FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Eindelijk was het dan zover: vrijdagavond 15 mei 2009. De datum waarop de finale van de play-offs werd gespeeld tussen de kampioenen Smash-In 1 en Kampenion 1. Zouden Gerben, Jordy en Ton erin slagen promotie naar de Hoofdklasse af te dwingen? Om even na elven gaf Ton het verlossende antwoord op die vraag: "ja"!

Team 1 kampioen


Ik weet niet hoe het anderen verging op de avond van de halve finales (vrijdag 8 mei), maar wat mij betreft had de finale de andere dag al mogen worden gespeeld. Want nog een hele week te moeten wachten &&&. Maar goed, eindelijk was het dan zo ver.

Natuurlijk werd aan het begin van de avond geloot welk team thuis en welk team uit zou spelen. Vervolgens moesten beide teams - onafhankelijk van elkaar - de opstelling aan competitieleider André-Jan Oldenkamp doorgeven die het wedstrijdformulier invulde. Kampenion lootte thuis en verscheen in de volgende opstelling achter de tafel: Gerben Wolterink (a), Ton Ringenier (b) en Jordy ten Have (c). Smash-In speelde met Bas de Vries (x), Rik Weijs (y) en Maarten Kroes (z).

Dat betekende dat de kameraden Gerben en Bas de wedstrijd moesten openen. Het werd een spannende, maar niet al te hoogstaande, partij. Beide spelers wisten slechts af en toe hun niveau te halen. Ik denk dat beiden - hoewel geroutineerd - toch onwillekeurig last van de spanning hadden. En dat is ook logisch. Bas moest winnen en Gerben wilde zijn team natuurlijk ook graag op voorsprong zetten. Bas had in de eerste drie games het betere van het spel, maar stond na drie games toch 'slechts' met 2 - 1 voor. Gerben pakte vrij overtuigend de vierde game, maar het was uiteindelijk Bas die - niet onverdiend - de partij in de beslissende game naar zich toetrok: 0 - 1.

Daarna verschenen Ton en Rik achter de tafel. Ton speelde geconcentreerd en probeerde telkens als eerste het initiatief te pakken. Vaak lukte dat. De eerste twee games gingen overtuigend naar Ton, ook al zie je dat niet direct in de gamestanden terug. Rik kwam in beide games namelijk aan het eind nog wat terug. De start van de derde game was duidelijk voor Rik; hij pakte een 0 - 4 voorsprong. Ton forceerde daarna te veel en maakte daardoor teveel fouten waardoor Rik op 5 - 10 kwam en een aantal gamepoints had. Op dat moment sloeg Ton zijn beste ballen. Hij pakte de service van Rik direct aan en serveerde zelf net ietsje anders dan daarvoor. Ton wist terug te komen tot 10 - 10 en pakte de partij nog met 13 - 11. Belangrijk, omdat elke gewonnen game telt en helemaal als je zelf geen game hoeft af te staan: 1 1.

Vervolgens was het de beurt aan de beide nummers 3 van het team: Jordy en Maarten. Een heel belangrijke partij. De eerste game had Jordy het betere van het spel, maar het was Maarten die won. Na wat tactische aanwijzingen van coach Marcel ging Jordy iets anders spelen. Jordy probeerde nu als eerste te switchen wanneer beide spelers in een forehand - forehand- of backhand - backhandrally verzeild raakten. Dat wierp zijn vruchten af. De tweede game ging nog moeizaam, maar in de derde en vierde game was Jordy duidelijk de betere: 2 - 1.

Het dubbel ging tussen Gerben /Ton en Bas / Rik. Helaas was dit met afstand de slechtste partij van de kant van Kampenion. In de eerste en tweede game kwamen Gerben en Ton er niet aan te pas. Beide games gingen snel naar Smash-In. Ook de start van de derde game was voor Bas en Rik. Toch vochten Gerben en Ton zich terug in de partij. Zij wisten er nog een verlenging uit te slepen, maar konden niet voorkomen dat Bas en Rik beide partijen - verdiend - weer in evenwicht brachten: 2 - 2.

Na het dubbel was het de beurt aan de beide kopmannen: Ton en Bas. Uiteraard was ook dit een belangrijke partij. Beiden konden hun team op voorsprong zetten en bovendien zou een nederlaag van de tegenstander toch voor 'tikkie' zorgen bij de tegenstanders. In het begin van de partij overpowerde Ton Bas volkomen. Met 11 - 2 en 11 - 5 gaf Ton Bas geen enkele kans. In de derde game kwam Bas goed terug: 6 - 11. De vierde game was spannend. Beide spelers hadden winstkansen, maar het was Ton die in de finale van de game wist door te drukken: 3 - 2.  Een heel belangrijke overwinning voor Ton en Kampenion. En dat Ton de partij met 3 - 1 won, was ook belangrijk want het saldo van gewonnen en verloren games is eigenlijk een wedstrijd binnen een wedstrijd die ook heel belangrijk kan zijn als de wedstrijd gelijk opgaat. Daarin had Kampenion nu een voorsprong van drie games genomen.

Gerben moest tegen Maarten zien de voorsprong uit te breiden. In de eerste game hadden beiden over en weer winstkansen. Uiteindelijk was het Gerben die de gelukkigste was: 15 - 13. De tweede game was vrijwel een kopie van de eerste; qua scoreverloop dan. Gerben probeerde wat meer het initiatief te nemen en vaker de contrarally aan te gaan. Dat kwam er nog niet helemaal uit, maar hij pakte wel de tweede game. In de derde game nam Gerben meer afstand. Mogelijk dat Maarten daardoor werd gedwongen meer risico te nemen waardoor hij ook meer fouten maakte dan in de beide voorgaande games. Gerben pakte de game dan ook overtuigend: 4 - 2. De voorsprong in games bedroeg nu zes punten.

Jordy en Rik betraden de arena. Beiden met een verschillende opdracht: Rik moest winnen en Jordy mocht winnen. De eerste game was spannend; Jordy bood prima tegenspel. Toch was het Rik die in de finale de winst pakte. De tweede game was snel voorbij. Jordy had geen antwoord op het actieve spel en materiaal van Rik. Een 0 - 3 nederlaag 'dreigde' dan ook. Maar Jordy bleef rustig en liet zich niet gek maken. In de derde game bleef hij goed bij en nu was het Jordy die de game naar zich toetrok. Ook de vierde game was weer spannend. Rik stond wel steeds aan de goede kant van de score, maar moest Jordy toch een verlenging toestaan. En in die verlenging greep Rik de winst: 4 - 3. Hij bracht daarmee Smash-In wat dichterbij. Maar de game die Jordy meesnoepte, was heel belangrijk. De voorsprong in games bedroeg nu namelijk vier punten. En dat betekende dat Ton zijn team al in veilige haven kon slaan als hij Maarten met 3 - 0 zou verslaan. En dat is niet onmogelijk.

Het was dus nu de beurt aan Ton en Maarten. Met sterk (aanvallend) spel wist Ton Maarten op achterstand te zetten. Maar met de haven voor Ton in het zicht, wist Maarten terug te komen. Hij sleepte er zelfs een verlenging uit, maar moest toestaan dat Ton aan het langste eind trok. De tweede game verliep qua scoreverloop anders. Maarten nam een ruime voorsprong en leek die game op zijn naam te schrijven. Maar ditmaal was het Ton die - net als in de derde game tegen Rik - heel sterk terugkwam en de game nog wist te winnen. Dat betekende dat hij en Kampenion nog één game verwijderd waren van een plaats in de Hoofdklasse. Die informatie was bij velen bekend, maar niet bij Ton. En misschien was dat maar goed ook. Of Maarten hiervan op de hoogte was, weet ik niet. Maar feit was dat Maarten in de derde game wat geforceerder speelde; hij moest natuurlijk ook wat anders proberen. De verschillen waren in deze game groter. Maarten maakte meer fouten en Ton serveerde wat slimmer dan in de vorige games. Ton kwam geen moment meer in de problemen en won de game met 11 - 4. Daarmee bracht hij zijn team in veilige haven. Kampenion had nu niet alleen een 5 - 3 voorsprong genomen, maar het had ook zeven games meer bij elkaar geslagen dan Smash-In. En die zeven games zijn in twee partijen niet meer in te halen. Daarmee stond de promotie naar de Hoofdklasse vast.

Kampenion 1 - Smash-In 1
1e game 2e game 3e game 4e game 5e game stand
Gerben - Bas 11-9 6-11 8-11 11-7 7-11 0 - 1
Ton - Rik 11-8 12-10 13-11 1 - 1
Jordy - Maarten 9-11 11-8 11-5 11-3 2 - 1
Gerben/Ton - Bas/Rik 6-11 5-11 12-14 2 - 2
Ton - Bas 11-2 11-5 6-11 11-9 3 - 2
Gerben - Maarten 15-13 12-10 11-5 4 - 2
Jordy - Rik 10-12 4-11 11-9 10-12 4 - 3
Ton - Maarten 13-11 11-9 11-4 5 - 3
games 18 -11

Hoewel het als naast familielid af en toe wat lastig is om objectief te blijven, denk ik dat ik het bij het goede eind heb als ik 'zeg' dat Ton vrijdagavond het verschil maakte. Hij won niet alleen zijn drie partijen, maar stond daarin ook slechts één game af. Daardoor hoefden Gerben en Jordy - zeker na de twee games die Gerben tegen Bas pakte - eigenlijk ieder 'maar' één partij te winnen. En beiden wisten in de twee partijen dat zij in actie kwamen van Maarten te winnen.

Daarmee is Kampenion na vijf jaren terug in de Hoofdklasse. Ik heb het even nagezocht; in de voorjaarscompetitie 2004 eindigde Kampenion 1 met 38 punten uit tien wedstrijden op de 5e plaats die degradatie betekende. Het speelde toen met Franck Blaauw, Chi-Lung Cheng, Harmen Kramer en &&&.. (ja ja) Gerben Wolterink. Na dat seizoen koos Harmen - terecht - voor zichzelf en haakten ook Franck en Chi-Lung af. Kampenion keerde terug naar de 1e klasse en moest in de afgelopen jaren zelfs af en toe tegen degradatie knokken. Pas dit seizoen wist men zich weer eens te plaatsen voor de play-offs. En de afloop is bekend. Dit betekent dat er komend seizoen in de 1e klasse geen dubbele ontmoeting op het programma komt tussen Kampenion 1 en 2 en Smash-In 1 en 2.

Van de huidige spelers zijn vooral Ton en Jordy heel blij met de promotie naar de Hoofdklasse. Voor Dick en Gerben was promotie geen 'must', al gingen beiden er natuurlijk wel voor. Maar als je een gezin hebt, is de gedrevenheid - logischerwijs - nu eenmaal minder dan wanneer je nog 20 jaar moet worden. Ton heeft de laatste paar seizoenen laten zien aan een hoger niveau toe te zijn. Maar daar heb je natuurlijk wel een team voor nodig. Dit seizoen vielen de puzzelstukjes op zijn plaats. Allereerst was er in de beide poules in de 1e klasse - in tegenstelling tot voorgaande seizoenen - geen enkel team dat er (duidelijk) bovenuit stak. Verder stak het team van Kampenion 1 dit seizoen goed in elkaar. Ton (19) bleek al snel qua resultaat de kopman te zijn. Jordy (18) pakte meer dan voldoende punten mee. Dick - DE routinier van het team - won keurig de helft van zijn partijen en Gerben kwam weer tot een voor hem vertrouwd percentage van ergens in de 70. Verder hadden Dick en Gerben een belangrijke rol in het mentale deel van het tafeltennis. Zij zorgden op de juiste momenten voor rust in de koppies van de youngsters Jordy en Ton. En insiders weten dat het mentale aspect bij tafeltennis heel belangrijk is.

Heeft Kampenion wat te zoeken in de Hoofdklasse? Die vraag komt misschien bij een aantal naar boven. Het niveau in de Hoofdklasse is duidelijk een stukje hoger. De nummers 1 t/m 4 van beide poules dit seizoen zijn zeer sterke teams. Maar is het niet zo dat je van sterkere tegenstand zelf ook beter wordt? Daar gaat het toch om? Zeker voor Jordy en Ton. Natuurlijk krijgt het team het moeilijk in de Hoofdklasse. Maar de spelers worden er wel sterker van. En vooral Jordy en Ton nemen die ervaring - zowel letterlijk als figuurlijk - mooi mee in hun tafeltennisrugzakje.
Maar eerst is het nagenieten geblazen. De tafeltenniscompetitie zit erop. Later kijken we wel vooruit naar het nieuwe seizoen. Een aantal dingen is tijdens de Algemene Ledenvergadering van de afdeling Oost van donderdagavond 14 mei jl. duidelijk geworden: (1) de Hoofdklasse gaat vanaf het najaar Oostelijke 1e divisie heten en (2) er komt met ingang van 1 januari 2010  een nieuwe klasse tussen die Oostelijke 1e divisie en de 1e klasse, namelijk de Oostelijke 2e divisie. Dit betekent dat Kampenion 1 in de voorjaarscompetitie 2010 tenminste in de Oostelijke 2e divisie speelt. Binnenkort kom ik nog terug op de wijzigingen in de seniorencompetitie.

Ik bedank - mede namens de spelers - de chauffeurs en alle supporters die Kampenion 1 afgelopen vrijdagavond hebben gesteund. Het was jammer dat er ietsje minder toeschouwers waren dan een week geleden. Maar één ding is zeker: dit heeft niet aan Kampenion gelegen. Tenslotte nog een woord van dank aan de vrijwilligers van het jubilerende DTV '84 die de aanwezigen van (vooral) een natje en droogje voorzagen.


Jan Ringenier
wedstrijdsecretariaat
Kampenion

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar