In week 7 speelden alle negen teams thuiswedstrijden. Drie deden dat dinsdagavond en zes vrijdagavond. De resultaten mochten er weer zijn, want de negen wedstrijden leverden slechts een nederlaag op. Team 8 moest buigen voor titelkandidaat Batfighters 3. Na drie wedstrijden vinden we liefst vier teams (1, 3, 4 en 5) terug op plaats 1, terwijl we de teams 7 en 9 ook bovenin terugvinden. De teams 2 en 6 staan keurig in de middenmoot en alleen team 8 heeft het voorlopig (?) zwaar. Ik neem de resultaten weer met je door. Daarbij moet ik ditmaal bij de thuiswedstrijden van de vrijdagavond uitgaan van de wedstrijdformulieren, want zelf was ik niet in de zaal aanwezig.


Promotieklasse: Kampenion 1 - Rijssen 1                               7 – 3
Ton Ringenier 3, Jordy ten Have 2, Jeroen Rotman 1 en dubbel 1


Team 1 stond na twee wedstrijden eerste in poule B van de Promotieklasse. Een ongekende start. In de derde wedstrijd kwam het gepromoveerde Rijssen 1 naar Kampen. Team 1 speelde opnieuw met Ton Ringenier, Jeroen Rotman en Jordy ten Have. De bezoekers hadden kopman Gerben Otten thuisgelaten en deden het met Martijn Lichtenberg, Niels Otten en invaller Jan Dirk Otten (team 2).

Team 1 trof het dus dat de sterke Gerben Otten niet meedeed. Hij heeft namelijk recentelijk nog 2e divisie landelijk gespeeld. Maar ook de drie spelers die er wel waren, bleken een meer dan behoorlijk balletje te kunnen slaan. Na het dubbel stond team 1 op een 3 – 1 voorsprong. Ton (tegen Lichtenberg) en Jordy (tegen Jan Dirk Otten) wonnen hun partijen vrij overtuigend, terwijl Jeroen nipt zijn meerdere moest erkennen in Niels Otten. In het dubbel speelden Jeroen en Jordy een vijfpitter tegen Lichtenberg en Otten, die zij in de beslissende game naar zich toetrokken.

Na het dubbel had Jeroen weinig kans tegen de sterke Lichtenberg, maar daarna won team 1 drie partijen op rij. In de negende partij ondervond ook Jordy de kracht van Lichtenberg waarna Ton de 7 – 3 zege veilig stelde door Niels Otten in vieren te verslaan.

Ton bleef vanavond ongeslagen, Jordy won tweemaal en Jeroen pakte een puntje mee. Het was niet de avond van Jeroen, maar dat is helemaal niet erg. Van een nederlaag leer je meer dan van een eenvoudige overwinning. Verder begreep ik dat Jeroen niet helemaal fit was; misschien dat hij daardoor niet helemaal goed achter de bal kwam. Uiteindelijk mocht de teamprestatie er weer zijn.

De derde zege in successie dus voor team 1. Met 23 punten uit drie wedstrijd blijft het eerste in poule B van de Promotieklasse. Dat is een knap en ik moet eerlijk bekennen dat ik dat vooraf niet had verwacht. Die punten nemen ze Jeroen, Jordy en Ton al niet meer af. In de komende twee wedstrijden tegen De Toekomst 3 uit en Blauw-Wit 3 thuis moet blijken of team 1 een ‘blijvertje’ is bovenin. Komt het ook die wedstrijden zonder al te veel kleerscheuren door, dan lijkt een plaats in de promotiegroep binnen handbereik. Maar zover is het nog niet. Jeroen, Jordy en Ton moeten niet met de stand in het achterhoofd gaan ballen. Daar ga je niet beter van spelen.
Op vrijdag 24 februari as. speelt team 1 in Lochem tegen De Toekomst 3.


Promotieklasse: Kampenion 2 - Effect 1                                  6 – 4
Robin Lieftink 2, Gertjan Wessels 2, Gerben Wolterink 1 en dubbel 1


In poule A van diezelfde Promotieklasse hadden team 2 en Effect 1 uit Marienheem uit twee wedstrijden 9 punten verzameld. Daarmee stonden beide teams in de middenmoot. Vrijdagavond ontmoetten zij elkaar in Kampen. Team 2 speelde met Gerben Wolterink, Gertjan Wessels en Robin Lieftink. Effect bracht Paul Rouhof, Rob Bertholee en Gert Machiels achter de tafel.

Dit was zo’n wedstrijd die door team 2 moest worden gewonnen om de kansen op handhaving ‘in eigen hand te houden’. Na het dubbel stond team 2 op een 3 – 1 voorsprong. Gerben en Robin wonnen hun partijen tegen respectievelijk Rouhof en Machiels overtuigend, terwijl Gertjan zijn meerdere moest erkennen in de sterke Bertholee. In het dubbel wonnen Gerben en Robin knap van Bertholee en Machiels.

Na het dubbel had Gertjan de grootst mogelijke moeite met Rouhof die hij pas na 13 – 11 in de vijfde game op de knieën wist te krijgen. Maar daarna leverde team 2 een bonuspuntje in doordat Gerben de strijd der ‘albatrossen’ in vijven de mindere was van Machiels. Beiden hebben zo’n enorme reach dat zij – midden in de zaal staand – beide muren kunnen aanraken.
Bertholee bracht zijn team nog wat dichterbij door Robin in drieën te verslaan. Maar gelukkig wist team 2 twee van de drie partijen aan het eind van de wedstrijd te winnen waardoor het aan het eind van de avond de wedstrijd in ieder geval als winnaar beëindigde: 6 – 4.
Gertjan en Robin wonnen ieder tweemaal en Gerben eenmaal. Het zesde punt kwam op naam van het dubbel Gerben/Robin.

Voorlopig draait team 2 met 15 punten uit drie wedstrijdenaardig in de middenmoot mee. Normaal gesproken komen daar in wedstrijd vier niet veel punten bij, want dan moet het op bezoek bij de ongenaakbare koploper Entac 2. Dat team wint zijn wedstrijden met 10 – 0 of 9 – 1. Maar misschien weet team 2 die trend te doorbreken. Ieder punt dat het meer weet te pakken moet als bonus worden gezien.
Komende vrijdag gaat team 2 dus in Enschede op bezoek bij Entac 2.


2e klasse: Kampenion 3 - Leogang 1                                          7 – 3
Gert-Jan de Lange 2, Pascal Bruins 1 en Dick Hoekman 1; allen uit twee partijen


Team 3 is koploper in poule D van de 2e klasse. Afgelopen vrijdagavond kwam nummer laatst Leogang 1 uit Nunspeet op bezoek. Bij team 3 was Ivan Hollander ziek geworden, maar gelukkig kon en wilde Gert-Jan de Lange wel spelen. Pascal Bruins en Dick Hoekman waren de andere spelers voor team 3. Leogang 1 kende personele problemen, want het verscheen met slechts twee spelers: Rin van Dijk en Johan Wiebenga.

Team 3 startte dus al met een 3 – 0 voorsprong. Toen Pascal (tegen Wiebenga) en Gert-Jan (tegen Van Dijk) hun eerste partij wisten te winnen, leek team 3 af te stevenen op een heel ruime overwinning, maar dat pakte toch iets anders uit.Gert-Jan kwam trouwens tegen Van Dijk heel knap van een 0 – 2 achterstand terug. Hij speelt graag tegen spelers met lange noppen en dat werd pas goed duidelijk vanaf de derde game.

Aan het eind van de avond verscheen een 7 – 3 zege op het wedstrijdformulier. Dick moest zich tegen Van Dijk in vijven gewonnen geven en ook Pascal had onvoldoende antwoord op het spel en materiaal van Van Dijk. Daarnaast verloren Gert-Jan en Pascal samen nipt het dubbel van Van Dijk en Wiebenga. Maar een 7 – 3 overwinning is zeker geen slecht resultaat. Laten we daar duidelijk over zijn. Zeker niet wanneer we bedenken dat team 3 met Pascal en Gert-Jan (beiden 16 jaar) speelde. Gert-Jan won dus zijn beide partijen knap, terwijl Dick en Pascal wonnen van Wiebenga en verloren van Van Dijk. De andere drie punten kreeg team 3 cadeau.

Team 3 kwam in dit seizoen driemaal in actie en het won driemaal met de cijfers 7 – 3. Met 21 punten uit drie wedstrijden deelt het de koppositie met Smash ’70 3.
As. donderdag gaat team 3 op bezoek bij Heino 2.


3e klasse: Kampenion 4 - ’s-Heerenbroek 1                            8 – 2
Simon vd Woude 3, inv. Gerard Palland 3 en Marijke Kramer 2


Team 4 is koploper in de 3e klasse J. Afgelopen vrijdag kwam ’s-Heerenbroek 1 op bezoek. Team 4 speelde met Simon van der Woude, Marijke Kramer en invaller Gerard Palland (team 5). Marcel Makkink en Jan Ringenier waren verhinderd. ’s-Heerenbroek was voor het eerst dit seizoen compleet en speelde met Jan Plette, Cees Terlouw en Erwin Post.

Halverwege de wedstrijd stond in deze ‘stadsderby’ ‘slechts’ een 3 – 2 voorsprong op het wedstrijdformulier voor team 4. De eerste drie enkelpartijen leverden alle winst op, maar het dubbel en de tweede enkelpartij van Marijke gingen naar ’s-Heerenbroek. Daarna wist team 4 echter het verschil te maken, want het stond geen punt meer af. Alleen in partij acht had Marijke tegen Post een vijfde game nodig om de wedstrijd alsnog als winnaar af te sluiten. De andere partijen verliepen wat minder moeizaam.

Simon en Gerard – fijn om een beroep op een sterke invaller te kunnen doen – bleven ongeslagen terwijl Marijke daar twee punten aan toevoegde. Team 4 blijft op schema. Met 23 punten uit drie wedstrijden blijft het koploper, al zag het TT Zwolle 8 een puntje dichterbij komen.
Het komt as. maandag al weer in actie wanneer het op bezoek gaat bij Wijhe 1.


3e klasse: Kampenion 5 - Swift ’64 2                                         6 – 4
Jaap van Putten 3, Gerard Palland 2 en Arie Hup 1


Team 5 speelde afgelopen dinsdagavond al. Toen kwam Swift ’64 2 uit Swifterbant op bezoek. Team 5 speelde met Gerard Palland, Arie Hup en Jaap van Putten. Swift ’64 2 had Henk Vos, Tjitse Ritsema en Trudy Remijnse meegenomen.

Het werd een wat vreemde wedstrijd. Team 5 liep eerst uit naar een 3 – 0 voorsprong. En op het moment waarop je dacht van ‘dit wordt weer een ruime overwinning’, kwam Swift ’64 terug in de wedstrijd. Dat laatste gebeurde overigens mede via twee nipt verloren vijfpitters. En dus stond het na zes partijen 3 – 3.
Gelukkig wist team 5 van de vier laatste partijen er nog drie in winst om te zetten waardoor het de wedstrijd in ieder geval als winnaar afsloot: 6 – 4. Al met al had er wel een puntje meer in gezeten, maar dan moeten de spelers de kansen wel wat beter benutten.

Jaap maakte zijn competitiedebuut met drie overwinningen, Gerard won tweemaal en Arie pakte een puntje mee. Ook team 5 blijft op schema, mede omdat concurrent GTC 1 met dezelfde cijfers Smash-In 2 versloeg. Team 5 staat nog steeds eerste met 22 punten uit drie wedstrijden.
Komende donderdag speelt team 5 de uitwedstrijd bij Vined 3 in Heerde.


3e klasse: Kampenion 6 - Smash ’70 6                                       6 – 4
Stefan Sijbesma 3, Jan Beks 2 en Danny Visscher 1


Team 6 kwam tot nu toe pas eenmaal in actie, want het zag zijn eerste wedstrijd uitgesteld vanwege winterse omstandigheden. Het ontving afgelopen vrijdagavond Smash ’70 6 uit Hattem, een team dat vrijwel ieder seizoen wel tegenstander is van een van de Kampenionteams.Team 6 speelde met Jan Beks, Danny Visscher en Stefan Sijbesma. Smash ’70 6 verscheen met de broers Auke en Wim van Selling en oud-Kampenaar Simon van Halm.

Omdat de vrouw van Jan moest werken, speelde hij zijn drie wedstrijden kort achter elkaar. Dank aan de tegenstander voor het meewerken daaraan.
Jan won twee van zijn drie enkelpartijen en bracht zijn team dus op een 2 – 1 voorsprong. Daarna ging het t/m het dubbel om en om en dus stond het na dat dubbel 3 – 3. Van de laatste vier partijen wisten Danny en Stefan er drie te winnen waardoor er een keurige 6 – 4 overwinning op het wedstrijdformulier verscheen. Aan het eind van de avond bleek Stefan heel knap ongeslagen te zijn gebleven. Het trainen op een hoger niveau lijkt zijn vruchten te gaan afwerpen. Jan pakte keurig twee punten en Danny won eenmaal.

In twee wedstrijden heeft team 6 nu 10 punten behaald. En dat is niet verkeerd. Wel lijkt het erop dat de poule geen team kent dat er met kop en schouders bovenuit steekt - of het zou Emmeloord 1 moeten zijn - maar andere kant is er ook geen echte zwakke broeder is aan te wijzen. Een leuke maar spannende – en dus gevaarlijke – competitie in de 3e klasse K.
Team 6 speelt komende donderdag – net als team 3 – in Heino en wel tegen Heino 3.


4e klasse: Kampenion 7 - Heino 8                                              6 – 4
Jeroen Heldoorn 3, Harm Bosman 2 en Marco Ilbrink 1


Team 7 trof deze week al een team van Heino en wel team 8. Harm Bosman, Marco Ilbrink en Jeroen Heldoorn kwamen namens team 7 in actie. Zij deden dat tegen Vincent Schuurman, Johan Lute en Carlinda Fuselier.

Het werd een bijzondere wedstrijd tussen team 7 en Heino 8. Halverwege stond het 1 – 4 en gaf niemand nog een stuiver voor de kansen van team 7. Alleen Jeroen wist ‘in de eerste helft’ een puntje te pakken; hij versloeg Fuselier.
Maar zie, daarna ging het beter en beter met team 7. Drie partijen later stond het 4 – 4 na drie eenvoudige zeges van Harm, Jeroen en Marco. En team 7 verraste door ook de laatste twee partijen te winnen. Jeroen wist heel knap de sterke Schuurman te beteugelen. Met 11 – 9 in de vijfde game bezorgde hij zijn team een niet verwacht bonuspunt. Harm stelde in de laatste partij de 6 – 4 zege veilig door Lute in drie spannende games te verslaan.

Team 7 won dus na een 1 – 4 achterstand nog met 6 – 4. Zoiets kom je niet zo heel vaak tegen. Heel knap. Met 20 punten uit drie wedstrijden staat het op een keurige tweede plaats.
As. vrijdag gaat team 7 op bezoek bij TT Zwolle 13.


4e klasse: Kampenion 8 - Batfighters 3                                    2 – 8
Martijn Haanappel 1 en Anne vd Haar 1; Wichert-Jan Koopman 0


Team 8 heeft het tot nu toe moeilijk in de 4e klasse K. En dan treft je het als team natuurlijk niet als titelkandidaat Batfighters 3 op bezoek komt. Team 8 speelde met Martijn Haanappel, Wichert-Jan Koopman en Anne van der Haar. Batfighters 3 deed het met Hetty Kamphorst, Gerrit van der Poll en Hans Jurriens.

Tijdens de wedstrijd gebeurde zo ongeveer waar we al ‘bang’ voor waren: Batfighters 3 bleek duidelijk te sterk. Alleen Martijn en Anne – beiden tegen Jurriens – wisten tot scoren te komen. Alle andere partijen gingen vrij overtuigend naar de Elburgers. Wichert-Jan zoekt nog naar ritme en vastigheden, maar dat moet wel goed komen. Aan zijn enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen.Wel is het zaak dat de spelers van team 8 niet in paniek raken van de 2 – 8 nederlaag en de stand in hun klasse. Nee, de spelers moeten eerst maar eens weer lekker proberen te ballen. Dan komen de punten wel. En dan zie je na tien wedstrijden wel of je je hebt gehandhaafd, of niet. Succes heren!
Komende vrijdag gaat team 8 op bezoek bij Hoonhorst 2.


5e klasse: Kampenion 9 - Zwartsluis 5                                       8 – 2
Henny Boxman 3, Alice Ringenier 2, Gerard Wessels 2 en dubbel 1


Team 9 kwam – net als team 6 – pas eenmaal in actie als gevolg van de winterse omstandigheden enkele weken geleden. Dinsdagavond kwam het jeugdige Zwartsluis 5 op bezoek. Sja, dan is het voor die jonge gasten geen pretje om tegen de geroutineerde Henny Boxman, Alice Ringenier en Gerard Wessels te moeten spelen. Zwartsluis 5 had Mark Smit, Anne de Jong en Kenneth van Dijk meegebracht.

De wedstrijd ontwikkelde zich zoals je zou mogen verwachten tussen een onervaren en een geroutineerd seniorenteam. De youngsters uit Zwartsluis speelden aanvallend en fris, maar sloegen zich vaak stuk op het taaie spel van Henny, Alice en Gerard. Alleen Anne de Jong – niet toevallig de meest ervaren van de drie – wist vrij overtuigend van Alice en Gerard te winnen. Dat waren verder dan ook de enige wapenfeiten van de Sluzigers.

Van Dijk en Smit zaten er overigens niet mee dat zij hun drie partijen verloren. Zij gaven aan een leuke avond te hebben gehad en weer veel te hebben geleerd. Met zo’n instelling kom je er wel. Met wat meer routine in het seniorentafeltennis spelen zij over enkele seizoenen vanzelf op een hoger niveau. En het is maar de vraag of de geroutineerde spelers aan de kant van team 9 dat ook kunnen zeggen. Zo is het ook nog eens een keer. Toch sluit ik het ook weer niet uit dat dit team nog eens de 4e klasse weet te behalen.
Team 9 speelt komende dinsdagavond de uitwedstrijd bij Smash '70 13.


Woensdag 15 februari kregen wij overigens van Mattias Beimers het nare bericht dat vader Rense was gevallen en een hersenschudding en een sleutelbeenbreuk had opgelopen. Hij kan zich van zijn val niets meer herinneren. Het is dus de vraag of de val de oorzaak of het gevolg van iets anders is. Als ik het verhaal op mij laat inwerken, denk ik zelf dat het wel eens een gevolg kon zijn. Heel vervelend. Voorlopig komt Rense niet meer in actie voor team 9.Namens alle Kampenionners wens ik Rense een voorspoedig en geheel herstel toe! Doe maar kalm aan! Met behulp van reserve Jentine en de spelers van team 8 – en natuurlijk Alice, Gerard en Henny zelf – lossen we de situatie wel op!


Opnieuw heel goede resultaten dus voor de seniorenteams van Kampenion. Wat het geheim is van het succes? Ik durf het niet te zeggen. Wat ik wel weet, is dat een behoorlijk aantal spelers naast de competitiewedstrijden regelmatig in de hal is te vinden om een balletje te slaan. Hetzij voor de training, hetzij om vrij te spelen. Verder is de sfeer prima. Beide zaken dragen vast bij aan de goede resultaten. Natuurlijk worden de prijzen pas na tien wedstrijden verdeeld. Maar laten we wel wezen: een seizoen duurt tien wedstrijden en we richten ons niet alleen op speelronde tien!
Tot volgende week!


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion