FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


In week 47 werden de laatste competitiewedstrijden gespeeld van het najaarseizoen 2010 en uiteraard kwamen alle acht seniorenteams van Kampenion in actie. De balans was nipt positief met vier overwinningen, een gelijkspel en drie nederlagen. De teams 1, 3, 5 en 6 sloten de competitie af met een overwinning. Team 7 kwam tot een puntendeling en de teams 2, 4 en 8 leden een (ruime) nederlaag. Positief dit seizoen is dat we een kampioen konden begroeten en dat geen enkel team degradeerde. Ik neem de resultaten van de laatste speelronde weer met je door en vermeld dan ook de eindstanden en de individueel behaalde percentages.team 3


2e div. Oost    Kampenion 1             -          GTC 1                                                                        7 – 3
Ton Ringenier 3, Jordy ten Have 2 en Ivan Hollander 2

Team 1 speelde afgelopen dinsdagavond al de laatste competitiewedstrijd tegen GTC 1 uit Genemuiden. Dit op verzoek van de tegenstander. Team 1 speelde met Ton Ringenier, Jordy ten Have en Ivan Hollander. De gasten brachten Dick Smit, Wouter Beuzenberg en Pieter Beuzenberg achter de tafel.

Het werd een leuke wedstrijd waarin we konden genieten van een goed niveau en mooie wedstrijden. Alleen Pieter Beuzenberg kon niet helemaal meekomen qua niveau, maar dat valt hem niet te verwijten. Hij ‘moet’ nu eenmaal op een (te) hoog niveau spelen, omdat Dick en Wouter wel dat niveau hebben en er binnen de vereniging niemand is van een vrijwel gelijkwaardig niveau. Pieter zou het liefst wat lager spelen, maar ja.

De eerste drie enkelpartijen gingen dinsdagavond alle naar team 1. In de clash tussen de kopmannen versloeg Ton overtuigend Dick. Door goed en gevarieerd te serveren en heel agressief te spelen, gaf Ton Dick eigenlijk geen kans om in de wedstrijd te komen.
Datzelfde leek Jordy lange tijd tegen Wouter te doen. Maar na een 2 – 0 voorsprong voor Jordy wist Wouter de partij te doen kantelen. Via goed spel maakte hij Jordy af en toe radeloos en kwam hij terug tot 2 – 2. In de beslissende vijfde game stond Jordy er weer en won hij – mede dankzij het feit dat hij vanaf het begin een aantal punten voorsprong had – de game.
In de derde partij morste Ivan een game tegen Pieter, maar verder kwam hij niet of nauwelijks in de problemen. Hij zette zijn team daarmee op een knappe 3 – 0 voorsprong.
In het dubbel gaven Dick en Wouter Ivan en Ton geen kans. Alleen in de tweede game liep het prima bij Ivan en Ton, maar in de eerste, derde en vierde game konden zij geen moment aanspraak maken op de winst. GTC kwam daardoor terug in de wedstrijd: 3 – 1.
Na het dubbel was de arena aan Jordy en Dick. Jordy stond prima te spelen – zeker in de eerste en derde game – maar moest telkens in de finale van de game buigen. In de tweede game was het verschil groter; Dick won dan ook in ‘straight games’.
Vervolgens ontmoetten Ton en Pieter elkaar. Hoewel Pieter vooral in de tweede game goed partij bood, was het verschil te groot om er een spannende partij van te maken. Ton won met 3 – 0.
In de zevende partij troffen Ivan en Wouter elkaar. De eerste game ging nipt naar Wouter en de tweede ruim naar Ivan. De derde game wist Ivan er met 12 – 10 uit te slepen, maar Wouter deed hetzelfde in de vierde game. De beslissende game was heel spannend en met 11 – 9 was Ivan uiteindelijk het gelukkigst.
De tussenstand was nu 5 – 2.
Ook Jordy had niet al te veel moeite met Pieter en via een 3 – 0 zege vergrootte hij de voorsprong: 6 – 2.
Nu was het aan Ivan om te proberen kopman Dick te verslaan. Dat lukte niet; Dick bleek duidelijk te sterk. Als je de sterke overwinningen van Dick op Jordy en Ivan hebt gezien, wordt de 3 – 0 zege van Ton op Dick des te indrukwekkender. Dick bracht zijn team dus weer ietsje dichterbij: 6 – 3.
In de laatste partij moest Ton tegen Wouter revanche zien te nemen voor de nederlaag die hij in Genemuiden tegen hem leed. En dat lukte. Hoewel Wouter sterk partij bood en nauwelijks voor Ton onderdeed, won Ton de partij met 3 – 1. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 7 – 3.

GTC 1 is daarmee (met Smash-In 1) officieel gedegradeerd naar de 1e klasse en dat is vooral voor Dick en Wouter erg zuur. Beiden hebben namelijk dit seizoen laten zien het niveau van de 2e divisie Oost prima aan te kunnen. Team 1 eindigde als eerste in de promotiegroep en eigenlijk dus als vijfde in een poule van acht teams. Het miste de promotiegroep op enkele puntjes. De oorzaak daarvan – voor zover je een oorzaak zou moeten aanwijzen – is volgens mij vooral dat Ton in de eerste wedstrijden niet in goeden doen was en dat Jordy in de eerste zeven wedstrijden slechts eenmaal in actie kwam. Daarnaast kwam Ivan terug van een blessure en hij moest – door de blessure van Jordy – direct volop aan de bak op een voor hem hoger niveau. Alleen Gerben was eigenlijk een vaste waarde en een constante factor in de eerste zeven wedstrijden. Uiteraard gaat het hier niet om verwijten, maar om constateringen.
Wel is duidelijk geworden dat het team zeker mogelijkheden heeft. Komend seizoen verwacht ik dat team 1 bovenin moet kunnen meedoen. Zeker als het gevrijwaard blijft van blessures.

Hieronder volgen de standen en de persoonlijke resultaten. Omdat de competitie voor team 1 uit twee ‘etappes’ bestond, staan hier ook twee onderdelen vermeld.

Tussenstand (na zeven wedstrijden):
De Toekomst 3              7 - 47
Bultman/Smash'70 3         7 - 47
Swift (D) 1                7 - 42
TT Zwolle 4                7 – 38
---------------------------------
Kampenion 1                7 - 36
GTC 1                      7 - 30
Blauw-Wit 2                7 - 28
Smash-in 1                 7 - 12

Individueel:
Gerben Wolterink     18  11   61%
Ton Ringenier        21  12   57%
Ivan Hollander       21   8   38%
Jordy ten Have        3   1   33%


De eindstand (degradatiegroep):
Kampenion 1               10 - 55
Blauw-Wit 2               10 – 49
GTC 1                     10 – 43 D
Smash-in 1                10 – 19 D 

Individueel:
Ton Ringenier         5   5  100%
Jordy ten Have        9   7   78%
Gerben Wolterink      5   3   60%
Ivan Hollander        6   2   33%


1e klasse         TT Zwolle 7                -          Kampenion 2                                                            8 – 2
Dick Hoekman 1 en Ralph Trip 1; Gertjan Wessels 0

Team 2 sloot de competitie af met een uitwedstrijd bij TT Zwolle. Team 2 speelde met Ralph Trip, Dick Hoekman en Gertjan Wessels. De Zwollenaren deden dat met Gerard Dijkland, Roelof Buschgens en Hans Speek.

Voor team 2 stond vrijwel niets meer op het spel. Slechts de eigen percentages zou voor wat stimulans moeten zorgen. En het vervullen van de sportieve plicht ten opzichte van HTTV 2. Als team 2 namelijk twee of meer punten zou pakken tegen TT Zwolle 7, dan was HTTV 2 kampioen.

Kijkend naar het wedstrijdformulier, viel het voor de spelers van team 2 niet mee om zich te motiveren voor deze wedstrijd. Dick, Gertjan en Ralph kwamen namelijk niet verder dan twee schamele puntjes. Dick en Ralph wonnen beiden van Hans. Alle andere partijen gingen verloren. Team 2 heeft een goede tussenklassering gedurende het seizoen – het stond op een gegeven moment tweede – moeten prijsgeven en het eindigt nog als vierde. Toegegeven, een vierde plaats levert net ‘zoveel’ op als een tweede, maar toch.
Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden. Zo heeft Gertjan het hele seizoen niet getraind, omdat hij in Enschede verbleef. Verder kwam ‘Brabander’ Sebastiaan nauwelijks nog in actie; de afstand Oosterhout – Kampen is van dien aard dat hij niet vaak meer deze kant opkomt voor een wedstrijdje. Dick behaalde een wat tegenvallend percentage, in aanmerking genomen dat hij vorig seizoen een klasse hoger speelde. Ralph was een redelijk constante factor, maar ook hij moest aan het eind van de competitie wat terrein prijsgeven.

Ik ga ervan uit dat Dick, Gertjan en Ralph komend seizoen een beter seizoen weten te draaien. Gertjan kan dan weer trainen en Dick is dan beter geacclimatiseerd aan het spel in de 1e klasse. En Ralph? Die gaat weer steady zoals we van hem gewend zijn.

De eindstand:
HTTV 2                    10 – 62 P
TT Zwolle 7               10 - 61
De Brug 2                 10 - 56
Kampenion 2               10 - 51
Entac 4                   10 – 42 D
Batfighters 1             10 – 28 D

Individueel:
Gertjan Wessels      27  17   63%
Ralph Trip           27  17   63%
Dick Hoekman         30  13   43%
Sebastiaan Doorn      3   0    0% 


3e klasse         TT Zwolle 10              -          Kampenion 3                                                            4 – 6
Jackie vd Meulen 3, Nick Kuipers 2 en Niels Alberts 1

Team 3 – vorige week al kampioen geworden – ging vrijdagavond ook in Zwolle op bezoek en wel bij TT Zwolle 10. Het speelde met Niels Alberts, Nick Kuipers en Jackie van der Meulen. TT Zwolle 10 bracht Jos de Munnik, Kevin Lieuw-On en Michael Bremmers achter de tafel.

Het is natuurlijk leuk als je een speelronde voor het einde van de competitie de titel al veilig stelt, maar bevorderlijk voor de motivatie is zoiets niet. Team 3 had – zo heb ik begrepen – moeite om zich weer op te laden voor een wedstrijd die nergens meer om ging. Na het dubbel stond het 2 – 2 en daarna kwam team 3 zelfs tweemaal op achterstand: 3 – 2 en 4 – 3. Dit werd de spelers kennelijk wat al te gortig, want de laatste drie partijen leverden weer winst op, zodat het de competitie toch nog met een overwinning afsloot: 6 - 4.
Jackie bleef ongeslagen, Nick won tweemaal en Niels eenmaal.

Team 3 is de terechte kampioen in de 3e klasse D. Het won 9x en het speelde 1x gelijk. Alle vier de spelers zijn dan ook bovenin de percentagelijst terug te vinden.
Een van de meest opvallende zaken is dat Danny Visscher na twee wedstrijden met evenzoveel invalbeurten aan het team is toegevoegd en vervolgens het niveau van de 3e klasse prima bleek aan te kunnen. En dat in zijn eerste seniorenseizoen. Heel knap.

Komend seizoen komt team 3 dus weer in de 2e klasse uit. De doelstelling is dan weer handhaving. En dat moet toch mogelijk zijn.

De eindstand:
Kampenion 3               10 – 73 P
Bultman/Smash'70 8        10 - 59
TT Zwolle 10              10 - 45
Leogang SL 2              10 - 43
Heino 3                   10 - 43
Hoonhorst 2               10 – 37 D

Individueel:
Jackie vd Meulen     15  14   93%
Niels Alberts        27  20   74%
Danny Visscher       18  13   72%
Nick Kuipers         27  18   67% 


3e klasse         Kampenion 4             -          GTC 2                                                                        3 – 7
Arie Hup 2 en Jaap van Putten 1; Hans van den Berg 0

Team 4 sloot dinsdagavond de competitie af met een thuiswedstrijd tegen GTC 2. Het trad aan met Arie Hup, Jaap van Putten en Hans van den Berg. GTC 2 bracht Egbert Beuzenberg, Herman van Dalfsen en Cees Kranenburg achter de wedstrijdtafel.

Voor team 4 stond niet zoveel meer op het spel. Vooraf stond het samen met Emmeloord 2 en Bultman/Smash ’70 6 op een gedeeld tweede plaats. GTC 2 had nog wel wat te winnen, want het stond voorlaatste en het moest zien nummer laatst TT Zwolle 10 op afstand te houden.
Vanaf het begin van de wedstrijd stonden de gasten aan de goede kant van de score. Na het dubbel stond het 1 – 3 na onder meer twee zwaarbevochten vijfpitters die beide in het voordeel van GTC uitvielen. Ook na het dubbel bleven de gasten het beste van het spel houden en zij wisten de voorsprong uit te breiden tot een knappe 3 – 7 overwinning. Team 4 met Theo Hogenhorst en zonder Hogenhorst bleek vandaag een ruim verschil. Maar dat is ook logisch gezien het percentage dat Theo dit seizoen heeft gespeeld.
Door de nederlaag beëindigt team 4 het seizoen nog als vierde. Voor wat dat waard is.
Het kan terugkijken op een redelijk seizoen. Theo draaide een prima seizoen en Arie deed wat van hem mocht worden verwacht. Jaap moet ietsje beter kunnen dan het percentage dat hij dit seizoen heeft gedraaid. Hans tenslotte kon vanwege werk en andere verplichtingen nauwelijks in actie komen en dat wreekt zich direct in zijn percentage.

De eindstand:
DTV '84 3                 10 – 66 P
Emmeloord 2               10 - 55
Bultman/Smash'70 6        10 - 54
Kampenion 4               10 - 53
GTC 2                     10 - 39
TT Zwolle 11              10 – 33 D

Individueel:
Theo Hogenhorst      24  20   83%
Arie Hup             24  15   63%
Jaap van Putten      24   9   38%
Hans van de Berg      9   1   11% 


3e klasse         Wham 1                     -          Kampenion 5                                                            3 – 7
Simon van der Woude 3, Jan Ringenier 2, inv. Martijn Haanappel 1 en dubbel 1

Team 5 ging woensdagavond voor de laatste competitiewedstrijd naar Nieuwleusen om aldaar tegen Wham 1 te spelen. Bij team 5 waren Marijke Kramer, Marcel Makkink en Jelmer van der Veen om uiteenlopende redenen niet beschikbaar. Wel aanwezig waren Simon van der Woude en Jan Ringenier en zij kregen gezelschap van Martijn Haanappel die inviel. Bij Wham 1 stonden Lucas Drogt, Richard Mulder en Theo de Graaf op het wedstrijdformulier.

Ondanks de personele problemen speelde team 5 een goede wedstrijd. Weliswaar moest Jan tegenstander Lucas een sportieve revanche toestaan in de openingspartij, maar daarna gingen vier partijen op rij naar team 5 waarna Lucas ook te sterk was voor Martijn. De tussenstand was toen 2 – 4.
In de laatste vier partijen hoefde team 5 nog maar een puntje af te staan waardoor het uiteindelijk een keurige 3 – 7 overwinning behaalde.
Simon bleef ongeslagen, Jan pakte twee punten en Martijn een. Simon en Jan wisten samen ook het dubbel te pakken.

Door de uitslagen in de andere wedstrijden, kampioen Heino 2 versloeg Smash ’70 9 met 6 - 4 en Harderwijk 2 won ‘slechts’ met 6 – 4 van degradant Batfighters 3, eindigde team 5 alsnog op een fraaie tweede plaats. Op onderling resultaat heeft het meer games van Bultman/Smash ’70 9 gewonnen dan omgekeerd. In de tweede seizoenshelft behaalde team 5 net zoveel punten als kampioen Heino 2: met 34 punten. Dat geeft vertrouwen voor het komende seizoen. Dan gaat Marcel ook weer gewoon meedraaien.

De eindstand:
Heino 2                   10 – 72 P
Kampenion 5               10 - 55
Bultman/Smash'70 9        10 - 55
Harderwijk 2              10 - 53
Wham 1                    10 - 41
Batfighters 3             10 – 24 D

Individueel:
Simon van der Woude  21  18   86%
Jelmer van der Veen   3   2   67%
Marcel Makkink        9   5   56%
Jan Ringenier        27  13   48%
Marijke Kramer       24  11   46% 


4e klasse         Kampenion 6             -         ´s-Heerenbroek 1                                                     7 – 3
Harm Bosman 3, Marco Ilbrink 2, Anne van der Haar 1 en dubbel 1

Team 6 ontving dinsdagavond stadgenoot ’s-Heerenbroek 1. Het speelde met Harm Bosman, Marco Ilbrink en Anne van der Haar. De gasten hadden Jan de Vries, Egbert Post en Cees Terlouw meegenomen.

Team 6 had het zichzelf de laatste weken nog moeilijk gemaakt door (te) weinig punten te pakken. Daardoor werd de voorsprong op de nummer laatst steeds kleiner. Met nog een wedstrijd te spelen, stond het twee punten voor op Swift ’64 3 en drie punten op Smash-In 4. ‘Geluk bij een ongeluk’ was dat de beide concurrenten tegen elkaar speelden. Daardoor had team 6 in de laatste competitiewedstrijd aan drie punten genoeg om zich te handhaven.

Die drie punten verschenen al snel op het wedstrijdformulier, want na het dubbel was het al zover. Daarna bleef team 6 goed spelen en liep het nog uit naar een ruime 7 – 3 overwinning. En dat is een goede prestatie. Harm bleef keurig ongeslagen – hij versloeg ook de sterke Cees Terlouw die in de hele competitie slechts twee partijen had verloren – Marco pakte twee punten en Anne een. Harm en Marco wonnen samen ook het dubbel.
Zo speelde team 6 afgelopen dinsdag wellicht zijn beste competitiewedstrijd. Doordat Smash-In 4 in de laatste wedstrijd Swift ’64 3 met 8 – 2 versloeg, is laatstgenoemd team gedegradeerd.

Voor het komend seizoen is het zaak om wat minder wisselvallig te spelen, want het kwartje kan natuurlijk ook een keer verkeerd vallen.

De eindstand:
Heino 4                   10 – 68 P
's-Heerenbroek 1          10 - 54
Vined 2                   10 - 49
Kampenion 6               10 - 46
Smash-in 3                10 - 44
Swift '64 3               10 – 39 D

Individueel:
Harm Bosman          21  13   62%
Marco Ilbrink        18  11   61%
Anne van der Haar    27  11   41%
Jeroen Heldoorn      21   7   33%


5e klasse         Kampenion 7             -          DTV ’84 5                                                                  5 – 5
Martijn Haanappel 3, Alice Ringenier 1 en Gerard Wessels 1

Team 7 had als enige team afgelopen vrijdag een thuiswedstrijd af te werken en wel tegen DTV ’84 5. De thuis- en uitwedstrijd tussen beide teams waren namelijk destijds omgeruild. Team 7 speelde in de vertrouwde opstelling: Martijn Haanappel, Alice Ringenier en Gerard Wessels. De gasten verschenen met Arjan van Faassen, Marjolein Boerdijk en Trientje Lubbers.

Beide teams hadden in theorie nog een klein kansje op de titel. Voor deze week stond team 7 twee punten achter koploper Vined 4 en DTV ’84 5 drie. Kennelijk vond iemand bij Vined het nodig om wat verwarring te stichten, want aan een van de spelers van DTV ’84 5 werd gemeld dat de wedstrijd Vined 4 – BAS 1 in 5 – 5 was geëindigd. Naderhand bleek dat de uitslag 8 – 2 voor Vined was geworden waardoor de titel vrijwel zeker was.
Team 7 en DTV ’84 5 maakten er een mooie wedstrijd van met verrassende onderlinge resultaten. Daarop kom ik nog terug. Team 7 nam een 2 – 0 voorsprong, maar de Dalfsenaren sloegen keihard terug en wonnen drie partijen op rij. Martijn bracht (tegen Trientje) de partijen weer in evenwicht, maar weer counterde DTV ’84 5. In partij zeven was Marjolein te sterk voor Gerard en in partij acht gaf Trientje Alice geen kans waardoor de gasten uitliepen naar 3 – 5. Daarmee leek DTV ’84 5 de voornaamste kandidaat voor plaats twee. Zeker nadat Arjan tegen Gerard een 1 – 2 voorsprong had genomen. Maar Gerard bleef knokken voor een goed resultaat en bracht de ontvangen tips goed in praktijk. Zo wist hij de vierde game eruit te slepen waarna hij ook de vijfde op zijn naam wist te schrijven. Heel knap. In de laatste partij was het aan Martijn om tegen Marjolein het gelijkspel veilig te stellen. De eerste game ging echter ruim naar Marjolein. Maar na enkele tips wist Martijn zich niet alleen te herstellen, hij won de volgende drie games op rij en bepaalde daarmee de eindstand op 5 – 5.

Ik zou nog even terugkomen op de verrassende individuele resultaten. Alice versloeg Marjolein van wie zij nog nooit had gewonnen, maar zij verloor ditmaal kansloos van Trientje van wie zij meestal weet te winnen. Gerard verloor ook van Trientje die hij tot afgelopen vrijdag vrijwel altijd de baas bleef, maar hij won heel knap van Arjan die voor hem de vorige keer een maatje te groot was.

Door de puntendeling houdt team 7 de Dalfsenaren nipt achter zich en eindigt het keurig als tweede achter kampioen Vined 4. Daarmee kan het terugkijken op een goed seizoen. Martijn lijkt het niveau van de 5e klasse te zijn ontgroeid. Hij verloor in totaal vijf partijen, maar in de tweede competitiehelft slechts een.

De eindstand:
Vined 4                   10 – 65 P
Kampenion 7               10 - 60
DTV '84 5                 10 - 59
TT Zwolle 17              10 - 44
BAS 1                     10 - 44
's-Heerenbroek 3          10 – 28 D

Individueel:
Martijn Haanappel    27  22   81%
Gerard Wessels       27  16   59%
Alice Ringenier      30  15   50%


5e klasse         Kampenion 8             -          Emmeloord 3                                                                       2 – 8
Rense Beimers 1 en Henny Boxman 1; Jentine Ringenier 0

Team 8 ontving in de laatste competitiewedstrijd kampioen Emmeloord 3 en het deed dat met Rense Beimers, Jentine Ringenier en Henny Boxman. De polderbewoners speelden met Willem Paulusma, Douwe Koolhof en Shadi Almekhal.

De gasten lieten in deze wedstrijd zien dat zij de terechte kampioen zijn in de 5e klasse O. Weliswaar wist Rense in de openingswedstrijd Willem Paulusma te verslaan, maar daarna gingen vijf partijen op rij naar Emmeloord. Het was Henny die in een spannende partij tegenstander Douwe Koolhof versloeg, maar toen was de Kamper koek op. De laatste drie partijen leverden weer winst op voor Emmeloord. Drie van de tien partijen gingen over de volle vijf games en twee daarvan werden nipt gewonnen. Dus we kunnen stellen dat er ook niet veel meer had ingezeten dan de 2 – 8 nederlaag. Henny en Rense pakten ieder een puntje, terwijl Jentine puntloos bleef. Door de ruime nederlaag en de resultaten bij de andere wedstrijden eindigt team 8 nog als vierde daar waar het vorige week nog tweede stond. Maar ik denk niet dat de spelers daar slapeloze nachten van krijgen.
De spelers van team 8 kunnen tevreden zijn met de behaalde percentages. Mattias, die zijn debuut maakte bij de senioren, liet in de wedstrijden dat hij meedeed zien dat hij het niveau prima aankan.

De eindstand:
Emmeloord 3               10 – 75 P
TT Zwolle 14              10 - 61
Heino 6                   10 - 57
Kampenion 8               10 - 56
DTV '84 7                 10 - 30
Bultman/Smash'70 14       10 – 21 D

Individueel:
Mattias Beimers       9   7   78%
Henny Boxman         24  17   71%
Rense Beimers        27  15   56%
Jentine Ringenier    27  13   48% 

De najaarscompetitie 2010 is geschiedenis. Die competitie is voor Kampenion vrij succesvol verlopen. Tegenover een kampioen stond namelijk geen enkele degradant. Opvallend is het dat zes van de acht teams op een puntentotaal tussen de 50 en de 60 punten. Team 3 zat daar ruim boven en team 6 zat daar net onder. Dat geeft wel aan dat de meeste teams dit seizoen op het niveau hebben gespeeld waar zij thuishoorden.
Dit was mijn laatste bijdrage voor dit seizoen. Komend seizoen hoop ik de draad weer op te pakken. Tot dan!


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar