In week 43 kwamen zes van de acht teams in actie. De teams 1 en 3 speelden vorige week al hun wedstrijd uit speelronde zeven. De resultaten in die zes wedstrijden zijn vrij positief. Winst was er voor de teams 5, 7 en 8. De teams 2 en 6 deelden de punten en alleen team 4 leed een nederlaag. Team 2 liet door de puntendeling kansen liggen om zich wat nadrukkelijker in de titelstrijd te mengen.MarijkeIvan

 
2e divisie Oost
Hoewel team 1 zelf deze week niet in actie kwam, stonden er wel twee wedstrijden op het programma die voor team 1 van belang waren. In Almelo verloor Blauw-Wit 2 met 3 – 7 van titelkandidaat De Toekomst 3 en in Zwolle verloor TT Zwolle 4 met 4 – 6 van Swift (D) 1. Daarmee plaatsten de Zwollenaren zich zoals mocht worden verwacht als vierde voor de promotiegroep. Overigens denk ik dat de kans aanwezig is dat de uitslag van die laatste wedstrijd nog wordt gecorrigeerd naar 5 – 5.

De tussenstand na zeven wedstrijden luidt als volgt:

De Toekomst 3              7 - 47
Bultman/Smash'70 3         7 - 47
Swift (D) 1                7 - 42
TT Zwolle 4                7 – 38
---------------------------------
Kampenion 1                7 - 36
GTC 1                      7 - 30
Blauw-Wit 2                7 - 28
Smash-in 1                 7 - 12

De bovenste vier teams gaan strijden om promotie naar de 1e divisie Oost. In mijn ogen is het team Bultman/Smash ’70 3 daarbij favoriet.

De onderste vier teams strijden om degradatie – de nummers zeven en acht degraderen – te ontlopen. Team 1 heeft daarbij een gaatje geslagen met de overige teams. Smash-In staat als degradant al vrijwel vast, terwijl het tussen GTC en Blauw-Wit 2 nog heel spannend lijkt te gaan worden. Normaal gesproken mag team 1 niet meer in de problemen komen, al moeten de spelers uiteraard wel geconcentreerd blijven. Bij wedstrijden tegen concurrenten tellen de punten namelijk dubbel.
Ik verwacht dat team 1 de degradatiegroep begint met een (uit)wedstrijd tegen Smash-In, terwijl GTC en Blauw-Wit in Almelo direct een heel belangrijke wedstrijd spelen.


1e klasse Batfighters 1  - Kampenion 2      5 – 5
Gertjan Wessels 3 en Ralph Trip 2; Dick Hoekman 0

Team 2 speelde vrijdagavond in Elburg tegen nummer laatst Batfighters 1. Team 2 speelde in de vertrouwde opstelling met Ralph Trip, Dick Hoekman en Gertjan Wessels. Ook de Elburgers traden in de vertrouwde opstelling aan: René Vlieger, Arjen Koops en Stefan Vlieger.

Hoewel Batfighters dus laatste staat, is het geen team waar je zomaar even overheen loopt. Nee, de 1e klasse B blijkt een poule te zijn waarin de teams elkaar niet veel ontlopen. De Elburgers pakken gemiddeld ongeveer één puntje per wedstrijd minder dan de overige teams.
Concurrent HTTV 2 had woensdagavond in eigen huis met 4 - 6 verloren van De Brug 2, wat ook al aangeeft dat iedereen van iedereen kan winnen. Voor team 2 lag er dus een kansje om de koppositie te grijpen, maar dan moest wel in Elburg worden gewonnen.

Het werd een spannende en voor team 2 moeizame wedstrijd. Na het dubbel stond het 2 – 2. Ralph won na twee moeizame games toch nog vrij overtuigend van René. Dick moest zich gewonnen geven tegen Arjen en dat kwam mede doordat hij zich meer en meer ergerde aan de lange noppen van Arjen. Die energie kan beter worden gebruikt. De vierde game eindigde overigens in een ouderwetse 21 – 19 voor Arjen. In partij drie kopieerde Gertjan in zijn partij tegen Stefan die van Ralph tegen René. Ook Gertjan nam na een 1 – 1 stand in games afstand in de derde en vierde game.
In het dubbel bleek de tweeling René en Stefan te sterk voor Dick en Ralph die geen moment aanspraak konden maken op de winst.
Na het dubbel speelde Ralph een goede partij tegen Arjen. Toch was het net niet genoeg voor de overwinning. In de vijfde game was Arjen met 13 – 11 de gelukkigste. En dus stond team 2 halverwege op achterstand: 3 – 2.
Hierna speelde Gertjan ook een spannende partij tegen René. Weliswaar had hij niet de volledige vijf games nodig, maar gamestanden van 9 – 11, 16 – 14, 10 – 12 en 8 – 11 zeggen genoeg.
In partij zeven kwam Dick geen moment in de wedstrijd tegen Stefan. Laatstgenoemde won overtuigend in drieën. Gertjan liet vervolgens zien hoe je (wel) van Arjen kunt winnen. Met een onorthodox kap- en blokspelletje, afgewisseld met een droge klap met de forehand versloeg hij Arjen in straight games. Ralph zette zijn team deze avond voor de tweede maal op voorsprong door Stefan te verslaan. Daarvoor hij had wel vijf games nodig, maar in de vijfde game was Ralph los: 4 – 11.
Het was aan Dick om tegen René de overwinning veilig te stellen. Hij begon goed via een 5 – 11 zege in de eerste game. Maar daarna nam René de regie over en kon Dick geen moment meer aanspraak maken op de zege.
De wedstrijd eindigde daardoor in een terechte puntendeling. Gertjan (3x) en Ralph (2x) zorgden voor de Kamper punten. Dick, die de laatste weken goed op dreef was, had vrijdagavond een offday. Maar dat kan gebeuren.

Team 2 blijft daarmee niet alleen één puntje achter HTTV 2 staan, maar zag TT Zwolle 7 – dat aan een sterke serie bezig is – via een 0 – 10 zege bij Entac 4 ruim voorbij komen. Het lijkt er verdacht veel op dat de Zwollenaren zichzelf daarmee tot de titelfavoriet hebben gebombardeerd. Door die ruime zege van TT Zwolle bij Entac 4 is de voorsprong van team 2 op een degradatieplaats overigens wel gegroeid tot elf punten.
Team 2 ontvangt as. vrijdag De Brug 2 uit Apeldoorn dat wellicht met Lars van der Zanden zal aantreden.


3e klasse Kampenion 4  - Bultman/Smash’70 6     4 – 6
Arie Hup 2, Jaap van Putten 1 en dubbel 1; inv. Jan Ringenier 0

Team 4 ontving afgelopen dinsdagavond Bultman/Smash ’70 6 uit Hattem, een jong team met mogelijkheden. Het trad aan in de sterkste opstelling: Ivo Tijssen, Stephan Derksen en Erwin van der Wal. Team 4 moest het doen zonder kopman Theo Hogenhorst en zonder Hans van den Berg. Het speelde met Arie Hup, Jaap van Putten en invaller Jan Ringenier.

De eerste drie enkelpartijen gingen vrij snel naar de bezoekers. Arie en Jaap hadden weinig kans tegen Ivo en Stephan, terwijl Jan in vier games met spannende gamestanden verloor van Erwin. Het dubbel ging enigszins onverwacht naar Arie en Jaap die Ivo en Stephan in vijven wisten te verschalken.
Na het dubbel gingen de partijen om en om. En dus stond er aan het eind een 4 – 6 nederlaag op het wedstrijdformulier. En daarmee mag team 4 de handen dichtknijpen, want een ruime nederlaag behoorde zeker tot de mogelijkheden. Arie wist twee punten te pakken en Jaap één. Jan speelde zeker niet slecht, maar moest driemaal zijn tegenstander feliciteren.
Door de nipte nederlaag houdt team 4 de tegenstander voorlopig één puntje onder zich. Wel is duidelijk dat het in een lastige poule speelt als je nagaat dat Bultman/Smash ’70 6 slechts vierde staat. De poule van team 3 is bijvoorbeeld duidelijk minder sterk.
Team 4 speelt komende vrijdag de uitwedstrijd tegen koploper DTV ’84 3.


3e klasse Batfighters 3  - Kampenion 5      1 – 9
Marijke Kramer 3, Simon van der Woude 3, Jan Ringenier 2 en dubbel 1

Team 5 speelde een belangrijke wedstrijd tegen nummer laatst Batfighters 3. Belangrijk, omdat het bij een redelijke uitslag handhaving vrijwel kon veilig stellen; in de 3e klasse degradeert namelijk alleen de nummer laatst. Team 5 speelde met Simon van der Woude, Jan Ringenier en Marijke Kramer. De Elburgers deden het met Gerrit van der Poll, Hettie Kamphorst en Aart Ruyter.

Het werd een vreemde wedstrijd. Daarop kom ik straks terug. Na het dubbel stond het 1 – 3 voor team 5 via onder meer twee in vijven gewonnen hangpartijen. In de openingspartij kwam Simon van een 0 – 2 achterstand terug tegen Gerrit, terwijl Marijke en Simon in het dubbel tegen Hettie en Gerrit na een 2 – 0 voorsprong er kansloos afgingen in de derde en vierde game. In de vijfde waren zij echter met 13 – 15 het gelukkigst. Daarvoor had Jan verdiend verloren van Hettie en werd Marijke in de vierde game tegen Aart (bij een 1 – 2 voorsprong) net op tijd wakker.
De drie partijen na het dubbel gingen alle vrij snel naar team 5. Simon versloeg Hettie in vieren, terwijl Marijke en Jan slechts drie games nodig hadden tegen Gerrit en Aart. In partij acht troffen de dames elkaar. De eerste twee games gingen naar Marijke, maar in de derde en vierde game was Hettie haar de baas. In de vijfde game stond Marijke er weer vanaf het eerste punt en nam zij een ruime voorsprong. Die voorsprong stond zij niet meer af en zij won die beslissende game met 5 – 11. Simon had vervolgens weinig moeite met Aart en in de laatste partij was het aan Gerrit en Jan om het slotakkoord te zetten. In een partij die lange tijd in het voordeel van Gerrit leek uit te vallen, wist Jan alsnog te ontsnappen en de partij nipt in vijven naar zich toe te trekken.
Een vreemde wedstrijd schreef ik. De wedstrijd kende een aantal zeer spannende partijen, maar die gingen alle in vijven naar team 5 waardoor het een zeer ruime 1 – 9 overwinning behaalde. Voor hetzelfde geld was de wedstrijd echter in bijvoorbeeld 4 – 6 geëindigd. Marijke (sterk op dreef) en Simon bleven ongeslagen en Jan pakte twee punten. Marijke en Simon wonnen samen ook het dubbel.

Door de ruime overwinning staat team 5 nu zelfs vierde en heeft het een veilige marge naar nummer laatst Batfighters 3 van negentien punten. Overigens is ook de poule van team 5 een lastige met de teams Heino 2, Bultman/Smash ’70 9 en Harderwijk 2.
As. vrijdag ontvangt team 5 Harderwijk 2.


4e klasse Kampenion 6  - Smash-In 3      5 – 5
Anne van der Haar 2, Marco Ilbrink 2 en Jeroen Heldoorn 1

Team 6 ontving afgelopen dinsdagavond Smash-In 3 uit Ens. Namens team 6 kwamen Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Anne van der Haar in actie. Voor Smash-In 3 speelden Alexandra Klein, Laura Hameetman en Elmer Timmer.

Bij team 6 moet je je zo onderhand de vraag stellen of de wedstrijd weer in 5 – 5 eindigt of niet. Het kwam dit seizoen namelijk zes keer in actie en in de helft van die wedstrijden werd gelijkgespeeld. Team 6 startte goed, want de eerste twee enkelpartijen leverden winst op. Jeroen won van Alexandra en Marco versloeg Laura. Anne moest echter zijn meerdere erkennen in Elmer en in het dubbel lieten Anne en Jeroen zich - na een veilig ogende 2 – 1 voorsprong en een veilige marge in de vijfde game - alsnog verrassen door Alexandra en Elmer: 11 – 13. En dus stond het ineens 2 – 2.
Na het dubbel gingen de partijen over en weer naar team 6 en Smash-In 3 zodat – jawel – de wedstrijd opnieuw in een gelijkspel eindigde: 5 – 5. Daar had Smash-In 3 vooraf voor getekend zo meldde Elmer mij.
Anne en Marco wonnen ieder tweemaal, terwijl Jeroen eenmaal de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Bij Smash-In 3 bleek Elmer een te groot obstakel.
Team 6 gaat komende donderdag op bezoek bij koploper Heino 4.


5e klasse ’s-Heerenbroek 3 - Kampenion 7      4 – 6
Martijn Haanappel 2, Alice Ringenier 2 en Gerard Wessels 2

Team 7 speelde voor de tweede maal dit seizoen de ‘stadsderby’ tegen ’s-Heerenbroek 3. Het deed dat in de vertrouwde opstelling met Martijn Haanappel, Gerard Wessels en Alice Ringenier. ’s-Heerenbroek 3 trad aan met Hans Koersen, Ronny Doornwaard en Jan Bos.

De spelers van ’s-Heerenbroek 3 lieten zien gedurende het seizoen al behoorlijk wat te hebben bijgeleerd. Leverde de eerste wedstrijd in Kampen nog een 9 – 1 nederlaag op, afgelopen dinsdag was het veel spannender. Na het dubbel stond het zelfs ‘doodleuk’ op een 3 – 1 voorsprong. Martijn en Gerard verloren hun eerste partij, terwijl Alice haar partij eruit sleepte. In het dubbel kwamen Alice en Martijn tekort tegen Hans en Jan.
Na het dubbel ging het allemaal wat meer crescendo met de spelers van team 7. Alleen Alice verloor namelijk nog een partij (tegen Ronny). Alle overige partijen leverden winst op, al kwamen de overwinningen niet allemaal eenvoudig tot stand.
Een vrij moeizame en nipte zege dus voor team 7. Het ziet daarmee concurrent Vined 4 verder weglopen.
As. vrijdag ontvangt team 7 TT Zwolle 17.


5e klasse Kampenion 8  - Bultman/Smash ’70 14    10 – 0
Rense Beimers 3, Henny Boxman 3, Jentine Ringenier 3 en dubbel 1

Team 8 ontving afgelopen dinsdagavond nummer laatst Bultman/Smash ’70 14. Het speelde met Henny Boxman, Jentine Ringenier en Rense Beimers die wat later kwam. De Hattemers deden het met Jetty Haverkamp, Karin Verheul en Laura van der Meer.

Het werd een vrij eenzijdige wedstrijd, al leek het daar t/m het dubbel nog niet op. Twee partijen gingen namelijk over de volle vijf games. Jentine versloeg Karin met 11 – 7 in de vijfde game en het dubbel wonnen Jentine en Henny met 11 – 3 in de vijfde game van Jetty en Laura. Niettemin stond het na het dubbel 4 – 0.
Na het dubbel ging het allemaal wat gemakkelijker. Vijf partijen op rij gingen in drieën naar team 8. Alleen in de laatste partij van de avond moest Henny Karin een game toestaan. Zo boekte team 8 dus een maximale overwinning: 10 – 0. Er zit nogal wat krachtsverschil in de poule. De nummer vijf en zes (DTV ’84 7 en Bultman/Smash ’70 14) verliezen vrijwel wekelijks met ruime cijfers, terwijl team 8 op zijn beurt weer tekort komt tegen aanstaand kampioen Emmeloord 3.
Team 8 gaat vrijdagavond op bezoek bij DTV ’84 7.


Over het algemeen positieve uitslagen voor de teams die deze week in actie kwamen. Met nog drie wedstrijden te spelen is al bijna duidelijk dat geen enkel team van Kampenion dit seizoen zal degraderen. Team 3 is de voornaamste titelkandidaat en ook team 2 doet nog mee, zij het dat TT Zwolle 7 daar de grootste kanshebber lijkt. Alle andere teams staan op een tweede, derde of vierde plaats, terwijl team 1 – in een poule van acht teams – vijfde staat.


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion