Afgelopen twee weken speelden - op jeugdteam 3 na - alle jeugdteams één - en de teams 1, 2 en 8 twee - competitiewedstrijd(en). De meeste wedstrijden eindigden in een nederlaag, wat werd verklaard door de behoorlijke tegenstand die werd geboden. Een overzicht van de gespeelde wedstrijden en de behaalde resultaten.lol

Team 1: Landelijk B - Gert-Jan, Guido, Pascal en Ivan (res.)

Team 1 speelde op 8 oktober thuis tegen Getavé 2 en op 15 oktober uit tegen Emmen 1. Team 1 treft dit seizoen sterke tegenstanders, waardoor het nog geen aanspraak heeft kunnen maken op een gelijkspel of overwinning. Daar moeten we niet al te treurig over zijn: deze mate van tegenstand is alleen maar goed voor de ontwikkeling van de spelers. Zo treft team 1 regelmatig spelers die - zo schat ik in - in de 1e klasse senioren ook hun partijtjes zouden winnen. En gemiddeld is het niveau vergelijkbaar met 2e klasse senioren. Kortom, het laatste wat team 1 moet doen, is bij de pakken neer gaan zitten.

Getavé 2 was een oude bekende: twee seizoenen geleden - toen Ivan nog volop meedraaide - eindigde team 1 voor dit team als eerste in Landelijk C, waardoor het promoveerde naar Landelijk B. Dit seizoen is Getavé ligt gewijzigd en uiteraard zijn ook de spelers uit Gendt - net als de spelers van team 1 - verder ontwikkeld dan twee seizoenen geleden. Getavé speelde met de broertjes Kuno en Len van Swaaij. Verder bracht het Martijn Wiltink achter de tafel: de nieuwe kopman van het team. Pascal - die moeite heeft met het snelle spel in Landelijk B - kon in zijn eerste wedstrijd geen potten breken tegen Len. Gert-Jan bracht vervolgens met een goede 3-1 overwinning op Kuno zijn team weer naast Getavé 2: 1-1. Vervolgens bouwden de spelers uit Gendt een kleine voorsprong op: Guido speelde prima tegen Martijn maar kon een 1-3 nederlaag niet voorkomen en Gert-Jan en Pascal verloren met dezelfde cijfers het dubbel. Gert-Jan mocht vervolgens meteen weer en speelde zijn derde 'thriller' van het seizoen. Na 1-0 voor en 1-2 achter, won hij de vier game opmerkelijk eenvoudig met 11-4. De laatste game was bijzonder spannend en na matchpoint over en weer, besliste Gert-Jan de wedstrijd uiteindelijk met 15-13 in zijn voordeel: 2-3. In de zesde wedstrijd kon ook Pascal tegen Martijn geen vuist maken, wat zeker geen schande is. Guido speelde vervolgens tegen de niet al te actief spelende Kuno. Regelmatig leek Guido de overhand te nemen, maar in drie van de vier games trok Kuno uiteindelijk toch nipt aan het langste eind: 2-5. Hierna mocht Gert-Jan het proberen tegen Martijn, maar ook voor Gert-Jan was Martijn een maatje te groot: 2-6. Guido maakte het vervolgens weer spannend en wederom leken de nipte games allemaal naar zijn tegenstander te gaan. Maar in de beslissende vijfde game trok Guido toch nipt aan het langste eind en won hij verdiend met 11-9. Pascal deed de laatste wedstrijd zijn uiterste best om het vierde punt binnen te halen, maar kon niet voorkomen dat Kuno zijn tweede winstpartij van de dag pakte. Einduitslag: 3-7.

Een week later - op 15 oktober - reisde team 1 af naar Emmen. Emmen 1 stond gedeeld eerste en was dus een sterk team. De spelers van Emmen 1 beschikken allemaal over gecontroleerd aanvallend spel en ook een prima blok: niet heel spectaculair, maar wel bijzonder effectief. Team 1 verloor in Emmen met 2-8 en dat was wel wat geflatteerd: maar liefst 11 games gingen met 2 punten verschil verloren, tegenover 2 games die met 2 punten verschil werden gewonnen. Verder verloor Guido zijn eerste partij met 11-9 in een vijfde game en ook het dubbel ging met 12-10 in de beslissende game verloren. Daartegenover staat dat Pascal een nipte partij in vijf games won. Pascal lijkt - na een aantal moeizame wedstrijden - de juiste richting weer te hebben gevonden. Met name de eerste twee partijen - tegen de sterke Nik Bruining en tegen Thijs Groeneveld - speelde hij prima. De tweede wedstrijd trok Pascal dan ook verdiend aan het langste eind. Guido had vandaag bijzonder veel moeite met het beslissen van de games. Zo nam hij tegen Nick - net als vorige week tegen Kuno - iedere game een kleine voorsprong, maar aan het eind van de game trok hij driemaal achter elkaar toch steeds aan het kortste eind. Mentaal valt er dus nog wel aan het één en ander te werken. Gert-Jan speelde juist een mentaal sterke partij tegen Nik: de mooiste speler aan de zijde van Emmen. Via 11-7 een 11-9 kwam Gert-Jan met 2-0 achter, maar ging vervolgens zo op in het spel en de bal dat hij met 3-11, 7-11 en 7-11 uiteindelijk toch heel knap aan het langste eind trok. Dat hij in de laatste partij dusdanig leeg was gespeeld dat hij een nederlaag moest incasseren tegen de zwakkere Thijs Groeneveld - die overigens bij de senioren uitkomt in de 1e klasse Noord wat het behoorlijke niveau in Landelijk B onderstreept - woog nauwelijks meer op tegen de voldoening die hij kon halen uit de wedstrijd daarvoor.

Team 1 behaalde 5 punten uit twee wedstrijden: Gert-Jan trok driemaal aan het langste eind en Pascal en Guido eenmaal. Het had wat meer punten verdiend, maar daar moet team 1 niet mee gaan zitten. Dit seizoen moet het lekker gaan spelen en zich niet laten hinderen door de nederlagen die het heeft geïncasseerd. Het komt nu twee weken niet in actie: de al gespeelde wedstrijd stond eigenlijk aankomend weekend op het programma, maar was verzet naar afgelopen zaterdag. Op zaterdag 29 november komt het voor het eerst in actie. Het ontmoet dan Assen 1, waartegen het tot nu toe de beste wedstrijd speelde en ook het beste resultaat heeft geboekt. Ditmaal komt Assen op bezoek in Kampen.

Team 2: Hoofdklasse - Bertin, Stefan S. en Wim
Ook team 2 kwam de afgelopen twee weken - net als team 1 - tweemaal in actie. Maar anders dan bij team 1, zat er bij team 2 slechts één nachtje tussen de twee wedstrijden: op vrijdag 7 oktober speelde het een verzetten thuiswedstrijd tegen Hoonhorst 2 en een dag later ging het op bezoek bij DTS 2 uit Enschede.

Op verzoek van Hoonhorst 2 was de wedstrijd tegen team 2 verzet naar vrijdag 7 oktober om 19.00 uur. Maar het was team 2 dat met een invaller speelde: Wim was onverwachts niet beschikbaar. En dus viel Danny Bruins in bij team 2. Team 2 trof - hoe kan het ook anders als je tegen Hoonhorst speelt - een volledig meisjesteam. Team 2 speelde een prima wedstrijd. Het startte wat stroef met nederlagen van Bertin (in vieren) en Danny (in drie games), maar hierna kwam het terug via een overwinning van Stefan (2-0 voor en 12-10 in de vijfde game) en het dubbel Bertin/Stefan (eenvoudig in drie ruime games). Danny leek na een 0-2 achterstand voor een stuntje te gaan zorgen (2-2 en 6-2 voor), maar het was toch zijn tegenstandster die er met de winst vandoor ging. Bertin boekte vervolgens een wel heel gemakkelijke 3-0 overwinning tegen de speelster waarvan Stefan heel nipt won in zijn eerste wedstrijd. Maar Stefan boekte juist weer een eenvoudige 3-0 overwinning tegen de speelster waarvan Bertin in zijn eerste wedstrijd verloor. Zo zie je maar weer dat ook het speltype van de spelers van invloed kan zijn op het uiteindelijke resultaat. Ook Bertin boekte nog een 3-2 overwinning tegen een speelster waar Stefan juist in vijf games van verloor. Danny kon niet vaker stunten en verloor zijn laatste wedstrijd met 3-0. Zeker geen schande en alleen maar een goede en leuke ervaring voor hem om op wat hoger niveau te spelen. Team 2 eindigde de wedstrijd met een bevredigend 5-5 gelijkspel.

Een dag later ging team 2 op bezoek bij het sterke DTS 2 uit Enschede. Dit team beschikt over Hans Nieuwenhuis die met lange noppen op de backhand eerder lastig dan goed is. En dan is het knap dat DTS dat heeft ingezien en deze speler lange noppen heeft aangeraden. Hans vormde een groot obstakel voor team 2, dat bij Kampenion nooit tegen lange noppen spelers kan spelen, omdat Kampenion bij de jeugd geen noppenspelers heeft. Zonder gameverlies trok Hans driemaal aan het langste eind. Maar in de resterende wedstrijden hoefde team 2 slechts twee puntjes af te staan en dat ook nog eens tweemaal in vijf games. Bertin pakte netjes twee overwinningen. Ook Stefan en Wim pakten twee overwinningen, maar dan op een iets andere manier: allebei wonnen ze eenmaal in het enkelspel en samen ook in het dubbelspel. In dat geval is 2 en 2 samen 3 en dus behaalde team 2 - net als een dag eerder - een prima 5-5 gelijkspel.

Team 2 boekt tot nu toe prima resultaten. Alleen in de wedstrijd tegen DTV '84 1 incasseerde het een opmerkelijke nederlaag, want tegen de andere teams - waar team 2 het prima tegen doet - pakt het team uit Dalfsen nauwelijks punten. Maar het kan natuurlijk een keer anders lopen dan het zou moeten lopen. Bovendien speelde team 2 al tweemaal met een invaller wat het ongetwijfeld een aantal punten heeft gekost. Als het dit seizoen geen beroep meer hoeft te doen op een invaller, dan verwacht ik niet dat team 2 naar onderen hoeft te kijken. Aankomende zaterdag speelt team 2 thuis. Het krijgt dan koploper Smash '70 1 uit Hattem op bezoek.

Team 3: 1e klasse - Albert, Danny, Pjotr, Thomas en Niek (res.)
Team 3 kwam de afgelopen twee weken als enige team niet in actie: het was vrij omdat Vined 1 zich voor aanvang van het seizoen terugtrok uit de competitie. Aankomende zaterdag komt het wel weer in actie. Het speelt dan thuis tegen koploper Twekkelerveld 2 dat al 37 punten heeft verzameld uit 4 wedstrijden!

Team 4: 4e klasse - Ditmar, Matthieu, Remco en Roelard
Team 4 speelde op 8 oktober een thuiswedstrijd tegen Tafeltennis Zwolle 11. Ik kan er een heel lang verhaal van maken, maar aan het eind van de wedstrijd was er maar één conclusie mogelijk: team 4 speelde prima, maar Tafeltennis Zwolle 11 was veel sterker. Het nam dan ook alle punten mee naar Zwolle. Alleen Roelard kwam eenmaal een beetje in de buurt, maar verloor uiteindelijk in vijf games. Remco en Matthieu konden geen potten breken. Maar dat is zeker geen schande. Aankomende week gaat team 4 op bezoek bij Smash '70 5 uit Hattem. Tegen dit team heeft team 4 wat meer kans: de voorgaande ontmoeting eindigde in een 5-5 gelijkspel.

Team 5: 5e klasse - David, Jesper en Niels V.
Team 5 speelde een thuiswedstrijd tegen Emmeloord 1. De spelers uit Emmeloord ballen al een tijdje in de 5e klasse en lijken dit seizoen mee te doen om het kampioenschap. Invaller Stefan pakte in de eerste wedstrijd een punt met een 3-0 overwinning, maar hierna kwam team 5 veel tekort tegen de spelers uit Emmeloord. Jesper - die nog eenmaal dicht bij een overwinning was, maar in vijf games verloor - en David kwamen niet tot scoren en dus leed team 5 een 1-9 nederlaag. Aankomende zaterdag speelt team 5 een uitwedstrijd tegen het zwakste team uit de competitie: DTV '84 4 uit Dalfsen.

Team 6: 5e klasse - Niels W, Nikki en Stefan U.
Team 6 houdt zich goed staande in de 5e klasse. Sterker nog: na drie wedstrijden gaat het aan kop. Tegen Emmeloord 2 - een concurrent om de titel - speelde het 5-5 en nu stond een uitwedstrijd tegen een andere concurrent op het programma: Staphorst 2. Ook deze wedstrijd speelde team 6 prima: het boekte een keurige 4-6 overwinning. Alle spelers zegevierden tweemaal. Niet alle overwinningen kwamen eenvoudig tot stand: Nikki en Niels wonnen allebei een wedstrijd heel nipt in vijven. Belangrijke punten, want voorafgaand aan de wedstrijd deelde het de koppositie met Staphorst 2 en nu heeft het dus een voorsprong van 2 punten. Aankomende zaterdag speelt team 5 alweer de return tegen Spoolde 1, waar het de vorige keer in Spoolde met 9-1 van won. Deze keer komen de spelers uit Spoolde op bezoek in Kampen.

Team 7: welpenklasse - Bert, Gerben, Gerco en Tim
Team 7 bracht een bezoek aan Deventer waar het speelde tegen Swift 6. Swift 6 gaf behoorlijk tegenstand, maar kon niet voorkomen dat alle wedstrijden die over drie games gingen, beslist werden in het voordeel van team 7. Alleen Tim kwam tweemaal niet tot scoren, mar verloor wel steeds nipt met 11-8 en 11-9. Bert en Gerco bleven ongeslagen en wonnen samen ook het dubbel. Hierdoor boekte team 7 een uitstekende 2-8 overwinning. Door de ruime overwinning, staat team 7 op de tweede plaats. Alleen Harderwijk 3 moet het nog voor zich dulden, waar team 7 aanstaande zaterdag in Harderwijk tegen speelt.

Team 8: welpenklasse - Heico, Marino, Matthias en Leroy (res.)
Team 8 speelde op 8 oktober een thuiswedstrijd tegen DTV '84 5. Dit team is duidelijk nog niet zo ver in hun ontwikkeling als de andere teams: bij DTV '84 5 staat de teller na 4 wedstrijden nog op 0 overwinningen. Team 5 speelde bovendien met reserve Leroy en invaller Bert uit team 7, want Heico en Marino waren verhinderd. Samen met Matthias boekten zij een maximale 10-0 overwinning. En daar viel weinig op af te dingen, want alle wedstrijden werden in 2 games beslist. Een week later kwam team 8 weer in actie: de uitwedstrijd tegen Leogang SL 4 was verplaatst van 1 naar 15 oktober. Dit keer liep team 8 tegen een ruime 9-1 nederlaag aan. Matthias pakte een puntje en Heico en Marino kwamen niet tot scoren. Helaas kan ik verder weinig zinnigs over deze wedstrijd melden, omdat ik geen wedstrijdbriefje heb ontvangen. Aankomende zaterdag komt team 8 wederom in actie. Swift 6 uit Deventer op bezoek in Kampen.

Tot slot
De meeste team beginnen aankomende zaterdag al aan de returns en team 1 heeft de eerste returnwedstrijd al gespeeld. Toch maak ik geen tussenbalans op, want alle teams - op de teams 4, 7 en 8 na - treffen één team uit hun poule pas in de laatste twee wedstrijden. De stand na vier wedstrijden geeft daarom een onjuist beeld van de verhoudingen. Voor de teams 7 en 8 zou dat sowieso al niet het geval zijn, want zij spelen eerst tegen zeven verschillende tegenstanders, waarna zij nog drie wedstrijden spelen in een 'promotie-' of 'degradatiepoule'. Alleen team 4 speelt - door het wegvallen van Vined 2 - een 'normaal' programma, maar dat geldt dan voor andere teams uit hun poule weer niet.
Onderstaand zes links naar zes te downloaden schema's van de jeugdteams van Kampenion, inclusief de stand. Voor alle wedstrijden van alle teams van Kampenion de komende speelweek: zie links onderaan de voorpagina.

Downloadbare wedstrijdschema's:
Team 1: Landelijk B, poule D Team 5: 5e klasse, poule A
Team 2: Hoofdklasse, poule B Team 6: 5e klasse, poule B
Team 3: 1e klasse, poule A Team 7/8: wp-klasse, poule C
Team 4: 4e klasse, poule A

Ralph Trip
wedstrijdsecretaris JEUGD
Kampenion