FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Bij gebrek aan andere schrijvers kijk ik als wedstrijdsecretaris senioren ook maar met je terug op de voorjaarscompetitie van de jeugd. Vooraf was al wel duidelijk dat het een ‘gedenkwaardige’ competitie zou worden, omdat er een einde zou komen aan een tijdperk. Jarenlang heeft Kampenion op landelijk niveau geacteerd en de laatste jaren kwam het vrijwel continue uit in Landelijk A. Na dit seizoen moeten we met elkaar een stapje terug doen. Dat is uiteraard jammer, maar onontkoombaar en tegelijkertijd niet onoverkomelijk. Vier spelers - drie in team 1 en twee in team 2 - gaan namelijk met ‘jeugdpensioen’; daar kom ik hierna op terug. Het feit dat het aantal jeugdspelers en jeugdteams in aantal terugloopt, baart mij meer zorgen! De voorjaarscompetitie leverde Kampenion uiteindelijk één kampioen op: team 5. Ik neem de teams en hun klasseringen met je door.

 

Team 1 - Johan Bosman, Danny Bruins en Thomas Niemeijer
Landelijk A - Amsterdam 1, Kampenion 1, Over ’t Net 1, Swift (D) 2, De Treffers ’70 1 en VTV (N) 1

In het team nam Johan Bosman de plaats van Roderik van Braak over. Roderik had teveel last van blessures en pijntjes waardoor hij gedwongen werd met zijn geliefde tafeltennissport te stoppen. Johan had het seizoen ervoor het best gepresteerd in team 2 (landelijk C) en dus was het logisch dat hij de plek van Roderik innam. Danny Bruins en Thomas Niemeijer completeerden het team.

Het is helaas niet het seizoen geworden waarop we hadden gehoopt. Dat kwam mede doordat het team in totaal driemaal met slechts twee spelers - en zonder kopman Thomas - aantrad en ook nog eens tweemaal met een invaller heeft moeten spelen. Dit heeft nogal wat punten gekost. Niet dat het team anders wel even kampioen was geworden, maar een 3e plaats had wel tot de mogelijkheden behoort. Nu eindigde team 1 als 5e en voorlaatste.

Johan kwam tot een winstpercentage van 30 en dat is netjes. Johan beschikt over een goede forehand en brengt daarnaast veel ballen terug. De backhand is een aandachtspuntje. Als hij die verder weet te ontwikkelen, dan moet hij - bij zijn vereniging Bosman/Wezep - de stap richting de Promotieklasse (senioren) kunnen zetten. Dit seizoen kwam dat nog net te vroeg, maar dat gaat ongetwijfeld binnen afzienbare tijd gebeuren. Johan, bedankt voor je inzet in de afgelopen seizoenen en veel succes gewenst bij Bosman/Wezep.

Danny behaalde een winstpercentage van bijna 50 en dat is ook zo ongeveer wat van hem mocht worden verwacht. Danny is een echte rallyspeler die over een prima mentaliteit beschikt. Als je ziet waar hij vandaan komt - Danny was ‘vroeger’ een schuiver die ‘pas na 2 1/2 uur’ eens een bal aanviel - dan herken je hem bijna niet meer. Danny ontdekte op enig moment dat, wilde hij op een hoger gaan acteren, hij meer moest gaan doen dan ballen terugbrengen. Hij heeft zich heel knap ontwikkeld tot een meer aanvallend denkende speler die bovendien goed kan counteren. Als hij nog iets meer de balans weet te vinden tussen aanval, verdedigen en counteren, dan moet hij zich nog verder kunnen verbeteren. Ook Danny moet zich in de Promotieklasse staande kunnen houden. Sterker nog, dat heeft hij dit seizoen als invaller al gedaan.

Thomas heeft van de drie de meeste mogelijkheden. Hij beschikt over een compleet slagenarsenaal - forehand of backhand maakt hem niets uit - maar moet nog steeds leren om te doseren. Niet in één (hoog) tempo aanvallen, maar ook eens een trage topspin spelen, een bal steken, of een bal terugleggen. Natuurlijk is het positief dat Thomas aanvallend denkt en speelt. Maar hij is nu op een leeftijd gekomen dat hij moet gaan ‘oogsten’. Hij speelt bij de senioren al op een hoger niveau dan Danny en Johan - want Hoofdklasse - maar hij heeft het in zich om landelijk te halen. ‘Het kan dan bepaald geen kwaad’ om tactisch wat slimmer te worden. Maar geloof me, dat komt goed! Sterker nog, hij is daarin al onderweg. Dat heeft hij in de laatste wedstrijden bij de senioren in de Hoofdklasse al laten zien.

Zoals aangegeven, eindigde team 1 op een 5e plaats. Ik vind die klassering te laag, maar de redenen daarvoor heb ik aangegeven. Het team had zonder die personele problemen langer kunnen meedoen en zeker beslag moeten kunnen leggen op de 3e plaats. in de praktijk pakte het helaas anders uit!

Heren, bedankt voor de vele mooie seizoenen bij de jeugd. Jullie gaan nu met jeugdpensioen en ik wens jullie verder veel plezier en succes in de seniorencompetitie toe.

De eindstand:
Swift (D) 2         10 - 61 K
De Treffers '70 1   10 - 59
VTV (N) 1           10 - 52
Over 't Net 1       10 - 49
Kampenion 1         10 - 43
Amsterdam 1         10 - 36

 

Team 2 - Roelard Bos, Jarno van den Heuvel en Jomar Schilder
Landelijk C - Argus 2, DTS 1, Kampenion 2, Over ’t Net 2, Swift (D) 3 en De Treffers ’70 2

Bij team 2 nam Jarno van den Heuvel de plek in van de ‘weggepromoveerde’ Johan. Jarno presteerde het seizoen daarvoor vrij aardig in team 3 in de Hoofdklasse en bleef bovendien als enige van dat team over; Bert Beks en Rik ten Caat stopten (al dan niet tijdelijk). Roelard Bos en Jomar Schilder speelden al in team 2, al was Jomar toen vrijwel het hele seizoen geblesseerd. Gedrieën kwamen zij in landelijk C uit.

Het team heeft dit seizoen naar de mogelijkheden gepresteerd. De drie hebben alle tien wedstrijden gespeeld en dus heeft team 2 niet eenmaal incompleet en niet eenmaal met een invaller hoeven te spelen. Dat alleen is al een compliment waard. Bij deze!

Team 2 was lange tijd met Over ’t Net 2 (Amersfoort) verwikkeld in een strijd om de plaatsen 4 en 5. In de laatste - onderlinge - wedstrijd wist team 2 die strijd in zijn voordeel te beslissen. Het won in Amersfoort met 3 - 7.

Jomar kwam tot een winstpercentage van 57 en dat is niet gek in een toch wel vrij sterke poule. Roelard scoorde met 47% precies 10% minder en Jarno kwam in zijn debuutseizoen tot een keurig percentage van 37%, dus weer 10% minder dan Roelard.

Alle drie de spelers moeten zich nog kunnen verbeteren. Jomar werkt al aan zijn backhand en het is inderdaad zaak om die verder te verbeteren. Ook Roelard moet werken aan zijn backhand. Hij slaat die ‘onder zijn lichaam’ vandaan waardoor hij - vooral aanvallend - te weinig kan sturen en (dus) teveel fouten maakt. Hij moet de bal meer voor zich pakken. Jarno is - misschien gek genoeg - de meest complete van de drie. Hij moet als jongste van de drie gewoon meer wedstrijden op dit niveau spelen.

Roelard gaat dus ook met jeugdpensioen en dat betekent dat het team een derde speler nodig heeft. Hopelijk wil Bert Beks zijn rentree maken waardoor hij de plek van Roelard kan innemen, het team landelijk C kan blijven spelen en het huidige team 3 - zie hierna - niet uit elkaar hoeft te worden gehaald. Roelard, ook jij bedankt voor je (positieve) inzet in de vele jeugdseizoenen.

De eindstand:
Swift (D) 3         10 - 70 K
De Treffers '70 2   10 - 55
Argus 2             10 - 54
Kampenion 2         10 - 45
Over 't Net 2       10 - 45
DTS 1               10 - 31

 

Team 3 - Ernst van den Broek, Jannick van den Broek en Luuk Regterschot
1e klasse - De Brug 1, De Toekomst 1, De Veluwe 2, Kampenion 3, Smash 2000 1 en Swift (D) 4

Team 3 kan terugkijken op een prima seizoen. Achteraf gezien heeft het de strijd om het kampioenschap al in de eerste wedstrijd verloren toen het met een invaller moest aantreden bij Swift (D) 4. Die wedstrijd verloor het met 10 - 0. Daarna toonde het zich (tenminste) gelijkwaardig aan datzelfde Swift (D) 4 en kwam het nog dichtbij. Uiteindelijk eindigde team 3 op slechts 2 puntjes achterstand van kampioen Swift (D) 4. We zullen het nooit weten, maar ik vermoed dat team 3 alsnog kampioen was geworden als de competitie enkele wedstrijden langer had geduurd. Complimenten aan Ernst, Jannick en Luuk.

Het is ook leuk om team 3 te zien spelen. De drie ontlopen elkaar nauwelijks iets qua niveau. Luuk - vorig seizoen nog 4e klasse spelend (!) - eindigde op 77%, Ernst op 74% en Jannick op 73%. En daar waar de tweelingbroers Ernst (rechts) en Jannick (links) echte rallyspelers zijn, daar houdt Luuk de rally graag korter en kiest hij direct voor de aanval. Ik vind het een heel groot compliment waard dat de drie na de zeperd in de openingswedstrijd zich op een geweldige manier hebben teruggeknokt. Daarna speelden zij nog slechts eenmaal gelijk - uit bij De Veluwe 2 - en wonnen zij alle acht overige wedstrijden. Chapeau!

Ik vermoed dat er wel een kansje inzit dat het team - ondanks dat het tweede werd - promoveert naar de Hoofdklasse. Het zou namelijk kunnen dat er nog een team wegvalt in die Hoofdklasse waarvoor team 3 dan de eerste gegadigde zou zijn. Er is namelijk selchts één poule in de 1e klasse. Afwachten maar!

De eindstand:
Swift (D) 4         10 - 73 K
Kampenion 3         10 - 71
De Brug 1           10 - 50
De Veluwe 2         10 - 49
De Toekomst 1       10 - 39
Smash 2000 1        10 - 18 D

 

Team 4 - Jonathan Dekker, Maurits Koers en Matthijs Lambregtse
2e klasse - Kampenion 4, Smash ’70 1, Staphorst 1, Trias 1 en Zwartsluis 1

Het zal je gebeuren. Je eindigt als team in de najaarscompetitie 2017 als voorlaatste in de 3e klasse en je wordt in de voorjaarscompetitie 2018 ‘doodleuk’ in de 2e klasse ingedeeld. Er vielen boven die 3e klasse zoveel plaatsen weg dat team 4 opschoof in de rangorde. Daarbij realiseerden we ons natuurlijk dat de drie - Jonathan, Matthijs en Maurits - een heel zwaar seizoen tegemoet zouden gaan. En dat werd het ook.

Maar kijk eens goed naar de tegenstanders. Alle vier waren het standaardteams, oftewel het 1e team, van hun vereniging en in dat (goede) gezelschap moest team 4 (!) zich dus staande zien te houden. Ik vind dat team 4 dat nog heel goed gedaan heeft. Je begint overigens al wel langzaam maar zeker te merken waar je als kleinere club tegenaan loopt, namelijk dat er het nodige niveauverschil is binnen teams. Maar dat is niet te voorkomen als je over een beperkt aantal teams beschikt.
Jonathan zou eigenlijk ‘gewoon’ 3e klas moeten spelen, maar Kampenion heeft geen team in die klasse. Begrijp me goed, dit bedoel ik niet vervelend voor Jonathan. Integendeel zelfs! Maurits en (vooral) Matthijs komen vrij aardig mee in de 2e klasse. Wat mij opviel was dat Matthijs op een gegeven moment weer aanvallender is gaan spelen en dat wierp vruchten af. Vasthouden, Matthijs!

Een ander iets wat mij opviel, is dat de spelers positief bleven ondanks dat het team slechts eenmaal gelijk speelde en zevenmaal verloor. Dat is een heel groot compliment waard. Bij deze, jongens!

Team 4 kwam uit in een poule van vijf teams en dat betekent dat er geen enkel team - dus ook team 4 niet - degradeert. Komend seizoen komt het dus gewoon weer in de 2e klasse uit. En de ervaring leert dat een tweede seizoen in dezelfde klasse meestal minder moeilijk is. We gaan het zien!

De eindstand:
Smash '70 (H) 1     8 - 63 K
Staphorst 1         8 - 42
Zwartsluis 1        8 - 38
Trias 1             8 - 35
Kampenion 4         8 - 22

 

Team 5 - Yoram Eysbroek, Joost Lok, Hielke Schilder en (reserve) Sanne van den Broek
5e klasse - Bosman/Wezep 1, GTC 2, Kampenion 5, Staphorst 4 en Wijhe 2

Team 5 is eigenlijk het enige team van Kampenion dat het hele seizoen om de titel heeft meegespeeld. Doordat na het afgelopen seizoen enkele spelers zijn gestopt - er waren toen nog zeven teams - zijn de teams 6 en 7 gecombineerd in een nieuw team 5. Joost en Yoram kregen daardoor Hielke als teamgenoot en omgekeerd. En daar werd Sanne - het zusje van Ernst en Jannick - nog als reserve aan toegevoegd.

Vanaf speelronde 1 stond team 5 bovenaan, maar in de vijfde wedstrijd verloor het met 6 - 4 bij nummer 2 GTC 2. Team 5 speelde echter zonder kopman Hielke en er was dan ook niet zoveel aan de hand. Daarna pakte team 5 de draad weer prima op en bleef het titelkandidaat nummer 1. In de laatste wedstrijd van het seizoen ontmoetten beide teams elkaar. Op verzoek van tegenstander GTC 2 werd dat pas zaterdag 28 april. In die wedstrijd liet team 5 zien wie het meeste aanspraak op de titel mocht maken. Juist: team 5. Het won de topper met 7 - 3.

Zo kwam er een mooi einde aan een gedenkwaardig seizoen. En dan vooral voor Hielke die - net als de overige gezinsleden - heel wat voor de kiezen heeft gekregen. Dan word je er even weer bij bepaald dat tafeltennis maar bijzaak is. Weliswaar een leuke, maar toch!

Team 5 promoveert dus naar de 4e klasse. Ik wens de spelers veel plezier en succes in die 4e klasse. De komende weken gewoon blijven trainen en tot aan de zomervakantie toe! Want het niveau ligt in de 4e klasse natuurlijk weer hoger dan in de 5e klasse.

De eindstand:
Kampenion 5         8 - 57 K
GTC 2               8 - 47
Wijhe 2             8 - 41
Bosman/Wezep 1      8 - 37
Staphorst 4         8 - 18

Ik begon mijn bijdrage met te melden dat er voor Kampenion een eind is gekomen aan een tijdperk. Namelijk het spelen op hoog niveau, namelijk landelijk A. Maar ach, dat is niet zo erg. Na de ‘vette’ jaren komen er niet zelden wat ‘magere’ jaren. Daar ontkomen verenigingen niet aan en ook Kampenion dus niet. Minstens zo jammer en vervelend is het dat het aantal jeugdspelers bij Kampenion is teruggelopen en nog steeds terugloopt. Dat is eigenlijk zorgwekkender. Het is dan ook geen toeval dat hier ook aandacht voor is gevraagd tijdens de onlangs gehouden Algemene Ledenvergadering. Ledenwerving voor met name jeugdleden is aandachtspunt nummer 1 voor Kampenion. En daar kunnen we allemaal een bijdrage aan leveren, ook al is het alleen maar door het positief praten over tafeltennis en Kampenion. We moeten immers ergens beginnen!

Zo kwam er ook voor de jeugdteams een einde aan de voorjaarscompetitie 2018. Een competitie die zich het beste laat schrijven als ‘gematigd positief’. Immers, er werd één team (5) kampioen en er is geen één team gedegradeerd!

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretariaat

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar