FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Afgelopen zaterdag behaalde het 1e jeugdteam van Kampenion het kampioenschap in poule A van landelijk B en het promoveerde daarmee naar landelijk A. Het is voor de derde maal in de historie van de vereniging dat dit gebeurt. Een kleine terugblik!Team 1

In de najaarscompetitie 2006 speelde voor de eerste maal een jeugdteam van de vereniging op dat niveau; het seizoen ervoor werd promotie afgedwongen. Dat team bestond uit Paul Kamstra, Ton Ringenier, Daan Slot en Arnaud van der Sluis. Van deze vier zijn Arnaud, Paul en Ton bij Kampenion met tafeltennis begonnen. Daan kwam vanwege een verhuizing van Zwolle naar Kampen over van Flits, het huidige TT Zwolle. Het team hield het twee seizoenen vol voordat Arnaud, Daan en Paul ‘met jeugdpensioen gingen’.

Ton bleef als enige van het team over en ondernam samen met (eerst) Jordy ten Have en Gertjan Wessels en naderhand ook Ivan Hollander een nieuwe poging om vanuit landelijk C – tot dat moment speelden Gertjan en Jordy samen met Roeland Trommel in de Hoofdklasse – weer landelijk A te bereiken.
Die promotie werd al afgedwongen in de voorjaarscompetitie van2008, dus slechts een jaar nadat het eerste landelijk A-team uit elkaar viel. Het 1e jeugdteam werd toen namelijk direct kampioen in landelijk C en direct – heel knap – ook weer in landelijk B. Een team bestaande uit Gertjan Wessels, Ivan Hollander, Jordy ten Have en Ton Ringenier tekende daarvoor en dwong voor de tweede maal promotie naar landelijk A af. En ook nu waren alle vier de spelers bij Kampenion met tafeltennis gestart.
Ton ging daarna zelf ‘met jeugdpensioen’ waarna Gertjan, Ivan en Jordy gedrieën landelijk A gingen spelen. Helaas begonnen toen zo ongeveer de blessureproblemen voor Ivan waardoor elders versterking moest worden gezocht in de vorm van een vierde speler; het niveauverschil met team 2 was namelijk (te) groot. Die werd gevonden in de personen van achtereenvolgens Robin Lieftink (Emmeloord), Lars van der Zanden (Trias) en Jeroen Rotman (Wezep). Leuk detail is dat Jeroen en Robin naderhand opnieuw de rood/zwarte kleuren van Kampenion zijn komen verdedigen, maar dan bij de senioren. Jeroen speelt momenteel in het 1e seniorenteam (Hoofdklasse) en Robin in het 2e (Promotieklasse).

Nu dus – in de najaarscompetitie 2012 – slagen Pascal Bruins, Gert-Jan de Lange en Guido Wessels er als team in om voor de derde maal promotie naar landelijk A af te dwingen en wel met een kampioenschap. Ralph Trip is de coach van het team en hij traint hen ook doordeweeks. Ook dit is een bijzondere prestatie, omdat het opnieuw met ‘eigen spelers’ is gebeurd. Gert-Jan, Guido en Pascal hebben hun eerste ballen in competitieverband bij Kampenion geslagen. Zij zijn alle drie kort na elkaar lid geworden, samen met een vierde musketier: Robin Makkink:
* Gert-Jan de Lange: lid geworden op 1 december 2005
* Pascal Bruins: lid geworden op 1 januari 2006
* Guido Wessels: lid geworden op 1 januari 2006
* Robin Makkink: lid geworden op 30 juni 2006

Pascal is overigens een jaar eerder geboren dan de andere musketiers: 1995 tegenover 1996. De vier zijn ook regelmatig – maar niet altijd – elkaars teamgenoten geweest. Robin is na de voorjaarscompetitie 2010 gestopt met tafeltennis, omdat hij voetbal weer leuker vond.

Vanaf de najaarscompetitie 2010 maken Gert-Jan, Guido en Pascal deel uit van hetzelfde team, in eerste instantie nog aangevuld met Ivan Hollander die ongeveer dezelfde rol vervulde als Ton Ringenier eerder had gedaan: als sterke kopman de andere spelers wat ‘uit de wind houden’. Ook nu bleek dit een gouden greep, want het team behaalde direct de titel in landelijk C waarmee het promoveerde naar landelijk B. Helaas raakte Ivan weer geblesseerd, zodat hij regelmatig moest afhaken.
Ivan heeft die rol t/m de voorjaarscompetitie 2012 vervuld, al heeft hij langzaam maar zeker wel minder wedstrijden meegespeeld.

Team 1 had het vaak lastig in landelijk B. Het bivakkeerde meestal op een 4e of 5e plaats. Het afgelopen seizoen eindigde het nog als vierde op ruime afstand van kampioen ZTTC 1 uit Zaandam. Maar dit seizoen moest het beter gaan en hoe. Team 1 vond zichzelf het hele seizoen terug op een plaats bij de eerste drie. Halverwege het seizoen werd duidelijk dat de kampioen moest komen uit het trio Nieuwegein 1, SKF 1 en Kampenion 1. Omdat team 1 (ook) op ‘vreemde bodem’ steeds beter ging presteren, wierp het zich enkele wedstrijden voor het einde van het seizoen op als de voornaamste titelkandidaat, daar waar Nieuwegein begon te kraken. De voorlaatste speelronde bleek – achteraf gezien – doorslaggevend. Team 1 liep door een ruime 9 -1 zege op HBC 1 drie punten uit op SKF 1 en zelfs vijf op Nieuwegein. Het had in de laatste wedstrijd – uit bij HTC 2 – aan twee punten genoeg om promotie naar landelijk A af te dwingen en aan vier punten om de titel veilig te stellen.
In een spannende wedstrijd – waarbij HTC 2 zoals dat hoort zijn sportieve plicht vervulde – kwam team 1 uiteindelijk met een puntendeling met de gastheren uit Hoofddorp. De 1 – 9 zege van SKF 1 bij HBC 1 deed er niet meer toe, al bezorgde die dat team uit Veenendaal wel een plaats in landelijk A.

Daar waar veel verenigingen zich genoodzaakt zien om spelers aan te trekken, is Kampenion er opnieuw in geslaagd om promotie naar landelijk A af te dwingen ‘met geheel eigen spelers’. Dat is een groot compliment.

De vereniging verkeert in de gelukkige omstandigheid dat het over een redelijk aantal jeugdteams beschikt, afgelopen seizoen 8 teams en komend seizoen nog 7. Als het aantal en de kwaliteit het toelaat, proberen we ook zoveel mogelijk spelers ‘van hetzelfde bouwjaar’ bij elkaar in een team te plaatsen. Als dat klikt, dan is dat een extra stimulans voor de spelers om de trainingen te bezoeken, om met elkaar vrij te spelen en om er vol voor te gaan. En dan kan dus het gebeuren dat je als team niet alleen landelijk komt te spelen, maar – mits uiteraard voldoende kwaliteit aanwezig is – zelfs landelijk A.
Ook komend seizoen hoopt Kampenion weer zoveel mogelijk spelers van (ongeveer) dezelfde leeftijd bij elkaar in een team te zetten.
Wie weet waar dat over een aantal jaren weer toe kan leiden!

Aardig om te vermelden is dat Kampenion 2 de titel wist te pakken in poule B van de hoogste afdelingsklasse: de Hoofdklasse en dat ook Kampenion 6 kampioen werd in de 5e klasse D. Team 3 moest in de laatste wedstrijd in de 1e klasse (terecht) de titel laten aan concurrent Smash ’70 2 uit Hattem.


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretariaat
Kampenion

Reacties  

#5 Wim 03-02-2015 18:16
Ton zei:
Haha, zou lachen zijn als kampioensklasse mogelijk zou zijn:P


ja dus :P
Citeer
#4 Gerben 09-12-2012 15:35
Goed stuk Jan.
Citeer
#3 Roy en Jentine 09-12-2012 11:51
Goed stuk weer Pa ;)
Citeer
#2 Ton 06-12-2012 13:43
Haha, zou lachen zijn als kampioensklasse mogelijk zou zijn:P
Citeer
#1 Jordy 03-12-2012 17:34
leuk verhaal jan :)
Citeer

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar