In week 14 kwamen tien teams in actie. Twee teams konden al kampioen worden - de teams 7 en 12 - en beide lieten de spreekwoordelijke champagne ontkurken. Maar ook de andere teams deden van zich spreken via (zeer) goede resultaten. Het is bijna niet voor te stellen, maar naast de twee teams die de titel al veilig stelden, kunnen nog eens vijf teams kampioen worden! Ik neem de wedstrijden weer met je door.

 

3e divisie: Kampenion 1 - DOV 1

Zaterdag 7 april: Gert-Jan de Lange, Julian Plette en Ton Ringenier tegen invaller Patrick Rademakers (team 2), Eric Wijman en Lennart Bloothoofd

Team 1 draait een steady seizoen. Het verloor in de zeven wedstrijden tot dusver slechts eenmaal en wel van DOV 1. Dat team is sinds vorige week koploper toen het - terwijl team 1 vrijaf had - nummer laatst Assen 1 met maximale cijfers versloeg waardoor het een voorsprong van 6 punten nam op team 1. De opdracht voor team 1 was dan ook duidelijk: winnen en het liefst ruim. Maar dat is vaak gemakkelijker geschreven dan gedaan.

Gert-Jan opende het bal tegen invaller Patrick. Hoewel laatstgenoemde bepaald niet slecht stond te spelen (understatement), kwam GJ niet of nauwelijks in de problemen. Alleen in de 3e game was het even oppassen geblazen en dat deed GJ: 1 - 0.

Julian speelde daarna een puike wedstrijd tegen Eric. Hij had goed het oog in de lastige service van Eric en wist zelf juist veel druk te zetten met de service. Daarnaast was hij in de rally ook nog eens vaster. Via een tactisch sterk gespeelde partij won Julian ‘in straight games’: 2 - 0.

Ton nam het vervolgens op tegen Lennart van wie hij in Heerhugowaard verloor. In de 1e game speelde Ton vrijwel foutloos en die won hij dan ook eenvoudig. Daarna was er duidelijk meer balans. Ton bleek in de 2e game uiteindelijk het gelukkigst na 15 - 13 en de 3e game kende een soortgelijk scenario: 13 - 11. Zo stond het 3 - 0.

Gert-Jan en Julian namen het in het dubbel op tegen Eric en Lennart. Ook nu bleek weer dat GJ en Julian steeds beter op elkaar raken ingespeeld. Zij verloren de 2e game nipt, maar wonnen de 1e, 3e en 4e met ruime cijfers: 4 - 0.

Na het dubbel moest Julian in de 1e game tegen invaller Patrick even zoeken, maar toen hij die met 11 - 8 had gewonnen, ging het heel snel. Met sterk spel gaf hij Patrick geen kans: 5 - 0.

Gert-Jan mocht het toen opnemen tegen Lennart. Gert-Jan zette - zoals we van hem gewend zijn - veel druk met de forehand, maar zag Lennart ook af en toe knap counteren, daarbij slim zijn korte noppen in de strijd gooiend. Over het geheel genomen toonde GJ zich de completere van de twee en hij won dan ook verdiend in vier games: 6 - 0. Een ongelooflijke tussenstand die en passant inhield dat beide teams nu evenveel punten hadden.

In de zevende partij had Ton heel veel moeite met het lezen van de service van de linkshandige Eric. Dat speelt natuurlijk lastig. Ik heb Ton dan ook het telefoonnummer van René Eyelove Froger gegeven. De 1e game ging nipt naar Eric waarna Ton af en toe radeloos oogde. Eric profiteerde daarvan, kwam eigenlijk niet meer in de problemen en won ‘in straight games’: 6 - 1.

Julian bond vervolgens de sportieve strijd aan met Lennart. Opnieuw speelde Julian - vooral tactisch - een ijzersterke partij. Heel knap dat de ‘Benjamin’ van het team tegen veel ervarener spelers tactisch het verschil weet te maken. Een prima service, heel vast in de rally, verdedigend sterk en ook aanvallend regelmatig doorkomend is de korte beschrijving van Juul deze middag. Julian versloeg ook Lennart ‘in straight games’ en bleef heel knap ongeslagen: 7 - 1.

In de voorlaatste partij kruiste Ton de batjes met invaller Patrick. Ton had zijn handen meer dan vol aan deze Patrick die met een - weliswaar illegale - backspinservice de bal in het spel brengt en vervolgens met veel risico snel komt met zijn forehand. Omdat hij elke keer dezelfde beweging maakt bij de service, is die service uit de hand overigens niet echt storend. Opvallend was het dat Patrick geen moeite had met de service van Ton. Mede daarom werd de partij spannender dan Ton lief was. Niettemin nam Ton een 2 - 1 voorsprong in games en had hij in de 4e game twee matchpunten. Die wist hij helaas niet te verzilveren en Patrick profiteerde dankbaar: 11 - 13. In de beslissende game hield Patrick zijn niveau vast en won hij knap met 8 - 11. Zo stond het dus 7 - 2.

In de laatste partij van de middag leek Gert-Jan tegen Eric op een eenvoudige zege af te stevenen. Hij won eerst de 1e en vervolgens de 2e game met ruim verschil. Even leek Eric - die enige tijd nonchalant ging serveren en daarmee nog scoorde ook - de handdoek te werpen, maar dat bleek maar schijn. Hij richtte zich op en sleepte de 3e game er op het tandvlees uit: 9 - 11. Daarna ging Eric steeds beter spelen, terwijl het spel van GJ wat stokte. Eric won de 4e game met ruim verschil. In de 5e game leek GJ zijn zaakjes weer beter voor elkaar te hebben. Via sterk spel nam hij een 6 - 2 en 8 - 4 voorsprong. Ook nu kwam Eric echter sterk terug. Via 8 - 8 won hij de beslissende game toch nog met 8 - 11.

Zo versloeg team 1 koploper DOV 1 met de cijfers 7 - 3. Als je vooraf had gevraagd aan de spelers van team 1 of zij tevreden zouden zijn met een 7 - 3 zege, dan was het antwoord ongetwijfeld geweest ‘waar kan ik tekenen?’ Nu was er toch een wat dubbel gevoel: tevreden dat werd gewonnen, maar teleurgesteld dat verzuimd is de koploper ‘de genadeklap toe te brengen’.

Man of the Match was deze middag zonder enige twijfel Julian. Niet alleen omdat hij zijn drie partijen (met 3 - 0) wist te winnen, maar vooral door de manier waarop. Chapeau!

Scores:
Julian 3, Gert-Jan 2, Ton 1 en dubbel 1

Met nog twee speelrondes te gaan, is de spanning helemaal terug in de 3e divisie D. Enerzijds door de uitslag in Kampen en anderzijds door de maximale zege van Stede Broec 1 op Hilversum 5. Kijk maar mee:

DOV 1               8 - 53
Stede Broec 1       8 - 52
Kampenion 1         8 - 51
De Brug 1           8 - 45
Hilversum 5         8 - 27
Assen 2             8 - 12

Komende zaterdag gaat team 1 op bezoek bij nummer laatst Assen 2, ontvangt De Brug 1 in Apeldoorn Stede Broec 1 en ontvangt Hilversum 5 koploper DOV 1. Hoezo spannend?

 

Hoofdklasse: Kampenion 2 - Effekt ’74 1

Vrijdag 6 april: Thomas Niemeijer, Jordy ten Have en Robin Lieftink tegen Lars Hubbelmeijer, Gert-Jan Arends en Rick Luiken

Ik heb het al vaker aangegeven: voor team 2 eindigde het seizoen min of meer al na de tweede wedstrijd toen het met 9 - 1 verloor bij Effekt ’74 1. Daarna herstelde het zich weliswaar, maar Effekt ’74 1 liet nauwelijks teken vallen. De achterstand op de koploper uit Wierden bedroeg na zeven wedstrijden dan ook liefst 13 punten. Afgelopen vrijdag kwam de koploper op bezoek. Een mooie gelegenheid om te laten zien dat de 9 - 1 nederlaag een (pijnlijk) misverstand was. Meevaller was in ieder geval dat de koploper zonder kopman Ramon Henning en met Rick Luiken aantrad.

De Kampenaren kwamen prima uit de startblokken. Dafne Schippers zou daar nog wat van kunnen leren. Na het dubbel stond team 2 namelijk op een 4 - 0 voorsprong. Thomas toonde zich duidelijk sterker dan Lars, Jordy haalde Gert-Jan na een hangpartij - 11 - 9 in de beslissende game - van diens 100% score af en Robin kende weinig problemen tegen Rick. In het dubbel versloegen Jordy en Thomas de tegenstanders Gert-Jan en Lars in vier games. Wat een weelde!

Na het dubbel was de wedstrijd echter meer in balans. Jordy gaf een zeker lijkende overwinning uit handen tegen Lars. Laatstgenoemde kwam knap van een 2 - 0 achterstand terug om daarna de beslissende game verrassend ruim te winnen. Thomas bracht het verschil weer op vier via een viergames zege op Rick. Robin bood daarna de sterke Gert-Jan meer dan prima tegenstand. Hij ‘schopte’ het tot een beslissende 5e game, maar daarin wist Gert-Jan alsnog afstand te nemen. Zo stond het dus 5 - 2.

In de achtste partij rekende Jordy eenvoudig in drie games af met Rick, waarna Robin de 1e game nog wel aan tegenstander Lars moest laten, maar vervolgens drie games op rij won. In de laatste partij van de avond moest Thomas zijn meerdere erkennen in Gert-Jan, maar dat is geen schande. Gert-Jan won in vier games.

Team 2 boekte aldus een keurige 7 - 3 zege op koploper en aanstaand kampioen Effekt ’74 1. Dat is een keurige uitslag, ook al speelde de koploper zonder kopman Ramon. Het klinkt gek, maar deze zege maakt de 9 - 1 zeperd in Wierden destijds eigenlijk des te pijnlijker. Maar ook dat is tafeltennis. Felicitaties alvast aan de spelers van Effekt ’74 1 met het aanstaande kampioenschap! Het gaat dan met Entac 2 - in een Twents onderonsje - uitmaken wie promoveert naar de 3e divisie. Zie ook hierna. Team 2 legt met deze overwinning een stevige basis voor de titel ‘best of the rest’.

Scores:
Jordy 2, Robin L 2, Thomas 2 en dubbel 1

Op vrijdag 13 april gaat team 2 op bezoek bij nummer laatst De Brug 3.

 

Hoofdklasse: Kampenion 3 - Entac 2

Vrijdag 6 april: Wim Tillema, Bas de Vries en Gerben Wolterink tegen Steven Gies, Freek Borgman en René Ticheler

Het bijzondere deed zich voor dat de aanstaande tegenstander van het hiervoor genoemde Effekt ’74 1 in de promotiewedstrijd - Entac 2 - afgelopen vrijdag op de tafel ernaast speelde. De spelers konden elkaar dus goed bestuderen voor zover zij tenminste nog geheimen voor elkaar hebben.
Het was aan team 3, dat aan een steady seizoen bezig is, om een paar puntjes mee te sprokkelen tegen de ongenaakbare koploper. Niet dat het nog erg hoeft te vrezen voor degradatie, maar toch.

Na het dubbel stond het 1 - 3 voor de gasten. In de openingspartij boekte Wim een keurige driegames zege op Steven, maar daarna wisten zowel Bas (tegen Freek) als Gerben (tegen René) juist geen game te winnen. In het dubbel kwamen Bas en Wim tegen René en Steven per game wel beter in hun spel, maar ook dit resulteerde (net) niet in gamewinst.

Drie partijen later stond het 2 - 5. Ook Bas wist Steven in drie games te verslaan, zij het dat dit telkens ‘in de verlenging’ gebeurde en dus met het kleinst mogelijke verschil. Wim was daarna kansloos tegen mr. Backhand René en verloor in drie games. Gerben kwam tegen noppie Freek niet verder dan het winnen van een game en verloor dus met 1 - 3.

Van de laatste drie partijen wist team 3 er nog één te winnen en dat gebeurde al in partij acht. Bas toonde zich - toch enigszins verrassend - in vier games sterker dan René en zorgde daarmee voor een bonuspuntje. Gerben wist helaas tegen Steven het goede voorbeeld van Wim en Bas niet te volgen en verloor in vier games waardoor dat bonuspuntje min of meer weer verloren ging. In de laatste partij van de avond vond Wim geen antwoord op het spel en materiaal van Freek die in de 1e en 2e game net wat sterker bleek en de 3e game met ruime cijfers won.

Het sprokkelen van team 3 stokte dus bij 3 punten. En op de 3 - 7 nederlaag valt ook niets af te dingen. Er werd geen enkele vijfpitter gespeeld en dus zijn alle tien zeges / nederlagen terecht.

Scores:
Bas 2 en Wim 1; Gerben 0 en dubbel 0

Komende vrijdag ontvangt team 3 nummer laatst TT Zwolle 2.

 

Promotieklasse: Kampenion 4 - De Toekomst 4

Vrijdag 6 april: Nick Kuipers, Hans de Vries en Ralph Trip tegen Tom de Ronde, Frans Helmich en George Oudt

Team 4 waant zich dit seizoen in een soort van achtbaan. Het begon de competitie sterk, kende een matig vervolg, richtte zich vervolgens weer op en verloor vorige week ruim bij koploper Blauw-Wit 2 in Almelo. Met nog drie wedstrijden te gaan, heeft het twee teams achter zich weten te houden: Trias 2 en De Toekomst 4. Afgelopen vrijdag kwam De Toekomst 4 op bezoek. Voor beide teams dus een heel belangrijke wedstrijd.

De gasten kwamen goed uit de startblokken. Nick was volmaakt kansloos tegen jeugdspeler Tom; hij kwam nimmer in de buurt van gamewinst. Hans had daarna grote problemen - wat tafeltennis betreft dan - met Frans die een ‘niet alledaags spelletje’ op tafel legt. Ook Hans verloor kansloos in drie games. Ralph bracht zijn team terug in de wedstrijd via een keurige driegames zege op de met antitopspin spelende George. Daar wist Ralph echter prima mee om te gaan.
In het dubbel moesten Nick en Ralph de 1e game nog aan George en Tom laten, maar daarna kwamen zij steeds beter in hun spel en wonnen zij drie games op rij. Zo stond het weer gelijk: 2 - 2.

Na het dubbel ondervond ook Hans de kracht van de jonge Tom. Hans moest zich na vier games gewonnen geven en op die nederlaag valt niets af te dingen. Nick won vervolgens tegen George nog wel ruim de 1e game, maar daarna nam George de regie over. Nick verloor in vier games. Ralph bracht zijn team voor de tweede maal deze avond weer wat dichterbij door Frans ‘in straight games’ te verslaan. Een keurige zege! Zo stond het 3 - 4.

Maar waar team 4 de hele avond achter de feiten had aangelopen, daar zorgde het in de resterende partijen toch nog voor de ommekeer. Eerst versloeg Hans tegenstander George in vier games. De twee waren twee games aan elkaar gewaagd (1 - 1), maar daarna wist Hans afstand te nemen. In de partij tussen de twee deze avond nog ongeslagen spelers toonde Ralph zich duidelijk de sterkste. Tom spartelde in de 3e game nog wel wat tegen, maar Ralph wist een 4e - en mogelijk 5e - game te voorkomen. In de laatste partij van de avond zette Nick de spreekwoordelijk kers op de taart door Frans in vier games te verslaan. Frans won nog wel de 3e game, maar de overige games gingen vrij ruim naar Nick.

Zo boekte team 4 toch nog een heel belangrijke 6 - 4 zege op nummer laatst De Toekomst 4 en daar zag het deze avond lange tijd niet naar uit. Het is weliswaar nog lang niet in veilige haven, maar het heeft wel een belangrijke stap gezet. Met nog twee wedstrijden te gaan, heeft het een voorsprong van 7 punten op zowel Trias 2 als De Toekomst 4. En met de wetenschap dat Trias 2 de beide concurrenten nog ontmoet, moeten we concluderen dat dit team nog niet is uitgeschakeld.

Man of the Match was vrijdagavond zonder twijfel Ralph die de geblesseerde Peter op een voortreffelijke wijze verving. Ralph verloor geen game en pakte samen met Nick ook het belangrijke dubbel! Petje af!

Scores:
Ralph 3, Hans 1, Nick 1 en dubbel 1

Op zaterdag 14 april gaat team 4 op bezoek bij … Trias 2.

 

1e klasse: Kampenion 5 - Smash ’70 3

Vrijdag 6 april: Danny Bruins, Dick Hoekman en Jackie van der Meulen tegen Robin de Weert, Wouter van Halm en Ronald van Unen

Team 5 is voorlopig (?) bezig aan zijn laatste wedstrijden in de 1e klasse. Dat mogen we wel concluderen nu het met nog drie wedstrijden te gaan meer dan 15 punten achterstand heeft op de veilige 4e plaats. Afgelopen vrijdag kwam met Smash ’70 3 één van de koplopers op bezoek.

Team 5 speelde over het geheel genomen eindelijk eens een goede wedstrijd. Via Danny (3 - 1 zege op Robin) en Dick (3 - 0 zege op Wouter) nam team 5 een 2 - 0 voorsprong. Jackie was dichtbij de 3 - 0 voorsprong, maar zag Ronald nipt ontsnappen na 9 - 11 in de beslissende 5e game.
In het dubbel waren Danny en Jackie kansloos tegen Robin en Wouter. Zo stond het dus 2 - 2.

Dick en Robin waren na het dubbel verantwoordelijk voor een wisselvallige partij. Wat namelijk te zeggen van de cijfers 4 - 11, 11 - 4, 8 - 11 en 11 - 5? De beslissende game werd bloedstollend en uiteindelijk won niet de ervaring (Dick), maar de jeugd (Robin): 12 - 14. Danny leek tegen Ronald lange tijd op winst af te stevenen, maar die herstelde zich bijtijds. Ronald won de 4e game ruim en toonde zich ook de sterkste in de beslissende game. Jackie bracht zijn team wat dichterbij door Wouter in drie nipte games te verslaan: 3 - 4.

Van de laatste drie partijen wist team 5 er nog twee te winnen. Dick zorgde voor een bonuspuntje tegen de sterke Ronald. Weliswaar kwam Ronald opnieuw knap terug van een 2 - 0 achterstand tot 2 - 2, maar de beslissende game ging weer naar Dick. Jackie speelde een soortgelijke partij tegen Robin. Hij kwam op een 2 - 0 voorsprong, zag Robin terugkomen tot 2 - 2, maar won de beslissende game vrij ruim. In de laatste partij van de avond wist Danny helaas niet de spreekwoordelijke kers op de taart te zetten. Hij won wel nipt de 1e game, maar moest de 2e en 3e met ruime cijfers aan Wouter laten die vervolgens met nipte cijfers ook de 4e game won.

Team 5 behaalde dan weliswaar niet de eerste zege van het seizoen, maar met een puntendeling tegen koploper Smash ’70 3 kan het toch redelijk tevreden terugkijken op de gespeelde wedstrijd. Er had misschien nog wel een puntje meer ingezeten, omdat het drie van de vijf vijfpitters verloor en waarvan ook nog eens twee met twee punten verschil in de beslissende game. Aan de positie van team 5 is overigens niets veranderd. Die blijft ‘hopeloos’.

Scores:
Dick 2, Jackie 2 en Danny 1; dubbel 0

Komende vrijdag gaat team 5 op bezoek bij buurman Dronten ’74 1 dat door de 2 - 8 nederlaag in eigen huis tegen nummer voorlaatst TT Zwolle 5 vrij onverwacht nog in ‘zwaar weer’ terecht is gekomen en de punten nog hard nodig heeft.

 

2e klasse: DTV ’84 2 - Kampenion 6

Vrijdag 6 april: Gerard Palland, Robin Makkink en Simon van der Woude tegen Cees Lindenburg, Debbie Matenaar en Robin Agteres

Het is heel spannend in de 2e klasse A. Met nog drie wedstrijden te gaan, ziet de stand er bovenin namelijk als volgt uit:
DTV '84 2           7 - 48
Kampenion 6         7 - 46
TT Zwolle 6         7 - 45

En voor vrijdag 6 april stond dus topper tussen DTV ’84 2 en team 6 in Dalfsen op het programma. De Zwollenaren ontvingen nummer voorlaatst Harderwijk 1 en vooraf was al bekend dat de Harderwijkers zonder kopman Edwin van der Leij zouden spelen. De kans was dan ook groot dat TT Zwolle 6 deze vrijdagavond de lachende derde zou worden. Maar op wedstrijden waar je zelf niet bij betrokken bent, heb je nu eenmaal geen invloed. Je moet je in die gevallen concentreren op de wedstrijden die je zelf speelt.

In de openingspartij zorgden Gerard en Cees direct al voor spektakel. Gerard nam keurig een 0 - 2 voorsprong, maar Cees counterde naar 2 - 2. In de beslissende game wist Gerard dan toch nog ruim afstand te nemen. Een heel belangrijke zege, mede omdat diezelfde Cees in de eerste ontmoeting tussen beide teams ongeslagen bleef. Robin boekte daarna een verrassend eenvoudige zege op de linkshandige en met noppen spelende Debbie. Robin had daar weinig last van en won overtuigend ‘in straight games’. Simon moest vervolgens tegen de Dalfser Robin de 1e game aan de tegenstander laten, maar toonde daarna karakter door de 2e en 3e game met nipt verschil (11 - 13 en 10 - 12) naar zich toe te trekken. In de 4e game nam Simon meer afstand en boekte hij een verrassende en belangrijke zege. Het stond nu immers ‘zomaar’ 0 - 3.
In het dubbel namen Gerard en Robin het op tegen (ik meen) Debbie en Robin. Dit werd ook al een heel spannende partij. Na 7 - 11, 11 - 7, 12 - 14 en 11 - 9 moest een 5e game de beslissing brengen. Daarin toonden de Kampenaren zich net wat sterker: 8 - 11. Zo stond het 0 - 4 voor team 6. Verrassend, maar uiteraard zeer welkom!

Na het dubbel nam Gerard het op tegen Debbie. Ook dit werd een heel spannende partij. Via 0 - 1, 2 - 1 en 2 - 2 moest ook hier een 5e game voor de beslissing zorgen. Hier was het Gerard die afstand wist te nemen: 6 - 11. Simon mocht toen aantreden tegen Cees en hij deed dat met verve! In een sterk gespeelde partij versloeg Simon zijn tegenstander in vier games en zo stond het zelfs 0 - 6! De partij tussen de beide Robins was weer een heel spannende. Ook hier moest na 11 - 5, 8 - 11, 8 - 11 en 12 - 10 een 5e game de beslissing brengen. Ditmaal ging het punt naar DTV ’84 2. De Dalfser Robin won met 11 - 8. Toch stond het nog altijd 1 - 6 voor team 6.

In de achtste partij etaleerde Simon opnieuw zijn goede vorm. Waar hij die vandaan heeft gehaald, is overigens een raadsel. Kennelijk was alleen de gedachte om doordeweeks mogelijk een balletje te slaan al voldoende. Simon en tegenstander Debbie waren twee games aan elkaar gewaagd, maar bij een 1 - 1 tussenstand demarreerde Simon naar een toch nog eenvoudige viergames zege. Gerard moest daarna in drie games zijn meerdere erkennen in Robin, waarna de Kamper Robin de batjes mocht kruisen met Cees. Dit werd weer een spannende vijfpitter waarin Cees zich na 11 - 9 in de beslissende game de gelukkigste toonde.

Niettemin is de 3 - 7 zege in ‘het hol van de leeuw’ bij concurrent DTV ’84 2 een prima resultaat. Het zou niet fair zijn om de nadruk te leggen op de laatste twee verloren partijen bij een 1 - 7 tussenstand. Team 6 won drie van de vijf vijfpitters. Grote man aan Kamper kant was voor het eerst dit seizoen Simon die heel knap ongeslagen bleef. Het is een prettige constatering dat (ook) Simon in de beslissende fase van de competitie in vorm is.

TT Zwolle 6 won inderdaad met maximale cijfers van Harderwijk 1 dat zich zelfs gedwongen zag om met slechts twee spelers naar Zwolle af te reizen. Heel wrang en zwaar balen natuurlijk voor team 6. Het blijft spannend in de poule waarbij de volgorde van de teams wel is gewijzigd zoals hierna mag blijken.

Scores:
Simon 3, Gerard P 2, Robin M 1 en dubbel 1

De stand:
TT Zwolle 6         8 - 55
Kampenion 6         8 - 53
DTV '84 2           8 - 51

Komende vrijdag ontvangt team 6 NTC Leogang 2, terwijl DTV ’84 2 en TT Zwolle 6 elkaar in Dalfsen ontmoeten.

 

3e klasse: Heino 6 - Kampenion 7

Vrijdag 6 april: Roelard Bos, Djengis van Nek en Jan Ringenier tegen Francis van der Kamp, Tijmen Prins en Stef Veldman

Team 7 is aan een ongekend seizoen bezig. Het won tot nu toe alle zeven wedstrijden en het liep (vrijwel) wekelijks uit op de andere teams in de poule. Het staat dan ook ruim op kop met 18 punten voorsprong op achtervolger Heino 6 en 22 punten op zowel Emmeloord 2 als TT Zwolle 9. Afgelopen vrijdag ging het op bezoek bij nummer 2 Heino 6. Als team 7 tenminste 6 punten zou weten te behalen, dan zou het de titel al in speelronde 8 veilig weten te stellen.
Leuk was het dat non playing captain Theo Hogenhorst meeging voor de morele support!

Het begin mocht er zijn. Eerst verloor Roelard met 11 - 9 in de beslissende 5e game van Francis en daarna kwam Djengis tegen de jonge Tijmen van een 2 - 0 achterstand terug om de beslissende game juist met 9 - 11 te winnen. Jan zette zijn team voor het eerst op voorsprong via een regelmatige viergames zege op Stef. Stef speelde beter dan in Kampen, maar was te wisselvallig om aanspraak op de winst te kunnen maken.
In het dubbel toonden Djengis en Jan zich met driemaal 6 - 11 duidelijk te sterk voor de combinatie Francis / Tijmen. Zo stond het 1 - 3 en waren de Kampenaren half op weg.

Na het dubbel verspeelde Roelard tegen Tijmen in de beslissende 5e game enkele matchpunten en dat kwam hem duur te staan. Tijmen werkte die alle weg en ontsnapte nog met 12 - 10. Jan mocht het toen opnemen tegen Francis. Dit werd ‘een vluggertje’. Voor Francis dan welteverstaan. Jan was volmaakt kansloos en behaalde in totaal ‘liefst’ 12 punten. Vrijwel alles wat Francis aanraakte veranderde in goud en wat Jan aanraakte zo ongeveer in poep. Jan kon zich niet heugen wanneer hij voor het laatst zo kansloos verloor in de 3e klasse. Alle credits voor Francis! Zo stond het dus zomaar weer 3 - 3 en leek het nog een hele opgave te worden om de benodigde 6 punten bijeen te slaan. Djengis deed in ieder geval een mooie duit in het zakje door tegenstander Stef in vier games te verslaan. Stef kende fraaie pieken, maar teveel dalen om het Djengis lastig te maken. Team 6 stond nu op een 3 - 4 voorsprong.

Met de ontmoetingen Jan - Tijmen, Roelard - Stef en Djengis - Francis was het nog geen uitgemaakte zaak dat team 6 de benodigde twee punten nog zou pakken.

Eerst waren Jan en Tijmen vier games vrijwel aan elkaar gewaagd, maar in de beslissende game wist Jan ruim afstand te nemen: 3 - 5. Het was toen aan Roelard - zowel de ‘Benjamin’ als de langste van het team - om tegen Stef het zesde punt en daarmee de titel binnen te slaan. Dat moest kunnen tegen deze ‘alles of niets’ spelende tegenstander. En dat lukte inderdaad. Stef sloeg (inderdaad) ongelooflijke winners, maar ook - en meer - ‘onbegrijpelijke’ missers. Roelard verloor één game met nipt verschil, maar won er drie ruim. Hij pakte aldus het zesde punt en bezorgde zijn team daarmee de titel.

Nadat de felicitaties waren uitgewisseld mocht Djengis het nog opnemen tegen de deze avond in een prima vorm verkerende Francis. In de 1e game ontsnapte Djengis (10 - 12) na vrijwel de hele game achter te hebben gestaan. Maar in de 2e en 3e game etaleerde Francis zijn prima vorm en gaf hij Djengis geen kans. Wel had het aanvallende spel de nodige energie gekost, want daarna werd Francis - mede omdat Djengis zijn antitopspin rubber slim gebruikte - wat onnauwkeuriger. Djengis won de 4e game ruim en schreef daarna ook de beslissende game op zijn naam.

Zo won team 6 via 1 - 3 en 3 - 3 alsnog met 3 - 7 en boekte het de achtste zege in successie. Man of the Match was vrijdagavond Djengis die - met nieuw materiaal spelend - knap ongeslagen bleef. Zowel tegen Tijmen (2 - 0) als tegen Francis (2 - 1) kwam hij knap van een achterstand terug om aan het eind nog te zegevieren.

Felicitaties aan Djengis, Roelard, Jan R en toch ook aan Theo die dit seizoen nog niet eenmaal in actie kwam!

Scores:
Djengis 3, Jan R 2, Roelard 1 en dubbel 1

Team 7 mag het dus komend seizoen in de 2e klasse proberen. Dat wordt ongetwijfeld andere koek. Maar wie dan leeft, wie dan zorgt! Het speelt eerst nog twee wedstrijden dit seizoen, te beginnen met as. vrijdagavond als Emmeloord 2 op bezoek komt.

 

3e klasse: Kampenion 8 - GTC 2

Vrijdag 6 april: Guido Wessels, Simone Lieftink en Jomar Schilder tegen Wijnand Oudenaarden, Arno Withaar en Herman van Dalfsen

Team 8 staat al weken bovenaan, maar in tegenstelling tot team 7 ondervindt het nog pittige concurrentie. De teams Dronten ’74 2, Swift ’64 1 en Emmeloord 1 hopen alle team 8 nog van de koppositie te kunnen verdringen. Het gevaar schuilt dus vanuit de polder. Ik stel voor om de bruggen op te halen. Met nog drie wedstrijden te gaan, heeft team 8 een voorsprong van 6 punten op Dronten ’74 2, 8 punten op Emmeloord 1 en 9 punten op Swift ’64 1. Afgelopen vrijdag ontving team 8 nummer laatst GTC 2, terwijl Dronten ’74 2 en Swift ’64 1 elkaar in Dronten ontmoetten.

Team 8 speelde een goede wedstrijd waarin het zich ook nog eens effectief toonde. Na het dubbel stond het op een 4 - 0 voorsprong, maar had het tweemaal een 5e game nodig. Guido versloeg Wijnand in vier games na de 1e game nog te hebben verloren. Simone verloor bij een 2 - 1 voorsprong in games de 4e game met ruime cijfers van Arno, maar herstelde zich keurig in de beslissende game. Jomar boekte vervolgens een solide driegames zege op Herman.
In het dubbel - toch een ‘zorgenkindje’ bij team 8 - hadden Guido en Jomar het heel lastig tegen Herman en Arno. De gasten namen een 1 - 2 voorsprong, maar Guido en Jomar kwamen knap terug en wonnen de 4e en 5e game.

Na het dubbel boekte Simone een vrij eenvoudige zege op Wijnand. Guido verloor vervolgens tegen Herman de 1e game met 15 - 17 (!). Die tik kwam Guido niet meer te boven, want Herman won daarna de 2e en 3e game met ruim(er) verschil. Jomar bracht het verschil weer op 5 punten door Arno in vier games aan de zegekar te binden.

Simone zag hierna tegenstander Herman een 0 - 2 voorsprong in games nemen, maar wist eerst de 3e en vervolgens de 4e game in de verlenging (13 - 11 en 12 - 10) eruit te slepen. Die goede lijn wist zijn in de beslissende game door te trekken. Jomar had hierna niet al teveel moeite met Wijnand, zeker niet nadat hij de 1e game nipt (11 - 9) had gewonnen. In de laatste partij van de avond boekte Guido een regelmatige viergames zege op Arno.

Zo deed team 8 wat het moest doen: ruim winnen van GTC 2. Het behaalde met de cijfers 9 - 1 ook een maximaal resultaat, want het won de drie gespeelde vijfpitters. In Dronten eindigde de wedstrijd tussen de concurrenten Dronten ’74 2 en Swift ’64 1 in een 7 - 3 zege voor het thuisteam dat goed profiteerde van de afwezigheid van de twee sterkste spelers bij Swift ’64: Joachim van ’t Hul en Piet Korstanje. De titelkansen van Swift ’64 1 zijn daarmee verkeken. Team 8 heeft nu een voorsprong van 8 punten op zowel Dronten ’74 2 als Emmeloord 1 en het ontmoet beide teams nog. Het behoudt dus nog steeds de beste papieren voor de titel, maar het moet waakzaam blijven. Een misstap tegen een direct concurrent kan verstrekkende gevolgen hebben. Aan de andere kant, met een puntendeling houdt team 8 de concurrent op afstand. We blijven het volgen.

Scores:
Jomar 3, Simone 3, Guido 2 en dubbel 1

Op vrijdag 13 april gaat team 8 op bezoek bij Dronten ’74 2, terwijl Swift ’64 1 de andere concurrent Emmeloord 1 ontvangt.

 

4e klasse: Heino 9 - Kampenion 10

Vrijdag 6 april: Bertil Oving, Jan de Vries en Tromp Baarssen tegen Alfons van ’t Erve, Monique Horstman en Wesley Freriks

Het wordt wat (prettig) eentonig, maar ook team 10 doet mee in de strijd om de titel. Met nog drie wedstrijden te gaan, staat het 1 puntje achter koploper NTC Leogang 4 in de wetenschap dat de Nunspeters nog naar Kampen komen. Afgelopen vrijdag ging team 10 op bezoek bij nummer laatst Heino 9, terwijl NTC Leogang 4 nummer voorlaatst Batfighters 2 ontving.

Over de wedstrijd in Heino kan ik - met alle respect - kort zijn. Het krachtsverschil was vrij groot en ‘uiteraard’ in het voordeel van team 10. De Kampenaren & Friends hoefden in totaal slechts vijf games af te staan en slechts eenmaal moest een vijfpitter worden gespeeld. Dat was die tussen Tromp en Alfons. Laatstgenoemde nam een 2 - 1 voorsprong in games, maar daarna schakelde Tromp een tandje bij om de partij vervolgens alsnog eenvoudig naar zich toe te trekken.
Tromp won zijn beide andere partijen in vieren en Jan eenmaal in vieren en tweemaal ‘in straight games’. Bertil hoefde vrijdagavond geen enkele game af te staan.
In het dubbel toonden Bertil en Jan zich in drie games te sterk voor Alfons en Wesley.

Inderdaad, team 10 boekte een maximale zege in Heino en het was er direct van verzekerd dat concurrent NTC Leogang 4 niet zou uitlopen. Naderhand bleek dat de Nunspeters met 9 - 1 hadden gewonnen van Batfighters 2 waardoor beide teams nu evenveel punten verzameld hebben: 59 punten uit acht wedstrijden. Team 10 is de nieuwe koploper op onderling resultaat. De andere teams in de poule zijn uitgeschakeld voor de titel en ook de degradanten staan met Batfighters 2 en Heino 9 wel vast. Alleen de titelstrijd moet nog ‘even’ worden beslist .

Scores:
Bertil 3, Jan de V 3, Tromp 3 en dubbel 1

Komende vrijdag staat in Kampen de topper op het programma tussen team 10 en NTC Leogang 4.

 

5e klasse: Bosman/Wezep 5 - Kampenion 12

Vrijdag 6 april: Martijn Haanappel, Jarno van den Heuvel en Ernst van den Broek tegen Hans van de Schootbrugge, Kor Hertsenberg en Adriaan Vandermeer

Op team 12 staat dit seizoen geen maat. Het toont zich vrijwel wekelijks (veel) te sterk voor de tegenstanders. Dat is ook niet verwonderlijk, omdat het - ik gaf het al vaker aan - te laag is ingedeeld. De oorzaak daarvan ligt vooral in de te lage ELO ratings van de jeugdspelers Jarno, Ernst en Jannick. Ook team 12 kon afgelopen vrijdag al kampioen worden in de uitwedstrijd bij nummer laatst Bosman/Wezep 5.

De spelers van team 12 houden niet van rekenen. Zij waren niet bezig met het idee ‘bij zoveel punten zijn we kampioen’. Nee hoor, Martijn, Jarno en Ernst gingen gewoon ‘lekker ballen’ en dan keken zij na afloop wel of dat voldoende was voor de titel. Dat laatste is wat overdreven, want ik vermoed dat de Kampenaren wel wisten dat zij bij 7 punten sowieso kampioen waren, omdat het na zeven wedstrijden een voorsprong van 23 punten (!) had op nummer 2 Emmeloord 3.

Ook hier was het Kamper team (12) duidelijk te sterk voor de tegenstander en ook hier hoefde slechts eenmaal een vijfpitter te worden gespeeld. Ernst nam tegen Hans een 0 - 2 voorsprong in games, maar Hans won de 3e en 4e game met ruim verschil. De beslissende game was spannend en aan het eind bleek Ernst de gelukkigste na 10 - 12. Alle andere partijen gingen in drie (zesmaal) of vier games (driemaal) naar team 12.

Dit alles betekende dat team 12 de titel in de zevende partij wist veilig te stellen en het is wel leuk dat juist Jarno - die nog op een 100% score staat - het zevende punt binnenhaalde tegen Adriaan. Nadat de felicitaties - tenminste dat vermoed ik - waren uitgewisseld, moesten nog drie partijen worden gespeeld en ook die gingen vrij eenvoudig naar team 12.

Team 12 werd dus in stijl kampioen met een maximale zege op Bosman/Wezep 5. Omdat nummer 2 Emmeloord 3 met 9 - 1 won van Smash-In 3, bedraagt de voorsprong van team 12 nu 24 punten. En dan moeten er nog twee wedstrijden worden gespeeld … Felicitaties aan Ernst, Jannick, Jarno, Martijn en Mattias !!!

Scores:
Ernst 3, Jarno 3, Martijn 3 en dubbel 1

Komende vrijdag ontvangt team 12 nummer 2 Emmeloord 3. Grote kans dat de voorsprong nog verder wordt vergroot.

 

Het begint er steeds meer op te lijken dat het een heel bijzonder seizoen voor Kampenion kan worden. Twee teams (7 en 12) zijn in speelronde 8 al kampioen geworden en daarnaast doen nog eens vijf teams (1, 6, 8, 9 en 10) volop mee om de titel waarbij team 9 de titel nauwelijks nog kan ontgaan. Team 4 deed deze week goede zaken in de strijd om handhaving. De teams 5 en 11 zijn bijna zeker van degradatie.

Het programma voor komende week ziet er als volgt uit:

Dinsdag 10 april:
Kampenion 9 - Vined 4
Kampenion 11 - ’s-Heerenbroek 1

Woensdag 11 april:
Wham 2 - Kampenion 13

Vrijdag 13 april:
De Brug 3 - Kampenion 2
Kampenion 3 - TT Zwolle 2
Dronten ’74 1 - Kampenion 5
Kampenion 6 - NTC Leogang 2
Kampenion 7 - Emmeloord 2
Dronten ’74 2 - Kampenion 8
Kampenion 10 - NTC Leogang 5
Kampenion 12 - Emmeloord 3

Zaterdag 14 april:
Assen 2 - Kampenion 1
Trias 2 - Kampenion 4

Ik hoop mij komend weekend weer te melden!

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wss Kampenion