Alle seniorenteams kwamen in week 12 in actie. Een aantal teams speelde een belangrijke wedstrijd, met name de teams 1, 5 en 7. Team 1 slaagde voor het examen en begint nu aan de vervolgopleiding. De teams 5 en 7 zakten, maar hebben nog een herkansing. De balans viel deze week (nipt) negatief uit met drie zeges, een puntendeling en vier nederlagen. Ik neem de wedstrijden weer met je door.2e div. Oost Kampenion 1  - Swift (D) 1      6 – 4
Ton Ringenier  3, Gerben Wolterink 2 en Jordy ten Have 1

Team 1 speelde de laatste wedstrijd van de eerste competitieronde. Zoals bekend komt het in een poule van 8 teams uit waarin de teams elkaar eenmaal ontmoeten. Dan wordt de tussenbalans opgemaakt en gaan de nummers 1 t/m 4 naar de promotiegroep en de nummers 5 t/m 8 naar de degradatiegroep. In beide groepen ontmoeten de teams elkaar dan nog eenmaal en wel contra aan de eerste ontmoeting. Speelde men toen thuis, dan nu uit en omgekeerd.

Team 1 had nog een minieme kans om de promotiegroep te bereiken, maar dan moest het sterke Swift (D) 1 met ruime cijfers worden verslagen en moest het ook op andere tafels wat meezitten. Team 1 speelde opnieuw met Ton Ringenier, Gerben Wolterink en Jordy ten Have. Tegenstander Swift (D) 1 deed het met de broers Pedro en Gerlof van den Heuvel en Kevin van Zoelen.

De eerste vier partijen werden alle in drie games beslist. Ton was te sterk voor Pedro vd Heuvel, terwijl Gerben Van Zoelen de baas was. Jordy kwam tekort tegen de sterke Gerlof vd Heuvel en in het dubbel hadden Gerben en Ton weinig kans tegen Van Zoelen en Gerlof vd Heuvel. En dus stond het 2 – 2.

Na het dubbel was Gerben het gelukkigst tegen Pedro vd Heuvel na een 1 – 2 achterstand en 12 – 10 winst in de vijfde game. Vervolgens was Ton in de strijd der kopmannen duidelijk de betere van Gerlof vd Heuvel; Ton had slechts drie games nodig. Jordy bracht de voorsprong op drie punten door Van Zoelen in vijven te verslaan: 5 – 2.

Gerben legde het in de achtste partij af tegen de sterke Gerlof vd Heuvel, terwijl Jordy daarna nipt het hoofd moest buigen voor diens broer Pedro. In de laatste partij van de avond stelde Ton de winst veilig door Van Zoelen met 3 – 1 te verslaan. Team 1 won de wedstrijd met 6 – 4 en dat betekende de vijfde zege in successie.

Uiteindelijk kwam team 1 drie punten tekort voor een plaats in de promotiegroep. Die punten heeft het in de eerste twee wedstrijden ‘laten liggen’. Met 39 punten behaalden Blauw-Wit 3 en De Toekomst 3 twee puntjes meer dan team 1 en laat team 1 nu die beide concurrenten in de eerste twee wedstrijden hebben ontmoet. Tegen Blauw-Wit 3 leed het een 3 – 7 nederlaag en tegen De Toekomst zelfs een maximale nederlaag. En in wedstrijden tegen de concurrenten tellen de punten altijd dubbel. Jammer dat team 1 in die wedstrijden door omstandigheden met een invaller uit team 3 (2e klasse) moest spelen. Maar laten we het positief benaderen: na twee wedstrijden waren we bang dat team 1 in zwaar degradatiegevaar zou komen door de valse start met slechts 3 punten. Voorlopig heeft het direct degradatiegevaar afgewend. In de resterende vijf wedstrijden behaalde het 34 punten.

Als het definitief zou zijn dat alleen de nummers 7 en 8 degraderen, dan was handhaving al vrijwel een feit geweest. De voorsprong op nummer 7 Emmeloord bedraagt namelijk 10 punten. Maar de kans is vrij groot dat ook een van de nummers zes uit de beide poules in de 2e divisie Oost moet degraderen, omdat er vrijwel zeker twee teams uit de landelijke competitie naar de afdeling Oost degraderen.

De stand na zeven wedstrijden luidt als volgt:
TT Zwolle 4           7 - 49
Swift (D) 1           7 - 40
Blauw-Wit 3           7 - 39
De Toekomst 3         7 - 39
----------------------------
Kampenion 1           7 - 37
Wijk 16 1             7 - 33
Emmeloord 1           7 - 27
Trias 2               7 - 16

Bij deze stand hoort nog een kleine toelichting. De uitslag van de wedstrijd TT Zwolle 4 - Wijk 16 1 is namelijk gewijzigd van 7 – 3 in 9 – 1, omdat bij Wijk 16 een speler meedeed die ook in de afdeling Gelre actief is. Het afdelingscompetitiereglement geeft aan dat een speler bij twee verenigingen uit verschillende afdelingen mag spelen, maar beide teams mogen niet uitkomen in de hoogste twee klassen. Zoals bekend speelt Wijk 16 in de afdeling Oost in de op een na hoogste klasse. Voor Wijk 16 1 is dit natuurlijk wrang, maar TT Zwolle 4 en team 1 spinnen garen bij deze situatie. De Zwollenaren kunnen de titel nauwelijks nog ontgaan, terwijl team 1 met een voorsprong van vier punten op Wijk 16 1 aan de promotiegroep begint.

Team 1 komt nog driemaal in actie; het speelt twee thuiswedstrijden en een uitwedstrijd. Op vrijdag 1 april ontvangt het Trias 2, op zaterdag 9 april gaat het op bezoek bij Emmeloord 1 en op vrijdag 15 april ontvangt het Wijk 16 1.
As. vrijdag ontvangt team 1 dus Trias 2.


1e klasse Effect (M) 1  - Kampenion 2      6 – 4
Ralph Trip 2 en Gertjan Wessels 2; Dick Hoekman 0

Team 2 ging vrijdagavond in Mariënheem op bezoek bij koploper Effect (M) 1. Het deed dat met Ralph Trip, Gertjan Wessels en Dick Hoekman. Effect speelde met Rob Bertholee, Henk Kuiper en Paul Rouhof.

Effect is een lastig te bestrijden team, want het heeft in Bertholee een wel erg sterke kopman. In zijn eentje is hij vrijwel wekelijks goed voor driedriekwart punt. Alleen in de eerste competitiewedstrijd moest Bertholee Bas de Vries feliciteren; alle andere wedstrijden leverden winst op. En vaak eenvoudig. Ook in het dubbel is het aandeel van Bertholee heel groot. Ik denk dat hij in de 1e divisie Oost goed zou meekomen.

Afgelopen vrijdag was het niet anders. Bertholee won zijn drie enkelspelen zonder een game te hoeven af te staan. Ook in het dubbel wonnen Bertholee en Rouhof in straight games van Gertjan en Ralph, al was het telkens met twee punten verschil.De spelers van team 2 moesten de punten dus tegen Kuiper en Rouhof pakken. Gertjan en Ralph slaagden daarin, want zij wonnen beide partijen vrij eenvoudig. Dick had geen geweldige avond en bleef helaas puntloos. Team 2 leed daarmee een 6 – 4 nederlaag. Het staat op een gedeeld derde plaats met Smash-In 1. De afstand naar de nummers 1 en 2 is vrij groot, terwijl de marge naar de degradatieplaatsen voldoende lijkt.
Komende vrijdag ontvangt team 2 Olst 1.


2e klasse Kampenion 3  - TT Zwolle 9      8 – 2
Jackie vd Meulen 3, Niels Alberts 2, Danny Visscher 2 en dubbel 1

Team 3 (vijfde) ontving nummer laatst TT Zwolle 9. Het speelde met Niels Alberts, Danny Visscher en Jackie van der Meulen. De Zwollenaren brachten Sjoerd van den Akker, Kevin Lieuw-On en Jos de Munnik mee.

Het werd een wat vreemde wedstrijd. In de openingspartij verloor Niels kansloos van Van den Akker. Daarna pakte team 3 drie punten op rij waarna ook Danny niet veel had in te brengen tegen Van den Akker. En dus stond het zomaar 3 – 2. In de resterende vijf partijen gaf team 3 echter geen punt meer af. Onder meer via twee gewonnen vijfpitters: Danny tegen De Munnik en Jackie tegen Van den Akker. Dat betekende dat team 3 een ruime 8 – 2 overwinning boekte.

Zo is team 3 bezig aan een vreemde competitie. Het komt – mede doordat kopman Jackie niet vaak in actie kwam – tekort tegen de nummers 1 t/m 4 en het is te sterk voor de nummer laatst. Helaas degraderen aan het eind van het seizoen twee teams en het is vrijwel zeker dat team 3 er daar een van is. Heel jammer, want de jonge gasten Danny, Nick en Niels kunnen zeker naar dit niveau toegroeien en stabiele 2e klassers worden.
Team 3 gaat komende vrijdag op bezoek bij Smash ’70 5.


3e klasse Leogang 1  - Kampenion 4      4 – 6
Theo Hogenhorst 3, Jaap van Putten 2 en inv. Jan Ringenier 1

Team 4 speelde afgelopen vrijdag in Nunspeet tegen koploper Leogang 1. Ook nu had het personele problemen, want alleen Theo Hogenhorst en Jaap van Putten waren beschikbaar. Jan Ringenier (team 5) completeerde het team. De koploper speelde met Johan Wiebenga, Koos Dorst en Rin van Dijk.

Het begin van de wedstrijd was voor Leogang. Weliswaar versloeg Theo tegenstander Wiebenga, maar vervolgens gingen drie punten op rij naar Leogang. Jan had geen vat op de service van Dorst en Jaap kon de concentratie niet voldoende vast houden om het lastige materiaal en spel van Van Dijk te bestrijden. In het dubbel onderlagen Jaap en Jan de tegenstanders Dorst en Van Dijk waardoor Leogang op 3 – 1 kwam.
Via zeges van Jaap (op Wiebenga) en Theo (op Dorst) stond het weer gelijk. Jan was vervolgens kansloos tegen Van Dijk waardoor de koploper weer een voorsprong nam: 4 – 3. De verrassing zat echter in de staart van de wedstrijd. Eerst was Jaap in drie spannende games de meerdere over Dorst en daarna had Theo wel het antwoord op het materiaal en spel van Van Dijk. Met driemaal 8 – 11 won Theo de strijd met het batje daar waar Van Dijk duidelijk op punten met het mondje won. In de laatste partij leek Wiebenga zijn team langszij te brengen, maar Jan ontsnapte na 1 – 2 en een 7 – 3 achterstand in de vijfde game. Hij won de game nog met 12 – 14 en bezorgde team 4 daarmee een nipte overwinning op koploper Leogang 1: 4 – 6. Theo bleef knap ongeslagen, Jaap pakte keurig twee punten en Jan – die niet in goeden doen was – snoepte nog een puntje mee.
Het is jammer dat team 4 (ook) dit seizoen wordt geplaagd door personele problemen. Anders had het koploper Leogang dit seizoen wat lastiger kunnen maken.
As. dinsdag ontvangt team 4 Smash ’70 9.


3e klasse Smash ’70 8  - Kampenion 5      6 – 4
Simon vd Woude 2, Marijke Kramer 1 en Marcel Makkink 1

Team 5 speelde vrijdagavond de belangrijke wedstrijd tegen concurrent Smash ’70 8 in Hattem. Vooraf had team 5 een voorspong van tien punten, maar had het wel een wedstrijd meer gespeeld. Als het niet zou verliezen, zou het titelkandidaat nummer 1 zijn.

Team 5 speelde met Marcel Makkink, Simon van der Woude en Marijke Kramer. De Hattemers brachten Bert Mensink, Kevin Halfwerk en Guido Tijssen achter de tafel.

Vanaf de eerste partij liepen de spelers van team 5 achter de feiten aan. Marcel verloor in de openingspartij in vieren van Mensink. Daarna had Simon zeker winstkansen tegen Halfwerk, maar laatstgenoemde won de beslissende game met 11 – 8. Marijke bracht haar team terug in de wedstrijd via een keurige 0 – 3 zege op Tijssen.In het dubbel namen Marcel en Simon een 1 – 2 voorsprong, maar zij moesten alsnog het hoofd buigen. En dus stond Smash ’70 8 op een 3 – 1 voorsprong.
Na het dubbel bleek Halfwerk te sterk voor Marcel waarna Marijke sterk terug kwam na een 2 – 0 achterstand tegen Mensink. De games drie en vier gingen ruim naar Marijke, maar helaas was de beslissende nipt voor Mensink: 11 – 9. En zo stond het 5 – 1 in Hattems voordeel. Simon verkleinde die achterstand door een eenvoudige overwinning op Tijssen. Halfwerk echter herstelde die marge van vier weer door Marijke in vieren te verslaan: 6 – 2. Marcel bracht zijn team ietsje dichterbij door een 0 – 3 zege op Tijssen die deze avond dus puntloos bleef. In de laatste partij van de avond speelden Mensink en Simon tegen elkaar. De eerste game ging nog nipt naar Mensink, maar vervolgens won Simon drie games op rij. Het was de beste partij van Simon deze competitie en het was pas de tweede verliespartij van Mensink dit seizoen.

Een 6 – 4 nederlaag dus voor team 5. En hoewel de drie vijfpitters alle naar Smash ’70 8 gingen, moeten we zo reëel zijn om te stellen dat er deze avond ook niet meer inzat voor team 5. Na tussenstanden van 5 – 1 en 6 – 2 mogen de spelers van team 5 de handen nog dichtknijpen. De voorsprong van team 5 bedraagt nu nog acht punten waarbij het dus al een wedstrijd meer heeft gespeeld. Bovendien is het onderlinge resultaat in Hattems voordeel. Smash ’70 8 is nu licht favoriet voor de titel, al is team 5 nog niet helemaal uitgeschakeld. Het blijft spannend in de drie laatste speelrondes.
Komende week is team 5 vrij, terwijl Smash ’70 8 nummer laatst Bosman Wezep 4 ontvangt.


4e klasse DTV ’84 4  - Kampenion 6      5 – 5
Inv. Martijn Haanappel 3, Jeroen Heldoorn 1 en Marco Ilbrink 1

Team 6 ging maandagavond al in Dalfsen op bezoek bij DTV ’84 4. Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink kregen ditmaal gezelschap van Martijn Haanappel (team 7). Bij DTV ’84 4 kwamen Arjan ten Kate, Nienke van der Vegt en Willemien van Oenen in actie.

Het werd een aardige wedstrijd waarin invaller Martijn van zich deed spreken. Na het dubbel stond het 2 – 2. Jeroen (tegen Van der Vegt) en Martijn (tegen Van Oenen) wonnen hun eerste wedstrijd, terwijl Marco (tegen Ten Kate) zijn wedstrijd verloor. In het dubbel verloren Jeroen en Marco nipt van Van Oenen en Van der Vegt.Na het dubbel won Marco van Van der Vegt waarna Martijn Ten Kate versloeg. Jeroen was vervolgens kansloos tegen Van Oenen. In de laatste drie partijen wist alleen Martijn nog tot winst te komen. Hij won in straight games van Van der Vegt. Marco (tegen Van Oenen) en Jeroen (tegen Ten Kate) kwamen niet in de buurt van een overwinning.Team 6 kwam dus tot een puntendeling: 5 – 5 en het mag Martijn daarvoor heel dankbaar zijn. Martijn liet zien toe te zijn aan en klaar te zijn voor de 4e klasse.
Komende dinsdag ontvangt team 6 Smash-In 3.


5e klasse Nevanco 1  -  Kampenion 7      8 – 2
Henny Boxman 1 en Martijn Haanappel 1; Anne vd Haar 0

Team 7 deed vorige week goede zaken via een 9 – 1 zege op de nummer twee Wham 3. Afgelopen donderdag ging het in Hasselt op bezoek bij Nevanco 1, de nieuwe nummer twee. Het speelde met Martijn Haanappel, Anne van der Haar en Henny Boxman. Nevanco deed het met Gerrit Michel, Tiemen Lok en Abel Gelling.

Dat de ene wedstrijd de andere niet is, ondervond team 7 afgelopen donderdagavond. Thuis won het ruim van deze tegenstander: 7 – 3. Maar uit werd het een heel ander verhaal. Aan het begin ging het al mis. Na het dubbel namelijk stond er een veelzeggende 4 – 0 achterstand op het wedstrijdformulier. En op die achterstand viel niet zoveel af te dingen, al verloor Martijn in de openingspartij nipt van Michel: 11 – 9 in de vijfde game.Na het dubbel waren er drie vijfpitters op rij; twee daarvan gingen naar Nevanco. Martijn wist de eerste daarvan – tegen Lok – in zijn voordeel te beslissen. Twee partijen later stond het echter wel 6 – 1 voor Nevanco 1. In de drie resterende partijen wist alleen Henny tot winst te komen. Net als Martijn versloeg hij Lok. Martijn (tegen Gelling) en Anne (tegen Michel) verloren helaas hun laatste partijen. Dus liep team 7 tegen een ruime 8 – 2 nederlaag aan, de eerste van het seizoen. Opgemerkt moet nog worden dat Anne weinig ritme had, omdat hij enige tijd niet helemaal fit was.

Door die nederlaag – en de 10 – 0 zege van Wham 3 op Smash ’70 16 – is de spanning weer terug bovenin de poule:
Kampenion 7          7 – 52
Wham 3               7 – 49
Nevanco 1            7 – 49

Team 7 heeft de titelkansen nog wel in eigen hand. De beide concurrenten ontmoeten elkaar namelijk nog in de laatste wedstrijd in Hasselt. Het is wel zaak om de resterende drie wedstrijden tegen ‘de wat mindere goden’ geconcentreerd in te gaan. Als de spelers in die wedstrijden naar de mogelijkheden spelen, dan is team 7 nog steeds de belangrijkste titelkandidaat.
Komende vrijdag gaat team 7 op bezoek bij TT Zwolle 15.


5e klasse Kampenion 8  - DTV ’84 6      0 – 10
Alice Ringenier 0, Jentine Ringenier 0 en Gerard Wessels 0

Team 8 ontving afgelopen vrijdag het geroutineerde DTV ’84 6 uit Dalfsen. Alice Ringenier, Jentine Ringenier en Gerard Wessels namen het op tegen Jacques den Haan, Gerard Ekkelenkamp en Peter Matenaar.

Het werd een kansloze wedstrijd voor de spelers van team 8. De Dalfsenaren waren simpelweg te ervaren en te goed. Alleen in de eerste partij van de avond lagen er enige winstkansen. Alice verloor in vijven van Den Haan. Daarna wisten de Kampenaren in totaal nog maar twee games te pakken. Team 8 leed dan ook een kansloze 0 – 10 nederlaag. Veel meer is ook niet te melden over de wedstrijd. Concurrent Nevanco 2 liep twee punten in na een 2 – 8 nederlaag tegen koploper Hoonhorst 3. Kortom, het was voor team 8 een week om snel te vergeten.
As. vrijdag speelt team 8 in Hattem tegen Smash ’70 14.


Een nipte negatieve balans dus in week 12. Team 1 won opnieuw en gaat – net als vorig seizoen – als hoogstgeplaatst team de degradatiegroep in. De teams 5 en 7 zakten voor het examen, maar krijgen nog een herkansing. Daarbij liggen de papieren wat gunstiger voor team 7 dan voor team 5. Komende week komen zeven van de acht teams in actie. Daarvan hoop ik weer verslag te doen.


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion