In week 14 kwamen alle acht teams in actie in de voorlaatste competitieronde. De teams boekten aardige resultaten. Team 1 verloor voor het eerst in zeven wedstrijden van een sterk Emmeloord 1. De teams 5, 7 en 8 deden goede zaken. De balans: vijfmaal winst en driemaal verlies. Ik neem de acht wedstrijden weer met je door. Ook vermeld ik de competitiestanden, omdat er nog een wedstrijd is te gaan. lala2e div. Oost Emmeloord 1  - Kampenion 1      6 – 4
Ton Ringenier 2, Jordy ten Have 1 en inv. Gertjan Wessels 1

Team 1 speelde zaterdagmiddag in de polder tegen Emmeloord 1. Emmeloord was al vrijwel gedegradeerd, maar het blijft een gevaarlijke tegenstander vooral ook omdat het in de sterkste samenstelling speelde: Johan Lieftink, Hans Vlig en Robin Lieftink. Bij team 1 viel Gertjan Wessels (team 2) in voor de afwezige Gerben Wolterink. Ton Ringenier en Jordy ten Have waren de andere spelers.

Het werd een moeizame avond voor team 1. Ton versloeg in de openingspartij weliswaar Robin Lieftink in straight games, maar vervolgens gingen vier partijen op rij naar Emmeloord. Jordy wist het Hans Vlig wel lastig te maken, maar wist geen game te pakken. Gertjan bleek een lastige tegenstander voor Johan Lieftink, maar laatstgenoemde heeft zoveel ervaring en wist de vijfde game nog naar zich toe te trekken. In het dubbel wisten Jordy en Ton de eerste game te pakken tegen Hans en Robin, maar daarna gingen drie games op rij naar Emmeloord. En zo stond het dus 3 – 1 voor de polderbewoners.
Toen Hans ook nog eens in vijf games te sterk bleek voor Ton – die het altijd lastig heeft tegen Hans – liep die achterstand zelfs op tot 4 – 1. Gertjan deed wat terug door Robin in vier games terug te wijzen, maar Johan bracht die marge weer op drie via een 3 – 1 zege op Jordy. 
Die marge werd zelfs nog uitgebreid tot vier, omdat Gertjan – opnieuw in vijven – in de beslissende game tegen Hans niet meer kon brengen wat hij in de vier games daarvoor liet zien. Toch kan Gertjan als invaller terugkijken op een goede wedstrijd deze zaterdag. In de laatste twee partijen wisten Ton en Jordy de uitslag een wat dragelijker aanzien te geven. Eerst versloeg Ton de geroutineerde Johan, al kostte dat veel meer moeite dan in Kampen. De partij ging nu over de volle vijf games waarbij Ton die laatst met 5 – 11 naar zich toetrok. Jordy en Robin besloten het tafeltennisbal en zij maakten er een heel spannende partij van waarbij Robin telkens ‘die Nase vorn hat’. Toch wist Houdini ten Have te ontsnappen na 6 – 11, 11 – 8, 11 – 13, 11 – 8 en 12 – 10.

Een 4 – 6 nederlaag dus voor team 1. Natuurlijk is dat even wennen na zes opeenvolgende zeges. Aan de andere kant moet je zo reëel zijn om te bekennen dat Emmeloord nooit in de degradatiegroep verzeild was geraakt als het het hele seizoen in de samenstelling Hans, Johan en Robin had gespeeld. Bovendien mag je na een 2 – 6 tussenstand met 4 – 6 je handen nog dichtknijpen.

Deze uitslag en de 2 – 8 overwinning van Wijk 16 1 bij Trias 2 betekenen wel dat team 1 as. vrijdag in de wedstrijd tegen datzelfde Wijk 1 tenminste vier punten moet pakken om zich te handhaven in de 2e divisie Oost. Geen onmogelijke opgave natuurlijk, maar de uitgangspositie had nog wat rianter kunnen zijn. Het is niet anders. Voordeel is natuurlijk dat team 1 as. vrijdag thuis speelt.

De stand:
Kampenion 1           9 - 50
Wijk 16 1             9 - 46
Emmeloord 1           9 - 38
Trias 2               9 - 19


1e klasse Smash-In 1  - Kampenion 2      4 – 6
Dick Hoekman 2, Ralph Trip 2 en Gertjan Wessels 2

Team 2 speelde vrijdagavond al in de polder en wel tegen Smash-In 1 in Ens. Team 2 deed dat met Ralph Trip, Gertjan Wessels en Dick Hoekman. Smash-In speelde met Hans de Vries, Bas de Vries en George Wildeboer.

Beide teams kennen uiteraard weinig geheimen voor elkaar en maakten er – qua tussenstanden – een spannende wedstrijd van. Aan de kant van Smash-In bleek Bas een te groot obstakel voor de spelers van team 2. En ook het dubbel met George wist Bas winnend af te sluiten. Maar alle andere zes partijen eindigden in een overwinning voor de spelers van team 2. En dus wonnen Dick, Gertjan en Ralph ieder twee partijen. Team 2 ging met een 4 – 6 zege terug naar Kampen. Door die zege eindigt team 2 vrijwel zeker op de derde plaats. Meer zat er dit seizoen ook niet in.
Komende vrijdag sluit team 2 de competitie af met een thuiswedstrijd tegen nummer laatst Trias 4.

De stand:
TT Zwolle 5           9 - 60
Effect 1              9 - 56
Kampenion 2           9 - 46
Smash-in 1            9 - 43
Olst 1                9 - 35
Trias 4               9 - 30


2e klasse Batfighters 1  - Kampenion 3      7 – 3
Niels Alberts 2 en Danny Visscher 1; Nick Kuipers 0

Team 3 speelde vrijdagavond in Elburg tegen Batfighters 1 dat nog niet (helemaal) was uitgeschakeld in de strijd met Bosman Wezep 1 om de titel. Team 3 speelde met Niels Alberts, Nick Kuipers en Danny Visscher. De Elburgers brachten Arjen Koops, Rene Vlieger en Stefan Vlieger achter de tafel.

De spelers van team 3 verkochten hun huid duur, maar vooral – het materiaal van – Arjen Koops bleek een te groot obstakel. Danny, Nick en Niels verloren vrij kansloos van Arjen. In de andere partijen was het veel spannender. Uitzondering daarop was het dubbel waarin Nick en Niels tekort kwamen tegen de tweeling Rene en Stefan. Maar in de andere zes partijen werd het 3 – 3. Niels won van zowel Rene als Stefan en Danny won van Rene. Nick verloor zijn beide partijen tegen de tweeling nipt in vijven. Er had dus wellicht iets meer in gezeten. Maar op zich is een 7 – 3 nederlaag tegen dit team geen slecht resultaat. Vorig seizoen speelde Batfighters 1 nog in de 1e klasse.
Team 3 sluit as. vrijdag de competitie in eigen huis af tegen de andere titelkandidaat: Bosman Wezep 1.

De stand:
Wezep 1               9 - 60
Batfighters 1         9 - 57
Smash '70 (H) 5       9 - 56
Wijhe 1               9 - 45
Kampenion 3           9 - 32
TT Zwolle 8           9 - 20


3e klasse Kampenion 4  - Wham 1      6 – 4
Arie Hup 2, Gerard Palland 2 en Jaap van Putten 2

Afgelopen dinsdagavond was een aantal personen – waaronder ondergetekende – getuige van een unicum: team 4 speelde zijn wedstrijd zonder invallers. Dat klinkt misschien wat cynisch, maar zo is het niet bedoeld. Arie Hup, Gerard Palland en Jaap van Putten namen het op tegen Wham 1 dat met Lucas Drogt, Richard Mulder en Theo de Graaf aantrad.

Beide teams maakten er een leuke wedstrijd van. Na het dubbel stond het 2 – 2. Arie – die na enkele weken zijn rentree maakte – gebruikte zijn materiaal beter dan tegenstander Drogt en won knap met 3 – 0. Gerard liet zien al meer ritme te hebben dan vorige week. Hij won knap en overtuigend van Mulder. Jaap wist het taaie tegenspel van De Graaf niet te doorbreken en verloor vrij kansloos. Het dubbel Arie en Jaap had weinig kans tegen het ingespeelde duo Drogt en Mulder.
Na het dubbel gingen drie enkelspelen op rij naar team 4. Gerard won ook zijn tweede partij – die tegen Drogt – al moest hij daarvoor diep gaan. Hij nam knap een 2 – 0 voorsprong, maar Drogt kwam sterk terug tot 2 – 2. In de vijfde game stond Gerard er weer en trok hij de partij nog naar zich toe. Arie vergrootte de voorsprong tot 4 – 2 door tegenstander De Graaf met 3 – 0 weinig kans te geven. De partij tussen Jaap en Mulder was een spannende. De eerste vier games gingen om en om naar Jaap en Mulder. In de vijfde game wist Jaap het verschil te maken: 5 – 2.
Gerard bleek in zijn partij tegen Drogt (te) veel van zijn krachten te hebben gegeven. Tegen de taaie De Graaf won hij nog wel de eerste game, maar daarna was de accu leeg en verloor hij met 1 – 3. Toch geeft het niveau en spel van deze avond vertrouwen voor de toekomst. Jaap bracht de marge weer op drie door Drogt met 3 – 1 te verslaan; het was de beste partij van Jaap deze avond. In de laatste partij verzuimde Arie – in een vreemde partij – om de kers op de taart te zetten. Arie won twee games heel ruim, maar Mulder wist er drie nipt te winnen waardoor de eindstand 6 – 4 werd in het voordeel van team 4.
As. donderdag sluit team 4 de competitie af met een wedstrijd bij Heino 4.

De stand:
Leogang SL 1          9 - 59
Smash '70 (H) 9       9 - 54
Wham 1                9 - 43
Kampenion 4           9 - 43
Dronten '74 2         9 - 42
Heino 4               9 - 29


3e klasse Harderwijk 3  - Kampenion 5      3 – 7
Marijke Kramer 2, Marcel Makkink 2, Simon van der Woude 2 en dubbel 1

Team 5 is bezig aan een merkwaardig seizoen. Het verloor tweemaal terecht van Smash ’70 8, maar het doet nog steeds mee om de titel. In de andere wedstrijden laat het namelijk net wat minder punten liggen dan de Hattemers.

Afgelopen vrijdagavond speelde team 5 uit tegen Harderwijk 3. Voordat die wedstrijd begon was al bekend dat Smash ’70 8 de avond ervoor de punten had gedeeld met Heino 3. Bij een zege van team 5 zou het voor het eerst dit seizoen minder verliespunten hebben dat de concurrent. Namens team 5 speelden Simon van der Woude, Marcel Makkink en Marijke Kramer. George Schipper, Wouter Bunschoten en Izaak op ’t Hof kwamen namens Harderwijk 3 in actie.

Bij Harderwijk was Schipper deze avond bijzonder sterk op dreef. Hij bleef ongeslagen en – naar ik heb begrepen – kon geen van de Kamper spelers tegen hem aanspraak maken op winst. In de andere zeven partijen ging de zege echter naar team 5. Marijke, Marcel en Simon wonnen dus tweemaal. Marijke en Simon waren ook de sterkste in het dubbel waardoor er een 3 – 7 overwinning op het wedstrijdformulier verscheen. Dat was vrijdagavond het maximaal haalbare, gelet op de ongenaakbare Schipper aan Harderwijker kant.
Team 5 staat nu twee punten voor op Smash ’70 8 met nog een wedstrijd te spelen. De Hattemers gaan vrijdagavond op bezoek bij het sterke Emmeloord 2, terwijl team 5 het bepaald ook niet zwakke Heino 3 ontvangt. Als Smash ’70 8 in de laatste wedstrijd niet tenminste twee punten meer haalt dan team 5, is team 5 kampioen. Dat kan nog een spannende vrijdagavond worden.

De stand:
Kampenion 5           9 - 65
Smash '70 (H) 8       9 - 63
Emmeloord 2           9 - 50
Heino 3               9 - 45
Harderwijk 3          9 - 28
Wezep 4               9 - 19


4e klasse Kampenion 6  - ’s-Heerenbroek 2     3 – 7
Harm Bosman 1, Marco Ilbrink 1 en inv. Henny Boxman 1

Team 6 speelde dinsdagavond de ‘stadsderby’ tegen ’s-Heerenbroek 2. Het deed dat met Harm Bosman, Marco Ilbrink en Henny Boxman, die dit seizoen al voor de vijfde maal (!) inviel. ’s-Heerenbroek 2 speelde met Jan Plette, Jan Doornwaard en Ilona van der Weerd.

Team 6 startte goed. Van de eerste drie enkelpartijen wist het er twee te winnen. Harm verloor de openingspartij tegen Plette na een bijzonder sterk gespeelde eerste game. Marco sleepte zijn partij tegen Doornwaard er met 11 – 9 in de vijfde game uit, terwijl Henny te sterk bleek voor Van der Weerd.
Maar daarna kwam ’s-Heerenbroek beter en beter in de wedstrijd. Sterker nog, van de zeven resterende wedstrijden wist team 6 er nog maar een te winnen. Alleen Harm won nog van Van der Weerd. De andere partijen gingen duidelijk – en dus verdiend – naar de bezoekers. En dus valt er op de 3 – 7 zege van ’s-Heerenbroek 2 niets af te dingen. Harm, Marco en Henny wonnen allen een partij.
Team 6 sluit vrijdag de competitie af in en tegen Staphorst.

De stand:
Smash-in 3            9 - 53
Staphorst 1           8 - 48
's-Heerenbroek 2      9 - 48
Kampenion 6           9 - 43
DTV '84 4             9 - 41
TT Zwolle 13          8 - 27


5e klasse Kampenion 7  - Smash ’70 16      9 – 1
Pascal Bruins 3, Anne van der Haar 3, Martijn Haanappel 2 en dubbel 1

Team 7 had ditmaal ook personele problemen. Henny was vanwege leuke familieomstandigheden afwezig. Mattias zou voor hem spelen, maar werd halverwege de week ziek. Omdat bij team 8 niemand vrij was – Gerard Wessels was een weekend weg – moest Pascal Bruins worden gevraagd. Gelukkig kon en wilde hij wel spelen. Martijn Haanappel en Anne van der Haar completeerden team 7. Smash ’70 16 speelde met Jos Maasen, Jay Tilley en Sander van Sas.

De gasten uit Hattem vervulden hun sportieve plicht en streden voor wat zij waard waren. Toch stond het na het dubbel ‘gewoon’ 4 – 0. Anne (tegen Maasen) en Pascal (tegen Tilley) hadden voor hun overwinning slechts drie games nodig. Martijn moest een game afstaan aan Van Sas. In het dubbel wonnen Martijn en Pascal met 3 – 1 van Maasen en Tilley.
Na het dubbel versloeg Pascal Maasen met 3 – 0 waarna Anne in vieren te sterk bleek voor Van Sas. In de zevende partij had Martijn onvoldoende grip op de (zijspin)service van Tilley. Dit kostte hem de partij. En dat terwijl hij de tweede game met 11 – 0 (!) wist te winnen. Toch zie je zoiets wel vaker gebeuren.
Pascal had het daarna lange tijd lastig tegen Van Sas, maar na de veloren tweede game ging het wat gemakkelijker. Martijn kwam opnieuw in de problemen in zijn partij tegen Maasen. Na 0 – 1 en 1 – 2 kwam hij echter sterk terug en won de games vier en vijf alsnog. Anne had in de laatste partij opvallend weinig moeite met Tilley en bracht de eindstand op 9 – 1.
Dat is een prima uitslag. Concurrent Wham 3 liep weliswaar een puntje in, maar dat is niet verontrustend. In de laatste competitiewedstrijd ontvangt team 8 nummer laatst Zwartsluis 5, terwijl Wham 3 op bezoek gaat bij nummer drie Nevanco 1. De voorsprong van team 7 op Wham 3 bedraagt nog drie punten, terwijl ook het onderlinge resultaat in het voordeel van team 7 is.

De stand:
Kampenion 7           9 - 71
Wham 3                9 - 68
Nevanco 1             9 - 65
Smash '70 (H) 16      9 - 28
TT Zwolle 15          9 - 25
Zwartsluis 5          9 - 13


5e klasse Kampenion 8  - Nevanco 2      8 – 2
Rense Beimers 3, Alice Ringenier 2, Jentine Ringenier 2 en dubbel 1

Team 8 speelde vrijdagavond misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Het stond namelijk vijfde en het had een voorsprong van zes punten op tegenstander Nevanco 2 dat laatste stond. En in die wedstrijd moest het aantreden zonder kopman Gerard Wessels die een weekendje weg was. Daarom speelden Rense Beimers, Alice Ringenier en Jentine Ringenier. Nevanco 2 speelde met Rutger Muijsers, Arnold Batteram en Simon Nap.

Soms zijn er van die onverklaarbare dingen in de sport. Waarom loopt het de ene avond prima en de andere totaal niet? Daaraan moest ik afgelopen vrijdagavond denken toen ik de wedstrijd van team 7 tegen Nevanco 2 zag. De spelers van team 7 begonnen scherp aan de wedstrijd. Zij wilden tenminste een gelijkspel behalen, maar speelden niettemin om te winnen. Na het dubbel stond het liefst 4 – 0, een tussenstand waar niemand op had gerekend. Alice versloeg Muijsers overtuigend en Rense bleek te sterk voor Batteram. Jentine had het moeilijk tegen de – op papier – sterkste Hasselter speler: Nap. Maar na wat tips wist zij de vierde en vijfde game nog naar zich toe te trekken. In het dubbel kwamen Alice en Rense sterk terug na een 1 – 2 achterstand. De games vier en vijf wonnen zij met 11 – 6 en 11 – 0.
Na het dubbel ging team 7 vrolijk door. Rense gaf Muijsers weinig kans en Alice was te vast voor Nap die teveel fouten maakte om het haar lastig te maken. Jentine verloor daarna nipt van Batteram, maar zij bleef wel het spelletje spelen waar zij het beste in is. En dat was het belangrijkste. Ze moet zich niet laten verleiden tot risicoloos geschuif, want bij Jentine is dat niet de juiste tactiek en bepaald ook niet risicoloos. Rense boekte zijn derde zege door Nap te verslaan en Jentine was weer bij de les in haar laatste partij tegen Muijsers; zij won in ‘straight games’. In de laatste partij van de avond moest Alice zich gewonnen geven tegen Batteram. Laatstgenoemde won verdiend met 1 – 3. Maar dat neemt niet weg dat team 7 een duidelijke en belangrijke 8 – 2 zege boekte. Het zet Nevanco 2 daarmee op een onoverbrugbare achterstand van twaalf punten. Het 5e klasserschap is daarmee veilig gesteld. En dat is netjes, want het team speelt eigenlijk voor het eerst sinds een aantal seizoenen zonder een sterke kopman die goed is voor 70% of meer. Rense bleef vanavond keurig ongeslagen, terwijl de dames Ringenier ieder twee partijen wonnen. Het achtste punt kwam op naam van Alice en Rense.
Team 8 sluit de competitie as. vrijdag af met een uitwedstrijd tegen Hoonhorst 3 dat nog een aantal punten nodig heeft om de titel veilig te stellen. Gelukkig is voor team 8 de druk er af, wat uiteraard niet wil zeggen dat de punten kado worden gedaan.

De stand:
Hoonhorst 3           9 - 63
Smash '70 (H) 14      9 - 60
DTV '84 6             9 - 49
Heino 8               9 - 46
Kampenion 8           9 - 32
Nevanco 2             9 - 20


Vrij aardige resultaten en over het algemeen goede klasseringen van de seniorenteams van Kampenion. Team 3 is gedegradeerd en team 1 is ook nog niet veilig. Maar de andere teams zijn tenminste in veilige haven. Team 7 is de gedoodverfde kampioen en ook team 5 heeft nu de beste papieren al is die uitgangspositie iets minder gunstig. Voor de teams 2, 4, 6 en 8 staat normaal gesproken alleen de spreekwoordelijke eer nog op het spel. Ik schrijf met opzet ‘normaal gesproken’, omdat nog even moet worden afgewacht hoe de versterkte degradatieregeling in de lagere klassen doorwerkt. Het kan zijn dat er hier en daar een extra team moet degraderen. Dus is het zaak om in de laatste wedstrijd nog even volle bak te geven, omdat het behaalde puntentotaal in relatie tot ‘lotgenoten’ de doorslag kan geven. Volgende week meld ik mij met de laatste wedstrijdverslagen, de eindstanden en de behaalde percentages. En tenslotte leg ik de eindstanden naast de prognoses die ik gaf voordat de competitie van start ging. Tot dan!


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion