In week 9 kwamen alle seniorenteams weer in actie. Vier teams speelden een thuiswedstrijd en vier speelden ‘op locatie’. De balans was precies in evenwicht met drie zeges, twee puntendelingen en drie nederlagen. Een van de teams die tot winst kwam, was team 1 dat een zeer belangrijke 7 – 3 zege boekte op Emmeloord 1. Ik neem de wedstrijden weer met je door.JordyRobin2e div. O Kampenion 1  - Emmeloord 1     7 – 3
Ton Ringenier 3, Jordy ten Have 2, Gerben Wolterink 1 en dubbel 1

Team 1 won weliswaar de laatste partij in Deventer met 4 – 6 tegen Wijk 16 1, maar het stond op een zevende plaats met liefst 6 punten achterstand op nummer zes Blauw-Wit 3. Een zege op het bekende Emmeloord 1 was dan ook bittere noodzaak.

Team 1 speelde met Ton Ringenier, Jordy ten Have – die gelukkig snel terug was na een operatieve ingreep aan de linker elleboog – en Gerben Wolterink. Emmeloord trad aan met Robin Lieftink, Johan Lieftink en Wido de Vries. Vader en zoon Lieftink zijn oud-Kampenionners en dat geeft dergelijke wedstrijden altijd een wat bijzonder karakter.

In de eerste partij gaf Ton Robin weinig kans, ook al wist laatstgenoemde een game mee te snoepen. In de tweede partij maakten Jordy en Johan er een mooie, spannende wedstrijd van. Jordy had de twee laatste onderlinge partijen gewonnen en dat wist Johan natuurlijk ook. Het was goed om te zien dat Jordy bij zijn rentree direct al weer een goed niveau wist te bereiken. Na vier games stond het gelijk: 2 – 2, maar helaas ging de beslissende game ruim naar Johan. Gerben versloeg vervolgens Wido vrij overtuigend met 3 – 0. In het dubbel pakten Jordy en Ton een bonuspuntje door vader en zoon Lieftink met 3 – 0 te verslaan. Door met veel risico te spelen hielden zij de rally’s kort en dat bleek de juiste tactiek. Daardoor kreeg de geslepen Johan weinig kans om de trukendoos open te gooien. En dus stond team 1 op een keurige 3 – 1 voorsprong.

Na het dubbel was het de beurt aan Jordy en Robin, nog niet zo lang geleden teamgenoten in het eerste jeugdteam van Kampenion. Hoewel het krachtsverschil niet groot was, won Jordy met 3 – 1. En toen Ton daarna Wido weinig kans gaf, stond er een fraaie 5 – 1 tussenstand op het scorebord. Gerben kwam daarna tekort tegen Johan, die wel raad wist met diens spel.

In de zevende partij van de avond had Jordy het niet gemakkelijk met het aparte spel en materiaal van Wido, maar hij wist de partij met 3 – 1 naar zich toe te trekken. Daarna had Gerben het lastig tegen Robin. Daar waar hij in het verleden meestal nog nipt wist te winnen, moest hij zich ditmaal in vieren gewonnen geven waarbij de vierde game met 17 – 19 naar Robin ging. In de laatste partij van de avond troffen de beide kopmannen elkaar: Ton en Johan. Net als Jordy had Ton de laatste ontmoetingen tegen Johan gewonnen. Ton ging prima van start en won de eerste game met ruime cijfers: 11 – 5. De tweede game was spannender en die wist Ton er uit te slepen: 12 – 10. Dat betekende dat Johan drie games op rij moest winnen om nog als winnaar uit de arena te stappen, een heel zware opgave. Dat bleek, want Ton wist ook de derde game te winnen: 11 - 8. Een prima zege voor Ton.

Team 1 boekte dus een belangrijke 7 – 3 overwinning op Emmeloord 1. Weliswaar speelde de tegenstander niet in de sterkste opstelling, maar daar profiteerde team 1 dan ook goed van. En het mag team 1 ook wel eens meezitten dit seizoen. Door de zege heeft het de aansluiting bijna weten te realiseren. Het heeft met 16 punten drie punten minder dan Emmeloord 1 en vier punten minder dan Wijk 16 1.
As. vrijdag speelt team 1 opnieuw thuis. Dan komt koploper TT Zwolle 4 op bezoek.


1e klasse Kampenion 2  - Smash-In 1     5 – 5
Gertjan Wessels 3, Ralph Trip 1 en dubbel 1; Dick Hoekman 0

Team 2 speelde ook al tegen een zeer bekende tegenstander: Smash-In 1, al is het enkele jaren geleden dat het tweede team van Kampenion tegen het eerste team van Smash-In uitkomt. Door het vertrek van Rik Weys en het niet al te vaak willen spelen van andere spelers, heeft Smash-In het eerste en tweede team moeten samenvoegen waardoor het aan kwaliteit heeft ingeboet. En vervolgens is ook Arnaud van der Sluis nog eens als competitiespeler gestopt.

