FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


In week 47 stonden de laatste competitiewedstrijden op het programma. De negen teams kwamen alle in actie en team 9 opnieuw tweemaal. Het werd opnieuw een topweek voor de teams qua resultaten. Uiteindelijk resulteerde dit in één kampioenschap en wel voor team 2. De teams 5 en 9 strandden in het zicht van de haven en moesten de titel aan een team van Emmeloord laten. De balans in de slotweek was: 7x winst, 2x gelijk en 1 verlies. Ik neem de resultaten weer met je door, besteed ook aandacht aan de eindstanden en percentages en leg die eindstanden naast de prognoses die voor dit seizoen deed.Team 2

Hoofdklasse   De Veluwe 2    - Kampenion 1                     8 – 2
Ton Ringenier 2x; Jordy ten Have 0 en Jeroen Rotman 0


Team 1 stond op een fraaie 2e plaats. Om op die mooie klassering te eindigen, moest het tenminste een gelijkspel zien te halen in de uitwedstrijd bij De Veluwe 2. Op voorhand geen gemakkelijke – maar ook geen onmogelijke – opgave.

Team 1 reisde naar Apeldoorn af met Ton Ringenier, Jordy ten Have en Jeroen Rotman. Bovendien gingen Engelina Rozendaal en Stefan Sijbesma als supporters mee. De Veluwe 2 trad in de sterkste opstelling aan met Bas Wrekenhorst, Henri ter Steeg en Joost Keizer. Vierde speler Jarne Draaijer was buiten de opstelling gehouden; mogelijk omdat hij zijn drie partijen in Kampen vrij kansloos verloor. Daaruit zou je al kunnen afleiden dat De Veluwe 2 deze wedstrijd serieus nam. En zo hoort het ook!

Na het dubbel stond team 1 op een 3 – 1 achterstand. Ton versloeg in de openingspartij weliswaar Bas knap met 0 – 3, maar Jordy (nipt in vijven tegen Henri) en Jeroen (‘in straight games’ tegen kopman Joost) verloren hun partij. Vervolgens waren Jordy en Ton in het dubbel kansloos tegen Henri en Joost.

Na het dubbel bracht Ton zijn team wat dichterbij via een keurige 0 – 3 zege op Henri. Helaas was dat ook zo ongeveer het laatste wapenfeit van Kamper kant. De resterende partijen gingen verloren. En de waarheid gebiedt te ‘zeggen’ dat er ook niet meer had ingezeten.
Jeroen en Jordy boden goed tegenspel, maar Bas, Henri en Joost bleken te geroutineerd en te slim. Dat is geen schande; het is immers het eerste seizoen van Kampenion 1 op dit niveau. En als je dan direct de promotiegroep weet te halen, dan kun je terugkijken op een prima seizoen.
Ton won twee van zijn drie partijen en is dus wat verder dan zijn teamgenoten.

Team 1 eindigt dus als vierde in de Hoofdklasse. Een prima prestatie als debutant. Het is nu zaak om door te blijven trainen, want – ik gaf het al eerder aan – de Hoofdklasse wordt volgend seizoen sterker met DTV ’84 1 en Effekt ’74 1 als erg sterke kampioenen uit de Promotieklasse. Blauw-Wit 1 wist zich in de 3e divisie landelijk ternauwernood te handhaven in de laatste speelronde. Dat team ziet team 1 – en de andere teams – dus niet terug komend seizoen.
De degradatie van het dit seizoen te zwakke TT Zwolle 4 is zeker. Of Rijssen 1 komend seizoen Hoofdklasser of Promotieklasse is, is nog niet duidelijk. Officieel degradeert het, maar door de handhaving van Blauw-Wit 1 komt er een plaats vrij in de Hoofdklasse. Daarvoor kunnen weer aanvragen worden ingediend.

Als aangegeven, is de Hoofdklasse komend seizoen duidelijk sterker. Jeroen, Jordy en Ton hebben dit seizoen veel geleerd in de Hoofdklasse. Verschil met volgend seizoen zal vooral zijn dat de tegenstanders ‘onze jongens’ kennen. Dit seizoen had ik het idee dat enkele teams Kampenion 1 – vooral in het begin van het seizoen – hebben onderschat. Dat gebeurt komend seizoen niet weer. De spelers van team 1 zijn gewaarschuwd!
Maar natuurlijk zijn zij alle drie nog ‘heerlijk’ jong en zij moeten zich dan ook nog kunnen verbeteren!

Eindstand Hoofdklasse:
Promotiegroep:
Entac 1                   10 – 69 K
De Veluwe 2               10 - 56
Torenstad 1               10 - 53
Kampenion 1               10 - 50

Degradatiegroep:
TT Zwolle 3               10 - 61
De Toekomst 2             10 - 49
Rijssen 1                 10 – 43 D
TT Zwolle 4               10 – 19 D

Persoonlijke resultaten:
Regulier:
T. Ringenier (Ton)        21  15   71%
J. ten Have (Jordy)       18   8   44%
J. Rotman (Jeroen         21   6   29%

Promotiegroep:
T. Ringenier (Ton)         9   7   78%
J. ten Have (Jordy)        6   3   50%
J. Rotman (Jeroen)         9   4   44%

Team 1 is dus als vierde geëindigd. Mijn prognose luidde een vijfde plaats.


1e klasse   Kampenion 2    - Swift (D) 1                             9 – 1
Robin Lieftink 3, Ralph Trip 3, Gerben Wolterink 2 en dubbel 1


Team 2 stond op de drempel van het behalen van de titel in de 1e klasse D. Bij tenminste een 8 – 2 zege in de laatste wedstrijd tegen nummer laatst Swift (D) 1 zou de titel op eigen kracht een feit zijn. Bij ieder punt dat achtervolger Heino 1 bij Batfighters 1 zou laten liggen, mocht de Kamper overwinning er één lager uitvallen. Vooraf twijfelde eigenlijk niemand over de vraag of team 2 kampioen zou worden.

Team 2 speelde met Robin Lieftink, Ralph Trip en Gerben Wolterink. De gasten uit Deventer traden aan met Oscar Westers, Hans van de Weijden en Paul Froger.

Team 2 ging goed van start. Robin versloeg overtuigend Oscar en Gerben kwam in de beslissende 5e game vanuit geslagen positie terug in zijn partij tegen Hans. Bij een 6 – 9 achterstand verspeelde Gerben geen punt meer. In de derde partij maakte Ralph korte metten met Paul waardoor het 3 – 0 stond. Team 2 lag op schema.
In het dubbel traden Ralph en Robin aan tegen Hans en Oscar. De 1e game ging naar de gasten, maar de 2e en 3e overtuigend naar R&R. In de 4e game waren de verschillen kleiner, maar het waren R&R die de game er met 15 – 13 uit wisten te slepen.

Na het dubbel bleef het crescendo gaan met de spelers van team 2. Eerst was Gerben in vier games te sterk voor Oscar waarna Robin tegenstander Paul ‘in straight games’ terugwees. In de zevende partij was Ralph opnieuw sterk op dreef; hij overklaste tegenstander Hans en won met heel ruime cijfers. Zo stond het dus 7 – 0. Inmiddels was vanuit Elburg het bericht binnengekomen dat Heino op een 3 – 4 voorsprong stond tegen Batfighters en dat betekende dat team 2 de titel al had binnengehaald. Prachtig. Felicitaties aan Gerben, Gertjan, Ralph en Robin!

In de achtste partij had Gerben het heel lastig tegen Paul. De 1e game wist hij nog nipt te winnen, maar de 2e, 3e en 4e game waren voor Paul die zijn team daarmee op het wedstrijdformulier bracht. Daarna stond Ralph ook in zijn laatste partij geen game af tegen Oscar. Ook laatstgenoemde kwam niet onder de druk uit. Robin versloeg in de laatste partij van de avond Hans en had daarvoor ook slechts drie games nodig. Zo behaalde team 2 ook in zijn laatste wedstrijd een ruime overwinning: 9 – 1.

Team 2 eindigde op een puntentotaal van 79 punten uit tien wedstrijden. Het won negen maal en moest alleen Batfighters 1 in Elburg een puntendeling toestaan. Een prima teamprestatie van Gerben, Gertjan, Ralph en Robin.

Komend seizoen komt team 2 dus weer uit in de Promotieklasse en het bewerkstelligt daarmee de aansluiting met team 1 dat in de Hoofdklasse uitkomt. Team 2 weet daarmee na de ‘ongelukkige’ degradatie in het afgelopen seizoen direct terug te keren in de Promotieklasse. En dat is een prettige constatering!

Eindstand 1e klasse D:
Kampenion 2               10 – 79 K
Heino 1                   10 - 74
Batfighters 1             10 - 59
Trias 3                   10 - 38
De Brug 3                 10 – 30 D
Swift (D) 1               10 – 20 D

Persoonlijke resultaten:
R. Lieftink (Robin)       27  24   89%
G. Wolterink (Gerben)     21  17   81%
R. Trip (Ralph)           24  19   79%
G. Wessels (Gertjan)      18  12   67%

Team 2 is – conform mijn prognose – als eerste geëindigd.


1e klasse Kampenion 3  - Wezep 1   7 – 3
Ivan Hollander 3, Gert-Jan de Lange 2, Nick Kuipers 1 en dubbel 1


Team 3 draait een mooi seizoen. Tot en met de laatste speelronde doet het mee om de titel in de 1e klasse A. En dat is knap. Nadat de titelstrijd zich in 1e instantie afspeelde tussen HTTV 2, Wezep en team 3 moest Wezep even na halverwege het seizoen afhaken. Op een gegeven moment werd duidelijk dat HTTV 2 de beste papieren voor die titel had. Voor de laatste speelronde had het een voorsprong van twee punten op team 3. Dinsdag kwam het bericht binnen dat de Hammers met 8 – 2 hadden gewonnen van Vined 1. Dat betekende dat team 3 alleen bij een maximale zege op Wezep 1 nog titelkansen had. In dat geval eindigden beide teams gelijk en moesten games (en punten?) worden geteld.
Vrijwel niemand hield echter rekening met een maximale zege van team 3 op Wezep 1.

Team 3 speelde met Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Nick Kuipers. Wezep 1 verscheen met Hermen van de Schootbrugge, Emile Mensink en Ronald van Unen.

Beide teams maakten er in ieder geval een mooie wedstrijd van met spannende partijen. In de openingspartij versloeg Ivan tegenstander Hermen met 3 – 1. Gert-Jan nam het vervolgens op tegen Emile en dit werd een thriller. Na 13 – 11, 9 – 11, 11 – 13 en 11 – 8 stond het 2 – 2 en dus moest een 5e game de beslissing brengen. Ook die was heel spannend. Uiteindelijk was Gert-Jan met 13 – 11 de gelukkigste. Kennelijk wilden Nick en Ronald daar niet voor onder doen. Nick won de 1e en 2e game overtuigend en leek op een mooie zege af te stevenen. Ronald herpakte zich echter en sleepte de 3e en 4e game eruit met tweemaal 9 – 11. De beslissende game kon beide kanten opvallen. Zij viel echter net de kant op van Ronald met 13 – 15. Daarmee was het eerste puntverlies voor team 3 een feit en stond de titel van HTTV 2 vast. Felicitaties aan de Hammers.
Team 3 liet zich echter niet ontmoedigen door de ‘tegenvaller’ en pakte de draad keurig weer op. Gert-Jan en Ivan lieten opnieuw zien een sterk dubbel te vormen. Zij versloegen Hermen en Ronald ‘in straight games’.

Na het dubbel nam Gert-Jan het op tegen Hermen. Ook dit werd een mooie partij. Gert-Jan pakte een 2 – 0 voorsprong, maar Hermen knokte zich knap terug naar 2 – 2 om in de beslissende game het verschil te maken. Ook Ivan en Ronald speelden vervolgens een vijfpitter tegen elkaar. Opnieuw pakte Ivan als Kampenionner een 2 – 0 voorsprong, maar ook nu vocht Wezeper Ronald zich knap terug in de partij tot 2 – 2. In de beslissende game was het spannend en het was Ivan die met 13 – 11 het gelukkigst was. In de zevende partij moest Nick zich na vier games gewonnen geven tegen Emile waardoor de tussenstand 4 – 3 was in het voordeel van team 3.

De laatste drie partijen gingen echter naar team 3. Eerst versloeg Gert-Jan tegenstander Ronald heel knap in vieren, daarna speelden Nick en Hermen opnieuw een vijfpitter tegen elkaar. Weer pakte een Kampenionner een 2 – 0 voorsprong en weer kwam een Wezeper knap terug in de partij. Ditmaal was het echter Nick die in de beslissende game het verschil wist te maken: 11 – 3. In de laatste partij van de avond versloeg Ivan tegenstander Emile in vier games waarmee hij de eindstand bracht op 7 – 3. En dat is een keurig resultaat tegen een sterke tegenstander.

Team 3 eindigt dus als tweede achter kampioen HTTV 2. Dat is een prima resultaat. Het heeft tot de laatste speelronde meegedaan voor de titel. Concurrent HTTV 2 kwam gedurende het seizoen tijdig tot het besef dat het de titel kon pakken en is er vanaf dat moment voor gegaan. Steeds vaker speelde het met de twee sterkste spelers: Michel Offringa en Rutger Hesselink. Dat gaf uiteindelijk de doorslag. Maar de spelers van team 3 kunnen terugkijken op een mooi seizoen. In de tien wedstrijden die het speelde, leed het geen enkele nederlaag. Wel moest het viermaal een puntendeling toestaan: tweemaal tegen HTTV 2, eenmaal tegen Wezep 1 en eenmaal tegen Effect 1 toen het van een 5 – 2 achterstand wist terug te komen. Chapeau heren!

Eindstand 1e klasse A:
HTTV 2                    10 - 66 K
Kampenion 3               10 - 63
Wezep 1                   10 - 54
Effect 1                  10 - 41
Vined 1                   10 - 40 D
Smash '70 (H) 2           10 - 36 D

Persoonlijke resultaten:
I.I.I. Hollander (Ivan)   27  25   93%
G.J. de Lange (Gert-Jan)  12   9   75%
N. Kuipers (Nick)         24  11   46%
D. Hoekman (Dick)         27  12   44%

Team 3 eindigde dus op een fraaie tweede plaats. Dat heb ik niet zien aankomen, want ik schatte het team – gedeeltelijk uit debutanten op dit niveau bestaand – in op plaats vier.


2e klasse   Kampenion 4    - Smash ’70 3                           7 – 3
Guido Wessels 3, Pascal Bruins 3, Danny Visscher 1 en dubbel 1


Team 4 draait ook een sterk seizoen. Als debutant bivakkeert het al het hele seizoen op één van de bovenste drie plaatsen: meestal tweede, maar ook tijdelijk eerste of derde. Vorige week is Smash ’70 3 al kampioen geworden in deze poule. Er stond dan ook niet zo heel veel meer op het spel al hoopte team 4 die kampioen in de laatste wedstrijd een nederlaag toe te brengen en zo de tweede plaats tegen Wezep 3 veilig te stellen.

Team 4 speelde in de jongste samenstelling met Guido Wessels (16), Danny Visscher (19) en Pascal Bruins (17 jaar). Smash ’70 3 stelde daar met Joop van Weeghel, Martin de Roos en Harry Sellies een heel geroutineerd team tegenover.

Het was goed om te constateren dat de youngsters van team 4 een prima wedstrijd speelden. Zij lieten zich door de tegenstanders en de achterstand in het begin van de wedstrijd niet ‘uit het veld slaan’ en wisten te verbazen tegen deze sterke tegenstanders.

Guido won in de openingswedstrijd overtuigend in drieën van Joop, maar daarna leden Danny (1 – 3 tegen Martin) en Pascal (0 – 3 tegen Harry) kansloze nederlagen. In het dubbel speelden Danny en Guido tegen Harry en Joop en de vier maakten er een heel spanende partij van. De 1e en 2e game gingen naar de bezoekers, maar daarna kwamen Danny en Guido sterk terug. Zij pakten de 3e en 4e game en trokken ook de beslissende game naar zich toe. Zo was de stand weer gelijk: 2 – 2.

Na het dubbel had Danny een game nodig om het spel en materiaal van Joop te doorgronden, maar daarna won hij drie games op rij. Weliswaar niet dik, maar toch. Guido deed vervolgens heel knap hetzelfde tegen Harry. Ook Guido verloor de 1e game, maar kwam daarna niet meer in de problemen en boekte een imponerende 3 – 1 zege. Pascal wilde niet achterblijven en wist Martin met 3 – 1 te verslaan. Zijn linkshandigheid wist hij daarbij goed uit te buiten. Zo demarreerde team 4 naar 5 – 2.

Danny had daarna niet veel in te brengen tegen Harry, maar dat is geen schande. Pascal kwam vervolgens tegen Joop met 0 – 2 achter, maar hij bleef vechten om terug te komen in de partij. Dat lukte, want hij won de 3e en 4e game. De beslissende game was weer spannender, maar het was Pascal die uiteindelijk met 11 – 8 won. In de laatste partij van de avond liet Guido zien dat hij in een jaar tijd enorm is gegroeid qua tafeltennis. Hij moest weliswaar de 1e game aan Martin laten, maar daarna ging hij erop en erover en won drie games op rij heel overtuigend.

Zo boekte team 4 een keurige 7 – 3 overwinning op kampioen Smash ’70 3. Natuurlijk stond er niet zoveel meer op het spel – zeker voor de gasten uit Hattem niet – maar het was prettig om te constateren dat de drie Musketiers een prima niveau wisten te behalen. Dat geeft moed voor het komend seizoen. Complimenten aan de spelers van team 4.

Eindstand 2e klasse C:
Smash '70 (H) 3           10 – 74 K
Kampenion 4               10 - 62
Wezep 3                   10 - 58
Batfighters 2             10 - 49
Smash-in 1                10 – 34 D
Hoonhorst 1               10 – 23 D

Persoonlijke resultaten:
G. Wessels (Guido)        12  11   92%
P. Bruins (Pascal)        21  14   67%
J. van der Veen (Jelmer)  15  10   67%
T. Hogenhorst (Theo)      15   9   60%
D. Visscher (Danny)       21   9   43%

Ook team 4 schatte ik – als debutant – in op plaats vier. Maar met eveneens een fraaie tweede plaats heeft het mij positief weten te verrassen.


3e klasse   Kampenion 5    - Dronten ’74 2                         5 – 5
Gerard Palland 2, Jan Ringenier 1, Simon van der Woude 1 en dubbel 1


Team 5 ging de laatste speelronde als koploper in. Normaal gesproken moet zoiets het nodige zelfvertrouwen geven. De situatie voor team 5 lag ietsje anders, omdat het wist dat het tenminste evenveel punten moest pakken als concurrent Emmeloord en dat ook nog eens in de wetenschap dat Johan Lieftink – een speler met (tenminste) Promotieklasseniveau – bij de polderbewoners zou meedoen. Bovendien trof team 5 in Dronten ’74 2 een net wat sterkere tegenstander dan Wezep 4, de opponent van Emmeloord.

Team 5 speelde met Simon van der woude, Gerard Palland en Jan Ringenier. Dronten ’74 2 verscheen in de sterkste opstelling met Peter Mourits, Julian van Egmond en Onno Huisman.

Met de start van team 5 was helemaal niks mis. Integendeel, die was prima. Simon versloeg in een goede partij de taaie Peter met 3 – 1 en Gerard bleek duidelijk te sterk voor Julian. In de derde partij kreeg Jan de zege in de schoot geworpen. Tegenstander Onno pakte een 0 – 2 voorsprong en in de 3e game kwam hij op 4 – 8. En op dat moment kreeg Onno last van hartritme stoornissen. Na een ‘medical break’ van 5 minuten probeerde hij het weer, maar hij bleek nog niet hersteld; hij pakte namelijk geen punt meer waarna Jan de game ‘won’ met 11 – 8. Opnieuw werd in goed overleg besloten dat Onno nog even pauze nam, maar uiteindelijk moest hij besluiten om de partij gewonnen te geven waardoor Jan het punt cadeau kreeg. Een heel onbevredigende manier om een partij te winnen.
In het dubbel waren Gerard en Simon met 3 – 1 te sterk voor het gelegenheidsduo Julian en Peter die overigens goed partij gaven. Zo stond team 5 dus op een 4 – 0 voorsprong waar het 3 – 1 had moeten staan.

Na het dubbel ging het echter alsnog mis voor team 5. Gerard speelde een goede partij tegen Peter, maar laatstgenoemde trok de goede lijn van zijn eerste partij tegen Simon door en won met 1 – 3. Onno was voldoende hersteld om weer in actie te kunnen komen. Gelukkig, want team 5 wilde niet ‘op zo’n manier’ kampioen worden. Onno was zelfs zo goed hersteld dat hij Simon met een 0 – 3 zege volkomen kansloos liet. Daarna speelden Jan en Julian een soortgelijke onderlinge partij als in Dronten, al probeerde Jan ditmaal wel actiever te spelen. Ook nu moest een 5e game de beslissing brengen en daarin bleek Julian in de slotfase doortastender. Zo stond het ineens 4 – 3 en was de titel ver weg, want uit Emmeloord kwam het bericht dat het tegen Wezep 4 op een 6 – 2 voorsprong stond.

In de achtste partij speelde Gerard een prima wedstrijd tegen de sterke Onno. De partij ging gelijk op, maar telkens kwam Gerard in de finale van de games net wat eerder dan Onno. Gerard won dan ook heel knap na drie nipte games. In de voorlaatste partij begon Jan tegen Peter heel zwak. Hij herstelde zich weliswaar, maar Peter bleek een engeltje op het net en de randen te hebben zitten. Jan speelde daardoor tegen Peter, die engel en tenslotte ook nog eens tegen zichzelf. En dan win je niet. In de laatste partij van de avond trof Simon een sterk spelende Julian. De aanval van Simon liep niet echt en die van Julian vaak wel en zo is de 0 – 3 nederlaag snel verklaard.

Team 5 en Dronten ’74 2 deelden dus de punten: 5 – 5. Omdat Emmeloord 1 tegenstander Wezep 4 met 8 – 2 versloeg, is het de terechte kampioen in de 3e klasse A. Het kan namelijk op basis van de teamindeling het sterkste team opstellen. Felicitaties daarom aan de spelers van Emmeloord 1.
De spelers van team 5 hadden ook vrede met de situatie. Zij waren ook blij dat Onno na zijn eerste – sneu verloren – partij voldoende hersteld was om zijn rentree te maken. Want stel je eens voor dat team 5 de titel wel had gepakt vanwege het opgeven van diezelfde Onno. Misschien hadden Julian en Peter dan ook wel zo’n tik gekregen dat zij minder zouden presteren. Zo wil je toch als team geen kampioen worden? Gelukkig is dat niet gebeurd!

Bij team 5 vertrekt Simon op 5 januari 2013 met zijn echtgenote Eline voor een jaar naar Namibië. Je kunt daarover elders op de website lezen. Op dit moment is nog niet zeker wie zijn plaats inneemt. Een ding is zeker: Simon – de rust in de branding – zal gemist worden! Simon, het ga jou en vrouw Eline straks goed in het verre Namibië. Gelukkig is er via de social media wel contact mogelijk.

Eindstand 3e klasse A:
Emmeloord 1               10 – 60 K
Kampenion 5               10 - 58
Smash '70 (H) 6           10 - 55
Dronten '74 2             10 - 53
Wezep 4                   10 - 43
Harderwijk 4              10 – 31 D

Persoonlijke resultaten:
S. van der Woude (Simon)  24  16   67%
G. Palland (Gerard)       27  17   63%
J. Ringenier (Jan)        21  11   52%
J. Beks (Jan)             18   8   44%

Team 5 had ik ingeschat op een eerste plaats. Dat is dus uiteindelijk een tweede plaats geworden.


3e klasse   ’s-Heerenbroek 1    - Kampenion 6                 4 – 6
Hans van den Berg 2, Stefan Sijbesma 2, Arie Hup 1 en dubbel 1


Team 6 stond voor de laatste wedstrijd op een keurige derde plaats. In theorie zou het nog een plaatsje kunnen opschuiven. Heino 6 – dat tweede stond – moest namelijk op bezoek bij kampioen Leogang 1, terwijl team 6 op bezoek ging bij buurman ’s-Heerenbroek 1.

Team 6 speelde met Arie Hup, Hans van den Berg en Stefan Sijbesma. ’s-Heerenbroek 1 bracht Jan Plette, Kees Terlouw en invaller Jan Doornwaard (team 2) achter de tafel.

In de openingspartij maakten Arie en Jan er een lange wedstrijd van. Beiden spelen met noppen op de backhand. Arie nam een 0 – 2 voorsprong, maar Jan kwam sterk terug. In de beslissende game maakte Jan het karwei af. Hans bracht de partijen weer in evenwicht via een nette zege op Kees. Stefan zette zijn team daarna voor het eerst op voorsprong door invaller Jan D. in drie nipte games te verslaan.
Het dubbel werd een spannende partij. Hans en Stefan namen tegen Jan P. en Kees een 0 – 2 voorsprong, maar laatstgenoemden kwamen sterk terug tot 2 – 2. In de beslissende game trokken Hans en Stefan dan toch met 8 – 11 aan het langste eind. Team 6 stond daarmee op een 1 – 3 voorsprong.

Na het dubbel verloor Arie ook zijn tweede partij. Kees bleek in vier nipte games te sterk. Stefan herstelde de marge van twee weer door Jan P. in drie games met gering verschil te verslaan. Hans vergrootte de voorsprong zelfs tot drie door in een spannende partij invaller Jan D. te verslaan. Jan pakte zelfs knap een 2 – 1 voorsprong, maar Hans wist alsnog te ontsnappen: 2 – 5.

De partij tussen de meester (Kees) en zijn leerling (Stefan) kende een ander verloop dan in Kampen. Wist toen Stefan zijn meester in vijven te verslaan, ditmaal nam Kees duidelijk revanche. Stefan moest zich in drie games gewonnen geven. Arie zette zichzelf daarna ook op het wedstrijdformulier via een 1 – 3 zege op invaller Jan D. In de slotpartij nam Hans een 0 – 2 voorsprong tegen Jan P. , maar die kwam knap terug tot 2 – 2. Kennelijk had de 4e game teveel van de krachten van Hans gevergd – die ging met 13 – 11 naar Jan – want in de beslissende game wist Hans geen tegenspel meer te bieden.

Team 6 won het ‘Kamper onderonsje’ dus met 4 – 6. Dat bleek niet voldoende om de tweede plaats van Heino 6 over te nemen, want Heino won met diezelfde cijfers bij kampioen Leogang 1 dat overigens zonder kopman Rin van Dijk speelde. Niettemin is een derde plaats een prima eindklassering voor team 6.

Eindstand 3e klasse D:
Leogang SL 1              10 - 66 K
Heino 6                   10 - 57
Kampenion 6               10 - 54
's-Heerenbroek 1          10 - 47
Vined 2                   10 - 41
Wham 1                    10 - 35 D

Persoonlijke resultaten:
S. Sijbesma (Stefan)      27  23   85%
A. Hup (Arie)             27  15   56%
H. van de Berg (Hans)     12   6   50%
A. Ringenier (Anja)       12   2   17%

Team 6 had ik met een vijfde plaats duidelijk te zwak ingeschat. Met een keurige derde plaats heeft het mij positief weten te verrassen.


4e klasse   Vined 4     - Kampenion 7                                   5 – 5
Martijn Haanappel 2, Jeroen Heldoorn 2 en Harm Bosman 1


Team 7 staat al weken derde in de 4e klasse C. Het was dit seizoen al snel duidelijk dat Batfghters 3 en Emmeloord 2 (duidelijk) te sterk waren. Naderhand werd steeds duidelijker dat team 7 op zijn beurt weer te sterk is voor de andere teams in de poule. Afgelopen donderdagavond ging team 7 op bezoek in Heerde bij nummer vier Vined 4.

Het speelde met Harm Bosman, Martijn Haanappel en Jeroen Heldoorn. De gastheren deden het met Marcel Zwols, Dominique Zwols en Joost Looman.

In de openingspartij ging Harm verrassend onderuit tegen Marcel die met 3 – 1 won. Martijn bracht zijn team weer langszij via een 1 – 3 zege op Dominique en Jeroen bracht zijn team op voorsprong door Joost – al weer in vier games – te verslaan.
In het dubbel kwamen Harm en Jeroen tekort tegen Dominique en Marcel waardoor de balans weer in evenwicht was: 2 – 2.

Na het dubbel verloor Harm ook zijn tweede partij en wel tegen Dominique. Kennelijk had Harm zijn avond niet, want normaal gesproken moet hij er tegen – met alle respect – deze tegenstanders zeker twee kunnen pakken. Dominique was in drie games te sterk. Jeroen bracht zijn team weer naast Vined 4 via een 1 – 3 zege op Marcel, maar Martijn verloor vervolgens vrij kansloos van Joost waardoor Vined 4 een 4 – 3 voorsprong nam.

Toen Jeroen in de achtste partij eveneens een vrij kansloze nederlaag leed tegen Dominique, leek team 7 dan toch tegen een nederlaag aan te lopen tegen een team dat onder zich stond. En dat beeld werd nog vergroot toen Harm in zijn laatste partij tegen Joost op een 0 – 2 achterstand kwam. Harm bleef echter vechten voor een beter resultaat en wist de derde game er met 10 – 12 uit te slepen. Of Harm toen het licht had gezien of dat bij tegenstander Joost juist het licht uitging, is mij niet bekend. Maar feit was dat Harm de 4e en 5e game overtuigend wist te winnen met 6 – 11 en 3 – 11. In de laatste partij van de avond stelde Martijn de puntendeling veilig door Marcel in vier games te verslaan. Opvallend daarbij was het dat Martijn die ene game ruim verloor en de drie andere met nipt verschil op zijn naam wist te schrijven.

Al met al is een 5 – 5 gelijkspel ietwat tegenvallend. Maar het wedstrijdbriefje bekeken hebbend, is hier niets op af te dingen. Harm had kennelijk zijn avond niet, maar dat kan gebeuren. Team 7 sluit de competitie dus inderdaad als derde af. Maar ................ dat was eigenlijk al een aantal weken bekend.

Eindstand 4e klasse C
Emmeloord 2               10 – 76 K
Batfighters 3             10 - 75
Kampenion 7               10 - 51
Vined 4                   10 - 38
Zwartsluis 3              10 - 31
Smash '70 (H) 8           10 – 29 D

Persoonlijke resultaten:
M. Ilbrink (Marco)        21  13   62%
H. Bosman (Harm)          24  14   58%
M.J. Haanappel (Martijn)  27  13   48%
J. Heldoorn (Jeroen)      12   5   42%

Team 7 beëindigt de competitie ‘keurig volgens mijn prognose’ als derde.


5e klasse   Kampenion 8    - Swift ’64 3                              6 – 4
Mattias Beimers 2, Henny Boxman 2, Pjotr van Spelden 1 en dubbel 1


Team 8 heeft dit seizoen al menige ‘gedenkwaardige’ wedstrijd gespeeld. Houdini ontsnappingen, verrassend ruime overwinningen tegen een sterker geachte tegenstander en nederlagen tegen op papier minder sterke tegenstanders maken het dat je je dit seizoen nooit verveelt bij team 8. Vrijdagavond ontving het Swift ’64 3 dat bij een overwinning van tenminste 1- 9 de derde plaats van team 8 nog kon overnemen. Maar daar hield eigenlijk niemand rekening mee, al zou het misschien wel in het beeld passen van team 8 dit seizoen.

Team 8 speelde met Pjotr van Spelden, Henny Boxman en Mattias Beimers. Swift ’64 3 deed het met Herman van Eeden, Joachim van ’t Hul en Anja Staring.

Het begin was voor de gasten uit Swifterbant. In ieder geval wat zeges betreft. Pjotr speelde tegen Herman en kwam met 0 – 2 achter te staan. Pjotr vocht zich terug tot 2 – 2 waarna Herman in de beslissende game het verschil wist te maken. Henny ontmoette daarna de sterke Joachim die bij de studentenvereniging Thibats uit Enschedé niet lang geleden 3e klas heeft gespeeld. Henny gaf zijn tegenstander prima partij en wist het ook tot een beslissende game ‘te schoppen’. Toen was de Kamper koek op en wist Joachim die game met ruime cijfers naar zich toe te trekken. Mattias bracht zijn team terug in de wedstrijd door Anja in vier games te verslaan. De 1e game was voor Anja, maar daarna was Mattias haar duidelijk de baas.
In het dubbel kwamen nu eens niet Mattias en Pjotr in actie, maar Henny en Mattias. Anja en Herman waren de tegenstanders. De 1e game was voor Swift ’64 3, maar daarna bleek het duo Henny en Mattias duidelijk de betere. Zo was de stand weer in evenwicht: 2 – 2.

Na het dubbel ging team 8 door. Henny versloeg Herman in een leuke wedstrijd met 3 – 1, waarna Pjotr en Anja een hangpartij tegen elkaar speelden. Na vier games stond het 2 – 2. In de beslissende game was het Pjotr die aan het langste eind wist te trekken. Het was toen aan Mattias om het tegen Joachim op te nemen en ook Mattias speelde een goede partij. Inderdaad, ook hier moest een 5e game de winnaar aanwijzen. Die winnaar werd uiteindelijk Joachim die met 7 – 11 wist te winnen. Hij bracht daarmee de tussenstand op 4 – 3.

Henny vergrootte die voorsprong tot 5 – 3 via een eenvoudige 3 – 0 zege op Anja. Mattias stelde in ieder geval de zege veilig door Herman ‘in straight games’ te verslaan. Pjotr moest in zijn voorlopig (?) laatste wedstrijd zijn meerdere erkennen in Joachim, maar dat is geen schande. Zo won team 8 zijn laatste competitiewedstrijd met 6 – 4 van Swift ’64 3.

Het behoudt daarmee de derde plaats en dat is een keurige eindklassering. Pjotr kan het tafeltennissen niet combineren met studie en werk en stopt om die reden. Of dit een tijdelijke of definitieve keuze is, wordt later wel duidelijk. Ik heb goede hoop dat we Pjotr over enige tijd wel bij Kampenion terugzien, want hij stopt niet omdat hij het spelletje niet meer leuk vindt. Ik ‘zeg’ dan ook ‘tot ziens, Pjotr!’

Eindstand 5e klasse B:
DTV '84 5                 10 – 62 K
Hoonhorst 3               10 - 62
Kampenion 8               10 - 52
Swift '64 3               10 - 45
Smash '70 (H) 10          10 - 42
's-Heerenbroek 4          10 – 37 D

Persoonlijke resultaten:
H. Boxman (Henny)         30  24   80%
M. Beimers (Mattias)      27  14   52%
P. van Spelden (Pjotr)    27   9   33%

Ook team 8 eindigde keurig volgens mijn prognose: een derde plaats!


5e klasse   Kampenion 9    - Nevanco 1                              9 – 1
Rense Beimers 3, Gerard Wessels 3, Alice Ringenier 2 en dubbel 1


En dan last but not least team 9. Dat team moest in week 47 voor de tweede achtereenvolgende maal 2x in actie komen. Op dinsdagavond thuis tegen nummer laatst Nevanco 1 en op vrijdagavond uit bij het thuis sterke Harderwijk 6.

Dinsdagavond stelde team 9 Gerard Wessels, Alice Ringenier en Rense Beimers op. Nevanco 1 verscheen met Wilco Robaard, Arnold Batteram en Rutger Muijsers.

Het moet gezegd, team 9 speelde een prima wedstrijd. Na het dubbel stond het op een 3 – 1 voorsprong. In de openingspartij versloeg Gerard tegenstander Wilco met 3 – 1. Daarna wist Alice opponent Arnold goed partij te geven, maar zij verloor na vier spannende games. Rense won daarna in drie games van Rutger die overigens wel steeds beter het oog kreeg in het spel van Rense. In het dubbel namen Gerard en Rense het op tegen Arnold en Wilco. Na drie spannende games stond het 2 – 1 voor Gerard en Rense. In de vierde game wisten zij echter het verschil te maken en zetten zij hun team op een 3 – 1 voorsprong.

Na het dubbel hoefde team 9 geen punt meer af te staan. Alleen de partij tussen Alice en Rutger was nog spannend. Rutger boog een 0 – 1 achterstand om in een 2 – 1 voorsprong, maar Alice vocht zich knap terug en won alsnog na 11 – 7 en 11 – 7. De overige partijen gingen overtuigender naar team 9.

Zo boekte team 9 een prima 9 – 1 zege op Nevanco 1. Door die ruime zege nam het de 1e plaats over van Emmeloord 3 en bedroeg de voorsprong zelfs drie punten.

Emmeloord 3 ontving vrijdagavond echter datzelfde Nevanco 1, terwijl team 9 in Harderwijk op bezoek moest bij het thuis sterk acterende Harderwijk 6. De kampioensrace was dus nog niet gelopen.


5e klasse Harderwijk 6    - Kampenion 9                            4 – 6
Anne van der Haar 3, Alice Ringenier 2 en Rense Beimers 1


Een toch wel aparte opgave dus voor team 9: wetend dat je drie punten voorstaat op de concurrent, maar tegelijkertijd beseffend dat de kans groter is dat die concurrent een ruime overwinning boekt dan het eigen team.

Team 9 speelde met Anne van der Haar, Rense Beimers en Alice Ringenier. Harderwijk 6 deed het met Ronald Wiekenkamp, Ruud Brugman en Frank van Leeuwen.

Dat Harderwijk 6 – mits het compleet is – een sterke tegenstander is, werd al snel duidelijk. Anne versloeg tegenstander Ronald weliswaar vrij overtuigend ‘in straight games’, maar Rense (tegen Brugman) en Alice (nipt tegen Frank) verloren hun partijen. En toen Alice en Anne in het dubbel ook nog eens een kansloze nederlaag leden tegen Frank en Ruud, was de titel dan ook heel ver weg.

Knap was het dat de spelers van team 9 zich niet uit het ‘veld’ lieten slaan en er gewoon voor bleven gaan. Dat resulteerde in drie opeenvolgende overwinningen. Anne en Ruud stonden na vier games op 2 – 2 waarna Anne in de beslissende game het verschil wist te maken. Alice was daarna in vier games te sterk voor Ronald, waarna Rense heel knap de sterke Frank ‘in straight games’ wist te verslaan. Zo stond het na 3 – 1 ineens weer 3 – 4 en lagen er nog kansen.

Alice had in de achtste partij van de avond echter geen kans tegen Ruud. Weliswaar verloor zij twee games met het kleinst mogelijke verschil, maar een zege zat er geen moment in. Anne en Rense zorgden er echter voor dat team 9 alsnog met een overwinning de arena verliet. Anne zag zijn naam als winnaar op het wedstrijdformulier terug na zijn partij tegen Frank, terwijl Rense tegenstander Ronald keurig in drie games wist te verslaan.

Zo won team 9 de lastige uitwedstrijd heel knap met 4 – 6. Het wachten was toen op de uitslag vanuit Emmeloord. Die kwam al vrij snel binnen via Robin Lieftink die met Kampenion 2 in de hal van Kampenion was. Emmeloord 3 bleek tegen Nevanco 1 dezelfde uitslag te hebben neergezet als team 9 eerder deze week had gedaan: 9 – 1. Dat betekende dat beide teams gelijk zijn geëindigd met 69 punten uit tien wedstrijden. Beide teams hebben dit seizoen tweemaal 5 – 5 tegen elkaar gespeeld waardoor er games moesten worden geteld. Op grond daarvan bleek Emmeloord 3 – volgens mijn berekening – de kampioen te zijn.
Als je dan even terugdenkt aan het feit dat bij dat team dit seizoen tweemaal een speler uit de 4e klasse – die daar uiteindelijk maar liefst een percentage van 92 heeft behaald – is ingevallen die (uiteraard) zijn zes enkelpartijen won, dan maakt dat de tweede plaats van team 9 wel wat wrang. Reglementair mag het echter en dus heeft Emmeloord niets verkeerd gedaan. Maar de regel dat vanaf het voorlaatste in het laatste team mag worden ingevallen, mag wat mij betreft verdwijnen of worden aangescherpt. Het hele competitiereglement is zo opgebouwd dat teams naar sterkte moeten worden ingediend. Dan is het toch merkwaardig dat dit ‘om zeep wordt geholpen’ met de regel dat vanuit het voorlaatste in het laatste team mag worden ingevallen?

Eindstand 5e klasse C:
Emmeloord 3               10 - 69 K
Kampenion 9               10 - 69
BAS 1                     10 - 51
Harderwijk 6              10 - 50
Heino 9                   10 - 32
Nevanco 1                 10 - 19* D

Persoonlijke resultaten:
A. van der Haar (Anne)    21  17   81%
R. Beimers (Rense)        16  12   75%
G. Wessels (Gerard)       22  16   73%
A. Ringenier (Alice)      25  13   52%

Tenslotte beëindigde ook team 9 de competitie op de plaats ‘die ik in petto had’, al scheelde het werkelijk niets.


Daarmee is er dus een einde gekomen aan de najaarscompetitie 2012. De competitie is voor Kampenion vrij succesvol verlopen. De negen teams legden beslag op 1x een 1e plaats, 4x een 2e plaats, 3x een 3e plaats en 1x een 4e plaats, maar dat was voor team 1 als debutant in de Hoofdklasse dat 8 teams in de poule telt. Team 1 wist toch maar heel keurig de promotiegroep te bereiken.
Er had wellicht voor Kampenion nog ietsje meer in gezeten, want de teams 3, 5 en 9 deden tot en met de laatste speelronde mee voor de titel.

Dit was mijn laatste bijdrage dit seizoen over de seniorencompetitie. Dit seizoen heb ik wekelijks weer met plezier verslag gedaan van de verrichtingen van de negen seniorenteams. Het zou heel goed kunnen dat het goede seizoen daaraan debet was. Uit de geluiden die mij hebben bereikt, is mij duidelijk geworden dat de verslagen niet alleen door Kampenionners worden gelezen. Dat is leuk om te lezen. Hopelijk tot het volgende seizoen!


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion

Reacties  

#4 Eddie 25-11-2012 21:28
Hey Jan

Bedankt voor de felicitaties.
Kampenion 2 gefeliciteerd en Jan
succes volgend seizoen .
Mooie verslagen.
gr. Eddie
Citeer
#3 Robin 25-11-2012 20:54
Weer bedankt voor de verslagen Jan!
Citeer
#2 Lukas 25-11-2012 20:21
Jan, prachtige verslagen!!

Groet,
Lukas
Citeer
#1 rene vlieger 25-11-2012 18:33
Mooi verslag weer, JaRi ;)

Felicitaties aan Kampenion 2 met het kampioenschap!
Citeer

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar