FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


In week 12 werden de laatste wedstrijden van de eerste competitiehelft gespeeld. Alle zeven seniorenteams kwamen in actie. De teams waren duidelijk minder succesvol dan vorige week toen zes teams wisten te winnen en slechts één nederlaag hoefde te worden geïncasseerd. Ditmaal leverden de zeven wedstrijden twee overwinningen, twee gelijke spelen en drie nederlagen op. In deze bijdrage doe ik niet alleen kort verslag van deze zeven wedstrijden, maar vermeld ik ook de tussenstanden in de betrokken poules en spreek ik voor de zeven teams een prognose uit voor de tweede seizoenhelft. Voor de duidelijkheid: een prognose is iets anders dan een voorspelling! Het is maar dat je het weet.PICT0093_copy_copy_copy1e div. Oost De Veluwe 2   - Kampenion 1     5 – 5
Ton Ringenier 3, Gerben Wolterink 1 en dubbel 1; Jordy ten Have 0

Team 1 (vierde) ging zaterdag in Apeldoorn op bezoek bij nummer zes De Veluwe 2. Als team 1 niet zou verliezen, zou het met veel vertrouwen kunnen uitkijken naar de tweede competitiehelft. Tegenstander De Veluwe 2 speelde met Bas Wrekenhorst en de ook bij Kampenion bekende broers Gert en Rick Kwast. Team 1 bracht Ton Ringenier, Gerben Wolterink en Jordy ten Have achter de tafel.

Beide teams maakten er een gelijkopgaande en (dus) spannende wedstrijd van. Geen van beide teams slaagde erin om een voorsprong van meer dan één punt te nemen. En dus is het niet zo verwonderlijk dat de wedstrijd in 5 – 5 eindigde. Daarmee houdt team 1 tegenstander De Veluwe 2 op een afstand van zes punten. Het blijft op een vierde plaats staan en de voorsprong op plaats 7 – die degradatie oplevert – is twaalf punten.

Kampenion verloor de eerste wedstrijd van de vrijwel zekere kampioen De Toekomst 1. In de zes wedstrijden erna bleef het keurig ongeslagen en werden drie overwinningen en drie gelijke spelen behaald.

Ton Ringenier bleef zaterdagavond voor de vijfde achtereenvolgende wedstrijd ongeslagen. Dat is een prima prestatie. Ton toont daarmee aan eigenlijk wel toe te zijn aan het spelen in de 1e divisie Oost. Maar zover is het team nog niet. Uiteraard is dit geen verwijt, maar een constatering. Gerben Wolterink kwam zaterdag eenmaal tot winst, terwijl Jordy ten Have – die een wisselvallig seizoen doormaakt – puntloos bleef. Gerben en Ton sleepten het vijfde punt voor de bekende poorten in het dubbel binnen.

De stand:
2e divisie Oost - Poule A
De Toekomst 1              7 - 51
Emmeloord 1                7 - 44
Entac 3                    7 - 40
Kampenion 1                7 - 38
Tafelten Zwolle 4          7 - 37
De Veluwe 2                7 - 32
Tafelten Zwolle 5          7 - 26
Trias 3                    7 - 12

Trias 3 kan inmiddels als zekere degradant wordt betiteld. Voor de tweede degradatieplaats is TT Zwolle 5 de belangrijkste gegadigde. De Toekomst 1 behaalt vrijwel zeker de titel en het promoveert daarmee naar de 1e divisie Oost. Daar tussenin kunnen de teams die de plaatsen twee t/m zes bezetten nog wel van plaats verwisselen, maar dat is dan vooral voor de statistieken.

Al met al presteert team 1 vrij aardig. Het degradeerde het afgelopen seizoen vrij kansloos uit de 1e divisie Oost. Een enkeling zag het team zelfs direct ‘doordegraderen’ naar de 1e klasse, maar dat lijkt vrijwel zeker niet te gebeuren. Team 1 handhaaft zich dit seizoen op dit niveau, waarna het langzaam maar zeker mag proberen weer op de poort van die 1e divisie Oost te kloppen. Het is dan de bedoeling dat dit met een verjongd team gebeurt.
As. zaterdag (!) ontvangt team koploper De Toekomst 1 uit Lochem.


1e klasse De Veluwe 3   - Kampenion 2     7 – 3
Inv. Marijke Kramer 1, Ralph Trip 1 en Gertjan Wessels 1

Team 2 (derde) ging donderdagavond al naar Apeldoorn voor ontmoeting met een team van De Veluwe, team 3, dat tweede stond. Team 2 had personele problemen, want twee spelers waren niet beschikbaar. Sebastiaan Doorn had daarvoor een leuke reden, want hij was met vakantie. Voor Ivan Hollander was die reden veel minder leuk, want hij is opnieuw geblesseerd geraakt aan zijn knie. Kennelijk is dat toch een zwakke plek. Als ik het goed heb begrepen is het gebeurd tijdens het gaan zitten in de bank. Heel vervelend. En dan vooral voor Ivan zelf natuurlijk. Op woensdag 31 maart moet Ivan naar de orthopeed. Mocht dit bezoek niets opleveren, dan staat een bezoek aan ‘Nijmegen’ op het programma. Laten we hopen dat er iets wordt gevonden dat kan worden verholpen.

De Veluwe 2 trad donderdagavond aan met M. van Zutphen, A.H. Keizer en W. Hogeboom. Team 2 speelde met Ralph Trip, Gertjan Wessels en Marijke Kramer die niet alleen inviel, maar ook chauffeur was.

Het begin van de wedstrijd was duidelijk voor De Veluwe 3. Sterker nog, na het dubbel stond het 4 – 0. Daarna boden de Kampenaren beter tegenstand, want in de resterende zes partijen hielden zij De Veluwe 3 op een gelijkspel: 3 – 3. In totaal verloor het dus met 7 – 3. En als ik Ralph goed heb begrepen, was die uitslag verdiend. Ook was de sfeer tijdens en na de wedstrijd prima. Gertjan, Marijke en Ralph wonnen ieder eenmaal. Gertjan en Marijk versloegen M. van Zutphen, terwijl Ralph A.H. Keizer aan de zegekar bond.

De stand:
1e klasse - Poule C
Harderwijk 1               7 - 52
De Veluwe 3                7 - 46
Batfighters 1              8 - 43
Kampenion 2                7 - 39
GTC 1                      7 - 34
Tafelten Zwolle 6          7 - 29
Smash-in 2                 8 - 28
Wezep 1                    7 - 19

Team 2 kan terugkijken op een redelijke eerste competitiehelft. Relatief gezien staat het derde en die stand geeft goed weer op welke plaats het team thuishoort. Het verloor namelijk van de nummers 1 en 2 en het won van de andere tegenstanders. De voorsprong op een degradatieplaats is inmiddels elf punten, terwijl team 2 ook nog een wedstrijd minder heeft gespeeld. Een redelijk veilige marge dus en dat is prettig om te constateren in de wetenschap dat Ivan voorlopig niet in actie kan komen en dat Sebastiaan (ook) niet iedere wedstrijd beschikbaar is.

In de tweede competitiehelft presteert team 2 (daardoor) normaal gesproken minder dan in de eerste. Maar ik verwacht niet dat het dit seizoen nog in de problemen komt. Mogelijk dat het nog één of twee plaatsen moet inleveren, maar daar blijft het vast bij. Bosman Wezep 1 staat als eerste degradant al vrijwel vast. Smash-In 2 en TT Zwolle 6 lijken te gaan uitmaken wie de tweede degradant wordt. Harderwijk 1 heeft verreweg de beste papieren voor de titel.
As. vrijdag komt GTC 1 op bezoek in Kampen. Het heeft dan Dick Smit weer in de gelederen die in de eerste ontmoeting nog ontbrak. En dat scheelt natuurlijk een slokje op een flesje sportdrank.


2e klasse Leogang 1   - Kampenion 3     7 – 3
Niels Alberts 1, Theo Hogenhorst 1 en inv. Nick Kuipers 1

Team 3 speelde vrijdagavond in Nunspeet tegen Leogang 1. Dat team trad aan met Rin van Dijk, Bjorn Vrugt en Marco Dekker. Team 3 had opnieuw personele problemen en speelde ditmaal met Theo Hogenhorst, Niels Alberts en Nick Kuipers die opnieuw inviel.

Het werd een moeizame wedstrijd voor team 3. Bjorn Vrugt en ook Rin van Dijk bleken te sterk. De punten moesten worden gehaald tegen Marco Dekker, die eigenlijk te kort komt voor de 2e klas maar die vaak speelt, omdat Alex Hup niet of nauwelijks in actie komt. Theo, Nick en Niels wonnen allen van Marco waardoor er uiteindelijk een 7 – 3 nederlaag op het wedstrijdformulier verscheen. En de waarheid gebiedt te zeggen dat er ook niet meer inzat.

De stand:
2e klasse - Poule E
Vined 1                    7 - 44
Swift '64 1                7 - 42
Leogang SL 1               7 - 39
Bultman/Smash'70 5         7 - 37
Tafelten Zwolle 7          7 - 31
Wijhe 1                    7 - 30
Kampenion 3                7 - 29
Dronten '74 1              7 - 28

Zoals ook uit de tussenstand duidelijk wordt, heeft team 3 het moeilijk in de 2e klasse. Dat ligt vooral aan het niveau van de tegenstanders. Een team als Wijhe 1 bijvoorbeeld speelt meestal rond de tweede of derde plaats, maar we vinden het nu terug op plaats zes. Daarnaast kent team 3 regelmatig personele problemen. Gerard Palland is herstellende van een hartaanval; het is afwachten of hij dit seizoen nog in actie komt. Jelmer van der Veen is niet vaak beschikbaar en Theo Hogenhorst moet op vrijdagavond ook nog wel eens verstek laten gaan. De nood was zelfs zo hoog dat Marcel Makkink weer competitiegerechtigd is gemaakt en aan het team is toegevoegd. En daarnaast moest dus al een aantal malen een beroep worden gedaan op een invaller. En dan te bedenken dat Jackie van der Meulen al meer partijen heeft gespeeld dan vooraf was ingeschat. Met Jackie is direct de speler genoemd die heeft laten zien het niveau prima aan te kunnen. Sterker nog, regelmatig spelend slaat hij ook een klasse hoger geen gek figuur. Uiteraard mede dankzij zijn goede techniek. Niels debuteert met een winstpercentage van 33 vrij aardig in de 2e klasse. Theo heeft het na zijn blessure nog lastig op dit niveau.

Het team moet alle zeilen bijzetten om niet op plaats 7 of 8 te eindigen. Het wordt een hele klus om degradatie te voorkomen. Voordeel is dat de teams op de plaatsen 5 t/m 8 nog heel dichtbij elkaar staan. Maar aan de andere kant maakt dit het ook weer lastig.
Twee van de vier teams Dronten ’74, Kampenion 3, Wijhe 1 en TT Zwolle 7 degraderen aan het eind van het seizoen. Vined 1 en Swift ’64 1 gaan uitmaken wie kampioen wordt waarbij Vined voorlopig licht favoriet is.
Komende vrijdag komt met Dronten ’74 1 een belangrijke concurrent in de strijd tegen degradatie op bezoek bij team 3.


3e klasse Heino 3   - Kampenion 4     3 – 7
Arie Hup 3, Nick Kuipers 2, Hans vd Berg 1 en dubbel 1

Team 4 speelde donderdagavond tegen het vrij laag geklasseerde Heino 3. Dat team is het afgelopen seizoen met grote overmacht kampioen geworden in de 4e klasse in een poule met teams uit de voormalige Regio IJsselstreek, maar heeft het dit seizoen moeilijk. Het team speelde met de broers Erik en Ronald Kieftenbeld en Arjan Horstman. Team 4 speelde met Nick Kuipers, Arie Hup en Hans van den Berg.

Team 4 speelde een vrij goede wedstrijd waarbij het in de spannende partijen meestal aan de goede kant van de score bleef. Drie van de vier vijfpitters leverden winst op. Na het dubbel stond het 1 - 3 en die voorsprong werd nadien uitgebreid tot 3 – 7. Arie Hup – die na een moeizame competitiestart steeds sterker op dreef komt – bleef ongeslagen. Nick Kuipers pakte twee punten en Hans van den Berg één. Arie en Nick schreven samen ook het dubbel op hun naam.
Team 4 verloor de eerste competitiewedstrijd van aanstaand kampioen Bosman Wezep 3. In de tweede wedstrijd kwam het tegen TT Zwolle 10 van 1 – 4 terug tot uiteindelijk 5 – 5. En daarna ging het lopen en won team 4 vijf wedstrijd op rij, resulterend in een keurige tweede plaats.

De stand:
3e klasse - Poule L
Wezep 3                    7 - 55
Kampenion 4                7 - 47
Tafelten Zwolle 10         7 - 43
Batfighters 2              7 - 32
Bultman/Smash'70 9         7 - 26
Harderwijk 3               6 - 25
Heino 3                    7 - 23
Leogang SL 2               6 - 19

Bosman Wezep 3 wordt kampioen, of er moeten wel heel vreemde dingen gebeuren. Team 4 en TT Zwolle 10 gaan samen uitmaken wie als tweede en derde eindigt. De strijd om degradatie is het spannendst. Bultman/Smash ’70 9, Harderwijk 3, Heino 3 en Leogang 2 gaan uitmaken welke twee teams degraderen. Ik vermoed dat Harderwijk 3 die dans nog wel weet te ontspringen.
Komende dinsdag ontvangt team 4 koploper BosmanWezep 3,


4e klasse Leogang 3   - Kampenion 5     4 – 6
Jan Ringenier 3, Harm Bosman 1, Jeroen Heldoorn 1 en dubbel 1

Team 5 (tweede) ging vrijdagavond in Nunspeet op bezoek bij nummer drie Leogang 3. Leogang speelde met Herman van de Steeg, Koos Dorst – die inviel vanuit team 2 – en Karl Wessels die deze dag opa was geworden. Team 5 speelde met Harm Bosman, Jeroen Heldoorn en Jan Ringenier.

Leogang 3 kent personele problemen, want Wim Bonhof heeft na een hartaanval het medisch advies gekregen met tafeltennis te stoppen. Ook speler Gerjan Karssen was deze avond niet beschikbaar. Daarom viel Koos Dorst vanuit Leogang 2 in dat laatst staat in de poule van Kampenion 4.

De meeste spelers waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Bij Leogang 3 waren Koos Korst en (vooral) Herman van der Steeg sterk op dreef. Karl Wessels had moeite om zich na de heuglijke familieberichten op het tafeltennis te concentreren. Na het dubbel stond het 1 – 3 in het voordeel van team 5. Leogang kwam terug tot 3 – 3, maar van de laatste vier partijen gingen er drie naar team 5, zodat de Kampenaren met een 4 – 6 overwinning huiswaarts keerden. Het verschil in punten is nu zes in het voordeel van team 5. Jan bleef vrijdagavond opnieuw ongeslagen, terwijl Harm en Jeroen ieder één puntje pakten. Het zesde punt behaalden Harm en Jeroen samen in het dubbel.
Team 5 draait een keurig seizoen. De eerste wedstrijd ging verloren tegen GTC 2 dat al het hele seizoen koploper is. Daarna leverden zes wedstrijden vijf overwinningen en één gelijkspel op. Door die resultaten bezet team 5 een mooie tweede plaats.

De stand:
4e klasse - Poule K
GTC 2                      7 - 49
Kampenion 5                7 - 43
Leogang SL 3               7 - 37
Bultman/Smash'70 11        7 - 33
Smash-in 3                 7 - 33
Tafelten Zwolle 11         7 - 32
Swift '64 3                7 - 30
Dronten '74 3              7 - 23

Op dit moment ziet het ernaar uit dat GTC 2 de titel pakt en dat Dronten ’74 3 degradeert. Team 5 heeft de beste papieren voor plaats twee.
As. dinsdag ontvangt team 5 koploper GTC 2.


5e klasse Bultman/Smash ’70 12 - Kampenion 6     5 – 5
Anne vd Haar 3, Alice Ringenier 1 en dubbel 1; Martijn Haanappel 0

Team 6 ging vrijdagavond in Hattem op bezoek bij koploper Bultman/Smash ’70 12. Dat team speelde met A. Bos, H. de Geus en R. Beekman. Team bracht Martijn Haanappel, Alice Ringenier en Anne van der Haar achter de tafel.

Team 6 maakte het de koploper vrij lastig. Dat kwam vooral door een sterk op treden van Anne van der Haar. Hij bleef namelijk ongeslagen en won samen met Martijn Haanappel ook het dubbel. Alice Ringenier voegde daar één puntje aan toe waardoor team 5 de koploper tot een puntendeling wist te dwingen. Jammer was het dat Martijn twee vijfpitters verloor, anders was team 6 nog met de winst aan de haal gegaan.

Team 6 is in een sterkere poule ingedeeld dan het vorig seizoen toen het tot de laatste wedstrijd meedeed om de titel. Dit seizoen staat het halverwege op plaats drie op vrij ruime achterstand van de nummers 1 en 2.

De stand:
5e klasse - Poule I
Bultman/Smash'70 12        7 - 52
Batfighters 4              7 - 51
Kampenion 6                7 - 41
Emmeloord 4                7 - 40
GTC 3                      7 - 25
BAS 1                      6 - 22
Smash-in 5                 7 - 21
Spoolde 2                  6 - 17

De poule geeft een duidelijke tweedeling te zien tussen de eerste en laatste vier. Bultman/Smash ’70 12 en Batfighters 4 gaan uitmaken wie kampioen wordt. Smash-In 5 en Spoolde 2 lijken de voornaamste degradatiekandidaten, al zijn GTC 3 en BAS 1 ook nog niet helemaal zonder zorgen. Aan het eind van het seizoen degradeert er één team.
As. dinsdagavond ontvangt team 6 GTC 3.


5e klasse Vined 5   - Kampenion 7     6 – 4
Henny Boxman 2, Jentine Ringenier 1 en dubbel 1; Rense Beimers 0

Team 7 speelde donderdagavond de uitwedstrijd bij Vined 5 in Heerde. De gastheren traden aan met J. Fikse, M. van Dijk en A.J. Dikkeschrei. Team 7 speelde met Henny Boxman, Jentine Ringenier en Rense Beimers.

Het werd een spannende wedstrijd. Tot en met wedstrijd acht wist geen van beide teams een voorsprong te pakken groter dan één punt. Maar in de laatste twee partijen wist Vined toch nog het verschil te maken door beide partijen in winst om te zetten. Henny Boxman won tweemaal en Jentine eenmaal. Henny en Rense schreven het dubbel op hun naam. Rense kwam in het enkelspel niet tot winst. Al met al een ietwat teleurstellende uitslag.

Team 7 komt uit in een heel spannende poule. Een aantal wedstrijden hield het de tweestrijd vol met koploper Hoonhorst 2, maar inmiddels heeft het de nodige averij opgelopen.

De stand:
5e klasse - Poule J
Hoonhorst 2                7 - 46
Kampenion 7                7 - 37
Tafelten Zwolle 15         7 - 35
Vined 5                    7 - 34
Harderwijk 5               7 - 33
DTV '84 5                  7 - 33
Bultman/Smash'70 13        7 - 33
Wezep 6                    7 - 29

Hoonhorst 2 heeft duidelijk de beste papieren voor de titel, terwijl Bosman Wezep 6 de voornaamste kandidaat is voor degradatie naar de 6e klasse. Daar tussenin is echt alles mogelijk.
As. dinsdag ontvangt team 7 nummer laatst Bosman Wezep 6.


De totale conclusie mag luiden dat zes van de zeven seniorenteams in de middenmoot of bovenin meedraaien, hoewel geen enkel team echt om de titel lijkt mee te doen. Alleen team 3 strijdt tegen degradatie. Vooral dit team gaat nog een heel spannende tweede competitiehelft tegemoet.


Jan Ringenier
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion


Plaats reactieZet het plaatje in elkaar