Ook in week 11 kwamen alle seniorenteams in actie. De 'dinsdagteams' deden dat in thuiswedstrijden en de 'vrijdagteams' op verplaatsing zoals onze zuiderburen dat zo mooi zeggen. Het werd een moeizaam weekje voor de teams. Zeges moesten met een zaklantaarn worden gezocht. Alleen team 6 wist tot winst te komen. De teams 3 en 8 kwamen tot een puntendeling en de overige zes team verloren. Verzachtende omstandigheid daarbij is dat een aantal teams vrij sterke tegenstanders trof in een uitwedstrijd. Ik neem de wedstrijden weer met je door.


Hoofdklasse: Effekt '74 1 – Kampenion 1 7 – 3
Ton Ringenier 2 en Jeroen Rotman 1; Jordy ten Have 0

Voor team 1 wordt de situatie met de week moeilijker. De teams die in de buurt staan halen meer punten dan team 1 waardoor het inmiddels stevig op de laatste plaats staat. Afgelopen zaterdag moest team 1 in Wierden op bezoek bij Effekt '74 1 dat derde staat.
Team 1 speelde weer met Ton Ringenier, Jeroen Rotman en Jordy ten Have. De gastheren deden het met Ramon Henning, Rob Bertholee en Peter Vrielink.

Helaas was de kopie van het wedstrijdbriefje zoek en daarom val ik direct maar met de deur de sporthal binnen: team 1 slaagde er niet in om veel punten mee te pakken. De productie stokte bij drie.

Ton was weer in goede doen en hij pakte twee punten. Hij versloeg Ramon en Peter en was ook tegen Rob dichtbij een zege, maar verloor die partij helaas nipt.

Jeroen liet opnieuw zien weer op de weg terug te zijn. Hij speelde goed en won zijn partij tegen Peter. Jeroen liet in de 4e game matchpunten liggen, maar dat had gelukkig ditmaal geen vervelende consequenties; hij won de 5e game.

Jordy had een mindere dag. Tegen Ramon en Peter kwam hij niet in de buurt van een zege. Bijzonder was het daarom dat hij er tegen Rob wel dichtbij zat.

Team 1 leed dus een 7 – 3 nederlaag. Voor het team rest nog één wedstrijd in ronde 1 en een belangrijke, namelijk die tegen De Toekomst 2. Daarna volgen drie finales in de degradatiegroep. De situatie is nog niet hopeloos, maar het moet de spelers duidelijk zijn dat er wel wat moet gebeuren. Er wordt behoorlijk wat van de spelers gevraagd en zij moeten nu opstaan.
Komende vrijdag ontvangt team 1 concurrent De Toekomst 2 uit Lochem.Promotieklasse: Entac 2 Kampenion 2 8 – 2
Ivan Hollander 1 en Robin Lieftink 1; Ralph Trip 0

Team 2 blijft het goed doen in de Promotieklasse. Na vijf wedstrijden is het zelfs gedeeld koploper. Afgelopen vrijdagavond stond het voor een goede test, want het moest in Enschedé op bezoek bij Entac 2 dat derde stond.

Bij team 2 speelden opnieuw Ivan Hollander, Ralph Trip en Robin Lieftink. De gastheren uit Enschedé deden het met Jerfy Schmitz, Sjoerd van der Steen en Leon Sluijs.

De openingspartij tussen Ivan en Jerfy was een spannende. Na vier games stond het 2 – 2, maar in de beslissende game moest Ivan het hoofd buigen en behield Jerfy zijn 100% score. In de tweede partij verloor Ralph in drie spannende games van Sjoerd. Robin bracht daarna zijn team terug in de wedstrijd door Leon met 1 – 3 te verslaan. In het dubbel verloor het goed ingespeelde duo Ralph en Robin van Jerfy en Sjoerd. De verschillen waren over het algemeen niet groot, maar de zege ging in vieren naar de gastheren.

Na het dubbel bleef het moeizaam gaan met team 2. Ivan kwam tegen Sjoerd op een 1 – 2 voorspong in games, maar de 4e en 5e game gingen met ruime cijfers naar Sjoerd. Robin ondervond daarna ook de kracht van Jerfy die hem eigenlijk geen kans gaf. Ralph nam in de zevende partij een 0 – 2 voorsprong tegen Leon, maar wist die helaas niet te verzilveren. Leon won drie games op rij waardoor het ineens 6 – 1 stond.

In de achtste partij verloor Robin in vier games van Sjoerd die daarmee ongeslagen bleef. Ivan zette zichzelf daarna op het wedstrijdformulier via een vrij overtuigende 0 – 3 zeg op Leon. In de laatste partij van de avond kon ook Ralph het niet bolwerken tegen Jerfy. Laatstgenoemde bleek in vier games te sterk waarmee hij opnieuw ongeslagen bleef.

Team 2 leed daarmee een duidelijke 8 – 2 nederlaag in Enschedé van een sterke tegenstander. De nederlaag op zich was verdiend, maar viel wat te hoog uit. De drie vijfpitters gingen alle naar Entac 2. De spelers staan weer met de beide benen op de grond. Het is zaak om in de laatste wedstrijd van de 1e ronde voldoende punten te pakken om daarmee de promotiegroep te behalen.  Omdat Blauw-Wit 3 met 8 – 2 wist te winnen van medekoploper TT Zwolle 4 dat niet in de sterkste formatie aantrad, moet team 2 as. vrijdag toch nog vier punten behalen om zeker te zijn van die promotiegroep.
Die laatste wedstrijd is as. vrijdag wanneer team 2 Blauw-Wit 3 ontvangt.1e klasse: Effect 1 Kampenion 3 5 – 5
Dick Hoekman 2, Gertjan Wessels 2 en Nick Kuipers 1

Team 3 houdt zich goed staande in de 1e klasse A. Weliswaar is koploper ook voor team 3 te sterk, maar in de andere wedstrijden bleef het tot nu toe zonder nederlaag. Afgelopen vrijdag ging team 3 in Mariënheem op bezoek bij Effect 1.

Vanwege de rugblessure van Gert-Jan de Lange deed team 3 het ook nu weer met Nick Kuipers, Gertjan Wessels en Dick Hoekman. Effect 1 verscheen met Henk Kuiper, Paul Rouhof en Gert Machiels in de vertrouwde opstelling.

Na het dubbel stond team 3 op een 3 – 1 achterstand. Nick verloor met ruime cijfers van Henk, terwijl Gertjan een 1 – 2 voorsprong in games tegen Paul niet wist te verzilveren. Paul won de 4e en 5e game. Dick zette zijn team op het wedstrijdformulier door een 1 – 3 zege op Gert. In het dubbel hadden Gertjan en Nick weinig kans tegen Gert en Paul.

Na het dubbel verloor Nick ook zijn tweede partij vrij kansloos. Paul bleek in drie games te sterk. Het was opnieuw Dick die zijn team wat dichterbij bracht via een 1 – 3 zege op Henk. Gertjan was daarna in een vreemde partij te sterk voor Gert. Gertjan verloor één game volmaakt kansloos en won drie games met vrij klein verschil. De tussenstand was nu 4 – 3 in het voordeel van Effect 1.

Van de laatste partijen wist team 3 er nog twee te winnen. Eerst bracht Paul zijn team op een 5 – 3 voorsprong door Dick in vieren te verslaan. Paul bleef daarmee ongeslagen. Nick leek tegen Gert op zijn derde nederlaag af te stevenen na 11 – 8, 6 – 11 en 11 – 6. Maar zie, Nick vond alsnog de sleutel tot het succes en won de 4e en 5e game met duidelijke cijfers: 5 – 11 en 6 – 11. Gertjan bracht zijn team in de laatste partij langszij door Henk in vier games te verslaan.

Wedstrijden tussen Effect en Kampenion 2 of 3 staan de laatste seizoenen garant voor spannende wedstrijden die tussen 6 – 4 en 4 – 6 eindigen. De wedstrijd van vrijdagavond was daarop geen uitzondering. Het werd uiteindelijk 5 – 5. Team 3 blijft tweede en het zag de voorsprong op nummer laatst Wezep 2 groeien tot 12 punten.
Komende week heeft team 3 geen competitieverplichtingen.2e klasse: Emmeloord 1 Kampenion 4 8 – 2
Pascal Bruins 1 en Guido Wessels 1; inv. Gerard Wessels 0

Team 4 heeft het dit seizoen moeilijk in een poule waar iedereen van iedereen kan winnen; behalve dan van koploper Emmeloord 1. En laat dat nu net de tegenstander zijn waar team 4 afgelopen vrijdag op bezoek moest.

Als wedstrijdsecretaris word ik er een beetje flauw van, maar het was opnieuw 'feest' bij team 4. Theo Hogenhorst en Danny Visscher waren om uiteenlopende redenen niet beschikbaar en de dag voor de wedstrijd moest ook Jelmer van der Veen afhaken. En dan had het nog 'geluk' dat Guido Wessels wel van de partij mocht zijn in een uitwedstrijd. Laat ik het hier verder maar bij laten.
Feit was dat een invaller moest worden gezocht en één die ook kon rijden, want de 'jonkies' Pascal Bruins en Guido Wessels moeten immers nog 18 jaar worden. Uiteindelijk werd die invaller gevonden in de persoon van pa Gerard Wessels. Emmeloord 1 speelde met Richard Stolwijk, Michèle van der Lei en Johan Lieftink.

De spelers van team 4 verkochten hun huid duur tegen de koploper. Vooraf zou het blind tekenen voor een puntje of 2 a 3 en de uitslag werd uiteindelijk 8 – 2 in het voordeel van Emmeloord. Guido en Pascal wonnen beiden van Michéle. Samen speelden zij ook een prima dubbel want zij moesten zich pas in de 5e game gewonnen geven tegen het zeer sterke duo Johan en Richard.
Guido wist zijn kunststukje van de thuiswedstrijd – winst op Johan – niet te herhalen, maar hij liet zien dat die winstpartij geen incident was. Hij nam een 0 – 1 en 1 – 2 voorsprong in games, maar Johan wist de partij nog net te kantelen en won de 4e en 5e game met 11 – 8 en 11 – 7. Ook in de andere partijen lieten Guido en Pascal zich niet van tafel meppen.
Invaller Gerard kwam uiteraard niet in de buurt van een winstpartij – hij pakte een game tegen Michèle – maar hij had als chauffeur toch een belangrijk aandeel in de twee behaalde punten!

Het is echt te hopen dat team 4 in de resterende vier wedstrijden compleet kan aantreden, want het heeft de punten hard nodig. De nummers 3 t/m 6 staan heel dicht bij elkaar en twee van die vier teams degraderen aan het eind van het seizoen. Het talentvolle team moet zien te voorkomen dat het afdaalt naar de 3e klasse, want dat zou zonde zijn.
Komende vrijdag ontvangt team 4 Leogang 1 uit Nunspeet.3e klasse: Smash-In 1 Kampenion 5 6 – 4
Gerard Palland 2 en Jan Ringenier 2; Jan Beks 0

Team 5 presteert de laatste weken goed. Zo goed dat het zelfs ietsje dichterbij koploper Smash-In 1 uit Ens kwam. Het verschil bedroeg drie punten op het moment dat team 5 afgelopen vrijdag op bezoek moest bij die koploper.

Bij team 5 bleek Freek Dekker nog steeds niet hersteld van de griep en Gerard Palland speelde daarom in zijn plaats. Jan Beks en Jan Ringenier waren ook van de partij. Namens Smash-In 1 kwamen Sven Kaptein, Swier Oosterhuis en Hans de Vries in actie.

Team 5 kwam prima uit de startblokken, want Jan R. (tegen Sven) en Gerard (tegen Swier) boekten prima 0 – 3 zeges. Jan B. bood vervolgens kopman Hans prima partij, maar kwam in de finales van de games net te kort. In het dubbel was het twee games spannend waarna Hans en Sven net wat sterker bleken dan Gerard en Jan B. Zo stond het dus weer gelijk: 2 – 2.

Na het dubbel zette Jan R. zijn team weer op voorsprong via een zwaar bevochten 1 – 3 zege op Swier. Daarna ging Smash-In erop en erover. Het pakte vier punten op rij, al ging dat niet zonder slag of stoot. Zo moest kopman Hans tegen Gerard en Jan R. tot het uiterste gaan om dit seizoen ongeslagen te blijven. Hij slaagde daar tegen Gerard op het nippertje in: 13 – 11 in de 5e game en wist tegen Jan R. het verschil in diezelfde 5e game te maken.
In de laatste partij van de avond maakte Gerard de uitslag wat dragelijker door Sven met 1 – 3 te verslaan.

Zo verloor team 5 de wedstrijd met 6 – 4. Het was een mooie wedstrijd waarin beide teams elkaar op een sportieve 'bevochten' en er elke partij voor gingen. Jammer was het dat Jan B. een prima partij tegen Hans geen goed vervolg kon geven tegen eerst Sven en vervolgens Swier. In de 3e helft wogen beide teams trouwens ook goed tegen elkaar op. De pingpongballetjes werden toen verruild voor bitterballetjes.

Smash-In 1 blijft dus koploper in de poule en het vergrootte de voorsprong tot vijf punten. Normaal gesproken moet dat voldoende zijn om de titel aan het eind van het seizoen voor zich op te eisen. Op basis van de eerste zes wedstrijden zou dat ook terecht zijn. Natuurlijk duurt de competitie nog vier wedstrijden en blijft team 5 ervoor gaan.
As. vrijdag ontvangt team 5 Harderwijk 3.3e klasse: Kampenion 6 Vined 2 8 – 2
Arie Hup 3, Stefan Sijbema 3 en Hans van den Berg 2

Team 6 is in een spannende poule met GTC 1 en Heino 4 verwikkeld in de strijd om de 1e plaats. En dat is al een prestatie op zich. Afgelopen dinsdag kwam Vined 2 op bezoek dat met Hoonhorst 1 juist in een strijd om de plaatsen 5 en 6 is verwikkeld.

Stefan Sijbesma, Hans van den Berg en Arie Hup kwamen namens team 6 in actie. Vined 2 verscheen met Vincent Lagendijk, Marijn Docter en invaller Dominique Zwols (team 4).

Na het dubbel was de stand 2 – 2. Stefan versloeg in de openingspartij Vincent met 3 – 1 waarna Hans in een spannende partij tegen Marijn net tekort kwam. Arie gebruikte zijn materiaal effectief tegen Dominique die weliswaar knap in de buurt bleef, maar nooit in de buurt van een zege kwam. Het dubbel werd de spannendste partij van de avond. Na vier games stond het 2 – 2, maar in de 5e game wisten Marijn en Vincent het verschil te maken en Arie en Stefan te verschalken.

Wie verwachtte dat Vined 2 na het dubbel de spanning erin wist te houden, kwam bedrogen uit. Integendeel. Vined wist nog slechts twee games te winnen; beide (eerst Vincent en daarna Dominique) tegen Hans. Alle andere partijen gingen 'in straight games' naar team 6. Arie en Stefan bleven dus ongeslagen, terwijl Hans netjes twee punten pakte.

De beide concurrenten GTC 1 en Heino 4 speelden tegen elkaar, een wedstrijd die door GTC met 6 – 4 werd gewonnen. Door deze uitslagen is team 6 weer koploper, maar daarbij moet worden opgemerkt dat het nog op bezoek moet bij beide concurrenten.
As. donderdag speelt team 6 één van die twee wedstrijden, namelijk uit bij Heino 4.4e klasse: Kampenion 7 's-Heerenbroek 3 4 – 6
Martijn Haanappel 2, inv. Anne van der Haar 1 en dubbel 1; Anja Ringenier 0

Team 7 zit in een positie waarbij het nog niet in direct degradatiegevaar verkeert, maar waarbij het wel moet oppassen. Het staat vierde en het verschil met de nummer laatst is vier punten.

Bij team 7 waren Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink niet beschikbaar. Martijn Haanappel en Anja Ringenier waren dat wel en zij kregen gezelschap van invaller Anne van der Haar (team 8). De gasten verschenen met Erwin Knol, Ronny Doornwaard en 'good old' Jan de Vries.

's-Heerenbroek 3 nam snel een 0 – 2 voorsprong via zeges van Erwin op Martijn en en Ronny op Anja. Anne deed wat terug via een regelmatige zege op Jan. In het dubbel bleven Anne en Martijn verrassend eenvoudig op de been tegen de lastig te bespelen Erwin en Ronny. Met een klinkende 3 – 0 zege brachten zij beide partijen weer in evenwicht: 2 – 2.

Na het dubbel zette Erwin zijn team weer op voorsprong door Anja met 1 – 3 te verslaan. Anja won nog wel de eerste game, maar verschoot daarmee haar kruit. Ze was al niet lekker en dat verergerde gedurende de partij. Martijn zorgde er met een keurige 3 – 0 zege op Jan voor dat zijn team voor de tweede maal naast de koploper kwam. Anne speelde daarna een prima partij tegen de sterke Ronny, maar wist dat net niet lang genoeg vol te houden. Na een 2 – 1 voorsprong counterde Ronny met tweemaal 6 – 11. Zo stond het 3 – 4 na zeven partijen.

Anja voelde zich vervolgens niet meer in staat om de laatste partij tegen Jan te spelen. Zij trok zich ziek terug waardoor het punt automatisch naar 's-Heerenbroek 3 ging. In de negende partij trof Anne in Erwin een taaie opponent. Na twee games stond het 1 – 1 en de derde game werd een thriller. Na gamepunten over en weer was Erwin uiteindelijk de gelukkigste met 16 – 18. Anne won daarna weer de 4e game, maar in de beslissende game wist Erwin het verschil te maken. De 3e game bleek achteraf cruciaal. In de laatste partij van de avond speelde Martijn een sterke partij tegen de 'lastige' Ronny die nog op 100% stond. Martijn trok zich daar echter niets van aan en speelde het spelletje goed: slim serveren en de rally's kort houden. Martijn won de 1e en 2e game, maar zag Ronny in de 3e game ontsnappen. Na een achterstand in het begin van de 4e game pakte Martijn de juiste tactiek weer op en won hij de game en daarmee ook de partij.
Team 7 leed al met al een 4 – 6 nederlaag tegen koploper 's-Heerenbroek 3. Er had zeker een puntje meer in gezeten, want de beide vijfpitters gingen naar de gasten. Toch is de 4 – 6 nederlaag een resultaat waarmee team 7 kan leven. Het is zelf een puntje uitgelopen op de nummers 5 en 6 die beide met 7 – 3 verloren. En team 7 heeft de tweede wedstrijd tegen de koploper in ieder geval al achter de rug.
Komende vrijdag gaat team 7 op bezoek bij nummer laatst Heino 8.5e klasse: Kampenion 8 TT Zwolle 16 5 – 5
Henny Boxman 2, Gerard Wessels 2 en Rense Beimers 1

Team 8 is vanaf de eerste speelronde koploper en het wil dat uiteraard graag blijven. Afgelopen dinsdag kwam TT Zwolle 16 op bezoek dat tot dusver wat beneden de verwachtingen presteert.

Team 8 speelde met Gerard Wessels, Henny Boxman en Rense Beimers. Henny en Rense waren niet helemaal fit, maar waren toch van de partij, mede omdat het vierde teamlid Anne van der Haar inviel bij team 7. De Zwollenaren verschenen met Henk Blom, Petra Hegeman en Edwin de Greef in de sterkste opstelling.

Het werd een vreemde wedstrijd tussen beide teams. Gerard zette zijn team op voorsprong door Henk in vier games te verslaan. Henny vergrootte die voorsprong tot 2 – 0 via een 3 – 1 zege op Petra. Rense verloor daarna in drie nipte games van Edwin: 9 – 11, 11 – 13 en 10 – 12. Datzelfde gebeurde Henny en Rense ongeveer in het dubbel. Met de cijfers 10 – 12, 10 – 12 en 9 – 11 ging de zege naar Edwin en Henk. Zo stond het dus weer gelijk.

Na het dubbel demarreerde TT Zwolle 16 naar 2 – 4. Henk had goed het oog in het spel van Henny en bovendien was Henny conditioneel niet helemaal op peil. Hij had meer moeite dan anders om lange rally's te spelen. Maar vermeld moet ook worden dat Henk die lange rally's slim ontliep. Henk won met 1 – 3. In de zesde partij was Gerard vervolgens volmaakt kansloos tegen Edwin. Rense bracht zijn team daarna tegen Petra op het tandvlees wat dichterbij. Hij won met 11 – 9 in de 5e game.

Henny leek in de achtste partij tegen Edwin op een nederlaag af te stevenen, want Edwin won de 1e en 2e game. De 3e games sleepte Henny er uit waarna het verzet bij Edwin gebroken leek. De 4e en 5e game gingen namelijk met ruime cijfers naar Henny. Zo was de stand weer gelijk: 4 – 4. In de voorlaatste partij bleek Henk met driemaal 8 – 11 te sterk voor Rense, maar Gerard stelde in de laatste partij de puntendeling veilig via een ruime zege op Petra.

Met het 5 – 5 gelijkspel mag team 8 de handen dichtknijpen. De Zwollenaren hadden over het algemeen het beste van het spel en de twee vijfpitters gingen beide naar team 8. We kunnen dan ook gerust stellen dat team 8 is ontsnapt.
Achteraf bleek ook nummer twee Wham 2 de punten te hebben gedeeld. Nummer drie Zwartsluis 3 profiteerde wel wat van de puntendeling van team 8 en het staat nu tweede op acht punten achterstand.
Komende woensdag gaat team 8 in Nieuwleusen op bezoek bij Wham 2 dat nu derde staat.5e klasse: Smash-In 3 Kampenion 9 6 – 4
Mattias Beimers 3 en Alice Ringenier 1; Johan van Braak 0

Team 9 staat na een geflatteerd goede competitiestart sinds kort op de plaats waar het hoort: ergens tussen plaats 3 en 5. BAS 1 en Smash '70 10 gaan waarschijnlijk onderling uitmaken wie kampioen wordt en promoveert. De andere vier teams strijden om de vervelende laatste plaats te ontlopen. Afgelopen vrijdag ging team 9 op bezoek bij Smash-In 3 in Ens.

Team 9 speelde in de vertrouwde opstelling met Mattias Beimers, Johan van Braak en Alice Ringenier. Smash-In 3 deed het met Henda Boerman, Ronald Schutte en Sandra van Oosten. Henda speelde in een grijs verleden nog damescompetitie voor Kampenion.

In het begin ontliepen beide teams elkaar weinig. Na het dubbel stond het 2 – 2. Mattias boekte een knappe 1 – 3 zege op de sterke Henda. Johan speelde daarna een goede partij tegen Ronald, maar wist helaas opnieuw niet tot winst te komen. Johan hikt er al een tijdje tegenaan en die winstpartij gaat er ook nog wel komen. Alice had daarna tegen Sandra weinig moeite om haar team weer op voorsprong te zetten. In het dubbel kwamen Johan en Mattias te kort tegen Henda en Sandra.

Na het dubbel zette Mattias zijn team voor de derde maal op voorsprong door Ronald geen kans te geven. Alice was daarna kansloos tegen Henda, een tegenstander die haar totaal niet ligt. Johan moest in de zevende partij zijn meerdere erkennen in Sandra die haar team voor het eerst op voorsprong zette: 4 – 3.

In de laatste drie partijen wist alleen Mattias nog tot winst te komen in zijn partij tegen Sandra. Bij Alice – die met de naweeën van een griepje kampte – was de pijp leeg in haar partij tegen Ronald en Johan moest tegenstander Henda feliciteren.

Team 9 leed dus een 6 – 4 nederlaag tegen Smash-In 3. Mattias hield zijn team op de been met zijn drie overwinningen. Alice won eenmaal, terwijl Johan opnieuw onder zege bleef. Hij mist vooral nog routine en het vermogen om het effect van de tegenstander goed in te schatten. Maar dat komt wel.
Ook de beide andere wedstrijden eindigden in 6 – 4 en dus veranderde er niet zoveel in de poule. Team 9 blijft de voorsprong van zes punten houden op nummer laatst DTV '84 7 uit Dalfsen.
Komende vrijdag ontvangt team 9 GTC 2 uit Genemuiden.Geen geweldige resultaten dus in week 11. Maar dat kan een keer gebeuren. We moeten daar met elkaar niet van in paniek raken. Met nog vier wedstrijden te gaan verkeert team 1 in degradatiegevaar, moet team 4 oppassen en zijn ook de teams 7 en 9 nog niet helemaal zonder zorgen. De overige teams draaien bovenin mee met team 8 als meest positieve uitschieter. Volgend weekend hoop ik mij weer te melden.


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion