In week 11 was er weer een volledig programma. Het was behelpen met een aantal teams voor wat betreft de personele bezetting. En dat is niet voor het eerst dit seizoen. Zo moesten de teams 3, 4 en 6 een beroep op een of meerdere invallers doen. De balans bij de acht wedstrijden was met drie overwinningen, twee puntendelingen en drie nederlagen precies in evenwicht. Hieronder volgt weer een overzicht.hennygertjan2e div. Oost Trias 2    - Kampenion 1     1 – 9
Ton Ringenier 3, Gerben Wolterink 3, Jordy ten Have 2 en dubbel 1

Team 1 – bezig aan een goede serie – ging vrijdagavond in Twello op bezoek bij nummer laatst Trias 2. Op papier een prima gelegenheid om het puntentotaal wat op te schroeven. Team 1 speelde opnieuw met Ton Ringenier, Jordy ten Have en Gerben Wolterink. Tegenstander Trias bracht J.W. Kruijt, R. Havekes en F. Wijnhout achter de tafel.

Team 1 slaagde er inderdaad in om met een ruime overwinning Twello te verlaten. Bij het dubbel had het al een 0 – 4 voorsprong genomen en ook daarna bleef het crescendo gaan. Bij een 0 – 9 stand wist Kruijt namens Trias 2 de spreekwoordelijke eer te redden door met 3 – 2 van Jordy te winnen. Daarvoor hadden Gerben (tegen diezelfde Kruijt) en Ton (tegen Wijnhout) een vijfpitter wel winnend weten af te sluiten.

Een prima overwinning voor team 1 dat daarmee de vierde zege in successie boekte. Als we dan bedenken dat het in de eerste twee wedstrijden met een invaller uit de 2e klasse heeft moeten spelen – natuurlijk is dat niet lullig bedoeld – dan mogen we constateren dat het daar een aantal punten heeft ‘laten liggen’. Dat kunnen achteraf nog wel eens heel kostbare punten blijken te zijn. Zie ook hierna.
De beide concurrenten voor de plaatsen 5 en 6 – Emmeloord 1 en Wijk 16 1 – ontmoetten elkaar in de polder. Wijk 16 won met 4 – 6 waardoor team 1 dit seizoen voor het eerst op een niet-degradatieplaats staat: plaats vijf.

Met nog een wedstrijd te spelen in de eerste ronde ziet de stand er als volgt uit:
TT Zwolle 4         6 - 38
Swift (D) 1         6 - 36
De Toekomst 3       6 - 34
Blauw-Wit 3         6 - 33
Kampenion 1         6 - 31
Wijk 16 1           6 - 30
Emmeloord 1         6 - 26
Trias 2             6 - 12

De teams staan dus erg dichtbij elkaar. Op papier kan team 1 zich zelfs nog plaatsen voor de promotiegroep. Maar gezien het programma in de laatste ronde is die kans niet al te groot.
Dat programma ziet er namelijk als volgt uit:
Wijk 16 1       - De Toekomst 3
Kampenion 1     - Swift (D) 1
TT Zwolle 4     - Emmeloord 1
Blauw-Wit 3     - Trias 2

Kampenion en Wijk 16 hebben vrijwel vergelijkbare thuiswedstrijden, terwijl Emmeloorders de lastige uitwedstrijd tegen koploper TT Zwolle 4 voor de boeg hebben. Blauw-Wit 3 ontvangt de vrijwel zekere degradant Trias 2 en blijft team 1 mede daarom normaal gesproken voor.
Het lijkt dan ook vrijwel zeker dat Kampenion samen met Wijk 16, Emmeloord en Trias 2 in de degradatiegroep moet uitkomen. In dat geval speelt het nog thuis tegen Wijk 16 en Trias 2 en gaat het op bezoek bij Emmeloord. Dit biedt voor team 1 zeker perspectieven om handhaving veilig te stellen, ook al lijkt het meer en meer zeker te worden dat ook de nummer zes aan het eind van het seizoen degradeert. In de afgelopen week namelijk zag Trias 1 zich genoodzaakt zich terug te trekken uit de 3e divisie. Dit betekent normaliter automatisch degradatie en dat is zeer spijtig, want anders zou het zich zonder al te veel problemen hebben gehandhaafd.  Heel sneu. In een andere poule in de 3e divisie staat Entac 1 al vrijwel zeker als degradant vast. Tel daarbij op dat ook De Toekomst 1 nog niet veilig is en het ongunstige scenario is compleet.
Team 1 heeft de situatie gelukkig nog wel grotendeels in eigen hand. Maar het worden vrijwel zeker nog spannende weken.
Komende vrijdag ontvangt team 1 Swift (D) 1 uit Deventer.


1e klasse Kampenion 2   - TT Zwolle 5     4 – 6
Ralph Trip 2, Dick Hoekman 1 en Gertjan Wessels 1

Team 2 ontving afgelopen vrijdagavond titelkandidaat TT Zwolle 5. Het speelde met Ralph Trip, Gertjan Wessels en Dick Hoekman. De Zwollenaren deden het met René Ebeling. Hilko Appels en Roelof Buschgens.

Beide teams maakten er een leuke wedstrijd van die enkele verrassende zeges te zien gaf. Zo won Ralph in straight games van Ebeling en ook Dick wist Ebeling te verslaan, zij het ‘in vieren’. Ralph wist ook van Buschgens te winnen en datzelfde deed Gertjan. Aan Zwolse kant bleek Appels duidelijk te sterk. Hij kwam nauwelijks in de problemen. Aan het eind van de avond stond er dan ook een 4 – 6 nederlaag op het wedstrijdformulier en ik had het idee dat de spelers van team 2 daar vrede mee hadden. Ook in Zwolle werd het 6 – 4 voor de Zwollenaren, maar toen bleef Gertjan ongeslagen.

Met die vier punten neemt team 2 zelfs nog wat verder afstand van de degradatieplaatsen, want nummer laatst Trias 4 won met liefst 8 – 2 van nummer voorlaatst Olst 1. En zo is Olst 1 inmiddels de grootste kandidaat voor de tweede degradatieplaats en dat terwijl het na drie wedstrijden nog bovenaan stond. Het kan verkeren.
Team 2 gaat komende vrijdag in Mariënheem op bezoek bij koploper Effect 1 dat evenveel punten heeft verzameld als TT Zwolle 5.


2e klasse Wijhe 1   - Kampenion 3     8 – 2
Niels Alberts 1 en Nick Kuipers 1; inv. Pascal Bruins 0

Team 3 kende afgelopen vrijdag opnieuw personele problemen. Jackie van der Meulen en Danny Visscher waren om uiteenlopende redenen niet beschikbaar. Niels Alberts en Nick Kuipers zochten dan ook een invaller, liefst met een auto. Het eerste lukte, het tweede niet. Pascal Bruins (15 jaar) viel namelijk in en die mocht de auto van pa niet lenen. Tegenstander Wijhe 1 speelde met Jeroen Diepenbroek, Rik Berenschot en Harm Rekers.

Het is jammer dat team 3 personele problemen kende. Wilde het namelijk nog een klein kansje maken om het 2e klasserschap met tenminste een seizoen te verlengen, dan moest deze wedstrijd ruim worden gewonnen. Dat zat er nu niet in. Het verschil was over het algemeen te groot. Nick en Niels wisten beiden van Rekers te winnen, maar daarmee was de Kamper koek op. Alleen de partij van Niels tegen Berenschot – de tweede van de avond – ging heel nipt verloren, maar in de andere partijen lagen er geen winstkansen. Dus is het terecht dat Wijhe dit seizoen boven team 3 eindigt. Pascal speelde prima mee, maar kwam nog tekort. Dat is geen schande natuurlijk. Team 3 kan de resterende wedstrijden gebruiken om zich al vast te richten op het volgend seizoen.
Komende vrijdag ontvangt team 3 nummer laatst TT Zwolle 9.


3e klasse Kampenion 4   - Dronten ’74 2     3 – 7
Jaap van Putten 2 en inv. Marco Ilbrink 1; inv. Mattias Beimers 0

Op team 4 rust (ook) dit jaar weinig zegen. In het weekend ervoor liet Theo Hogenhorst mij weten dat het de verwachting was dat het team voor het eerst sinds weken compleet kon aantreden: Hans van den Berg, Arie Hup en Jaap van Putten zouden spelen. Mocht een van hen alsnog niet kunnen, dan zou hij het weer proberen. Op de avond zelf speelde team 4 met twee invallers (!). Arie werd maandagavond opgenomen in het ziekenhuis, Hans ging op de speeldag door zijn rug en Theo durfde het niet aan om een hele wedstrijd te spelen.

Jaap werd ’s avonds vergezeld door Marco Ilbrink – die ook met het eigen team 6 in actie kwam – en Mattias Beimers (team 7). Tegenstander Dronten ’74 2 speelde met Geoffry Helmer, Rick Holwerda en Gerard Soede.

Natuurlijk kon team 4 in deze opstelling geen aanspraak maken op de overwinning. Toch behaalde het met een 3 – 7 nederlaag een maximaal resultaat. Jaap won twee partijen – tegen Holwerda en Soede – in vijven en Marco won (tegen Soede) een partij in drieën. Mattias kwam niet in de buurt van overwinning, maar dat mocht ook niet van hem worden verwacht. Theo kwam – samen met Jaap – in het dubbelspel in actie, maar Helmer en Holwerda bleken te sterk.
Er zat dus niet meer in deze avond. Team 4 is opnieuw bezig aan een ongelukkig seizoen en dat terwijl het dit seizoen nog vrij aardig begon. Dat goede begin duurde precies drie wedstrijden. Heel jammer, maar je doet er weinig aan. Geluk bij een ongeluk is dat het zich voorlopig nog niet druk hoeft te maken over degradatie.
Met Arie gaat het inmiddels naar omstandigheden vrij goed, maar komende week moet hij in het ziekenhuis nog onderzoeken ondergaan.
Team 4 gaat as. vrijdag op bezoek bij de ongenaakbare koploper: Leogang 1.


3e klasse Kampenion 5   - Wezep 1     10 – 0
Marijke Kramer 3, Jan Ringenier 3, Simon vd Woude 3 en dubbel 1

Team 5 is bezig aan een prima seizoen. Het kwam al zesmaal in actie en won vijf van de zes wedstrijden ruim. Alleen in de ontmoeting met concurrent Smash ’70 8 leed het een (wat geflatteerde) nederlaag. Afgelopen vrijdag kwam nummer laatst Wezep 4 op bezoek. Namens team 5 speelden Simon van der Woude, Marijke Kramer en Jan Ringenier. De Wezepers brachten Kevin Hertsenberg, Gert-Jan Doorneweerd en William van Unen mee.

Het lijkt een cliché, maar het was voor team 5 zaak een heel ruime zege te behalen om zodoende met een goede uitgangspositie te kunnen beginnen aan de topper van volgende week: de uitwedstrijd tegen Smash ’70 8. Dat moest mogelijk zijn, want de eerste wedstrijd in Wezep leverde team 5 – dat toen met invaller Pascal Bruins speelde – een maximale zege op.

Team 5 speelde een goede wedstrijd. Het was een typische ontmoeting tussen een promotie- en degradatiekandidaat. In het begin van de partijen gaven de Wezepers over het algemeen prima tegenstand, maar de spelers van team 5 konden dan vaak iets extra’s brengen. Vervolgens ging de winst dan toch nog vrij eenvoudig naar de Kamper spelers. Dit patroon zag je regelmatig terug in de partijen. Bij een voorsprong van 9 – 0 leek Gert-Jan Doorneweerd dat patroon te doorbreken in zijn partij tegen Simon. Hij nam een 1 – 2 voorsprong waarna Simon de vierde game overtuigend naar zich toetrok. In de vijfde game was Doorneweerd tot de wissel (3 – 5 voorsprong) de betere speler. Daarna wist Simon de partij nog te doen kantelen en trok hij de game en de partij met 11 – 6 naar zich toe.

Zo behaalde team 5 inderdaad een heel ruime – want maximale – zege. En dat is een mooie opsteker in aanloop naar de topper van volgende week. Smash ’70 8 won keurig met 2 – 8 bij Harderwijk 3, maar het zag de achterstand op team 5 oplopen tot 10 punten. Het heeft daarbij wel een wedstrijd minder gespeeld. Een heel belangrijke wedstrijd dus komende week. Als team 5 die wedstrijd niet verliest, is het titelkandidaat nummer 1. Toch moeten de spelers komende vrijdag niet spelen om niet te verliezen. Dat werkt niet in tafeltennis. As. vrijdag speelt team 5 dus de topper in Hattem tegen Smash ’70 8.


4e klasse Kampenion 6   - TT Zwolle 13     5 – 5
Inv. Martijn Haanappel 2, inv. Alice Ringenier 2 en Marco Ilbrink 1

Het was een bijzondere avond in de zaal afgelopen dinsdag. Team 4 speelde – als hiervoor vermeld – met twee invallers. Datzelfde deed team 6. Harm Bosman was nog niet beschikbaar (binnenkort gelukkig weer wel) en ook Jeroen Heldoorn zat lastig. Daarom kreeg Marco Ilbrink deze avond gezelschap van Alice Ringenier (team 8) en Martijn Haanappel (team 7). Tegenstander TT Zwolle 13 trad aan met Mieke de Haard, Henk Harms en Eddy Huberts.

Het was jammer dat team 6 met twee invallers moest spelen, want tegenstander TT Zwolle 13 stond laatste; het had negen punten achterstand op team 6. Via een ruime nederlaag kon de voorsprong van team 6 behoorlijk slinken. Maar Alice en Martijn vielen prima in en pakten samen keurig vier punten; beiden twee. Marco – die deze avond dus twee wedstrijden speelde – kwam niet verder dan een zege, maar daar heeft de vermoeidheid ongetwijfeld aan bijgedragen.

Team 6 houdt nummer laatst TT Zwolle 13 dus letterlijk en figuurlijk op afstand en dat is een knappe prestatie met twee invallers. Complimenten aan Martijn en (vooral) Alice.
Team 6 gaat op maandag al op bezoek bij DTV ’84 4.


5e klasse Kampenion 7   - Wham 3     9 – 1
Mattias Beimers 3, Henny Boxman 3 en Martijn Haanappel 3

Voor team 7 stond afgelopen vrijdag een heel belangrijke (thuis)wedstrijd op het programma. Die tegen concurrent Wham 3. Vooraf was het verschil drie punten in het voordeel van team 7.

In de aanloop naar de wedstrijd kreeg team 7 een kleine teleurstelling te verwerken toen bleek dat Anne van der Haar niet helemaal fit was. Gelukkig kon Mattias zijn plaats innemen. Henny Boxman en Martijn Haanappel waren wel beschikbaar. Tegenstander Wham 3 speelde in de vertrouwde samenstelling met Harald de Graaf, Hans Klein en Alfred Hengeveld.

In de eerste partij opende Mattias namens team 7. Opvallend dat juist de Benjamin de spits moest afbijten. Wilden / durfden Henny en Martijn niet? Of blaakte Mattias van het zelfvertrouwen? Hoe dan ook, Mattias speelde een prima partij tegen De Graaf. Hij blokte sterk en was dwingend met (vooral) de backhand. De eerste game ging nog verloren, maar daarna won hij drie games op rij en bracht hij zijn team op voorsprong.In de tweede partij maakte Henny in zijn partij tegen Klein net wat minder fouten dan zijn tegenstander. Dat was in iedere game het geval waardoor Henny een 3 – 0 zege boekte.Martijn speelde vervolgens tegen Hengeveld drie spannende games waarna het 2 – 1 stond. In de vierde game wist hij het verschil te maken doordat zijn harde aanval beter doorkwam. En dus stond team 7 na de eerste enkelpartijen op een 3 – 0 voorsprong.Het dubbel was de eerste echt spannende partij. De eerste vier games gingen over en weer naar team 7 en Wham. In de vijfde game ‘pleegde Wham trendbreuk’, want zij sleepten de beslissende game er met 8 – 11 uit. De gasten uit Nieuwleusen kwamen dus ietsje dichterbij: 3 – 1.

Na het dubbel bleek ook De Graaf niet vast genoeg om het Henny echt lastig te maken. Laatstgenoemde had aan drie games genoeg om de marge van drie te herstellen.Mattias speelde hierna zijn tweede partij, nu tegen Hengeveld. Die partij leek veel op zijn eerste tegen De Graaf. Mattias verloor de eerste game ruim, maar kwam daarna beter in zijn spel en won heel knap drie games op rij. En zo stond het dus 5 – 1. Daarna was het de beurt aan Martijn en Klein. Martijn had het twee games erg moeilijk. Klein speelde het slim en gaf Martijn niet de kans om zijn mokerslagen in stelling te brengen. De derde game bleek cruciaal. Beide kregen gamepunten, maar het was uiteindelijk Martijn die het gelukkigst was: 13 – 11. In de vierde game kwam Martijn beter en beter in zijn spel en wist hij afstand te nemen. De vijfde game was weer heel spannend en net als in de derde game was Martijn het gelukkigst: 12 – 10. En zo ging ook de tweede serie enkelspelen alle naar team 7.

Toen leek er iets te breken bij de spelers van Wham 3. En dat is ook wel te begrijpen. In de resterende drie enkelspelen kwamen Henny, Martijn en Mattias niet meer ‘ in gevaar’. Henny won zijn partijen in drieën, terwijl Martijn en Mattias een game meer nodig hadden.

Een prachtige 9 – 1 overwinning dus voor team 7 dat de tegenstander op een achterstand van elf punten zette. Zonder de prestatie van Henny en Martijn te kort te willen doen, is vooral het optreden van Mattias knap. In Nieuwleusen won hij een partij. De avond voor de thuiswedstrijd ‘werd hij opgetrommeld’ en vervolgens wint hij doodleuk zijn drie enkelpartijen. Heel knap.

Door de ruime zege is Nevanco 1 nu de nieuwe nummer twee. Het volgt op negen punten. En laat dit nu as. donderdag in Hasselt de komende tegenstander zijn! Als team 7 die wedstrijd niet verliest, dan kunnen de kampioensbloemen bijna worden besteld.


5e klasse Heino 8   - Kampenion 8     5 – 5
Gerard Wessels 2, Alice Ringenier 1, Jentine Ringenier 1 en dubbel 1

Team 8 toog vrijdagavond naar de fraaie accommodatie van Heino om tegen het achtste team van die vereniging aan te treden. Het speelde met Alice Ringenier, Jentine Ringenier en Gerard Wessels. Heino 8 trad aan met Mike Klink, Carlinda Fuselier en Johan Lute.

Team 8 ging prima van start, want na het dubbel stond het met 1 – 3 voor. Gerard (tegen Klink) en Alice (tegen Fuselier) wonnen hun partij eenvoudig. Jentine had weinig kans tegen Lute. In het dubbel maakten Alice en Gerard aan de ene en Klink en Lute aan de andere kant er een heel spannende partij van. De gamestanden 15 – 13, 14 – 16, 3 – 11, 11 – 7 en 9 – 11 zeggen wat dat betreft genoeg. De winst ging dus nipt naar team 8. Na het dubbel kon team 8 die voorsprong niet vast houden, hoewel Gerard die eerst nog wist te vergroten tot 1 – 4. Gerard had daar wel de volle vijf games voor nodig. Via nederlagen van Jentine (tegen Klink) en Alice (tegen Lute) stond het 3 – 4 waarna Jentine tegen Fuselier de marge weer op twee bracht. Die voorsprong wist team 8 helaas niet vast te houden. Gerard verloor nipt van Lute, terwijl Alice het hoofd moest buigen voor Klink. Toch is een 5 – 5 gelijkspel geen gek resultaat.

Naderhand werd bekend dat het met die uitslag drie punten is uitgelopen op concurrent Nevanco 2 waardoor de voorsprong nu zes punten bedraagt. As. vrijdag speelt team 8 een thuiswedstrijd tegen DTV ’84 6.


Vrij aardige resultaten dus in week 11. Vooral de teams 1, 5 en 7 deden – zoals vermeld – goede zaken. En datzelfde geldt eigenlijk ook voor team 8, ook al kwam het dan niet tot winst. Komende week komen alle teams weer in actie. Laten we hopen dat er dan minder invallers nodig zijn.


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion