Op zaterdag 31 maart kwamen alle negen jeugdteams in actie. De teams 1, 3, 6 en 8 deden dat buiten Kampen en de teams 2, 4, 5, 6 en 9 deden dat thuis. Team 1 leed een teleurstellende nederlaag in Amsterdam en team 2 dolf terecht het onderspit in de wedstrijd tegen de concurrent. De andere zeven teams zorgden ervoor dat de balans toch nog positief werd met 5x winst, 1x gelijk en 3x verlies. Ik neem de resultaten weer met je door.


Landelijk B: Amsterdam ’78 1 - Kampenion 1 8 – 2
Pascal Bruins 1 en dubbel 1; Gert-Jan de Lange 0 en Guido Wessels 0


Team 1 draait tot nu toe een redelijk seizoen. Niet meer en niet minder. Thuis is het tot nu toe onverslaanbaar en uit heeft het nog niet gewonnen. Zaterdag, uit bij Amsterdam ’78 1, kreeg het een nieuwe kans om die trend te doorbreken. Team 1 speelde weer met Gert-Jan, Guido en Pascal. Amsterdam ’78 1 deed het met Ismail van Ingen, Rens van Mens en Tip Ketelaar.

Helaas heb ik geen wedstrijdformulier ontvangen en dus moet ik vooral het met de informatie van de website van de NTTB en een SMS’je van coach Ralph doen. Maar over de wedstrijd kan ik kort zijn: team 1 leed een teleurstellende en ruime nederlaag in de hoofdstad: 8 – 2. De twee punten kwamen op naam van Pascal die in de openingspartij Van Ingen versloeg en het dubbel. Na dat dubbel stond het dus 2 – 2, maar vervolgens gingen alle zes partijen erna verloren. Heel teleurstellend. Dan kan het misschien best zo zijn dat de zaal duidelijk sneller is dan die in Kampen, maar de tegenstanders hebben omgekeerd natuurlijk hetzelfde nadeel. Het verschil tussen thuis en uit spelen is bij de spelers van team 1 TE groot. Bij de andere acht jeugdteams is dat gewoon veel minder.
Begrijp me goed: ik wil de spelers geen complex aanpraten. Ik ga alleen op de feiten af en die spreken voor zich.
Komende zaterdag krijgen de spelers een laatste kans om de negatieve uitserie te doorbreken, maar dat wordt geen gemakkelijke opgave. Dan gaat team 1 namelijk in Zaandam op bezoek op koploper ZTTC 1.


Hoofdklasse: Kampenion 2 - DTS 2 3 – 7
Bertin Bos 1, Stefan Sijbesma 1 en dubbel 1; Wim Tillema 0


Team 2 speelde zaterdag DE wedstrijd van het seizoen. Concurrent DTS 2 uit Enschede kwam namelijk op bezoek. Beide teams stonden gelijk en maken normaal gesproken onderling uit wie kampioen wordt. Team 2 speelde weer met Wim, Bertin en Stefan. DTS 2 had Anouk Broekhuizen, Kim Schukkink en Stefan Holwerda meegenomen.

Ik hoop niet dat het te hard overkomt, maar de spelers van DTS 2 leken beter te beseffen waar het zaterdagmiddag om ging dan die van Kampenion 2. De gasten – en dan met name de twee dames – speelden duidelijk om te winnen en de Kampenaren om niet te verliezen. En dan krijg je vaak het deksel op de neus. Maar het kan ook zijn dat Wim, Bertin en Stefan (te) gespannen waren.

Bij DTS 2 spelen Anouk en Kim met veel risico. Daarbij calculeren zij in dat zij af en toe fouten maken, maar zij blijven wel hun eigen spel spelen. Daar ben je nu eenmaal het sterkst in. Stefan Holwerda – de derde speler – speelt juist heel afwachtend. Hij houdt de bal op tafel en is daarbij heel geduldig.
Qua speelstijl is hij te vergelijken met Wim die ongeveer hetzelfde speelt. Normaal gesproken kun je Bertin en Stefan een beetje vergelijken met de dames van DTS 2, maar niet deze zaterdagmiddag.Bertin en Stefan speelden op de belangrijke momenten te passief. Dat is niet slim, zeker niet als dat normaal gesproken je speltype niet is. Het lijkt misschien wel of je dan juist minder risico neemt waardoor de kansen dat je fouten maakt, kleiner is. Maar het omgekeerde is vaak waar. Zoals ik hiervoor aangaf, kan het ook de spanning zijn geweest.

Na de eerste drie enkelpartijen stond het 0 – 3. Wim had onvoldoende antwoord op het actieve spel van Anouk. Bertin kwam met goed en actief spel in vrijwel elke game in gewonnen positie, maar – ik schreef het hiervoor al – hij verkrampte dan leek het wel. In plaats van actief te blijven spelen, koos hij voor zekerheid. Misplaatste zekerheid zo bleek, want Kim bleef wel haar eigen spel spelen en ontsnapte alsnog in vijven. Stefan verloor kansloos van naamgenoot Holwerda, omdat hij veel en veel meer fouten maakte. Holwerda hoefde eigenlijk alleen maar de bal op tafel te houden.
In het dubbel wonnen Bertin en Stefan heel overtuigend in drieën van de dames Anouk en Kim waardoor zij de tussenstand op 1 – 3 brachten.

Toen daarna Bertin – nu wel vrij overtuigend en actief spelend – Anouk met 3 – 0 versloeg, gloorde er weer hoop voor team 2. In de partij erna bleek Holwerda nog geduldiger te zijn dan Wim. Hij lokte Wim heel slim uit om eerder te komen dan hijzelf. Tegen een aanvaller is dat niet zo slim, maar tegen een op safe spelende tegenstander wel. Wim verloor dan ook met 0 – 3. Stefan wist hierna tegen Kim zoveel servicedruk te zetten dat laatstgenoemde eigenlijk niet in haar spel kwam. Stefan won overtuigend met 3 – 1 en bracht de stand op 3 – 4. Alles leek nog mogelijk.

Bertin moest vervolgens zien het taaie spel van Holwerda te ontregelen. Helaas voor team 2 slaagde hij daar onvoldoende in. Bertin maakte aanvallend teveel fouten om aanspraak op de overwinning te kunnen maken en verloor in drie games.Stefan kwam daarna tegen Anouk weliswaar knap van een 0 – 2 achterstand terug, maar in de beslissende game wist Anouk toch weer het verschil te maken. In de laatste partij bood Wim tegenstander Kim goed tegenspel, maar laatstgenoemde bleef haar eigen spel spelen en won verdiend met 1 – 3.

DTS 2 won de wedstrijd dus verdiend met 3 – 7. De gasten deden geen concessies aan de eigen speelstijl en wonnen mede daarom overtuigend. De spelers van team 2 moeten uithuilen en opnieuw beginnen. Hopelijk hebben zij geleerd dat je het sterkst bent als je je eigen spel blijft spelen. Zowel op (bijvoorbeeld) een 7 – 3 als op een 3 – 7 stand in de game.

De gasten uit Enschede kunnen het kampioenschap nu nauwelijks nog ontgaan. De voorsprong van 4 punten geven zij vast niet meer uit handen; bovendien is het onderlinge resultaat na zaterdag ook in het voordeel van DTS 2.Komende zaterdag speelt team 2 opnieuw thuis. Dan komt Smash 2000 1 uit Losser op bezoek.


1e klasse: De Brug 1 - Kampenion 3 4 – 6
Thomas Niemeijer 3, Pjotr van Spelden 2 en Danny Bruins 1


Team 3 speelde zaterdagmorgen in Apeldoorn tegen De Brug 1 en het deed dat met Thomas, Pjotr en Danny. De Brug bracht Ronald van Dam, Gerrit Wijngaards en Wiktor Kubielas achter de tafel.

Ook van deze wedstrijd heb ik helaas geen wedstrijdformulier gezien. Kennelijk is het toch teveel gevraagd om het formulier even in de zaal af te geven of onder de deur te schuiven van de zaal. Jammer!

Team 3 speelde een goede wedstrijd in Apeldoorn. Het kende een prima start, want Thomas, Pjotr en Danny wonnen allen hun eerste enkelpartij. Het dubbel leverde echter verlies op, zodat het 1 – 3 stond.
Na het dubbel gingen de partijen om en om naar team 3 en De Brug 1, zodat er aan het eind een 4 – 6 overwinning voor team 3 op het wedstrijdformulier stond. En dat is geen gek resultaat. In Kampen werd het nog 5 – 5.

Thomas, die zich steeds beter staande houdt op dit niveau, bleef knap ongeslagen, Pjotr won keurig twee partijen en Danny snoepte een puntje mee. Team 3 is inmiddels gewend aan het niveau van de 1e klasse en kan het seizoen vrijuit uit spelen.
Komende zaterdag gaat team 3 in Rijssen op bezoek bij Rijssen 1. Het doet dat dus twee weken eerder dan het 1e seniorenteam.


4e klasse: Kampenion 4 - Dronten ’74 1 7 – 3
Ditmar van Dorp 3, Roelard Bos 3 en Bert Beks 1


Team 4 speelt een constant seizoen. In de zes wedstrijden tot nu toe verloor het niet eenmaal. Maar omdat concurrent Wezep 2 dat ook niet deed en sommige wedstrijden net iets ruimer wint dan team 4, staat het tweede. Afgelopen zaterdag kwam Dronten ’74 1 op bezoek dat met Brian Licher, Jared Ceelen en Jeroen van der Heide in de sterkste opstelling verscheen. Team 4 deed het weer met Bert, Ditmar en Roelard.

Beide teams maakten er een mooie en spannende wedstrijd van. Na het dubbel stond het 2 – 2. Bert, die ditmaal begon, verloor van Licher. Maar Ditmar (tegen Ceelen) en Roelard (tegen Van der Heide) zetten team 4 op voorsprong. Het dubbel werd een prooi voor Dronten, want Ceelen en Licher waren in vier games te sterk voor Ditmar en Roelard.
Na het dubbel wisten de spelers van team 4 het verschil te maken. Alleen Bert verloor nog een partij, maar de vijf andere leverden winst op. Zo boekte team 4 met 7 – 3 een ruime overwinning en ruime overwinningen zien we niet zoveel dit seizoen in deze poule. Groot was dan ook de verbazing dat naderhand bleek dat de beide andere wedstrijden in de poule in 9 – 1 en 10 – 0 waren geëindigd. Koploper Wezep 2 heeft nu een gaatje geslagen van 4 punten op team 4 en TT Zwolle 9 die de tweede plaats delen.
Ditmar en Roelard (heel knap) bleven deze middag ongeslagen en Bert pakte ook nu weer een puntje mee. Op zaterdag 7 april speelt team 4 al zijn laatste thuiswedstrijd. Dan komt datzelfde TT Zwolle 9 op bezoek.


5e klasse: Kampenion 5 - Swift ’64 1 5 – 5
Matthieu vd Berg 3, David Pap 1 en dubbel 1; Niels vd Vegt 0


Team 5 ontving zaterdagmiddag Swift ’64 1 uit Swifterbant. Het speelde met Matthieu, David en Niels vd V. Swift deed het met Joris Damhuis, Jelmer Batenburg en Axel de Vries.

Ook deze wedstrijd was spannend en ook hier stond het 2 – 2 na het dubbel. Matthieu won zijn eerste enkelpartij in drieën van Damhuis, maar David (tegen Batenburg) en Niels (tegen De Vries) verloren daarna hun eerste partij. Matthieu en Niels bleken in het dubbel te sterk voor Batenburg en Damhuis en dus stond het weer gelijk.
Ook na het dubbel bleef het gelijk op gaan. De punten gingen over en weer naar Swift ’64 1 en team 5 en dus deelden beide teams met 5 – 5 de punten. Matthieu had daaraan een groot aandeel, want hij bleef knap ongeslagen en hoefde zelfs geen game af te staan. David voegde daaraan een puntje toe en het vijfde punt kwam dus op naam van het dubbel Matthieu / Niels.
Team 5 blijft door deze uitslag op plaats 4 staan.
Komende zaterdag speelt ook team 5 zijn laatste thuiswedstrijd als koploper Zwartsluis 1 op bezoek komt.


5e klasse: Zwartsluis 2 - Kampenion 6 2 – 8
Stefan van Unen 3, Nikki Vahl 3, Niels Wijshake 1 en dubbel 1


Team 6 kan na de tweede nederlaag van het seizoen – opnieuw tegen team 7 – weer beginnen aan een inhaalrace om te proberen nog voorbij nummer twee Harderwijk 2 te geraken. Zaterdagmorgen speelde het uit bij Zwartsluis 2 en ook nu waren Nikki, Niels W. en Stefan van U. het weer die het moesten doen. Voor Zwartsluis 2 speelden invaller Francesco Nooter (team 1), Benne Schrijver en Bertelijn Wijnia.

Team 6 pakte de draad weer prima op en speelde een goede wedstrijd. Het moet een snelle wedstrijd zijn geweest, want er werd geen enkele vijfpitter gespeeld en slechts drie partijen gingen over vier games. Na het dubbel stond team 6 op een 1 – 3 voorsprong en daarna won het vijf partijen op rij. De laatste partij ging nog naar Zwartsluis 2 waardoor aan het eind een keurige 2 – 8 overwinning op het wedstrijdformulier stond.
Nikki en Stefan bleven zonder problemen ongeslagen en Niels pakte een puntje. Het achtste punt pakten Nikki en Stefan in het dubbel.
De inhaalrace is begonnen. Volgende week komt het er een beetje op aan wanneer team 6 op bezoek gaat bij Harderwijk 2.


5e klasse: Kampenion 7 - TT Zwolle 11 5 – 5
Orhan Tozan 3, Matthias vd Molen 1 en Jomar Schilder 1


Team 7 kwam dit seizoen 6x in actie en het won zesmaal. Het staat dan ook ruim op kop in dezelfde poule als waarin team 6 uitkomt. Afgelopen zaterdag kwam TT Zwolle 11 op bezoek. Voor team 7 speelden Jomar, Orhan en Matthias. En bij de tegenstander moesten Casper van Mol, Joeri Evers en Isabel Jonker het doen.

Om direct maar met de deur de sporthal binnen te vallen: het ging ditmaal niet gemakkelijk voor team 7. Voor het eerst dit seizoen liep het achter de feiten aan. Het was telkens terugkomen van een achterstand. Dat was niet zozeer omdat Jomar, Orhan en Matthias slecht stonden te spelen. Nee, aan Zwolse kant stond Van der Most en Jonker sterk en gedurfd te spelen. Na het dubbel stond het 1 – 3 voor de Zwollenaren en dat kwam vooral omdat twee hangpartijen in Zwols voordeel uitvielen. Jomar verloor met 9 – 11 in de 5e game van Van der Most en in het dubbel kwamen Jomar en Orhan in de vijfde game tekort tegen Evers en Jonker: 5 – 11.

Na het dubbel vochten de spelers van team 7 zich terug in de wedstrijd en na de achtste partij stond het 4 – 4. Van der Most zette TT Zwolle 11 weer op voorsprong via een 1 – 3 zege op Matthias, maar Orhan bepaalde de eindstand op 5 – 5 door Evers overtuigend te verslaan.

Een moeizame wedstrijd dus voor team 7, maar dat is niet erg. Daar leren de spelers meer van dan van een 9 – 1 of 10 – 0 zege. Orhan bleef knap ongeslagen, terwijl Jomar en Matthias ieder een puntje pakten. Concurrent Harderwijk 2 won met liefst 10 – 0 van DTV ’84 3 en liep daardoor vijf punten in. De voorsprong van team 7 bedraagt nu nog 11 punten.
Komende zaterdag komt datzelfde DTV ’84 3 op bezoek in Kampen.


WP-klasse: DTV ‘84 5 - Kampenion 8 0 – 10
Rik ten Caat 3, Jasper Lambregtse 3, Lucas van Langen 3 en dubbel 1


In de welp-/pupilklasse werd zaterdag de laatste wedstrijd van de eerste ronde gespeeld. Daarna gaan de nummers 1 t/m 4 door in de kampioensgroep in de nummers 5 t/m 7 in de ‘staartgroep’.Team 8 ging zaterdag op bezoek bij DTV ’84 5 dat voorlaatste stond. Het speelde met Rik, Jasper en Lucas. DTV ’84 5 bracht Calien Meijer, invaller Lisa Roddenhof (team 4) en Robbin Kroes achter de tafel.

Ook nu bleek weer dat het krachtsverschil in deze klasse erg groot is. Team 8 kwam geen moment in de problemen en won eenvoudig met 0 – 10. In geen enkele partij was een beslissende derde game nodig. Zo verlies je de ene wedstrijd met 10 – 0 bij koploper Harderwijk 3 en zo win je de ene wedstrijd met diezelfde cijfers. Toch wel jammer dat er zoveel krachtsverschil aanwezig is. Maar dat ligt niet aan de competitieleider. Weliswaar had Harderwijk 3 beter in de 5e klasse kunnen uitkomen, maar DTV ’84 en Kampenion valt weinig te verwijten. De spelers van de beide welpenteams van DTV ’84 hebben nog veel te leren, terwijl de spelers van Kampenion 8 in hun eerste competitie aantonen aanleg te hebben.

Een ding is al wel zeker: van de huidige spelers van Kampenion 8 zullen de welpenteams van DTV ’84 komend seizoen geen last meer hebben. Rik, Jasper, Lucas en ook Jelle gaan dan 5e klas spelen, wat beter is voor hun ontwikkeling.Zie voor meer informatie over het vervolg van de welp-/pupilklasse het stukje bij team 9.


WP-klasse: Kampenion 9 - Harderwijk 3 2 – 8
Roderik van Braak 1 en dubbel 1; Heico Potkamp 0 en Marino Potkamp 0


Team 9 stond zaterdag voor de zware taak om de ongenaakbare koploper Harderwijk 3 partij te bieden. Roderik, Heico en Marino moesten dat doen. De koploper had Thomas Wobbes, Daniel Geurtse en Thimo Heerkens meegebracht.

Harderwijk 3 bestaat uit vier spelers. Soldaat, Wobbes en Geurtsen stonden nog op 100% en Heerkens had maar een partij verloren. Dat zegt genoeg. Je zag in de wedstrijd dan ook dat enkele spelers van Harderwijk 3 af en toe aan het ‘pretpongen’ waren, omdat zij wisten ‘oh, deze wedstrijd winnen we toch wel’. Voor hun ontwikkeling is het dan ook beter om hoger te gaan spelen. Van meer tegenstand word je namelijk zelf ook weer beter.

Roderik, Heico en Marino boden goed tegenstand. In vijf wedstrijden wisten zij een beslissende derde game af te dwingen en tweemaal leverde dat ook winst op. Eerst wonnen Roderik en Heico heel knap het dubbel van Heerkens en Wobbes en in de laatste partij was Roderik de gelukkigste tegen Geurtse na 14 - 12 in de derde game. Zo verloor Geurtse zijn 100% score.
Heico stond ook goed te spelen en kwam in al zijn drie partijen tot een driepitter. Helaas wist hij er daarvan geen een te winnen. Ook Marino speelde niet slecht, maar hij had het moeilijker.

Team 9 verloor uiteindelijk met 2 – 8. Dat dit meteen de minst goede uitslag van Harderwijk 3 was, zegt genoeg denk ik zo.

De eerste vier teams uit de welp-/pupilklasse gaan nu door in de kampioensgroep. Daarin ontmoeten zij elkaar nog eenmaal. Leuk is het dat zowel team 8 als team 9 zich voor de kampioensgroep wist te plaatsen.
De stand na de eerste speelronde:
Harderwijk 3     6 - 57
Kampenion 8      6 - 40
Zwartsluis 3     6 - 37
Kampenion 9      6 – 35
-----------------------
Swift '64 2      6 - 23
DTV '84 5        6 - 16
DTV '84 4        6 -  2


Normaal gesproken spelen komende week eerst de nummers 1 en 4 tegen elkaar en de nummers 2 en 3. Dat zou betekenen dat team 9 opnieuw tegen Harderwijk 3 speelt, maar dan in Harderwijk. Team 8 ontvangt dan Zwartsluis 3.
De week erna spelen de teams 8 en 9 dan tegen elkaar, evenals Harderwijk 3 en Zwartsluis 3.
De week daar weer na ontvangt team 8 dan Harderwijk 3 en speelt team 9 ook thuis en wel tegen Zwartsluis 3.

Maar dit is nog onder voorbehoud. Het wachten is op officieel bericht van de competitieleider.


Als vereniging kunnen we weer tevreden zijn. Jammer was het dat de teams 1 en 2 deze zaterdag niet op hun best waren. En dan druk ik me nog voorzichtig uit. Maar bij Kampenion gaat niet alle aandacht uit naar team 1 en team 2. Er is ook oog voor de andere teams. Die andere teams zorgden deze zaterdag voor een positieve balans!

Komende zaterdag – de dag tussen Goede Vrijdag en Pasen – is er bij de jeugd dus gewoon competitie. Hopelijk denken alle jeugdspelers daaraan. Volgend weekeind meld ik mij weer.


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretariaat
Kampenion