Voor zeven van de acht seniorenteams stonden deze week de laatste thuiswedstrijden van het seizoen op het programma. Alleen team 7 speelde ‘op verplaatsing’. Alle thuisspelende teams kwamen tot winst. Team 7 leed een nederlaag in Ens. Team 4 stelde al in de eerste partij van de avond de titel veilig. Daarmee heeft Kampenion ook komend seizoen weer een team in de 2e klasse. Ik neem de resultaten weer met je door.2e div. Oost Kampenion 1 - De Brug 2 6 – 4
Ton Ringenier 3 en Gerben Wolterink 3; Gertjan Wessels 0


Team 1 ontving in de laatste thuiswedstrijd nummer voorlaatst De Brug 2 uit Apeldoorn. Vooraf had team 1 een voorsprong van 15 punten op die tegenstander. Bij drie punten was het dus verzekerd van een langer verblijf in de 2e divisie Oost.Team 1 speelde met Ton Ringenier, Gerben Wolterink en Gertjan Wessels. De Brug 2 deed het Linda Stolk, Jeroen Meester en Dick Rusch.

In een wedstrijd die er eigenlijk nauwelijks nog toe deed, boekte team 1 een 6 – 4 zege op De Brug 2. Dat lijkt een nipte overwinning, maar dat was niet zo. Niet dat team 1 een eenvoudige zege boekte, maar feit is dat aan Kamper kant Gertjan zijn drie partijen verloor. De vierde verliespartij kwam op naam van het dubbel Gerben/Gertjan. Gertjan – die best gemotiveerd en gedreven achter de tafel stond – mist gewoonweg de wapens om zelf te scoren. Zijn spel is te voorspelbaar. Met ‘alleen’ vastheid en een harde diagonale klap met de forehand kom je er niet op dit niveau. Hij moet proberen zich wat meer te ontwikkelen. Zowel op de trainingen als tijdens vrijspeelpotjes. Hij is nog jong genoeg. Nieuwe dingen durven en telkens opnieuw; ook als het – vooral in het begin – niet lijkt te lukken. Gerben en Ton speelden ieder een hangpartij, maar kwamen verder niet in de problemen.

Team 1 is dus verzekerd van handhaving. Dat is het meest positieve van deze avond. Samen met TT Zwolle 5 gaat het uitmaken wie de degradatiegroep winnend afsluit; voor wat dat waard is.
Komende vrijdag is de ‘finale’ tussen deze beide teams in Zwolle.

1e klasse Kampenion 2 - Smash-In 1 7 – 3
Jordy ten Have 3, Robin Lieftink 2 en Ralph Trip 2


Team 2, koploper, ontving nummer twee Smash-In 1 dat vooraf vijf punten minder verzameld had. Team 2 speelde in de sterkste formatie met Jordy ten Have, Ralph Trip en Robin Lieftink. Smash-In 1 had Frans de Vries, kopman Bas de Vries en George Wildeboer opgesteld.

In de openingspartij had Jordy verrassend veel moeite met Frans die na enkele seizoenen 4e klas dit seizoen weer in de 1e klasse uitkomt. Daarin komt hij prima mee. Jordy – die dat ondervond – won na een moeizame partij met 11 – 9 in de 5e game.
In de tweede partij was Bas te vast en te slim voor Ralph. Beiden speelde prachtige ralley’s waarin Ralph vrijwel consequent de aanval zocht. Maar het was Bas die veel effectiever speelde en die in drieën wist te winnen: 1 – 1.
In de derde partij tussen Robin en George was het juist andersom. George probeerde de ralley’s zo kort mogelijk te houden door snel de aanval te kiezen. Robin hield de bal meer op tafel en wachtte of op zijn kans, of op de fout van George. Hij won dan ook met 3 – 0: 2 – 1.
In het dubbel speelden Jordy en Robin tegen de broers Bas en Frans. De vier maakten er een spannende partij van die – toch wel enigszins verrassend – in vieren naar de broers ging: 2 – 2.
Na het dubbel versloeg Ralph overtuigend Frans. Na twee gemakkelijk gewonnen games kostte de derde game hem duidelijk meer moeite, maar je had nooit het idee dat Frans de partij nog zou kunnen doen kantelen: 3 – 2.
In de vijfde partij speelde ‘boem boem’ Jordy tegen ‘boem boem’ George. Ongelooflijk wat een harde slagen beiden weten te produceren. De 1e game ging nipt naar George en de 2e nipt naar Jordy. Daarna was het Jordy die wist door te drukken, eh pardon slaan: 4 – 2.
Hierna was het de beurt aan de bekeken spelers Robin en Bas. Beiden speelden prachtige en lange ralley’s. Niet zozeer op kracht, maar wel bekeken. Het was Bas die de partij in drieën wist te winnen al won hij die games met telkens twee punten verschil: 4 – 3.
In de achtste partij mocht Ralph het opnemen tegen George. Ook Ralph slaat redelijk hard, maar hij legt meer spin in de ballen dan Jordy. Het verhaal van George is bekend. Beiden maakten er een leuke partij van. Het foutenpercentage lag daarbij bij Ralph duidelijk lager dan bij George. Mede daardoor won Ralph de partij overtuigend in drieën: 5 – 3.
In de voorlaatste partij namen Robin en Frans het tegen elkaar op. Na twee games stond het 1 – 1. Daarna kwam Robin eigenlijk niet meer in de problemen en won hij de derde en vierde game overtuigend: 6 – 3. Daarmee stond de zege van team 2 al vast.
In de laatste partij speelden de beide kopmannen tegen elkaar: Jordy en Bas. Helaas zat ik die partij zelf te tellen en zat ik met de rug naar de wedstrijdtafel. Daarom heb ik er weinig van gezien. Ik kan dan ook alleen melden dat de 1e game overtuigend naar Bas ging, maar dat Jordy zich daarna prima terugknokte en de volgende drie games op rij wist te winnen: 7 - 3. Daarmee bracht hij Bas pas de tweede nederlaag van dit seizoen toe.

Door de 7 – 3 overwinning – en de puntendeling tussen De Veluwe 4 en Smash ’70 4 – staat team 2 met nog 1 wedstrijd te spelen 9 punten voor op Smash-In 1 en De Veluwe 4. Het heeft as. dinsdag in Hattem – in de wedstrijd tegen Smash ’70 4 – aan 1 puntje genoeg om de titel veilig te stellen. Dat dit gebeurt, daaraan twijfelt niemand. Maar natuurlijk willen de spelers van team 2 een zo goed mogelijk resultaat neerzetten om daarmee hun sportieve plicht ten opzicht van (vooral) GTC 1 te vervullen.

Kampenion heeft komend seizoen dus voor 99,9% zeker twee teams in de 2e divisie Oost, die overigens dan Promotieklasse zal heten (de 1e divisie Oost gaat weer Hoofdklasse heten). Dat is een unicum. Hartstikke mooi!

Team 2 sluit – als vermeld – komende week de competitie af met een uitwedstrijd bij Smash ’70 4 op dinsdagavond.

2e klasse Kampenion 3 - DTV ’84 3 7 – 3
Jan Ringenier 3, Simon vd Woude 2, Marcel Makkink 1 en dubbel 1


Team 3, laatste, ontving nummer voorlaatst DTV ’84 3. Het speelde met Marcel Makkink, Jan Ringenier en Simon van der Woude. DTV ’84 3 trad aan met Mark Groen, Willianne Schipper en invaller Nick Boerman (team 5). Kopman Groen en invaller Boerman spelen met lange noppen op de backhand.

Er was team 3 veel aan gelegen om in de negende wedstrijd van het seizoen de eerste overwinning te behalen. De start was in ieder geval prima, want na de eerste drie enkelpartijen stond het 3 – 0. En die zeges kwamen ook nog eens overtuigend tot stand. Marcel versloeg Groen in vieren, Jan won eenvoudig van Schipper die zich (onbegrijpelijk) eigenlijk vooraf al overgaf en Simon had ook maar drie games nodig tegen invaller Boerman. In het dubbel waren Marcel en Simon in vieren te sterk voor Groen en Schipper. En zo stond het dus 4 – 0.
Het werd zelfs 5 – 0 toen Jan in een spannende partij kopman Groen wist te verslaan: 5 – 11, 16 – 14, 12 – 10, 10 – 12 en 13 - 11. Daarna verslikte Marcel zich in invaller Boerman die overigens veel beter op dreef was dan in zijn eerste partij. Simon en Schipper speelden vervolgens een attractieve partij tegen elkaar. Beiden zochten – waar mogelijk de aanval – en het was uiteindelijk Schipper die verdiend wist te winnen: 5 – 2.
Jan stelde hierna de (eerste) zege veilig door Boerman in vieren te verslaan. Simon vergrootte de voorsprong tot 7 – 2 via een sterke comeback tegen Groen. De eerste en tweede game gingen met 10 – 12 naar Groen, maar daarna had Simon het juiste antwoord gevonden. In de laatste partij van de avond zorgden Marcel en Schipper voor een boeiende partij. Marcel kwam op een 2 – 1 voorsprong, maar de sterk spelende Schipper gaf zich niet gewonnen. Zij trok de vierde en vijfde game nog naar zich toe om alsnog de partij te winnen: 7 – 3.

Ondanks de fraaie overwinning degradeerde team 3 wel officieel, maar daar hebben de spelers prima om geslapen.Team 3 is er dus in geslaagd om de eerste overwinning van het seizoen te behalen. Verrassend was het dan Jan het was die ongeslagen bleef. En dat tegen twee materiaalspelers. Het moet niet gekker worden. Simon pakte twee punten en Marcel een. Marcel en Simon wonnen samen ook het dubbel.

Excuses voor het wat lange verslag, maar ik wilde wat aandacht schenken aan dit unieke feit.
Komende vrijdag sluit team 3 het seizoen – en het verblijf in de 2e klas – af met een uitwedstrijd bij aanstaand kampioen Smash ’70 5 in Hattem.

3e klasse Kampenion 4 - Harderwijk 2 9 – 1
Nick Kuipers 3, Jelmer vd Veen 3, Pascal Bruins 2 en dubbel 1


Team 4 had nog een puntje nodig om de titel veilig te stellen. Dat moest dan tegen Harderwijk 2 gebeuren. Team 4 speelde met Pascal Bruins, Nick Kuipers en Jelmer van der Veen. Harderwijk 2 deed het met Henk Vlieger, Anne Kooistra en Pieter Berkelaar.

De meer geroutineerde Jelmer en Nick lieten youngster Pascal het tafeltennisbal openen. ‘Pascal bezweek bijna onder de zware druk die zijn oudere teamgenoten hem oplegden’. In zijn partij tegen de sterke Vlieger stond het na vier games 2 – 2. In de vijfde game wist Pascal echter het verschil te maken en stelde hij de titel veilig: 1 – 0. Achteraf kunnen we stellen dat het leuk was dat juist Pascal team 4 de titel bezorgde. Nick en Jelmer wonnen hun eerste enkelpartij – respectievelijk tegen Kooistra en Berkelaar – eenvoudig: 3 – 0.
In het dubbel kwam Nick en Pascal met 0 – 2 achter tegen Berkelaar en Kooistra. Daarna hadden zij kennelijk het antwoord gevonden op het materiaal en spel van de tegenstanders en kwamen zij niet of nauwelijks meer in de problemen: 4 – 0.
Daarna boekten de spelers van team 4 eenvoudige overwinningen tot aan de laatste partij, toen Pascal tegenstander Kooistra trof. In de eerste twee games leek het daar overigens nog niet op, want beide gingen naar Pascal. Daarna ging het alsnog mis en won Kooistra drie games op rij waardoor hij de spreekwoordelijke eer redde: 9 – 1.

Team 4 is vrijdagavond dus kampioen geworden. Normaal gesproken gaan de spelers dan uit hun dak, maar daar was bij Jelmer, Nick, Pascal en de ook aanwezige Gert-Jan, Guido en Danny geen sprake van. En dat is logisch, want het was dit seizoen al heel snel duidelijk dat het team ver boven de andere teams uitstak. Het won al zijn negen wedstrijden en vaak ruim. Het staat nu op 71 punten, daar waar de nummer twee 48 punten heeft. Hoezo verdiend kampioen?

Jelmer, Nick, Pascal, nogmaals proficiat. En uiteraard ook nogmaals de felicitaties aan de ‘reserves’ Danny, Gert-Jan en Guido. De kampioensbloemen komen nog!
Team 4 sluit vrijdagavond in Elburg af met een uitwedstrijd bij nummer twee Batfighters 2.

3e klasse Kampenion 5 - Wijhe 1 9 – 1
Theo Hogenhorst 3, Arie Hup 3, Hans vd Berg 2 en dubbel 1


Team 5 kon het seizoen rustig uit spelen nadat het in de laatste twee wedstrijden de titelkansen had ‘verspeeld’. Dinsdagavond ontving het Wijhe 1. Team 5 speelde met Arie Hup, Theo Hogenhorst en Hans van den Berg. Wijhe 1 deed het met Theo Hunink, José Eijkelkamp en André van der Klok.

Aan de spelers van team 5 was het niet te zien dat het seizoen eigenlijk al voorbij was. Zij speelden gedreven en gingen voor een zo groot mogelijke winst. Na het dubbel stond het maar liefst 4 – 0. Daar waren wel twee zware vijfpitters voor nodig: Hans tegen Van der Klok en het dubbel Arie en Theo tegen Eijkelkamp en Van der Klok. Arie en Theo wonnen hun enkelspelen wat gemakkelijker.
Na het dubbel bleef het snel gaan. Theo en Arie wonnen hun enkelpartijen opnieuw in drieën, terwijl Hans in evenveel games zijn meerdere moest erkennen in Eijkelkamp: 6 – 1. De laatste drie partijen gingen alle naar team 5 waarbij alleen Arie een vierde game nodig had. Zo won team 5 de laatste thuiswedstrijd met overtuigende cijfers: 9 – 1.

Het toont daarmee nog eens aan dat het achter kampioen Swift ’64 1 veruit het sterkste team is in de poule. De voorsprong op de nummer 3 bedraagt dan ook 21 punten!
Komende vrijdag sluit team 5 het seizoen af met een uitwedstrijd bij TT Zwolle 8.

4e klasse Kampenion 6 - DTV ’84 4 7 – 3
Harm Bosman 2, Henny Boxman 2, Jeroen Heldoorn 2 en dubbel 1


Team 6 maakt een moeizaam seizoen door. Na acht wedstrijden stond het nog steeds voorlaatste en had het het degradatiegevaar nog steeds niet definitief kunnen afwenden. Ik had team 6 dit seizoen hoger ingeschat en ik denk de spelers zelf ook wel.

Afgelopen dinsdagavond kwam nummer vier DTV ’84 4 op bezoek, een tegenstander waartegen – met alle respect – normaal gesproken wat moet zijn te halen.Team 6 speelde met Jeroen Heldoorn, Harm Bosman en Henny Boxman. De gasten uit Dalfsen verschenen met Willemien van Oenen, Edith Bouwman en Nienke van der Vegt.

Ging de eerste partij van Jeroen (tegen Van Oenen) nog verloren, daarna wonnen Harm (tegen Bouwman) en Henny (tegen Van der Vegt) hun enkelpartijen. Bovendien bleken Harm en Jeroen in het dubbel te sterk voor Van Oenen en Van der Vegt. Zo stond team 6 dus op een 3 – 1 voorsprong.
Na het dubbel moest ook Harm zijn meerdere erkennen in Van Oenen en dat ondanks een 2 – 0 voorsprong in games. Jeroen herstelde vervolgens weer de marge van twee via een 3 – 1 zege op van der Vegt. Bouwman bracht DTV ’84 3 weer terug in de race door Henny in vieren terug te wijzen. Het slotakkoord was echter voor team 6, want Harm, Henny en Jeroen wonnen allen hun laatste partij. Maar vraag niet hoe. Henny deed dat met 11 – 9 in de 5e game, terwijl Jeroen wel heel erg diep moest gaan tegen Bouwman: 20 – 18, 14 – 16, 12 – 10, 8 – 11 en 11 – 7!

Na deze spannende ontmoeting toonde team 6 zich dus met 7 – 3 de sterkste. Het deed daarmee goede zaken. Nummer laatst Zwartsluis 3 speelde namelijk (knap) gelijk bij Smash ’70 11 waardoor de voorsprong van team 6 op Zwartsluis 3 nu 7 punten bedraagt.
In de laatste competitiewedstrijd ontmoeten beide teams elkaar maandagavond al in Zwartsluis. Team 6 heeft dan aan 2 punten genoeg om zich te handhaven. Dat mag toch geen probleem zijn?

4e klasse Smash-In 3 - Kampenion 7 7 – 3
Mattias Beimers 1, Martijn Haanappel 1 en Anne vd Haar 1


Team 7 speelde deze week als enige team een uitwedstrijd. Dat kwam omdat de beide wedstrijden tegen Smash-In 3 op verzoek van de tegenstander waren omgedraaid. En dus ging team 7 vrijdagavond op bezoek bij Smash-In 3 in Ens. Het deed dat Martijn Haanappel, Mattias Beimers en Anne van der Haar. Smash-In 3 speelde met Edwin Stoker, Alexandra Klein in invalster Henda Boerman (team 4) die in een ver verleden nog bij Kampenion heeft gespeeld.

Voor team 7 ging het eigenlijk al in het begin mis. Allereerst verloor Martijn nipt in vijven van de sterke Stoker waarna Mattias en Anne in vieren verloren van Klein en Boerman. Toen Martijn en Mattias ook nog eens het dubbel verloren van Klein en Stoker leek zich een ruime nederlaag af te tekenen.
Gelukkig wisten de spelers van team 7 die nederlaag nog enigszins binnen de perken te houden. De achterstand van vier punten werd namelijk geconsolideerd, onder meer via twee zwaar bevochten vijfpitters: Mattias op Boerman en Anne op Klein. Omdat ook Martijn van Klein had gewonnen, stond er aan het eind van de avond een 7 – 3 nederlaag op het wedstrijdformulier. De waarheid gebiedt te zeggen dat er deze avond voor team 7 – zonder kopman Jan Beks spelend – ook niet veel meer in zat.
Team 7 heeft inmiddels gelukkig zoveel punten bijeengeslagen dat het zich verzekerd weet van handhaving. En dat was voorafgaand aan dit seizoen ook de doelstelling!
Komende dinsdag sluit team 7 de competitie af met een gemeentederby: een uitwedstrijd bij kampioen ‘s-Heerenbroek 1.

5e klasse Kampenion 8 - Zwartsluis 4 6 – 4
Alice Ringenier 2, Anja Ringenier 2, Gerard Wessels 1 en dubbel 1


Team 8 is (ook) aan een goed seizoen bezig. Het staat al het hele seizoen bij de eerste drie en het had aan het begin van deze week zelfs nog kansen op het kampioenschap. Afgelopen dinsdagavond kwam koploper Zwartsluis 4 op bezoek bij het op de derde plaats staande team 8.Team 8 speelde met Gerard Wessels, Alice Ringenier en Anja Ringenier. Zwartsluis 4 bracht Bianca Meijer, Remko Kok en Harm Hageman achter de tafel.

Omdat nummer twee Heino 8 op bezoek ging bij nummer laatst Harderwijk 5, was team 8 alleen ‘gebaat’ bij een ruime zege. Bij een kleine zege, gelijkspel of kleine nederlaag was datzelfde Heino 8 de lachende derde.
De start was dinsdagavond duidelijk voor koploper Zwartsluis 4. Na drie enkelpartijen stond het namelijk 0 – 3. Gerard en Anja verloren beiden een hangpartij in de beslissende vijfde game, terwijl Alice in vieren haar meerdere moest erkennen in Kok.
Alice en Gerard wisten gelukkig het dubbel te winnen van Meijer en Kok, waarna Alice ook in ‘straight games’ afrekende met Meijer. Zo werd het dus van 0 – 3 2 – 3, maar zat een ruime zege er eigenlijk al niet meer in. Toen Gerard hierna ook nog eens in vieren van Hageman verloor, was dat zeker: 2 – 4.
Toch bleven de spelers van team 8 strijden voor een beter resultaat en zo hoort het ook. De laatste vier partijen gingen alle naar team 8 via zeges van Anja (2x), Alice en Gerard. Laatstgenoemde had in de laatste partij van de avond – tegen Kok – wel een vijfde game nodig, maar won die met met 11 – 7.
Zo won team 8 de wedstrijd heel knap met 6 – 4 na een 2 – 4 achterstand.
Naderhand werd bekend dat Heino 8 inderdaad de lachende derde is van deze week via een 0 – 10 zege bij Harderwijk 5. Heino 8 is nu koploper met 1 puntje voorsprong op Zwartsluis 4. Daarachter volgt team 8 weer op vijf punten van Zwartsluis 4. Hoe dan ook, team 8 kan nu al terugkijken op een prima seizoen waarin het slechts eenmaal verloor. Komende week gaan Heino 8 en Zwartsluis 4 in een onderling duel uitmaken wie kampioen wordt.
Team 8 sluit – net als team 2 – de competitie op dinsdagavond af met een uitwedstrijd bij Smash ’70; team 6 doet dat tegen het 16e team van die vereniging.

Prima berichten dus van de seniorenteams van Kampenion. Alle zeven thuisteams wonnen hun wedstrijden, terwijl de enige nederlaag op naam kwam van het uitspelende team 7. Verder stelde team 4 de titel in de 3e klasse veilig en deed team 2 goede zaken in de 1e klasse. Het kan de titel nauwelijks nog ontgaan. Team 1 handhaafde zich officieel in de 2e divisie Oost, terwijl team 3 – ondanks de eerste zege van het seizoen – officieel degradeerde uit de 2e klas. Team 5 is zeker van de tweede plaats, terwijl team 6 een stap heeft gezet richting handhaving in de 4e klas. Team 7 heeft zich daarvan al verzekerd en team 8 tenslotte bekroont een goed seizoen met (tenminste) een derde plaats.Volgende week hoop ik mij voor de laatste maal dit seizoen te melden.

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion