In week 13 kwamen zeven van de acht teams in actie. Team 5 was vrij. Het werd een redelijke week voor de seniorenteams van Kampenion. De teams 1, 2, 6 en 7 deden goede zaken. Maar ook team 8 liep – ondanks een nipte nederlaag – uit op de concurrent. En zelfs het niet spelende team 5 kreeg aardige berichten vanuit Hattem. De balans: viermaal winst en driemaal verlies. Goed om te vermelden is verder dat Gerard Palland (team 4) en Harm Bosman (team 6) hun rentree maakten in competitieverband.slapen2e div. Oost Kampenion 1  - Trias 2       9 – 1
Ton Ringenier  3, Gerben Wolterink 3, Jordy ten Have 2 en dubbel 1

Team 1 is als vijfde geëindigd in het eerste deel van de competitie en het speelt daardoor net als vorig seizoen in de degradatiegroep. Daarin speelt het nog drie wedstrijden. Eerst thuis tegen nummer laatst Trias 2, dan op zaterdag 9 april uit naar Emmeloord 1 en tenslotte op vrijdag 15 april thuis tegen Wijk 16 1.

Afgelopen vrijdagavond ontving het dus nummer laatst Trias 2. Team 1 speelde weer met Ton Ringenier, Jordy ten Have en Gerben Wolterink. De gasten uit Twello deden het met J. Krijt, R. Havekes en F. Wijnhout.

Het was zaak een ruime overwinning te behalen omdat de concurrenten Wijk 16 1 en Emmeloord 1 tegen elkaar de nodige punten konden laten liggen. Ton, Jordy en Gerben leken van dat belang doordrongen, want zij speelden een geconcentreerde wedstrijd. Na het dubbel stond het 4 – 0, daar waar het ook 3 – 1 had kunnen staan. In de derde partij namelijk had Gerben lange tijd onvoldoende grip op het spel en materiaal van Wijnhout. De eerste twee games gingen ruim naar Wijhout en ook in de derde game stond hij er lange tijd goed voor. Gerben krabbelde echter punt voor punt terug en sleepte die game er nog uit. Vervolgens won hij ook de games vier en vijf, al kostte dat de nodige moeite.
Ton (tegen Krijt) en Jordy (tegen Havekes) wonnen hun partijen overtuigend en beiden wonnen samen ook vrij eenvoudig het dubbel.

Na het dubbel veranderde het spelbeeld niet totdat Jordy in de achtste partij tegen diezelfde Wijnhout moest aantreden. Ook nu werd het een vijfpitter, maar ditmaal wist Wijnhout die wel met 9 – 11 te winnen. Alle andere partijen gingen (vrij) overtuigend naar Kampenion en dus boekte team 1 een keurige 9 – 1 overwinning. En op die zege valt weinig af te dingen.

Naderhand werd bekend dat Wijk 16 en Emmeloord de punten hadden gedeeld waardoor de zege voor team 1 nog wat meer glans kreeg. Met nog twee wedstrijden te spelen, ziet de stand er in de degradatiegroep als volgt uit:
Kampenion 1    8 - 46
Wijk 16 1      8 - 38
Emmeloord 1    8 - 32
Trias 2        8 - 17

Team 1 staat er dus goed voor. Maar dat betekent niet dat het rustig achterover kan leunen. In de resterende twee wedstrijden moet het nog even volle bak om een langer verblijf in de 2e divisie Oost veilig te stellen.
Komende zaterdag gaat het in de polder op bezoek bij Emmeloord 1.


1e klasse Kampenion 2  - Olst 1       6 – 4
Dick Hoekman 2, Gertjan Wessels 2, Ralph Trip 1 en dubbel 1

Voor team 2 stond de belangrijke thuiswedstrijd op het programma tegen Olst 1. Olst is namelijk de nummer voorlaatst en het had vooraf vijf punten minder verzameld dan team 2. Als team 2 niet zou verliezen, hield het de tegenstander op afstand en stelde het handhaving vrijwel veilig.

Team 2 speelde als gebruikelijk met Ralph Trip, Gertjan Wessels en Dick Hoekman. Olst 1 trad aan met J. Buiza, J. Mol en M. Machielsen.

Het werd een wedstrijd waarin Buiza een te groot obstakel bleek voor de Kamper spelers. Hij won zijn drie partijen vrij overtuigend. Alle andere partijen gingen zonder al teveel problemen naar team 2. Tenminste tot de laatste partij van de avond; die tussen Ralph en Mol. In de eerste twee games was er voor Ralph geen vuiltje aan de lucht. Daarna liet hij de partij nog uit zijn vingers ontglippen. Mol kwam terug in de wedstrijd en ontsnapte nog met 9 – 11 in de vijfde game. Toch is een 6 – 4 zege geen gek resultaat. Team 2 vergroot daarmee de voorsprong op een degradatieplaats tot zeven punten. Bovendien heeft Olst nog een lastig programma in de resterende twee wedstrijden. Het ontmoet namelijk de nummers 1 (TT Zwolle 5) en 2 (Effect 1) nog.
Team 2 speelt volgende week – net als team 1 – in de polder, namelijk in Ens tegen Smash-In 1.


2e klasse Smash ’70 5  - Kampenion 3       7 - 3
Jackie vd Meulen 1, Niels Alberts 1 en Nick Kuipers 1

Team 3 is bezig aan de laatste serie wedstrijden in de 2e klasse. Afgelopen vrijdag ging het in Hattem op bezoek bij Smash ’70 5. Team 3 speelde met Niels Alberts, Nick Kuipers en Jackie van der Meulen. Smash ’70 5 trad aan met Marthijn van der Wal, John Kinket en Wim van Selling.

Helaas heb ik geen wedstrijdformulier van de wedstrijd ontvangen en moet ik het dus doen met de informatie in NAS. Daarin zag ik dat de uitslag 7 – 3 is geworden in het voordeel van Smash ’70 5. Jackie, Nick en Niels wonnen allen van Van Selling en delfden allen het onderspit tegen Kinket en Van der Wal. Met nog twee wedstrijden te gaan, heeft team 3 een achterstand van elf punten op de ‘veilige’ vierde plaats. Die achterstand is te groot. Na die twee wedstrijden behoort het 2e klasseschap voor dit team voorlopig weer even tot het verleden.
Komende vrijdag speelt team 3 in Elburg in de nieuwe zaal tegen Batfighters 1.


3e klasse Kampenion 4  - Smash ’70 9      3 – 7
Jaap van Putten 2 en inv. Jan Ringenier 1; Gerard Palland 0

Het wordt zo onderhand een eentonig verhaal, maar team 4 kende weer personele problemen. Maakte Theo Hogenhorst de vrijdag ervoor zijn rentree na rugproblemen, deze week kondigde zich bij hem een beginnende slijmbeursontsteking in de rechter schouder aan. Hans van den Berg en Arie Hup waren om uiteenlopende redenen ook niet beschikbaar. Leuk om te vermelden is dat Gerard Palland zijn rentree achter de competitietafel maakte. In de najaarscompetitie 2009 haakte hij af met hartproblemen. Goed dat Gerard terug is. Jaap van Putten was het tweede teamlid dat van de partij was. Gerard en Jaap kregen dinsdagavond gezelschap van Jan Ringenier (team 5).
Ook tegenstander Smash ’70 9 had personele problemen. Hier was alleen Simon van Halm beschikbaar. Hij had twee jeugdspelers meegenomen: (zoon) Wouter van Halm en Robin de Weert die beiden in de Hoofdklasse bij de jeugd spelen.

De wedstrijd kende een verrassend verloop. Halverwege de wedstrijd stond het namelijk 0 – 5 in Hattems voordeel. En op die stand viel weinig af te dingen. In de zesde partij bracht Jaap zijn team op het wedstrijdformulier door Wouter van Halm te verslaan. Maar via verliespartijen van Jan (tegen Robin de Weert) en Gerard (tegen Wouter van Halm) stond het liefst 1 – 7. In de laatste twee partijen gaven Jan en Jaap de stand een wat dragelijker aanzien door respectievelijk Simon van Halm en Robin de Weert te verslaan.

De jonge spelers bij Smash ’70 9 bleken het niveau deze avond goed aan te kunnen. Zij pakten beiden twee punten net als kopman Simon van Halm. Aan Kamper kant pakte Jaap twee punten en Jan een. Jaap won van de beide youngsters en verloor van Simon van Halm. Jan liet zich – ondanks de grotere routine – aftroeven door de beide youngsters, maar won wel van Simon van Halm. Gerard kwam niet tot scoren, maar het belangrijkste was dat hij weer eens in competitieverband achter de tafel verscheen. De drempel om weer te spelen moet – ook al denkt Gerard daar zelf anders over – steeds groter worden naarmate de afwezigheid langer duurt. Gerard kwam deze avond nog ritme te kort, maar dat is logisch. Het belangrijkste was dat Gerard er weer stond. Hopelijk mogen we Gerard vanaf nu vaker in competitieverband achter de tafeltennistafel begroeten.Al met al leed team 4 een verdiende 3 – 7 nederlaag.
Komende dinsdag ontvangt team 4 Wham 1.


3e klasse Kampenion 5 was vrij

Team 5 was deze week vrij. De aandacht in deze poule ging wat team 5 betreft uit naar de wedstrijd die concurrent Smash ’70 8 in Hattem speelde tegen nummer laatst Bosman Wezep 4. Omdat dochter Jentine met haar team (8) ook in Hattem speelde, werd ondergetekende diezelfde avond op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen. Smash ’70 8 versloeg Bosman Wezep 4 met 8 – 2 en dat betekent dat het nu met 58 punten uit acht wedstrijden precies evenveel punten heeft als team 5. Dat beloven nog twee spannende weken te worden. Team 5 moet in de resterende twee wedstrijden tenminste een puntje meer halen dan Smash ’70 8, omdat het onderlinge resultaat in Hattems voordeel is. De competitie is nog niet gelopen.
Komende vrijdag gaat team 5 op bezoek bij Harderwijk 3.


4e klasse Kampenion 6  - Smash-In 3      6 – 4
Harm Bosman 2, Marco Ilbrink 2, Jeroen Heldoorn 1 en dubbel 1

Ook bij team 6 was er een rentree te aanschouwen. Hier was het Harm Bosman die voor het eerst dit seizoen in actie kwam. Harm moest worden gedotterd en was daardoor enige tijd uit de running. Goed dat ook Harm weer van de partij was. En omdat ook Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink aanwezig waren, speelde team 6 voor het eerst dit seizoen in de eigen samenstelling. Het speelde tegen Smash-In 3 dat aantrad met Elmer Timmer, Alexandra Klein en Laura Hameetman.

Team 6 ging als een speer van start. Na het dubbel stond het namelijk 4 – 0. Daarna stokte de productie echter. De drie enkelpartijen na het dubbel gingen alle naar Smash-In 3 waardoor het 4 – 3 stond. Harm (tegen Hameetman) en Marco (tegen Timmer) brachten de stand op 6 – 3 waarna Jeroen de gelegenheid aan zich voorbij liet gaan om de spreekwoordelijke kers op de taart te zetten. Klein trok de partij met 7 - 11 in de vijfde game naar zich toe. Toch is een 6 – 4 overwinning een goed resultaat, al mag team 6 bepaald niet mopperen dat Smash-In 3 in deze samenstelling aantrad.
Harm luisterde zijn rentree op met twee keurige zeges en ook Marco won twee partijen. Jeroen won eenmaal, maar pakte met Marco ook het belangrijke dubbel. Hopelijk is Harm ook in de twee resterende competitiewedstrijden van de partij.
As. dinsdag ontvangt team 6 ’s-Heerenbroek 2.


5e klasse TT Zwolle 15  - Kampenion 7      0 – 10
Henny Boxman 3, Martijn Haanappel 3, Anne vd Haar 3 en dubbel 1

Team 7 is na de 8 – 2 zeperd van vorige week bij Nevanco 1 in Hasselt weer terug op aarde. In de uitwedstrijd tegen TT Zwolle 15 moest het laten zien dat die nederlaag een incident is geweest. Henny Boxman, Martijn Haanappel en Anne van der Haar kruisten de batjes met Reinhardt Mulder, Rintje Hibma en Sander Blok.

De heren gingen prima van start. Na het dubbel stond het namelijk 0 – 4 waarbij Martijn, Henny en Anne geen enkele game hoefden af te staan. Anne en Henny hielden dat zelfs tot en met de laatste wedstrijd vol en dat is knap. Martijn was kennelijk wat in slaap gesust door het gemak waarop de zeges tot stand kwamen. Hij speelde namelijk nog twee vijfpitters; tegen Hibma en tegen Blok. Martijn wist beide partijen wel te winnen en dus boekte team 7 een maximale overwinning. Het gaf daarmee het juiste antwoord op de nederlaag van vorige week.

Concurrent Wham 3 won met 9 – 1 en concurrent Nevanco 1 met ‘slechts’ 7 – 3 bij Smash ’70 16. Met nog twee wedstrijden te gaan, ziet de stand er bovenin nu als volgt uit:
Kampenion 7    8 - 62
Wham 3         8 - 58
Nevanco 1      8 - 56

Dit mag team 7 niet meer uit handen geven met nog twee thuiswedstrijden voor de boeg.
As. vrijdag ontvangt team 7  het team van Smash ’70 16 dat Nevanco 1 dus drie punten wist af te snoepen.


5e klasse Smash ’70 14  - Kampenion 8      6 – 4
Gerard Wessels 3 en Alice Ringenier 1; Jentine Ringenier 0

Team 8 blijft met Nevanco 2 in een concurrentiestrijd verwikkeld om de laatste plaats te ontlopen. Het was dan ook zaak om tegen het sterke Smash ’70 14 wat puntjes mee te sprokkelen. Team 8 speelde met Jentine Ringenier, Alice Ringenier en Gerard Wessels. Smash ’70 14 deed het met Houwer de Geus, Jan Schakelaar en Remco Beekman.

Het werd deze avond de avond van Gerard. Hij deed tegenstanders en medespelers versteld staan door zijn drie wedstrijden met 0 – 3 te winnen. Heel netjes. Alice voegde hier een puntje aan toe door in de laatste partij van de avond De Geus te verslaan. Trouwens, ook in haar partij tegen Beekman was zij dichtbij de overwinning. Jentine kwam niet tot winst. Dat betekende dat team 8 de wedstrijd weliswaar met 6 – 4 verloor, maar dat het keurig vier punten mee snoepte. Omdat concurrent Nevanco 2 met 8 – 2 verloor van Heino 8, bedraagt de voorsprong van team 8 op Nevanco 2 nu zes punten.
As. vrijdag komt datzelfde Nevanco 2 op bezoek bij team 8.


Hoewel de balans nipt positief was, kan een aantal teams terugkijken op een goede week. Zie ook de inleiding van dit overzicht. Er staan voor alle teams nog twee competitiewedstrijden op het programma. De teams 1 en 2 lijken zich te hebben veilig gespeeld, al blijft waakzaamheid geboden. Team 3 kan degradatie nauwelijks nog ontlopen. Team 4 beëindigt een ‘rampseizoen’ als vierde of voorlaatste, wat normaal gesproken handhaving betekent. Team 5 heeft nog titelkansen; het moet in de resterende twee wedstrijden een puntje meer pakken dan concurrent Smash ’70 8. Team 6 beëindigt het seizoen als derde of vierde. Team 7 kan de titel nauwelijks nog ontgaan en team 8 tenslotte heeft de beste papieren om de degradatiestrijd met concurrent Nevanco 2 in zijn voordeel te beslechten.
Komend weekend hoop ik verslag te doen van de voorlaatste competitieronde.


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion