Op zaterdag 28 november werden – wat de teams van Kampenion betreft – al weer de laatste competitiewedstrijden gespeeld. Alle zeven teams kwamen in actie. De resultaten waren wisselend. De teams 1 (uit bij Middelburg 1), 2 (thuis tegen De Toekomst 1) en 7 (uit bij TT Zwolle 17) leden verlies. De teams 4 (thuis tegen Swift (D) 3), 5 (thuis tegen TT Zwolle 10) en 6 (uit bij Swift (D) 7) kwamen tot winst en team 3 deelde de punten met Bultman/Smash ’70 2. En dus was de balans op de laatste competitiedag in evenwicht: 3x winst, 1x gelijk en 3x verlies.


Lan A  Middelburg 1  - Kampenion 1   9 – 1
Ivan Hollander 1x; Gertjan Wessels en Lars vd Zanden 0
De spelers van team 1 zaten vandaag het langst in de auto. Zij moesten namelijk naar Middelburg. Een ‘ritje’ van meer dan 3 - pardon 4 - uren, o.a. omdat Lars moest worden opgehaald en afgezet in Terwolde. Team 1 sloot de competitie in stijl af; het leed namelijk opnieuw een ruime nederlaag: 9 – 1. Ik begreep van de jongens dat het nogal rumoerig was in de zaal van Middelburg; dit omdat het eerste seniorenteam in de 2e divisie de titel kon veiligstellen. De Kamper spelers zijn dat niet gewend en hadden daar duidelijk last van. Dat neemt niet weg dat de uitslag veelzeggend is. Alleen Ivan wist een puntje mee te pakken. Gertjan en Lars bleven puntloos.

Zo kwam er vandaag een eind aan een teleurstellend seizoen. Teleurstellend omdat Ivan in de eerste seizoenshelft geblesseerd was en het team wekelijks met een invaller moest aantreden. Gek genoeg vielen de prestaties toen nog mee; Gertjan en Lars wisten de schade wekelijks beperkt te houden: driemaal verloor team 1 met de cijfers 4 – 6 en eenmaal was er een gelijkspel. Slechts één keer –thuis tegen Middelburg- verloor het dik: 1 – 9. Vanaf wedstrijd 6 was Ivan weer van de partij en gek genoeg ging de prestatiecurve van team 1 toen naar beneden. Ivan zocht nog naar ritme in landelijk A, terwijl eerst Lars en vervolgens ook Gertjan meer en meer partijen verloren. Heel apart en voor mij moeilijk verklaarbaar.

Voor het begin van het seizoen verwachtte ik dat team 1 bij de bovenste drie zou moeten kunnen eindigen. Team 1 is als vijfde en voorlaatste geëindigd. Het behaalde in tien wedstrijden 31 punten. Ik zat er dus duidelijk naast.

Komend seizoen speelt het team waarschijnlijk in ongewijzigde samenstelling en het doet dat opnieuw in landelijk A. Gertjan begint dan aan zijn laatste seizoen bij de jeugd.

Persoonlijke resultaten:
Gertjan Wessels      15 uit 29 = 52%
Lars van der Zanden  08 uit 29 = 27%
Ivan Hollander       02 uit 14 = 14%


Hoofdklasse Kampenion 2  - De Toekomst 1  3 – 7
Chiel ten Brinke 1, Robin Makkink 1 en Danny Visscher 1

Voor de laatste wedstrijd van het seizoen waren twee dingen al duidelijk: (1) team 2 had 1 puntje nodig om handhaving veilig te stellen en (2) team 2 had vier punten nodig om de tegenstander van vandaag – De Toekomst 1 – achter zich te laten.
Dat laatste zou niet meevallen, want De Toekomst 1 verscheen met de sterke M. Adolfsen in de gelederen. Deze Adolfsen speelt namelijk ook in de seniorencompetitie en wel in de 1e klasse. Hij komt daarin tot een percentage van 67 (!). Ga er maar aanstaan. De andere spelers bij De Toekomst waren B. Bosch en K. Kamma.
Het werd voor team 2 een heel moeilijke wedstrijd, want niet alleen Adolfsen bleek (als verwacht) onverslaanbaar, ook B. Bosch was dat. Beiden verloren zelfs geen game. En omdat beiden ook het dubbel speelden, gingen dus al zeven punten naar de bezoekers uit Lochem. Chiel, Danny en Robin wisten wel K. Kamma te verslaan waardoor een 3 – 7 nederlaag op het wedstrijdformulier verscheen.

Hoe dan ook, team 2 slaagde er in ieder geval in zich te handhaven in de Hoofdklasse. Het eindigde op een zesde plaats in een poule van acht teams. In tien wedstrijden kwam het tot 47 punten, waarbij moet worden opgemerkt dat de competitie in twee helften was verdeeld. Eerst ontmoetten alle teams elkaar één keer en na zeven wedstrijden kwamen de nummers 5 t/m 8 elkaar nog één keer tegen.

Aan het begin van het seizoen had ik verwacht dat team 2 op een vierde of vijfde plaats zou eindigen. Ook hier was ik dus wat te optimistisch. Uit de persoonlijke resultaten blijkt dat de drie spelers dit seizoen zeer aan elkaar gewaagd waren.

Persoonlijke resultaten:
Chiel ten Brinke   15 uit 30 = 50%
Robin Makkink      15 uit 30 = 50%
Danny Visscher     14 uit 30 = 48%


1e klasse Kampenion 3  - Bultman/Smash ’70 2  5 – 5
Mattias Beimers 2, inv. Gert-Jan de Lange 2 en Cristian van Eeden 1

Team 3 ontving Bultman/Smash ’70 2 met als inzet de 2e plaats. Vooraf had team 3 drie punten voorsprong, dus het moest tenminste vier punten zien te pakken om de tweede plaats vast te houden. Deze zaterdagmiddag viel Gert-Jan in. De spelers van team 3 gingen voortvarend van start. Na vijf partijen stond het liefst 4 – 1; alleen het dubbel leverde verlies op. Daarna stokte de productie aan Kamper kant en wist alleen Gert-Jan nog een puntje te pakken waardoor de wedstrijd in een 5 – 5 gelijkspel eindigde. Opvallend was het dat kopman Cristian slechts eenmaal wist te winnen. Mattias was goed op dreef en pakte twee punten. Datzelfde deed invaller Gert-Jan. Hoogtepunt van deze wedstrijd was - wat mij betreft - de 3 – 1 overwinning van diezelfde Gert-Jan in een mooie partij op verdediger Robin de Weert.

Team 3 eindigde dus als tweede met 56 punten uit tien wedstrijden. Dat is een knappe prestatie. Het speelde vanaf wedstrijd drie – vanwege een knieblessure van Anja – wekelijks met een invaller uit team 4 en dan is het natuurlijk ideaal als dat team ook 1e klasse speelt. De invalbeurten betekenden dan ook zeker geen verzwakking van het team. Ik bedank alle spelers die dit seizoen zijn ingevallen.

Persoonlijke resultaten:
Cristian van Eeden  23 uit 30 = 77%
Anja Ringenier      02 uit 06 = 55%
Mattias Beimers     09 uit 30 = 30%


1e klasse Kampenion 4  - Swift (D) 3   8 – 2
Pascal Bruins 3, Guido Wessels 3, Jos Bosch 1 en dubbel 1

Team 4 stond vooraf derde en de kans was groot dat het derde zou blijven. De voorsprong op Swift (D) 3 – die vierde stond – was met 14 punten onoverbrugbaar en de achterstand op TT Zwolle 3 leek met drie punten ook net te groot. Maar de spelers van team 4 gingen er natuurlijk gewoon voor. Vermeldenswaard is nog dat Jos zijn laatste wedstrijd speelde; hij stopt met tafeltennis. Swift (D) speelde met een invaller uit de 4e klasse. De start was duidelijk voor team 4, want na het dubbel stond er een 4 – 0 voorsprong op het scorebord. En ook daarna bleef het goed gaan. Alleen Jos moest zijn tegenstander tweemaal feliciteren. Guido en Pascal bleven ongeslagen al speelden beiden een heel spannende partij tegen respectievelijk Tim Hergelink en Ruben van Valderen. Zo sloot team 4 de competitie dus af met een 8 – 2 overwinning. Omdat TT Zwolle 3 datzelfde deed in de uitwedstrijd bij Entac 2, blijft team 4 dus derde. Maar dat is een mooi resultaat. Het behaalde met 62 punten uit tien wedstrijden zelfs nog wat meer punten dan team 3 dat tot 56 punten kwam.

Jos is dus gestopt en we hebben zaterdag afscheid van elkaar genomen. Ik wens hem verder al het goede toe en misschien zien we hem later nog eens terug bij Kampenion.

Persoonlijke resultaten:
Pascal Bruins      20 uit 24 = 83%
Guido Wessels      18 uit 24 = 75%
Gert-Jan de Lange  14 uit 24 = 58%
Jos Bosch          06 uit 18 = 33%


3e klasse Kampenion 5  - TT Zwolle 10  8 – 2
Bertin Bos 3, Albert Hoeve 2, Renate Scheper 2 en dubbel 1

Voor team 5 stond er niets meer op het spel. Het staat al het hele seizoen derde en daar kon de laatste competitiewedstrijd geen verandering meer in brengen. TT Zwolle 10 kwam op bezoek en voor de Zwollenaren stond er nog wel wat op het spel; zij moesten zien nog een paar puntjes te pakken om nummer laatst Leogang 3 achter zich te houden. Team 5 speelde een aardige wedstrijd, al hadden de spelers af en toe wat moeite met de concentratie. Uiteindelijk behoefden alleen Albert en Renate een verliespartij te incasseren; beiden tegen K. Poppe. Bertin bleef ongeslagen. Zo boekte team 5 een mooie 8 – 2 overwinning in de laatste speelronde.

Team 5 eindigt inderdaad als derde en dat is een goede klassering. Het behaalde in tien wedstrijden precies 60 punten, een gemiddelde van 6 punten wedstrijden per wedstrijd.

Persoonlijke resultaten:
Bertin Bos       25 uit 30 = 83%
Renate Scheper   16 uit 30 = 53%
Albert Hoeve     12 uit 30 = 40%


4e klasse Swift (D) 7  - Kampenion 6  2 – 8
Niek ten Brinke 3, Danny Bruins 2, Lars van Dijk 2 en dubbel 1

Voor team 6 stond er nog wel iets op het spel. Zelf stond het vierde met een voorsprong van drie punten op Trias 1 uit Twello. Het moest dus zien tegen nummer laatst Swift (D) 7 een behoorlijk aantal punten mee te pakken om zich definitief (op eigen kracht) veilig te spelen. Concurrent Trias 1 ging in Zwolle op bezoek bij koploper TT Zwolle 11.
De spelers namen geen enkel risico en speelden een goede wedstrijd. De eerste en laatste wedstrijd gingen verloren, maar de acht tussenliggende partijen leverden winst op. Danny en Lars verloren beiden van Mark Hergelink. Niek bleef ongeslagen. En zo maakten de boys via een mooi 2 – 8 overwinning aan alle onzekerheid een eind en handhaaft team 6 zich in de 4e klasse.

Achteraf bleek dat Trias koploper TT Zwolle 11 met 4 – 6 had weten te verslaan. Zo zie je maar weer dat er altijd ‘vreemde dingen’ kunnen gebeuren tijdens een laatste speelronde. En dus moet je altijd voluit blijven gaan en je niet afhankelijk maken van andere teams.

In een bijzonder spannende poule eindigde team 6 als vierde met 51 punten uit tien wedstrijden. Ter vergelijking: TT Zwolle 11 werd kampioen met 59 punten en daar zitten dus nog twee teams tussen.
De spelers eindigden op leuke percentages. Niek behoorde met 70% tot de betere spelers in de poule. De pas 10-jarige Danny, die dit seizoen in de 4e klasse debuteerde (vorig seizoen wp-klasse), kwam tot een keurige 50%. En Lars, die pas zijn tweede competitie speelde, eindigde op een leuke 41%.

Persoonlijke resultaten:
Niek ten Brinke   21 uit 30 = 70%
Danny Bruins      15 uit 30 = 50%
Lars van Dijk     11 uit 27 = 41%


5e klasse TT Zwolle 17  - Kampenion 7  10 – 0
Ruud van de Kerkhof 0, Teun Nankman 0 en Remco Stremmelaar 0

Team 7 moest in de laatste competitiewedstrijd op bezoek bij kampioen TT Zwolle 17. Op de valreep kon het gelukkig compleet aantreden; Matthieu was verhinderd en Teun moest ’s morgens hockeyen. Maar gelukkig was dat in …………….. Zwolle en dus ging Teun rechtstreeks vanuit het hockey naar het tafeltennis bij TT Zwolle. Mooi dat dit kon.
Het krachtsverschil tussen beide teams was (te) groot. In de tien partijen wist alleen Remco een tegenstander een game af te snoepen. Alle andere partijen leverden een 0 – 3 nederlaag op. Maar daar moeten we niet wakker van liggen. De Zwollenaren waren een maatje te groot, niet alleen deze wedstrijd maar al het hele seizoen. De maximale nederlaag is dan ook zeker geen schande. Niet wakker van liggen, jongens ! Team 7 beëindigde de competitie als laatste met 20 punten uit tien wedstrijden. Ik weet zeker dat de spelers dit seizoen het nodige hebben geleerd. Op naar het volgende seizoen.

Persoonlijke resultaten:
Remco Stremmelaar       06 uit 24 = 25%
Ruud vd Kerkhof         04 uit 21 = 19%
Matthieu van den Berg   05 uit 27 = 19%
Teun Nankman            01 uit 09 = 11%


De najaarscompetitie 2009 is voor de jeugdteams van Kampenion geschiedenis. Op het eerste gezicht zou je kunnen zeggen dat het een seizoen zonder glans was; er werd namelijk geen enkel team kampioen. Maar aan de andere kant, er degradeerde ook geen enkel team. Als wedstrijdsecretaris ben ik tevreden over het seizoen. Een groot aantal spelers heeft zich individueel verbeterd. Komend seizoen krijgen de spelers de mogelijkheid om tenminste op hetzelfde niveau te acteren. Ik denk dat dan een enkel team moet kunnen meedoen om plaats 1. Maar de vooruitgang van de spelers vind ik minstens zo belangrijk.

Op maandagavond 30 november komen de leden van de Technische Commissie en de beide wedstrijdsecretarissen bij elkaar om de teams voor de komende competitie in te delen. Naast Jos Bosch heb ik geen andere afzeggingen gekregen voor het komend seizoen. Stefan Sijbesma heeft aangegeven komend seizoen competitie te willen spelen. Hartelijk welkom, Stefan!
Binnenkort staan de teamindelingen op de website.

Hoewel er de komende weken geen competitiewedstrijden zijn in sporthal De Maten blijft de hal – tot nader bericht – wel geopend op de zaterdagmiddag en wel vanaf 14.00 uur. Je bent van harte welkom!

Ik bedank een ieder voor haar / zijn inzet in het afgelopen seizoen. Komend seizoen pakken we de draad weer op. Of ik zelf komend seizoen nog voor de volle 100% alle taken van een wedstrijdsecretaris blijf vervullen, is verre van zeker. Sterker nog, ik zit er sterk aan te denken om een stapje terug te doen. Mijn dochter Jentine staat te trappelen om erin te springen. Ik kom hier binnenkort nog wel op terug.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier
wedstrijdsecretaris jeugd
Kampenion