In week 11 werden in de poules van 6 teams de eerste returnwedstrijden van deze competitie gespeeld. In de poules van 8 werden de voorlaatste wedstrijden van de eerste ronde gespeeld. De balans was nipt negatief – driemaal winst, tweemaal gelijk en viermaal verlies – en volgens mij was dat voor het eerst dit seizoen. Team 1 kwam voor de zesde achtereenvolgende maal tot winst en ook team 3 deed heel goede zaken. Team 8 blijft in mineur. Ik neem de wedstrijden weer met je door.


Promotieklasse: DTS 2 - Kampenion 1 2 – 8
Ton Ringenier 3, Jeroen Rotman 3 en Jordy ten Have 2

Team 1 was nog steeds koploper in poule B van de Promotieklasse; het had voor deze speelronde een voorsprong van 8 punten op nummer 2 Rijssen 1 dat als debutant ook aan een sterk seizoen bezig is. Vrijdagavond ging team 1 in Enschede op bezoek bij nummer voorlaatst DTS 2. Team 1 speelde weer in de vertrouwde samenstelling met Ton Ringenier, Jordy ten Have en Jeroen Rotman. DTS 2 deed het met Mark van der Horst, Patrick Wiggers en (broer) Dennis Wiggers.

Bij wedstrijden tussen teams die bovenin staan en teams die onderin staan zie je nog wel eens dat de spelers van het sterkere team moeilijkheden met de concentratie hebben en / of de tegenstander onderschatten. Gelukkig hadden Ton, Jordy en Jeroen daar vrijdagavond geen last van. Zij hoopten via een zo groot mogelijk zege verder uit te lopen op achtervolger Rijssen dat op dezelfde avond op bezoek ging bij Blauw-Wit 3 dat vocht voor zijn laatste kans om de promotiegroep te bereiken.

Na het dubbel stond het 1 – 3 voor team 1. Ton bleek duidelijk te sterk voor Van der Horst, terwijl Jordy in vieren Patrick Wiggers versloeg die sterker speelde dan zijn percentage doet vermoeden. Jeroen vocht een boeiend gevecht uit met diens broer Dennis Wiggers die over een lastige service beschikt. Wiggers kwam sterk terug van een 0 – 2 achterstand en wist een vijfde game af te dwingen. In die beslissende game bleek Jeroen met 9 – 11 de gelukkigste. In het dubbel leden Jeroen en Jordy een ‘zeldzame’ nederlaag tegen de broers Wiggers, maar op die nederlaag viel niets af te dingen.

Na het dubbel gingen de drie enkelpartijen redelijk overtuigend naar team 1.
De laatste drie enkelpartijen waren heel spannend en gingen alle over de volle vijf games. Jeroen en Ton wisten die te winnen, terwijl Jordy – heel knap terugkomend van een 0 – 2 achterstand – zijn tegenstander Van der Horst moest feliciteren.
Zo boekte team 1 een keurige 2 – 8 overwinning op DTS 2 dat sterker speelde dan de stand doet vermoeden. Van der Horst en Dennis Wiggers spelen af en toe een soort ‘alles of niets’ spelletje waartegen het oppassen geblazen is. Want als zij in een flow komen, dan krijg je het lastig. Maar ook Patrick Wiggers kwam prima mee en speelde twee vijfpitters.
Al met al mag team 1 niet ontevreden zijn met de 2 – 8 zege.
Naderhand bleek dat achtervolger Rijssen 1 heel knap met 3 – 7 had gewonnen bij Blauw-Wit 3 dat overigens niet in de sterkste formatie speelde. Team 1 vergrootte daarmee de voorsprong tot 9 punten. Met Kampenion 1, Rijssen 1, Effekt ’74 1 en De Toekomst 3 lijken de teams voor de promotiegroep vrijwel vast te staan; beide eerstgenoemde teams hebben zich definitief geplaatst. Als dat uitkomt, speelt team 1 nog 1x thuis (tegen De Toekomst 3) en 2x uit (tegen Effekt ’74 1 en Rijssen 1). Volgende week wordt de balans opgemaakt en weten we meer. Dan kom ik hier nog wel op terug.
Komende vrijdag sluit team 1 de eerste ronde af met een thuiswedstrijd tegen Effekt ’74 1.


Promotieklasse: DTS 1 - Kampenion 2 6 – 4
Robin Lieftink 1, Ralph Trip 1, Gerben Wolterink 1 en dubbel 1

Team 2 stond vooraf op een ‘dubieuze’ positie. Dubieus in die zin dat het maar een puntje voorsprong had op de degradatieplaatsen 7 en 8, maar tegelijkertijd slechts drie punten verwijderd was van een plek in de promotiegroep. Ook team 2 speelde afgelopen vrijdag bij DTS en wel tegen team 1. Het speelde met Gerben Wolterink, Robin Lieftink en Ralph Trip die zijn rentree maakte en zijn debuut op dit niveau. DTS 1 deed het met Robert Scheggetman, Ben Schukkink en Koen Reuver.

Na het dubbel stond het 2 – 2. Gerben had niet al te veel moeite met Scheggetman, maar Robin (tegen de sterke Schukkink) en Ralph (tegen de lastige Reuver) leden vrij kansloze nederlagen. Met de terugkeer van Ralph beschikt team 2 nu wel over meer (aanvallende) mogelijkheden in het dubbel en dat bleek. Ralph en Robin boekten een knappe 1 – 3 zege op Scheggetman en Schukkink.

Na het dubbel bood Gerben kopman Schukkink prima partij, maar laatstgenoemde wist in de beslissende vijfde game het verschil te maken. Maar toen Ralph (tegen Scheggetman) en Robin (heel keurig tegen Reuver) hun partijen in vieren wisten te winnen, leek een mooi resultaat binnen handbereik. Maar je moet de dag nooit prijzen voordat het avond is. En dat bleek ook nu, want de laatste drie partijen gingen overtuigend naar DTS 1.
Zo verloor team 2 alsnog met 6 – 4. Op zich geen slecht resultaat, maar zelfs vier punten bij het lastige DTS 1 zijn niet voldoende in de zeer spannende poule A van de Promotieklasse. Team 2 lijkt nu vrijwel zeker naast een plek in de promotiegroep te grijpen, maar belangrijker is nog dat het nu op een degradatieplaats staat. Gelukkig staat een aantal teams nog dichtbij, maar het is wel zaak dat de laatste thuiswedstrijd – die tegen Blauw-Wit 2 – wordt gewonnen.
Inmiddels - het is nu zondag 18 maart - blijkt dat team 2 laatste staat met 23 punten uit 6 wedstrijden. De nummer 4 (Effect 1) heeft 25 punten. Het staat dus heel dicht bij elkaar. Een ruime overwinning in de laatste wedstrijd kan team 2 nog een plek in de promotiegroep bezorgen. En zo niet, dan worden het nog heel spannende weken in de degradatiegroep!
Komende vrijdag ontvangt team 2 dus Blauw-Wit 2 dat een puntje meer verzameld heeft.


2e klasse: Smash ’70 3 - Kampenion 3 1 – 9
Dick Hoekman 3, Ivan Hollander 3, Nick Kuipers 2 en dubbel 1

Team 3 is aan een wat merkwaardig seizoen bezig. Het heeft alle vijf competitiewedstrijden gewonnen, maar het moet Smash ’70 3 als koploper voor zich dulden. Dat team heeft 3 punten voorsprong. Het had  de openingswedstrijd van het seizoen weliswaar met 7 – 3 van team 3 had verloren, maar in de andere wedstrijden laat het minder punten liggen.

Afgelopen dinsdag speelden beide teams in Hattem tegen elkaar. Team 3 speelde met Ivan Hollander, Dick Hoekman en Nick Kuipers. Smash ’70 3 bracht Martin de Roos, Joop van Weeghel en Harry Sellies achter de tafel.
Team 3 liet er dinsdagavond geen twijfel over bestaan welke team dit seizoen het sterkst is in de poule. Na het dubbel stond team 3 op een 1 – 3 voorsprong. Ivan versloeg De Roos en Dick was te sterk voor Van Weeghel. Nick moest zijn meerdere erkennen in Sellies, maar dat is geen schande. Het dubbel ging vervolgens weer naar team 3.
Na het dubbel ontwikkelde de wedstrijd zich ideaal voor team 3. Drie partijen later stond het namelijk al 1 – 6. Ivan versloeg Van Weeghel en Nick won voor de tweede maal dit seizoen van De Roos. Dick deed datzelfde tegen Sellies die daarmee zijn tweede nederlaag van het seizoen leed; beide dus tegen Dick. Team 3 bleek helemaal los, want ook de laatste drie partijen leverden winst op. Nick versloeg Van Weeghel en Ivan bezorgde Sellies diens derde nederlaag van het seizoen. Dick maakte het succes compleet door De Roos terug te wijzen. Daarmee boekte team 3 een alleszeggende 1 – 9 zege op concurrent Smash ’70 3 en zette het een achterstand van 3 punten om in een voorsprong van 5 punten.

Toch kan team 3 de rest van het seizoen niet freewheelend uitspelen. Immers, na de openingswedstrijd stond team 3 vier punten voor op de Hattemers, maar zag het die voorsprong worden omgebogen in een achterstand van drie punten. Het is dan ook zaak om Dick en Ivan regelmatig te blijven opstellen om zo de titel – en promotie naar de 1e klasse – veilig te stellen.
Komende vrijdag ontvangt team 3 Wezep 3.


3e klasse: Smash ’70 7 - Kampenion 4 4 – 6
Marcel Makkink 2, Simon vd Woude 2, inv. Jan Beks 1 en dubbel 1

Ook team 4 speelde dinsdagavond in Hattem, maar dan tegen Smash ’70 7. Om uiteenlopende redenen waren Marijke Kramer en Jan Ringenier niet beschikbaar. Gelukkig was Jan Beks (team 6) bereid gevonden om in te vallen. Marcel Makkink en Simon van der Woude waren de andere spelers. Namens Smash ’70 7 kwamen Gert-Jan Eijkelboom, Carl van Oene en Elwin Dalhuizen in actie.

Leverde de eerste wedstrijd nog een ruime 9 – 1 zege op, ditmaal speelde team 4 een moeizame wedstrijd. In het begin leek het daar overigens nog niet naar uit te zien, want na het dubbel stond team 6 op een 1 – 3 voorsprong. Simon (tegen Eijkelboom) en Marcel (tegen Van Oene) zetten team 6 op een 0 – 2 voorsprong waarna Dalhuizen via een zege op Jan zijn team terugbracht in de wedstrijd: 1 – 2. Het dubbel leverde een zege op voor het duo Marcel / Simon. Na het dubbel vergrootten Simon en Jan de voorsprong tot 1 – 5, maar Marcel moest zich gewonnen geven tegen Dalhuizen: 2 – 5. In de resterende drie partijen verloren Jan en Simon hun laatste enkelpartij waarna Marcel op de valreep nog de winst wist veilig te stellen via een zege op Eijkelboom: 4 – 6.
Marcel en Simon pakten twee punten en Jan een. Marcel en Simon wonnen samen – als vermeld – ook het dubbel.
Al met al een nipte overwinning voor team 4. Vooraf hadden de spelers hier toch wel iets meer van verwacht. Team 4 zag concurrent TT Zwolle 8 opnieuw dichterbij komen, want de Zwollenaren versloegen Wijhe 1 met 8 – 2. De voorsprong van team 4 bedraagt nu nog vier punten.
Komende week ontvangt team 4 datzelfde TT Zwolle 8. Het is zaak om de Zwollenaren op afstand te houden, omdat het resterende programma voor team 4 op het oog net iets gemakkelijker is dan dat van TT Zwolle 8.


3e klasse: Kampenion 5 - GTC 1 2 – 8
Arie Hup 1 en Gerard Palland 1; Jaap van Putten 0

Team 5 en GTC 1 stonden tot dinsdagavond samen aan kop voordat zij elkaar in Kampen troffen. Team 5 speelde met Jaap van Putten, Gerard Palland en Arie Hup. GTC 1 had een konijn uit de hoed getoverd, want het had Wouter Beuzenberg meegenomen. De andere spelers waren (oom) Pieter Beuzenberg en (pa) Egbert Beuzenberg.

Na het dubbel stond het 2 – 2. Gerard won heel knap van Wouter Beuzenberg en Arie wist Egbert Beuzenberg te verslaan. Jaap moest zich gewonnen geven tegen Pieter Beuzenberg, terwijl Gerard en Jaap in het dubbel niet veel kans hadden tegen Pieter en Wouter.
Na het dubbel verliep de wedstrijd voor team 5 dramatisch. Het wist namelijk geen enkel punt meer te winnen waardoor GTC 1 een 2 – 8 overwinning behaalde. De partijen 7 (Arie tegen Wouter) en 9 (Arie tegen Pieter) waren nog spannend en gingen na vijf games naar GTC 1, maar de andere zeges van GTC kwamen eenvoudiger tot stand.

Een teleurstellend ruime nederlaag dus voor team 5. Natuurlijk werd menige wenkbrauw gefronst toen bleek dat Wouter bij GTC meedeed. Je kunt daarbij vraagtekens plaatsen als achteraf blijkt dat dit de enige wedstrijd zou zijn die hij meedoet. Aan de andere kant moet je ook zo reëel zijn om toe te geven dat team 5 van de zes partijen waarin Wouter niet meedeed, maar een puntje wist te pakken.

De spelers van team 5 kunnen de titel nu uit het hoofd zetten. Zij kunnen vanaf nu weer vrijuit spelen en hebben niets meer te verliezen. Degradatie zit er niet in en het kampioenschap ook niet.
Komende vrijdag gaat team 5 op bezoek bij nummer laatst Staphorst 1.


3e klasse: Harderwijk 2 - Kampenion 6 5 – 5
Danny Visscher 3, Stefan Sijbesma 1 en dubbel 1; Jan Beks 0

Team 6 was ook al koploper in een poule van de 3e klasse. Het ging vrijdagavond op bezoek bij het ‘lastige’ Harderwijk 2. Het speelde met Jan Beks, Danny Visscher en Stefan Sijbesma. Bij Harderwijk 2 moesten Bert Monster, Peter Bakuwel en Henk Vlieger het doen.

Na het dubbel stond team 6 op een 1 – 3 voorsprong. De eerste drie enkelpartijen hadden slechts drie games nodig om een winnaar aan te wijzen. Eenmaal werd dat een speler van Harderwijk (Monster tegen Jan) en tweemaal was dat een speler van team 6 (Danny tegen Bakuwel en Stefan tegen Vlieger). In het dubbel versloegen Danny en Jan hun tegenspelers Vlieger en Montasser (die als vierde speler in actie kwam) na vijf games.

Na het dubbel werden nog zes partijen gespeeld. Opvallend was het dat drie partijen in drieën gingen en drie in vijven. Helaas wist alleen Danny nog twee partijen te winnen waardoor hij knap ongeslagen bleef. Jan (niet helemaal fit) en Stefan kwamen niet (meer) tot winst. Dus deelden beide teams de punten.

Toch is een 5 – 5 uitslag in de uitwedstrijd bij Harderwijk 2 geen gek resultaat. Bovendien moeten we ook geen wonderen verwachten van team 6, ook al is het dan ‘toevallig’ koploper in de poule. Het zag nummer twee Emmeloord 1 drie punten dichterbij komen via een 8 – 2 zege op Smash ’70 6.
Komende vrijdag speelt team 6 al zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen; dan komt TT Zwolle 10 op bezoek.


4e klasse: Kampenion 7 - Batfighters 4 5 – 5
Jeroen Heldoorn 2, Anja Ringenier 2 en Harm Bosman 1

Team 7 doet het goed dit seizoen. Het staat tweede op kleine achterstand van koploper TT Zwolle 13. Dinsdagavond ontving team 7 Batfighters 4 uit Elburg, Team 7 speelde met Jeroen Heldoorn, Harm Bosman en Anja Ringenier. De Elburgers deden het met Jacob-Jan van der Spek, Mark Moorman en Heinz Klein.

Het beging van de wedstrijd was duidelijk voor Batfighters 4. Na het dubbel stond het 1 – 3 en ook de partij direct na het dubbel ging naar de Elburgers. Aan Kamper kant slaagde alleen Anja erin haar partij (tegen Moorman) te winnen. Halverwege stond het dus 1 – 4.
Was de eerste helft voor Batfighters 4, de tweede won Kampenion 7 op punten.
Nu stond team 7 slechts een puntje af; alleen Anja moest zich gewonnen geven tegen de sterke Van der Spek. De cijfers 1 – 4 en 4 – 1 maken samen 5 – 5. En net als in de eerste wedstrijd deelden beide teams de punten.
Als we nagaan dat de sterke Jacob-Jan van der Spek – die tenminste 3e klas aankan – tweemaal meedeed tegen team 7, dan moeten we concluderen dat tweemaal een 5 – 5 eindstand tegen dit Batfighters 4 een goed resultaat is.
Het is te hopen dat Van der Spek ook meedoet tegen de concurrenten van team 7 – Harderwijk 4 en TT Zwolle 13 – om zo de schijn van competitievervalsing te vermijden.
Team 7 komt as. maandag al weer in actie. Het speelt dan in Elspeet tegen ESV 1.


4e klasse: Smash ’70 8 - Kampenion 8 10 – 0
Mattias Beimers 0, Anne vd Haar 0 en inv. Jentine Ringenier 0

Team 8 staat al het hele seizoen op de laatste plaats. En als je dan in de zesde speelronde naar koploper Smash ’70 8 moet, dan heb je niet al teveel hoop op een goed resultaat. Team 8 had weer eens personele problemen, want Martijn Haanappel en Wichert-Jan Koopman waren om uiteenlopende redenen niet beschikbaar. Mattias Beimers en Anne van der Haar waren dat wel en zij kregen gezelschap van invaller Jentine Ringenier (team 9). De Hattemers deden het met Wim Geerts, Erik van der Ziel en Dirk van der Wal.

Het krachtsverschil bleek (inderdaad) te groot. Na het dubbel stond het 4 – 0, maar Anne (tegen Van der Ziel) en het dubbel (Jentine en Mattias tegen Geerts en Van der Wal) verkochten hun huid duur. Beide partijen gingen in vijven verloren.
Alle andere partijen gingen overtuigend naar Smash ’70 8 en dus leed team 8 een maximale nederlaag. En dat is niet voor het eerst dit seizoen. De achterstand op nummer 5 Heino 7 bedraagt nu 8 punten. Er moet snel wat gebeuren, want anders is team 8 komend seizoen 5e klasser.
Komende vrijdag ontvangt team 8 concurrent Heino 7. Dan is het erop of eronder.


5e klasse: Harderwijk 5 - Kampenion 9 8 – 2
Henny Boxman 1 en Gerard Wessels 1; Alice Ringenier 0

Team 9 ging vrijdagavond op bezoek bij koploper Harderwijk 5 en het deed dat met Gerard Wessels, Henny Boxman en Alice Ringenier. Harderwijk 5 speelde met Peter Willemsen, Ali Azamifard en Hero Wit.

Net als in de eerste wedstrijd tussen beide teams bleek Harderwijk 5 ook nu te sterk. Toch boden Gerard, Henny en Alice naar behoren tegenstand. Maar als de tegenstander sterker is, dan houdt het op. Het werd opnieuw 8 – 2 voor Harderwijk 5 en net als in Kampen wisten Gerard en Henny ieder een partij te winnen. Bijna zorgde Alice nog voor het derde punt, maar zij verloor in vijven van Azamifard, waar Gerard en Henny juist in vijven wisten te winnen.
Harderwijk 5 is de aanstaand kampioen en team 9 gaat samen met DTV ’84 6 en Smash ’70 13 uitmaken wie als tweede, derde en vierde eindigen.


Een nipt negatieve balans dus deze week. Maar er zijn ook duidelijk positieve zaken te melden: 1) team is nog steeds ruim koploper en het plaatste zich officieel voor de promotiegroep, 2) team 3 meldt zich aan de top na een ruime zege op concurrent Smash ’70 3, 3) team 4 is nog steeds koploper ook al zag het concurrent TT Zwolle 8 opnieuw dichterbij komen en 4) ook team 6 handhaaft de koppositie na de lastige uitwedstrijd bij Harderwijk 2. Tot volgend weekend!


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion