In week 10 kwamen alle negen seniorenteams in actie en alle deden dat in een uitwedstrijd. Met 4x winst, 1x gelijk en 4x verlies was de balans in evenwicht. Ik neem de wedstrijden weer met je door. Omdat het seizoen nu halverwege is, vermeld ik ook de tussenstanden en de percentages.

Hoofdklasse: Trias 1 – Kampenion 1 6 – 4
Jordy ten Have 2 en Ton Ringenier 2; Jeroen Rotman 0

Voor team 1 stond de belangrijke uitwedstrijd met Trias 1 op het programma. Belangrijk, want het gaat er steeds meer naar uitzien dat van het kwartet DTV '84 1, De Toekomst 1, Trias 1 en Kampenion 1 er aan het eind van het seizoen twee moeten degraderen.

Team 1 speelde met Jeroen Rotman, Ton Ringenier en Jordy ten Have. De gastheren uit Twello speelden met Bart van der Zanden, Lars van der Zanden en Roy van Bedaf ook al in de vertrouwde samenstelling.

Na het dubbelspel was de stand nog in evenwicht. Jeroen verloor in drieën van Bart, Ton versloeg – eveneens in drieën – Lars en Jordy was tegen Roy net op tijd bij de les en won na een 2 – 0 achterstand alsnog in vijven.
In het dubbel waren Jeroen en Jordy kansloos tegen Bart en Roy.

Na zeven partijen stond het 4 – 3 voor Trias. Jeroen kwam net tekort tegen Lars, terwijl Jordy zijn meerdere moest erkennen in de sterk spelende Bart. Ton bracht zijn team wat dichterbij door Roy in vier games te verslaan.

In de achtste partij bracht Jordy de partijen weer in evenwicht door Lars in vier games te verslaan. Opnieuw een bewijs dat Jordy steeds beter het oog krijgt in spelers met lange noppen. De negende partij bleek achteraf gezien cruciaal. Jeroen kwam tegen Roy op een 1 – 2 voorsprong, maar zag Roy terugkomen tot 2 – 2. In de 5e game had Jeroen een aantal matchpoints, maar hij wist die helaas niet te verzilveren. Roy ontsnapte en won alsnog met 13 – 11 waardoor het 5 – 4 in plaats van 4 – 5 stond. In de laatste partij troffen de deze avond nog ongeslagen spelers elkaar: Ton en Bart. Beiden maakten er een hoogstaande en spannende partij van. Na vier games stond het – uiteraard – 2 – 2 en in de beslissende game bleek Bart met 12 – 10 de gelukkigste waardoor de eindstand 6 – 4 werd.

Opnieuw een nederlaag dus voor team 1. Ook nu had er wat meer ingezeten, maar dat is een repeterend verhaal dit seizoen. Daar waar het vorig seizoen vaak mee zat, is dat dit seizoen niet het geval. Maar ook daar moet je mee leren omgaan. Je moet dat zien om te buigen.

Hoofdklasse
Torenstad 1          5 - 35
De Veluwe 2          5 - 33
Effekt '74 1         5 - 31
TT Zwolle 3          5 – 25
---------------------------
Trias 1              5 - 22
DTV '84 1            5 - 21
De Toekomst 2        5 - 17
Kampenion 1          5 - 16

Percentages
Ton            15   8   53%
Jordy          15   6   40%
Jeroen         15   1    7%

Met nog twee wedstrijden te gaan in de eerste ronde staat team 1 laatste. Bovendien is de achterstand op plaats 6 al vijf punten. De situatie is nog niet hopeloos, maar zij wordt helaas wekelijks slechter en slechter.
Komende zaterdag speelt team 1 de zware uitwedstrijd bij Effekt '84 1 in Wierden. Dat team is met De Veluwe 2 en Torenstad 1 één van de titelkandidaten.


Promotieklasse: HTTV 1 – Kampenion 2 1 – 9
Ivan Hollander 3, Robin Lieftink 3, Ralph Trip 2 en dubbel 1

Team 2 presteert goed in de Promotieklasse. Schatte ik vooraf in dat het zou moeten kunnen meedoen om de plaatsen 4 á 5, in de praktijk staat team 2 al het hele seizoen bij de eerste drie. Afgelopen vrijdagavond ging het in Den Ham op bezoek bij HTTV 1 dat het dit seizoen – begrijpelijk – moeilijk heeft. Op voorhand een te kloppen tegenstander al moest uiteraard worden gewaakt voor onderschatting.

Bij team 2 ontbrak Gerben Wolterink nog en dus togen Ivan Hollander, Ralph Trip en Robin Lieftink naar het Sallandse Den Ham. Bij HTTV 1 verschenen Erik Netters, Berry van der Velde en Rutger Hesselink achter de tafel.

Om direct maar met de deur in de sporthal te vallen: team 2 speelde een prima wedstrijd. Na het dubbel stond het al op een 0 – 4 voorsprong. Ivan, Ralph en Robin wonnen hun eerste enkelpartij van respectievelijk Erik, Berry en Rutger. Ivan en Robin deden dat heel overtuigend, terwijl Ralph een vijfpitter nodig had tegen Berry.
In het dubbel bracht team 2 opnieuw Ralph en Robin achter de tafel. Zij namen het op tegen Berry en Rutger. R2 won netjes in vier games.

Na het dubbel bleef het prima gaan met team 2. In partij 7 moest Ralph zich gewonnen geven tegen Rutger, maar alle andere vijf partijen leverden winst op voor team 2 en ook nog eens overtuigend. Zo boekte team 2 een keurige en belangrijke 1 – 9 zege op HTTV 1.
Ivan en Robin bleven eenvoudig ongeslagen, Ralph won tweemaal en het dubbel Ralph/Robin zorgde voor het negende punt.

Promotieklasse A
TT Zwolle 4          5 - 34
Kampenion 2          5 - 34
Entac 2              5 - 32
De Toekomst 3        5 – 26
---------------------------
Blauw-Wit 3          5 - 24
DTS 2                5 - 20
De Trefhoek 1        5 - 16
HTTV 1               5 - 14

Percentages
Ivan            12  10   83%
Robin           15  11   73%
Gerben           6   4   67%
Ralph           12   5   42%

Door de ruime zege en de resultaten in de andere zalen is team 2 nu zelfs gedeeld koploper, samen met TT Zwolle 4. De voorsprong op plaats 5 bedraagt liefst tien punten. En dat betekent dat team 2 de promotiegroep nauwelijks nog kan ontgaan. Heel knap. Met team 2 lijken ook datzelfde TT Zwolle 4 en Entac 2 zekerheidjes voor de promotiegroep. De vierde kandidaat moet komen uit het tweetal De Toekomst 3 en Blauw-Wit 3.
Komende vrijdag speelt team 2 de pittige uitwedstrijd bij Entac 2 in Enschedé.


1e klasse: Heino 1 – Kampenion 3 8 – 2
Dick Hoekman 1 en dubbel 1; Nick Kuipers 0 en Gertjan Wessels 0

In de poule van team 3 is Heino 1 tot dusver veel te sterk voor zijn tegenstanders: driemaal won het met 9 – 1. Afgelopen donderdag moest team 3 op bezoek bij de titelkandidaat nummer 1.

Team 3 speelde met Dick Hoekman, Nick Kuipers en Gertjan Wessels. De koploper speelde met Arnout Kok, Javier Buiza en Harry Bottenberg in de vertrouwde samenstelling.

Ook in deze wedstrijd bleek Heino 1 te sterk. Weliswaar konden Dick, Gertjan en Nick in een aantal partijen goed weerstand bieden, maar als team kwamen zij toch tekort. Vier partijen gingen over de volle vijf games en zij werden keurig verdeeld. Die beide winstpartijen in vijfpitters waren ook de enige wapenfeiten van team 3: Gertjan en Nick in het dubbel tegen Arnout en Harry en Dick in zijn partij tegen Javier. Dick kwam heel knap terug na een 2 – 0 achterstand in games.
Daarnaast verloren Dick en Nick beiden heel nipt in vijven van Harry en dan ook nog eens met twee punten verschil in de beslissende game.

Maar natuurlijk behaalde Heino 1 een verdiende 8 – 2 zege op team 3. Er had misschien een puntje meer in gezeten, maar we moeten reëel zijn: ook de twee gewonnen partijen waren heel close. Team 3 behaalde tegen Heino 1 met twee gescoorde punten wel een 100% beter resultaat dan de andere teams! ;)

1e klasse A
Heino 1              4 - 35
Kampenion 3          4 - 20
Effect 1             4 - 18
TT Zwolle 7          4 - 17
Wezep 2              4 - 10

Percentages
Dick            9   7   78%
Gertjan         9   5   56%
Nick           12   2   17%
Gert-Jan        0   0    0%
Tweemaal met een invaller gespeeld: 3 uit 6.

Heino 1 wordt kampioen. Dat is al wel zeker. Het is alleen de vraag wanneer dat gebeurt. Wezep 2 is de belangrijkste kandidaat voor de resterende degradatieplaats. Team 3 gaat zich gewoon handhaven dit seizoen en dat is het belangrijkste.
Komende vrijdag gaat team 3 op bezoek bij Effect 1 in Mariënheem.2e klasse: Swift '64 1 – Kampenion 4 5 – 5
Pascal Bruins 2, Theo Hogenhorst 2 en inv. Gerard Palland 1

Team 4 komt uit in een knotsgekke poule. Emmeloord 1 blijkt te sterk, maar daar achter zijn de verschillen heel klein. Dat is aan de ene kant leuk spelen, maar aan de andere kant is het ook linke soep, want aan het eind van het seizoen degraderen immers twee teams. Afgelopen vrijdag ging team 4 op bezoek bij Swift '64 1 in Swifterbant.

Het was weer 'feest' bij team 4. Om uiteenlopende redenen waren Danny, Guido en Jelmer niet beschikbaar. Op het laatste moment moest een invaller worden gezocht en die werd gevonden in de persoon van Gerard Palland (team 5). Pascal Bruins en Theo Hogenhorst waren wel van de partij namens team 4. Ook Swift '64 1 kende personele problemen, want het moest zelfs met twee invallers spelen: Henk Vos (team 2) en Joachim van 't Hul (team 3). Elvis Nieuwland was alleen namens team 1 van de partij.

Team 4 speelde een moeizame en teleurstellende wedstrijd in Swifterbant. Na het dubbel stond het 3 – 1 in het voordeel van Swift '64 1. Theo had de grootst mogelijke moeite om Joachim te verslaan: 9 – 11 in de 5e game. Joachim speelt 5e klasse, kan weliswaar een hogere klasse aan, maar toch. Pascal kon het net niet bolwerken tegen – het materiaal van – Henk en Gerard moest zijn meerdere erkennen in Elvis. In het dubbel verloor het gelegenheidsdubbel Gerard/Pascal van een ander gelegenheidsdubbel: Elvis en Joachim.

Na het dubbel ging het niet heel veel beter met team 4, maar het wist in ieder geval een nederlaag te voorkomen. De wedstrijd eindigde namelijk onbeslist: 5 – 5. Pascal en Theo wonnen ieder tweemaal en Gerard voegde daar slechts een puntje aan toe.
Mede gelet op de andere resultaten blijft het ongemeen spannend in de poule.

2e klasse A
Emmeloord 1          4 - 29
Dronten '74 1        5 - 24
Kampenion 4          5 - 23
Batfighters 2        5 - 23
Swift '64 1          4 - 21
Leogang SL 1         5 - 20

Percentages
Pascal         12   8   67%
Theo            6   4   67%
Guido          12   7   58%
Danny           9   2   22%
Jelmer          0   0    0%
Tweemaal met een invaller gespeeld: 1 uit 6.

Team 4 speelt komende vrijdag de uitwedstrijd bij koploper Emmeloord 1. Het is te hopen dat het team dan drie personen op de been kan brengen.

3e klasse: Heino 6 – Kampenion 5 3 – 7
Gerard Palland 3, Jan Ringenier 3 en dubbel 1; inv. Harm Bosman 0

Team 5 heeft zich na een nederlaag in de openingswedstrijd tegen Smash-In 1 prima hersteld en won daarna drie wedstrijden op rij. Het ging afgelopen donderdag als nummer 2 naar Heino om daar tegen Heino 6 te spelen.

Het team had opnieuw personele problemen. Jan Beks mocht nog niet spelen vanwege 'problemen met zijn neus' en daarnaast was Freek Dekker geveld door de griep. Gerard Palland en Jan Ringenier waren wel van de partij en zij vonden in Harm Bosman (team 6) een geschikte invaller. Heino 6 speelde met Erik Kieftenbeld, (broer) Ronald Kieftenbeld en André Horstman in de vertrouwde samenstelling.

Team 5 speelde een goede wedstrijd. Na het dubbel stond het op een 1 – 3 voorsprong. Jan (tegen Erik) en Gerard (tegen Ronald) wonnen hun eerste partij overtuigend waarna Harm tegenstander André moest feliciteren. In het dubbel kwamen Gerard en Jan na een 2 – 1 achterstand goed weg tegen André en Ronald. Zij wonnen de 4e en 5e game alsnog.

Ook na het dubbel bleef het goed gaan met team 5. Jan en Gerard bleven zonder verlies, al moesten beiden wel een hangpartij overleven tegen respectievelijk Ronald en André. Harm verloor juist een hangpartij tegen Ronald. Maar al met al is een 3 – 7 zege een keurig resultaat.
Gerard en Jan bleven ongeslagen, terwijl Harm niet tot winst kwam. Het dubbel zorgde voor het belangrijke zevende punt.

3e klasse E
Smash-in 1           5 - 34
Kampenion 5          5 - 31
TT Zwolle 9          5 - 24
Wezep 4              5 - 22
Harderwijk 3         5 - 20
Heino 6              5 - 19

Percentages
Jan Beks        3   3  100%
Gerard         12   9   75%
Jan Ringenier  15  11   73%
Freek           6   3   50%
Driemaal met een invaller gespeeld: 2 uit 9.

Komende vrijdag gaat nummer twee Kampenion 5 op bezoek bij koploper Smash-In 1.

3e klasse: Zwartsluis 1 – Kampenion 6 4 – 6
Stefan Sijbema 3, Arie Hup 2 en dubbel 1; Harm Bosman 0

Schreef ik hiervoor dat team 4 in een knotsgekke poule uitkomt, datzelfde geldt in een overtreffende trap voor team 6. Na vier wedstrijden is het koploper met een gemiddelde van nog geen 6 punten per wedstrijd. Afgelopen maandag al ging het op bezoek bij Zwartsluis 1 dat vooraf drie punten minder verzameld had.

Arie Hup, Harm Bosman en Stefan Sijbesma kwamen namens team 6 in actie. Voor Zwartsluis 1 speelden invaller Mark de Rijk (team 2), Pieter Doosje en Roel Santbergen.

Team 6 speelde een vrij goede wedstrijd in Zwartsluis, hoewel Harm daar ditmaal nauwelijks aan kon bijdragen. Na het dubbel stond team 6 op voorsprong: 1 – 3. Arie (nipt) en Stefan (vrij overtuigend) wonnen hun eerste partij van respectievelijk Mark en Roel. Harm moest echter in Pieter zijn meerdere erkennen, maar dat is geen schande.
In het dubbel toonden Harm en Stefan zich in vier games te sterk voor Pieter en Roel.

De zes partijen na het dubbel eindigden uiteindelijk in 3 – 3. Stefan bleef ongeslagen en Arie voegde daar nog een puntje aan toe. Harm kwam niet in de buurt van een zege en bleef deze avond puntloos. Team 6 boekte dus een nipte 4 – 6 zege in Zwartsluis en de waarheid gebiedt te zeggen dat het daarmee niet ontevreden mag zijn. Alle drie de vijfpitters leverden namelijk winst op.

De beide voornaamste concurrenten – GTC 1 en Heino 4 – wonnen hun wedstrijden met 7 – 3 waardoor het bovenin spannender en spannender wordt. GTC 1 en team 6 delen nu de koppositie met 29 punten op één puntje gevolgd door Heino 4. Hoonhorst 1 en Vined 2 lijken onderling te gaan uitmaken wie voorlaatste en laatste worden. Toch is het verschil tussen de nummers 1 en laatst slechts 9 punten.

3e klasse A
GTC 1                5 - 29
Kampenion 6          5 - 29
Heino 4              5 - 28
Zwartsluis 1         5 - 24
Hoonhorst 1          5 - 20
Vined 2              5 - 20

Percentages
Stefan         12  11   92%
Hans            3   2   67%
Arie           12   7   58%
Harm           15   6   40%
Eenmaal met een invaller gespeeld: 0 uit 3.

Komende dinsdag ontvangt team 6 Vined 2.

4e klasse: Smash-In 2 – Kampenion 6 6 – 4
inv. Anne van der Haar 2, Martijn Haanappel 1 en Marco Ilbrink 1

Het wordt wat eentonig, maar ook team 7 had personele problemen. Anja Ringenier is in uitwedstrijden niet beschikbaar en Jeroen Heldoorn heeft te maken met privé omstandigheden. Sterkte Jeroen! Martijn Haanappel en Marco Ilbrink waren wel beschikbaar en zij kregen gezelschap van Anne van der Haar (team 8). Smash-In 2 speelde met Edwin Stoker, Laura Hameetman en Alexandra Klein.

Na het dubbel stond team 7 op een 3 – 1 achterstand. Alleen Martijn wist zijn partij tegen Laura te winnen, al ging dat zeer moeizaam. Martijn won na een 2 – 0 achterstand drie games op rij. Anne kwam tekort tegen Edwin en Marco moest zijn meerdere erkennen in Alexandra.
In het dubbel verloren Anne en Martijn in vieren van het duo uit Ens; op het wedstrijdformulier is niet ingevuld wie namens Smash-In hebben gedubbeld.

Na het dubbel eindigden de zes partijen in 3 – 3. Anne wist heel knap zijn twee resterende partijen te winnen: van de dames Alexandra en Laura. Marco voegde daar een puntje aan toe door Laura te verslaan. Martijn won nog bijna van Alexandra, maar nu was het juist Alexandra die van een 0 – 2 achterstand terugkwam om de partij nog naar zich toe te trekken.

Team 7 leed een nipte 6 – 4 nederlaag in Ens en ik denk dat het team daar wel mee kan leven.
Invaller Anne pakte netje twee punten en Marco en Martijn ieder één.

Het blijft opletten geblazen voor team 7, want de nummers 5 en 6 – Wijhe 3 en Heino 6 – deelden tegen elkaar de punten.

4e klasse C
's-Heerenbroek 3     5 - 33
DTV '84 4            5 - 30
Smash-in 2           5 - 25
Kampenion 7          5 - 22
Wijhe 3              5 - 22
Heino 8              5 - 18

Percentages
Jeroen         12   9   75%
Martijn        12   5   42%
Marco           6   1   17%
Anja            6   0    0%
Driemaal met een invaller gespeeld: 5 uit 9.

Komende dinsdag ontvangt team 7 de verrassende koploper 's-Heerenbroek 3. Verrassend, omdat het dit seizoen debuteert in de 4e klasse.


5e klasse: Smash '70 9 – Kampenion 8 2 – 8
Rense Beimers 3, Henny Boxman 3 en Gerard Wessels 2

Team 8 staat al het hele seizoen 1e en natuurlijk wil het dat graag blijven. De concurrentie verspeelt wekelijks meer punten dan team 8 waardoor de voorsprong wekelijks groeit. Afgelopen dinsdag al ging team 8 op bezoek bij Smash '70 9.

Namens team 8 kwamen Rense Beimers, Henny Boxman en Gerard Wessels in actie. Smash '70 9 stelde drie dames op: Karin Verheul, Laura van der Meer en Jetty Haverkamp.

Na het dubbel stond het verrassend 2 – 2 en toch mocht team 8 over die tussenstand bepaald niet mopperen. Rense en Henny wonnen namelijk hun eerste partij nipt in vijven van respectievelijk Karin en Laura. Gerard verloor in vieren van Jetty en ook het dubbel Henny/Rense moest de tegenstanders Jetty en Laura na vier games feliciteren.

Na het dubbel won Rense moeizaam van Laura; na een 2 – 1 achterstand won Rense de 4e en 5e game waardoor hij zijn team weer op voorsprong zette. Na deze partij bleek de ban gebroken, want de spelers van team 8 kwamen niet meer in de problemen. Sterker nog, er hoefde nog slechts één game te worden afgestaan: Henny tegen Karin. De andere vier partijen gingen 'in straight games' naar team 8.

Zo boekte team 8 na een moeizame start alsnog een ruime 2 – 8 overwinning in Hattem.
Henny en Rense bleven ongeslagen en Gerard pakte twee punten.

Naderhand bleken de nummers 2 en 3 – Wham 2 en Zwartsluis 3 – de punten tegen elkaar te hebben gedeeld waardoor team 8 de voorsprong vergrootte tot negen punten. Team 8 ligt halverwege het seizoen dan ook op schema!

5e klasse B
Kampenion 8          5 - 36
Wham 2               5 - 27
Zwartsluis 5         5 - 26
TT Zwolle 16         5 - 25
Smash '70 (H) 9      5 - 20
Spoolde 1            5 - 16

Percentages
Henny          15  14   93%
Rense          12   8   67%
Anne            6   4   67%
Gerard         12   7   58%

Komende dinsdag ontvangt team 8 TT Zwolle 16.

5e klasse: Smash '70 10 – Kampenion 9 8 – 2
Mattias Beimers 1 en dubbel 1; Johan van Braak 0 en Alice Ringenier 0

Team 9 is na de (geflatteerde) prima start langzaam maar zeker teruggevallen. Maar dat is ook logisch. Afgelopen vrijdag ging team 9 op bezoek bij Smash '70 10 dat tot nu toe wat teleurstellend presteert met als dieptepunt de maximale nederlaag bij BAS 1.

Team 9 speelde met Mattias Beimers, Alice Ringenier en Johan van Braak. De Hattemers deden het met Arnould Bos, Remco Beekman en Houwer de Geus.

Team 9 speelde een moeizame wedstrijd. De eerste drie enkelpartijen gingen verloren en op die nederlagen viel niets af te dingen. Alice  en Mattias wisten daarna toch wel verrassend het dubbel te winnen van Arnould en Remco al was het verschil minimaal. Alice en Mattias wonnen met 12 – 14 in de beslissende game.

Na het dubbel bleven de spelers van Smash '70 10 de betere. Hoewel de verschillen in de games niet groot waren, slaagden de Kampenaren er nauwelijks in om games te winnen. Met uitzondering dan van Mattias die een 0 – 3 zege boekte op Houwer.

Al met al leed team 9 een terechte 8 – 2 nederla
ag in Hattem. Meer zat er eigenlijk ook niet in, zo reëel moeten we zijn.

Door deze uitslag en de resultaten in de beide andere wedstrijden, ziet team 9 langzaam maar zeker de bovenste plaatsen uit het zicht verdwijnen en de laatste plaats dichterbij komen. Maar daar moeten de spelers niet zenuwachtig van worden al is het natuurlijk zaak om (tenminste) één team onder je te houden.

5e klasse C
BAS 1                5 - 32
Smash '70 (H) 10     5 - 30
Kampenion 9          5 - 25
Smash-in 3           5 - 22
GTC 2                5 - 22
DTV '84 7            5 - 19

Percentages
Mattias         9   6   67%
Alice          15   7   47%
Johan          12   0    0%
Driemaal met een invaller gespeeld: 9 uit 9.

As. vrijdag gaat team 9 – net als team 5 – naar Ens; het speelt daar tegen Smash-In 3.


Halverwege het seizoen is de positie van team 1 zorgelijk. Ook de teams 4 en 7 moeten oppassen, terwijl team 9 langzaam maar zeker ook (degradatie)spoken begint te zien. De teams 2, 5, 6 en 8 presteren goed tot prima. Team 3 bevindt zich in 'niemandsland'.

Opvallend is dat de teams tot nu toe met de nodige invallers hebben moeten spelen. Dat is vervelend. Stefan Sijbesma is als invaller erg populair, want hij heeft met vier invalbeurten het maximale aantal van vijf al bijna opgesoupeerd.
Tot volgend weekend!


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion