Ik moet je wat bekennen. De indelingen van de najaarscompetitie zijn al weken bekend. Maar in tegenstelling tot andere seizoenen kon ik mij er ditmaal maar moeilijk toe zetten om daarover een bijdrage op de website te plaatsen. Ook bij het ‘actief’ tafeltennissen was ik wel eens fanatieker en dat mag je een understatement noemen. Ik heb deze zomer voor het eerst sinds 1824 zelfs een sabbatical van twee maanden gehad. Het warme tot hete weer heeft daar ongetwijfeld een rol in gespeeld, maar was niet de enige reden. Jantje was een beetje tafeltennismoe. Hoewel ik nog steeds niet sta te popelen, heb ik het toetsenbord en het batje toch maar weer ter hand genomen.

 

Team 1                  Gert-Jan de Lange, Julian Plette en Ton Ringenier
2e divisie              Bit.nl 1, Disnierats 1, HTC 1, Kampenion 1, De Toekomst 1 en US 1

Het is al weer even geleden, maar team 1 is het afgelopen seizoen voor de 2e maal kampioen geworden in de 3e divisie en dus mag het het komend seizoen opnieuw in de 2e divisie proberen. De vorige kennismaking in de najaarscompetitie 2017 kan ik mij nog goed herinneren. Kort gezegd bestond dat seizoen uit: genieten en veel leren. O ja, echt van de tafel geslagen werden de Kampenaren - toen nog met Gert-Jan, Ivan en Ton - niet, maar de verwachte degradatie kwam er wel. Toch wist team 1 nog een team achter zich te houden: Scylla 3.

Wat gaat het komend seizoen brengen? Ik ‘vrees’ veel van dezelfde ervaringen als een jaar geleden. Het is goed te zien dat de spelers van team 1 enorm zijn vooruitgegaan sinds zij in het najaar van 2016 landelijk zijn gaan spelen. Daar wordt veel meer gevraagd dan - met alle respect - in de Hoofdklasse van de afdeling Oost. En ‘onze’ spelers hebben zich weten aan te passen en zelfs meer dan dat. Zij zijn immers niet voor niets al tweemaal kampioen geworden in de 3e divisie.
Dat is mooi om te zien.

Maar goed, nu terug naar het komend seizoen. Team 1 is in een heel zware poule ingedeeld. Qua ELO-rating is Kampenion 1 zelfs het minst sterke team. Gert-Jan, Julian en Ton staan op het moment van schrijven (2 september) bij de onderste vijf spelers van het klassement. Dat zegt wel iets. Maar … niet alles. Tafeltennis is immers gelukkig geen wiskunde.
Maar duidelijk is wel dat team 1 een heel zwaar, maar leerzaam, seizoen tegemoet gaat. In sporthal De Maten zijn komend seizoen weer fraaie wedstrijden te bewonderen. Je bent van harte uitgenodigd!

Ik verwacht dat Disnierats 1 en US 1 gaan uitmaken wie kampioen wordt en promoveert naar de 1e divisie. Team 1 is de grootste kandidaat voor een degradatieplaats.

Mijn prognose voor team 1: een 6e plaats.

Voor team 1 begint het seizoen aanstaande zaterdag al. Dan komt titelkandidaat US 1 op bezoek. Direct een mooi affiche!

 

Team 2                 Jordy ten Have, Ivan Hollander, Robin Lieftink en Thomas Niemeijer
Hoofdklasse         Blauw-Wit 2, Bosman/Wezep 1, De Brug 2, DTV ’84 1, Kampenion 2 en Swift (D) 1

Voor team 2 zat de competitie er het afgelopen seizoen al na drie wedstrijden op. Vergelijk het maar met Dafne Schippers die na het startschot 5 seconden blijft zitten. Net als die 5 seconden haal je een grote achterstand in punten niet meer in. Komend seizoen gaat team 2 een nieuwe poging wagen. En ik denk dat het - meer nog dan vorig seizoen - opnieuw titelkandidaat is.

Natuurlijk, sommige andere teams hebben sterkere spelers. Maar er zijn veel teams die minder sterkere spelers hebben. Er is volgens mij geen team dat in de breedte zo sterk is als team 2. Dat wil niet zeggen dat we de spelers op voorhand al kunnen feliciteren. Er komt namelijk meer bij kijken: motivatie, inzet, blessures, ziekte en noem maar op.

DTV ’84 1 en Swift (D) 1 zijn tegenstanders die zeker niet moeten worden onderschat en ook buurman Bosman/Wezep 1 staat zijn mannetje. Het is aan Ivan, Jordy, Robin en Thomas om ook team 2 naar de landelijke competitie te brengen. Want op dat niveau word je ‘vanzelf’ een (nog) betere speler. Ik ben benieuwd. Voordeel is in ieder geval dat een 1e plaats in de poule in de najaarscompetitie automatisch promotie naar die landelijke competitie betekent.

Mijn prognose voor team 2: een 1e plaats.

Team 2 begint het seizoen op vrijdag 14 september met een uitwedstrijd naar Swift (D) 1. Direct een mooie graadmeter dus. Hopelijk weten de spelers goed in het startschot te vallen.

 

Team 3                  Bas de Vries, Gertjan Wessels en Gerben Wolterink
Hoofdklasse          Blauw-Wit 1, DTS 1, Effekt ’74 1, Kampenion 3, Thibats 1 en TT Zwolle 2

Helaas voor het team zelf moet het als driemansteam de competitie in. Vierde speler Wim Tillema gaat namelijk voor een half jaar naar Australië, wat voor hemzelf natuurlijk heel leuk en verrijkend is. Veel plezier en succes, Wim. Met hulp vanuit team 4 (Promotieklasse) moeten Bas, Gerben en Gertjan komend seizoen zien te overleven. Nou vooruit, niet alleen overleven, handhaven is uiteraard wel zo prettig. Daarvoor is (tenminste) een 5e plaats noodzakelijk.

Ik zie wel mogelijkheden voor team 3 om tenminste één team achter zich te houden. Niet alleen vanwege de ervaring van Bas, Gerben en toch ook Gertjan. Een blik op andere teams leert namelijk dat de Twentse teams Blauw-Wit 1 en Effekt ’74 1 weliswaar om de titel gaan strijden, maar dat daar achter het niveau gelukkig toch wel ‘een stukje minder’ is. Dat biedt perspectieven. Ook met invallers vanuit team 4.

Mijn prognose voor team 3: een 4e plaats.

Op vrijdag 14 september as. start team 3 het seizoen met een uitwedstrijd bij titelkandidaat Blauw-Wit 1.

 

Team 4                  Danny Bruins, Nick Kuipers, Peter Vrielink, Hans de Vries en Ralph Trip (res)
Promotieklasse    De Brug 3, De Veluwe 2, Heino 1, Kampenion 4, Rijssen 1 en Smash ’70 2

Team 4 handhaafde zich het afgelopen seizoen heel knap in de Promotieklasse. En dat ondanks de personele problemen die het kende. Komend seizoen is het in een leuke poule ingedeeld en het hoeft geen ‘wereldreizen’ te maken. Het treft slechts één team uit het afgelopen seizoen: De Veluwe 2. Rijssen 1 en Smash ’70 2 zijn promovendi. Vooral naar de prestaties van het jonge Smash ’70 2 ben ik benieuwd, omdat ikzelf enkele jaren geleden nog tegen die spelers heb gespeeld.

Normaal gesproken maken de beide Apeldoornse teams De Brug 3 en De Veluwe 2 met Heino 1 uit wie kampioen wordt en naar de Hoofdklasse promoveert. Team 4 moet opnieuw zien tenminste twee teams achter zich te houden. Gelet op wat ik hiervoor schreef, moeten dat dus die beide promovendi zijn. We gaan het zien.

Mijn prognose voor team 4: een 4e plaats.

Team 4 start de competitie op vrijdag 14 september met een uitwedstrijd bij Heino 1.

 

Team 5                  Robin Makkink, Gerard Palland, Simon van der Woude en Sebastian Holzapfel (res)
2e klasse               Bosman/Wezep 3, DTV ’84 3, GTC 1, Harderwijk 1, Kampenion 5 en Vined 1

Na de degradatie het afgelopen seizoen van het (toenmalige) team 5 vanuit de 1e klasse, heeft Kampenion komend seizoen geen teams in de 1e klasse meer. Dat is uiteraard heel jammer, o.a. omdat de aansluiting met team 4 (Promotieklasse) daardoor weg is. Positief was wel dat vorig seizoen liefst drie team kampioen werden in de 3e klasse waardoor Kampenion voor komend seizoen liefst vijf teams in de 2e klasse mocht inschrijven; team 6 handhaafde zich namelijk in die 2e klasse. Omdat daarvoor onvoldoende spelers van voldoende niveau - beetje rare zin, ik geef het toe - beschikbaar waren, zijn dat uiteindelijk vier teams geworden. Enkele spelers wilden alleen als reserve bij een team staan, stopten of ‘promoveerden’ naar een hoger team (Danny Bruins).

Het team 5 van komend seizoen is eigenlijk het team 6 van afgelopen seizoen met Sebastian als reserve. Vorig seizoen liep het de titel mis op slechts enkele punten. Maar het is bepaald geen uitgemaakte zaak dat dat dit seizoen wel gaat lukken. Het heeft namelijk in Vined 1 en GTC 1 twee heel sterke tegenstanders, terwijl Harderwijk 1 opnieuw een rol in die titelstrijd kan spelen. Niet als titelkandidaat, maar als tegenstander. En natuurlijk is het afwachten in hoeverre Gerard, Robin en Simon gevrijwaard blijven van blessures en ziekten. Nu is helaas al duidelijk geworden dat dit - het gevrijwaard blijven - niet het geval zal zijn. Het is te hopen dat Sebastian - die nu vrijwel blessurevrij is - zijn teamgenoten uit de brand wil en kan helpen.

Mijn prognose voor team 5: een 2e plaats.

Team 5 staat de competitie op vrijdag 14 september met een thuiswedstrijd tegen promovendus DTV ’84 3.

 

Team 6                  Dick Hoekman, Jackie van der Meulen, Jomar Schilder, Guido Wessels en Bertin Bos (reserve)
2e klasse               Batfighters 1, De Brug 5, De Veluwe 4, Kampenion 6, Trias 5 en Wijk 16 1

Het nieuwe team 6 is een combinatie van de teams 5 en 8 van het afgelopen seizoen. Het team is ook een combinatie van (veel) routine en jeugdig enthousiasme. Het is afwachten hoe dat gaat uitpakken.

Als ik de indeling zo bekijk, is er niet een team dat er duidelijk bovenuit steekt. Mogelijk dat Wijk 16 1 het te kloppen team is. Maar ook team 5 behoort tot de sterkere teams. Het zou dan ook zomaar een tweestrijd tussen die beide teams kunnen worden. We gaan het volgen. Team 6 ontmoet liefst vier teams uit de voormalige Regio IJsselstreek.

Mijn prognose voor team 6: een 2e plaats.

Op vrijdag 14 september as. gaat team 6 de competitie van start met een thuiswedstrijd tegen promovendus Batfighters 1.

 

Team 7                  Marijke van Egmond, Rick Bolks, Theo Hogenhorst, Sietse Wagteveld, Arnold Hubach (res) en Jelmer van der Veen (res)
2e klasse               DTV ’84 2, Heino 4, Kampenion 7, NTC Leogang 2, Smash ’70 4 en TT Zwolle 6

Het team 7 van komend seizoen is ongeveer het team 8 van het afgelopen seizoen. Dat team pakte toen verrassend de titel in een poule van de 3e klasse. Komend seizoen komt het dus (ook) in de 2e klasse uit en het gaat het heel lastig krijgen. Maar dat is vast geen verrassing. Qua ELO-rating is het zelfs degradatiekandidaat nummer 1.
Gelukkig hoeven in tafeltennis theorie en praktijk niet altijd overeen te komen.

Als ik de geluiden goed heb gehoord, wordt het zelfs een opgave om wekelijks drie spelers uit het eigen team achter de tafel te krijgen. Wat dat betreft lijkt het wel heel mooi om twee reserves achter de hand te hebben, maar van die twee vertrekt Arnold eind september voor een aantal maanden naar Azië. De spelers kunnen in ieder geval veel leren dit seizoen en daar kun je later weer baat bij hebben.

Mijn prognose voor team 7: een 6e plaats.

Op vrijdag 14 september as. begint team 7 de competitie met een thuiswedstrijd tegen Smash ’70 4.

 

Team 8                  Simone Lieftink, Roelard Bos, Djengis van Nek en Jan Ringenier
2e klasse               De Spinners 1, Kampenion 8, Overa 1, Smash ’70 5, Swift (D) 4 en Warnsveld 1

Van de vier 2e klasteams van Kampenion heeft team 8 het het slechtst getroffen. Wie wordt er vrolijk als je op maandagavond vanuit Kampen naar Warnsveld moet, op dinsdagavond naar Almen en op woensdagavond naar Emst? Dat zijn er ongetwijfeld niet veel. De spelers van team 8 in ieder geval niet.

Daarmee is uiteraard geen kwaad woord gezegd over de spelers van de tegenstanders. Nee, ik doel dan op de af te leggen afstanden op een doordeweeks avond. Net als team 6 treft team 8 liefst vier teams uit de voormalige Regio IJsselstreek.

Over de kansen van team 8 op handhaving ben ik ook niet positief. Die zijn namelijk vrijwel nihil. Als we naar de ELO-ratings van de spelers in de poule kijken, dan zijn de teams Smash ’70 5 en Kampenion 8 het minst sterk. Waarvan akte. De andere vier teams gaan met elkaar de strijd aan om de titel en daarvan heeft Warnsveld 1 op papier de beste papieren.

Mijn prognose voor team 8: een 6e plaats.

Team 8 start de competitie op vrijdag 14 september met een uitwedstrijd bij Swift (D) 4.

 

Team 9                  Harm Bosman, Jarno van den Heuvel, Bertil Oving, Jan de Vries en Hans van de Berg (res)
3e klasse               Dronten ’74 2, Emmeloord 1, Heino 6, Kampenion 9, Smash ’70 6 en Vined 2

Team 9 legde vorig seizoen - als team 10 - na een zware strijd beslag op de titel in een poule van de 4e klasse. En dus komt het dit seizoen in de 3e klasse uit. In tegenstelling tot team 8 blijft team 9 keurig in de buurt (van Kampen). Het komt enkele teams tegen die de afgelopen seizoenen regelmatig tegenstanders waren van andere teams van Kampenion: Dronten ’84 2 en Emmeloord 1.

Zo op papier komt team 9 in een zware poule uit. Of dat in de praktijk ook zo is, moet natuurlijk blijken.

Mijn prognose voor team 9: een 5e plaats.

Op vrijdag 14 september as. begint team 9 de competitie met een thuiswedstrijd tegen Heino 6.

 

Team 10                Ernst van den Broek, Jannick van den Broek, Martijn Haanappel en Gert Lok (res)
4e klasse               Bosman/Wezep 4, Emmeloord 2, Harderwijk 3, Kampenion 10, NTC Leogang 4 en TT Zwolle 10

Team 10 toonde zich het afgelopen seizoen - als team 12 - veel en veel te sterk voor de andere teams in een poule van de 5e klasse. De spelers mogen het nu laten zien in de 4e klasse. Het zal puzzelen worden om wekelijks drie personen op de been te krijgen, want Ernst, Jannick en Martijn vormen gedrieën de ruggengraat van het team en dat is natuurlijk kwetsbaar. Kort voor het seizoen heeft (reserve) Gerard Regterschot het besluit moeten nemen komend seizoen niet in actie te komen vanwege wijzigingen in zijn (al zeer drukke) baan. Gelukkig beschikt team 11 over voldoende spelers van waaruit kan worden ingevallen.

Net als de meeste andere teams moet ook team 10 tenminste twee teams achter zich zien te houden. Ik verwacht dat Bosman/Wezep 4, Harderwijk 3 en NTC Leogang 4 om de titel gaan strijden. Dat zou betekenen dat team 10 Emmeloord 2 en TT Zwolle 10 moet zien voor te blijven.

Mijn prognose voor team 10: een 4e plaats.

Team 10 start de competitie op vrijdag 14 september met een thuiswedstrijd tegen titelkandidaat Harderwijk 3.

 

Team 11                Alice Ringenier, Henny Boxman, Jeroen Heldoorn, Gerard Wessels, Rense Beimers (res) en Marco Ilbrink (res)
5e klasse               Heino 9, Hoonhorst 2, Kampenion 11, Smash ’70 9, Wham 2 en Wijhe 3

Team 11 degradeerde vorig seizoen (als team 13) naar de 5e klasse. Het komt in het nieuwe seizoen ‘oude’ bekenden tegen: Smash ’70 9, Wham 2 en Wijhe 3. Ook Hoonhorst 2 is geen onbekende.

Normaal gesproken moet team 11 zich weer kunnen mengen in de strijd om de bovenste plaatsen. Het degradatiespook moet buiten beeld kunnen blijven. Maar goed, wedstrijden en competities worden achter de groene of blauwe tafeltennistafel beslist. En zo hoort het ook.

Mijn prognose voor team 11: een 2e plaats.

Team 11 begint op dinsdag 11 september met een thuiswedstrijd tegen Heino 9 aan het nieuwe seizoen.

Komende zaterdag gaat de competitie dus voor team 1 van start. De week erna voor de andere teams. Mijn prognoses doen een ‘weinig succesvol’ seizoen vermoeden. Ik hoop uiteraard dat ik ongelijk krijg. Het ligt in mijn bedoeling om ook nu weer verslag te doen van die competitiewedstrijden. Maar - zoals aangegeven - ik ben ‘wel eens’ met meer enthousiasme aan een nieuw seizoen begonnen. Het is dan ook nog even afwachten of en zo ja op welke wijze ik dat ga doen.
Rest mij nog ons allen een leuk en sportief nieuw seizoen toe te wensen!

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris