In de week van maandag 10 september was het dan zover: de seniorencompetitie ging van start. Afgemeten aan het aantal deelnemers aan en het niveau van het Opwarmtoernooi leken de meeste Kampenionspelers daar wel klaar voor. Maar natuurlijk moet je het in de competitie eerst laten zien. Welnu, dat deden de spelers en de seniorenteams. Negen teams kwamen in actie en die wedstrijden leverden 7x winst op, 1x een puntendeling en 1x een nederlaag. De vrijdagteams wonnen alle waardoor de term ‘Super Friday’ een dubbele betekenis kreeg. Ik neem de resultaten met je door.


Hoofdklasse     Kampenion 1        -    De Veluwe 2            7 – 3
Ton Ringenier 3, Jordy ten Have 2, Jeroen Rotman 1 en dubbel 1


Team 1 startte het seizoen in de Hoofdklasse met een thuiswedstrijd tegen De Veluwe 2 dat het afgelopen seizoen niet alleen overtuigend de promotiegroep haalde, maar daarin vervolgens keurig als tweede eindigde achter kampioen Blauw-Wit 1. Een sterke tegenstander dus.

Team 1 speelde met Ton Ringenier, Jordy ten Have en Jeroen Rotman. Jordy had wat last van zijn speelarm, maar ja die gast slaat ook zo hard! De Veluwe 2 verscheen met Joost Keizer, Marcel ter Steeg en Jarne Draaijer.

In de openingswedstrijd namen de (verwachte) kopmannen het direct tegen elkaar op: Ton en Joost. In een hoogstaande partij dreven beide spelers elkaar tot het uiterste. Na vier games stond het 2 – 2 en dus moest een 5e game de beslissing brengen. Daarin wist Ton door te drukken en die game met 11 – 6 naar zich toe te trekken. Een keurige overwinning, want Joost heeft ervaring met het spelen op landelijk niveau.
Hierna speelden Jordy en Marcel een vreemde partij. Drie games – de 2e, 3e en 4e – werden heel ruim gewonnen (en verloren), maar de 1e en 5e waren juist heel spannend. En laat Jordy die beide games nu met twee punten verschil winnen! Jordy kwam goed mee met de ‘lastige’ Marcel die linkshandig is en een puike forehand (parallel) heeft. Een nipte zege dus voor Jordy, maar wel een belangrijke. De insider kon zien dat Jordy met zijn forehand niet helemaal voluit kon gaan, maar het was toch goed genoeg voor de winst. Team 1 stond op een 2 – 0 voorsprong.
Het was nu de beurt aan Jeroen en Jarne. Jeroen speelde een prima partij. Hij gaf Jarne – die met lange noppen op de backhand speelt en af en toe wisselt – geen kans om zijn favoriete spelletje te spelen. Jeroen had vanaf het eerste punt het initiatief en hij gaf dat ook niet meer uit handen. Jeroen boekte dan ook een overtuigende 3 – 0 zege. Zo stond het na de eerste drie enkelpartijen liefst 3 – 0. Wat een start.

In het dubbel namen Jeroen en Jordy het op tegen Joost en Marcel. Jeroen en Jordy hadden even nodig om in de partij te komen, maar je kunt voor hetzelfde geld zeggen dat Joost en Marcel er vanaf het eerste punt stonden. De eerste twee games gingen met 8 – 11 naar De Veluwe 2. Toch kon je aan het eind van de 2e game al zien dat Jeroen en Jordy beter gingen spelen. De 3e game ging naar Kampenion met 11 – 7 en in de 4e game waren de verschillen heel klein. Jeroen en Jordy wisten die met 13 – 11 naar zich toe te trekken. In de beslissende game was het verschil weer ietsje groter. Zij pakten die met 11 – 7. Heel knap dat zij – op het ook voor hen hogere niveau – wisten terug te komen van een 0 – 2 achterstand. Maar zo zie je maar weer, een tafeltenniswedstrijd kan kantelen. Jordy speelde – noodgedwongen – iets passiever dan normaal, zeker met de forehand, maar Jeroen wist dit prima te compenseren. Team 1 stond dus op een onverwachte 4 – 0 voorsprong.

Na het dubbel bond Jordy de strijd aan met Joost. Jordy speelde zeker geen slechte wedstrijd – integendeel – maar Joost bleek te sterk. Dat is geen schande. Daarmee bracht Joost zijn team op het scorebord: 4 – 1.
Ton herstelde de marge van vier weer door Jarne weinig kans te geven. Jarne pakte weliswaar een game, maar dat lag meer aan het feit dat Ton iets verslapte dan dat Jarne zo sterk stond te spelen. In de 4e game was Ton weer bij de les: 5 – 1.
Jeroen was in partij 7 vrij kansloos tegen Marcel. Ik had het idee dat Jeroen iets teveel de (sterke) forehand van Marcel opzocht die daar wel raad mee wist. Jeroen is nauwelijks in de wedstrijd geweest, maar dat was ook de verdienste van Marcel. Zo werd de stand 5 – 2.

Het was aan Jordy om te proberen de marge van vier weer te herstellen. Jarne moest daarvan het slachtoffer worden. Jordy heeft het vaak lastig tegen materiaalspelers. Of het feit dat hij met zijn forehand niet helemaal voluit kon gaan eraan heeft bijgedragen, zullen we nooit weten, maar feit was dat Jordy het slim speelde. Hij hield de bal op tafel en zocht zijn momenten uit. Dat pakte goed uit en hij wist de partij dan ook met 3 – 0 te winnen: 6 – 2.
In de negende partij nam Jeroen het op tegen de sterke Joost. Helaas voor Jeroen en team 1 had hij ook in deze partij geen kans. Slechts in de 2e game wist hij het spannend te maken, maar ook die ging verloren. Joost won overtuigend met 3 – 0 en bracht zijn team terug tot 6 – 3.
In de laatste partij speelde Ton tegen Marcel. Ook in zijn derde partij haalde Ton weer een prima niveau. Hij gaf Marcel dan ook eigenlijk geen kans. Met een prima 3 – 0 zege bepaalde hij de eindstand op 7 – 3 waardoor de marge van vier deze avond definitief werd.

Team 1 ging de competitie dus prima van start. Als je als debutant met 7 – 3 wint van de nummer twee van het afgelopen seizoen, dan heb je het gewoon heel goed gedaan. En als we nagaan dat Jeroen nog niet helemaal op het niveau van het vorig seizoen zit en dat Jordy niet helemaal voluit kon gaan, dan kan het eigenlijk alleen nog maar beter gaan! Chapeau heren!
Team 1 gaat as. vrijdag op bezoek bij TT Zwolle 3 in de verbouwde zaal!


1e klasse     Kampenion 2        -    Heino 1            6 – 4
Robin Lieftink 3, Ralph Trip 1, Gertjan Wessels 1 en dubbel 1


Team 2 trof in de openingswedstrijd in Heino 1 direct een concurrent voor de titel. En dus moesten de spelers van team 2 er direct staan. Maar ach, met een Opwarmtoernooi in de armen en benen kwamen zij in ieder geval goed voorbereid aan de start.

Ralph Trip, Robin Lieftink en Gertjan Wessels moesten het voor team 2 doen. Het versterkte Heino 1 trad aan met Javier Buiza (overgekomen van Olst), Arnout Kok en Harry Bottenberg die jaren geleden bij Kampenion met tafeltennis is begonnen.

Net als team 1 ging ook team 2 als een speer van start. Na het dubbel stond het ook hier 4 – 0. Ralph (tegen Javier), Robin (tegen Arnout) en Gertjan (tegen Harry) wonnen ieder hun eerste enkelpartij waarbij eigenlijk alleen de partij tussen Robin en Arnout ook andersom had kunnen uitvallen.
In het dubbel versloegen Ralph en Robin (R2) Arnout en Harry met 3 – 1.
Toen in de 5e partij Robin – opnieuw nipt – wist te winnen van Javier, leek team 2 op een grote zege tegen de concurrent af te stevenen. Maar de gasten knokten zich knap terug in de wedstrijd.

In de 6e partij ging voor het eerst een hangpartij naar Heino. Ralph verloor met twee punten verschil in de beslissende game van Harry. En daarna wist Gertjan een 2 – 0 voorsprong niet vast te houden tegen Arnout.  Zo stond het dus 5 – 2.
Robin boekte daarna een keurige 3 – 0 zege op Harry en bracht zijn team op 6 – 2. De laatste twee partijen waren echter weer voor Heino. Gertjan vocht zich ditmaal knap terug van een 0 – 2 achterstand tegen Javier, maar in de beslissende game pakte laatstgenoemde in het begin een ruime voorsprong om die niet meer af te staan. In de laatste partij speelden Ralph en Arnout een spannende partij. Ralph speelde goed, maar kwam net tekort. Arnout won na vier spannende games.
Team 2 versloeg concurrent Heino 1 dus met 6 – 4. Op zich geen gek resultaat, maar als je halverwege met 5 – 0 voor staat dan houd je rekening met een ruimere zege. Maar goed, ook dat is sport. Complimenten aan de spelers van Heino die bleven knokken voor een beter resultaat. En uiteraard ook complimenten aan Robin, Ralph en Gertjan. Zij speelden een sterke wedstrijd tegen lastig te bespelen tegenstanders. Robin bleef knap ongeslagen en trekt daarmee de goede lijn voor het voorseizoen door.
Team 2 speelt komende vrijdag in Apeldoorn tegen De Brug 3.


1e klasse     Kampenion 3        -    Vined 1                6 – 4
Ivan Hollander 3, Dick Hoekman 1, Nick Kuipers 1 en dubbel 1


De wedstrijd tussen Kampenion 3 en Vined 1 was er één tussen twee promovendi. Beide teams werden het afgelopen seizoen namelijk kampioen in een poule in de 2e klasse.

Team 3 bracht Ivan Hollander, Dick Hoekman en Nick Kuipers achter de tafel, terwijl Vined speelde met Richard Hulsman, René Obdeijn en André Smit.

Het wordt wat eentonig, maar ook team 3 ging de wedstrijd prima van start. Want ook hier stond het na vier partijen 4 – 0. Ivan werd in zijn 1e game tegen Richard compleet van tafel geslagen. Richard speelt – met alle respect – een ‘alles of niets’ spelletje en het was die 1e game duidelijk alles! De handelingssnelheid van Ivan lag nog te laag. Maar dan is het wel knap dat hij weet om te schakelen en vervolgens drie games op rij weet te winnen. Ook Dick en Nick wisten hun 1e partij in vieren te winnen. Dick versloeg keurig de sterke René en Nick had één game nodig om te wennen aan het materiaal en spel van André.
In het dubbel versloegen Ivan en Nick het ‘oude, vertrouwde’ duo René en Richard met 3 – 1 waarbij de 3e game met 20 – 18 naar de Kampenaren ging.

Na het dubbel kwamen de gasten beter in hun ritme. Dick verloor in drie spannende games van Richard, maar Ivan herstelde de marge van vier weer door André in drieën te verslaan. In partij zeven had Nick geen vat op het spel van René waardoor hij kansloos verloor. Daarna verloor Dick – toch wel onverwacht – van André waardoor het 5 – 3 stond. Toen Nick zijn meerdere moest erkennen in Richard, bleek de ruime voorsprong bijna helemaal te zijn verdampt. In de laatste partij traden Ivan en René tegen elkaar aan. Het werd voor beide spelers een taaie pot die Ivan uiteindelijk met 3 – 1 wist te winnen. Maar de (‘ouderwetse’) cijfers 22 – 20 in de 2e game zeggen wat dat betreft genoeg.
Team 3 debuteerde in de 1e klasse dus met een 6 – 4 zege en daar kan het mee vooruit.
Het komt as. maandag al weer in actie als het in Mariënheem op bezoek gaat bij Effect 1.


2e klasse     Kampenion 4        -    Wezep 3        7 – 3
Pascal Bruins 3, Guido Wessels 2, Theo Hogenhorst 1 en dubbel 1


Team 4 debuteert dit seizoen in de 2e klasse nadat het – in enigszins andere samenstelling – het afgelopen seizoen als team 6 de titel pakte in een poule in de 3e klasse. Het speelde vrijdagavond tegen Wezep 3.

Team 4 bracht Pascal Bruins, Guido Wessels en Theo Hogenhorst achter de tafel en de gasten uit Wezep deden het met Jan Hertsenberg, Wiebren van de Schootbrugge en Eljakim Doorneweerd die inviel.

Beide teams maakten er een leuke en sportieve wedstrijd van. Aardig om te vermelden is dat liefst vier van de zes spelers 16 jaar of jonger waren. Aan Kamper kant waren dat Pascal en Guido en aan Wezeper kant Wiebren en Eljakim. Maar deze vier jonge gasten lieten zien goed te kunnen ballen. Ik heb dan ook van hen genoten!

Ook team 4 startte prima; het stond halverwege de wedstrijd op een 4 – 1 voorsprong. Guido verloor zijn 1e partij met 9 – 11 in de beslissende game van Wiebren. Dat is knap van Wiebren, want in de jeugdcompetitie speelt hij Hoofdklasse, terwijl Guido al enkele seizoenen landelijk B speelt. Maar ik denk dat Wiebren moeiteloos in de landelijke competitie zou meekomen.
De tweede helft eindigde in 3 – 2 voor team 4. Theo verloor zijn 2e (tegen Wiebren) en 3e partij (tegen Jan), terwijl Pascal en Guido (verder) keurig ongeslagen bleven. Pascal won zijn drie enkelpartijen, Guido won tweemaal en Theo snoepte een puntje mee. Hij is aan nieuw materiaal toe, want dat van hem stamt tenminste uit de vorige eeuw.
Theo kreeg het wel voor elkaar dat Guido en Pascal voor het eerst sinds mensenheugenis samen dubbelden. En winnend nog wel. Ook dat mag worden vermeld.
Zo won team 4 deze leuke wedstrijd met 7 – 3 en gaat het de competitie in de 2e klasse goed van start.
Komende vrijdag gaat het in Ens op bezoek bij Smash-In 1.


3e klasse     Kampenion 5        -    Harderwijk 4        7 – 3
Jan Beks 3, Gerard Palland 2, Simon van der Woude 1 en dubbel 1


Team 5 wil dit seizoen proberen – in gewijzigde samenstelling – weer aan de poort van de 2e klasse te kloppen. In de openingwedstrijd moest het aantreden tegen – de versterkte – promovendus Harderwijk 4.

De Kampenaren deden het met Simon van der Woude, Jan Beks en Gerard Palland. De gasten uit Harderwijk hadden Glenn Dooijeweerd, Rob Nijland en Pieter Berkelaar meegenomen.

Ik kan het ook niet helpen, maar ook team 5 stond halverwege de wedstrijd op een ruime voorsprong: 4 – 1. In de openingspartij verloor Simon weliswaar enigszins verrassend van Glenn, maar daarna ging het redelijk crescendo. De eerlijkheid gebiedt mij te ‘zeggen’ dat daarbij twee hangpartijen naar team 5 gingen: Jan tegen Rob (na een 0 – 2 achterstand) en het dubbel Gerard/Simon tegen Glenn/Rob.
Ook de tweede helft was voor team 5, zij het nipt: 3 – 2. Gerard moest zijn meerdere erkennen in Rob, terwijl laatstgenoemde ook Simon knap de baas bleef. De andere partijen leverden wel winst op waardoor team 5 een regelmatige 7 – 3 zege boekte. Het spel was nog niet top en de zege had eigenlijk (vooraf gezien) een puntje hoger moeten uitvallen, maar gezien de twee gewonnen hangpartijen mag team 5 bepaald niet mopperen met de 7 – 3 overwinning.
Jan bleef knap ongeslagen, Gerard pakte twee punten en Simon – ietwat teleurstellend – één. Het dubbel Gerard/Simon zorgde voor het zevende punt.
Team 5 speelt komende donderdag de uitwedstrijd tegen Emmeloord 1. De Emmeloorders waren zo vriendelijk mee te werken aan het verzoek van team 5 om de wedstrijd (van vrijdag) te verzetten!


3e klasse     Kampenion 6        -    Vined 2            7 – 3
Stefan Sijbesma 3, Arie Hup 2, Anja Ringenier 1 en dubbel 1


Team 6 startte de competitie afgelopen dinsdag met een thuiswedstrijd tegen Vined 2. Namens team 6 speelden Anja RIngenier, Stefan Sijbesma en Arie Hup. Vined 2 deed het met Martinus van Lohuizen, Marijn Docter en Vincent Lagendijk.

Halverwege de wedstrijd stond team 6 op een riante 4 – 1 voorsprong. Anja verloor – ondanks goed spel – in drie nipte games van Martinus, Maar Stefan (tegen Marijn) en Arie (tegen Vincent) wonnen overtuigend hun 1e partij. In het dubbel wonnen Anja en Stefan – voor het eerst samenspelend – weer in drie spannende games van Marijn en Vincent.

De tweede helft eindigde in 3 – 2 voor team 6. Anja (tegen Vincent) en Arie (tegen Martinus) verloren ieder nog een partij, maar de overige wedstrijden leverden winst op. En dus boekte team 6 een even keurige als nuttige zege op de gasten uit Heerde.
Aan Kamper kant bleef Stefan knap ongeslagen. Arie won tweemaal en Anja – die nog wat ritme miste – kwam eenmaal tot winst. Het zevende punt kwam op naam van het jonge dubbel Anja/Stefan.
Op papier speelt het komende vrijdag een uitwedstrijd tegen het sterke Leogang 1 in Nunspeet.


4e klasse     Kampenion 7        -    Emmeloord 2        3 – 7
Harm Bosman 1, Jeroen Heldoorn 1 en Marco Ilbrink 1


Ook team 7 speelde op dinsdagavond zijn eerste thuiswedstrijd. Het sterke Emmeloord 2 kwam op bezoek. Team 7 trad aan met Harm Bosman, Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink. De gasten verschenen met Lucas Koffeman, Jan Crielaard en Freek van der Kamp.

Het was duidelijk dat Emmeloord 2 een team is dat voor de titel gaat (samen met Batfighters 3). Lucas en Jan spelen vrij gemakkelijk en hebben dan ook al 3e klas ervaring. Freek speelde het afgelopen seizoen nog 5e klas. Dit alles zag je terug.
Halverwege de wedstrijd stonden de gasten uit Emmeloord op een 1 – 4 voorsprong. Drie van die vijf partijen gingen over de volle vijf games en drie daarvan gingen voor team 7 verloren. Het dubbel zelfs met twee punten verschil in de beslissende game. Marco, die nog wedstrijdritme miste, zorgde voor de enige winstpartij tot dan toe door Freek met 3 – 2 te verslaan.

De tweede helft eindigde in 2 – 3. Harm en Jeroen wonnen beiden van Freek en ook Harm had daarvoor een 5e game nodig. In de overige partijen was het krachtsverschil groter, maar dat is geen schande.
Team 7 leed al met al een 3 – 7 nederlaag tegen Emmeloord 2 dat liet zien inderdaad over een sterk team te beschikken.
Team 7 gaat as. vrijdag in Elburg op bezoek bij de tweede titelkandidaat: Batfighters 3. Het is niet prettig om direct tegen de twee sterkste teams te moeten beginnen, maar ach dan hebben ze die vast gehad.


5e klasse     Kampenion 8        -    Smash ’70 10        6 – 4
Mattias Beimers 3, Henny Boxman 2 en Pjotr van Spelden 1


Team 8 ontving vrijdagavond Smash ’70 10 uit Hattem, een team dat ik als outsider zie voor de titel. Henny Boxman, Pjotr van Spelden – die zijn debuut bij de seniorencompetitie maakte – en Mattias Beimers kwamen namens team 8 in actie. Smash ’70 10 deed het met Ben Lans, Wim van Rijssen en Edwin de Haas.

De eerste helft van de wedstrijd was duidelijk voor de gasten uit Hattem: 1 – 4. Mattias zorgde voor het enige puntje door Edwin nipt in vijven te verslaan. Henny (tegen Ben) en Pjotr (eerst tegen Wim en vervolgens tegen Ben) verloren hun partijen en ook het dubbel Mattias/Pjotr moesten tegenstanders Ben en Wim feliciteren.

Maar zie, het herstel volgde in de tweede helft van de wedstrijd. Sterker nog, team 8 stond geen punt meer af en won die tweede helft met 5 – 0. Het feit dat daar twee hangpartijen bij zaten doet daar weinig aan af.
Mattias bleef keurig ongeslagen, Henny pakte twee punten en het was leuk dat ook Pjotr een partij meepakte. Spelen in de seniorencompetitie is heel anders dan in de jeugdcompetitie. Dat is echt even wennen. Al met al een aardig begin van de competitie voor team 8.
Het komt as. maandag al weer in actie als het in Dalfsen op bezoek gaat bij DTV ’84 5.


5e klasse     Kampenion 9        -    Emmeloord 3        5 – 5
Anne van der Haar 3, Rense Beimers 1 en Alice Ringenier 1


Net als team 7 speelde team 9 afgelopen dinsdagavond tegen een team van Emmeloord, namelijk team 3. Het deed dat met Anne van der Haar, Alice Ringenier en Rense Beimers. De gasten brachten Firas Wadi, Nabil Dhahriya en Albert Bakker achter de tafel.

Beide teams maakten er een leuke en spannende wedstrijd van. De eerste helft ging met 2 – 3 naar Emmeloord 3. Anne (nipt tegen Firas) en Rense (overtuigend tegen Albert) wonnen hun partijen, maar Alice kon het niet bolwerken tegen eerst Nabil en vervolgens Firas. Ook moesten Alice en Anne de tegenstanders Albert en Nabil feliciteren na het dubbel.

De tweede helft ging echter met 3 – 2 naar team 9 waardoor de wedstrijd in een terechte 5 – 5 eindigde. Anne won ook zijn tweede en derde partij, daar waar Rense tweemaal verloor. Alice wist haar laatste partij tegen Albert nipt in vijven te winnen.
Anne bleef dus ongeslagen, terwijl Alice en Rense ieder een puntje meepakten. Al met al een aardige start voor team 9 tegen Emmeloord 3 dat – net als team 9 – bovenin moet kunnen meedraaien.
Team 9 speelt donderdag in Biddinghuizen tegen BAS 1.


Een prima start dus voor de seniorenteams. En luidt het spreekwoord niet ‘de eerste klap is een daalder waard’? Weliswaar komt dat spreekwoord nog uit het ‘guldentijdperk’, maar dat mag de pret niet drukken. De kop is er af. Komende week spelen alle teams uitwedstrijden, of er moeten zich nog wijzigingen in het schema voordoen. Komend weekend hoop ik mij weer te melden!


Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
Wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion