In week 16 werden al weer de laatste competitiewedstrijden van dit seizoen gespeeld. Alle teams kwamen in actie en voor enkele stond er nog wat op het spel, met name voor de teams 2, 3, 6 en 7. Uiteindelijk slaagden de teams 3 en 6 er – volgens verwachting – in om de titel veilig te stellen. Team 2 degradeerde in de laatste speelronde alsnog door een (terechte) nederlaag tegen HTTV 1. Team 7 – dat ook nog een kansje had op de titel – liep in eigen huis tegen een zeperd aan tegen Harderwijk 4 dat daardoor de terechte kampioen werd. Ik neem de wedstrijden weer met je door en vermeld ook de eindstanden en percentages. Tenslotte leg ik de eindstanden naast de prognoses die ik voor dit seizoen gaf.


Promotieklasse: Rijssen 1 - Kampenion 1   5 – 5
Ton Ringenier 3, Jordy ten Have 1 en Jeroen Rotman 1


Team 1 stelde de titel vorig weekend al veilig en dat betekende dat de wedstrijd tegen nummer 2 Rijssen 1 eigenlijk nergens meer om ging. Aan de ene kant is dat jammer, maar aan de andere kant zullen de spelers van team 1 daar niet zo rouwig om zijn geweest.

Team 1 speelde weer met Ton Ringenier, Jeroen Rotman en Jordy ten Have. Rijssen 1 speelde ook in de sterkste samenstelling met Gerben Otten, Martijn Lichtenberg en Niels Otten.

Zaterdagmiddag stond dus vooral het prestige centraal. Rijssen wilde team 1 natuurlijk graag de eerste nederlaag toebrengen en team 1 wilde de ongeslagen status graag handhaven om te bewijzen dat het de meer dan terechte kampioen is. In de openingspartij stonden direct de beide kopmannen tegenover elkaar: Ton en Gerben Otten. Ton bleek het sterkst in deze titanenstrijd en zette daarmee zijn team op voorsprong. Jeroen speelde hierna tegen Lichtenberg van wie hij in Kampen nog verloor. De eerste twee games waren heel spannend en beiden wonnen eenmaal met twee punten verschil. Daarna bleek Jeroen ‘los’, want hij pakte de derde en vierde game met ruime cijfers. Jordy kwam in de derde partij tegen Niels Otten op een 0 – 2 voorsprong, maar hij wist die helaas niet te verzilveren. Niels bleef vechten voor een beter resultaat en slaagde daarin, want hij won de derde, vierde en vijfde game met klein verschil.
Hadden Jeroen en Jordy het hele seizoen samen gedubbeld, vooraf was al afgesproken dat Ton sowieso in de laatste wedstrijd zou dubbelen. Op de valreep werd gekozen voor Jordy als partner. Gerben Otten en Lichtenberg waren de tegenstanders. De eerste twee games gingen naar Rijssen, maar Jordy en Ton kwamen terug tot 2 – 2. In de beslissende game waren Otten en Lichtenberg het gelukkigst: 11- 9. Zo was de stand weer in evenwicht.

Na het dubbel wist Ton de (ook) sterke Lichtenberg in vier games te verslaan waardoor team 1 weer op voorsprong kwam. Jordy moest vervolgens in Gerben Otten zijn meerdere erkennen waardoor hij op ‘0’ bleef staan. Jeroen ondervond in de 7e partij dat ook Niels Otten dit seizoen sterker en sterker is geworden. De eerste twee games waren voor Niels, maar de derde en vierde voor Jeroen. Ook ditmaal viel de partij net in het voordeel van Rijssen uit, want Jeroen verloor de beslissende game met 11 – 9. Daarmee zette Niels Otten zijn team voor het eerst deze middag op voorsprong.

In de achtste partij was Jordy erop gebrand ‘zijn hatelijke nul’ van het wedstrijdformulier te halen. Lichtenberg, van wie hij in Kampen nog verloor, werd slachtoffer van Jordy’s dadendrang en moest zich met in vieren gewonnen geven. Ton zette zijn team op een 4 – 5 voorsprong door Niels Otten in drieën te verslaan. Daarmee stond vast dat team 1 dit seizoen ongeslagen zou blijven. In de laatste partij kon Jeroen voor de tiende overwinning in tien wedstrijden zorgen, maar dan moest hij wel afrekenen met de sterke kopman Gerben Otten. De eerste twee games gingen weer met nipt verschil naar Gerben Otten, maar ook nu vocht Jeroen zich prima terug in de partij. De derde en vierde game wist hij met ruim verschil te winnen. Helaas ging de beslissende game – voor de vierde keer deze middag – naar Gerben Otten, zodat beide teams uiteindelijk de punten deelden: 5 – 5.

Met die puntendeling waren de spelers van team 1 wel tevreden, al had er wat meer ingezeten. Viermaal werd een vijfpitter gespeeld en al die vier partijen gingen naar Rijssen. Toch mag dit het goede gevoel over het prachtige seizoen natuurlijk niet wegnemen. En dat doet het vast ook niet.

Ton, Jordy en Jeroen hebben een vrijwel perfect seizoen gespeeld. Niet veel mensen zullen hebben verwacht dat dit team ongeslagen kampioen zou worden in poule B van de Promotieklasse. Ik in ieder geval niet. Natuurlijk, Ton behoort al enkele seizoenen tot de betere spelers in deze klasse. Maar Jordy en Jeroen kwamen beiden uit de 1e klasse. Jordy had al wel eerder op dit niveau gespeeld, maar kwam toen nooit hoger dan een procent of 30 a 40. Jeroen had bij Wezep nog maar een seizoen 1e klasse in de armen en benen. Dat Jeroen en Jordy potentie hadden en hebben, dat was wel bekend. Maar dat het er dit seizoen al zou uitkomen, dat had ik in ieder geval niet voorzien.

Komend seizoen komt team 1 dus uit in de Hoofdklasse en dat is enkele seizoenen eerder dan ik voor mogelijk had gehouden. De spelers zijn daar ook aan toe. Als je als team negen van de tien wedstrijden wint en de tiende gelijkspeelt, dan is die uitspraak niet arrogant. De Hoofdklasse vormt voor Ton, Jeroen en Jordy weer een mooie en nieuwe uitdaging. Natuurlijk ligt het niveau daar hoger en natuurlijk krijgen de spelers het daar niet gemakkelijk. Maar van (meer) tegenstand word je immers zelf ook weer sterker?

De stand (na 7 wedstrijden):            Percentages:
Kampenion 1         7 - 57              3349665 T. Ringenier (Ton)  21 19 90%
Rijssen 1           7 – 48              3542459 J. ten Have (Jordy) 21 17 81%
De Toekomst 3       7 – 40              3312189 J. Rotman (Jeroen)  21 15 71%
Effekt '74 1        7 – 33
--------------------------
Blauw-Wit 3         7 - 32
TT Zwolle 5         7 - 27
De Trefhoek 1       7 - 23
DTS 2               7 - 20

Eindstand promotiegroep:                Percentages:
Kampenion 1        10 - 78              3349665 T. Ringenier (Ton)   9 8 89%
Rijssen 1          10 – 60              3542459 J. ten Have (Jordy)  9 6 67%
De Toekomst 3      10 – 53              3312189 J. Rotman (Jeroen)   9 6 67%
Effekt '74 1       10 - 47


Team 1 eindigde dus (glansrijk) als 1e.
Mijn prognose luidde: een 6e plaats waaruit blijkt dat ik dit successeizoen niet heb zien aankomen.Promotieklasse: Kampenion 2 - HTTV 1   3 – 7
Ralph Trip 1, Gertjan Wessels 1 en Gerben Wolterink 1


Team 2 stond eerste in de degradatiegroep. Bij tenminste een gelijkspel tegen HTTV 1 – dat één puntje – minder had, zou het zich weten te handhaven. Die opgave leek vooraf niet onoverkomelijk. Maar praktijk en theorie zijn natuurlijk niet altijd met elkaar in overeenstemming.

Bij team 2 stonden alle vier spelers op het wedstrijdformulier. Ralph Trip, Gertjan Wessels en Gerben Wolterink in het enkelspel en Robin Lieftink in het dubbelspel. Tegenstander HTTV 2 speelde met Henri Valk, Mark van Keulen en Berry van der Velde. Kopman Peter Roelofs – die vrijwel altijd verhinderd is op de vrijdagavond – was dus niet van de partij.

Na het dubbel stond het 2 – 2. In de openingspartij versloeg Gerben tegenstander Valk overtuigend in drieën. In de partij erna had Ralph juist geen kans tegen Van Keulen. De derde partij – die tussen Gertjan en Van der Velde – was wel spannend. Gertjan pakte de eerste en tweede game, maar Van der Velde schreef de derde en vierde op zijn naam. In de beslissende game won Gertjan weer: 11 – 7.
Omdat de combinatie Ralph / Robin dit seizoen het meest succesvol bleek, dubbelden zij ook deze vrijdagavond. Tegenstanders waren Van Keulen en Valk. Helaas voor team 2 waren Ralph en Robin kansloos. En dus brachten Van Keulen en Valk hun team weer langszij.

Na het dubbel wist Ralph de steeds beter in zijn spel komende Valk te verslaan. Hij had daar wel de volle vijf games voor nodig, maar de beslissende game ging met ruime cijfers naar Ralph. Ook de partij tussen Gerben en Van der Velde was spannend. Hier was het juist omgekeerd; beiden hadden ook een vijfde game nodig, maar hier was het Van der Velde die in die game het verschil wist te maken. In de zevende partij wist Gertjan de sterke Van Keulen drie games prima partij te geven, maar laatstgenoemde stond toen wel op een 1 – 2 voorsprong. De vierde game ging echter overtuigend naar Van Keulen, zodat HTTV 1 voor het eerst op voorsprong kwam: 3 – 4.

Daarmee was vanuit Kamper zicht helaas het kruit ook zo ongeveer verschoten. Eerst verloor Ralph nog in vieren van Van der Velde, maar Gertjan (0 – 3 tegen een ontketende Valk) en Gerben (0 – 3 tegen de sterke Van Keulen) hadden geen enkele kans.HTTV won dus verdiend met 3 – 7. Ik heb van de heren begrepen dat er ook geen 1 puntje meer inzat. Dit was vrijdagavond het maximale resultaat. Team 2 degradeert daardoor alsnog naar de 1e klasse. Ik zou niet kunnen zeggen waar team 2 het dit seizoen heeft laten liggen. Wel is het – en dat bedoel ik niet vervelend – opvallen dat Gerben na een heel sterk seizoen vorig seizoen in team 1 in de Promotieklasse nu met team 2 in diezelfde klasse matig presteerde. Maar ook Gertjan, Robin en Ralph moeten natuurlijk beter kunnen dan zij dit seizoen hebben laten zien.

Het is nu zaak om het seizoen met een aantal papieren zakdoekjes zien te verwerken om er komend seizoen in de 1e klasse weer voor te gaan.

De stand (na 7 wedstrijden): Percentages:
Entac 2         7 – 63                  3437890 G. Wessels (Gertjan)  18 9 50%
Trias 1         7 – 41                  3312278 R. Lieftink (Robin)   18 7 39%
DTS 1           7 – 35                  3271155 R. Trip (Ralph)        6 2 33%
Blauw-Wit 2     7 – 30                  2732289 G. Wolterink (Gerben) 15 4 27%
----------------------
Effect 1        7 - 29
De Veluwe 3     7 - 28
HTTV 1          7 - 27
Kampenion 2     7 - 27

Eindstand degradatiegroep:              Percentages:
HTTV 1         10 – 45                  3312278 R. Lieftink (Robin)    6 4 67%
De Veluwe 3    10 – 44                  3437890 G. Wessels (Gertjan)   9 5 56%
Kampenion 2    10 - 42 D                3271155 R. Trip (Ralph)        9 4 44%
Effect 1       10 – 40 D                2732289 G. Wolterink (Gerben)  3 1 33%


Team 2 eindigt dus als 7e.
Zelf schatte ik team 2 in op plaats 6. Helaas heb ik geen gelijk gekregen, want met die plaats had het zich gehandhaafd.2e klasse: Harderwijk 1 - Kampenion 3   6 – 4
Ivan Hollander 2, Pascal Bruins 1 en Dick Hoekman 1


Team 3 had nog twee punten nodig om de titel – en daarmee promotie naar de 1e klasse – veilig te stellen. Dat moest dan gebeuren bij nummer 3 Harderwijk 1 dat vorige week met 6 – 4 van Smash ’70 3 had gewonnen. Team 3 speelde met Ivan Hollander, Pascal Bruins en Dick Hoekman, oftewel ‘de IJsselmuidener clan’. Harderwijk 1 deed het met Edwin van der Leij, Philip Bouw en Eric Nordbeck.

De Harderwijkers waren erop gebrand om hun sportieve plicht te vervullen en zo hoort het ook. In de eerste partij speelde Ivan tegen Van der Leij. Ivan kwam niet of nauwelijks in de problemen en zette zijn team op een 0 – 1 voorsprong. Daarmee was de helft van de missie al volbracht. Daarna speelde Pascal een goede wedstrijd tegen Bouw, maar hij verloor niettemin met 3 – 0. Dat is geen schande, want Bouw moet vrij gemakkelijk in de 1e klasse kunnen meekomen. In de derde partij ontmoette Dick tegenstander Nordbeck. Deze partij ging drie games gelijk op, maar Dick stond toen wel op een 1 – 2 voorsprong. In de derde game wist Dick het verschil te maken en won hij met 6 – 11. Hij bracht zijn daarmee niet alleen op een 1 – 2 voorsprong, maar stelde ook de titel veilig. Proficiat!
In het dubbel verschenen op papier de vier sterkste spelers achter de tafel: Dick en Ivan aan Kamper kant en Bouw en Van der Leij aan de kant van Harderwijk. Bouw en Van der Leij gaven Dick en Ivan niet of nauwelijks kans. De partij ging in drieën naar Harderwijk, al waren de verschillen in de games niet groot.

Na het dubbel stond de titanenstrijd op het programma tussen Ivan en Bouw. Beiden hadden dit seizoen slechts een partij verloren en beiden van een speler van Heino en in Heino. Ivan van dame Woerlee en Bouw van Van Ulsen. Ivan leek op een vrij eenvoudige zege af te stevenen, want hij nam vrij snel een 0 – 2 voorsprong. Maar Bouw vocht knap terug en twee games later stond het weer 2 – 2. In de beslissende vijfde game nam Ivan een 1 – 5 voorsprong, maar daarna maakte hij nog maar een puntje. Zo verloor hij de partij dus alsnog. Dick verloor vervolgens van Van der Leij in vier games. Youngster Pascal bracht zijn team ietsje dichterbij door Nordbeck geen kans te geven: 4 – 3.

Dick ondervond in de achtste partij ook de kracht van Bouw en moest zich in straight games gewonnen geven. Ivan versloeg in de voorlaatste partij Nordbeck waarna Pascal tegen Van der Leij opnieuw goed stond te spelen, maar uiteindelijk toch te kort kwam. Dat is overigens geen schande, want Van der Leij heeft al op een hoger niveau geacteerd en mag als zeer ervaren worden omschreven.

Team 3 verloor dus voor het eerst dit seizoen: 6 – 4. Die nederlaag blijft zonder gevolgen, want het had – zoals aangegeven – slechts twee punten nodig om de titel veilig te stellen. Ivan pakte twee punten en Dick en Pascal ieder een.

Team 3 kan terugkijken op een goed seizoen. Het won negen van de tien wedstrijden en het legde de basis voor de titel in de onderlinge wedstrijden tegen concurrent Smash ’70 3. Ga maar naar, de onderlinge score is 16 – 4 voor team 3 en aan het eind heeft het een voorsprong van ‘slechts’ 4 punten op datzelfde Smash ’70 3.

Team 3 komt volgend seizoen – net als team 2 – dus uit in de 1e klasse. En dat is een knappe prestatie. Nogmaals gefeliciteerd heren!

De eindstand:                           Percentages:
Kampenion 3     10 - 69                 3591246 I.I.I. Hollander (Ivan)  21 19 90%
Smash '70 (H) 3 10 – 65                 1053771 D. Hoekman (Dick)        20 15 75%
Harderwijk 1    10 – 53                 3623263 N. Kuipers (Nick)        18 12 67%
Heino 2         10 – 45                 3745007 G.J. de Lange (Gert-Jan)  8  5 63%
Wezep           10 - 39 D               3745031 P. Bruins (Pascal)       20  8 40%
Leogang SL 1    10 – 29 D


Mijn prognose luidde: een 2e plaats.
Team 3 heeft dus zelfs nog beter weten te presteren. Vooraf had ik Harderwijk 1 wat hoger ingeschat, maar dat team ging achteraf gezien niet echt voor de titel.3e klasse: Dronten ’74 2 - Kampenion 4   3 – 7
Marcel Makkink 3, Jan Ringenier 3 en Marijke Kramer 1


Team 4 sloot de competitie af met een uitwedstrijd bij Dronten ’74 2. Er stond niet veel meer op het spel, want concurrent TT Zwolle 8 had in de afgelopen weken een voorsprong opgebouwd. Weliswaar was de achterstand voor team 4 nog te overbruggen, maar niemand geloofde er eigenlijk in dat de Zwollenaren ‘het nog zouden weggeven’.

Marijke Kramer, Marcel Makkink en Jan Ringenier kwamen in de laatste wedstrijd namens team 4 in actie. Julian van Egmond, Gerard Soede en Rik Holwerda speelden bij de Drontenaren.

Na het dubbel stond het 2 – 2. Marijke verloor in drie spannende games van Van Egmond, terwijl Marcel een game moest afstaan aan Soede. De partij tussen Holwerda en Jan was heel spannend. Holwerda leek enkele malen in gewonnen positie te staan, maar Jan vocht zich terug en bleek in de beslissende game het gelukkigst: 9 – 11.
In het dubbel namen Marijke en Marcel het op tegen Holwerda en Soede. De eerste twee games gingen naar Dronten, maar daarna leken Marijke en Marcel de juiste strategie te hebben gevonden. Dat bleek echter niet genoeg voor de winst, want Holwerda en Soede sleepten de beslissende game er met 15 – 13 uit.

Na het dubbel ging het allemaal wat sneller. Marijke gaf Soede geen kans en Jan won in drieën van Van Egmond. In de zevende partij speelden Marcel en Holwerda een leuke partij waarin Marcel in vieren de sterkste bleek.

Ook de laatste drie partijen gingen vrij snel. Jan won ook zijn derde partij (tegen Soede), terwijl Marijke nipt haar meerdere moest erkennen in Holwerda. In de laatste partij van de avond speelde Marcel zijn beste partij van de avond tegen Van Egmond: 3 – 0.

Zo boekte team 4 een regelmatige 3 – 7 overwinning op Dronten ’74 2. Het eindigt daarmee als tweede op 5 punten afstand van (de terechte) kampioen TT Zwolle 8, maar met een heel ruime voorsprong op nummer drie Smash ’70 7. Felicitaties aan de Zwollenaren! Marijke heeft aangegeven te stoppen met tafeltennis. We zijn benieuwd of zij het ttvirus weet kwijt te raken. We wensen haar in ieder geval al het goede toe en hopen Marijke nog eens bij Kampenion terug te zien!

De eindstand:                           Percentages:
TT Zwolle 8      10 – 74 P              1151032 M. Makkink (Marcel)      18 14 78%
Kampenion 4      10 - 69                3311523 S. van der Woude (Simon) 24 17 71%
Smash '70 (H) 7  10 – 49                2757996 J. Ringenier (Jan)       24 17 71%
's-Heerenbroek 1 10 – 41                3059511 M. Kramer (Marijke)      12  7 58%
Dronten '74 2    10 - 36
Wijhe 1          10 – 31 D


Mijn prognose luidde: een 1e plaats.
Ook hier zat ik er dus een plaatsje naast, al is dat wel het verschil tussen een seizoen 2e en 3e klasse.3e klasse: Kampenion 5 - Smash-In 2   9 – 1
Arie Hup 3, Gerard Palland 3, Theo Hogenhorst 2 en dubbel 1

Team 5 kende dit seizoen een matige periode van zo'n drie wedstrijden en die periode bleek achteraf beslissend voor de strijd om de titel. Vooraf was al vrijwel bekend dat dit zou gaan tussen team 5 en GTC 1. In de praktijk was dat ook zo, maar GTC 1 speelde een evenwichtig seizoen zonder uitschieters naar beneden. Team 5 kende die wel en daarom is GTC 1 de terechte kampioen.

In de laatste wedstrijd ontving team 5 Smash-In 2 uit Ens. Team 5 speelde in de meest ervaren samenstelling met Gerard Palland, Arie Hup en Theo Hogenhorst. Smash-In 2 deed het met Sven Kaptein, Swier Oosterhuis en Albert Dijkstra.

Team 5 kwam deze wedstrijd geen moment in de problemen. En dat is toch wel enigszins bijzonder als je nagaat dat beide teams vooraf maar 6 punten van elkaar stonden. Na het dubbel stond het al 4 – 0. Gerard versloeg de sterke Kaptein overtuigend en Arie gebruikte zijn materiaal heel functioneel tegen Oosterhuis die zich regelmatig versloeg op de lange noppen. Theo leek ook op een eenvoudige zege af te stevenen tegen Dijkstra, maar laatstgenoemde vocht zich terug tot 2 – 2. In de beslissende game bleek Theo dan toch de sterkste.
Het dubbel Gerard en Theo bleek vervolgens te sterk voor Dijkstra en Kaptein.

Ook na het dubbel bleef het crescendo gaan met team 5. De partijen 5, 6, 7 en 8 gingen vlotjes naar team 5. Datzelfde leek in partij 9 te gebeuren, maar Kaptein wist zich bij een 0 – 2 achterstand tegen Theo op te richten. Hij speelde heel dwingend en met veel risico en won vervolgens de derde en vierde game. In de beslissende vijfde game was hij helemaal los waardoor hij de partij er nog uitsleepte en en passant de eer voor zijn team redde. In de laatste partij van de avond verloor Gerard de eerste game heel ruim van Oosterhuis, maar daarna speelde hij het spelletje wat slimmer en won hij drie games op rij. De tweede game (17 – 15 winst) was daarbij cruciaal.

Team 5 sloot de competitie dus af met een prima 9 – 1 zege op Smash-In 2. Arie en Gerard bleven ongeslagen en Theo scoorde tweemaal. Ook het dubbel leverde winst op. Het eindigt daarmee als tweede op 5 punten achterstand van kampioen GTC 1, maar met een ruime voorsprong op nummer drie Smash-In 2. Zie hier de overeenkomsten met team 4. Felicitaties aan GTC 1!

De eindstand:                            Percentages:
GTC 1           10 – 70 P                2178833 T. Hogenhorst (Theo)   15 13 87%
Kampenion 5     10 - 65                  2610974 A. Hup (Arie)          27 19 70%
Smash-in 2      10 – 51                  2895273 G. Palland (Gerard)    27 18 67%
Swift '64 2     10 – 49                  3483582 J. van Putten (Jaap)    6  3 50%
Vined 3         10 – 43                  1202435 H. van de Berg (Hans)  12  5 42%
Staphorst 1     10 – 22 D


Mijn prognose luidde: een 1e plaats.
Hier geldt hetzelfde als bij team 4; ik heb het team een plaatsje te hoog ingeschaald, maar die plek betekent ook hier het verschil tussen 2e en 3e klasse spelen.3e klasse: Emmeloord 1 - Kampenion 6   4 – 6
Guido Wessels 3, Jelmer van der Veen 2 en Stefan Sijbesma 1


Team 6 had in de directe ontmoeting met concurrent Emmeloord 1 nog 1 puntje nodig om de titel – en daarmee promotie naar de 2e klasse – veilig te stellen. Het speelde vrijdagavond met Guido Wessels, Stefan Sijbesma en Jelmer van der Veen. Emmeloord 1 deed het met Michel Schwarte, Eddy van den Berg en Lucas Koffeman.

Team 6 liet ‘benjamin’ Guido starten. Hij moest aantreden tegen de ‘taaie’ Schwarte, maar Guido bleek over de juiste wapens en het vereiste niveau te beschikken om ‘de muur te slechten’. Guido won in vieren en stelde daarmee in de openingspartij al de titel veilig. Proficiat!
Natuurlijk was daarmee de wedstrijd nog niet gespeeld. Stefan (tegen Van den Berg) en Jelmer (tegen Koffeman) vergrootten de voorsprong daarna tot 0 – 3.
In het dubbel deed Emmeloord wat terug. Van den Berg en Koffeman kwamen heel knap van een 0 – 2 achterstand terug tegen Guido en Stefan. Daarmee leek het verzet van de jeugdige Kampenionners gebroken, want in de vijfde game werd het ongeveer een ‘walk-over’.

Na het dubbel pakten de Kampenaren de draad weer op. Eerst versloeg Guido tegenstander Van den Berg, al ging dat zeker niet gemakkelijk. Daarna bleek Jelmer duidelijk te sterk voor Schwarte. In de zevende partij moest Stefan zijn meerdere erkennen in Koffeman en dus stond het 2 – 5.

Van de laatste drie partijen gingen er nog twee naar Emmeloord. Jelmer verloor nipt in vijven van Van den Berg en Guido was daarna de gelukkigste tegen Koffeman. In de laatste partij bleek Schwarte te vast voor Stefan.

Zo eindigde de wedstrijd in een 4 – 6 overwinning voor team 6. Het kan terugkijken op een goed seizoen. De eerste wedstrijd ging – met een invaller spelend – nog verloren, maar dit bleek achteraf ook de enige nederlaag te (zijn ge)worden dit seizoen. Team 6 werd – ook weer achteraf gezien – nog met een vrij grote voorsprong op de nummer twee kampioen in de 3e klasse K. Felicitaties aan Jan Beks, Stefan Sijbesma, Jelmer van der Veen, Danny Visscher en Guido Wessels.

De eindstand:                           Percentages:
Kampenion 6     10 - 66 P               3745023 G. Wessels (Guido)       12 11 92%
Harderwijk 2    10 – 57                 3058646 J. van der Veen (Jelmer) 12 10 83%
Emmeloord 1     10 – 55                 3591301 D. Visscher (Danny)      24 18 75%
Smash '70 (H) 6 10 – 46                 3924588 S. Sijbesma (Stefan)     27 15 56%
TT Zwolle 10    10 – 40                 4001016 J. Beks (Jan)            12  5 42%
Heino 3         10 – 36 D


Mijn prognose luidde: een 4e plaats.
Ook dit kampioensteam heb ik duidelijk te laag ingeschat.4e klasse: Kampenion 7 - Harderwijk 4   1 – 9
Anja Ringenier 1; Jeroen Heldoorn 0 en Marco Ilbrink 0


‘De ene wedstrijd is de andere niet’. Ik heb het dit seizoen al vaker geschreven. Dat ondervond ook team 7 afgelopen dinsdagavond in eigen huis tegen Harderwijk 4. Weliswaar waren de Harderwijkers de voornaamste titelkandidaten voor de laatste speelronde, maar ook TT Zwolle 13 en team 7 waren nog kansrijk.

Team 7 speelde zonder de jarige Harm Bosman en dus met Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Anja Ringenier. Harderwijk 4 had Rob Nijland, Anne Kooistra en Pieter Berkelaar meegenomen.

In de openingspartij bleek Nijland te sterk voor Jeroen. Op de 0 – 3 zege van Nijland viel dan ook niets af te dingen. Marco speelde daarna tegen Kooistra zeker niet slecht, maar hij verloor na drie spannende games, telkens met 2 punten verschil. In de derde partij kwam Anja al snel op een 0 – 2 achterstand tegen Berkelaar die al jarenlang met lastig te bespelen materiaal speelt. Daarna vocht Anja zich terug in de partij, want twee games later stond het 2 – 2. Het blijft echter lastig om het juiste spel vijf games lang te brengen. In de vijfde game ontsnapte Berkelaar alsnog met 9 – 11.
En omdat ook het dubbel van Jeroen en Marco in vijven naar Kooistra en Nijland ging, stond het dus zomaar 0 – 4.

Na het dubbel ging het van hetzelfde laken een pak. Marco, Jeroen en Anja verloren allen in vieren van respectievelijk Nijland, Berkelaar en Kooistra, wat de stand op 0 – 7 bracht.

Het verdient respect dat de Kampenaren ervoor bleven knokken om de score nog een wat draaglijker aanzien te geven. Marco verloor echter in zijn laatste partij – die tegen Berkelaar – ook weer heel nipt. Berkelaar ontsnapte voor de tweede maal dinsdagavond en wel met 8 – 11 in de vijfde game. Gelukkig slaagde Anja er in haar laatste partij wel in om Kampenion 7 op het wedstrijdformulier te krijgen. Zij versloeg Nijland in ‘straight games’. De eerste twee games gingen gelijk op waarna Anja in de derde het verschil wist te maken. In de laatste partij van de avond kon Jeroen het ook niet bolwerken tegen Kooistra; hij verloor met 1 – 3.

Zo verloor team 7 de onderlinge ontmoeting met Harderwijk 4 dus met 1 – 9. De score viel weliswaar wat te hoog uit, maar de overwinning voor de Harderwijkers was verdiend. De eerlijkheid gebiedt overigens te zeggen dat team 7 de eerste onderling ontmoeting in Harderwijk geflatteerd met 3 – 7 wist te winnen. Toen vielen de hangpartijen in Kampens voordeel uit.
Harderwijk 4 is dan ook de terechte kampioen; felicitaties aan de Harderwijkers.

Team 7 kan terugkijken op een goed seizoen. Daar waar het vorig seizoen het 4e klasseschap pas op de laatste wedstrijddag wist veilig te stellen, deed het dit seizoen tot de laatste wedstrijddag mee om de titel. Chapeau!

De eindstand:                            Percentages:
Harderwijk 4    10 – 67 P                2977083 H. Bosman (Harm)       24 15 63%
TT Zwolle 13    10 – 60                  3591270 A. Ringenier (Anja)    24 14 58%
Kampenion 7     10 - 54                  2657544 J. Heldoorn (Jeroen)   18 10 56%
Batfighters 4   10 – 48                  2894764 M. Ilbrink (Marco)     15  7 47%
ESV 1           10 - 38
Heino 8         10 – 33 D


Mijn prognose luidde: een 4e plaats.
Team 7 heeft met een 3e plaats iets beter gepresteerd.


4e klasse: ’s-Heerenbroek 2 - Kampenion 8   7 – 3
Mattias Beimers 1, Anne van der Haar 1 en dubbel 1; inv. Rense Beimers 0


Voor team 8 was het seizoen al vrijwel gedaan voor de laatste speelronde. De achterstand op de nummer voorlaatst Heino 7 leek te groot. In de laatste wedstrijd ging het op bezoek bij ’s-Heerenbroek 2. Omdat Martijn Haanappel een midweekje weg was, moest het met een invaller spelen. Dat werd Rense Beimers die inmiddels vrijwel helemaal hersteld was van zijn val zo’n twee maanden geleden. Zoon Mattias Beimers en Anne van der Haar waren de andere twee spelers. ’s-Heerenbroek 2 speelde met Jan Doornwaard, Ilona van der Weerd en Ben van der Kolk.

Het moet ‘gezegd’: de speler van team 7 bleven t/m de laatste partij strijden voor een goed resultaat. Na het dubbel stond het op een 3 – 1 achterstand, maar drie van de vier partijen gingen over de volle vijf games. Eerst verloor Rense in vijven van Doornwaard waarna Mattias weinig kans had tegen Van der Weerd. Anne verloor een vijfpitter van Van der Kolk.
In het dubbel wonnen vader en zoon Rense en Mattias van Doornwaard en Van der Weerd. Een weekje trainen op de keukentafel bleek duidelijk vruchten te hebben afgeworpen.

Na het dubbel gingen drie partijen op rij opnieuw naar ’s-Heerenbroek 2. Rense verloor in vieren van Van der Weerd, Anne verloor ook zijn twee partij – nu van Doornwaard – nipt in vijven en Mattias had (te) weinig verweer tegen Van der Kolk.

In de laatste serie van drie enkelpartijen wist team 8 dan toch nog wat terug te doen. In de achtste partij kreeg Anne eindelijk loon naar werken via een knappe zege op kopvrouw Van der Weerd. Rense speelde daarna zijn tweede vijfpitter, nu tegen Van der Kolk. Helaas voor Rense en team 8 ging de beslissende game met ruim verschil naar Van der Kolk. Maar toch goed om te constateren dat Rense terug is en dat hij goed kon meekomen in zijn invalbeurt in de 4e klasse. In de laatste partij bepaalde Mattias de eindstand op 7 – 3 door in vieren Doornwaard te verslaan.

Team 8 kende een matig en teleurstellend seizoen. Het was in de breedte zowel kwantitatief als kwalitatief niet sterk genoeg. Herintreder Wichert-Jan Koopman werd al snel weer uittreder waardoor team 8 van een viermansteam een driemansteam werd en af en toe een beroep moest worden gedaan op een invaller uit team 9. De degradatie van team 8 is jammer, maar wel terecht. Zo reëel moeten we zijn. Net als de spelers van team 2 moeten ook de spelers van team 8 uithuilen voordat zij in de najaarscompetitie opnieuw kunnen beginnen. Normaal gesproken moet het zich dan weer kunnen mengen in de strijd om de titel.

De eindstand:                           Percentages:
Smash '70 (H) 8  10 – 71 P              3155147 M.J. Haanappel (Martijn)   18 10 56%
Batfighters 3    10 – 66                3822079 A. van der Haar (Anne)     24  8 33%
Hoonhorst 2      10 – 62                3484106 M. Beimers (Mattias)       21  2 10%
's-Heerenbroek 2 10 – 48                4024111 W.J. Koopman (Wichert-Jan)  6  0  0%
Heino 7          10 - 30
Kampenion 8      10 - 23 D

Mijn prognose luidde: een 4e plaats.
Team 8 heeft geen moment aan mijn verwachtingen kunnen voldoen en het eindigde als laatste.


5e klasse: Kampenion 9 - Smash-In 4   5 – 5
Gerard Wessels 2, Henny Boxman 1, Alice Ringenier 1 en dubbel 1


En dan ‘last but not least’ team 9. Hoe de laatste wedstrijd – thuis tegen Smash-In 4 – ook zou uitpakken, team 9 kan hoe dan ook terugkijken op een goed seizoen. Weliswaar had kampioen Harderwijk 5 weinig in de 5e klasse te zoeken, maar team 9 was – op ruime afstand van dat kampioensteam – duidelijk ‘the best of the rest’.

In de laatste wedstrijd tegen Smash-In 4 ging team 9 natuurlijk weer voor een goed resultaat. Gerard Wessels, Alice Ringenier en Henny Boxman moesten dat doen. De tegenstander speelde met Gerard Willems, (oud Kampenionner) Henda Boerman en Taeke van der Meulen.

Beide teams maakten er een leuke en spannende wedstrijd van. Na het dubbel stond team 9 op een 3 – 1 voorsprong. Voor aanvang van de eerste partij was al duidelijk dat Gerard W. die zou winnen; het was alleen de vraag welke van de twee: Wessels of Willems. Willems maakte meer punten dan Wessels, maar het was Wessels die wel als winnaar uit de bus kwam met 12 – 10 in de vijfde game. Daarna speelden de dames Alice en Henda hun onderlinge partij. Hoewel Henda technisch meer in huis had (en ook had meegenomen), vocht Alice voor wat zij waard was. Maar het klassenverschil gaf uiteraard uiteindelijk wel de doorslag; Henda won in vieren. Hierna versloeg Henny tegenstander van der Meulen met 3 – 1.
In het dubbel werd ditmaal de oude en vertrouwde combinatie Alice/Gerard in ere hersteld. En niet zonder succes, want deze combinatie leverde een 3 – 0 zege op op het duo Van der Meulen/Willems.

Na het dubbel ‘vochten’ Alice en Willems een spannende partij uit die toch in drieën naar Willems ging. De verschillen waren gering, maar Willems heeft aanvallend meer in huis. Gerard herstelde de marge van twee weer door Van der Meulen met 3 – 0 te verslaan. In de zevende partij stond de ontmoeting tussen kopman Henny en kopvrouw Boerman op het programma. Ook hier waren de verschillen in de games niet groot, maar Boerman trok de partij verdiend naar zich toe door uit te blijven gaan van haar eigen spel: 4 – 3.

Alice bracht weer een verschil van twee op het scorebord door Van der Meulen in drieën te verslaan, maar ook hier waren de verschillen – vooral in de eerste en tweede game – niet groot. In de voorlaatste partij maakten Henny en Willems er ook al weer een spannende partij van. Maar daar waar Henny in Ens nog wist te winnen, was het ditmaal Willems die aan de goede kant van de score bleef. Boerman stelde vervolgens in de laatste partij van de avond de puntendeling veilig door Gerard in vier games te verslaan.

Volgens mij konden beide teams aan het eind van de avond vrede hebben met de puntendeling. Gerard pakte twee punten en Alice en Henny ieder een, terwijl Alice en Gerard ook het dubbel op hun naam schreven. Team 9 beëindigt het seizoen op een even ruime als knappe tweede plaats. Petje af!

De eindstand:                            Percentages:
Harderwijk 5    10 – 86 P                2658964 H. Boxman (Henny)    30 22 73%
Kampenion 9     10 - 60                  3623328 R. Beimers (Rense)    3  2 67%
DTV '84 6       10 – 46                  3311531 G. Wessels (Gerard)  30 18 60%
Smash '70 (H) 13 9 – 38                  3311581 A. Ringenier (Alice) 27 11 41%
Smash-in 4      10 - 37
Zwartsluis 5     9 – 23 D


Mijn prognose luide: een 4e plaats.
Team 9 draaide een prima seizoen en wist zelfs als 3e te eindigen achter het veel te sterke Harderwijk 5.Al met al moet ik concluderen dat ik er met mijn prognoses dit seizoen duidelijk naast heb gezeten. Ik verwachtte twee kampioenen (de teams 4 en 5), dat werden er drie maar heel andere teams: 1, 3 en 6. Ik verwachtte niet dat er een team zou degraderen, maar dat werden er twee: team 2 en 8.


Als ik terugkijk op de voorjaarscompetitie 2012, dan vind ik dat de teams over het algemeen goed hebben gepresteerd. Zeven van de negen teams zijn bij de eerste drie geëindigd en daarvan zijn er drie kampioen geworden en gepromoveerd. Meest in het oog springende prestatie – we kunnen er niet omheen – is het kampioenschap van team 1 dat het komend seizoen in de hoogste afdelingsklasse uitkomt. Maar ook de titels van de teams 3 en 6 mogen er natuurlijk zijn. Jammer is het dat de teams 2 en 8 degradeerden. Vooral de degradatie van team 2 is zonde. In mijn ogen was dit niet helemaal nodig geweest. Door de degradatie heeft Kampenion komend seizoen weliswaar twee teams in de 1e klasse, maar is de aansluiting met team 1 minder geworden. En dat is jammer.


De voorjaarscompetitie 2012 is geschiedenis. Komende week al gaat de bekercompetitie van start. Hieraan doet Kampenion met twee seniorenteams mee. Ook daarvan hoop ik verslag te doen.


Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion