11 - 9, 11 - 9 en 8 - 11 moest een 5e game de beslissing brengen. Ook die was spannend en uiteindelijk waren Alice en Ernst na 11 - 8 de gelukkigsten.

De zes enkelpartijen waren minder spannend. Ernst won zijn beide partijen overtuigend in drieën. Alice had het tegen Charlotte lastig, maar zij bracht zoveel ballen terug dat de aanvallend ingestelde Charlotte ‘wel fouten moest maken’. Alice won in vier games. Tegen Ed kwam zij niet in de problemen en won zij in drie games.

Jentine mist dit seizoen vooral ritme. Alleen competitie spelen - waarvan ook nog eens slechts de thuiswedstrijden - is te weinig om ritme te kunnen opbouwen. Zeker met haar risicovolle speltype. In haar hoofd heeft zij nog het spelletje dat zij speelde toen zij wekelijks - en soms 2x in de week - balde. Maar in de praktijk is dat niet meer uit te voeren. Zij verloor haar beide partijen dan ook kansloos zoals vaker dit seizoen.

Team 13 won de wedstrijd dus met 8 - 2 en het doet daarmee goede zaken. Het werkt zich op van de vijfde naar de derde plaats en het heeft daarmee de kansen op handhaving duidelijk vergroot, mede door de maximale nederlaag van Smash ’70 10 in eigen huis tegen ’s-Heerenbroek 2. ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend!’

Scores:
Alice 2, Ernst 2 (beiden uit 2 partijen) en dubbel 1; Jentine 0

As. maandag komt team 13 al weer in actie. Dan gaat het op bezoek bij koploper Zwartsluis 4.

Met nog drie speelrondes te gaan, doen er dus nog steeds zeven (!) teams mee voor de titel. Wat een ongekende weelde! De teams 7 en 12 zijn al vrijwel ‘binnen’ en ook de teams 8 en 9 hebben de beste papieren. De teams 1, 6 en 10 hebben ook kansen op de titel, maar hier zijn de verschillen klein. Daartegenover staat dat de teams 4, 5, 11 en (ook nog) 13 in zwaar weer verkeren waarbij de schipbreuk voor de teams 5 en 11 al vrijwel zeker is.

Speelronde 8 wordt over twee weken verdeeld. De teams die niet op vrijdag spelen, komen aanstaande week al weer in actie. De andere teams een week later.

Het programma voor de komende week ziet er als volgt uit:

Maandag 26 maart:
Zwartsluis 4 - Kampenion 13

Dinsdag 27 maart:
Kampenion 9 - De Brug 8
Kampenion 11 - Smash ’70 8

Ik hoop mij komend weekend weer te melden.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wss Kampenion