FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op maandag 16 januari jl. werd eindelijk de indeling van de seniorencompetitie bekendgemaakt. De drie belangrijkste wensen van Kampenion zijn alle ingewilligd, waarvoor dank. Die wensen waren: 1) 3e klas voor het ‘nieuwe’ team 6, 2) de drie dinsdagteams a.u.b. tegelijk thuis en 3) de zes vrijdagteams a.u.b. tegelijk thuis. Dat maakt inderdaad in totaal negen teams, want Kampenion heeft - net als bij de jeugd - een team meer ingeschreven voor de competitie. Daar waar het aantal teams over de hele linie lijkt terug te lopen, groeit Kampenion dus. Een prettige constatering. De competitie gaat van start in de week van maandag 30 januari as. Ik neem de indelingen van de negen teams met je door. Uiteraard ontbreken ook de onvermijdelijke prognoses niet.


Team 1                  Jordy ten Have, Ton Ringenier en Jeroen Rotman
Promotieklasse     Blauw-Wit 3, De Toekomst 3, De Trefhoek 1, DTS 2, Effekt ’74 1, Kampenion 1, Rijssen 1 en TT Zwolle 5


Team 1 is nogal gewijzigd ten opzichte van vorig seizoen. Van dat team is alleen Ton Ringenier overgebleven. Ivan Hollander (team 3), Gertjan Wessels en Gerben Wolterink (beiden team 2) spelen in een lager team. Hun plaatsen worden ingenomen door Jordy ten Have en Jeroen Rotman.
Jordy is het spelen van een seizoen in de 1e klasse toch wel tegengevallen en heeft in dat seizoen de motivatie hervonden om er weer voor te gaan. Een Jordy in goede doen is tot veel in staat. En dat moet er een keer uitkomen. Jeroen komt over van Bosman Wezep. Hij speelde daar slechts een seizoen 1e klasse en kwam direct tot een percentage van rond de 80. Omdat het niet in de lijn der verwachting lag dat hij met zijn teamgenoten op korte termijn promoveert naar (tenminste) de Promotieklasse, heeft hij voor zichzelf gekozen. Mede omdat een teamgenoot het batje aan de Wezepse wilgen heeft gehangen. Aangezien Jeroen al bij Kampenion trainde en goed kan opschieten met (o.a.) zijn leeftijdsgenoten bij onze vereniging, heeft hij voor Kampenion gekozen. Jeroen heeft de laatste twee jaar een enorme progressie gemaakt. En volgens mij zit er nog meer in. Wij zijn blij dat Jeroen voor Kampenion en niet voor een andere vereniging heeft gekozen. Voor Wezep zelf is het natuurlijk zuur. Jeroen is groot geworden bij die vereniging en nu hij de beste speler van Wezep is geworden, vertrekt hij. Dat is - en ik bedoel dat niet belerend of lullig - het lot van een kleinere vereniging. En Kampenion heeft daar zelf ook een aantal malen mee te maken gehad. Ton, de derde speler van het team, behoort al enkele seizoenen tot de sterkere spelers in deze klasse.

Met Jeroen (20), Jordy (21) en Ton (22) bestaat team 1 uit drie jonge en talentvolle spelers. Komend seizoen is het vooral zaak om te overleven. Team 1 moet in ieder geval twee teams onder zich zien te houden. Ik verwacht dat de spelers de capaciteiten hebben om daarna binnen enkele seizoenen om de bovenste plaatsen en promotie naar de Hoofdklasse mee te spelen.

Zoals inmiddels gebruikelijk bestaat de poule uit 8 teams waarin de teams elkaar eenmaal ontmoeten. De eerste 4 spelen vervolgens voor promotie naar de Hoofdklasse en de laatste 4 spelen daarna om twee degradatieplaatsen te ontlopen.
De teams Blauw-Wit 3, De Toekomst 3, De Trefhoek 1 en Effekt ’74 1 kunnen als vrij geroutineerde teams worden beschouwd. Deze vier teams zijn ook de grootste kandidaten om de promotiegroep te halen. Mogelijk dat of De Toekomst 3 of Effekt ’74 daarbij moet afhaken ten faveure van een verrassend goed presterend ander team. Team 1 schat ik als outsider in om bij de eerste vier te eindigen.
Promovendus DTS 2 is in mijn ogen op voorhand degradatiekandidaat nummer 1. Nummer 2 moet dan komen uit het drietal TT Zwolle 5, Rijssen 1 en toch ook team 1. Daarbij heeft het eveneens gepromoveerde Rijssen 1 het voordeel dat het over de sterke Gerben Otten kan beschikken die ervaring heeft op landelijk niveau. Als ik naar de kwaliteiten en inzet van Jeroen, Jordy en Ton kijk, kan ik me echter niet voorstellen dat team 1 op plaats 7 of 8 eindigt.
Voorlopig ga ik daarom maar uit van plaats 6.
Team 1 begint de competitie op vrijdag 3 februari as. met een thuiswedstrijd tegen TT Zwolle 5. Dat is dus direct al een belangrijke wedstrijd.


Team 2                   Robin Lieftink, Ralph Trip, Gertjan Wessels en Gerben Wolterink
Promotieklasse      Blauw-Wit 2, De Veluwe 3, DTS 1, Effect 1, Entac 2, HTTV 1, Kampenion 2 en Trias 1


Ook team 2 – het kampioensteam van het afgelopen seizoen – is enigszins gewijzigd. Robin Lieftink en Ralph Trip zijn gebleven, maar Jordy ten Have (team 1) en Dick Hoekman (team 3) zijn ‘verdwenen’. Daarvoor in de plaats zijn Gertjan Wessels en Gerben Wolterink (beiden team 1) gekomen. Gertjan speelde geen sterk seizoen in de najaarscompetitie. Hij krijgt nu in team 2 op hetzelfde niveau een nieuwe mogelijkheid om te laten zien dat hij het niveau goed aankan. Gerben kan weliswaar terugkijken op een goed seizoen, maar hij heeft aangegeven niet wekelijks te kunnen trainen en zijn plaats graag te willen afstaan aan een aanstormend talent. Dat is dan ook gebeurd.
Wij denken dat team 2 in deze samenstelling kansen heeft op handhaving. Gerben en Robin hebben ruime ervaring op dit niveau en Gertjan inmiddels ook een seizoen. Ralph kan het met zijn dwingende spel menige tegenstander lastig maken.

In deze poule van de Promotieklasse geldt uiteraard dezelfde opzet als in de poule van team 1. Op voorhand lijken Blauw-Wit 2 en Entac 2 de te kloppen teams. DTS 1 lijkt ook goede kansen te hebben om de promotiegroep te halen. En mogelijk dat ook De Veluwe 3 weet aan te haken. Voor de rest is het echt koffiedik kijken. De poule telt liefst vier debutantenteams: Effect 1, HTTV 1, Kampenion 2 en Trias 1 ook al is laatstgenoemd team  op papier gedegradeerd uit de 1e divisie Oost nadat het zich heeft moeten terugtrekken voor aanvang van de competitie. Van dat teruggetrokken team is niemand meer overgebleven. Eigenlijk hebben al die vier teams een (vrij) sterke speler. Effect 1 heeft Bertholee (100% 1e klas en vroeger op landelijk niveau gespeeld), HTTV 1 heeft Roelofs (100% 1e klas en ervaring op landelijk niveau), Trias 1 heeft Bart van der Zanden (de afgelopen seizoenen 1e divisie Oost spelend) en Kampenion 2 heeft Gerben Wolterink (70% 2e divisie Oost en ruime ervaring op dat niveau). Dat maakt een verdere prognose wat lastig.

Team 2 moet – net als team 1 – twee teams onder zich zien te houden. Als ik de samenstellingen van de teams zo bekijk, dan schat ik team 2 in de breedte net wat sterker in dan Effect 1, HTTV 1 en Trias 1. Het is dus verleidelijk om te melden dat team wel even vijfde wordt. Maar ik houd rekening met wat tegenvallers en schat team 2 – ook weer net als team 1 – in op plaats 6.
Ook team 2 begint de competitie met een belangrijke thuiswedstrijd; op vrijdag 3 februari as. komt namelijk Trias 1 op bezoek met de broers Bart en Lars van der Zanden en Roy van Bedaf. Zoals wellicht bekend heeft Lars nog enkele seizoenen jeugdcompetitie bij Kampenion gespeeld.


Team 3                   Pascal Bruins, Dick Hoekman, Ivan Hollander, Nick Kuipers en Gert-Jan de Lange
2e klasse                Harderwijk 1, Heino 2, Kampenion 3, Leogang 1, Smash ’70 3 en Wezep 3


Team 3 is (gedeeltelijk) het team 4 van het afgelopen seizoen dat heel eenvoudig de titel pakte in een poule van de 3e klasse. Gedeeltelijk, want van dat team zijn Gert-Jan, Nick en Pascal overgebleven. Deze drie krijgen versterking van Ivan (team 1) en Dick (team 2). Ivan kampt met motivatieproblemen en wil niet meer de verplichting hebben om wekelijks te trainen. Door op een lager niveau te spelen hoopt hij het plezier weer terug te krijgen. Dick had het van de spelers in het kampioensteam 2 het lastigst in de 1e klasse. Mede daarom is ervoor gekozen om hem – samen met Ivan – dit gewijzigde team te laten dragen. De spelers Jelmer van der Veen, Danny Visscher en Guido Wessels - vorig seizoen ook deel van het kampioensteam uitmakend - komen we straks tegen in team 6.

Het nieuwe team 3 schat ik duidelijker sterker in dan het team 3 van het afgelopen seizoen dat vrij kansloos degradeerde uit de 2e klasse. Ik schat in dat het om de bovenste plaatsen moet kunnen meedoen. De concurrentie komt vooral van Harderwijk 1 – eigenlijk Van Manen en Visser geheten – en van Smash ’70 3, het team dat het afgelopen seizoen uit de poule van kampioensteam 2 in de 1e klasse degradeerde.
Mijn prognose is dat team 3 op plaats 2 eindigt.

Heino 2 schat ik in rond plaats 3 en 4, terwijl Leogang 1 en Wezep 3 moeite zullen hebben om degradatie te ontlopen. Maar ik heb het wel vaker aangegeven: wedstrijden en competities worden gelukkig niet achter een PC of laptop beslist. Dat gebeurt achter de groene of blauwe tafel.
Team 3 begint de competitie op vrijdag 3 februari as. met een thuiswedstrijd tegen het lastige Smash ’70 3. Die wedstrijd vormt een mooie graadmeter.


Team 4                   Marijke Kramer, Marcel Makkink, Jan Ringenier en Simon vd Woude
3e klasse                ’s-Heerenbroek 1, Dronten ’74 2, Kampenion 4, Smash ’70 7, TT Zwolle 8 en Wijhe 1


Team 4 is ongewijzigd qua samenstelling en het mag komend seizoen proberen direct terug te keren naar de 2e klasse. Het bestaat uit Marijke Kramer, Marcel Makkink, Jan Ringenier en Simon vd Woude. De indeling van de poule biedt mogelijkheden. Nee, dat betekent niet dat team 4 wel even kampioen wordt. In de strijd om de titel kan team 4 vooral concurrentie verwachten van TT Zwolle 8, terwijl ik Smash ’70 7 als outsider inschat. Op voorhand denk ik dat Wijhe en ’s-Heerenbroek de meeste kans maken op de plaatsen 5 en 6 te eindigen, maar debutant ’s-Heerenbroek zou dit seizoen wel eens van zich kunnen doen spreken. Het eindigt niet als laatste. Nadeel voor dat team is mogelijk wel dat het een driemansteam is en dat het krachtsverschil met de spelers erachter wat groot is. Maar ook hier geldt dat erom moet worden gespeeld.

Team 4 weet al vrij snel waar het staat, want in de eerste twee wedstrijden treft het Smash ’70 7 en TT Zwolle 8.
Mijn inschatting is dat team 4 op plaats 1 eindigt. Dat is niet als grootspraak bedoeld, maar ik denk dat team 4 als degradant uit de 2e klasse het te kloppen team is.
Team 4 ontvangt op vrijdag 3 februari as. het Hattemse Smash ’70 7.


Team 5                   Hans vd Berg, Theo Hogenhorst, Arie Hup, Gerard Palland en Jaap van Putten
3e klasse                GTC 1, Kampenion 5, Smash-In 2, Staphorst 1, Swift ’64 2 en Vined 3


Ook team 5 gaat ongewijzigd de competitie in. Met Hans vd Berg, Theo Hogenhorst, Arie Hup, Gerard Palland en Jaap van Putten beschikt het over een bijzonder ervaren team dat weer om de bovenste plaatsen moet kunnen meedoen. Concurrentie komt ditmaal vooral van GTC 1. Dat team heeft namelijk versterking gekregen van Pieter Beuzenberg, omdat het team met Wouter Beuzenberg en Dick Smit uit elkaar is gevallen. Ik denk dat de titel tussen deze twee teams wordt beslecht. Mijn prognose is dat team 5 op plaats 1 eindigt.
De overige teams vormen normaal gesproken de middenmoot en de laatste plekken. Ik verwacht dat de verschillen tussen die teams niet al te groot zullen zijn. Swift ’64 2 en Vined 3 maken de grootste kans als laatste te eindigen. Smash-In 2 zie ik als derde eindigen.
Laat nu team 5 in de eerste wedstrijd direct op bezoek moeten gaan bij buurman GTC 1. Dat gebeurt op donderdag 2 februari as.


Team 6                   Jan Beks, Stefan Sijbesma, Jelmer vd Veen, Danny Visscher en Guido Wessels
3e klasse                Emmeloord 1, Harderwijk 2, Heino 3, Kampenion 6, Smash ’70 6 en TT Zwolle 10


Team 6 is – zoals eerder aangegeven – een vernieuwd team waarvoor 3e klas is aangevraagd. Gelukkig is die aanvraag gehonoreerd, want met Jelmer van der Veen, Danny Visscher en Guido Wessels beschikt het team over spelers die hebben aangetoond (tenminste) op dit niveau thuis te horen. Zij maakten vorig seizoen bijvoorbeeld deel uit van het kampioensteam 4. Zij doen echter een stapje terug, omdat dat team anders veel te groot zou worden. Daarnaast is Jan Beks – de herintreder in het afgelopen seizoen – druk bezig om aan zijn ritme te werken. Ik kan uit eigen waarneming (en ondervinding) aangeven dat hij inmiddels ook op 3e klasniveau zit. Stefan Sijbesma maakt zijn debuut in de seniorencompetitie. Voor hem is alles nog nieuw. Maar Stefan is enthousiast, leergierig en heeft zeker talent. Mogelijk dat hij komend seizoen nog moet wennen, maar dat hij eraan komt staat voor mij vast.

Team 6 moet tenminste een team onder zich zien te houden en volgens mij moet dat kunnen. Emmeloord 1, Harderwijk 2 en Smash ’70 6 betwisten normaal gesproken met hun drieën wie kampioen wordt. Heino 3, Kampenion 6 en TT Zwolle 10 maken uit wie als vierde, vijfde en zesde eindigen. En natuurlijk ga ik ervan uit dat team 6 zich weet te handhaven.
Mijn prognose is dat team 6 op plaats 4 eindigt.
Team 6 begint het seizoen op vrijdag 3 februari as. met een thuiswedstrijd tegen het sterke Harderwijk 2.


Team 7                    Harm Bosman, Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Anja Ringenier
4e klasse                 Batfighters 4, ESV 1, Harderwijk 4, Heino 8, Kampenion 7 en TT Zwolle 13


Team 7 is enigszins gewijzigd ten opzichte van het vorige seizoen toen het een matige competitie draaide. Henny Boxman – aan hem heeft het overigens niet gelegen – heeft zijn plaats afgestaan aan de jonge Anja Ringenier. Anja maakte vorig seizoen haar rentree in de 5e klasse en dat ging haar prima af; vandaar deze promotie. Harm Bosman, Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink maken het kwartet spelers compleet.

Het is te hopen dat team 7 de competitie beter van start gaat dan het afgelopen seizoen, want toen liep het de hele competitie achter die matige start aan. In de poule valt vooral de naam van ESV 1 uit Elspeet op. Dat team kwam tot dusver uitsluitend in poules met teams uit de oude Regio IJsselstreek uit, maar ontmoet nu dus ‘Zwolse’ teams. De kracht van dat team kan ik dan ook moeilijk inschatten.

Ik verwacht dat Harderwijk 4 de titelkandidaat is in de poule. Dat team telt een drietal geroutineerde 3e klassers. Alle andere vijf teams lijken elkaar op voorhand niet veel te ontlopen. Aan de ene kant is dat leuk, want dat beloven spannende wedstrijden te worden. Aan de andere kant is het oppassen geblazen, want je kunt zomaar als laatste eindigen en naar de 5e klasse degraderen. Heino 8 is het Heino 7 van vorig seizoen dat kampioen werd in een poule van de 5e klasse, de poule waarin het toenmalige Kampenion 8 uitkwam. Anja kent die tegenstanders dus en omgekeerd.
Mijn prognose is dat team 7 op plaats 4 eindigt.
Team 7 begint de competitie op vrijdag 3 februari met een uitwedstrijd bij Batfighters 4.


Team 8                   Mattias Beimers, Martijn Haanappel, Anne vd Haar en Wichert-Jan Koopman
4e klasse                ’s-Heerenbroek 2, Batfighters 3, Heino 7, Hoonhorst 3, Kampenion 8 en Smash ’70 8


Bij team 8 neemt herintreder Wichert-Jan Koopman de plaats in van de ‘weggepromoveerde’ Jan Beks. WJ heeft vroeger bij de jeugd van Kampenion competitie gespeeld en is gestopt toen hij 2e klasse jeugd speelde. Toch is zijn lichaam het TT-virus nooit helemaal kwijtgeraakt en dus is het niet verrassend dat het weer begon te kriebelen. Het beste medicijn is volgens voorschrift: lid worden en lekker gaan ballen. Niet dat het virus dan verdwijnt, maar de kans is groter dan het meer beheersbaar wordt. Mattias Beimers, Martijn Haanappel en Anne van der Haar zijn in het team gebleven dat dus nu team 8 is geworden.

In de poule schat ik Batfighters 3 en Smash ’70 8 als de voornaamste titelkandidaten in. De andere vier teams – ’s-Heerenbroek 2, Heino 7, Hoonhorst 3 en Kampenion 7 – maken onderling uit wie op de plaatsen 3 t/m 6 eindigen. De nummer laatste degradeert aan het eind van het seizoen.Ik acht team 8 in staat om tenminste een team onder zich te houden en ga ervan uit dat het twee teams onder zich houdt.
Mijn prognose is dus ook hier plaats 4.
Team 8 start de competitie op vrijdag 3 februari as. met een thuiswedstrijd tegen Smash ’70 8.


Team 9                   Rense Beimers, Henny Boxman, Alice Ringenier, Jentine Ringenier en Gerard Wessels
5e klasse                DTV ’84 6, Harderwijk 5, Kampenion 9, Smash ’70 13, Smash-In 4 en Zwartsluis 5


Bij team 9 neemt Henny Boxman – als vermeld – de plaats in van de ‘weggepromoveerde’ Anja Ringenier. Omdat Henny zijn mannetje staat – zeker in de 5e klasse – hoeft dit niet direct een verzwakking te zijn. Dus wellicht dat team 9 zijn sterk gespeeld seizoen van de vorige competitie kan herhalen of zelfs verbeteren. Het eindigde immers als derde na het hele seizoen om plaats 1 te hebben meegedaan. De andere spelers zijn nog steeds Rense Beimers, Alice Ringenier en Gerard Wessels. Jentine Ringenier is reserve en speelt alleen in ‘noodgevallen’.

Het zal niet gemakkelijk worden om de prestatie van vorig seizoen te verbeteren, want met DTV ’84 6, Harderwijk 5 en toch ook Smash ’70 13 treft het een aantal ‘lastige’ teams. Daarnaast is de sterkte van Zwartsluis 5 moeilijk in te schatten, want dat team bestaat voor driekwart uit spelers die het afgelopen seizoen nog in de jeugdcompetitie uitkwamen. Op voorhand schat ik Smash-In 4 als het minst sterke team in, maar het kent met Henda Boerman een bijzonder sterke 5e klasser. Henda heeft vroeger trouwens nog damescompetitie voor Kampenion gespeeld.
Naar mijn inschatting eindigt team 9 op plaats 4.
Team 9 begint de competitie op vrijdag 3 februari as. met een uitwedstrijd bij het sterke Harderwijk 5.

Als mijn prognoses uitkomen, telt Kampenion aan het eind van het seizoen twee kampioensteams en degradeert er geen enkel team. Maar laten we ons realiseren dat die prognoses geen enkele garantie bieden. Er moet voor de punten worden genokt – in de positieve zin van het woord – achter de groene of blauwe tafeltennistafels. Het is mijn bedoeling om je ook het komend seizoen weer wekelijks ‘bij te praten’ van de verrichtingen van de (nu) negen seniorenteams. Ik meld mij bij leven en welzijn voor het eerst in het weekend van 4 en 5 februari as.


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar