In week 20 stond er weer een wedstrijd op het programma voor de beide bekerteams van Kampenion. Team 1 speelde dinsdagavond 15 mei de ‘topper’ tegen Bosman Wezep 1 en team 2 ging vrijdagavond 18 mei op bezoek bij Dronten ’74 1. Ik neem de beide wedstrijden weer met je door.


Bosman Wezep 1 - Kampenion 1      5 – 13
Jan van ’t Hul 3, Bert van Weeghel 1 en dubbel 1; Jeroen Rotman 0 en Hermen vd Schootbrugge 0
Gerard Palland 4, Gert-Jan de Lange 3, Stefan Sijbesma 3, Ralph Trip 2 en dubbel 1


De wedstrijd tussen beide teams stond oorspronkelijk gepland voor vrijdag 18 mei in Wezep. Op die datum was de sporthal in Wezep echter bezet en bovendien deed een aantal spelers aan Wezeper en Kamper kant mee aan het EDR-toernooi. In goed overleg werd daarom besloten de wedstrijd op dinsdag 15 mei in Kampen te spelen. Zo speelde team 1 dus een uitwedstrijd in de eigen hal.

Bij team 1 waren Jan Beks, Jan Ringenier en Guido Wessels verhinderd. Maar gelukkig is het team heel ruim opgezet en kon het ook deze dinsdag compleet aantreden. Namens het team speelden Gert-Jan de Lange (2e), Ralph Trip (promotie), Gerard Palland (3e) en Stefan Sijbesma (3e). Bij Bosman Wezep 1 kwamen Jeroen Rotman (promotie), Hermen van de Schootbrugge (1e), Jan van ’t Hul (2e) en Bert van Weeghel (2e) in actie.

Vanaf het begin van de wedstrijd stond team 1 aan de goede kant van de score. Na de eerste serie enkelspelen stond het 1 – 3. Gerard versloeg in een vijfpitter Jeroen Rotman die in iedere game met een achterstand van 5 punten begon. Stefan bleek te sterk voor Hermen van de Schootbrugge; een 0 – 4 bleek een te zware opgave voor de Wezeper. Ralph verloor hierna van Jan van ’t Hul. Hier was de opgave voor Ralph – een achterstand van vier punten goed zien te maken – te zwaar. Tegelijkertijd won Gert-Jan heel knap in vieren van Bert van Weeghel. Beide spelers begonnen met 0 – 0 aan de partij.

De tweede serie enkelpartijen eindigde in 2 – 2. Stefan was net wat gelukkiger dan Jeroen en won met 10 – 12 in de beslissende game. Stefan begon iedere game met een 0 – 5 voorsprong. Gerard bond tegelijkertijd tegenstander Hermen aan de zegekar. De 4 – 0 voorsprong in iedere game bleek voor Gerard net voldoende. Gert-Jan was hierna kansloos tegen Jan van ’t Hul. Beide spelers begonnen op 0 – 0, maar Gert-Jan had geen antwoord op het dwingende spel en materiaal van Jan. Ralph en Bert speelden op datzelfde moment tegen elkaar. Ralph – die telkens met een 0 – 4 achterstand begon – leek op weg naar een overwinning, maar Bert kwam na een 0 – 2 achterstand in games knap terug en won alsnog met 3 – 2. De tussenstand was nu 3 – 5 in het voordeel van team 1.

In de dubbels speelden Gerard en Stefan tegen Hermen en Jeroen en bonden Gert-Jan en Ralph de sportieve strijd aan met Bert en Jan. Beide dubbelpartijen waren bijzonder spannend. Gerard en Stefan begonnen weliswaar telkens met een 0 – 5 voorsprong aan de game, maar moesten zich toch met 11 – 13 in de beslissende game gewonnen geven. In de andere partij kwamen Gert-Jan en Ralph – de met een 0 – 2 achterstand aan iedere game begonnen – knap van een 0 – 2 achterstand in games terug. De 3e, 4e en 5e game wisten zij te winnen waarbij Gert-Jan vaak de beslissende factor was.
Beide teams wonnen en verloren dus een dubbel en zo werd de tussenstand 4 – 6.

In de derde serie enkelpartijen stond team 1 slechts een puntje af. Gert-Jan verloor de 1e game ruim van Jeroen, maar won daarna drie games op rij. Jeroen bleek met uitzondering van de 1e game niet scherp genoeg om telkens een 0 – 4 achterstand goed te maken. Ralph en Hermen speelden tegelijkertijd een spannende partij waarin Ralph in vier games met minimaal verschil wist te winnen. Ralph begon telkens met een 0 – 3 achterstand. Daarna kon ook Stefan het niet bolwerken tegen Jan. Winst in 1 game is uiteraard genoeg, ook al win je de game dan heel dik. In de andere drie games speelde Jan het speeltje slim en ontbrak Stefan het aan ervaring hoe hij deze tegenstander het beste kon bestrijden. Gerard en Bert – die beide vrijwel hetzelfde speltype hebben – bestreden elkaar tegelijkertijd in een spannende partij. Voor Gerard bleek de 0 – 3 voorsprong in iedere game uiteindelijk net voldoende; hij met 9 – 11 in de beslissende 5e game. Team 1 breidde daarmee de voorsprong uit tot 5 – 9.

De laatste serie van vier enkelpartijen verliep voor team 1 heel voorspoedig. Alle partijen leverden namelijk winst op. In de partij tussen de twee promotieklassers Ralph en Jeroen won laatstgenoemde de 1e game overtuigend met 11 – 4. Daarna kwam Ralph beter in zijn spel, terwijl Jeroen juist wat meer fouten begon te maken. Het was dan ook Ralph die de partij in vieren naar zich toetrok. Tegelijkertijd speelden Gert-Jan en Hermen. Ook dit was een spannende ontmoeting. De voorsprong van drie punten bij iedere game bleek uiteindelijk voldoende voor Gert-Jan om in vieren te winnen. Hierna speelde Gerard tegen Jan. Beiden waren nog ongeslagen vanavond. Gerard begon in iedere game met een 0 – 3 voorsprong. Hij koos meestal voor de juiste tactiek en won ook al in vier games. In de tafel ernaast speelden Stefan en Bert tegen elkaar. De voorsprong van drie punten in iedere game met de lastige service stelden Stefan in staat om de partij met 0 – 3 te winnen.

Zo behaalde team 1 in de topper een ruime 13 – 5 overwinning op Bosman Wezep 1. Net als in de wedstrijd tegen De Brug 2 waren de verschillen in de games niet groot, maar de spelers van team 1 bleven vaak wel aan de goede kant van de score.
Door dit resultaat kan team 1 een plaats in de volgende ronde nauwelijks nog ontgaan. Ook Bosman Wezep heeft daarvoor nog goede papieren. Een gelijkspel in Apeldoorn tegen De Brug 2 lijkt sowieso voldoende, te meer omdat nummer drie Batfighters 1 nog tegen Kampenion 1 speelt.

Ook nu was de derde helft weer gezellig, ook al werd de wedstrijd op een dinsdagavond gespeeld. Ook de spelers van Bosman Wezep 2 en Zwartsluis 2 – die elkaar ook in Kampen ‘bestreden’ – namen aan die derde helft deel. In die wedstrijd won Bosman Wezep 2 overigens met 13 – 5.


Dronten ’74 1 - Kampenion 2 11 – 7
Persoonlijke resultaten Dronten helaas bij mij niet bekend; dubbel 2
Marco Ilbrink 3, Gerard Wessels 2, Henny Boxman 1 en Alice Ringenier 1


Team 2 was vrijwel kansloos om de 1e ronde van de bekercompetitie nog een vervolg te geven. Maar daar zitten de spelers van het team totaal niet mee. Zij vinden het prettig dat zij nog (maximaal) viermaal in actie kunnen komen.

Vrijdagavond ging team 2 op bezoek bij Dronten ’74 1 dat met Smash ’70 1 en ‘-Heerenbroek 1 uitmaakt welke twee teams doorgaan naar de 2e ronde. Team 2 speelde met Marco Ilbrink (4e), Gerard Wessels (5e), Henny Boxman (5e) en Alice Ringenier (5e). Dronten deed het met Rick Holwerda (3e), Onno Huisman (2e), Veronica van Eeden (2e) en Anja Staring (nog geen competitie gespeeld).

Helaas heb ik geen wedstrijdformulier gezien en dus moet ik afgaan op de opmerkingen van vrouwlief Alice. De spelers van team 2 verkochten hun huid duur en wisten knap 7 punten mee terug te nemen uit Dronten. Marco pakte heel netjes 3 punten, Gerard 2 en Alice en Henny ieder 1. De beide dubbels gingen verloren.

De 11 - 7 nederlaag is het beste resultaat van team 2 in deze bekercompetitie. Met nog één speelronde te gaan, staat het op een 4e plaats en houdt het alleen Vined 1 achter zich. Datzelfde Vined is op donderdag 24 mei as. in Heerde de laatste tegenstander van team 2. Beide teams maken dan onderling uit wie als laatste en wie als voorlaatste eindigen. Team 2 heeft daarbij een voorsprong van 4 punten te verdedigen.


De uitslagen en standen van de bekercompetitie worden bijgehouden op de website van Effekt ’74 uit Wierden, de vereniging van bekercompetitieleider Wim Hietbrink.


Komende week komen beide bekerteams dus weer in actie. Team 2 speelt – als vermeld – op donderdag 24 mei in Heerde tegen Vined 1 en team 1 komt een dag later in actie als het in Elburg speelt tegen Batfighters 1. Het heeft dan nog 3 punten nodig om zich te plaatsen voor de 2e ronde en enkele punten meer – afhankelijk van het resultaat tussen De Brug 2 en Bosman Wezep 1 – om als 1e te eindigen in de poule.
Volgend weekend hoop ik mij weer te melden.


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion