De competitie was deze week al weer gevorderd tot speelronde 8. Alle teams kwamen in actie. De elf wedstrijden leverden zes zeges, twee puntendelingen en drie nederlagen op. Team 1 kwam bij HTC 1 uit geslagen positie heel knap terug tot een puntendeling Team 2 liep in Dalfsen tegen de eerste nederlaag van het seizoen op, maar bleek achteraf toch nog te zijn uitgelopen. Ik neem de wedstrijden weer met je door. Omdat de competities de finale zijn ingegaan, vermeld ik ook de tussenstanden na acht wedstrijden.

 

3e divisie: HTC 1 - Kampenion 1; uitslag 5 - 5

Gert-Jan de Lange, Julian Plette en Ton Ringenier tegen Edward van Vliet, Tony Houxuan en Brent Bakker
Julian 2, Ton 2 en Gert-Jan 1

Na zeven wedstrijden is het vrijwel zeker dat HTC 1 (6e) en Kampenion 1 (5e) degraderen. Maar dit komt niet onverwacht. Ik denk dat je weinig geld had kunnen verdienen als je hier voorafgaand aan het seizoen bij de bookmakers op had ingezet. Beide teams ontmoetten elkaar deze zaterdag in Hoofddorp en beide gingen uiteraard voor de winst. Want zo vaak doet zich dit seizoen de kans op een winstpartij niet voor.

Het werd een bijzondere wedstrijd qua scoreverloop. In de openingspartij nam Gert-Jan tegen Edward een 0 - 2 voorsprong in games. De 3e liet GJ glippen waarna hij in de 4e game kansloos was. De beslissende game was wel spannend, maar helaas voor GJ en team 1 was Edward na 12 - 10 de gelukkigste van de twee. Julian was daarna kansloos tegen Tony en verloor dan ook ‘in straight games’. Ton bracht zijn team terug in de wedstrijd door Brent in drie games - met driemaal 8 - 11 - terug te wijzen.
In het dubbel was er twee games spanning tussen enerzijds Gert-Jan en Julian en anderzijds Brent en Edward. Maar bij een 1 - 1 stand wisten de gastheren door te drukken. Zo stond het dus 3 - 1 voor HTC 1.

Na het dubbel verloor Gert-Jan in vier games van Tony. Bij een 0 - 2 achterstand in games sleepte GJ de 3e game er op het tandvlees uit, maar in de 4e game toonde Tony zich weer de sterkste. Ton was vervolgens twee games gelijkwaardig aan Edward, maar bij een 1 - 1 tussenstand schakelde Edward een tandje bij en stond Ton aan het eind met de mond vol tanden. Zo stond het 5 - 1 en leek HTC 1 op een ruime zege af te stevenen. Julian speelde hierna een puike partij tegen Brent die overigens minder op dreef was dan in Kampen. Julian won overtuigend ‘in straight games’: 5 - 2.

Hierna was het de beurt aan de ‘beide Tony’s’. De 1e game ging naar Tony, maar Ton was de betere in de 2e en 3e game. In de 4e toonde Tony zich duidelijk de sterkste en in de beslissende game was er spanning. Uiteindelijk was het Ton die ‘op het tandvlees’ won: 10 - 12. Gert-Jan toonde daarna ook moraal in zijn partij tegen Brent. Hij won de 1e game, maar zag de 2e naar Brent gaan. De 3e game was een thriller die ging uiteindelijk met 18 - 16 (!) naar Brent. GJ bleef rustig (en) zijn ding doen en won eerst de 4e en vervolgens de 5e game, beide met de cijfers 8 - 11. En over moraal gespr eh geschreven, Julian voegde ook nog een paragraaf aan dat hoofdstuk toe. Tegen kopman Edward kwam hij met 2 - 0 in games achter, maar hij gaf zich niet gewonnen. Hij won de 3e game met ruime cijfers en sleepte de 4e game er met 9 - 11 uit om de beslissende 5e game met ruime cijfers te winnen: 6 - 11.

Zo kwam team 1 van een 5 - 1 achterstand heel knap terug tot 5 - 5. De spelers toonden daarmee - ik gaf het al aan - moraal. Team 1 houdt HTC 1 door dit resultaat op 5 punten achterstand. En mede omdat het onderling resultaat in het voordeel van team 1 is, denk ik dat het - net als een jaar geleden - toch keurig een team onder zich weet te houden in de 2e divisie.

De stand na 8 wedstrijden:
US 1                8 - 62
Disnierats 1        8 - 52
De Toekomst 1       8 - 45
BIT.NL 1            8 - 36
Kampenion 1         8 - 25
HTC 1               8 - 20

Komende zaterdag speelt team 1 de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Het ontvangt dan Bit.nl 1 uit Ede. Als het met 11 - 0 weet te winnen, zie ik zelfs nog mogelijkheden voor team 1 om zich te handhaven.

 

Hoofdklasse: DTV ’84 1 - Kampenion 2; uitslag 6 - 4

Robin Lieftink, Ivan Hollander en Thomas Niemeijer tegen Jan-Jaap Schipper, Harmen Kramer en Yoran Tonnema
Ivan 2 en Thomas 2; Robin 0

Team 2 is bezig aan zijn (voorlopig) laatste wedstrijden in de Hoofdklasse. Dat mogen we nu wel schrijven als we bedenken dat het op drie wedstrijden van het competitie-einde een voorsprong van 15 punten heeft op de nummer 2, Bosman/Wezep 1. Het heeft weliswaar nog enkele lastige (uit)wedstrijden voor de boeg, maar dat heeft de concurrentie ook.

Afgelopen zaterdag ging het op bezoek bij DTV ’84 1 in Dalfsen en daar trof het een ‘oude bekende’: oud-Kampenionner Harmen Kramer, tegenwoordig in Hoonhorst wonend. Harmen kwam dit seizoen voor het eerst in actie, omdat Rik Weijs verhinderd was. Goed om Harmen weer achter de tafeltennistafel te zien, al is het dan niet in het Kamper rood/zart. Bij team 2 speelde Ivan Hollander in plaats van Jordy ten Have.

Het werd een spannende wedstrijd in Dalfsen. In de openingspartij liep Robin tegen Jan-Jaap tegen een ‘traditionele’ nederlaag aan. In de 1e en 2e game was hij kansloos. In de 3e game kwam hij goed mee, maar het was opnieuw JJ die won. Ivan mocht toen als eerste de batjes kruisen met Harmen. In de 1e game tikte Ivan Harmen van tafel, maar daarna was er (meer) balans. Uiteindelijk won Ivan in vier games. Thomas had vervolgens evenveel games nodig om Yoran te verslaan waardoor team 2 op voorsprong kwam.
In het dubbel bracht team 2 Ivan en Thomas achter de tafel. DTV deed het met Harmen en Jan-Jaap. De 1e game ging nog naar de Kampenaren, maar daarna raakten Harmen en JJ - die al eerder teamgenoten zijn geweest bij Smash ’70 in Hattem - beter op elkaar ingespeeld. Zij wonnen drie games op rij waardoor het 2 - 2 stond.

Na het dubbel ‘maakte ook Robin kennis met Harmen’ en die kennismaking verliep voor Robin niet zo prettig. Harmen won vrij overtuigend in drie games. Thomas nam hierna tegen Jan-Jaap knap een 0 - 2 voorsprong, maar je hebt pas van JJ gewonnen als je zijn felicitatie in ontvangst hebt genomen. Die kwam er helaas niet, want JJ won eerst de 3e game met grote cijfers en sleepte de 4e en 5e game er vervolgens met nipt verschil uit. Ivan bracht zijn team weer wat dichterbij via een moeizame zege op Yoran. Hij moest eerst een 1 - 0 en 2 - 1 achterstand wegwerken om de beslissende 5e game dan toch nog met ruim verschil te winnen: 4 - 3.

Thomas mocht het toen opnemen tegen Harmen. Hij won de 1e en 2e game met nipt verschil en zag de 3e ruimer naar Harmen gaan. Maar Thomas liet zich niet uit het ‘veld’ slaan en toonde zich in de 4e game de sterkste. Daarna ging het toch nog - ietwat onverwacht - mis voor team 2. Eerst verloor Robin ook zijn derde partij van de middag; Yoran sleepte de 1e game er nipt uit en bleek daarna de betere van de twee. Hij won ‘in straight games’. In de laatste partij van de middag moest Ivan zijn meerdere erkennen in Jan-Jaap. Waar Ivan meestal prima het oog heeft in het spel en materiaal van JJ, daar kwam hij deze middag niet in de buurt van een zege.

Zo liep team 2 in Dalfsen tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan: 6 - 4. Maar ja, als je dan uit Wezep / via de TTapp het bericht krijgt dat Bosman/Wezep 1 in eigen huis met 3 - 7 heeft verloren van Swift (D) 1, dan moet je concluderen dat team 2 zelfs nog een puntje is uitgelopen. Heel apart! Nog twee wedstrijden en dan is team 2 ‘even verlost’ van het spelen in de Hoofdklasse.

De stand na 8 wedstrijden:
Kampenion 2         8 - 58
Swift (D) 1         8 - 42
Bosman/Wezep 1      8 - 42
Blauw-Wit 2         8 - 36
DTV '84 1           8 - 34
De Brug 2           8 - 28

Op vrijdag 23 november ontvangt team 2 nummer laatst De Brug 2. De titel is - op eigen kracht - veilig gesteld bij het binnen halen van het 5e punt.

 

Hoofdklasse: Kampenion 3 - TT Zwolle 2; uitslag 5 - 5

Gerben Wolterink, Gertjan Wessels en Bas de Vries tegen Stefan van de Lelie, Corné van Rossem en René Ebeling
Bas 3, Gerben 1 en dubbel 1; Gertjan 0

Team 3 is bezig aan een meer dan acceptabel seizoen. Met een gemiddelde van bijna 5 punten per wedstrijd speelt het een ‘geruisloze’ competitie. En dat bedoel ik bepaald niet negatief. Als dit team - dat enkele keren met een invaller moest spelen - een heel seizoen gevrijwaard blijft van degradatiezorgen, dan is dat een prima prestatie.

Afgelopen vrijdag kwam TT Zwolle 2 op bezoek dat één plaatsje - en 4 punten - onder team 3 stond. Een gelijkspel zou al een mooi resultaat zijn. Maar het begin was voor de gasten. Gerben won tegen ’noppie’ Stefan nog wel de 1e game, maar daarna nam Stefan de regie over en hij won drie games op rij. Gertjan kon tegen Corné niet uit diens slipstream stappen. Corné nam in vrijwel iedere game een voorsprong en hij wist die telkens te consolideren en de game binnen te slepen. Gertjan verloor aldus in drie games. Bas bracht zijn team daarna terug in de wedstrijd door door René ‘in straight games’ te verslaan; de 1e game was ruim, de 2e en 3e waren spannender.
In het dubbel gingen de 1e en 2e game met nipt verschil naar Corné en René. Daarna herpakten Bas en Gerben zich om drie games op rij te winnen. Zo stond het dan toch 2 - 2.

Na het dubbel liep Gertjan tegen Stefan lang achter de feiten aan. De 1e game ging met ruime cijfers naar Stefan en de 2e met nipt verschil. In de 3e game was het Gertjan die minder fouten maakte en (dus) won. In de 4e game voorkwam Stefan op het nippertje dat het tot een 5e game kwam: 11 - 13. In die 5e game was ‘marathonman’ Gertjan wellicht in het voordeel geweest. Maar zover kwam het dus niet. Gerben en René waren daarna drie games aan elkaar gewaagd, maar het stond toen wel 2 - 1 voor Gerben. In de 4e game kon René niet meer hetzelfde brengen - het is ook om moedeloos van te worden - waardoor Gerben met ruimere cijfers won. Bas kun je meestal wel om een boodschap sturen. Of zijn tegenstander nu met gewoon materiaal speelt, met lange noppen of met anti topspin, het maakt hem niet zo heel veel uit. Hij heeft zijn strategie paraat en weet die vaak ook goed uit te voeren. Zo ook nu tegen Corné die met anti topspin speelt. Bas speelde slim en won in vier games. Zo stond het dus 4 - 3 voor team 3.

Gertjan was deze avond niet in goede doen. Tegen René kwam hij van een 0 - 2 achterstand nog wel terug tot 1 - 2, maar - net als Stefan - wist René op het nippertje een beslissende 5e game te voorkomen: 12 - 14. Bas mocht het toen opnemen tegen ’noppie’ Stefan. Hij won de 1e game nipt, maar had daarna moeite met het uitvoeren van zijn strategie. Hij liet de 2e game op een gegeven moment lopen en moest ook de 3e game aan Stefan laten. Maar daarna stond hij er weer. Hij won de 4e game nog met klein verschil, maar nam in de beslissende 5e game afstand. Zo bleef Bas deze avond heel knap ongeslagen. In de laatste partij van de avond leek de partij van Gerben tegen Corné veel op die tegen Stefan. Gerben won de 1e game, maar wist dit geen dito vervolg te geven. Corné won drie games op rij en stelde daarmee voor zijn team de puntendeling veilig.

Al met al mag team 3 niet ontevreden zijn met het 5 - 5 gelijkspel. Het moest deze avond teveel van Bas komen om aanspraak op een beter resultaat te kunnen maken. Gertjan was niet in goede doen en Gerben heeft het traditioneel (ook) lastig tegen materiaalspelers als Stefan en Corné. Met nog twee wedstrijden te gaan, heeft het - als nummer 4 - 11 punten voorsprong op nummer laatst Thibats 1. Dat moet voldoende zijn voor handhaving.

De stand na 8 wedstrijden:
Blauw-Wit 1         8 - 57
Effekt '74 1        8 - 45
DTS 1               8 - 39
Kampenion 3         8 - 38
TT Zwolle 2         8 - 34
Thibats 1           8 - 27

Team 3 mag dit seizoen nog tweemaal naar Enschedé, te beginnen met komende vrijdag naar Thibats 1.

 

Promotieklasse: Smash ’70 2 - Kampenion 4; uitslag 4 - 6

Peter Vrielink, Danny Bruins, Hans de Vries en Nick Kuipers (alleen dubbel) tegen Steven Tijssen, Ronald van Unen en Robin de Weert
Danny 2, Peter 2, Hans 1 en dubbel 1

Het is apart, maar er zijn duidelijke parallellen tussen de teams 4 en 3. Ook team 4 is namelijk bezig aan een vrij ‘geruisloos’ seizoen. En voor geruisloos mag je ook probleemloos lezen. En dan vooral wat de behaalde punten en de stand betreft. De personele bezetting leverde eigenlijk nog de meeste problemen op. Team 4 staat al vrijwel het hele seizoen op een stevige 4e plaats met een ruime voorsprong op de degradatieplaatsen 5 en 6. En ook dat is knap.

Afgelopen vrijdag ging het op bezoek bij Smash ’70 2 dat - met Rijssen 1 - één van die beide degradatieplaatsen bezette. Een gelijkspel zou al een prima resultaat zijn, omdat het de Hattemers daarmee op afstand zou houden.

Welnu, team 4 speelde een sterke wedstrijd in Hattem. Na het dubbel stond het op een 1 - 3 voorsprong. Peter kwam tegen Steven knap van een 2 - 1 achterstand in games terug tot 2 - 2 en hij won vervolgens ook de beslissende 5e game. Danny versloeg daarna - niet minder knap - kopman Ronald ‘in straight games’. Een prima zege voor mental Danny. Hans kwam daarna net tekort tegen Robin. Ook hij kwam na een 2 - 1 achterstand terug tot 2 - 2, maar verloor de beslissende game met 11 - 9.
In het dubbel bracht team 4 Danny en … Nick achter de tafel. En dat bleek een goede keuze. Zij versloegen namelijk Robin en Steven in vier games. Zo stond team 4 op voorsprong: 1 - 3.

Drie partijen later stond het zelfs 1 - 6! Ook Peter wist kopman Ronald te verslaan en hij deed dat keurig in vier games. Hij verloor de 1e game nog, maar ging daarna per game beter spelen. Hans boekte daarna een overtuigende driegames zege op Steven. Danny moest daarna de 1e game nog aan Robin laten, maar hij won daarna drie games op rij.

Het venijn - voor zover wij daarvan moeten ‘spreken’ - zat voor team 4 echter in de staart. De laatste drie partijen gingen namelijk alle naar Smash ’70 2. Hans verloor in vier games van Ronald, Peter in vijf games van Robin en Danny eveneens in vijf games van Steven. Na een 0 - 2 voorsprong in games verloor Danny drie games met ruime cijfers.

Zo won team 4 met 4 - 6 bij Smash ’70 2 en heeft het zich daarmee vrijwel verzekerd van een langer verblijf in de Promotieklasse. En dat is een knappe prestatie. Goed was het vrijdagavond ook om te constateren dat Peter na zijn rugproblemen weer in staat was om drie partijen te spelen.

De stand na 8 wedstrijden:
De Veluwe 2         9 - 58
De Brug 3           8 - 51
Heino 1             8 - 50
Kampenion 4         8 - 38
Rijssen 1           9 - 27
Smash '70 (H) 2     8 - 26

Op vrijdag 23 november as. gaat team 4 op bezoek bij De Brug 3. Dat team kreeg afgelopen zaterdag in de gemeentederby tegen De Veluwe 2 een oorwassing (9 - 1) waardoor het van koploper ineens achtervolger is geworden.

 

2e klasse: Harderwijk 1 - Kampenion 5; uitslag 3 - 7

Robin Makkink, Simon van der Woude en Sebastian Holzapfel tegen Henk Vlieger, Edwin van der Leij en Bert Monster
Robin 2, Sebastian 2, Simon 2 en dubbel 1

Team 5 is met GTC 1 in een titelstrijd verwikkeld en ook Vined 1 is zelfs nog niet uitgeschakeld. In de achtste speelronde had team 5 van die drie op papier de lastigste tegenstander. Het moest naar Harderwijk 1 dat met Edwin van der Leij de sterkste speler uit de poule in de gelederen heeft. Edwin staat namelijk op 15 uit 15. Bij aankomst bleek dat Edwin inderdaad van de partij was en dan weet je eigenlijk al bij voorbaat dat een 3 - 7 zege het maximaal haalbare resultaat is. Of de Kampenaren met die wetenschap in het achterhoofd aan de wedstrijd begonnen, weet ik niet. Wat ik (inmiddels) wel weet dat zij een prima wedstrijd speelden.

Na het dubbel stond team 5 op een 1 - 3 voorsprong. Robin was in vier spannende games net wat sterker dan Henk die altijd met veel risico speelt. Simon was hierna twee games kansloos tegen kopman Edwin. In de 3e game kreeg hij eindelijk wat vat op diens spel, maar Edwin voorkwam nipt (12 - 10) dat Simon een 4e game wist af te dwingen. Sebastian, afgelopen week voor de twee maal vader geworden, had ditmaal beter het oog in het materiaal en spel van Bert. Verloor hij in Kampen nog kansloos, ditmaal versloeg hij Bert in vier games. Gratuliere !!! Und natürlich ebenfalls mit der Geburt ihres Sohns Johannes.
In het dubbel waren Robin en Sebastian in vier games te sterk voor Edwin en Henk. De 1e game was nog voor de Harderwijkers, maar daarna gingen Robin en Sebastian erop en erover.

Drie partijen later stond het 2 - 5. Robin snoepte tegen de sterke Edwin een game mee, maar moest zijn tegenstander na vier games feliciteren. Sebastian versloeg vervolgens Henk ook al in vier games. In de eerste drie games waren beiden aan elkaar gewaagd, maar in de 4e game nam Sebastian afstand. Toen Simon hierna tegen Bert de 1e game won, ‘wist Bert wel hoe laat het was’. Simon is één van de angstgegners van Bert waartegen hij de wedstrijden bij voorkeur schriftelijk zou afdoen. In de resterende twee games pakte Bert nog slechts 6 punten.

In de achtste partij moest ook Sebastian zich gewonnen geven tegen Edwin. Maar hij heeft er wel voor gevochten; hij kwam knap van een 2 - 0 achterstand terug tot 2 - 2. In de beslissende game was de Kamper koek - beschuit met muisjes zo je wilt - echter op en won Edwin die alsnog met ruim verschil. Daarna had Robin even nodig om aan het spel en materiaal van Bert te wennen. Maar Robin is een snelle leerling. Hij verloor de 1e game, maar won de 2e en 3e met klein verschil. In de 4e game was Robin ‘los’, of ‘gaf Bert de pijp aan Maarten’. In de laatste partij van de avond versloeg Simon tegenstander Henk in vier games.

Zo boekte team 5 dan heel knap het gewenste resultaat: 3 - 7 winst op een Harderwijk 1 met Edwin van der Leij in de gelederen. Dat is ook een vrijwel maximaal resultaat. Complimenten aan de spelers! Zij waren vooral al op de hoogte van de 8 - 2 zege van concurrent GTC 1 op DTV ’84 3 en als je dan met een 3 - 7 zege Harderwijk verlaat, dan heb je het meer dan goed gedaan. De spanning is dan ook nog volop aanwezig getuige onderstaande tussenstand.

De stand na 8 wedstrijden:
GTC 1               8 - 51
Kampenion 5         8 - 49
Vined 1             8 - 45
Harderwijk 1        8 - 39
Bosman/Wezep 3      8 - 33
DTV '84 3           8 - 23

Komende week ontvangt Vined 1 op donderdagavond datzelfde Harderwijk 1 en staat voor as. vrijdagavond in Kampen de topper tussen Kampenion 5 en GTC 1 op het programma. Winst is dan noodzakelijk om de titelkansen levend te houden.

 

2e klasse: Kampenion 6 - Trias 5; uitslag 7 - 3

Dick Hoekman, invaller Simone Lieftink en Jackie van der Meulen tegen Enrico Schotman, Pim van der Maten en Toine Hulshof
Dick 2, Jackie 2, Simone 2 en dubbel 1

Na speelronde zeven staat team 6 nog steeds bovenaan. Het heeft een voorsprong van 5 punten op De Brug 5. Afgelopen vrijdag kwam nummer laatst Trias 5 op bezoek, terwijl De Brug 5 bezoek kreeg van Batfighters 1. Dan treft het niet wanneer Jomar Schilder en Guido Wessels om uiteenlopende redenen niet beschikbaar zijn. Guido komt vrijwel zeker dit seizoen niet meer in actie. Uiteindelijk werd Simone Lieftink (team 8) bereid gevonden om in te vallen.

Na het dubbel stond team 6 op een 3 - 1 voorsprong. Dick was in vier games te sterk voor Enrico, Simone bood Pim prima partij, maar moest zich in vier games gewonnen geven en Jackie rekende vrij vlot af met Toine.
In het dubbel waren Dick en Jackie ‘in straight games’ te sterk voor Pim en Toine.

Na het dubbel speelde Simone een goede partij tegen Enrico. Zij won de 1e game ruim, bleef ook daarna aan de goede kant van de score en won heel keurig in drie games. Dick had vervolgens niet heel veel moeite om Toine aan de zegekar te binden. Jackie leed daarna een vrij kansloze nederlaag tegen Pim die deze avond prima op dreef was. Zo stond team 6 op een 5 - 2 voorsprong.

In de achtste partij boekte Simone heel netjes haar tweede zege. Zij toonde zich in vier games de betere van Toine. En dat is lekker voor het zelfvertrouwen. Jackie was daarna een maatje te groot voor Enrico, hij boekte dan ook een eenvoudige zege. De laatste partij van de avond - die tussen Dick en Pim - werd de spannendste. Na vier spannende games stond het 2 - 2. Helaas voor Dick en team 6 wist Pim in de beslissende game afstand te nemen en voor zijn team het 3e punt binnen te slepen.

Team 6 boekte niettemin een ‘acceptabele’ 7 - 3 zege op Trias 5. En op die uitslag valt ook niets af te dingen. Triasspeler Pim was vrijdagavond te sterk voor de drie Kamper spelers. Concurrent De Brug 5 won met dezelfde cijfers van Batfighters 1 waardoor er sprake is van een status quo. De voorsprong van team 6 blijft 5 punten.

De stand na 8 wedstrijden:
Kampenion 6         8 - 52
De Brug 5           8 - 47
Wijk 16 1           8 - 43
Batfighters 1       8 - 40
De Veluwe 4         8 - 30
Trias 5             8 - 28

Komende vrijdag staat in Kampen de topper op het programma tussen Kampenion 6 en De Brug 5. Als de Kampenaren tenminste een gelijkspel weten te behalen, kan de titel hen nauwelijks nog ontglippen.

 

2e klasse: Kampenion 7 - Heino 4; uitslag 4 - 6

Sietse Wagteveld, invaller Jan Ringenier en Rick Bolks tegen Fred van Ulsen, Henk Roeke en Tijmen Prins
Sietse 2, Jan R 1 en Rick 1

De spelers van team 7 passen zich steeds beter aan het niveau van de 2e klasse aan. Maar het heeft ‘de pech’ dat de concurrenten dat of nóg beter doen, of al geroutineerde 2e klassers zijn. Daardoor staat het nog steeds ‘afgeslagen’ laatste. Afgelopen vrijdag kwam Heino 4 op bezoek dat de ‘veilige’ 4e plaats bezette. Maar dat is nu juist een team dat voor 2/3 al 124 jaar op dit niveau speelt en zelfs al hoger heeft gespeeld.

Na het dubbel stond team 7 op een 1 - 3 achterstand. Sietse kreeg in de openingspartij geen vat op het (lepe) spel van routinier Fred en verloor vrij kansloos in drie games. Jan nam daarna tegen de andere routinier Henk overtuigend een 2 - 0 voorsprong, maar Henk sleepte de 3e en 4e game er met nipt verschil uit. In de 5e game leek Henk aan het langste eind te gaan trekken, maar Jan vermande zich bij een 6 - 8 achterstand en stond geen punt meer af. Rick was in de 1e game kansloos tegen youngster Tijmen. Daarna was er balans tussen beiden, maar het was Tijmen die twee van de drie close games wist te winnen en de partij in vieren naar zich toetrok.
In het dubbel boden Rick en Sietse de tegenstanders Fred en Henk prima partij. Waar Rick en Sietse nog niet zo lang met elkaar dubbelen, daar zijn Fred en Henk heel goed op elkaar ingespeeld (understatement). Zij wonnen uiteindelijk in vier games.

Na het dubbel had ook Jan geen kans tegen Fred, die dan ook vrij eenvoudig won. Sietse moest het vervolgens opnemen tegen Tijmen, voor hem een lastige tegenstander. Tenminste zo was het tot vanavond. Ditmaal speelde Sietse geconcentreerd en een prima wedstrijd. Hij won ‘in straight games’. Rick had het daarna tegen Henk vooral in de 1e game lastig. Toen hij die nipt won, speelde hij vervolgens een stuk gemakkelijker en kwam hij niet meer in de problemen. Hij won ook al in drie games. Zo stond het 3 - 4.

Jan en Tijmen moesten daarna vol aan de bak. En waar het tot vanavond Jan was die een vijfpitter in zijn voordeel wist te beslechten, daar was het ditmaal Tijmen die knap van een 2 - 1 achterstand terugkwam en tweemaal met 11 - 8 won. Rick speelde daarna een sterke partij tegen Fred. Hij verloor weliswaar de 1e en 2e game, maar kwam daarna sterk terug. Hij won de 3e en had ook winstkansen in de 4e game. Twee slimmer services van Fred bezorgden hem alsnog de zege na 10 - 12. In de laatste partij van de avond dwongen Sietse en Henk elkaar om diep te gaan. Via 0 - 1, 2 - 1 en 2 - 2 moest een 5e game de beslissing brengen. Daarin toonde Sietse zich de sterkste: 11 - 5.

Zo verloor team 7 voor de tweede maal dit seizoen met de cijfers 6 - 4 van Heino 4. En dat was vrijdagavond ook een terechte uitslag. Het zag nummer 5 TT Zwolle 6 nog wat verder weglopen en ook de 4e plaats raakte nog weer wat verder uit het zicht. Maar daar moeten de speles maar niet teveel (meer) mee bezig zijn. De degradatie is vrijwel onafwendbaar. Maar de spelers kunnen in de resterende twee wedstrijden hun niveau nog wel wat (verder) verbeteren en daar het komend seizoen in de 3e klasse hun voordeel mee doen.

De stand na 8 wedstrijden:
Smash '70 (H) 4     8 - 47
DTV '84 2           8 - 46
Heino 4             8 - 42
NTC Leogang 2       8 - 41
TT Zwolle 6         8 - 36
Kampenion 7         8 - 28

Komende vrijdag ontvangt team 7 de nieuwe nummer 4: NTC Leogang 2.

 

2e klasse: Warnsveld 1 - Kampenion 8; uitslag 7 - 3

Roelard Bos, Djengis van Nek en Simone Lieftink tegen Jarno Buijsman, John Nyhof en Ronald van Amersfoort
Djengis 2 en Roelard 1; Simone 0

Team 8 lijkt (leek?) de competitie vrij rustig te kunnen uitspelen. Met nog drie wedstrijden te gaan, had het 9 punten voorsprong op Overa 1 dat vijfde stond. Afgelopen maandag moest het wel op bezoek bij koploper en aanstaand kampioen Warnsveld 1. Op papier een zware uitwedstrijd.

In de praktijk bleek dat ook. Na het dubbel stond team 8 op een 4 - 0 achterstand en had het geen enkele game weten te winnen. Roelard verloor kansloos van Jarno, Djengis had ook niet heel veel in te brengen tegen John en Simone won ook al geen game tegen Ronald, zij het dat zij goed partij bood.
In het dubbel verloren Djengis en Roelard in drie games van Jarno en John. Ga er maar aan staan.

Na het dubbel ging het gelukkig wat beter met team 8. Roelard versloeg John in vier games en zette zijn team daarmee op het wedstrijdformulier. Simone snoepte één game mee tegen Jarno, maar verloor dus in vieren. Djengis zorgde daarna voor een bonuspuntje door de sterke Ronald in drie spannende games te verslaan. Zo stond het 5 - 2.

De laatste drie partijen waren spannend, maar helaas wist team 8 er daar maar één winnend van af te sluiten. Simone speelde sterk tegen John, maar verloor in vijf games, waarna Roelard in vier games zijn meerdere moest erkennen in Ronald. In de laatste partij van de avond vocht Djengis tegen Jarno voor wat hij waard was en dan bleek behoorlijk wat. Hij kwam tegen Jarno van een 1 - 0 en 2 - 1 achterstand terug tot 2 - 2 om de beslissende game met 8 - 11 naar zich toe te trekken.

Team 8 leed aldus een ‘acceptabele’ 7 - 3 nederlaag bij aanstaand kampioen Warnsveld 1. Nummer voorlaatst Overa 1 deed echter in Almen van zich spreken door Swift (D) 4 maar liefst met 8 - 2 terug te wijzen. Daardoor is de competitie nog niet gespeeld zoals uit de stand hierna mag blijken.

De stand na 8 wedstrijden:
Warnsveld 1         8 - 60
De Spinners 1       8 - 46
Swift (D) 4         8 - 40
Kampenion 8         8 - 39
Overa 1             8 - 35
Smash '70 (H) 5     8 - 20

Met nog twee wedstrijden te gaan, is de voorsprong van team 8 op Overa 1 geslonken van 9 naar 4 punten. Overa heeft op papier weliswaar een zwaarder programma af te werken, maar wat zegt dat in deze fase van de competitie? Positief is wel dat het onderlinge resultaat in het voordeel van team 8 is waardoor de concurrent 5 punten moet goed maken. Overigens is ook Swift (D) 4 nog niet helemaal in veilige haven. Dat worden toch nog spannende weken.

Op vrijdag 23 november as. gaat team 8 op bezoek bij Smash ’70 5 dat vrijuit kan spelen. De Kampenaren zijn gewaarschuwd.

 

3e klasse: Kamenion 9 - Vined 2; uitslag 7 - 3

Jan de Vries, Jarno van den Heuvel en Bertil Oving tegen Daniël Driessen, Erwin van der Giessen en Marijn Docter
Bertil 3, Jan de V 2, Jarno 1 en dubbel 1

Voor team 9 geldt eigenlijk ongeveer hetzelfde verhaal als voor team 7. Handhaving lijkt vrijwel onmogelijk en dus is het zaak om je niveau nog wat proberen op te krikken met het oog op het volgend seizoen. Afgelopen vrijdag kwam Vined 2 op bezoek dat derde staat en ook derde blijft.

Met alle respect voor de spelers van Vined 2, het zijn geen tegenstanders waar je ‘lekker’ tegen kan spelen. Ik heb het dan uiteraard niet over hen persoonlijk, maar over hun materiaal en spel. Ik heb dan ook respect voor de wijze waarop Jan, Jarno en Bertil daarmee omgingen.

Na het dubbel stond team 9 op een keurige 3 - 1 voorsprong. In de openingspartij nam Jan het op tegen Daniël en dat werd een merkwaardige partij. Geen enkele game was spannend, maar er moest wel een beslissende 5e worden gespeeld. Die ging weer ruim naar Jan die uiteindelijk won na 4 - 11, 11 - 5, 7 - 11, 11 - 6 en 11 - 4. Jarno had het hierna meer dan lastig tegen Erwin en dat is ook niet verwonderlijk. Jarno speelt technisch verzorgd met normaal materiaal en dat kun je - met alle respect - niet van Erwin zeggen. Je weet af en toe niet wat je overkomt. Mede omdat Jarno nog niet zo lang bij de senioren speelt, vond hij daar onvoldoende antwoord op. Hij verloor in vier games. Bertil nam het vervolgens op tegen Marijn, die ook geen ‘alledaags’ spelletje heeft. Maar Bertil heeft (wel) de nodige ervaring. Niet dat hij het eenvoudig had - integendeel - maar hij trok de beslissende 5e game met 11 - 6 naar zich toe.
In het dubbel waren Jan en Jarno in vier games te sterk voor Daniël en Erwin.

De drie partijen na het dubbel gingen alle over de volle vijf games. Jarno nam tegen Daniël een 2 - 0 voorsprong in games, maar die kwam knap terug tot 2 - 2. De 5e game was spannend en het was uiteindelijk Daniël die de gelukkigste was na 9 - 11. Jan speelde een soortgelijke partij tegen Marijn. Ook hij nam een 2 - 0 voorsprong in games, maar ook Marijn kwam terug tot 2 - 2 om vervolgens de 5e game nipt te winnen. Bertil had het daarna heel lastig tegen het a-typische spel van Erwin. Ook hier kwam het dus tot een 5e game, maar hier was het de Kamper speler die de gelukkigste was na 11 - 9. Zo stond het 4 - 3.

In de achtste partij had Jarno kennelijk (al) geleerd van zijn beide voorgaande partijen. Hij speelde meer uitgekookt en versloeg (daarom?) de lastig te bespelen Marijn ‘in straight games’. De verschillen waren klein, maar toch. Bertil was daarna in drie games net wat sterker dan Daniël en hij bezorgde zijn team in ieder geval - want 6 - 3 - de winst. In de laatste partij van de avond zorgden Jan en Erwin voor een ’symptomatisch’ slotakkoord. Na 8 - 11, 11 - 9, 8 - 11 en 11 - 5 moest een 5e game de beslissing brengen. Jan wist twee matchpunten weg te werken en de game - en daarmee de partij - alsnog met 12 - 10 te winnen. De coachende rol van Bertil mag daarbij niet onvermeld blijven. Bij deze.

Zo boekte team 9 een even verrassende als keurige 7 - 3 zege op Vined 2. Ter vergelijking: de uitwedstrijd in Heerde ging met 10 - 0 verloren! Complimenten aan Bertil, Jan en Jarno. Door deze onverwachte zege zijn er ineens zelfs nog kansen op handhaving. Omdat team 9 aanstaand kampioen Emmeloord 1 nog treft, zijn die kansen weliswaar niet heel groot maar toch.

De stand na 8 wedstrijden:
Emmeloord 1         8 - 61
Dronten '74 2       8 - 52
Vined 2             8 - 39
Heino 6             8 - 32
Kampenion 9         8 - 30
Smash '70 (H) 6     8 - 26

Komende vrijdag gaat team 9 op bezoek bij koploper Emmeloord 1. Het moet dan proberen enkele punten mee te sprokkelen en hopen dat Heino 6 niet al teveel punten pakt tegen nummer laatst Smash ’70 6. Dat laatste heb je uiteraard niet zelf in de hand.

 

4e klasse: Kampenion 10 - Emmeloord 2; uitslag 6 - 4

Jannick van den Broek, Martijn Haanappel en Ernst van den Broek tegen invaller Frank Eilander, Gilbert Eilander en Freek van der Kamp
Ernst 2, Jannick 2, Martijn 2 en dubbel 1

Team 10 speelt in een ‘knotsgekke’ poule. Na zeven gespeelde wedstrijden kunnen er nog vier teams kampioen worden; de eerste vier teams staan binnen 6 punten van elkaar. Ook team 10 nog , hoewel het vierde stond. Heel apart. In speelronde acht ontving team 10 Emmeloord 2 dat vijfde stond. Bij een goed resultaat zou team 10 zich vrijwel definitief in veiligheid spelen. Ook heel apart dus: na speelronde zeven zowel nog kampioen kunnen worden als nog kunnen degraderen.

Team 10 speelde een aardige wedstrijd. Na het dubbel stond het op een 3 - 1 voorsprong. Jannick versloeg invaller Frank en vier games en dat was hij ook aan zijn stand verplicht, want waar Jannick bij de jeugd Hoofdklasse speelt, daar komt Frank in de 2e klasse uit. Martijn won tegen de met lange noppende spelende Gilbert nog wel de 1e game, maar daarna werd het minder. Het is lastig om de concentratie de volle vier of vijf games vast te houden. Gilbert won in vier games. Ernst versloeg daarna Freek ‘in straight games’. Het was alleen spannend in de 3e game die uiteindelijk met 16 - 14 naar Ernst ging.
In het dubbel namen Ernst en Martijn het op tegen Frank en Gilbert, zoon en vader. Of de noppen van pa Gilbert ook hier bepalend zijn geweest, weet ik niet. Feit is wel dat vader en zoon met 1 - 3 wonnen.

Martijn versloeg na het dubbel Frank overtuigend ‘in straight games’. Jannick had het daarna heel lastig tegen Freek. Hij nam een 2 - 0 voorsprong, maar Freek kwam knap terug tot 2 - 2. In de beslissende game wist Jannick dan toch nog afstand te nemen. Ernst mocht het toen opnemen tegen ’noppie’ Gilbert. Hij bracht het er beter af dan Martijn in diens eerste partij, maar toch delfde hij uiteindelijk ook het onderspit na 8 - 11 in de 5e game. Zo stond het 4 - 3.

Martijn moest daarna tegen Freek de 1e game aan de tegenstander laten, maar won vervolgens drie games op rij. Ernst had daarna zijn handen vol aan Frank - voor beiden geldt hetzelfde als wat ik over Jannick en Frank schreef - en schreef met de grootste moeite de 1e en 2e game op zijn naam. In de 3e game nam hij meer afstand. In de laatste partij van de avond vond ook Jannick ‘zijn Waterloo’ tegen ‘noppie’ Gilbert. Jannick verloor in vier games.

Team 10 won dus met 6 - 4 van Emmeloord 2. Het speelde zich daarmee vrijwel definitief in veiligheid. Tegelijkertijd doet het - met dank aan de uitslagen in de beide andere zalen - nog mee in de strijd om de titel. Het is zelfs nog spannender geworden, want met nog twee wedstrijden te gaan, staan de vier teams nu binnen drie punten van elkaar.

De stand na 8 wedstrijden:
Harderwijk 3        8 - 47
NTC Leogang 4       8 - 47
Bosman/Wezep 4      8 - 46
Kampenion 10        8 - 44
Emmeloord 2         8 - 35
TT Zwolle 10        8 - 21

Dat wordt nog een spannende ontknoping! Komende vrijdag ontvangt team 10 concurrent NTC Leogang 4.

 

5e klasse: Kampenion 11 - Hoonhorst 2; uitslag 7 - 3

Jeroen Heldoorn, Gerard Wessels en Henny Boxman tegen Alfons Koedijk, Henri Kuiper en Jan Klein Herenbrink
Henny 3, Jeroen 3 en dubbel 1; Gerard W 0

Team 11 is bezig aan een goed seizoen. Slechts mededegradant Heino 9 is te sterk. Maar op zijn beurt is team 11 te sterk voor de andere teams in de poule. Het kan de competitie dan ook rustig uitspelen; alsof het ook anders zou kunnen. Afgelopen dinsdag kwam Hoonhorst 2 op bezoek met o.a. Kampenaar Henri Kuiper in de gelederen.

Het werd een ietwat vreemde wedstrijd. In het begin waren er twee hangpartijen. Jeroen werkte tegen Alfons tweemaal een achterstand in games weg om in de beslissende game duidelijk afstand te nemen. Gerard en Henri maakten er ook al een spannende partij van en ook hier moest een 5e game de beslissing brengen waarin Henri zich de gelukkigste toonde na 9 - 11. Henny had daarna niet al teveel moeite om Jan aan de zegekar te binden.
In het dubbel versloegen Gerard en Jeroen Alfons en Henri in drie games.

Het patroon van voor het dubbel zette zich na dat dubbel door. Oftewel Henny en Jeroen wonnen hun twee resterende partijen, terwijl Gerard tweemaal in het stof beet. De hoogtestage in Portugal heeft Gerard niet gebracht wat wij er met ons allen van hadden verwacht. Wellicht is de volgende keer diepzee duiken in de Bermudadriehoek een idee?

Zo won team 11 met 7 - 3 van Hoonhorst 2 en handhaaft het zich heel ruim op de 2e plaats. Het liep zelfs 4 punten in op koploper Heino 9 dat verrassend in eigen huis met 3 - 7 verloor van Smash ’70 9. Maar de titel gaat niettemin naar Heino 9, zoveel is vrijwel zeker.

De stand na 8 wedstrijden:
Heino 9             8 - 57
Kampenion 11        8 - 51
Smash '70 (H) 9     8 - 41
Hoonhorst 2         8 - 33
Wijhe 3             8 - 31
Wham 2              8 - 27

Op woensdag 21 november as. gaat team 11 in Nieuwleusen op bezoek bij nummer laatst Wham 2. Die laatste plaats is wat geflatteerd, omdat Wham 2 - ik meen - al driemaal onvolledig moest aantreden.

 

Vrij aardige resultaten dus in de afgelopen week. Volgende week staan enkele teams - met name 5, 6, 8, 9 en 10 - voor belangrijke (beslissende?) wedstrijden. Ik ben benieuwd hoe zij het er vanaf gaan brengen. Volgend weekend hoop ik mij weer te melden en o.a. van die wedstrijden verslag te doen.

 

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wss Kampenion