Team 2 speelde in de vertrouwde opstelling: Ralph Trip, Gertjan Wessels en Dick Hoekman. Smash-In bracht Bas de Vries, Maarten Kroes en Hans de Vries achter de tafel.

Beide teams maakten er een spannende wedstrijd van. Na het dubbel stond het 2 – 2. Ralph verloor in drieën van Bas, terwijl Gertjan Maarten kansloos liet. Hans nam vervolgens tegen Dick een 0 – 2 voorsprong, maar Dick kwam sterk terug tot 2 – 2. In de beslissende game was het zeer spannend. Beiden hadden winstkansen, maar uiteindelijk bleek Hans met 11 – 13 de gelukkigste. In het dubbel waren Gertjan en Ralph toch wel enigszins verrassend met 3 – 1 te sterk voor Bas en Maarten.

Na het dubbel wist Gertjan het spel van Bas sterk te ontregelen. Ook nu bleek weer dat het lastig is om van Gertjan te winnen; je moet (aanvallend) heel wat in huis hebben. Gertjan won met 3 – 1. Ralph bracht de stand op 4 – 2 door Hans in vieren te verslaan. De eerste game ging ruim naar Ralph, maar daarna werden drie games met slechts twee punten verschil beslist. Dick speelde vervolgens zijn tweede vijfpitter tegen Maarten. Ook nu ging die beslissende game voor Dick verloren: 4 – 3.

Gertjan en Hans speelden een merkwaardige partij tegen elkaar. De eerste ging met 11 – 0 naar Gertjan. Maar daarna herstelde Hans zich via 7 – 11 en 8 – 11. Hans liet zich niet verleiden tot het nemen van veel risico waardoor we lange rally’s te zien kregen. Gertjan won de vierde game weer met 11 – 8 en dus moest ook hier een vijfde game de beslissing brengen. Beide spelers hadden matchpoints en het was uiteindelijk Gertjan die het gelukkigst was: 15 – 13. Bas bracht Smash-In weer wat dichterbij door Dick in drieën te verslaan. In de laatste partij van de avond liet Ralph tegenstander Maarten ontsnappen. Tweeënhalve game speelde Ralph heel actief en dwingend en hij nam gedecideerd een 2 – 0 voorsprong. Maar daarna ging hij passiever spelen, wat helemaal zijn spel niet is. Daardoor gaf hij Maarten de gelegenheid om terug te komen in de wedstrijd. Sterker nog, Ralph ging teveel met het spel van Maarten mee waardoor het 2 – 2 werd. In de vijfde game wist Ralph dit niet meer om te buigen waardoor Maarten alsnog met 2 – 3 wist te winnen en zijn team langszij bracht.

Op zich is een puntendeling tegen Smash-In 1 in de sterkste opstelling geen slecht resultaat. Maar er had nog een puntje meer in gezeten. Team 2 blijft vijfde en het heeft drie punten achterstand op de nummers drie en vier: Olst 1 en Smash-In 1.
Team 2 gaat op vrijdag 11 maart op bezoek bij nummer laatst Trias 4 in Twello.


2e klasse Kampenion 3  - Batfighters 1     2 – 8
Nick Kuipers 1 en inv. Marijke Kramer 1; Danny Visscher 0

Team 3 kende afgelopen vrijdag personele problemen. Niels Alberts en Jackie van der Meulen waren ziek en dus moest een invaller worden gezocht. Die werd gevonden in de persoon van Marijke Kramer (team 5). Nick Kuipers en Danny Visscher waren wel beschikbaar. Tegenstander Batfighters 1 speelde in de vertrouwde opstelling: Stefan Vlieger, Rene Vlieger en Arjen Koops.

In deze samenstelling lukte het team 3 niet om het sterke Batfighters aan het wankelen te krijgen. Niet dat het een walk-over werd voor de Elburgers, dat zeker niet. Maar verder dan twee puntjes kwam team 3 niet. In de openingspartij speelde Danny heel sterk tegen Stefan Vlieger; hij verloor nipt met 12 – 14 in de vijfde game. Daarna gingen drie partijen ruim naar de gasten. In de vijfde partij slaagde Nick er tegen Stefan Vlieger wel in om een vijfpitter in zijn voordeel te beslissen; het werd 12 – 10. Daarna slaagde alleen Marijke er nog in om een puntje te pakken. Toch wel enigszins verrassend versloeg zij Rene Vlieger in vier games. In de andere partijen kwamen de spelers van team 3 niet in de buurt van een overwinning. Dan is de 2 – 8 nederlaag snel verklaard.
Jammer was het dat de nummers 1 (Jackie) en 2 (Niels) van het team afwezig waren. Anders hadden er misschien nog een paar puntjes meer in gezeten. In de wetenschap dat concurrent Wijhe met 2 – 8 verloor bij Smash ’70 5 is dit een beetje wrang. Maar goed, het is niet anders.
Team 3 speelt komende vrijdag de uitwedstrijd tegen de andere gedeeld koploper: Wezep 1.


3e klasse Wham 1  - Kampenion 4     8 – 2
Jaap van Putten 2; inv. Alice Ringenier 0 – met 2 spelers gespeeld

Had team 3 personele problemen, datzelfde gold nog in sterkere mate voor team 4. Van de vijf spelers op papier was afgelopen woensdagavond alleen Jaap van Putten beschikbaar. De andere vier spelers moesten om uiteenlopende reden verstek laten gaan. De zoektocht naar invallers was niet erg succesvol. Uiteindelijk bleek alleen 5e klasser Alice Ringenier te kunnen (willen?) invallen. Tegenstander Wham 1 speelde in de vertrouwde opstelling met Lucas Drogt, Richard Mulder en Theo de Graaf.

Team 4 begon dus al met een 3 – 0 achterstand aan de wedstrijd. Vervolgens gingen ook de beide enkelpartijen en (begrijpelijk) het dubbel verloren. En dus stond het zomaar 6 – 0. Daarna ging het wat beter. Jaap versloeg Richard Mulder in vijf games na in de vierde games een aantal matchpoints te hebben overleefd. Vervolgens leek er een verrassing in de lucht te hangen toen Alice Theo tot een vijfde game wist te dwingen. Helaas voor Alice en team 4 ging die beslissende game vrij ruim naar Theo. In de resterende twee partijen wist Jaap Theo wel te verslaan. Het slotakkoord was weer voor Wham; Lucas Drogt was te sterk voor Alice. Een 8 – 2 nederlaag dus voor team 4. Jammer dat het incompleet naar Nieuwleusen moest afreizen, maar het is niet anders.
As. dinsdag ontvangt team 4 nummer laatst Heino 4. Volgens de laatste berichten heeft het dan opnieuw een invaller nodig. Hopelijk komt het goed.


3e klasse Kampenion 5  - Harderwijk 3     8 – 2
Marcel Makkink 3, Jan Ringenier 2, Simon van der Woude 2 en dubbel 1

Team 5 speelde afgelopen vrijdag al zijn zesde competitiewedstrijd van het seizoen. Het ontving Harderwijk 3 dat het afgelopen seizoen kampioen werd in een poule van de 4e klasse. Team 5 speelde met Marcel Makkink, Jan Ringenier en Simon van der Woude. Harderwijk 3 deed het met George Schipper, Izaak op ’t Hof en Wouter Bunschoten.

Na het dubbel stond het 3 – 1 voor team 5. Marcel versloeg knap Schipper met 3 – 1, waarna Jan in drieën te sterk was voor Op ’t Hof. Vervolgens verloor Simon enigszins verrassend in vijven van Bunschoten. In het dubbel gaven Marcel en Simon bijna nog een 2 – 0 voorsprong uit handen tegen Schipper en Op ’t Hof, maar in de vijfde game stonden zij er gelukkig weer.
Jan was na het dubbel kansloos tegen Schipper; hij wist alleen in de tweede game goed tegenstand te bieden. En dus stond het ineens weer 3 – 2. Maar daarna kwam het toch nog goed voor team 5. Het hoefde namelijk geen partij meer af te staan. Marcel (2x), Simon (2x) en Jan (1x) wisten hun partijen winnend af te sluiten waardoor er nog een ruime 8 – 2 zege op het wedstrijdformulier verscheen. En dat is een prima uitslag, natuurlijk vooral na een 3 – 2 tussenstand halverwege.
Team 5 heeft komende week geen competitieverplichtingen; het heeft de wedstrijd tegen Heino 3 al op woensdag 23 februari jl. gespeeld.


4e klasse ’s-Heerenbroek 2 - Kampenion 6     6 – 4
Jeroen Heldoorn 3 en inv. Henny Boxman 1; inv. Martijn Haanappel 0

Ook team 6 kende weer personele problemen voor de uitwedstrijd tegen ’s-Heerenbroek 2. Om uiteenlopende redenen waren Harm Bosman en Marco Ilbrink niet beschikbaar. Jeroen Heldoorn kreeg daarom gezelschap van Henny Boxman en Martijn Haanappel (beiden team 7). ’s-Heerenbroek speelde met Jan Plette, Jan Doornwaard en Ilona van der Weerd.

Het werd een spannende wedstrijd. Na het dubbel stond het 2 – 2. Martijn verloor kansloos van Plette, terwijl Jeroen en Henny wonnen van respectievelijk Doornwaard en Van der Weerd. In het dubbel had het niet ingespeelde dubbel Jeroen/Martijn niet veel in te brengen tegen het dubbel Plette/Van der Weerd.
Na het dubbel bleef het spannend, maar toch trok ’s-Heerenbroek 2 de wedstrijd met 6 – 4 naar zich toe. Alleen Jeroen wist nog tweemaal te winnen en dat is netjes. Martijn verloor zijn partijen toch enigszins teleurstellend in drieën, terwijl Henny het hoofd moest buigen na twee vijfpitters. Toch is een 6 – 4 nederlaag al met al geen slecht resultaat. Team 6 houdt voorlopig een veilige marge van zes punten naar nummer laatst TT Zwolle 13.
Team 6 ontvangt komende dinsdag de ongenaakbare koploper Staphorst 1.


5e klasse Smash ’70 16  - Kampenion 7     0 -10
Henny Boxman 3, Martijn Haanappel 3, Anne van der Haar 3; en dubbel 1

Team 7 speelt in een vreemde poule. De nummers 1 t/m 3 ontlopen elkaar weinig en winnen hun wedstrijden zeer ruim tegen de nummers 4 t/m 6. Dat is toch lastig spelen, want een overwinning van 7 – 3 of 8 – 2 tegen de nummers 4 t/m 6 is eigenlijk niet genoeg.

Team 7 ging vrijdagavond in Hattem op bezoek bij nummer vijf Smash ’70 16 en het deed dat met Anne van der Haar, Martijn Haanappel en Henny Boxman. De Hattemers speelden met Jos Maase, Jay Tilley en Sander van Sas.

De wedstrijd werd bijna een spel tussen kat en muis met daarbij uiteraard team 7 in de rol van de kat. Een partij had de volle vijf games nodig om een winnaar aan te wijzen (dat werd Martijn) en drie partijen gingen in vieren. De zes andere partijen gingen met 3 – 0 naar team 7. En dus boekte team 7 een nuttige en belangrijke 0 – 10 zege in Hattem. Anne, Henny en Martijn bleven opnieuw ongeslagen.
Naderhand werd bekend dat de beide concurrenten ook weer met ruime cijfers hadden gewonnen: Wham versloeg TT Zwolle 13 met 9 – 1, terwijl Nevanco met 10 – 0 won van Zwartsluis 5. Wellicht dat team 7 komende week het verschil weet te maken. Zelf speelt het dan uit bij nummer laatst Zwartsluis 5, terwijl de beide concurrenten elkaar in Nieuwleusen ontmoeten.


5e klasse Nevanco 2  - Kampenion 8     5 – 5
Rense Beimers 2, Gerard Wessels 2 en Alice Ringenier 1

Team 8 speelde afgelopen donderdag een heel belangrijke wedstrijd tegen Nevanco 2. Het stond voorlaatst met twee punten voorsprong op de tegenstander. Team 8 speelde met Rense Beimers, Alice Ringenier en Gerard Wessels die op het laatste moment de niet fitte Jentine Ringenier verving. Nevanco 2 speelde met Rutger Muijsers, Simon Nap en Arnold Batteram.

Beide teams maakten er een spannende wedstrijd van. Na het dubbel stond het 2 – 2. Gerard en Rense wonnen hun eerste enkelpartij van respectievelijk Muijsers en Batteram, terwijl Alice het onderspit dolf tegen Nap. Ook het dubbel ging naar Hasselt.Na het dubbel liep Nevanco uit naar een 5 – 3 voorsprong waardoor de laatste plaats steeds dichterbij kwam. Maar gelukkig bleef team 5 knokken voor een beter resultaat. Eerst versloeg Gerard Batteram en in de laatste partij sleepte Alice de partij er tegen Muijsers nog uit waardoor de wedstrijd nog in een gelijkspel eindigde. En dat was ook het maximale resultaat voor team 8.
Dit betekent dat de voorsprong van twee punten in stand bleef. Niettemin moet team 8 de komende wedstrijden vol aan de bak om niet als laatste te eindigen en te degraderen naar de 6e klasse.
Team 8 ontvangt as. vrijdag koploper Hoonhorst 3.


Redelijk goede resultaten in week 9 waarbij vooral de belangrijke overwinning van team 1 in het oog springt. Komende week komen zeven teams in actie die alle de laatste wedstrijd van de heenronde spelen. Dan kunnen we ook een tussenbalans opmaken en voorzichtig vooruit kijken naar de tweede competitiehelft.


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion