FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


De indeling van de seniorencompetitie is al een aantal weekend geleden bekendgemaakt. Voor die competitie heeft Kampenion weer negen teams ingeschreven. In deze bijdrage ga ik weer in op de indeling van de negen teams en geef ik ook weer een prognose voor de eindklasseringen van de teams in de poules.


Team 1             Jordy ten Have, Ton Ringenier en Jeroen Rotman
Hoofdklasse     De Toekomst 2, De Veluwe 2, Entac 1, Kampenion 1, Rijssen 1, TT Zwolle 3, TT Zwolle 4 en Torenstad 1


Team 1 behaalde het afgelopen seizoen – voor velen onverwacht – op zeer overtuigende wijze de titel in poule B van de Promotieklasse waardoor het promotie afdwong naar de Hoofdklasse. Een heel knappe prestatie van Jordy ten Have, Ton Ringenier en Jeroen Rotman.

Het is nu voor de spelers zaak om vooruit te kijken. Komend seizoen speelt het team – in ongewijzigde samenstelling – in de hoogste klasse van de Afdeling Oost en dat doet het ongeveer een jaar eerder dan mijn inschatting. Team 1 komt uit in een mooie en uitdagende poule. Er is geen enkel team teruggekomen uit de landelijke 3e divisie, terwijl naast team 1 nog twee andere teams het afgelopen seizoen Promotieklasse speelden: Entac 1 en Rijssen 1. Eigenlijk zijn dat er zelfs vier, want van TT Zwolle 4 speelde vorig seizoen slechts één speler in de Hoofdklasse. Twee spelers – waaronder Paul Kamstra – speelden 'zelfs' 1e klasse.

Het is lastig om op voorhand een echte titelkandidaat aan te wijzen. De Veluwe 2, TT Zwolle 3 en ook Entac 1 lijken mij kandidaten voor het behalen van de promotiegroep. Ik denk dat team 1 samen met De Toekomst 2 en Torenstad 1 moet kunnen strijden voor de vierde plek in de promotiegroep. Ik verwacht dat Jeroen, Jordy en Ton voldoende kwaliteit en niveau hebben om zich in ieder geval te handhaven in de Hoofdklasse die als bekend uit acht teams bestaat. Team 1 is een driemansteam (zonder een zwakke speler) en dat is – mits iedereen fit blijft – toch een voordeel ten opzichte van teams die uit vier of meer spelers bestaan. Naast Kampenion 1 bestaat ook Rijssen 1 – de concurrent van het afgelopen seizoen – uit drie spelers.
Team 1 start de competitie op vrijdag 14 september met een thuiswedstrijd tegen De Veluwe 2. Dat is een mooie graadmeter voor de rest van het seizoen.
Mijn prognose voor team 1 is: een vijfde plaats.


Team 2             Robin Lieftink, Ralph Trip, Gertjan Wessels en Gerben Wolterink
1e klasse          Batfighters 1, De Brug 3, Heino 1, Kampenion 2, Swift (D) 1 en Trias 3


Team 2 eindigde het afgelopen seizoen als 7e in de Promotieklasse. Vooraf hadden we e rtoch iets meer van verwacht, maar dat kwam er helaas niet uit. Robin Lieftink, Ralph Trip, Gertjan Wessels en Gerben Wolterink haalden gewoon te weinig punten. Zo simpel is het. Officieel degradeerde het, maar omdat er een plaatsje vrij was in die klasse, diende Kampenion een aanvraag in. Helaas is die aanvraag niet gehonoreerd. Op het hoe en waarom ga ik hier maar niet verder in.

Team 2 moet dus in de 1e klasse uitkomen en de spelers moeten proberen – in ongewijzigde samenstelling – het verloren gegane terrein zien goed te maken. Ik denk dat het versterkte Heino 1 daarbij de sterkste concurrent is en dat Batfighters 1 als outsider moet worden gezien. De overige drie teams eindigen naar mijn mening op de plaatsen 4 t/m 6.
Team 2 gaat de competitie op vrijdag 14 september direct van start met een thuiswedstrijd tegen concurrent Heino 1. Na die wedstrijd weet team 2 direct waar het staat.
Mijn prognose voor team 2 is: een eerste plaats.


Team 3          Dick Hoekman, Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Nick Kuipers
1e klasse       Effect 1, HTTV 2, Kampenion 3, Smash ’70 2, Vined 1 en Wezep 1


Team 3 werd afgelopen seizoen kampioen in een poule in de 2e klasse en het mag komend seizoen dus uitkomen in de 1e klasse. Heel netjes. In het team is één wijziging aangebracht: Pascal Bruins blijft 2e klasse spelen en wel in team 4. Wij zijn benieuwd of team 3 in staat is om zich te handhaven op dit niveau. Dick Hoekman en Ivan Hollander hebben in ieder geval ervaring met het spelen van 1e klasse. Nick Kuipers presteerde het afgelopen seizoen prima in de 2e klasse en hij moet in staat worden geacht de nodige partijen mee te pakken. Ook aanstormend talent Gert-Jan de Lange heeft het in zich om naar dit niveau toe te groeien.

Het is lastig om een titelkandidaat in deze poule aan te wijzen. Effect is de degradant uit de Promotieklasse, maar het zag de sterke kopman Bertholee vertrekken naar Effekt ’74. Smash ’70 2 kent sterke spelers, maar het is een groot team met het nodige krachtsverschil tussen de spelers. Het is dus maar net wie spelen. Voor HTTV 2 geldt in iets mindere mate hetzelfde. Wezep 1 handhaafde zich het vorig seizoen – het eerste seizoen zonder Jeroen Rotman – keurig in de 1e klasse, terwijl Vined 1 – net als Kampenion 3 – een promovendus is uit de 2e klas.
Het klinkt misschien vreemd, maar ik durf eigenlijk geen zinnige prognose te geven voor het komend seizoen. Op papier ontlopen de zes teams elkaar niet zoveel. Ik verwacht daarom dat de verschillen straks niet groot zijn.
Team 3 begint de competitie op vrijdag 14 september met een thuiswedstrijd tegen de andere promovendus in de poule: Vined 1.
Mijn prognose voor team 3 is: een vierde plaats.


Team 4            Pascal Bruins, Theo Hogenhorst, Jelmer vd Veen, Danny Visscher en Guido Wessels
2e klasse         Batfighters 2, Hoonhorst 1, Kampenion 4, Smash ’70 3, Smash-In 1 en Wezep 3


Afgelopen seizoen werd Kampenion 6 kampioen in een poule in de 3e klasse. Van dat team blijven Jan Beks en Stefan Sijbesma 3e klasse spelen. Jelmer van der Veen, Danny Visscher en Guido Wessels gaan wel 2e klas spelen. Pascal Bruins en Theo Hogenhorst nemen de plaatsen in van Jan en Stefan.
Ik verwacht dat al deze vijf spelers het niveau van de 2e klasse moeten aankunnen.

Het team komt echter wel lastige tegenstanders tegen. Smash ’70 3 is in mijn ogen de titelkandidaat. Dat team eindigde het afgelopen seizoen als tweede achter kampioen Kampenion 3. Hoonhorst 1 gaat het heel moeilijk krijgen, want het gaat hier om het Hoonhorst 2 van het afgelopen seizoen dat tweede werd in een poule van de 4e klasse.
De andere vier teams ontlopen elkaar niet veel qua sterkte. Smash-In 1 is op papier weliswaar gedegradeerd uit de 1e klasse, maar kopman Bas de Vries is gestopt. Van dat team gaan alleen Hans de Vries en George Wildeboer door, aangevuld met drie 3e klassers.
Ook hier belooft het een leuke en spannende competitie te worden.
Team 4 gaat de competitie op vrijdag 14 september van start met een thuiswedstrijd tegen Wezep 3.
Mijn prognose voor team 4 is: een vierde plaats.


Team 5           Jan Beks, Gerard Palland, Jan Ringenier en Simon van der Woude
3e klasse        Dronten ’74 2, Emmeloord 1, Harderwijk 4, Kampenion 5, Smash ’70 6 en Wezep 4


In team 5 zijn Jan Ringenier en Simon van der Woude overgebleven van het team 4 van vorig seizoen; Marijke Kramer en Marcel Makkink zijn gestopt. Het team is aangevuld met Jan Beks en Gerard Palland. Ook in deze samenstelling moet het team in staat worden geacht mee te doen om de bovenste plaatsen.

Ook in deze poule is het wat lastig in te schatten welk team DE titelkandidaat is. Emmeloord 1 kan met Johan Lieftink en Richard Stolwijk de sterkste spelers opstellen, maar het is de vraag of zij veel in actie komen. Harderwijk 4 en Wezep 4 zijn promovendi uit de 4e klasse. Ook Dronten ’74 2 en Smash ’70 6 beschikken over één of meer sterkere spelers, maar of zij in de breedte sterk genoeg zijn om over tien wedstrijden titelkandidaat te zijn, is de vraag.
Ik denk toch dat team 5 met Emmeloord 1 en Smash ’70 6 gaat uitmaken wie op de bovenste drie plaatsen eindigden.
Team 5 begint de competitie op vrijdag 14 september met een thuiswedstrijd tegen Harderwijk 4.
Mijn prognose voor team 5 is: een eerste plaats.


Team 6           Hans vd Berg, Arie Hup, Jaap van Putten, Anja Ringenier en Stefan Sijbesma
3e klasse        ’s-Heerenbroek 1, Heino 6, Kampenion 6, Leogang 1, Vined 2 en Wham 1


Team 6 – het team 5 van vorig seizoen – is gewijzigd. Theo Hogenhorst en Gerard Palland zijn verkast naar andere teams. Hun plaatsen worden nu ingenomen door de youngsters Anja Ringenier en Stefan Sijbesma. Hans van den Berg, Arie Hup en Jaap van Putten zijn gebleven.
In deze samenstelling moet het team de lat wat minder hoog leggen. Handhaving is het doel en dat moet mogelijk zijn met deze spelers. Daarbij is het ook nu weer de vraag of vijf personen genoeg zijn om het seizoen door te komen. Hans is vanwege (vooral) werk slechts beperkt beschikbaar en Jaap sukkelt al tijden met zijn schouder. Ook de tafeltennisstop vanaf april lijkt daar geen verandering in te brengen. Anja, Arie en Stefan komen – naar verwachting – dan ook het vaakst in actie.

Ook in deze poule is er niet direct een team dat er bovenuit steekt. Leogang is weliswaar een degradant uit de 2e klasse, maar ook tegen dat team liggen er kansen. Slechts Rin van Dijk zal voor menige 3e klasser een (te) lastig obstakel blijken. Niettemin schat ik Leogang toch in als de titelkandidaat in deze poule. De andere vijf teams ontlopen elkaar niet zoveel qua kracht denk ik, wat de kansen op een leuke – maar daardoor ook ‘gevaarlijke – competitie doet toenemen. Je kunt dus voor ongeveer evenveel geld vierde of zesde worden.
Ik ga ervan uit dat team 6 de laatste plaats weet te ontlopen.
Team 6 ontvangt in de eerste competitiewedstrijd op dinsdag 11 september Vined 2.
Mijn prognose voor team 6 is: een vijfde plaats.


Team 7           Harm Bosman, Martijn Haanappel, Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink
4e klasse        Batfighters 3, Emmeloord 2, Kampenion 7, Smash ’70 8, Vined 4 en Zwartsluis 3


Bij team 7 neemt Martijn Haanappel de plaats in van Anja die nu dus in team 6 speelt. Harm Bosman, Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink kwamen ook vorig seizoen al in dit team uit. Zo op het eerste gezicht komt team 7 uit in een aardige poule. Batfighters 3 en Emmeloord 2 lijken de sterkste teams en zij gaan normaal gesproken uitmaken wie kampioen wordt.
Ik schat team 7 sterker in dan Smash ’70 8, Vined 4 en Zwartsluis 3, wat zou betekenen dat team 7 op een derde plaats gaat eindigen. Maar natuurlijk worden wedstrijden en competities niet op een PC, laptop of tablet beslist. Gelukkig niet. Er zijn wat dat betreft al computerspelletjes genoeg.
Team 7 ontvangt in de eerste competitiewedstrijd op dinsdag 11 september het sterke Emmeloord 2
Mijn prognose voor team 7 is: een derde plaats.


Team 8           Matthias Beimers, Henny Boxman en Pjotr van Spelden
5e klasse        ’s-Heerenbroek 4, DTV ’84 5, Hoonhorst 3, Kampenion 8, Smash ’70 10 en Swift ’64 3


Het team 8 van het afgelopen seizoen is gedegradeerd uit de 4e klasse. Van dat team is alleen Mattias Beimers overgebleven. Wichert-Jan Koopman was ongeveer halverwege het seizoen gestopt, Martijn Haanappel speelt dit seizoen in team 7 en Anne van der Haar speelt op eigen verzoek in team 9. Mattias heeft gezelschap gekregen van ‘good old’ Henny Boxman en youngster Pjotr van Spelden die dit seizoen zijn debuut in de seniorencompetitie maakt. Pjotr heeft een baan op zaterdag en was daarom gedwongen met de jeugdcompetitie te stoppen. Toen hij hoorde dat hij al seniorencompetitie mocht spelen, was voor hem de keus snel gemaakt. Leuk dat Pjotr zo behouden blijft voor Kampenion en het tafeltennis.

Wat te zeggen van komend seizoen? Ik heb de indeling eens bekeken en volgens mij is er in deze poule geen team dat er bovenuit steekt. Maar ook ‘zwakke broeders’ heb ik niet kunnen vinden. Ook dit belooft dus een leuke, spannende en dus ‘gevaarlijke’ competitie te worden. Op papier is DTV ’84 5 de degradant uit de 4e klasse en ik denk dat dit team het te kloppen team is zonder dat het overigens veel sterker is dan andere teams. Smash ’70 10 is daarbij een outsider. Bij team 7 is het even afwachten hoe Pjotr – die aanvallend is ingesteld – omgaat met het slimmere en toch passievere seniorentafeltennis. Henny en Mattias hebben al bewezen hun mannetje te staan en dus verwacht ik dat het team bovenin moet kunnen meedoen.
Team 8 gaat de competitie op vrijdag 14 september van start met een thuiswedstrijd tegen het ‘lastige’ Smash ’70 10.
Mijn prognose voor team 8 is: een derde plaats.


Team 9           Rense Beimers, Anne van der Haar, Alice Ringenier en Gerard Wessels
5e klasse        BAS 1, Emmeloord 3, Harderwijk 6, Heino 9, Kampenion 9 en Nevanco 1


Bij team 9 neemt Anne van der Haar de plaats in van Henny. Anne wilde graag weer in een team met Alice Ringenier en Gerard Wessels spelen. Rense Beimers completeert het team. Omdat Anne en Henny qua sterkte vergelijkbaar zijn, maakt deze wijziging voor de sterkte van het team niet veel uit.

Ook in deze poule steekt er niet echt een team boven- en onderuit. Team 9 moet goed kunnen meekomen komend seizoen. Samen met Emmeloord 3 en wellicht ook Nevanco 1 moet het zich kunnen mengen in de strijd om de plaatsen 1, 2 en 3. We gaan het zien.
Team 9 opent de competitie op dinsdag 11 september met een thuiswedstrijd tegen Emmeloord 3.
Mijn prognose voor team 9 is: een tweede plaats.


Ik ga weer mijn best doen om ieder weekend verslag te doen van de verrichtingen van de negen seniorenteams. Uiteraard wens ik ons allen een leuk, sportief en succesvol seizoen toe.


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar