In week 31 is de indeling van de seniorencompetitie in de afdeling Oost bekendgemaakt. Kampenion heeft acht teams ingeschreven, één meer dan het afgelopen seizoen. Dit heeft vooral te maken met de rentree van Marijke Kramer, Gerard Palland en Simon van der Woude. Daarover bij de desbetreffende teams meer. Voor het nieuwe team (5) werd 3e klas aangevraagd, wat gelukkig werd gehonoreerd. De competitie gaat van start in de week van maandag 6 september. De dinsdagteams (4, 6 en 8) spelen die week thuiswedstrijden en de vrijdagteams (1, 2, 3, 5 en 7) spelen uitwedstrijden.
Ik neem de indelingen van de acht teams met je door.
Op zaterdag 28 augustus 2010 heb ik de bijdrage moeten updaten vanwege het omwisselen van GTC 1 (oorspronkelijk 1e klasse B) en Entac 4 (oorspronkelijk 2e divisie Oost poule B, maar eigenlijk 2e klasse D).


Team 1   ->   Jordy ten Have, Ivan Hollander, Ton Ringenier en Gerben Wolterink
2e div. Oost:  Blauw-Wit 2, De Toekomst 3, GTC 1, Smash'70 3, Smash-In 1, Swift (D) 1 en TTZ 4

In de 1e en 2e divisie Oost wordt ook in het najaarsseizoen in poules van 8 teams gespeeld. De teams spelen eenmaal tegen elkaar waarna de tussenbalans wordt opgemaakt. De teams 1 t/m 4 gaan naar de promotiegroep en de nummers 5 t/m 8 naar de degradatiegroep. Hierover volgt later duidelijkheid.

Team 1 is in een leuke poule ingedeeld. Het kent geen degradant uit de 1e divisie Oost en twee promovendi uit de 1e klasse: Blauw-Wit 2 en Swift (D) 1. Laatstgenoemd team is overigens een sterke debutant, want Swift (D) 1 kent enkele spelers die al op een hoger niveau hebben gespeeld bij Trias.

Team 1 komt verder 'oude bekenden' tegen als Smash-In 1, Smash '70 3 en TT Zwolle 4. Entac 4 is ook grotendeels bekend, omdat Entac 3 - tegenstander van het afgelopen seizoen - is gesplitst in Entac 3 en 4.
Inmiddels is bekend geworden dat GTC 1 de plaats inneemt van Entac 4. Dat scheelt een paar kilometers. GTC is natuurlijk een 'oude, bekende' tegenstander met Dick Smit, Wouter Beuzenberg en Pieter Beuzenberg. Saillant detail is dat Wouter ook lid is van Kampenion en ook één van de trainingen volgt. De spelers van GTC en Kampenion hebben weinig geheimen voor elkaar.

Het is moeilijk aan te geven om welke plaats team 1 gaat meespelen. Ik verwacht dat het zich in ieder geval moet kunnen handhaven in de 2e divisie Oost. En als het meezit, kan het zich wellicht mengen in de strijd om de eerste vier plaatsen.

Bij team 1 heeft de jonge Ivan Hollander de plaats ingenomen van de geroutineerde Dick Hoekman. Ivan is nog herstellende van een forse knieblessure waarmee hij - zo werd enkele maanden geleden bekend - zo'n drie jaren heeft rondgelopen. Toen pas werd duidelijk waarom die blessure 'telkens de kop opstak'. Het is de verwachting dat Ivan eind augustus / begin september weer met tafeltennis mag beginnen. Ivan kennende is hij kort daarna weer behoorlijk op niveau. Ik heb er alle vertrouwen in dat Ivan zich prima staande weet te houden in de 2e divisie Oost.

De andere spelers zijn Jordy ten Have, Ton Ringenier en Gerben Wolterink. Voor Ton zal het moeilijk zijn om zijn percentage van het afgelopen seizoen te evenaren of zelfs te verbeteren. Daar moet hij dan ook niet mee bezig zijn. Als Ton zijn niveau weet vast te houden of zelfs nog wat weet te verbeteren, dan rolt er 'automatisch' een mooi percentage uit de bus.
Jordy moet beter kunnen dan hij het afgelopen seizoen heeft laten zien. Dat bedoel ik niet vervelend. Jordy heeft iets flegmatieks over zich en oogt af en toe wat ongeïnteresseerd. Verder heeft hij een te laag zelfbeeld wat tafeltennis betreft. Jordy is echter een prima tafeltennisser. Dat heeft hij o.a. op de Clubkampioenschappen laten zien toen hij - toch wel verrassend - eerste werd. Hij kan meer dan hij zelf denkt. Helaas volgt Jordy teamgenoot Ivan 'keurig' op als geblesseerde. Tijdens een fietstochtje met vriendin Hanne stak er plotseling een paaltje de weg over die Jordy niet meer kon ontwijken. Gevolg: er is iets in de linker elleboog gebroken waardoor Jordy er een tijdje uit is. Heel sneu.
Ook Gerben moet beter kunnen dan het afgelopen seizoen toen hij regelmatig niet zijn niveau wist te halen. Dat was o.a. het gevolg van het feit dat hij iets minder heeft kunnen trainen / spelen dan de seizoenen ervoor. De oplossing lijkt dan ook simpel: wekelijks in ieder geval 1x een balletje slaan naast de competitiewedstrijd.

Al met al moeten de spelers van team 1 als team beter kunnen presteren dan het afgelopen seizoen. Mogelijk dat Ton ietsje minder presteert, maar Gerben en Jordy moeten beter kunnen. En Ivan moet in staat worden geacht tenminste het percentage van Dick te halen.

Team 1 begint de competitie op donderdag 9 september as. met een uitwedstrijd bij GTC 1. Een heuse streekderby dus!


Team 2    ->   Dick Hoekman, Ralph Trip, Gertjan Wessels en Sebastiaan Doorn (res)
1e klasse:       Batfighters 1, De Brug 2, Entac 4, HTTV 2 en TTZ 7

Team 2 speelt 'gewoon' in een poule van 6 teams. Het ontmoet drie teams waartegen het het afgelopen seizoen ook moest aantreden: Batfighters 1, GTC 1 en TT Zwolle 7. Wel heb ik begrepen dat Batfighters 1 en TT Zwolle 7 enigszins zijn gewijzigd.

Inmiddels is bekend geworden dat Entac 4 de plaats inneemt van GTC 1 dat (dus) Kampenion 1 ontmoet in poule B van de 2e divisie Oost. Entac 4 kampt kennelijk met blessureleed waardoor Entac 3 en 4 - na eerder te zijn gesplitst - toch weer moesten worden samengevoegd. Entac 5 wordt daardoor Entac 4 en gaat in plaats van 2e klas 1e klas spelen.

HTTV 2 speelde het afgeloen seizoen in een voornamelijk Twentse poule in de 1e klasse, terwijl De Brug 2 is gepromoveerd vanuit de 2e klasse. Leuk om te vermelden - hoewel de aanleiding minder leuk is - is dat Lars van der Zanden, vorig seizoen nog spelend voor het eerste jeugdteam van Kampenion, één van de tegenstanders is. Lars speelde vorig seizoen nog voor Trias 3 en ontmoette toen Kampenion 1. Nu komt hij dus uit tegen Kampenion 2 en moet hij o.a. aantreden zijn oudteamgenoot Gertjan Wessels. De andere spelers zijn Dick Hoekman, Ralph Trip en Sebastiaan Doorn.

Bij team 2 heeft Dick de plaats ingenomen van de 'weggepromoveerde' Ivan. Ik verwacht dat Dick, die sinds vorig seizoen weer wekelijks traint, in de 1e klasse tot een mooi percentage moet kunnen komen.
Gertjan debuteerde het afgelopen seizoen heel knap in de 1e klasse met een mooi percentage. Het zou heel netjes zijn als hij tenminste datzelfde percentage zou weten te halen.
Ralph liet vorig seizoen zien zich steeds beter op dit niveau thuis te voelen. Ik verwacht dat Ralph, de speler bij Kampenion met de meeste trainingsuren, zich nog wel kan verbeteren.
Sebastiaan komt normaal gesproken niet zo vaak in actie. Sinds een aantal maanden woont hij in Noord Brabant en dat is natuurlijk niet naast de deur.

Normaal gesproken moet team 2 gevrijwaard blijven van degradatiezorgen en moet het om plaats drie kunnen meespelen.

Team 2 begint de competitie op woensdag 8 september met een uitwedstrijd bij HTTV 2.


Team 3    ->   Niels Alberts, Nick Kuipers, Jackie vd Meulen en Gerard Palland
3e klasse:       Heino 3, Hoonhorst 2, Leogang 2, Smash '70 8 en TTZ 10

Team 3 degradeerde het afgelopen seizoen - in een iets andere samenstelling - uit de 2e klasse. Omdat Gerard Palland, Marijke Kramer en Simon van der Woude hun rentree maken, Theo Hogenhorst liever in een dinsdagteam wilde spelen en Jan Ringenier voorkeur had om weer 3e klas te spelen, is er 'op 3e klasniveau' niet alleen een team bijgekomen, maar is ook de samenstelling van de teams gewijzigd.
Teams 3 bestaat dan ook uit Niels Alberts, Nick Kuipers, Jackie van der Meulen en Gerard Palland.

Niels presteerde het afgelopen seizoen vrij goed in de 2e klasse en hij liet zien op dat niveau goed te kunnen meekomen. Helaas moet hij nu dus een stapje terugdoen, maar ik verwacht dat Niels tot een mooi percentage in de 3e klasse moet kunnen komen.
Nick komt ook in dit team uit en dus is de Siamese tweeling weer herenigd, daar waar meestal pogingen worden ondernomen om Siamese tweelingen te scheiden. Nick verhuist van een dinsdag- naar een vrijdagteam. Het afgelopen seizoen speelde hij ongeveer twee uit drie en als Nick ietsje meer zou ballen, moet hij boven de 70% kunnen spelen.
Jackie behaalde een vrij hoog percentage in de 2e klasse. Ook voor hem is het jammer dat hij dit seizoen 3e klasse speelt. Jackie hoeft heel weinig partijen te verliezen in deze klasse en het is voor zijn teamgenoten een lekker idee om hem in het team te hebben.
Gerard hoopt zijn rentree te maken dit seizoen na een attack in de najaarscompetitie 2009. Als Gerard in de weken voor de competitie weer regelmatig een balletje slaat, dan moet hij in de 3e klasse prima kunnen meekomen. Het belangrijkste is echter de gezondheid en daarna het plezier in het spelletje. Dat laatste is nog steeds het geval, zo meldde Gerard mij enige tijd geleden.

De indeling van de competitie biedt voor team 3 mogelijkheden om mee te doen voor de bovenste plaatsen. Zo op voorhand lijkt er geen team echt bovenuit te steken. Als de spelers van team 3 hun niveau weten te halen, dan behoort plaats 1 zeker tot de mogelijkheden.

Team 3 begint de competitie op vrijdag 10 september met een uitwedstrijd bij Hoonhorst 2.


Team 4   ->   Hans van den Berg, Theo Hogenhorst, Arie Hup en Jaap van Putten
3e klasse:      DTV '84 3, Emmeloord 2, GTC 2, Smash '70 6 en TTZ 11

In team 4 neemt Theo Hogenhorst de plaats in van Nick Kuipers die in team 3 speelt. Met Hans van den Berg, Theo Hogenhorst, Arie Hup en Jaap van Putten mogen we team 4 een (zeer) geroutineerd team noemen.

Hans speelde vorig seizoen niet al te veel wedstrijden, maar de reden daarvan was een plezierige: hij had eindelijk een baan gevonden. Die baan bracht echter de nodige avonddiensten met zich mee, zodat Hans regelmatig verstek moest laten gaan. Dat zal ook dit seizoen vrijwel zeker weer gebeuren, maar Hans hoopt zijn wedstrijden te kunnen meepakken. In de wedstrijden die hij wel speelt, moet hij toch wel weer boven de 60% kunnen halen.
Theo speelde het afgelopen seizoen ongeveer één uit drie in de 2e klasse. Als Theo fit blijft, is hij vrij lastig te verslaan in de 3e klasse en moet hij in staat worden geacht zo'n drie van de vier wedstrijden te winnen.
Arie is zo mogelijk nog geroutineerder dan Theo en bovendien gooit hij als vanouds nog een ander wapen in de strijd: zijn materiaal. Als Arie voldoende ritme heeft, moet hij rond de 70% kunnen spelen.
Jaap is ook een speler die ritme nodig heeft. Maar eigenlijk dat natuurlijk voor de meeste spelers. Net als Hans moet Jaap boven de 60% kunnen halen.

Met vier spelers die normaliter ongeveer tussen de 60 en de 75% kunnen spelen, moet ook team 4 in staat worden geacht om de bovenste plaatsen mee te doen. Grootste kanshebber voor de titel is hier Smash '70 6 dat afkomstig is uit de 2e klasse. Maar op voorhand is team 4 zeker niet kansloos tegen de Hattemers. DTV '84 3 is een outsider.

Team 4 start de competitie op dinsdag 7 september met een thuiswedstrijd tegen Emmeloord 2.


Team 5   ->   Marijke Kramer, Marcel Makkink, Jan Ringenier, Simon vd Woude en Jelmer vd Veen (res)
3e klasse:      Batfighters 3, Harderwijk 2, Heino 2, Smash '70 9 en Wham 1

Team 5 is een nieuw geformeerd team. Marijke Kramer speelde jarenlang competitie bij dames van Hoonhorst en doet dat vanaf dit seizoen voor Kampenion bij de heren. Simon van der Woude keert na een aantal jaren terug als competitiespeler. Marcel Makkink en Jelmer van der Veen waren het afgelopen seizoen reserve bij team 3 (2e klas) en Jan Ringenier speelde een seizoen 4e klas.

Marijke slaat harder dan de meeste mannelijke tegenstanders, maar in tafeltennis gaat het er niet om hoe hard je kunt slaan. Dat weet Marijke natuurlijk ook wel en de laatste tijd was zij dan ook druk doende om wat meer bekeken te leren spelen. Met drie goede coaches in het team (Jelmer, Marcel en Simon) moet het goed komen en moet zij in staat worden geacht een mooi percentage te behalen.
Marcel zal normaal gesproken niet zo heel veel spelen. Omdat zijn basisniveau vrij hoog is, zal hij niettemin niet veel partijen verliezen in de 3e klasse.
Jan speelde het afgelopen seizoen 4e klasse. Hoewel hij zijn partijen zeker niet allemaal eenvoudig won, verlangde hij er op zeker moment weer naar om 3e klas te spelen. Daarin moet hij rond de 50% kunnen halen, al is dat zeker geen abc-tje.
Simon maakt zijn rentree na een aantal jaren. Speelde hij toen 1e en 2e klasse, nu begint hij in de 3e klasse. Hij trainde het afgelopen seizoen al weer mee en zal dat blijven doen. Natuurlijk is competitie spelen anders dan trainingen volgen. Niettemin moet Simon een hoog percentage kunnen spelen in de 3e klasse.
Jelmer zal - net als Marcel - niet veel spelen deze competitie. Ook zijn basisniveau is van dien aard dat hij niet veel partijen in de 3e klasse verliest.

Net als team 4 geldt ook voor team 5 dat het normaal gesproken moet kunnen meedoen om de bovenste plaatsen. Met Heino 2 en Harderwijk 2 heeft het echter twee lastige concurrenten en bovendien moeten ook Batfighters 3 en Smash '70 9 niet worden onderschat. Wham 1 is de kampioen uit één van de poules in de 4e klasse.

Team 5 start de competitie op vrijdag 10 september met een thuiswedstrijd tegen Heino 2.
De wedstrijden tussen beide teams zijn op verzoek van Heino 2 omgedraaid waarbij de uitwedstrijd wordt gespeeld op woensdag 20 oktober.


Team 6   ->   Harm Bosman, Anne vd Haar, Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink
4e klasse:      's-Heerenbroek 1, Heino 4, Smash-In 3, Swift '64 3 en Vined 2

Bij team 6 neemt Anne van der Haar de plaats in van Jan Ringenier. Voor de rest blijft alles bij het oude, zij het dan dat team 5 nu team 6 is geworden. Harm Bosman, Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink zijn de nieuwe teamgenoten van Anne.

Team 6 is in een leuke poule ingedeeld met vijf teams die uit plaatsen komen dicht in de buurt. Op voorhand lijkt Heino 4 het te kloppen team, want het degradeerde uit de 3e klasse. De overige teams lijken aan elkaar gewaagd. Dat maakt de competitie natuurlijk leuk, maar aan de andere kant is het ook oppassen geblazen.

Harm lijkt normaal gesproken de nieuwe kopman van het team. Hij is altijd goed voor een percentage tussen de 60 en 70%. Dat moet Harm ook komend seizoen weer kunnen halen.
Anne komt over van een 5e klasteam, maar dat zegt niet zoveel. Anne heeft het afgelopen seizoen tijdens invalbeurten al laten zien de 4e klasse prima aan te kunnen. Als hij de spanning weet te beteugelen, moet hij direct rond de 50% kunnen halen. Sorry dat ik je direct al druk opleg, Anne!
Jeroen moet ook rond de 50% kunnen halen. Maar dat zal vooral een kwestie zijn van met ritme aan de competitie beginnen en dat ritme ook zien vast te houden.
Het wordt eentonig, maar ook Marco moet rond de 50% kunnen spelen. Het afgelopen seizoen benaderde hij dat percentage niet, maar toen was Marco nogal druk met allerlei randzaken. Als het iets rustiger is in zijn hoofd, moet het helemaal goed komen.

Team 6 moet in staat worden geacht tenminste twee teams onder zich te houden.

Team 6 begint de competitie op dinsdag 7 september met een thuiswedstrijd tegen Vined 2.


Team 7   ->   Martijn Haanappel, Alice Ringenier, Gerard Wessels en Danny Visscher (res)
5e klasse:      's-Heerenbroek 3, BAS 1, DTV '84 5, TTZ 17 en Vined 4

Het nieuwe team 7 moet het vanaf heden doen zonder kopman Anne van der Haar. Omdat een team van drie personen 'wat krapjes is', is Danny Visscher gevraagd als reserve te willen fungeren. En dat wilde hij wel. In 'noodgevallen' kan een beroep op hem worden gedaan. En dat is een fijn idee. De andere spelers zijn Martijn Haanappel, Alice Ringenier en Gerard Wessels.

De tegenstanders van team 7 zijn geen onbekenden, met uitzondering wellicht van 's-Heerenbroek 3. Tegen de spelers van de andere teams kwamen de Kampenaren al vaker in actie. Op voorhand lijkt er niet direct een team bovenuit te steken en dat belooft dus een leuke competitie te worden.

Martijn kampt met een 'probleem' waar meer spelers mee kampen. Tegen aanvallende spelers kan hij prima uit de voeten. Maar tegen schuivers en prikkers haakt hij nog wel eens af. Dan heeft hij moeite om de juiste balans te vinden. Normaal gesproken moet Martijn ruim boven de 50% kunnen halen.
Alice gaat ook komend seizoen de competitie weer in onder het motto 'lekker een gezellig avondje uit'. Niet dat zij niet wil winnen als zij achter de tafel staat, maar toch. Alice moet - ondanks of juist dankzij haar motto - ergens in de buurt van de 50% kunnen halen.
Gerard maakt er de meeste aanspraak op om de nieuwe kopman te worden na het 'vertrek' van Anne. Dankzij of ondanks de af en toe rare bokkensprongen die Gerard maakt, moet hij rond de 70% kunnen spelen.
Bij Danny is uiteraard nog niet bekend hoe vaak hij in actie komt. Normaal gesproken moet hij in de 5e klasse niet veel verliezen, al is het natuurlijk bij de senioren - ook / vooral in de 5e klasse - heel anders spelen dan in de jeugdcompetitie.

Team 7 begint de competitie op donderdag 9 september met een uitwedstrijd tegen Vined 4.


Team 8   ->   Rense Beimers, Henny Boxman, Jentine Ringenier en Mattias Beimers (res)
5e klasse:     DTV '84 7, Emmeloord 3, Heino 6, Smash '70 14 en TTZ 14

Na het stoppen van Anja Ringenier bleven Rense Beimers, Henny Boxman en Jentine Ringenier het afgelopen seizoen met hun drieën over. Gelukkig leverde dit - met de inzet van de spelers van (toen) team 6 - vrijwel geen problemen op. Niettemin is het niet ideaal om met een team van drie personen de competitie te moeten ingaan. Daarom is Mattias Beimers - de zoon van - gevraagd en bereid gevonden om als reserve bij het team te staan. Net als Danny Visscher bij team 7 kan Mattias 'in noodgevallen' worden gevraagd te spelen. Dat geeft iets meer ruimte.

Zo op het eerste gezicht is team 8 in een leuke poule ingedeeld. Op voorhand lijkt Emmeloord 3 de voornaamste titelkandidaat met wellicht TT Zwolle 14 als voornaamste concurrent en Heino 6 als outsider. Daar achter gaan DTV '84 7, Smash '70 14 en team8 uitmaken wie als vierde, vijfde en zesde eindigen. Daarbij is het oppassen geblazen, want sinds kort kun je ook uit de 5e klasse degraderen.

Rense moet in staat worden geacht de vooruitgang van het afgelopen seizoen voor te zetten. Het vaker spelen - zowel in competitieverband als daarnaast - wierp toch zijn vruchten af.
Henny is ook komend seizoen de kopman. Ook zonder wedstrijdritme bezorgt het spelletje van Henny menige tegenstander hoofd- en misschien wel batbrekens. Rond de 75% of net iets hoger moet weer mogelijk zijn.
Jentine heeft een teleurstellend seizoen achter de rug. Het verschil tussen competitie en vrij spelen is - vooral door spanning - te groot. Misschien moet zij eens wat anders in de bidon doen dan sportdrank. Kop op, Tinus!
Mattias komt dus normaal gesproken niet al te veel in actie. Maar zijn teamgenoten hoeven zeker niet te wanhopen met Mattias aan hun zijde. Hij gaat zeker de nodige punten pakken.

Team 8 begint de competitie op dinsdag 7 september met een thuiswedstrijd tegen Heino 6.


Zo, dat was een hele lap tekst. Gelukkig heb ik nog een paar weken om bij te komen. Vanaf het weekend 11/12 september praat ik je bij over de verrichtingen van de 8 seniorenteams van Kampenion. Tot dan!


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion