FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


team2team6De competitie is in de beslissende fase gekomen. Beslissingen over kampioenschap / promotie en degradatie komen naderbij. Deze week konden twee teams (2 en 6) - als het een beetje zou meezitten - al kampioen worden en kon een derde (5) een goede stap zetten. Welnu, die beide titels kwamen er inderdaad al. De goede stap werd echter niet gezet. Integendeel, het werd een stap achteruit. Ik neem de wedstrijden weer met je door.

 

2e divisie: Kampenion 1 - Bit.nl 1; uitslag 6 - 4

Julian Plette, Gert-Jan de Lange en Ton Ringenier tegen Laurens van Raadshoven, invaller Bert Rab en Michel Laroo
Julian 3, Ton 2 en Gert-Jan 1

Nog twee wedstrijden mag team 1 op het niveau van de 2e divisie acteren. Daarna moet het - naar we hopen tijdelijk - weer een stapje terug doen. Afgelopen zaterdag kwam Bit.nl 1 op bezoek. De gasten uit Ede, die vierde stonden, hadden vooraf 11 punten meer verzameld dan team 1. Maar ondanks dat zij met een invaller speelden, lag het niet in de lijn der verwachting dat team 1 dat gat fors zou kunnen verkleinen.

Team 1 ging goed van start. Julian won de 1e game tegen Laurens met ruime cijfers, maar die kopieerde dat vrijwel in de 2e game. Daarna was er meer spanning. Toch was het Julian die de 3e en 4e game naar zich wist toe te trekken. Zelf was hij niet helemaal tevreden - ‘ik was te schijterig’ - maar hij stond verdedigend zijn mannetje en wist toch vaak vanuit de tweede lijn met de backhand druk te zetten: 1 - 0

Gert-Jan had het daarna lastig tegen invaller Bert. Vooral diens moeilijk te lezen service bezorgde hem lang hoofdbrekens. Hij trok de 1e game nipt naar zich toe en ging daarna beter spelen. Hoewel niet eenvoudig, won Gert-Jan ‘in straight games’: 2 - 0.

Ton mocht het toen opnemen tegen verdediger Michel. En net als in Ede kreeg Ton geen vat op het spel en materiaal van Michel. In de 1e game speelde Ton iets te aanvallend en maakte hij het zichzelf (daardoor) moeilijk. Die ging dan ook heel ruim naar Michel. Daarna ging het wel wat beter, maar Ton kwam nimmer in de buurt van gamewinst: 2 - 1.

In het dubbel gaven Gert-Jan en Julian tegen Laurens en Michel in de 1e game (opnieuw) een ruime voorsprong uit handen: 9 - 11. Ook daarna waren de verschillen klein, maar het waren de gasten die in drie nipte games wonnen: 2 - 2.

Na het dubbel kwam Gert-Jan in de 1e game tegen Laurens sneu weg na 9 - 11. Ook de 2e game was spannend en ook die ging naar de tegenstander: 8 - 11. In de 3e game speelde GJ te geforceerd en daarvan profiteerde Laurens dankbaar: 2 - 3.

Julian mocht het toen opnemen tegen verdediger Michel. Julian speelde het spelletje slim en (vooral) geduldig. Het klinkt eenvoudig, maar Julian hield vooral de bal op tafel - niet onbelangrijk in tafeltennis - en wist daarmee Michel uit de tent te lokken. En dat lukte in de 1e game heel goed: 11 - 5. In de 2e game maakte Julian in het begin ‘de fout’ door aanvallender te willen spelen en mede daardoor kwam hij op achterstand. Daarna pakte hij de draad van de 1e game weer op en sleepte hij de 2e game er nog nipt uit. Een soortgelijk scoreverloop zagen we in de 3e game en ook die won Julian nipt ‘in de verlenging’. Als je halverwege de partij zou zijn binnengekomen, had je vast niet in de gaten gehad dat dit een partij uit de 2e divisie was. Je zou eerder denken aan een partij tussen Rin van Dijk en ondergetekende in de 2e klasse. Maar Julian moest wel zo - slim e geduldig - spelen om kansen op winst te hebben: 3 - 3.

Ton had het daarna - net als Gert-Jan eerder - lastig met invaller Bert die over een lastig te lezen service beschikt en vervolgens aansluit met een sterke forehand opening. Bert won de 1e game nipt (12 - 14) en ook daarna waren de verschillen klein. Ton speelde echter ietsje slimmer dan in de openingsgame toen hij te snel het punt wilde maken en won drie games op rij met klein verschil: 4 - 3.

Het was toen de beurt aan Gert-Jan en verdediger Michel. Waar hij in Ede nog in vier games wist te winnen, daar was GJ in de 1e en 2e game kansloos tegen de onorthodox spelende Michel. Laatstgenoemde bracht zoveel ballen terug dat GJ op een gegeven moment aanvallend wel fouten ‘moest’ maken. In de 3e game lukte echter opeens alles en die game won GJ dan ook met ruime cijfers. In de 4e game waren beide spelers aan elkaar gewaagd. Toch was het Michel die de game - en daarmee de partij - met 8 - 11 wist te winnen: 4 - 4.

Ton mocht het toen opnemen tegen Laurens. Beiden gingen vol voor de winst en dat leverde een aantrekkelijke partij op. Ton won de 1e game, maar was in de 2e wat te overmoedig; Laurens won die met ruim verschil. Daarna wist Ton zijn niveau nog wat op te schroeven. Zowel de 3e als de 4e game werden in de verlenging beslist en het was tweemaal Ton die - mede door een slimme service - de game naar zich toetrok: 5 - 4.

In de laatste partij van de middag nam Julian het op tegen invaller Bert. Ook Julian had het enige tijd lastig met vooral de service van Bert en dat kostte hem de 1e game. Daarna las Julian de service van Bert beter en kwam (daardoor) aanvallend ook beter door. Hij won de 2e game ruim en sleepte de 3e er met nipt verschil uit. In de 4e game kwam Julian niet meer in de problemen en die won hij dan ook met 11 - 7.

Zo versloeg team 1 tegenstander Bit.nl 1 met 6 - 4. Daar waar Gert-Jan de laatste weken ietsje minder op dreef is, daar past Julian zich juist steeds beter aan het niveau van de 2e divisie aan. Julian verstaat de kunst om zijn speelstijl aan te passen als dat wordt gevraagd om de kansen op winst te vergroten. Ton zit daar een beetje tussenin. Ik ben er dan ook van overtuigd dat team 1 binnen niet afzienbare tijd terugkeert in de 2e divisie en dat het zich een keer weet te handhaven. Gert-Jan en Julian kunnen nog de nodige progressie boeken en als Ton zijn niveau weet vast te houden, dan moet team 1 een vaste speler in de 2e divisie kunnen worden.

Overigens is team 1 nog net niet officieel gedegradeerd in de voorlaatste speelronde. De achterstand op de tegenstander van deze zaterdag bedraagt 9 punten, terwijl het onderlinge resultaat in het voordeel is van team 1. Waarvan akte!

De stand na 9 wedstrijden:
US 1                9 - 68
Disnierats 1        9 - 61
De Toekomst 1       9 - 49
BIT.NL 1            9 - 40
Kampenion 1         9 - 31
HTC 1               9 - 21

Team 1 sluit het verblijf in de 2e divisie (voorlopig?) af met een uitwedstrijd bij De Toekomst 1 in Lochem.

 

Hoofdklasse: Kampenion 2 - De Brug 2; uitslag 8 - 2

Thomas Niemeijer, Robin Lieftink en Jordy ten Have tegen Linda Stolk, Bas Wrekenhorst en Jan Los
Robin L 3, Jordy 2, Thomas 2 en dubbel 1

Team 2 is dit seizoen duidelijk te sterk voor de andere teams in poule B van de Hoofdklasse. Het feit dat het vorige week met 6 - 4 verloor bij DTV ’84 1 doet aan die conclusie niets af. Met nog twee wedstrijden te gaan, had het een voorsprong van 16 punten op zowel Bosman/Wezep 1 als Swift (D) 1. Dat betekende dat het in de laatste thuiswedstrijd tegen nummer laatst De Brug 2 aan 6 punten voldoende had om de kampioensvlag te hijsen. Bepaald geen onmogelijke opgave zou je denken, vooral niet omdat de uitwedstrijd met 0 - 10 gewonnen werd.

Na het dubbel was team 2 half op weg bij een 3 - 1 tussenstand. Thomas werd in de openingspartij in de 1e game weggeslagen door Linda, maar herstelde zich daarna sterk en kwam niet meer in de problemen. Robin was in zijn 1e game tegen de geroutineerde Bas ook al kansloos, maar ook hij herstelde zich prima. Hij won hierna drie games op rij met klein verschil. Jordy sleepte tegen de ‘alles of niets’ spelende Jan de 1e game er in de verlenging uit en won de 2e met ruim verschil. Daarna ging het toch nog mis, want Jan won de drie games erna overtuigend.
In het dubbel versloegen Jordy en Thomas hun tegenstanders Linda en Bas in vier games.

Robin had het daarna tegen Linda vooral lastig in de 1e game die hij in de verlenging won. Daarna ging het wat gemakkelijker. Thomas versloeg vervolgens Jan ‘in straight games’ en bracht daarmee de tussenstand op 5 - 1. Team 2 had dus nog 1 puntje nodig. Zou die er al komen in de partij tussen Jordy en kopman Bas? Jordy begon in ieder geval sterk en won de 1e game overtuigend. De 2e was duidelijk spannender, maar ook die ging - zij het nipt - naar Jordy. In de 3e game was het Bas die de betere was en terugkwam tot 2 - 1. De 4e game was heel spannend en ging dus ‘de verlenging in’. Het was uiteindelijk Jordy die de gelukkigste bleek na 14 - 12. Hij stelde daarmee de titel officieel veilig!

Felicitaties aan Ivan, Jordy, Robin L en Thomas !!! Volgend seizoen heeft Kampenion dus twee teams in de landelijke herencompetitie. Daarmee voegt team 2 een nieuw hoofdstuk toe aan de geschiedenis van de vereniging, want dit is bij Kampenion nog niet eerder gebeurd.

Natuurlijk moesten er nog drie partijen worden gespeeld. Team 2 wist er daarvan nog twee te winnen. Robin kwam tegen Jan knap van een 0 - 2 achterstand terug tot 2 - 2 om daarna de beslissende 5e game met 11 - 8 te winnen. Jordy ‘morste’ vervolgens één game tegen Linda, maar kwam daarna verder niet in de problemen. In de laatste partij van de avond ondervond Thomas dat Bas voor elk punt blijft strijden. Thomas was in de 1e game kansloos - dat zagen we vanavond vaker bij de Kampenaren - kwam daarna wel beter in zijn spel, maar zag Bas niettemin de 2e en 3e game met het kleinst mogelijke verschil winnen.

Zo won team 2 uiteindelijk met de cijfers 8 - 2 van De Brug 2 dat degradatie nu nauwelijks nog kan ontlopen. Team 2 is als vermeld kampioen en het kan zich langzaam maar zeker richten op de 3e divisie. Uit eerdere ervaringen van team 1 weten we dat het niveau daar misschien op het eerste gezicht niet direct zo veel hoger ligt, maar als je wat beter kijkt zie je dat rally’s er langer duren. Je moet er meer voor doen om het winnende punt te scoren. Dat betekent direct ook dat je vaster moet zijn dan in de Hoofdklasse, waar een goede service en een eerste goede opening niet zelden al voldoende zijn voor het winnende punt. Ivan heeft al ervaring op dat niveau en hij kan erover meepraten.

De stand na 9 wedstrijden:
Kampenion 2         9 - 66
Bosman/Wezep 1      9 - 51
Swift (D) 1         9 - 46
DTV '84 1           9 - 40
Blauw-Wit 2         9 - 37
De Brug 2           9 - 30

Op zaterdag 1 december sluit team 2 de competitie in de Hoofdklasse af met een uitwedstrijd bij buurman Bosman/Wezep 1 dat tweede staat. Een mooi slotaffiche dus.

 

Hoofdklasse: Thibats 1 - Kampenion 3; uitslag 7 - 3

Bas de Vries, Gerben Wolterink en Gertjan Wessels tegen Xin Guo, Tiago de Santana en Derek Rodink
Bas 2 en Gerben 1; Gertjan 0

Team 3 heeft zich de afgelopen weken vrijwel in veiligheid gespeeld en dat is een knappe prestatie. Het was eigenlijk in de uitwedstrijd bij Thibats 1 zaak om niet tegen een zeperd aan te lopen.

Welnu, het had er enige tijd alle schijn van dat die zeperd er toch aan zat te komen, want na vijf partijen stond het op een 5 - 0 achterstand. De partijen werden - zo zag ik op de TTapp - niet helemaal op volgorde afgewerkt en dat maakt het voor mij lastiger om ‘verslag te doen’. Ik neem de partijen van de Kamper spelers dan ook maar even kort met je door.

Bas verloor de openingspartij in drie games met het kleinst mogelijke verschil van Xin Guo. Tegen Tiago had Bas het ook niet altijd gemakkelijk, maar hij won die wel in vier games. Zijn zwaarste partij speelde hij tegen Derek. Bas kwam van een 2 - 1 achterstand via een met 10 - 12 gewonnen game terug tot 2 - 2 en wist in de beslissende game het verschil te maken. Twee winstpartijen voor Bas dus.

Gerben verloor zijn eerste partij in vier games van Tiago. Tegen Derek nam Gerben via twee nipt gewonnen games een 0 - 2 voorsprong, maar Derek counterde naar 2 - 2. De beslissende game was bloedstollend en het was uiteindelijk Derek die na 14 - 12 de gelukkigste was. In zijn laatste partij wist Gerben heel knap Xin Guo te verslaan. Hij had daar vier games voor nodig.

Gertjan kwam in zijn eerste partij in de 1e en 2e game net te kort tegen Derek die in de 3e game meer afstand wist te nemen. Tegen Xin Guo was Gertjan wat beter op dreef. Van krachtsverschil was nauwelijks sprake, maar het was Xin Guo die in vier nipte games won. Tegen Tiago kwam Gertjan knap van een 2 - 0 achterstand in games terug tot 2 - 2. Helaas wist hij die lijn niet door te trekken waardoor hij vijf games verloor.

In het dubbel verloren Bas en Gertjan de 1e game nipt van Derek en Tiago en daarna was het pleit te snel beslecht in Enschedees voordeel.

Team 3 leed dus een 7 - 3 nederlaag bij Thibats 1. Het hield de schade daarmee binnen de perken, want de voorsprong op deze tegenstander bedraagt nog 7 punten. Dat moet voldoende zijn met nog één wedstrijd te gaan.

De stand na 9 wedstrijden:
Blauw-Wit 1         9 - 62
Effekt '74 1        9 - 50
DTS 1               9 - 43
Kampenion 3         9 - 41
TT Zwolle 2         9 - 40
Thibats 1           9 - 34

Team 3 mag as. vrijdag opnieuw naar Enschedé; het gaat dan op bezoek bij DTS 1.

 

Promotieklasse: De Brug 3 - Kampenion 4: uitslag 5 - 5

Nick Kuipers, Hans de Vries en Danny Bruins tegen Bert Steur, Dick Rusch en Roy Braam
Nick 2, Danny 1, Hans 1 en dubbel 1

Team 4 heeft zich in de afgelopen weken - mede met dank aan de resultaten van Rijssen 1 en Smash ’70 2 - vrijwel in veiligheid gespeeld. De druk moet er dan ook wel af zijn. Het mag nog tweemaal tegen een team uit Apeldoorn aantreden: uit naar De Brug 3 en thuis tegen De Veluwe 2. Beide teams kunnen nog kampioen worden, al heeft De Veluwe 2 vorige week in de onderlinge Apeldoornse derby wel een forse tik uitgedeeld.

Team 4 speelde een sterke wedstrijd. Na het dubbel stond het ‘doodleuk’ op een 1 - 3 voorsprong. Nick versloeg in de openingspartij keurig Bert in vier games en Hans had evenveel games nodig om Dick te verslaan. Danny speelde ook al vier games, maar hij moest tegenstander Roy na afloop feliciteren. En na ik heb vernomen, heeft hij dat ook gedaan.
In het dubbel waren Danny en Nick - die steeds beter op elkaar raken ingespeeld - in vier games te sterk voor Bert en Roy.

Drie partijen later stond het 3 - 4. Nick was in vier games te sterk voor Dick, maar Danny had onvoldoende grip op het spel en materiaal van Bert. Hij verloor in drie games. Hans ondervond dat Roy beter op dreef was dan destijds in Kampen; Roy won in vier games.

Van de laatste drie partijen wist team 4 er nog één te winnen. In de achtste partij kwam ‘mental Danny’ tegen Dick uit geslagen positie terug. Hij was de 1e en 2e game volmaakt kansloos (11 - 4 en 11 - 3), maar wist de 3e game eruit te slepen: 9 - 11. Hij pakte de 4e game met 8 - 11 en bleek in de beslissende 5e game de gelukkigste na 11 - 13. Respect Danny! Nick speelde een soortgelijke partij tegen Roy, maar dan vanuit een tegenovergesteld perspectief. Nick won de 1e en 2e game heel overtuigend, maar Roy sleepte de 3e game er met 12 - 10 uit. Hij won ook de 4e game (11 - 8) en was de gelukkigste in de beslissende 5e game: 15 - 13. In de laatste partij van de avond moest Hans in vier games zijn meerdere erkennen in Bert.

Niettemin is een puntendeling bij De Brug 3 een prima resultaat voor team 4. Het stelde daarmee en passant handhaving definitief veilig. Eigenlijk is het dit seizoen nooit in acuut degradatiegevaar geweest. En dus hebben de spelers progressie weten te boeken ten opzichte van het afgelopen seizoen toen het zich in de laatste speelronde wist te handhaven. Chapeau!

De stand na 9 wedstrijden:
Heino 1             9 - 59
De Veluwe 2         9 - 58
De Brug 3           9 - 56
Kampenion 4         9 - 43
Rijssen 1           9 - 27
Smash '70 (H) 2     9 - 27

Team 4 sluit komende vrijdag de competitie af met een thuiswedstrijd tegen De Veluwe 2. Het zal duidelijk zijn dat er voor de Apeldoorners dan meer op het spel staat dan voor team 4. De Brug 3 gaat dan op bezoek bij Heino 1.

 

2e klasse: Kampenion 5 - GTC 1; uitslag 2 - 8

Robin Makkink, Simon van der Woude en Sebastian Holzapfel tegen Wouter Beuzenberg, Pieter Beuzenberg en Egbert Beuzenberg
Robin 1 en Sebastian 1; Simon 0

Team 5 is al vrijwel het hele seizoen met GTC 1 en Vined 1 in een mooie strijd verwikkeld om plaats 1 in de poule. In de eerste helft van de competitie hatte team 5 meistens die Nase vorn, maar vervolgens nam GTC 1 die koppositie over en het heeft die tot dusver ook weten vast te houden. Afgelopen vrijdag ontving team 5 de buren van GTC 1. Wilde team 5 de promotiekansen levend houden, dan moest in ieder geval gewonnen worden.

De stand bovenin na 8 wedstrijden was als volgt:
GTC 1               8 - 51
Kampenion 5         8 - 49
Vined 1             8 - 45

Om direct maar met de deur de sportzaal van Kampenion binnen te vallen: het werd niet de avond van Kampenion 5. De gasten bleken te sterk, maar in ieder geval doortastender. Dat is - gelet op deze tegenspelers - ook geen schande.

Na het dubbel stond het 1 - 3. Robin moest zijn meerdere erkennen in Wouter en verloor in vier games. Wouter heeft ervaring op een hoger niveau - o.a. bij Kampenion (!) - en kwam eigenlijk nauwelijks in de problemen. Simon liet tegen de lastig te bespelen Pieter de winst glippen. Bij een 2 - 1 voorsprong in games had hij zowel in de 4e als in de 5e games winstkansen, maar hij benutte die niet waardoor Pieter ontsnapte na 13 - 15 en 11 - 13. Overigens heeft ook Pieter - zij het veel langer geleden - nog bij Kampenion gespeeld. Sebastian leek tegen diens broer Egbert hetzelfde te overkomen. Ook hij nam een 2 - 1 voorsprong, maar zag Egbert de 4e game met 10 - 12 pakken. In de beslissende 5e game was Sebastian de gelukkigste na 12 - 10.
In het dubbel hadden Robin en Sebastian tegen Pieter en Wouter zeker winstkansen, maar de sterke tegenstanders - die je op dit niveau wel om een boodschap kunt sturen - ontsnapten na 12 - 10, 9 - 11, 11 - 6, 9 - 11 en 6 - 11.

Drie partijen later stond het 2 - 5. Simon was kansloos tegen zijn vroegere teamgenoot Wouter die eenvoudig ‘in straight games’ won. Robin versloeg daarna Egbert in vier games na de 1e game te hebben verloren. Sebastian vond geen antwoord op het materiaal en spel van Pieter en verloor dan ook vrij kansloos in drie games. Nu al was zeker dat GTC de voornaamste kandidaat voor de titel was en bleef. Maar zij bevestigden dat nog eens in de laatste drie partijen.

Simon kwam tegen Egbert nog wel knap van een 0 - 2 achterstand terug tot 2 - 2, maar zag de beslissende 5e game met 8 - 11 naar Egbert gaan. Sebastian pakte tegen Wouter nog wel een game mee, maar had over het geheel genomen weinig kans. Dat is uiteraard geen schande. In de laatste partij van de avond kwam ook Robin tegen Pieter knap van een 0 - 2 achterstand terug tot 2 - 2, maar ook nu was het de Genemuidener speler die de beslissende game nipt naar zich wist toe te trekken: 10 - 12.

Team 5 verloor dus met 2 - 8 van een sterk GTC 1. Het werd gewogen en - net als in de afgelopen seizoenen - te licht bevonden. Natuurlijk, het had dit seizoen personele problemen door de gezondheidssituatie van Gerard Palland, maar die konden - op één wedstrijd na toen ondergetekende inviel - binnen het (viermans)team worden opgevangen. Bovendien hebben de concurrenten - GTC 1 en Vined 1 - dit seizoen ook met een invaller moeten spelen. Het lukt team 5 dus opnieuw niet om promotie af te dwingen. Toch was en ben ik ervan overtuigd dat de spelers kwaliteit genoeg hebben om een keer de stap naar de 1e klasse te zetten. Maar zij zullen er dan wellicht iets meer voor moeten doen. Anders blijf je te afhankelijk va andere factoren. GTC 1 wordt - als er geen heel gekke dingen gebeuren - de terechte kampioen!

De stand na 9 wedstrijden:
GTC 1               9 - 59
Vined 1             9 - 53
Kampenion 5         9 - 51
Harderwijk 1        9 - 41
Bosman/Wezep 3      9 - 38
DTV '84 3           9 - 28

Team 5 sluit komende vrijdag de competitie af met een thuiswedstrijd tegen Bosman/Wezep 3 dat de punten nog goed kan gebruiken.

 

2e klasse: Kampenion 6 - De Brug 5; uitslag 10 - 0

Dick Hoekman, Jomar Schilder en Jackie van der Meulen tegen Peter ten Napel, Bert de Ree en John Hartgers
Dick 3, Jackie 3, Jomar 3 en dubbel 1

Team 6 is al weken koploper in een andere poule van de 2e klasse. Na 8 speelrondes heeft het 5 punten voorsprong op De Brug 5, de voornaamste concurrent. Bij een zege van 8 - 2 of hoger zou team 6 vrijdagavond de titel al kunnen binnen halen. Maar daarop mocht eigenlijk niet worden gerekend. De gedachte was vooraf eerder: ‘zien of we een punt of 5 a 6 kunnen pakken, zodat we de concurrent op afstand houden’.

De openingspartij tussen Dick en kopman Peter bleek achteraf misschien wel bepalend voor het vervolg van deze avond. Na 11 - 13, 12 - 10, 7 - 11 en 11 - 9 moest een 5e game de beslissing brengen. Ook die was spannend en het was uiteindelijk Dick die na 11 - 9 de gelukkigste was. Een misschien wel cruciale zege voor team 6. Jomar boekte daarna een heel eenvoudige driegames zege op Bert en Jackie bleek in evenveel games te sterk voor John.
In het dubbel toonden Dick en Jackie zich in drie nipte games net iets slagvaardiger dan Bert en Peter. Zo stond het zomaar 4 - 0.

Jomar speelde na het dubbel een sterke partij tegen kopman Peter die tot vrijdagavond de percentagelijst in deze poule aanvoerde. Hij verloor de 1e game nipt, maar won daarna drie games op rij. Dick was daarna in drie games te sterk voor John die in geen enkele game winstkansen had. Jackie moest hierna de 1e game aan tegenstander Bert laten, maar won er daarna drie op rij en zo stond het dus al 7 - 0.

Dat betekende dat team 6 nog één winstpartij nodig had om de titel al veilig te stellen.

Het was aan Jomar om dat varkentje te wassen. John moest daarvan dan het slachtoffer worden. Ook nu ging de 1e game naar de Apeldoornse speler, maar ook nu won de Kamper speler drie games op rij en zo stelde Jomar in de achtste partij de titel al veilig. Ik denk dat niemand hier rekening mee had gehouden. Felicitaties aan Dick, Jackie, Jomar en Guido die niet in actie kwam.

Na het uitwisselen van de felicitaties moesten nog twee partijen worden gespeeld. Jackie verloor tegen Peter - het wordt eentonig - de 1e game, maar daarna won hij drie games met klein verschil. In de laatste partij van de avond toonde Dick zich een maatje te groot voor Bert; hij boekte een eenvoudige driegames zege.

Zo boekte team 6 een ‘belachelijke’ 10 - 0 zege op directe concurrent De Brug 5. Schreef ik bij team 5 dat je er wat (meer) voor moet doen om het kampioenschap en de promotie te behalen. Eigenlijk haalt team 6 die bewering weer grotendeels onderuit. Van de vier spelers traint alleen Jomar. Dick en Jackie spelen op routine en dat blijkt genoeg voor de 2e klasse. Guido, die minder partijen wint dan zijn teamgenoten, kan vanwege werk niet trainen en ook niet al te vaak competitie spelen. Daarnaast kreeg hij nog eens te kampen met problemen aan zijn speelarm. Ondanks dit alles toonde team 6 zich uiteindelijk toch wel duidelijk te sterk voor de concurrentie. Hopelijk gaan de spelers er straks toch wat meer voor doen, anders vrees ik dat het verblijf in de 1e klasse tot één seizoen beperkt blijft. Dit klinkt misschien wat negatief, maar het is uiteraard slechts ter stimulering bedoeld.

De stand na 9 wedstrijden:
Kampenion 6         9 - 62
De Brug 5           9 - 47
Wijk 16 1           9 - 47
Batfighters 1       9 - 46
De Veluwe 4         9 - 37
Trias 5             9 - 31

Team 6 sluit het succesvolle seizoen op dinsdag 27 november as. met een uitwedstrijd bij De Veluwe 4.

 

2e klasse: Kampenion 7 - NTC Leogang 2; uitslag 3 - 7

Rick Bolks, Marijke van Egmond en Sietse Wagteveld tegen Eric van Noorden, Johan Wiebenga en Edwin Bouw
Sietse 2 en Rick 1; Marijke 0

Team 7 staat na 8 speelrondes afgeslagen op een laatste plaats en dus kan het het seizoen rustig uitspelen. Afgelopen vrijdag kwam NTC Leogang 2 op bezoek dat 4e stond.

In de openingspartij had Rick - die technisch verzorgd speelt - geen vat en daardoor geen antwoord op het ‘aparte’ spel van Eric. Laatstgenoemde schuift en spreidt dat het een lieve lust is en wisselt dit heel verrassend af met een ‘raketspin’ die je (dus) niet ziet aankomen. Eric won eenvoudig in drie games. Marijke had daarna ook weinig kans tegen Johan. De 1e en 2e gingen met ruim verschil naar Johan. In de 3e game was het spannender, maar ook die ging (met 9 - 11) naar Johan. Sietse bracht zijn team wat dichterbij door noppie Edwin keurig in drie games te verslaan. Eigenlijk werd het alleen in de 3e game spannend.
In het dubbel verloren Marijke en Sietse in drie games van Eric en Johan. Zo stond het 1 - 3.

Drie partijen later stond het 1 - 6. Net als Rick had ook Marijke geen vat en antwoord op het spel van Eric. Ook nu won hij dus eenvoudig. Rick nam hierna tegen Edwin een 2 - 0 voorsprong in games, maar daarna kwam Edwin beter in zijn spel en wist hij terug te komen tot 2 - 2. De beslissende game was spannend en het was uiteindelijk Edwin die de gelukkigste was na 9 - 11. Sietse en Johan maakten er ook al een heel spannende partij van. Sietse kwam tweemaal van een achterstand terug, maar zag zijn tegenstander in de beslissende 5e game met 9 - 11 ontsnappen.

In de achtste partij wist Marijke - die duidelijk haar avond niet had - ook geen game te pakken tegen Edwin. Met uitzondering van de 2e game waren de verschillen klein, maar Edwin won niettemin ‘in straight games’. Sietse had beter het oog in het ‘aparte spelletje’ van Eric, maar ja hij speelt dan ook vaker tegen ondergetekende en heeft dus meer ervaring tegen ‘vreemde spelers’. Na 10 - 12, 11 - 8, 5 - 11 en 13 - 11 moest een 5e game de beslissing brengen en die ging met 11 - 3 duidelijk naar Sietse. Rick speelde vervolgens een soortgelijke partij tegen Johan. Na 12 - 10, 7 - 11, 8 - 11 en 11 - 5 moest ook hier een 5e game de beslissing brengen. Hier was Rick na 13 - 11 de gelukkigste van de twee.

Zo verloor team 7 de laatste thuiswedstrijd met 3 - 7 van NTC Leogang 2. Beide teams wonnen twee van de vier vijfpitters. Het was jammer dat Marijke haar avond niet had, maar wellicht lag het speltype van de gasten haar niet. Dat kan natuurlijk ook.

De stand na 9 wedstrijden:
DTV '84 2           9 - 52
Smash '70 (H) 4     9 - 51
NTC Leogang 2       9 - 48
Heino 4             9 - 45
TT Zwolle 6         9 - 43
Kampenion 7         9 - 31

Team 7 neemt op vrijdag 30 november met een uitwedstrijd bij TT Zwolle 6 (voorlopig?) afscheid van de 2e klasse.

 

2e klasse: Smash ’70 5 - Kampenion 8: uitslag 1 - 9

Jan Ringenier, Roelard Bos en Simone Lieftink tegen invaller Evert Flier, Roel van Selling en Robin Sellies
Simone 3, Jan R 3 en Roelard 3

Team 8 leek zich enkele weken geleden al vrijwel in veiligheid te hebben gespeeld, maar concurrent Overa 1 behaalt de laatste weken prima resultaten waardoor team 8 nog moe(s)t oppassen. Afgelopen dinsdag versloeg Overa 1 tegenstander De Spinners met 6 - 4 waardoor het - met een wedstrijd meer gespeeld - 2 punten voorsprong nam op team 8.

Team 8 speelde vrijdagavond de uitwedstrijd bij nummer laatst Smash ’70 5. Thuis boekte team 8 destijds een geflatteerde 9 - 1 zege en dus moest de tegenstander niet worden onderschat. Bij aankomst in Hattem bleek Smash ’70 5 met een invaller uit de 4e klasse te spelen en dat mag je - wat de punten betreft - een meevaller noemen.

De eerste drie enkelpartijen gingen alle in drie games naar team 8. Jan moest tegen de vrijuit spelende Evert op zijn hoede zijn en dat was hij ook. Hoewel het niet heel gemakkelijk ging - daarvoor heeft hij aanvallend te weinig in huis - won hij in drie games. Roelard en Roel waren hierna twee games volledig aan elkaar gewaagd, maar het stond toen wel 0 - 2 voor Roelard na 11 - 13 en 10 - 12. In de 3e game speelde Roelard vrijuit terwijl Roel ging forceren; Roelard won die game met ruim verschil. Iedere extra letter leverde Roelard dus een gewonnen game op: Roel(ard). Simone was daarna duidelijk te sterk voor Robin; Simone won ‘in straight games’.
Hoewel Simone en Roelard beiden hun eerste enkelpartij wonnen en Robin en Roel die verloren, was in het dubbel alles anders. Slechts sporadisch wisten Simone en Roelard goed partij te bieden. R&R wonnen verdiend in vier games in een weinig hoogstaande partij. Zo stond het dus 1 - 3.

Na het dubbel had Jan het heel lastig tegen Roel. Beiden beschikken over een lastige service en ik vertel dan ook weinig nieuws dat de rally’s met een vergrootglas moesten worden gezocht. De 1e game ging met ruim verschil naar Roel, omdat Jan de service van Roel moeilijk kon lezen. Daarna was er evenwicht tussen beiden. Na 11 - 6, 12 - 14, 15 - 13 en 10 - 12 moest een 5e game de beslissing brengen. Roel had daarin lange tijd uitzicht op winst, maar bij een 9 - 5 voorsprong voor Roel stond Jan geen punt meer af. Twee vrijwel identieke services op 9 - 9 gaven daarbij de doorslag. Simone was daarna duidelijk te sterk voor Evert die nimmer in de buurt van gamewinst kwam. Roelard sleepte hierna tegen Robin de 1e game er met klein verschil uit en nam daarna afstand in de 2e en 3e game. Zo stond het 1 - 6.

Ook de laatste drie partijen gingen naar team 8. Simone speelde een sterke partij tegen Roel. Ondanks sterk spel van haar kant was het echter Roel die ontsnapte in de 1e game: 13 - 11. In de 2e en 3e game wist Simone goed druk te zetten en Roel kwam niet onder die druk uit: 4 - 11 en 6 - 11. De 4e game werd een thriller. Na game- en wedstrijdpunten over en weer was het uiteindelijk Simone die spekkoper werd na 14 - 16. Zo bleef zij vanavond keurig ongeslagen. Wat zelfvertrouwen en tegenstanders met ‘normaal’ materiaal al niet teweeg kunnen brengen. Jan volgde dit goede voorbeeld door in drie games af te rekenen met Robin. In de laatste partij van de avond wilde Roelard niet achterblijven en hij versloeg de dappere Evert ‘in straight games’.

Zo boekte team 8 een ruime zege in Hattem en opnieuw met de cijfers 9 - 1. Het heeft zich daarmee vrijwel zeker verzekerd van handhaving in de 2e klasse. Warnsveld 1 werd deze week kampioen. Felicitaties daarom aan de spelers van dit team.

De stand na 9 wedstrijden:
Warnsveld 1         9 - 64
De Spinners 1       9 - 50
Kampenion 8         9 - 48
Swift (D) 4         9 - 46
Overa 1             9 - 41
Smash '70 (H) 5     9 - 21

Komende vrijdag sluit team 8 het goede seizoen af met een thuiswedstrijd tegen De Spinners 1.

 

3e klasse: Emmeloord 1 - Kampenion 9; uitslag 8 - 2

Jan de Vries, Jarno van den Heuvel en Harm Bosman tegen Paul Feenstra, Lukas Koffeman en Eddie van de Berg
Jan de V 1 en dubbel 1; Harm 0 en Jarno 0

Team 9 staat al het hele seizoen op één van de twee degradatieplaatsen. Toch werd de hoop op handhaving vorige week ietwat aangewakkerd na de keurige 7 - 3 zege op Vined 2. Afgelopen vrijdag moest het echter op bezoek bij aanstaand kampioen Emmeloord 1 en zou het normaal gesproken ‘puntjes sprokkelen’ worden.

Dat bleek ook in de praktijk. De eerste drie enkelpartijen gingen alle verloren. Jan was kansloos tegen de sterke Paul. Waar Paul driemaal 11 punten scoorde, deed Jan dat in totaal slechts eenmaal (sorry Jan!). Jarno speelde tegen Lukas goed mee, maar moest zich niettemin in vier games gewonnen geven. Datzelfde kan worden gezegd en geschreven van Harm die in vier games verloor van Eddie.
In het dubbel namen Jan en Jarno keurig een 0 - 2 voorsprong in games tegen Lukas en Paul. Maar de gastheren kwamen via twee nipt gewonnen games terug tot 2 - 2. In de beslissende 5e game wisten J&J dan echter toch heel keurig het verschil te maken. Zo stond het 3 - 1.

Na het dubbel boekte Jan een even keurige als verrassende zege op Lukas. De 1e game ging nog naar Lukas, maar daarna won Jan drie games op rij en de laatste met ruime cijfers. Harm was daarna ook al sterk op dreef tegen Paul. Hij nam een 0 - 1 en 1 - 2 voorsprong, maar moest in de 4e en 5e game alsnog het hoofd buigen. Jarno bood hierna Eddie goed tegenstand, maar ook hij kon de Emmeloorder winst niet voorkomen; hij verloor in vier games.

Ook de laatste drie partijen gingen naar de koploper. Harm deed nauwelijks onder voor Lukas, maar verloor in vier (vrij) nipte games. Jan speelde daarna ook al vier games tegen Eddie. Hij won de 1e game ruim, maar het was Eddie die daarna drie games op rij won. In de laatste partij van de avond was Jarno kansloos tegen de sterke Paul. Net als Jan in de openingspartij kwam Jarno tegen Paul in totaal tot slechts 11 punten (sorry Jarno!).

Team 9 heeft zijn huid duur verkocht, maar kon de 8 - 2 nederlaag niet voorkomen. Op die uitslag valt ook niets af te dingen. Koploper Emmeloord 1 is gewoonweg te sterk. Niet alleen voor team 9, maar voor alle teams in de poule. Team 9 heeft nog een minieme kans om het vege lijf te redden. Het moet dan zelf thuis winnen van nummer laatst Smash ’70 6 en tegelijkertijd ook nog eens 4 punten meer scoren dan Heino 6 dat uit bij Vined 2 speelt.

De stand na 9 wedstrijden:
Emmeloord 1         9 - 69
Dronten '74 2       9 - 59
Vined 2             9 - 42
Heino 6             9 - 36
Kampenion 9         9 - 32
Smash '70 (H) 6     9 - 32

Zoals aangegeven, speelt team 9 komende vrijdag een thuiswedstrijd tegen Smash ’70 6.

 

4e klasse: Kampenion 10 - NTC Leogang 4; uitslag 6 - 4

Jannick van den Broek, Martijn Haanappel en Ernst van den Broek tegen Marco Dekker, Wilmar Smienk en Jan Hendrik van Essen
Jannick 3, Ernst 2 en Martijn 1

Ik heb het hier al vaker aangegeven, team 10 speelt in een knotsgekke poule. Na speelronde 8 hadden liefst vier teams nog een kans op de titel getuige onderstaande stand aan kop:

Harderwijk 3        8 - 47
NTC Leogang 4       8 - 47
Bosman/Wezep 4      8 - 46
Kampenion 10        8 - 44

In de negende speelronde ontmoetten de concurrenten team 10 en NTC Leogang 4 elkaar in Kampen, terwijl Harderwijk 3 nummer laatst TT Zwolle 10 ontving en Bosman/Wezep 4 op bezoek moest bij Emmeloord 2. Met een blik op het programma leken de Harderwijkers goede zaken te kunnen doen.

Team 10 en NTC Leogang 4 maakten er een mooie wedstrijd van met een bijzonder scoreverloop. De eerste helft was voor de bezoekers, maar de tweede voor team 10. Ik wil nog navraag doen hoe de derde helft is afgelopen.

Na het dubbel stond het 1 - 3 voor de gasten. Jannick was in de openingspartij net ietsje sterker dan Marco. De verschillen waren klein, maar het was Jannick die de beslissende 5e game met 11 - 7 naar zich toetrok. Martijn was daarna kansloos tegen Wilmar. Per game maakte hij minder punten en dat zie je toch niet zo heel vaak; hij verloor in drie games. Ernst had daarna geen antwoord op het spel van Jan Hendrik die erop loert om zijn forehand in stelling te brengen. Kennelijk slaagde hij daar prima in, want JH won in vier games.
In het dubbel bracht team 10 ditmaal de broer Ernst en Jannick achter de tafel. Zij namen het op tegen Marco en Wilmar. In de 1e en 2e game waren de broers vrij kansloos. Daarna was de strijd meer in evenwicht. Ernst en Jannick wonnen de 3e game nipt met 11 - 9, maar moesten de 4e game - ook al nipt - met 10 - 12 aan de gasten laten.

Na het dubbel kwam Martijn tegen Marco knap van een 1 - 2 achterstand terug tot 2 - 2, maar was in de beslissende 5e game kansloos. Zo stond het halverwege liefst 1 - 4 voor de gasten. Wat er daarna veranderde bij team 10 weet ik niet, maar feit is dat de Kampenaren uit een ander vaatje tapten. Jannick kwam net als broer Ernst met 0 - 2 achter tegen Jan Hendrik, maar hij sleepte eerst de 3e game (11 - 9) en vervolgens de 4e game (16 - 14) er op het tandvlees uit om in de beslissende 5e game alsnog het verschil te maken: 11 - 4. Ernst boekte daarna een keurige viergames zege op Wilmar. Hij verloor de 1e game nog nipt, maar won daarna drie games op rij waarvan de laatste twee ‘in de verlenging’. Zo stond het 3 - 4.

In de achtste partij nam Martijn tegen Jan Hendrik een 2 - 0 voorsprong in games, maar die kwam keurig terug tot 2 - 2. In de beslissende game wist Martijn toch weer afstand te nemen: 11 - 5 en zo stond het toch weer gelijk. In de voorlaatste partij toonde Ernst zich te vast voor Marco die een risicovol spelletje op tafel legt. Ernst won in vier games. In de laatste partij van de avond pakte Jannick tegen Wilmar de 1e game met 11 - 9, waarna hij de 2e en 3e game met ruimer verschil won.

Zo versloeg team 10 concurrent NTC Leogang 4 alsnog met 6 - 4 na halverwege nog met 1 - 4 te hebben achtergestaan. Een knappe prestatie. Harderwijk 3 werd dit weekend inderdaad spekkoper na een 8 - 2 zege op nummer laatst TT Zwolle 10, mede omdat Bosman/Wezep 4 uit bij Emmeloord niet verder kwam dan een 4 - 6 zege.

De stand na 9 wedstrijden:
Harderwijk 3        9 - 55
Bosman/Wezep 4      9 - 52
NTC Leogang 4       9 - 51
Kampenion 10        9 - 50
Emmeloord 2         9 - 39
TT Zwolle 10        9 - 23

Op vrijdag 30 november gaat team 10 op bezoek bij buurman Bosman/Wezep 4. Koploper Harderwijk 3 houdt de beste papieren voor de titel, want dat gaat op bezoek bij Emmeloord 2, waar NTC Leogang 4 bij TT Zwolle 10 moet aantreden.

 

5e klasse: Wham 2 - Kampenion 11; uitslag 4 - 6

Alice Ringenier, Henny Boxman en Jeroen Heldoorn tegen Herman Vos, Joram de Jong en Gerard den Ouden
Jeroen 3, Alies 1, Henny 1 en dubbel 1

Team 11 staat al vrijwel het hele seizoen tweede en dat blijft het ook. Zoveel is wel zeker na speelronde 8. Afgelopen woensdag ging het op bezoek bij Wham 2 in Nieuwleusen dat laatste stond. Het heeft echter een aantal keren met slechts twee personen moeten spelen. En dat zijn dure punten.

Afgelopen woensdag was Wham 2 compleet. Na het dubbel stond team 11 op een 1 - 3 voorsprong. Alice bleef tegen Herman na de ruim verloren 1e game goed in het spoor van Herman, maar wist daar niet uit te treden. Zij verloor in vier games. Henny versloeg daarna Joram en had daar ook vier games voor nodig. Jeroen had hierna ook vier games nodig om Gerard aan de zegekar te binden.
In het dubbel namen Alice en Jeroen tegen Gerard en Herman een 0 - 2 voorsprong na twee nipt gewonnen games. De gastheren wonnen daarna de 3e game met ruim verschil en trokken de 4e met nipt verschil naar zich toe. Ook de 5e game was spannend, maar ditmaal waren het Alice en Jeroen die deze met nipt verschil naar zich toetrokken.

Drie partijen later stond het 2 - 5. Alice versloeg Joram ‘in straight games’, terwijl Jeroen in vier games te sterk bleek voor de taaie Herman. Henny nam daarna tegen Gerard een 0 - 2 voorsprong, maar die kwam knap terug tot 2 - 2 om vervolgens ook de beslissende 5e game winnend af te sluiten.

In de achtste partij was Jeroen in drie games te sterk voor Joram. Alice verloor daarna in vier games van Gerard en Henny was eenzelfde lot beschoren tegen Herman.

Zo boekte team 11 een nipte 4 - 6 zege op Wham 2. Het is nu helemaal verzekerd van plaats 2, want koploper Heino 9 is na de 1 - 9 zege op Wijhe 3 niet meer te achterhalen, terwijl nummer drie Smash ’70 9 op meer dan 10 punten staat. Felicitaties aan de spelers van Heino 9.

De stand na 9 wedstrijden:
Heino 9             9 - 69
Kampenion 11        9 - 57
Smash '70 (H) 9     9 - 43
Hoonhorst 2         9 - 38
Wijhe 3             9 - 32
Wham 2              9 - 31

Op dinsdag 27 november sluit team 11 de competitie af met een thuiswedstrijd tegen Wijhe 3.

 

Na speelronde negen staan dus twee kampioenschappen vast: team 2 en team 6. Ook staat de degradatie van de team 7 vast. De teams 1 en 9 zijn vrijwel gedegradeerd, al kan team 9 wellicht nog via een Houdini act ontsnappen. De overige teams handhaven zich - al dan niet keurig - in de klasse waarin zij uitkomen. Komende week is het voor enkele teams de week van de waarheid. Komend weekend hoop ik mij weer te melden!

 

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wss Kampenion

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar