FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


In week 41 stonden in de afdeling de laatste wedstrijden van de eerste competitiehelft op het programma. In de landelijke competitie zelfs de eerste wedstrijd van de tweede competitiehelft. In deze speelronde trof een aantal seniorenteams een directe concurrent; hetzij in de strijd om de koppositie, hetzij in de strijd om handhaving. De elf wedstrijden leverden drie zeges, vier puntendelingen en vier nederlagen op. Ik neem de wedstrijden weer met je door, kijk daarbij ook naar de tussenstanden halverwege het seizoen en leg die naast de prognoses die ik voorafgaand aan het seizoen gaf.

 

2e divisie: US 1 - Kampenion 1; uitslag 9 - 1

Gert-Jan de Lange, Julian Plette en Ton Ringenier tegen Jeroen Hendriks, Dylan Kret en Tycho Dekkers
Julian 1; Gert-Jan 0 en Ton 0

Na de 1 - 9 nederlaag van vorige week tegen De Toekomst 1 stond team 1 zaterdag voor een nieuwe krachtproef: de uitwedstrijd tegen koploper US 1 in Amsterdam. Dat team degradeerde het afgelopen seizoen als nummer 4 ongelukkig uit de 1e divisie, maar ik ben zo vrij om te melden dat het daar nog steeds thuis hoort.

Er viel voor team 1 dan ook weinig te halen in Amsterdam. US hield geen open huis. Van een US open wilde men niet weten. Hoewel Gert-Jan, Julian en Ton goed stonden te spelen, bleken de tegenstanders gewoonweg te sterk. Alleen Julian wist eenmaal tot winst te komen en wel direct in zijn eerste partij tegen Dylan. Hij won die partij knap in vier games.

In alle andere negen partijen kwamen de drie Musketiers niet verder dan het winnen van een game: Ton tegen Jeroen en Julian tegen Tycho. Maar dat is geen schande. We wisten vooraf al dat team 1 het heel moeilijk zou krijgen in de 2e divisie. En als je zaterdag dan ook nog eens tegen een 1e divisie waardig team moet aantreden, dan moet je reëel zijn. Dan mag je niet verwachten dat je wel even een punt of 3 a 4 gaat mee snoepen.

Team 1 moet de punten tegen andere tegenstanders zien te pakken. En dat is al lastig zat. Toch zijn dit wel leerzame wedstrijden. Je wordt als speler op je tekortkomingen gewezen. Die tekortkomingen komen niet direct in de trainingen tot uiting. Je kunt daar in de trainingen uiteraard wel aan werken.

Nog vier wedstrijden heeft team 1 te gaan in de 2e divisie. Dan moet het weer afdalen naar de 3e divisie. Maar het neemt de ervaringen van dit seizoen mee naar het volgend seizoen. En de spelers hopen daar dan hun voordeel weer mee te doen.

De tussenstand na zes wedstrijden:
US 1                6 - 45
De Toekomst 1       6 - 38
Disnierats 1        6 - 37
Bit.nl 1            6 - 28
Kampenion 1         6 - 17
HTC 1               6 - 15

Mijn prognose voor team 1 luidt: een 6e plaats. Voorlopig weet team 1 HTC 1 nog achter zich te houden. Het gat naar de ‘veilige’ 4e plaats bedraagt echter 11 punten.

Team 1 komt het volgend weekeinde niet in actie.

 

Hoofdklasse: Blauw-Wit 2 - Kampenion 2; uitslag 1 - 9

Ivan Hollander, Jordy ten Have en Thomas Niemeijer tegen Robert Kole, Menno Littel en Linsey Preuter
Ivan 3, Thomas 3, Jordy 2 en dubbel 1

Team 2 gaat lekker. Na vier wedstrijden heeft het als koploper al een voorsprong van 11 punten opgebouwd op de nummer 2: Swift (D) 1. Het lijkt er dan ook van gaan te komen dat Kampenion volgend seizoen twee teams in de landelijke competitie heeft. Dat zou weer een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van onze vereniging zijn. Maar natuurlijk moeten we de huid niet verkopen voor de gnoe is geschoten, ook al is die door de vier Kamper leeuwen in een hoek gedreven.

Afgelopen vrijdagavond stond de uitwedstrijd tegen Blauw-Wit 2 op het programma en dat zijn voor teams van Kampenion meestal lastige uitwedstrijden.

Na het dubbel stond team 2 op een 1 - 3 voorsprong. Ivan rekende in de openingspartij af met Robert, maar Jordy liet zich verschalken door Menno die met antitopspin speelt. En daar heeft Jordy ‘het niet zo op’. Menno won knap in vier games. Thomas versloeg vervolgens Linsey in vier games, maar dat ging ook al niet vanzelf.
In het dubbel versloegen Ivan en Jordy de tegenstanders Linsey en Robert in drie nipte games.

Drie partijen later stond het 1 - 6, maar vraag niet hoe. Ook Ivan had het heel lastig tegen Menno. Daar leek het in het begin totaal niet op, want Ivan nam een 0 - 2 voorsprong in games. Menno pakte echter de 3e en 4e game met klein verschil. Gelukkig kreeg Ivan toen een ‘wake-up call’, want in de 5e game nam hij ruim afstand. Thomas moest ook vol aan de bak tegen de andere materiaalspeler: Robert. Ook dit draaide uit op een vijfpitter en ook nu was het de Kamper speler die won. Jordy zette zichzelf daarna ook op het wedstrijdformulier door Linsey in vier games terug te wijzen.

Ook de laatste drie partijen gingen naar team 2 en alle in vier games. Thomas moest tegen Menno nog wel de 1e game aan de tegenstander laten, maar kwam daarna niet meer in de problemen. Op zijn drukvolle topspinspel had Menno geen antwoord. Oftewel antitopspin - topspin: 0 - 1. Ook Ivan verloor zijn 1e game tegen Linsey, maar in de 2e en 3e game nam hij ruim afstand. De 4e game was nog weer spannend, maar die won Ivan ‘in de verlenging’. In de laatste partij van de avond nam Jordy het op tegen Robert. Kennelijk kon Jordy beter overweg met de noppen van Robert dan met het antitopspinrubber van Menno, want hij won - toch wel overtuigend - in vier games.

Zo boekte team 2 een ruime 1 - 9 zege in een traditioneel lastige uitwedstrijd bij Blauw-Wit 2. Team 2 is gegroeid dit seizoen en het bewijst dat vrijwel wekelijks. Halverwege het seizoen heeft het als koploper nu een voorsprong van 13 punten op Swift (D) 1. Dat gaat het vast niet meer weggeven.

Tussenstand halverwege het seizoen:
Kampenion 2         5 - 40
Swift (D) 1         5 - 27
Bosman/Wezep 1      5 - 26
DTV '84 1           5 - 21
Blauw-Wit 2         5 - 19
De Brug 2           5 - 16

Mijn prognose voor team 2 luidt: een 1e plaats. Het voldoet dit seizoen prima aan mijn verwachtingen.

Op verzoek van tegenstander Blauw-Wit 2 is de returnwedstrijd in Kampen gezet van vrijdag 19 naar 26 oktober.

 

Hoofdklasse: Effekt ’74 1 - Kampenion 3; uitslag 8 - 2

Gerben Wolterink, Bas de Vries en Gertjan Wessels tegen Gert-Jan Arends, Ramon Henning en Lars Hubbelmeijer
Bas 1 en Gertjan 1; Gerben 0

Team 3 draait dit seizoen voorlopig aardig mee. Het pakt voldoende punten om wat afstand te kunnen houden tot de laatste plaats. Zie echter verderop. Afgelopen zaterdag moest het op bezoek bij titelkandidaat Effekt ’74 1. Dat werd vast sprokkelen geblazen.

Hoewel oktober niet de sprokkelmaand is, werd het inderdaad sprokkelen geblazen. In de openingspartij was Gerben twee games gelijkwaardig aan Gert-Jan, maar na 11 - 9 en 16 - 14 stond het wel 2 - 0 voor Gert-Jan. Gerben won vervolgens knap de 3e game, maar het was Gert-Jan die de 4e game weer won. Bas moest het toen opnemen tegen kopman Ramon. Helaas schoot het Bas al bij het inspelen in de rug en daardoor kon hij nauwelijks zijn forehand gebruiken. Het werd dan ook een ongelijke strijd. Fit is Ramon al een hele kluif, maar half fit is het onbegonnen werk. Gertjan zette zijn team daarna op het wedstrijdformulier via een keurige zege op Lars. De 1e en 2e game gingen nog nipt, maar in de 3e game nam Gertjan wat meer afstand. Mede omdat Lars teveel forceerde.
In het dubbel namen Gerben en Gertjan het - door de blessure van Bas - op tegen Gert-Jan en Ramon. G&G snoepten een game mee, maar verloren in vier games. Zo stond het 3 - 1.

Gerben moest na het dubbel zijn meerdere erkennen in Ramon die geen game afstond. Gertjan versloeg bijna naamgenoot Gert-Jan nog wel eens, maar ditmaal liet Gert-Jan het niet zover komen. Hij won in vier games. Bas begon zonder al te veel vertrouwen aan zijn partij tegen Lars. Na de verloren 1e game overwoog hij zelfs te stoppen, maar hij liet dat nog achterwege. Toen hij eerst de 2e game won en vervolgens de 3e game er ook wist uit te slepen, ging Bas toch maar door. En tot ieders verbazing pakte hij de 4e game met ruim verschil. Lars maakte teveel fouten om het Bas nog moeilijk te maken.

De laatste drie partijen gingen alle naar Effekt ’74 1. Gertjan snoepte de sterke Ramon knap een game af, maar verder liet Ramon het ook niet komen. Gerben trof vervolgens Lars op het verkeerde moment. Lag diens foutenpercentage tegen Gertjan en Bas nogal hoger, tegen Gerben wist hij dat binnen de perken te houden. En zijn ‘alles-of-niet-spelletje’ bleek Gerben te machtig. Lars won in drie nipte games. Bas gaf vervolgens met een rugblessure op. Op halve kracht tegen Gert-Jan spelen, is te vergelijken met een olifant dood proberen te gooien met watten.

Team 3 leed dus een ‘logische’ 8 - 2 nederlaag. Het behaalde daarmee ook een maximaal resultaat. Halverwege het seizoen zijn in de Hoofdklasse A twee dingen duidelijk: 1) Blauw-Wit 1 en Effekt ’74 1 maken in een Twents onderonsje uit wie kampioen wordt en promoveert naar de landelijke competitie en 2) de overige vier teams - waaronder team 3 - strijden om de laatste plaats(en) te ontlopen. Voorlopig heeft team 3 drie punten wisselgeld naar de laatste, maar slechts één naar de voorlaatste plaats. Dat wordt - zowel bovenin als onderin - nog een spannende tweede competitiehelft. Zeker als je bedenkt dat er op dit moment twee teams uit de afdeling Oost op een degradatieplaats staan in de 3e divisie: De Brug 1 en Entac 2. En het ziet er niet naar uit dat één van beide teams zich nog zal weten te redden. Dit kan een extra degradant uit de Hoofdklasse betekenen en dat is wel iets om rekening mee te houden.

Tussenstand halverwege het seizoen:
Effekt '74 1        5 - 35
Blauw-Wit 1         5 - 33
DTS 1               5 - 23
Kampenion 3         5 - 21
TT Zwolle 2         5 - 20
Thibats 1           5 - 18

Mijn prognose voor team 3 luidt: een 4e plaats. Voorlopig ligt het ‘op mijn schema’. En dat ondanks de personele problemen.

Komende vrijdag ontmoeten team 3 en Effekt ’74 1 elkaar in Kampen.

 

Promotieklasse: Rijssen 1 - Kampenion 4; uitslag 5 - 5

Danny Bruins, Hans de Vries en Nick Kuipers tegen Niels Otten, Jan Dirk Otten en Niek Slagers
Nick 2, Danny 1, Hans 1 en dubbel 1

Team 4 lijkt dit seizoen met Smash ’70 2 en Rijssen 1 te moeten uitmaken welke twee teams aan het eind van het seizoen degraderen. Tot en met de vierde speelronde wist het zich keurig te handhaven op plaats 4. Afgelopen vrijdagavond speelde het de uitwedstrijd bij nummer laatst Rijssen 1. Een mooie gelegenheid om de positie wat te verbeteren. Maar dat bleek nog niet zo eenvoudig.

Na het dubbel stond het 2 - 2. Danny en Hans verloren hun eerste enkelpartij in vier games van respectievelijk Niels en broer Jan Dirk. Nick versloeg daarna Niek ook al in vier games en bracht zijn team daarmee wat dichterbij.
In het dubbel kwamen Danny en Nick in de 1e en 2e game goed weg tegen Niek en Niels: 13 - 15 en 12 - 14. Daarna leek het Rijssense verzet gebroken: 6 - 11.

Danny bracht zijn team daarna voor het eerst op voorsprong. Hij won in vier games van Jan Dirk. Maar twee partijen later stond het 4 - 3 voor Rijssen. Nick verloor in - uiteraard - vier games van Niels en Hans moest in evenveel games zijn meerdere erkennen in Niek.

Nick bracht zijn team weer naast Rijssen 1 door Jan Dirk in - driemaal raden - vier games te verslaan. Danny en Niek waren vervolgens verantwoordelijk voor de spannendste partij van de avond. Na 6 - 11, 11 - 7, 9 - 11, 12 - 10 en 12 - 10 was Niek de gelukkigste van de twee op tafeltennisgebied. In de laatste partij van de avond stond Hans voor de taak om de deze avond nog ongeslagen Niels te verslaan. En Mr. Mental slaagde daar knap in. De 1e game ging nog naar Niels, maar daarna won Hans drie games op rij.

Zo sleepte team 4 er vrijdagavond een zwaarbevochten gelijkspel uit bij Rijssen 1. Het hield daarmee die tegenstander op afstand. De gezichten aan Kamper kant werden vast nog wat vrolijker toen bekend werd dat Smash ’70 2 - de andere concurrent - in eigen huis billenkoek had gekregen van De Brug 3: 1 - 9. Dat betekent dat team 4 nu een gat heeft geslagen van 7 punten. En dat is een prettige constatering.

Tussenstand halverwege het seizoen:
De Brug 3           5 - 35
Heino 1             5 - 32
De Veluwe 2         5 - 28
Kampenion 4         5 - 23
Rijssen 1           5 - 16
Smash '70 (H) 2     5 - 16

Mijn prognose voor team 4 luidt: een 4e plaats. Ook team 4 draait volgens een scenario ‘dat ik in mijn hoofd had’.

Team 4 is as. vrijdag gastheer van Rijssen 1.

 

2e klasse: Kampenion 5 - Vined 1; uitslag 5 - 5

Sebastian Holzapfel, Robin Makkink en Simon van der Woude tegen Eric van Leeuwen, Hans Speek en Harm Rekers
Sebastian 2, Robin M 1, Simon 1 en dubbel 1

Team 5 speelt in een poule waarin drie teams elkaar ‘bevechten’ om de titel: Vined 1, GTC 1 en team 5 zelf. En het gekke is dat team 5 al enkele seizoenen te maken heeft met een dergelijke situatie. En telkens greep het naast die titel. Afgelopen vrijdag kwam concurrent Vined 1 uit Heerde op bezoek in de wetenschap dat GTC 1 de dag ervoor met 7 - 3 had gewonnen van Bosman/Wezep 3.

Het werd een toch wel bijzondere en gedenkwaardige wedstrijd tussen beide teams. De toon daarvoor werd al in het begin gezet. Waar Sebastian tegen Eric op een 3 - 0 zege leek af te stevenen, daar kwam Eric ‘op zijn Duits’ - jawohl - terug in de partij om de beslissende game na een 9 - 7 achterstand nog met 9 - 11 te winnen. Das ist ‘ScheiBe’ aus Kamper Perspektief gesehen. Robin vond daarna tegen Hans niet zijn spel, wat ook deels de verdienste van de tegenstander was, en hij ging er dan ook vrij kansloos in drie games af. Simon wilde tegen Harm teveel doen en maakte daardoor teveel fouten. Harm profiteerde dankbaar en won in vier games.
In het dubbel speelden Robin en Sebastian - toch niet vaak met elkaar dubbelend - een sterke partij tegen Eric en Hans. Zij wonnen overtuigend in drie games.

Na het dubbel was Robin twee games volmaakt kansloos tegen Eric. In de 3e game was er meer balans, maar helaas voor Robin en team 5 won Eric die nipt met 9 - 11 waardoor het 1 - 4 stond. Sebastian had daarna tegen Harm één game nodig om te wennen, maar speelde daarna een soevereine partij en won drie games op rij met ruim verschil. Simon toonde vervolgens moraal tegen Hans. Hij verloor de 1e en 2e game, maar bleef met veel risico Hans onder druk zetten. Omdat hij daarbij het aantal fouten terug wist te schroeven, kwam hij terug in de partij om de beslissende game nog met 11 - 4 te winnen. Hij bracht zijn team daarmee terug tot 3 - 4.

Robin speelde daarna tegen Harm twee games heel wisselvallig. Hij won de 1e game nipt, maar liet de 2e game na een ruime voorsprong nog uit de handen glippen. Door daarna iets minder risico te nemen, de bal wat meer op tafel te houden, ging Harm meer en meer fouten maken. Robin profiteerde dankbaar en won de 3e en 4e game eenvoudig. Zo stond team 5 weer naast Vined 1. Simon wist daarna tegen Eric bijna het huzarenstukje van zijn partij tegen Hans te herhalen. In de 1e en 2e game was hij kansloos tegen spinner Eric. De 3e game sleepte Simon er in de verlenging uit waarna hij in de 4e game wist door te drukken. In de beslissende game was het echter weer Eric die de regie overnam, de game met ruime cijfers op zijn naam schreef en zijn team weer op voorsprong bracht. In de laatste partij van de avond maakten Sebastian en Hans er een boeiende partij van. Het was zaak om de ballen die van Hans’ antitopspinrubber terugkwamen, goed te verwerken en dat lukte Sebastian steeds beter naarmate de partij vorderde. Ook hier moest een 5e game de beslissing brengen und darin hatte der Sebastian meistens die Nase vorn. Hij won uiteindelijk met 11 - 7.

Zo kwam team 5 van een 0 - 3 en 1 - 4 achterstand uiteindelijk nog knap tot een puntendeling tegen concurrent Vined 1. En eigenlijk geloofde niemand daar nog in na vier partijen. Het mag met die puntendeling de handen dan ook dichtknijpen. GTC 1 was de lachende derde. Dat won met 7 - 3 van Bosman/Wezep 3 en heeft de koppositie nu - zij het nipt - overgenomen. Ook hier wordt het nog heel spannende tweede competitiehelft.

Tussenstand halverwege het seizoen:
GTC 1               5 - 31
Vined 1             5 - 30
Kampenion 5         5 - 30
Harderwijk 1        5 - 25
Bosman/Wezep 3      5 - 23
DTV '84 3           5 - 11

Mijn prognose voor team 5 luidt: een 2e plaats. Een gedeeld 2e plaats mag ik vast wel goed rekenen van de juf.

Op donderdag 25 oktober ontmoeten team 5 en Vined 1 elkaar in Heerde.

 

2e klasse: Kampenion 6 - Wijk 16 1; uitslag 7 - 3

Jomar Schilder, Guido Wessels en Jackie van der Meulen tegen Sven Eijkelenkamp, Marcel Lutgerink en Henk Emens
Guido 2, Jackie 2, Jomar 2 en dubbel 1

De situatie van team 6 is een beetje te vergelijken met die van team 5. Met De Brug 5 en Wijk 16 1 lijkt het te gaan uitmaken wie kampioen wordt. Maar hier heeft team 6 als koploper een gaatje van 4 punten en lijkt de concurrentie net wat minder sterk dan in de poule van team 5. Afgelopen vrijdag kwam met Wijk 16 1 één van de twee concurrenten op bezoek.

Na het dubbel stond team 6 op een 4 - 0 voorsprong. Jomar was in de openingspartij in drie games net wat sterker dan Sven die zijn spel (nog) niet kon vinden. Guido’s blok stond vrij aardig tegen Marcel en bovendien kon hij zijn favoriete counterspelletje spelen. Guido won mede daardoor in vier games. Jackie had het twee games lastig tegen Henk die vanwege knieproblemen niet al te mobiel was. Na een 1 - 1 stand in games wist Jackie afstand te nemen.
In het dubbel leken Marcel en Sven tegen Jackie en Jomar op een vrij eenvoudige 0 - 3 zege af te stevenen. Maar de twee J’s gaven zich niet zomaar gewonnen, wonnen de 3e game en vervolgens ook de 4e en 5e. De titel van hun volgende album gaat ongetwijfeld luiden: ‘niets mooiers dan een narrow escape!’

Guido ondervond tegen Sven dat die langzaam maar zeker zijn ritme en niveau wist te vinden. Guido won de 1e game nog ‘in de verlenging’, maar zag Sven vervolgens drie games op rij winnen en een verdiende zege pakken. Jomar was daarna niet heel veel beter dan Henk, maar hij won wel in drie games. Jackie en Marcel waren daarna aan elkaar gewaagd. Beiden hebben een vergelijkbaar spelletje, zij het dat Marcel links is en Jackie rechts. Uiteraard bedoel ik dit politiek-neutraal. In een mooie partij tussen twee aanvallende spelers moest een 5e game de beslissing brengen en Jackie was uiteindelijk de gelukkigste van de twee na 11 - 9. Zo stond het 6 - 1.

Guido leek daarna tegen Henk op een eenvoudige 3 - 0 zege af te stevenen, maar Henk sleepte de 3e game er nipt uit. Ook de 4e game was spannend, maar Guido trok die uiteindelijk na een ‘lucky shot’ op 9 - 9 met 11 - 9 naar zich toe. Jackie won hierna tegen Sven nog wel de 1e game, maar was vervolgens vrij kansloos tegen de ontketende Sven. Hij moest deze avond even zoeken, maar toen hij het had gevonden bleek hij - heel dwingend spelend - niet meer te verslaan. In de laatste partij van de avond zorgden Jomar en Marcel voor een mooi slot. Zij gaven elkaar weinig toe en ‘dus’ moest een beslissende 5e game worden gespeeld. Daarin bleek Marcel net wat sterker: 8 - 11.

Zo boekte team 6 een keurige 7 - 3 zege op concurrent Wijk 16 1. Het deed daarmee gouden zaken, want de andere concurrent - De Brug 5 - verloor verrassend met 6 - 4 bij nummer laatst Trias 5. Halverwege de competitie heeft team 6 dan ook een mooie marge van 7 punten opgebouwd.

Tussenstand halverwege het seizoen:
Kampenion 6         5 - 35
De Brug 5           5 - 28
Batfighters 1       5 - 26
Wijk 16 1           5 - 26
Trias 5             5 - 18
De Veluwe 4         5 - 17

Mijn prognose voor team 6 luidt: een 2e plaats. Het presteert zelfs nog wat beter, maar je hoort en leest mij niet klagen.

As. maandag al moet team 6 bij de tegenstander van afgelopen vrijdag - Wijk 16 1 - op bezoek.

 

2e klasse: Kampenion 7 - DTV ’84 2; uitslag 4 - 6

Rick Bolks, Sietse Wagteveld en Marijke van Egmond tegen Robin Agteres, Dionne Damman en Cees Lindenburg
Sietse 2, Marijke 1 en Rick 1

Team 7 staat na vier wedstrijden op een min of meer verwachte gedeelde 5e / 6e plaats. Afgelopen vrijdagavond kwam koploper DTV ’84 2 op bezoek. Normaal gesproken geen wedstrijd om het puntentotaal even ‘lekker op te krikken’. Maar toch kan het team terugkijken op een goede wedstrijd.

Na het dubbel stond het keurig 2 - 2. Rick moest zich in de openingspartij in vier games gewonnen geven tegen Robin, maar dat is geen schande. Sietse bracht daarna tegen Dionne zoveel ballen terug dat die ‘wel fouten moest gaan maken’. Maar ook aanvallend kwam Sietse af en toe goed met de forehand door. Hij won keurig in drie games. Marijke speelde vervolgens met heel veel druk tegen Cees. Natuurlijk leverden niet alle aanvalsballen punten op - dan speel je immers geen 2e klasse? - maar die druk bleek Cees niettemin te machtig. Marijke won keurig in vier games.
In het dubbel verloren Rick en Sietse in vier games van Dionne en Robin.

Na het dubbel nam Sietse heel knap een 2 - 0 voorsprong tegen Robin. Die sleepte de 3e game er met 11 - 13 uit om de 4e game met ruim verschil te winnen. De beslissende game was weer spannend. En net als in de 3e game ging die met 11 - 13 naar Robin. Toch kan Sietse terugkijken op een sterk gespeelde partij. Rick bracht zijn team weer naast de koploper via een knappe 3 - 0 zege op Cees. Het damesonderonsje tussen Marijke en Dionne was er één van ‘boem, boem en van dik hout zaagt men planken’. Hoezo het zwakke geslacht? Ik heb vrijdagavond niemand in de zaal harder zien slaan dan deze twee dames. Toen de rook was opgetrokken en de houtsplinters waren neergedaald, bleek Dionne in vier games te hebben gewonnen. Zo stond het 3 - 4.

Ook Sietse wist daarna - in drie games - Cees te verslaan. Net als in zijn eerste partij stond de verdediging van Sietse als een vesting en kwam hij aanvallend met de forehand ook goed door. Marijke was hierna twee games gelijkwaardig aan Robin, maar zag hem daarna afstand nemen en nog in vier games winnen. In de laatste partij van de avond had Rick het lastig tegen Dionne. Dionne speelde te direct en daardoor kreeg Rick niet de tijd om zijn slagen te maken. Dionne won ‘in straight games’.

Team 7 verloor de wedstrijd tegen koploper DTV ’84 2 dus met 4 - 6 en dat is een keurig resultaat. Er had nog een puntje meer in gezeten, want Sietse verloor de 5e game ‘in de verlenging’ van Robin. Het resultaat en het vertoonde spel moet toch wel vertrouwen geven voor de rest van het seizoen. Niet dat het zich nu nog ‘even’ gaat handhaven, maar het is wel een aanwijzing dat het niet kansloos is op dit niveau.

Tussenstand halverwege het seizoen:
DTV '84 2           5 - 32
NTC Leogang 2       5 - 30
Smash '70 (H) 4     5 - 29
Heino 4             5 - 24
TT Zwolle 6         5 - 19
Kampenion 7         5 - 16

Mijn prognose voor team 7 luidt: een 6e plaats. Dat klopt voorlopig in de praktijk ook.

Team 7 gaat vrijdag 26 oktober op bezoek bij DTV ’84 2 in Dalfsen.

 

2e klasse: Overa 1 - Kampenion 8; uitslag 5 - 5

Jan Ringenier, Djengis van Nek en invaller Jan de Vries tegen Leendert Korstanje, Edwin Gutknecht en Jan Willem Aalderink
Jan R 3 en Djengis 2; Jan de V 0

Op dinsdag 9 oktober stond er zowel voor team 8 als tegenstander Overa 1 een belangrijke wedstrijd op het programma. Beide teams zijn ‘de voornaamste’ kandidaten voor de plaatsen 4 en 5. En het zal duidelijk zijn dat het nogal wat uitmaakt of je als 4e of 5e eindigt. Team 8 had vooraf een voorsprong van 4 punten en de doelstelling was dan ook om die tenminste te behouden.

Dan is het uiteraard jammer dat zowel Simone Lieftink als Roelard Bos niet beschikbaar waren. Maar gelukkig werd in de persoon van Jan de Vries (team 9) een invaller gevonden die op dinsdagavond wel met Djengis en naamgenoot Jan Ringenier de ‘verre reis’ naar Almen wilde maken. Omdat vooraf bekend was dat team 8 niet op tijd in Almen kon arriveren, werd de tegenstander keurig geïnformeerd. Uiteindelijk viel de aankomsttijd met 20.15 uur nog mee. Afgesproken werd dat de spelers van team 8 nog konden inspelen en dat na het dubbel op twee tafels zou worden gespeeld.

Na het dubbel stond het 2 - 2. In de openingspartij boekte Jan R een even overtuigende als verrassende 0 - 3 zege op Leendert waarna Djengis zijn anti topspinrubber tegen Edwin goed gebruikte en ook in drie - zij het nipte - games won. Jan de V moest daarna zijn meerdere erkennen in Jan Willem die zijn sterke backhand telkens weer in stelling wist te brengen en ook al in drie games won.
In het dubbel verloren Djengis en Jan R tegen Edwin en Leendert de 1e game na een matige start nipt met 11 - 9. Helaas ging het daarna niet beter. Integendeel. De gastheren gingen steeds beter spelen en dat kon niet van de Kampenaren worden gezegd. Zij verloren dan ook verdiend in - jawel - drie games.

Nu werd op twee tafels verder gespeeld: Jan R tegen Edwin en Jan de V tegen Leendert. Beide partijen gingen voor de verandering eens over de volle vijf games. En waar Jan R die beslissende game met 8 - 11 wist te winnen, daar was naamgenoot Jan de V kansloos in die beslissende game: 3 - 3.

Nu was het de beurt aan Djengis (tegen Jan Willem) en Jan de V tegen Edwin. Djengis was in de eerste drie games nog niet geweldig op dreef, maar hij wist zijn niveau vervolgens gelukkig op te krikken en de 4e en 5e game met ruim verschil naar zich toe te trekken. Jan had niet veel in te brengen tegen Edwin die aanvallend meer in huis had en ook had meegenomen. Jan verloor in drie games: 4 - 4.

In de laatste twee partijen was het de beurt aan Jan R (tegen Jan Willem) en Djengis (tegen Leendert). Jan R moest de 1e game aan Jan Willem laten, maar kwam daarna beter in zijn spel en won drie games op rij waarvan de laatste twee met ruim verschil. Djengis had het heel lastig tegen de snel en actief spelende Leendert. Leendert won die partij in drieën.

Met een 5 - 5 puntendeling wist team 8 concurrent Overa 1 inderdaad op afstand te houden. Komende vrijdag ontmoeten beide teams elkaar opnieuw, maar dan in Kampen.

Tussenstand halverwege het seizoen:
Warnsveld 1         5 - 35
De Spinners 1       5 - 31
Swift (D) 4         5 - 30
Kampenion 8         5 - 24
Overa 1             5 - 20
Smash '70 (H) 5     5 - 10

Mijn prognose voor team 8 luidt: een 6e plaats. In de praktijk presteert het duidelijk beter. De ELO-ratings van de teams uit de Regio IJsselstreek blijken in de praktijk verhoudingsgewijs wat te hoog liggen in vergelijking met die in de Regio Zwolle. In aanmerking nemend dat team 8 - met twee invallers spelend - vorige week tegen een maximale nederlaag bij De Spinners 1 opliep, moet het in staat worden geacht om zich te handhaven.

Zoals vermeld, ontvangt team 8 komende vrijdag Overa 1.

 

3e klasse: Kampenion 9 - Dronten ’74 2; uitslag 1 - 9

Bertil Oving, Harm Bosman en Jan de Vries tegen Karla Bouwers, Peter Mourits en Rick Holwerda
Jan de V 1; Bertil 0 en Harm 0

Team 9 treft het niet dit seizoen. Als promovendus is het in een loodzware poule ingedeeld. Na vier wedstrijden staat het gedeeld 5e / 6e met Smash ’70 6. Dat team speelde vorig seizoen nog in de 2e klasse. Dat geeft wel aan hoe zwaar de poule is. Afgelopen vrijdag kwam Dronten ’74 2 op bezoek dat vierde stond. Dat had dit seizoen nog niet in de sterkste opstelling kunnen spelen, maar vrijdagavond wel.

Team 9 ondervond dat Dronten ’74 2 - mits regelmatig in de sterkste formatie spelend - geen degradatiekandidaat is. Integendeel. Dan zou het zelfs meedoen voor de titel. De eerste drie enkelpartijen gingen alle in vier games naar de gasten. Bertil maakte tegen Karla aanvallend wat teveel fouten om aanspraak op de zege te kunnen maken. Harm sleepte tegen Peter de 1e game in de verlenging binnen, maar daarna kwam hij tekort tegen deze lastig te bespelen tegenstander. Jan bood vervolgens Rick prima partij, maar laatstgenoemde speelde met zoveel druk dat Jan wel ‘moest’ capituleren. De witte vlag kwam in de 4e game.
In het dubbel waren Bertil en Jan kansloos tegen Peter en Rick die eenvoudig in drie games wonnen. Zo stond het 0 - 4.

Drie partijen later stond het - weliswaar ietwat geflatteerd - 0 - 7. Harm en Karla waren twee games aan elkaar gewaagd getuige de cijfers 14 - 12 en 13 - 15. Daarna nam Karla de regie meer en meer over en won zij de 3e en 4e game. Bertil nam toen tegen Rick keurig een 2 - 1 voorsprong in games, maar Rick raakte daar niet van in de war. Hij wist zijn niveau omhoog te krikken en de 4e en 5e game met ruim verschil te winnen. Jan en Peter speelden een soortgelijke partij tegen elkaar. Ook Jan nam een 2 - 1 voorsprong in games, maar ook hier was het de Dronten speler die de 4e en 5e game met ruim verschil won.

In de achtste partij wist Harm de dwingend spelende Rick één game (de 2e) goed partij te bieden, maar Rick bleek gewoonweg te sterk en won ‘in straight games’. Daarna was het de beurt aan Jan en Karla. Beiden hebben een vergelijkbaar spelletje: de bal op tafel houden en de - bij voorkeur - juiste bal uitzoeken om op te komen. Jan bleek de geduldigste van de twee en Karla maakte aanvallend de meeste fouten. Jan won in drie games en haalde daarmee dan eindelijk ‘de hatelijke nul’ van het wedstrijdformulier. In de laatste partij van de avond had Bertil teveel tijd nodig om het antwoord te vinden op het spel en materiaal van Peter. Na twee ruim verloren games wist Bertil in de 3e game in het spoor van Peter te blijven, maar daar helaas niet uit te treden: 12 - 14.

Zo leed team 9 een kansloze 1 - 9 nederlaag tegen Dronten ’74 2. En eigenlijk valt op die nederlaag niets af te dingen. Weliswaar werd tweemaal een vijfpitter afgedwongen, maar in beide gevallen ging die met ruime cijfers naar de gasten. Zoals aangegeven, in deze samenstelling spelend is Dronten ’74 2 één van de sterkere teams in de poule.

Tussenstand halverwege het seizoen:
Emmeloord 1         5 - 38
Dronten '74 2       5 - 28
Vined 2             5 - 27
Heino 6             5 - 22
Smash '70 (H) 6     5 - 20
Kampenion 9         5 - 15

Mijn prognose voor team 9 luidt: een 5e plaats. Het is dus voorlopig (?) zelfs een laatste plaats.

Komende vrijdag ontmoeten team 9 en Dronten ’74 2 elkaar in Dronten.

 

4e klasse: Kampenion 10 - TT Zwolle 10; uitslag 8 - 2

Jannick van den Broek, Martijn Haanappel en Ernst van den Broek tegen Eddy Huberts, Mark Moorman en Patrick Aarendonk
Ernst 3, Jannick 3, Martijn 1 en dubbel 1

Met uitzondering van de uitwedstrijd tegen NTC Leogang 4 draait team 10 lekker dit seizoen. Vorige week deelde het de punten met buurman Bosman/Wezep 4 en afgelopen vrijdag kwam met TT Zwolle 10 een andere buurman op bezoek. De Zwollenaren staan laatste en dus was het voor team 10 zaak om (liefst) veel punten te pakken.

Team 10 ging goed van start. In de openingspartij zag Janncik tegenstander Eddy knap terugkomen van 2 - 0 tot 2 - 2, maar in de beslissende game was het toch weer Jannick die de winst pakte. Martijn versloeg daarna Mark in vier games en kwam eigenlijk niet of nauwelijks in de problemen. Ernst - dit seizoen vooral sterk op dreef in jeugd 2 - boekte vervolgens een keurige 3 - 0 zege op Patrick. Na de 1e game waren de verschillen niet groot, maar Ernst wist knap gameverlies te voorkomen en dat als jeugdspeler.
In het dubbel namen Ernst en Martijn het op tegen Eddy en Patrick. En dat werd een vreemde partij. Het dubbel ging over vier games. Beide teams behaalden evenveel punten, maar Ernst en Martijn wonnen drie games en de gasten slechts één. Zo stond het dus 4 - 0.

Na het dubbel liet Martijn tegen Eddy de winst uit handen glippen. Martijn kwam op een 2 - 1 voorsprong, maar Eddy sleepte de 4e game er nipt uit en pakte ook de 5e game. Jannick speelde een sterke partij tegen Patrick. Hij kwam geen moment in de problemen en won overtuigend ‘in straight games’. Ernst deed daar nauwelijks voor onder. Hij versloeg Mark in vier games en viermaal stond er een 11 - 6 winst op het wedstrijdformulier.

Martijn was daarna kansloos tegen Patrick. Wat hij ook probeerde, hoe hij ook beukte, Patrick bleek te sterk. Ernst toonde zich daarna in drie games de betere van Eddy die eigenlijk alleen in de 2e game dichtbij winst was. Jannick moest in de laatste partij van de avond de 1e game aan Mark laten, maar hij herstelde zich keurig en won daarna drie games op rij.

Team 10 boekte dus inderdaad de gewenste ruime zege: 8 - 2. Het neemt daarmee wat verder afstand van de voorlaatste plaats. Omdat buurman Bosman/Wezep 4 enigszins verrassend met 7 - 3 won van koploper Harderwijk 3, schuiven de bovenste vier teams wat in elkaar.

Tussenstand halverwege het seizoen:
Bosman/Wezep 4      5 - 32
Harderwijk 3        5 - 32
NTC Leogang 4       5 - 27
Kampenion 10        5 - 27
Emmeloord 2         5 - 21
TT Zwolle 10        5 - 11

Mijn prognose voor team 10 luidt: een 4e plaats. Het team staat halverwege het seizoen op een gedeeld 3e / 4e plaats, maar het is op onderling resultaat 4e.

As. vrijdag is het TT Zwolle 10 - Kampenion 10 in Zwolle.

 

5e klasse: Kampenion 11 - Smash ’70 9; uitslag 5 - 5

Henny Boxman, Rense Beimers en Marco Ilbrink tegen Laura van der Meer, Frank Dekker en Samantha van de Bosch
Henny 2, Marco 2 en Rense 1

Het was op de valreep opnieuw puzzelen geblazen bij team 11. Op papier zouden Henny Boxman, Marco Ilbrink en Alice Ringenier spelen, maar Alice had dat papier ‘voor andere doeleinden’ nodig. Juist ja, dat bedoel ik, en daarnaast moest zij ook overgeven. Gelukkig kon en wilde reserve Rense wel invallen waardoor het team in ieder geval met drie spelers kon aantreden.

Het werd een ietwat ‘aparte’ wedstrijd. Henny startte tegen Laura en hij moest alle zeilen bijzetten om haar van het lijf te houden. Om misverstanden te voorkomen: ik heb het hier gewoon over tafeltennis. De partij draaide op een vijfpitter uit en in de beslissende game wist Henny dan toch nog afstand te nemen: 11 - 6. Rense verloor vervolgens in vieren van Frank, waarna Marco keurig de jonge Samantha in vier games terugwees.
Het dubbel ging in vier games naar de gasten waardoor het 2 - 2 stond.

Ook na het dubbel bleef het scoreverloop spannend zonder dat de individuele partijen spannend werden. De resterende zes partijen leverden namelijk vijfmaal een 3 - 0 en eenmaal een 3 - 1 score op. Via 3 - 2 werd het zomaar 3 - 5 waarna Marco en Henny toch nog voor een 5 - 5 eindscore zorgden.

Gezien de scores in de individuele partijen hebben beide teams daar vast mee kunnen leven. Zeker team 11, want de enige vijfpitter werd gewonnen.

Halverwege het seizoen doet team 11 prima mee. Het won tweemaal en het speelde driemaal gelijk. Het moet alleen Heino 9 boven zich dulden.

Tussenstand halverwege het seizoen:
Heino 9             5 - 38
Kampenion 11        5 - 33
Smash '70 (H) 9     5 - 27
Wijhe 3             5 - 19
Hoonhorst 2         5 - 17
Wham 2              5 - 16

Mijn prognose voor team 11 luidt: een 2e plaats. Ook team 11 houdt zich in de praktijk keurig aan mijn theorie.

Komende dinsdag spelen team 11 en Smash ’70 9 de return in Hattem.

 

Hier en daar hoorde ik dit seizoen de vraag ‘hoe het in vredesnaam komt’ dat teams elkaar in speelronde 5 en 6 tweemaal achter elkaar ontmoeten. Welnu het antwoord is ‘simpel’ en in mijn ogen logisch. De competitie zou - als we de landelijke competitie hadden gevolgd - al in de eerste week van september beginnen. Dat vonden de competitieleiders te vroeg. Vooral omdat sommige verenigingen gebruik maken van een gymzaal en niet eerder over de zaal konden beschikken dan wanneer de scholen weer begonnen, namelijk in de eerste week van september. In oktober kende het programma twee vrije weken achter elkaar. Daarom is besloten speelronde 1 naar week 42 te verplaatsen. Dan weet je dat ook weer!

Komend weekend hoop ik mij weer te melden, maar dat zou ook zomaar maandag 22 oktober kunnen worden vanwege andere - lees: leuk - bezigheden.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wss Kampenion

Reacties  

#1 Nick 14-10-2018 13:39
Mooi verslag weer Jan :-)
Citeer

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar