De voorjaarscompetitie is al weer afgelopen. Voor diegenen die het te vroeg vinden om het batje op te bergen tussen de mottenballen is er gelukkig de bekercompetitie die deze week (week 17) van start ging. Kampenion neemt met twee teams deel. Ook van die bekercompetitie doe ik weer verslag.


In totaal hebben zich 40 teams opgegeven voor de bekercompetitie, verdeeld over de hele afdeling Oost. Er zijn 8 poules van 5 teams die zoveel mogelijk regionaal zijn ingedeeld. De teams in een poule spelen eenmaal tegen elkaar waarna de nummers 1 en 2 van de poules doorgaan naar de achtste finales. Vanaf die achtste finales gaat de bekercompetitie verder volgens het knock-out systeem.

Zoals inmiddels gebruikelijk beginnen de spelers uit een lagere klasse met een voorsprong aan iedere game. Spelen tegen iemand die een klasse hoger speelt, levert een voorsprong van 3 punten op en voor iedere hogere klasse komt daar 1 puntje bij met een maximum van 8 punten voorsprong.
Verder speel je - op twee tafels - vier tegen vier. In totaal worden dus 18 partijen gespeeld: 16 enkel- en daarnaast nog 2 dubbelpartijen.

Zoals aangegeven heeft Kampenion twee teams ingeschreven.
In team 1 spelen: Jan Beks, Gerard Palland, Jan Ringenier, Stefan Sijbesma en Guido Wessels. Anja Ringenier en Ralph Trip zijn reserve.
In team 2 spelen: Rense Beimers, Henny Boxman, Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink, Alice Ringenier en Gerard Wessels.

Vrijdagavond 27 april stonden er twee bekerwedstrijden op het programma in de hal van Kampenion:
Kampenion 1 - Zwartsluis 1
Kampenion 2 - ‘-s Heerenbroek 1


Kampenion 1 - Zwartsluis 1     12 – 6
Jan Ringenier 4, Jan Beks 2, Stefan Sijbesma 2, Guido Wessels 2 en dubbel 2
John van Schellen 3 en Fabian Santbergen 3; Roel Santbergen 0, Tjalling Wijna 0 en dubbel 0

Namens team 1 speelden Guido Wessels (3e), Stefan Sijbesma (3e), Jan Beks (3e) en Jan Ringenier (3e). De gasten uit Zwartsluis deden het met Fabian Santbergen (4e), John van Schellen (4e), Roel Santbergen (3e) en Tjalling Wijna (5e).

Team 1 ging goed van start en stond vanaf het begin aan de goede kant van de score. Nadat iedereen twee enkelpartijen had gespeeld, stond team 1 op een 6 – 2 voorsprong. Guido, Stefan en Jan R. wonnen hun beide enkelpartijen, terwijl Jan B. zijn beide tegenstanders moest feliciteren.

De beide dubbelpartijen leverden ook wint op voor team 1. Jan en Jan bleken te sterk voor Fabian en John, terwijl Guido en Stefan in een heel spannende partij met 14 – 12 in de 5e game het gelukkigst waren tegen Roel en Tjalling. Zo bouwde team 1 de voorsprong uit naar 8 – 2.

Na de beide dubbelpartijen kwam de wedstrijd meer in evenwicht. In de laatste acht partijen werden de punten dan ook keurig verdeeld: 4 – 4. Guido en Stefan verloren hun beide enkelpartijen, maar ‘de Jantjes’ sloten hun enkelpartijen met winst af waardoor team 1 een keurige 12 – 6 overwinning boekte.

Het was een leuke wedstrijd waarin – net als vorig seizoen – bleek dat de voorsprong of achterstand waarmee je aan een game begon, vrij aardig uitgekiend was. Verder is het leuk om eens tegenover spelers te staan die je normaal gesproken wel regelmatig ziet, maar niet achter de tafel tegenkomt.


Kampenion 2 - ‘-s Heerenbroek 1     5 – 13
Henny Boxman 2, Gerard Wessels 2 en Alice Ringenier 1; Jeroen Heldoorn 0 en dubbel 0
Ronny Do0rnwaard 4, Jan Doornwaard 3, Hans Koersen 3, Ilona van der Weerd 1 en dubbel 2

Voor team 2 speelden Henny Boxman (5e), Alice Ringenier (5e), Jeroen Heldoorn (4e) en Gerard Wessels (5e). De gasten uit ’s-Heerenbroek verschenen met Ilona van der Weerd (4e), Jan Doornwaard (4e), Ronny Doornwaard (5e) en Hans Koersen (5e).

Daar waar team 1 vanaf het begin aan de goede kant van de score stond, liep team 2 vanaf het begin achter de feiten aan. Nadat iedereen twee enkelpartijen had afgewerkt, stond er een tussenstand van 3 – 5 op het scorebord. Gerard won zijn beide enkelpartijen en Henny kwam eenmaal tot winst. Alice en Jeroen bleven puntloos.

De beide dubbelpartijen gingen naar ’s-Heerenbroek. Alice en Henny verloren – hoewel zij met een 0 – 0 stand aan de partij begonnen – met 0 – 3 van Hans en Ronny. Gerard en Jeroen verloren met 1 – 3 van Ilona en Jan. Daarmee vergrootte ‘-s Heerenbroek de voorsprong tot 3 – 7.

Na de beide dubbelpartijen wist team 2 zich niet op te richten. Integendeel, ’s-Heerenbroek liep verder uit om de wedstrijd uiteindelijk met 5 – 13 te winnen. Alleen Alice en Henny wisten ieder nog een puntje te pakken. Gerard en Jeroen kwamen niet (meer) tot winst. De conclusie mag dan ook luiden dat de gasten uit ’s-Heerenbroek verdiend wonnen.


De spelers van de vier aanwezige teams ‘speelden aansluitend gezamenlijk de 3e helft’. Het was een gezellige en leuke avond.


Komende week zijn de beide teams van Kampenion vrij. De week erna – op vrijdag 11 mei – spelen zij weer thuiswedstrijden. Team 1 ontvangt dan De Brug 2 uit Apeldoorn en team 2 speelt dan thuis tegen Smash ’70 1.


De uitslagen en standen van de bekercompetitie worden bijgehouden op de website van Effekt ’74 uit Wierden. Bekercompetitieleider Wim Hietbrink is namelijk lid van die vereniging.


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion