FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op 7 januari jl. is de indeling van de seniorencompetitie bekendgemaakt. De competitie gaat voor de meeste teams in de week van maandag 28 januari van start. De meeste teams? Ja, want team 9 komt al op dinsdag 22 januari as. in actie.
Volgens goed gebruik neem ik de indeling van de negen teams weer met je door en natuurlijk ontbreekt daarbij de onvermijdelijke prognose over de eindklassering niet.Team 1 ☞ Jordy ten Have, Ton Ringenier en Jeroen Rotman
Hoofdklasse De Toekomst 2, De Veluwe 2, DTV ’84 1, Effekt ’74 1, Kampenion 1, TT Zwolle 3, Torenstad 1 en Trias 1

Team 1 komt uiteraard weer in de Hoofdklasse uit na de prima 4e plaats in het debuutseizoen in die klasse. In vergelijking met het afgelopen seizoen is de Hoofdklasse er bepaald sterker op geworden. Team 1 is ongewijzigd en bestaat dus komend seizoen weer uit Jordy ten Have, Ton Ringenier en Jeroen Rotman. De spelers hebben nu een seizoen ervaring op dit niveau en moeten zich - zeker gezien hun leeftijden - nog verder kunnen verbeteren. En dat zal ook nodig zijn in deze sterker geworden Hoofdklasse.

Het zwakke TT Zwolle 4 en het verzwakte Rijssen 1 zijn verdwenen - naast de sterke kampioen Entac 1 - en daarvoor in de plaats zijn twee sterke kampioenen uit de Promotieklasse teruggekomen: DTV ’84 1 en Effekt ’74 1. Ook het in die klasse als 2e geëindigde Trias 1 heeft een sterk team.

De Hoofdklasse kent komend seizoen in mijn ogen geen zwakke broeder(s). De teams die team 1 het afgelopen seizoen al tegenkwam - Torenstad 1, De Veluwe 2, TT Zwolle 3 en De Toekomst 2 - zijn qua samenstelling ongewijzigd gebleven. Wel is bij de Zwollenaren de zeer geroutineerde Mariëtte Holterman inmiddels hersteld van een blessure.
Van deze vier tegenstanders wist team 1 het afgelopen seizoen TT Zwolle 3 en De Toekomst 2 achter zich te houden.

Van de debutanten springt de naam van DTV ’84 1 het meest in het oog. Enkele seizoenen geleden was dat team nog tegenstander van team 1. De Dalfsenaren werden toen kampioen in de Promotieklasse, terwijl team 1 toen als 5e eindigde. Bij DTV ’84 speelt o.a. oud Kampenaar en oud Kampenionner Rik Weijs. Andere spelers zijn Jan Jaap Schipper, Hans Hidding, André Wennemars en Barbara Winkes-van de Grijn. In de voorjaarscompetitie 2012 was Effekt ’74 1 tegenstander van team 1; zij het in een andere samenstelling. Team 1 pakte toen de titel, terwijl het team uit Wierden toen als 4e eindigde. Bij Effekt ’74 is alleen Gert Jan Arends overgebleven van dat team. Hij heeft nu gezelschap van Rob Bertholee (voorheen Effect uit Mariënheem), Ramon Henning en Peter Vrielink. Dit team werd het afgelopen seizoen wel heel ruim kampioen met een gemiddelde van ruim 8 punten per wedstrijd. Trias 1 is enkele seizoenen geleden tegenstander van team 2 geweest in de Promotieklasse. De spelers Bart en Lars van der Zanden en Roy van Bedaf zijn echter ook voor de spelers van team 1 geen onbekenden. Aardig detail is dat Jeroen Rotman en Lars van der Zanden nog teamgenoten zijn geweest in jeugdteam 1 van Kampenion dat destijds landelijk A speelde.

Ik vind het ‘lastiger dan ooit’ om in te schatten welke teams de promotiegroep gaan halen en welke de degradatiegroep. De Veluwe 2 en Torenstad 1 moeten zich normaal gesproken voor die promotiegroep kunnen kwalificeren. Dat zijn in mijn ogen ook de voornaamste titelkandidaten. Maar om aan te geven wie met deze twee teams meegaan naar de promotiegroep? Natuurlijk, team 1 is niet kansloos om zich ook voor die promotiegroep te plaatsen, maar het is ook zeker geen uitgemaakte zaak dat dit gebeurt.
Het ondervindt daarbij sterke concurrentie van vooral TT Zwolle 3, Effekt ’74 1 en DTV ’84 1, terwijl ook De Toekomst 2 niet kansloos moet worden geacht. Maar ook Trias 1 is een lastig te bespelen tegenstander. Een ding is zeker: het wordt een boeiende competitie komend seizoen. Ik verwacht dat veel teams vrij dicht bij elkaar staan en dat het tot en met  wedstrijd 7 spannend blijft rond de vraag welke teams net wel de promotiegroep weten te halen en welke net niet.
Ik moet optimistisch zijn - zeker na het prima presteren van team 1 in het afgelopen seizoen - en ik verwacht daarom dat team 1 opnieuw de promotiegroep weet te halen.
Mijn prognose is dat team 1 - na zeven wedstrijden - opnieuw als 4e eindigt.

Team 1 begint de competitie op vrijdag 1 februari met een thuiswedstrijd tegen TT Zwolle 3. Dat is direct een mooie graadmeter.


Team 2 Ivan Hollander, Robin Lieftink, Ralph Trip en Gerben Wolterink
Promotieklasse Blauw-Wit 3, De Toekomst 3, De Trefhoek 1, DTS 2, Entac 2, HTTV 1, Kampenion 2 en TT Zwolle 4

Team 2 is na één seizoen teruggekeerd in de Promotieklasse. Degradeerde het twee seizoenen geleden wat ongelukkig uit die klasse, het afgelopen seizoen behaalde het overtuigend de titel in de 1e klasse D.
Er is één wijziging geweest in het team. Ivan Hollander (voorheen team 3) behaalde het hoogste percentage van alle acht 1e klas spelers bij Kampenion en daarom konden we niet om hem heen voor wat betreft een plek in de Promotieklasse. Dat betekende dat ook een speler uit team 2 moest worden teleurgesteld en de keuze is uiteindelijk op Gertjan Wessels gevallen die in team 3 1e klas blijft spelen. De ander spelers in team 2 zijn Robin Lieftink, Ralph Trip en Gerben Wolterink.

De voornaamste doelstelling voor team 2 zal zijn om tenminste als 6e te eindigen. Die plek betekent namelijk sowieso handhaving. Ik denk dat dit ook mogelijk moet zijn.

De voornaamste titelkandidaten zijn in mijn ogen Entac 2 en De Toekomst 3. Zij moeten zich dan ook moeiteloos kunnen plaatsen voor de promotiegroep. Andere kandidaten daarvoor zijn Blauw-Wit 3 en TT Zwolle 4 waarbij het bij het laatste team vooral de vraag is in welke samenstelling het uitkomt. Er zit namelijk ‘enig’ krachtsverschil tussen de spelers.

Ik verwacht dat De Trefhoek 1, HTTV 1, DTS 2 en team 2 normaal gesproken in de degradatiegroep belanden, al moet je een verrassing natuurlijk niet uitsluiten. Team 2 moet daar HTTV 1 - dat ten opzichte van het afgelopen seizoen behoorlijk is verzwakt - en DTS 2 achter zich kunnen houden. Verder schat ik team 2 ook sterker in dan De Trefhoek 1, al is het bij dat team de vraag of wellicht S. Yurd zijn rentree zal maken.
Mijn prognose is dat team 2 - na zeven wedstrijden - als 5e eindigt.

Team 2 gaat de competitie op vrijdag 1 februari as. van start met een thuiswedstrijd tegen DTS 2. Dat is direct een belangrijke wedstrijd, want deze tegenstander moet team 2 achter zich zien te houden.


Team 3 Dick Hoekman, Nick Kuipers, Gert-Jan de Lange en Gertjan Wessels
1e klasse Effect 1, Heino 1, HTTV 2, Kampenion 3, TT Zwolle 7 en Wezep 2

Bij team 3 heeft Gertjan Wessels als hiervoor vermeld de plaats ingenomen van Ivan Hollander. Dick Hoekman, Nick Kuipers en Gert-Jan de Lange completeren het team. Tijdens de Clubkampioenschappen heeft Gertjan met een finaleplaats laten zien dat er nog steeds rekening met hem moet worden gehouden en dat is een prettige constatering; niet alleen voor hemzelf, maar ook voor het team.

Team 3 is in een aardige poule ingedeeld. Het mag driemaal naar Salland: Heino 1, HTTV 2 en Effect 1 en speelt tweemaal tegen naaste buren: TT Zwolle 7 en Wezep 2.

Op voorhand schat ik Heino 1 in als voornaamste titelkandidaat. Dat team eindigde het afgelopen seizoen als 2e achter team 2 in de 1e klasse en zou in de andere poules vrijwel zeker de titel hebben gepakt. Natuurlijk eindigde ook ons team 3 het afgelopen seizoen als 2e en ik verwacht dan ook dat het weer moet kunnen meedoen.
HTTV 2 behaalde het afgelopen seizoen de titel in de poule van team 3, maar bij die vereniging zijn de twee sterkste spelers - Peter Roelofs en Michel Offringa - vertrokken om elders landelijk te gaan spelen. HTTV 2 is dan ook verzwakt ten opzichte van het afgelopen seizoen. Wezep 2 en TT Zwolle 7 zijn afkomstig uit de 2e klasse, al kwam bij laatstgenoemd team Arjen Bakker het afgelopen seizoen in de Promotieklasse uit, overigens zonder veel potten te breken en te winnen. Effect 1 tenslotte is een tegenstander die niet mag worden onderschat.
Mijn prognose is dat team 3 als 2e eindigt.

Team 3 speelt op vrijdag 1 februari as. ook thuis en wel tegen Effect 1 dat het afgelopen seizoen voor team 3 een heel lastige tegenstander bleek.


Team 4 Pascal Bruins, Theo Hogenhorst, Jelmer vd Veen, Danny Visscher en Guido Wessels
2e klasse Batfighters 2, Dronten ’74 1, Emmeloord 1, Kampenion 4, Leogang 1 en Swift ’64 1

Team 4 eindigde het afgelopen seizoen keurig als 2e achter kampioen Smash ’70 3 en het gaat komend seizoen in ongewijzigde samenstelling de competitie in. Pascal Bruins, Guido Wessels, Theo Hogenhorst, Jelmer van der Veen en Danny Visscher moeten het weer doen. Als ik de indeling van de poule van team 4 zo bekijk, dan is in ieder geval zeker dat het team ‘lekker in de buurt blijft’, want de uitwedstrijden voeren het team naar Elburg, Dronten, Emmeloord, Nunspeet en Swifterbant. Het team gaat in ieder geval niet failliet aan de benzinekosten.

In eerste instantie dacht ik dat de titelstrijd vooral tussen Swift ’64 1 en team 4 zou gaan, maar vervolgens hoorde ik dat bij Emmeloord 1 niet alleen Johan Lieftink zijn wedstrijden gaat meedraaien, maar dat ook Richard Stolwijk zijn rentree maakt. Beiden speelden enkele jaren geleden nog in de Promotieklasse (toen nog 2e divisie Oost geheten) samen met Hans Vlig en (jawel) Robin Lieftink. Daarom plaats ik ook de Emmeloorders maar bij de titelkandidaten waarbij het natuurlijk de vraag is hoe vaak beide heren meedoen.
Ik denk dat Batfighters 2, Dronten ’74 1 en Leogang 1 uitmaken welke twee teams zullen degraderen waarbij ik de handhavingskansen van de Nunspeters het kleinst acht.
Mijn prognose is dat team 4 als 2e eindigt.

Team 4 ontvangt op vrijdag 1 februari as. Emmeloord 1 dat het afgelopen seizoen in de poule van team 5 de titel pakte.


Team 5 Jan Beks, Freek Dekker, Gerard Palland en Jan Ringenier
3e klasse Harderwijk 3, Heino 6, Kampenion 5, Smash-In 1, TT Zwolle 9 en Wezep 4

Bij team 5 is Simon van der Woude vertrokken. Samen met zijn vrouw Eline brengt hij een jaar door in Windhoek (Namibië) om zich verdienstelijk te maken voor de medemens aldaar. Een beslissing van beiden die veel respect verdient. Het ga jullie goed in Namibië! Uiteraard zien we jullie graag over een jaar weer terug.

De plaats van Simon in het team wordt ingenomen door Freek Dekker, regionaal een zeer bekende verschijning. Freek heeft namelijk bij menige vereniging training gegeven en dat doet hij nog steeds, o.a bij Kampenion en Wezep. De overige spelers zijn Jan Beks, Gerard Palland en Jan Ringenier.

Opvallendste tegenstander is wat mij betreft Smash-In 1. Dat team degradeerde voor het 2e seizoen op rij. Speelde het een aantal jaren geleden nog vaak spannende wedstrijden tegen Kampenion 1 en 2 in de 1e klasse, komend seizoen komt het dus tegen Kampenion 5 uit. Ik vind dat een trieste constatering.

Ik denk dat er in de poule niet echt een team bovenuit steekt en dat de poule ook ‘geen zwakke broeder’ kent. Een leuke, maar ook gevaarlijke poule dus! Net als in de afgelopen seizoenen moet team 5 ook komend seizoen weer bovenin kunnen meedoen. Concurrentie komt daarbij naar verwachting vooral van het hiervoor genoemde Smash-In 1 - dat met Hans de Vries en George Wildeboer twee voormalige 1e klasspelers kan opstellen - en TT Zwolle 9. Maar ook Harderwijk 3 en wellicht Wezep 4 zijn ‘gevaarlijke klanten’. Heino 6 - dat vaak tussen 4e en 3e klasse heen en weer pendelt - lijkt het op voorhand het lastigst te krijgen.
Mijn prognose voor team 5 is een 3e plaats.

Team 5 ontmoet in de eerste competitiewedstrijd direct Smash-In 1 uit Ens en wel in een thuiswedstrijd.


Team 6 Hans van den Berg, Harm Bosman, Arie Hup en Stefan Sijbesma
3e klasse GTC 1, Heino 4, Hoonhorst 1, Kampenion 6, Vined 2 en Zwartsluis 1

Bij team 6 is Jaap van Putten vanwege aanhoudende schouderproblemen gestopt. Anja Ringenier doet een stapje terug in team 7 en haar plaats wordt ingenomen door Harm Bosman. Hans van den Berg, Arie Hup en Stefan Sijbesma completeren het team.

Team 6 is ingedeeld in een zware poule. Het treft met GTC 1 en Hoonhorst 1 liefst twee degradanten uit de 2e klasse. Daarbij moet ik wel aantekenen dat Hoonhorst 1 twee seizoenen geleden 'omhoog viel vanuit de 4e klasse' toen vrijwel alle spelers van het toenmalige 1e team bij die vereniging stopten. Het team was dan ook niet 2e klaswaardig al pakte het in de 2e seizoenshelft toch nog aardig wat punten. Verder zijn Heino 4 en Zwartsluis 1 recent ook uitgegroeid tot (vrij) sterke 3e klassers. Vined 2 is een team dat team 6 sowieso achter zich moet (kunnen) houden, anders voorzie ik een lastig seizoen voor het team.

Het wordt een boeiende competitie voor team 6 met deze sterke tegenstanders, want natuurlijk is team 6 ook geen team waar je zomaar even overheen loopt. GTC 1 schat ik in als voornaamste titelkandidaat. Daarachter is het wellicht dringen geblazen.
Mijn prognose voor team 6 is een 4e plaats.

Team 6 speelt de eerste competitiewedstrijd op locatie en wel bij Vined 2 in Heerde. Dat is dus direct een belangrijke wedstrijd, want deze tegenstander moet team 6 in de competitie achter zich (kunnen) houden.


Team 7 Martijn Haanappel, Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Anja Ringenier
4e klasse DTV ’84 4, ‘s-Heerenbroek 3, Heino 8, Kampenion 7, Smash-In 2 en Wijhe 3

Bij team 7 neemt Anja Ringenier de plaats in van Harm Bosman. Anja - komend uit de 3e klasse - kan bij voldoende ritme dat niveau best aan, maar de praktijk wijst uit dat het vaak lastig is om dat ritme te verkrijgen. Misschien dat zij in dit team ‘het heilige vuur’ weer terugvindt. Martijn Haanappel, Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink completeren het team.

Het team komt zo op het eerste gezicht in een leuke poule uit. Sommige teams komen al jaren in de 4e klasse uit en andere sinds (heel) kort. De poule kent met Smash-In 2 één degradant uit de 3e klasse, maar dat is enigszins geflatteerd want dat team speelde seizoenen lang in de 4e klasse en is vorig seizoen eigenlijk ‘omhoog gevallen’ toen er bij die vereniging een team wegviel waardoor de lagere teams opschoven. Volgens mij steekt er dan ook in deze poule niet echt een team bovenuit.

Titelkandidaten zijn wat mij betreft datzelfde Smash-In 2 en DTV ’84 4. Stadgenoot ‘s-Heerenbroek 3 is als team debutant op dit niveau, maar het moet zeker niet worden onderschat. Wellicht dat team 7 zich bij de hiervoor genoemde teams kan voegen dat om de titel gaat strijden. We gaan het zien.
Mijn prognose voor team 7 is een 3e plaats.

Team 7 opent het competitiebal met een uitwedstrijd tegen stadgenoot en promovendus ‘s-Heerenbroek 3.


Team 8 Rense Beimers, Henny Boxman, Anne vd Haar en Gerard Wessels
5e klasse Kampenion 8, Smash ’70 9, Spoolde 1, TT Zwolle 16, Wham 2 en Zwartsluis 5

Helaas, helaas team 8 heeft geen 4e klasse gekregen en ik vind dat heel teleurstellend. Als je in punten gelijk eindigt met de kampioen die tweemaal met een invaller uit een hogere klasse heeft gespeeld en je als vereniging gemotiveerd een aanvraag indient, dan denk je dat de kans redelijk aanwezig is dat die aanvraag wordt gehonoreerd. Zeker omdat we het team ook nog eens zo sterk mogelijk hadden gemaakt. Niet dus.

Team 8 moet dan maar proberen op eigen kracht die 4e klasse te bereiken. Dat is nog niet zo eenvoudig, want het treft in Spoolde 1 een geduchte concurrent. Verder schat ik TT Zwolle 16 als outsider in. De overige teams strijden volgens mij vooral om die vervelende laatste plaats te ontlopen, al kan Wham 2 wellicht nog stunten.

Team 8 bestaat komend seizoen uit Rense Beimers, Henny Boxman, Anne van der Haar en Gerard Wessels. In deze samenstelling moet het in staat worden geacht om plaats 1 te kunnen meedoen.
Mijn prognose voor team 8 is een 2e plaats.
Ik wil het team niet teveel druk opleggen! :)

Team 8 speelt op vrijdag 1 februari as. de lastige uitwedstrijd bij TT Zwolle 16.


Team 9 Mattias Beimers, Johan van Braak en Alice Ringenier
5e klasse BAS 1, DTV ’84 7, GTC 2, Kampenion 9, Smash ’70 10 en Smash-In 3

De teams 8 en 9 zijn wat door elkaar ‘gehutseld’. Aan de ene kant dus om team 8 zo sterk mogelijk te maken en aan de andere kant omdat Pjotr van Spelden is gestopt en Johan van Braak zijn debuut maakt als competitiespeler. Van harte welkom!
Team 9 gaat proberen met Mattias Beimers, Johan van Braak en Alice Ringenier zijn beste beentje voort te zetten. Daarbij moet het ongetwijfeld af en toe een beroep doen op team 8 voor een invaller, omdat het team uit slechts drie personen bestaat.

Als ik de poule zo bekijk, lijkt Smash ’70 10 - de degradant uit de 4e klasse - de voornaamste titelkandidaat. Wat daarachter gebeurt, laat zich lastig ‘voorspellen’, al verwacht ik wel dat het zeer geroutineerde DTV ’84 7 bovenin gaat meedoen als de jaren van de spelers tenminste niet teveel gaan tellen. Team 9 gaat gewoon lekker ballen en het ziet wel waar het schip strandt. Nee, dat formuleer ik niet goed; het schip strandt niet.
Mijn prognose voor team 9 is een 4e plaats.

Team 9 komt op dinsdag 22 januari al in actie als het Smash-In 3 ontvangt. De wedstrijd is naar voren gehaald, omdat de oorspronkelijke datum - vrijdag 1 februari - voor team 9 problemen opleverde.


Ook komend seizoen hoop ik weer wekelijks verslag te doen van de verrichtingen van de negen seniorenteams. Ik wens ons allen een leuk en succesvol seizoen toe!


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar