FacebookTwitterYoutube
Sport EuropeDeze week zijn al weer de laatste competitiewedstrijden gespeeld van de voorjaarscompetitie 2013. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar wat mij betreft is die competitie weer voorbij gevlogen. In die laatste speelronde stond voor een aantal teams nog het nodige op het spel. Zo kon team 1 degradatie – direct of wellicht indirect – nog ontlopen via een ruime zege, had team 4 nog een aantal punten nodig om zeker te zijn van handhaving, had team 5 nog een kleine kans op de titel bij een monsterzege, moest team 7 nog een paar puntjes zien te pakken voor handhaving en had team 8 slechts enkele punten nodig voor de titel. Hieronder lees je mijn laatste bijdrage van dit reguliere seizoen. Ik vermeld daarbij natuurlijk de eindstanden, de behaalde percentages en leg de eindklasseringen ook naast de prognoses die ik voor het begin van het seizoen gaf.

kampenion 8 - kampioen voorjaar 2013
Hoofdklasse: DTV ’84 1 - Kampenion 1   7 - 3
Ton Ringenier 2 en Jordy ten Have 1; Jeroen Rotman 0

Team 1 maakt – ik heb het vaker aangegeven – een moeizaam en matig seizoen door. Het staat al langere tijd op de laatste plaats en de vooruitzichten op handhaving werden wekelijks slechter. Vorige week greep het de laatste strohalm om directe degradatie te ontlopen via een 7 – 3 zege op Trias 1. Bovendien zag het TT Zwolle in de landelijke 3e divisie opklimmen naar een ‘veilige’ 4e plaats.
Afgelopen vrijdag ging team 1 op bezoek bij DTV ’84 1 dat vooraf drie punten meer verzameld had. Team 1 moest dus met tenminste 3 – 7 winnen om de laatste plaats aan de tegenstander over te doen. En vervolgens zou het dan moeten hopen. Die opdracht was niet helemaal onmogelijk, omdat Ton, Jordy en Jeroen langzaam maar zeker de vorm zien terugkeren, terwijl de spelers van DTV ’84 1 de laatste weken juist wat zoekende zijn zo lijkt het.
Team 1 speelde in de vertrouwde samenstelling met Ton Ringenier, Jeroen Rotman en Jordy ten Have. DTV ’84 1 deed het met Jan-Jaap Schipper, Hans Hidding en Rik Weijs.
Na het dubbel was het pleit helaas al bijna beslecht voor team 1. Het stond toen namelijk op een 3 - 1 achterstand. Weliswaar won Ton de openingspartij van oud-Kampenionner en zijn eerste trainer Rik, maar Jeroen (tegen Hans) en Jordy (tegen Jan-Jaap) moesten hun tegenstander feliciteren. En toen Jeroen en Jordy in het dubbel tegen Jan-Jaap en Rik een vrij kansloze nederlaag leden, stond het dus al 3 - 1 en mocht team 1 geen punt meer verliezen.

Na het dubbel boekte Ton een prima zege op Hans van wie hij nog nooit had gewonnen. Aansluitend speelden Jordy en Rik een vijfpitter tegen elkaar waarbij Jordy in de beslissende game het verschil wist te maken. Toen Jeroen echter daarna van kopman Jan-Jaap verloor, stond het vast dat team 1 de gastheren van DTV ’84 1 niet meer konden passeren in de ranglijst. Het stond toen namelijk 4 - 3 voor DTV ’84 1.

De laatste drie partijen gingen helaas voor team 1 alle verloren. Jordy moest zijn meerdere erkennen in Hans waarna Ton met 11 - 9 in de 5e game verloor van Jan-Jaap die kennelijk nu weer aan de beurt was om te winnen. In de laatste partij wist Jeroen het net niet te bolwerken tegen Rik die daarmee de eindstand op 7 - 3 bepaalde.

Dus is team 1 officieel gedegradeerd uit de Hoofdklasse. De spelers konden het prima debuutseizoen van de vorige competitie geen goed vervolg geven. Alle drie de spelers preseerden minder dan vorig seizoen en dat terwijl de klasse juist sterker was geworden en het nodig was om een extra stapje te maken.

Ik vind het moeilijk om oorzaken aan te wijzen voor het mindere presteren van Ton, Jordy en Jeroen. Wel is het zo dat het team vorig seizoen - vooral in het begin - wat werd onderschat, terwijl nu elke tegenstander rekening hield met Kampenion 1. Op zich hoeft het niet verkeerd te zijn om een stapje terug te doen hoewel Ton, Jordy en Jeroen met die opmerking op dit moment natuurlijk helemaal niks kunnen. Ik bedoel daarmee te zeggen dat de drie - sinds zij vanaf de voorjaarscompetitie 2012 gedrieën een team vormen - nog niet te maken hadden gehad met tegenslagen. Tot nu toe ging alles creszendo. Nu zat het ‘een keer’ niet mee, maar ik heb goede hoop dat zij hier op termijn beter uitkomen. Het is zaak om komend seizoen er vanaf wedstrijd 1 er weer te staan. Dan moet het team weer bovenin kunnen meedoen en wie weet waar dat weer op uitdraait. Kop op heren!

Eindstand deel 1:
Torenstad 1                7 - 50
Effekt '74 1               7 - 45
De Veluwe 2                7 - 39
Tafelten Zwolle 3          7 - 36
De Toekomst 2              7 - 31
Trias 1                    7 - 30
DTV '84 1                  7 - 27
Kampenion 1                7 - 22

Eindstand degradatiegroep:
De Toekomst 2             10 - 50 P
Trias 1                   10 - 43
DTV '84 1                 10 - 42 D
Kampenion 1               10 - 35 D

Mijn prognose luidde een 4e plaats. ik zat er dus duidelijk naast! Het werd een achtste.

Percentages 1e ronde:
3349665  T. Ringenier (Ton)      21  11   52%
3542459  J. ten Have (Jordy)     21   7   33%
3312189  J. Rotman (Jeroen)      21   2   10%
Percentages degradatiegroep:
3349665  T. Ringenier (Ton)       9   5   56%
3542459  J. ten Have (Jordy)      9   4   44%
3312189  J. Rotman (Jeroen)       9   3   33%


Promotieklasse: TT Zwolle 4 - Kampenion 2 7 - 3
Robin Lieftink 2 en Ivan Hollander 1; Ralph Trip 0

Team 2 moest vorige week tegen – toen nog titelkandidaat en inmiddels kampioen – Entac 2 het hoofd buigen. Maar dat is geen schande. Het team kan terugkijken op een prima seizoen waarin het heel knap de promotiegroep wist te halen.
Voor de wedstrijd van vrijdagavond tegen TT Zwolle 4 stonden beide teams gedeeld tweede. Onderling zouden zij dus uitmaken wie tweede en (waarschijnlijk) derde zouden worden.

Team 2 speelde opnieuw met Ivan Hollander, Robin Lieftink en Ralph Trip. TT Zwolle 4 bracht Stefan van der Lelie, Paul Kamstra en Herman van Ommen achter de tafel.

Als ik het wedstrijdformulier zo bekijk, dan duurt het seizoen net te lang voor team 2. Vorige week verloor het vrij kansloos van kampioen Entac 2 en afgelopen vrijdag verloor het toch wel teleurstellend van TT Zwolle 4 dat - met alle respect - in de minst sterke samenstelling aantrad. Na het dubbel stond het al op een 3 - 1 achterstand.

In de openingspartij moest Ivan ditmaal de zege verdiend aan Stefan laten. Heeft Ivan meestal goed het oog in het spel van ‘materiaalspelers’, vrijdagavond was Stefan duidelijk de betere. Daarna verloor Ralph in vijf games van een andere materiaalspeler: Herman. Robin bracht zijn team wat dichterbij via een zege op Paul voor wie Robin een ‘angstgegner’ is. In het dubbel verloren Ralph en Robin in vijf games van Herman en Paul.

Na het dubbel ging het niet beter met team 2. Integendeel. Ivan verloor namelijk ook zijn tweede partij; hij moest Herman feliciteren na een nederlaag in vieren. En in de zesde partij moest Robin zich gewonnen geven tegen Stefan tegen wie hij het altijd lastig heeft. Paul bepaalde de tussenstand zelfs op 6 - 1 via een zege op Ralph. Daarmee behaalde Paul sinds langere tijd eens een overwinning op een speler van Kampenion.

Van de laatste drie partijen gingen er nog twee naar team 2. Eerst won Robin tegen Herman met ruime cijfers zijn tweede partij van de avond waarna Ivan tegen Paul voorkwam dat hij met een puntloze avond zou worden geconfronteerd. In de laatste partij verloor Ralph ook zijn derde partij; Stefan bleek in drie games te sterk en bleef daarmee deze avond knap ongeslagen.

Team 2 leed dus een terechte 7 - 3 nederlaag tegen TT Zwolle 4 dat daarmee verdiend beslag legde op de 2e plaats net voor team 2. Toch kan team 2 terugkijken op een prima seizoen. Het plaatste zich enigszins onverwacht voor de promotiegroep en speelde zich daarmee vier wedstrijden voor het einde van het seizoen al in veiligheid.
De spelers kunnen over het algemeen terugkijken op een redelijk tot goed seizoen, al geldt dit voor Ivan en Robin in hogere mate dan voor Gerben en Ralph. Gerben heeft door omstandigheden slechts tweemaal kunnen meedoen en Ralph had van de vier duidelijk het meeste moeite met het niveau. Niettemin moet het positieve gevoel bij het team blijven overheersen.

Eindstand 1e ronde:
Entac 2                    7 - 49
De Toekomst 3              7 - 43
Kampenion 2                7 - 41
Tafelten Zwolle 4          7 - 41
Blauw-Wit 3                7 - 37
DTS 2                      7 - 28
De Trefhoek 1              7 - 22
HTTV 1                     7 - 19

Eindstand promotiegroep:
Entac 2                   10 - 75 P
Tafelten Zwolle 4         10 - 57
Kampenion 2               10 - 53
De Toekomst 3             10 - 49

Mijn prognose luidde een 5e plaats; team 2 heeft met een 3e plaats boven mijn verwachting gepresteerd.

Percentages 1e ronde:
3591246  I.I.I. Hollander (Ivan) 18  13   72%
3312278  R. Lieftink (Robin)     21  14   67%
2732289  G. Wolterink (Gerben)    6   4   67%
3271155  R. Trip (Ralph)         18   6   33%

Percentages promotiegroep:
3591246  I.I.I. Hollander (Ivan)  9   5   56%
3312278  R. Lieftink (Robin)      9   5   56%
3271155  R. Trip (Ralph)          9   1   11%
2732289  G. Wolterink (Gerben)    0   0    0%

1e klasse: Kampenion 3 - Heino 1 3 - 7
Dick Hoekman 2 en inv. Pascal Bruins 1; inv. Stefan Sijbesma 0

Team 3 heeft zich vorige week via een ruime zege op Wezep 2 opgewerkt naar de tweede plaats op ruime afstand van kampioen Heino 1. Dat team kwam afgelopen vrijdag op bezoek in Kampen.

Ja en dan is natuurlijk jammer als drie van de vier spelers om uiteenlopende redenen niet in actie konden komen: Nick Kuipers, Gertjan Wessels en Gert-Jan de Lange. Vanuit team 4 – dat zelf ook nogal kwetsbaar is – viel Pascal Bruins in en vanuit team 6 Stefan Sijbesma. Voor Heino 1 moesten Arnout Kok, oud-Kampenionner Harry Bottenberg en invaller Fred van Ulsen het doen.

De opening was voor team 3; Dick versloeg namelijk invaller Fred met 3 - 1. De krachtsverschillen waren niet groot, maar Dick wist te partij te winnen nadat hij de 1e game nog aan Fred had moeten laten. In de tweede partij wist Stefan het kopman Arnout heel moeilijk te maken. Na vier games stond het 2 - 2 en ook de 5e game was spannend. Uiteindelijk bleek Arnout met 9 - 11 de gelukkigste en behield hij zijn 100% score dit seizoen. Complimenten aan Stefan die Arnout prima tegenspel bood. Pascal speelde daarna ook een goede partij tegen oud-Kampenionner Harry. Ook hier moest een 5e game de beslssing brengen en ook nu ging die - helaas voor Pascal en team 3 - naar Heino 1. Harry won met 8 - 11. Zo stond het dus 1 - 2 waar het ook 2 - 1 of zelfs 3 - 0 had kunnen staan.
In het dubbel zagen Dick en Stefan - die nog nooit samen hadden gedubbeld - hun opponenten Arnout en Harry drie games op rij winnen nadat zij zelf de 1e game hadden gewonnen. De tussenstand werd daarmee 1 - 3.

Na het dubbel moest Stefan zijn meedere erkennen in Fred die met 1 - 3 won. Dick won ook zijn tweede partij. Daar waar hij in Heino tegenstander Harry nog niet liet ontsnappen, daar won hij nu in vier games. Pascal speelde vervolgens tegen Arnout zeker niet slecht, maar laatstgenoemde was simpelweg te sterk en won ‘in straight games’ en bracht de tussenstand daarmee op 2 - 5.

Stefan verloor ook zijn derde partij. De slim spelende Harry bleek in vier games te sterk. Dick was in zijn laatste partij volmaakt kansloos tegen Arnout die in totaal slechts enkele punten hoefde af te staan en de ongeslagen status moeiteloos behield. Omdat Pascal op twee tafels moest acteren, speelde hij als ‘c’ bij team 3 de laatste partij van de avond tegen Fred. Beiden zijn dus invaller uit een 2e klasteam. In een mooie partij had Pascal goed het oog in het spel van Fred en hij won dan ook verdiend in vier games.

Team 3 verloor de wedstrijd dus met 3 - 7 van kampioen Heino 1. Het verloor daarmee nipt de strijd om de tweede plaats, want concurrent Effect 1 won met dezelfde cijfers bij TT Zwolle 7. Maar ik vermoed dat de spelers van team 3 daar niet minder om hebben geslapen. Het team kan terugkijken op een vrij aardig seizoen. Dick maakte zelfs een prima seizoen door. Dick is als goede wijn: hoe ouder, hoe beter. Ik stel dan ook voor om de letters G.W. aan de naam van Dick toe te voegen: D.G.W. Hoekman, oftewel Dick Goede Wijn Hoekman.

Eindstand:
Heino 1                    8 - 65 P
Effect 1                   8 - 42
Kampenion 3                8 - 41
Tafelten Zwolle 7          8 - 34
Wezep 2                    8 - 18 D

Mijn prognose luidde een 2e plaats; ik zat er dus net naast.


Percentages:
1053771  D. Hoekman (Dick)        21  16   76%
3437890  G.J. Wessels (Gertjan)   18  11   61%
3623263  N. Kuipers (Nick)        18   5   28%
3745007  G.J. de Lange (Gert-Jan)  0   0    0%

Invallers:
3924588  S. Sijbesma (Stefan)      9   3   33%
3745031  P. Bruins (Pascal)        3   1   33%


2e klasse: Kampenion 4 - Swift ’64 1 5 - 5
Pascal Bruins 3 en Theo Hogenhorst 2; Danny Visscher 0

Team 4 zag vorige week Leogang 1 tot vijf punten naderen. Zelf moest het met twee spelers (waarvan één invaller) naar Dronten ‘74 1 waar het met 7 – 3 verloor, terwijl Leogang 1 met liefst 9 – 1 afrekende met Batfighters 2 dat daardoor als eerste degradant vaststaat. Wanneer team 4 afgelopen vrijdagavond vijf punten zou weten te halen, was het niet afhankelijk van het resultaat van Leogang 1 en zou het het verblijf in de 2e klasse met tenminste één seizoen verlengen.
Team 4 was zomaar compleet. Danny Visscher maakte na een enkelblessure zijn rentree en hij kreeg de youngsters Pascal Bruins – die dus twee wedstrijden speelde – en Theo Hogenhorst aan zijn zijde. Swift ’64 1 verscheen met twee invallers: Jan de Vries en Frans van ‘t Hul. Beiden speelden dit seizoen in de 5e klasse (!), maar werden daar met het 3e team zeer overtuigend kampioen. Piet Korstanje was de derde speler. Net als Kampenion 4 kampte Swift ’64 1 dit seizoen met de nodige personele problemen waardoor het noodgedwongen de nodige punten heeft ‘laten liggen’.

Het werd een enigzins vreemde wedstrijd. De beide invallers Frans en Jan bleken het niveau goed aan te kunnen en het verbaast mij dan ook niet dat Swift ’64 3 niets in de 5e klasse had te zoeken.
Na het dubbel stond het 2 - 2. Pascal moest in de openingspartij zijn hele arsenaal gebruiken om Jan in drie games te verslaan waarna Danny het heel lastig had met Piet die zijn materiaal slim gebruikte en vrij eenvoudig in drieën won. Theo bracht zijn team weer op voorsprong via een regelmatige zege op - de ook met materiaal spelende - Frans.
In het dubbel waren Pascal en Theo verrassend kansloos tegen Jan en Piet die je toch moeilijk als een ingespeeld duo kunt beschouwen. Maar datzelfde geldt eigenlijk ook voor Pascal en Theo.

Na het dubbel verloor Danny ook zijn tweede partij. Invaller Jan herstelde zich na de 1e verloren game en won knap in vieren. Pascal bracht zijn team weer langszij via een toch wel zwaar bevochten zege op de andere invaller: Frans. De strijd tussen de routiniers Theo en Piet viel duidelijk in het voordeel uit van Piet die zijn team weer op voorsprong bracht: 3 - 4.

Toen Danny daarna ook zijn derde partij verloor - hij versloeg zich op het spel en materiaal van Frans -  leek een nederlaag voor team 4 dichtbij. Theo versloeg echter Jan vrij overtuigend en gaf daarmee het team toch weer hoop op de gewenste vijf punten. In de laatste partij van de avond moest Pascal het opnemen tegen de lastig te bespelen Piet. Pascal had drie games nodig om het juiste antwoord te vinden op het spel en materiaal van Piet die inmiddels wel een 1 - 2 voorsprong in games had genomen. Pascal was echter inmiddels helemaal los en won de 4e en 5e game overtuigend en bepaalde daarmee de eindstand op 5 - 5.

Met die puntendeling was team 4 niet meer afhankelijk van de uitslag van Leogang 1 - Dronten ’74 1 en heeft het zich definitief in veilige haven gespeeld. Die wedstrijd eindigde overigens in 4 - 6. Team 4 beëindigt daarmee een moeizaam seizoen - vol personele problemen - in ieder geval positief.


Eindstand:
Emmeloord 1               10 - 75 P
Dronten '74 1             10 - 54
Swift '64 1               10 - 51
Kampenion 4               10 - 48
Leogang SL 1              10 - 42 D
Batfighters 2             10 - 30 D

Mijn prognose luidde een 2e plaats en ik heb dat dus duidelijk te positief ingeschat. Ter verdediging van mijzelf wil ik aanvoeren dat ik op minder personele problemen had gerekend.

Percentages:
2178833  T. Hogenhorst (Theo)     15  10   67%
3745031  P. Bruins (Pascal)       23  15   65%
3745023  G. Wessels (Guido)       20  13   65%
3591301  D. Visscher (Danny)      12   2   17%
3058646  J. van der Veen (Jelmer)  0   0    0%

Invallers:
4001016  J. Beks (Jan)             3   2   67%
2895273  G. Palland (Gerard)       3   1   33%
2610974  A. Hup (Arie)             2   0    0%
3311531  G. Wessels (Gerard)       3   0    0%
3924588  S. Sijbesma (Stefan)      3   0    0%


3e klasse: Kampenion 5 - Heino 6 9 - 1
Freek Dekker 3, Jan Ringenier 3, Gerard Palland 2 en dubbel 1

Na de uitslagen van de laatste weken had team 5 nog een klein kansje om de titel te behalen in poule E van de 3e klasse. Voor de laatste speelronde had het een achterstand van twee punten op koploper Smash-In 1 waarbij het onderlinge resultaat in het nadeel van team 5 was. Alleen bij een monsterscore tegen nummer laatst Heino 6 mocht het nog hopen, omdat Smash-In 1 op bezoek ging bij nummer 3 Wezep 4. Team 5 moest namelijk drie punten meer behalen dan de concurrent.

Team 5 speelde met Jan Ringenier, Gerard Palland en Freek Dekker. De gasten van Heino 6 deden het met Erik Kieftenbeld, broer Ronald Kieftenbeld en Arjan Horstman.

Vooraf was met Eljakim Doorneweerd van Wezep 4 afgesproken dat hij en ondergetekende elkaar na de 4e, 7e en laatste partij zouden informeren over de tussenstanden en einduitslag. Toch was het voor de spelers van team 5 zaak om niet TE veel bezig te zijn met de wedstrijd in Wezep. Daar hadden zij immers toch geen invloed op. Bovendien moesten zij zelf eerst ruim zien te winnen.

Jan opende het bal namens team 5 tegen Ronald. Hij speelde een sterke partij en won drie games overtuigend. Toch kon hij niet voorkomen dat Ronald de 3e game nipt wist te winnen. In de tweede partij nam Gerard het op tegen Arjan. Laatstgenoemde speelde een sterke partij en zorgde er slim voor dat Gerard zijn sterke forehand niet in stelling kon brengen. De 1e en 2e game gingen dan ook naar Arjan. In de 3e game kwam Gerard iets meer los en hij wist die dan ook op zijn naam te schrijven. In de 4e game stond Gerard vrijwel de hele game op voorsprong, maar aan het eind kwam Arjan toch nog weer terug om de game - en daarmee de partij - alsnog naar zich toe te trekken. Dat was toch een kleine tegenvaller voor team 5, want sinds de uitwedstrijd tegen Smash-In 1 had Gerard geen partij meer verloren. Freek nam het hierna op tegen Erik. In de 1e game had Freek moeite om de concentratie vast te houden waardoor hij die game nog bijna verloor. Daarna ging het wat beter en versloeg hij Erik ‘in straight games’.
In het dubbel hadden Freek en Gerard het niet al te moeilijk tegen Arjan en Erik die geen game wisten te pakken. Team 5 stond dus op een 3 - 1 voorsprong. In Wezep was de tussenstand 2 - 2 en dus stond Smash-In 1 virtueel nog één puntje voor op Kampenion 5.

Na het dubbel speelde Gerard een sterke partij tegen Ronald die per game niet meer dan 5 punten pakte. Omdat Ronald vroeger weg moest, speelde hij direct zijn laatste partij tegen Freek. In de 1e en 2e game had Freek weinig moeite met Ronald en het stond dan ook al snel 2 - 0. In de 3e game bezorgden Freek en Ronald de wat ouderen onder ons nostalgische momenten, want beiden lieten de game voortduren en voortduren. Eerst kwam de 21 in beeld en vervolgens gingen we daar ruim overheen met match- en gamepunten over en weer. Uiteindelijk bleek Freek de gelukkigste en won hij de game met 28 - 26! Daarna nam Jan het op tegen Erik. Ook hier gingen de 1e en 2e game snel naar de vertegenwoordiger van team 5 - in dit geval Jan - maar vervolgens stokte de productie enigszins. Erik sleepte de 3e game er met 12 - 14 uit en drukte in de 4e game door met 6 - 11. In de beslissende game leek Jan op winst af te stevenen, maar weer vocht Erik zich terug. Ook ditmaal was een speler van team 5 het gelukkigst; Jan won met 11 - 9 en bracht zijn team op een 6 - 1 voorsprong. Vanuit Wezep werd een tussenstand gemeld van 2 - 5 in het voordeel van Smash-In 1 waardoor er niets gewijzigd was ten opzichte van drie partijen geleden.

Freek mocht het in partij 8 opnemen tegen Arjan die verantwoordelijk was voor het enige Heinose puntje. Freek speelde een ijzersterke partij en gaf Arjan geen kans. De overwinning van Arjan op Gerard had Freek kennelijk de benodigde inspiratie en concentratie gegeven en hij won heel ruim in drie games. Gerard trad daarna aan tegen Erik en hoewel het zeker niet gemakkelijk ging, behaalde Gerard een 3 - 1 zege. In de laatste partij van de avond nam Jan het op tegen Arjan. Jan weet precies  hoe hij Arjan moet bespelen en in de praktijk kwam dat er ook vrij aardig uit. De 1e game won hij nog wat moeizaam, maar de 2e heel overtuigend. In de 3e game gooide Arjan de schroom van zich af en ging hij volle bak. Hij nam een ruime voorsprong. Jan vocht zich echter nog terug in de game en counterde naar 11 - 9.

Team 5 behaalde dus een prima 9 - 1 zege op degradant Heino 6. Het wachten was nu op de uitslag vanuit Wezep. Die bleek 3 - 6 te zijn waardoor Kampenion 5 virtueel op gelijke hoogte was gekomen met Smash-In 1. Uiteindelijk moest Eljakim pas na vijf games het hoofd buigen tegen Hans de Vries die zijn team met het zevende punt de titel bezorgde.

Felicitaties aan de spelers van Smash-In 1 met de verdiende titel. Dat team versloeg team 5 dit seizoen tweemaal waardoor het terecht promoveert. Het heeft niet zoveel zin om je af te vragen waar team 5 dit seizoen de titelstrijd heeft verloren. Een ding is zeker: niet in de laatste speelronde. De spelers van team 5 kunnen terugkijken op een goed seizoen. Het eindigde gelijk met de uiteindelijke kampioen, maar het werd tweede op onderling resultaat.

Eindstand:
Smash-in 1                10 - 69 P
Kampenion 5               10 - 69
Wezep 4                   10 - 48
Tafelten Zwolle 9         10 - 42
Harderwijk 3              10 - 41
Heino 6                   10 - 31 D

Mijn prognose luidde een 3e plaats en team 5 deed het zelfs nog wat beter.

Percentages:
2895273  G. Palland (Gerard)     27  22   81%
2757996  J. Ringenier (Jan)      30  23   77%
2977952  F. Dekker (Freek)       15  10   67%
4001016  J. Beks (Jan)            9   5   56%

Invallers:
3924588  S. Sijbesma (Stefan)     3   2   67%
2657544  J. Heldoorn (Jeroen)     3   0    0%
2977083  H. Bosman (Harm)         3   0    0%


3e klasse: Kampenion 6 - Zwartsluis 1 4 – 6
Arie Hup 2 en Stefan Sijbesma 2; Harm Bosman 0

Voor team 6 en tegenstander Zwartsluis 1 stond er niets meer op het spel dan de eer en de individuele percentages. De spelers konden dus vrijuit spelen.

Team 6 speelde met Stefan Sijbesma, Arie Hup en Harm Bosman. Zwartsluis 1 verscheen met Pieter Doosje, Roel Santbergen en Albert Mooiweer.

Na het dubbel stond het 1 - 3 in het voordeel van de gasten uit Zwartsluis. In de openingspartij had Stefan - in het bal der kopmannen - tegen Pieter geen enkel zicht op winst. Pieter bleek in drie games te sterk en kwam eigenlijk alleen in de 2e game in de problemen. Arie versloeg vervolgens Roel met 3 - 1. De 1e game ging nog naar Roel, maar daarna won Arie drie games op rij. Harm speelde zijn eerste partij tegen zijn vroegere klasgenoot Albert. Na een spannende 1e game die nipt verloren ging, moest Harm toezien dat de verschillen langzaam groter werden. Albert won dan ook ‘in straight games’.
Het dubbel was - zo bleek achteraf - de spannendste partij van de avond. Daarin namen Arie en Stefan het op tegen Albert en Pieter. Na 6 - 11, 11 - 6, 11 - 9 en 14 - 16 moest een 5e game de beslissing brengen. In die game bleken de gasten met 9 - 11 het gelukkigst.

Na het dubbel vergrootte Pieter die voorsprong door Arie met ruime cijfers in drie games kansloos te laten. Stefan bracht zijn team ietsje dichterbij door Albert in vier games te verslaan. Ook in zijn tweede partij had Harm geen enkel zicht op een goed resultaat. Tegenstander Roel bleek in drie games te sterk. Zo stond het dus 2 - 5.

In de achtste partij versloeg Arie opponent Albert met 3 - 0 waarna Harm ook zijn derde partij verloor. Kopman Pieter was duidelijk een maat te groot. In de laatste partij van de avond maakte Stefan de nederlaag wat draaglijker via een 3 - 1 zege op Roel.

Team 6 sloot de compe
titie dus af met een 4 - 6 nederlaag tegen Zwartsluis 1 en die nederlaag is verdiend. Weliswaar had het dubbel ook in het voordeel van team 6 kunnen uitvallen, maar de zeges van de Sluzigers kwamen overtuigender tot stand dan die van team 6.
Een 3e plaats is de eindklasering voor het team en dat is niet zo gek.

Eindstand:
GTC 1                     10 - 71 P
Heino 4                   10 - 61
Kampenion 6               10 - 54
Hoonhorst 1               10 - 43
Zwartsluis 1              10 - 42
Vined 2                   10 - 29 D

Mijn prognose luidde een 4e plaats en team 6 deed het nog ietsje beter.

Percentages:
3924588  S. Sijbesma (Stefan)    21  19   90%
2610974  A. Hup (Arie)           27  17   63%
1202435  H. van de Berg (Hans)    9   5   56%
2977083  H. Bosman (Harm)        27   9   33%

Invallers:
2894764  M. Ilbrink (Marco)       3   0    0%
2658964  H. Boxman (Henny)        3   0    0%


4e klasse: Kampenion 7 - Smash-In 3 3 – 7
Inv. Anne van der Haar 1, inv. Alice Ringenier 1 en dubbel 1; Martijn Haanappel 0

Vooral door de personele problemen is team 7 enkele weken geleden in de gevarenzone beland. Voor de laatste wedstrijd verkeerde het dan ook nog steeds in acuut degradatiegevaar. Het had evenveel punten verzameld als concurrent Wijhe 3, terwijl de andere concurrent Heino 7 drie punten minder bijeengeslagen had. Maar die beide concurrenten speelden deze week tegen elkaar, terwijl team 7 het ‘lastige’ Smash-In 3 ontving.
Toen team 7 op dinsdagavond aan de wedstrijd begon, wist het inmiddels dat Wijhe 3 met 6 – 4 had gewonnen van Heino 7. Dat betekende dat team 7 aan twee punten genoeg had om zich te handhaven. Het team had echter forse personele problemen, want Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink waren niet beschikbaar. En op de avond zelf moest ook Anja Ringenier afhaken in verband met problemen met de veestapel thuis. Moeder hamster was ontsnapt en was gevlucht naar een plek die voor ons mensen niet toegankelijk is. Gelukkig wilde Anja’s moeder Alice wel invallen naast Anne van der Haar die al eerder ‘vastgelegd was’. De gasten uit Ens verschenen met Laura Hameetman, Edwin Stoker en Elmer Timmer.

Ondanks de personel problemen verkochten de spelers van team 7 hun huid duur. In de openingspartij beten Martijn en Laura het spits af. Dat werd direct een spannende partij die vier games gelijk opging. In de 5e game wist Laura echter het verschil te maken; zij won die ruim. Anne ontmoette vervolgens kopman Edwin. Anne won nog wel de 1e game, maar zag daarna Edwin sterk terugkomen en drie games op rij winnen.
Omdat op dat moment nog niet duidelijk was of Anja al dan niet zou verschijnen, werd eerst het dubbelspel gespeeld. Daarin speelden Anne en Martijn een prima partij tegen Laura en Edwin. Na vier games stond het 2 - 2 en ditmaal ging de beslissende game naar team 7: 11 - 8. Inmiddels was duidelijk dat Anja niet zou komen en dat betekende dat moeder Alice haar plaats zou innemen; het bleef dus een A. Ringenier op het wedstrijdformulier. Alice speelde een prima partij tegen Elmer. Het wordt eentonig, maar ook hier stond het na vier - spannende - games 2 - 2. In de 5e game stond Alice heel sterk te verdedigen; zij bracht heel veel ballen terug en Elmer begon meer fouten te maken. Zo kon het gebeuren dat Alice die game overtuigend met 11 - 3 wist te winnen. Daarmee haalde zij tevens het belangrijke tweede punt binnen voor team 7.

Na het dubbel trokken de gasten langzaam maar zeker de wedstrijd naar zich toe. De drie partijen na het dubbel gingen alle naar Smash-In. Anne verloor in vier games van Laura, Martijn moest in de 5e game het hoofd buigen voor Elmer en Alice kon een prima start tegen Edwin geen vervolg geven en verloor kansloos in drieën. De stand werd daarmee van 2 - 2 dus ineens 2 - 5.

In de achtste partij deed Anne nog wat terug door Elmer in vier games terug te wijzen. Daarna leek Alice tegen Laura voor een tweede stunt te zorgen. Zij bleek zo vast dat Laura er niet doorheen kwam. Alice won de 1e en 2e game dan ook heel ruim. Daarna ging Laura wat slimmer spelen. Zij won de 3e game en ontsnapte in de 4e waardoor zij een 5e game afdwong. Daarin kwam Alice knap van een 8 - 10 achterstand terug om daarna alsnog met 11 - 13 te verliezen. Toch kan Alice terugkijken op een prima wedstrijd. In de laatste partij van de avond moest Martijn zijn meerdere erkennen in Edwin die met 1 - 3 won.

Team 7 leed dus een 3 - 7 nederlaag tegen Smash-In 3. Het bood prima partij, getuige ook de vijf vijfpitters die werden gespeeld. Twee daarvan werden gewonnen en drie gingen naar de gasten.

Met deze uitslag heeft team 7 zich wel in veiligheid gespeeld en dat is een knappe prestatie gezien de personele situatie van de spelers. Kopman Jeroen heeft vanwege zijn gezinssituatie slechts vier wedstrijden kunnen meedoen. Marco kreeg last van een ontsteking aan een klier en heeft zelfs maar twee wedstrijden meegedaan. Anja was alleen in de thuiswedstrijden beschikbaar en moest de laatste thuiswedstrijd nog aan zich laten voorbijgaan waardoor zij ook slechts viermaal meedeed. Gelukkig kon dit allemaal worden opgevangen door de spelers uit de teams 8 en 9. Zes spelers vielen in totaal 12x in en zij behaalden gezamenlijk 14 punten (het dubbel niet meegerekend). Klasse!

Eindstand:
DTV '84 4                 10 - 63 P
's-Heerenbroek 3          10 - 60
Smash-in 2                10 - 59
Wijhe 3                   10 - 42
Kampenion 7               10 - 39
Heino 8                   10 - 37 D

Mijn prognose luidde een 3e plaats en ook hier zat ik er dus naast. Maar ook hier zijn ‘verzachtende omstandigheden’ aan te wijzen.


Percentages:
2657544  J. Heldoorn (Jeroen)     12   9   75%
3155147  M.J. Haanappel (Martijn) 24   9   38%
2894764  M. Ilbrink (Marco)        6   1   17%
3591270  A. Ringenier (Anja)      11   1    9%

Invallers:
2658964  H. Boxman (Henny)         6   5   83%
3484106  M. Beimers (Mattias)      3   2   67%
3822079  A. van der Haar (Anne)     9   4   44%
3311581  A. Ringenier (Alice)       6   2   33%
3623328  R. Beimers (Rense)         9   1   11%
3311531  G. Wessels (Gerard)        3   0    0%

5e klasse: Kampenion 8 - Smash ’70 9 9 – 1
Rense Beimers 3, Henny Boxman 3, Gerard Wessels 2 en dubbel 1

Team 8 kent dit seizoen weinig tot geen personele problemen. Wellicht mede daarom maakt het een stabiel seizoen door en staat het al vanaf de eerste speelronde bovenaan. Het bouwde de voorsprong op de achtervolgers gestaag op en uit en vanaf halverwege het seizoen schommelt die tussen de zeven en de tien punten.

Met nog één wedstrijd te gaan bedroeg de voorsprong van team 8 op achtervolger Wham 2 nog altijd zeven punten. Omdat het onderlinge resultaat met Wham 2 in het voordeel van team 8 was, had het dinsdagavond tegen Smash ’70 9 aan drie punten genoeg om de titel op eigen kracht veilig te stellen.

Namens teams 8 kwamen Henny Boxman, Rense Beimers en Gerard Wessels uit in het enkelspel en Gerard Wessels en - vierde man - Anne van der Haar in het dubbelspel. De gasten uit Hattem verschenen met Karin Verheul, Laura van der Meer en Jetty Haverkamp.

De heren van team 8 hadden
weinig last van ‘kampioensvrees’. Het derde punt werd namelijk al in het dubbel binnengehaald. Anne en Gerard versloegen toen namelijk Jetty en Laura met 3 - 1. Ik had daarbij overigens het idee dat Gerard de wedstrijd wat aan het rekken was om zo lang mogeijk te genieten van de vrouwelijke tegenstanders. Proficiat heren!
Daarvoor versloegen Henny en Rense respectievelijk Karin en Laura zonder al teveel problemen. Gerard moest zijn meerdere erkennen in Jetty; Jetty bleek in vier games te sterk.

Nadat de felicitaties waren uitgewisseld, werd de wedstrijd hervat met de partij tussen Rense en Karin. Rense bleek de betere van de twee en won in drie games. Henny had daarna niet al teveel moeite om ook Jetty aan de zegekar te binden. Gerard plaatste zichzelf daarna ook op het wedstrijdformulier via een 3 - 1 zege op Laura. zo stond team 8 op een 6 - 1 voorsprong.

Ook de laatste drie partijen gingen zonder al teveel problemen naar team 8. Rense had het niet gemakkelijk tegen Jetty, maar wist wel te winnen met 3 - 1. Gerard had in zijn laatste partij duidelijk meer haast dan in zijn vorige partijen. Hij gaf Karin geen kans en won overtuigend met 3 - 0. In de laatste partij van de avond ondervond Henny behoorlijk wat tegenstand van Laura. Een game ging overtuigend naar Laura en drie gingen nipt naar Henny die dus met 3 - 1 won.

Zo boekte team 8 in de kampioenswedstrijd een overtuigende 9 - 1 zege en toonde het nog eens aan dat het de terechte kampioen is in de 5e klasse B. In de tien wedstrijden won het 7x en kwam het 3x tot een puntendeling in een uitwedstrijd. Dat is een keurige prestatie.

Na afloop reikte ondergetekende de kampioensbloemen uit aan Henny, Anne, Rense en Gerard. Zie de foto elders op deze pagina.
Komend seizoen mogen de heren het dus in de 4e klasse proberen. Dat dit duidelijk andere koek is, hebben zij dit seizoen af en toe al kunnen proeven toen spelers invielen in team 7. Maar goed, zover is het ook nog niet natuurlijk. Eerst maar eens nagenieten van de behaalde titel.

Eindstand:
Kampenion 8               10 - 67 P
Wham 2                    10 - 58
Tafelten Zwolle 16        10 - 52
Zwartsluis 5              10 - 51
Spoolde 1                 10 - 38
Smash '70 (H) 9           10 - 34 D

Mijn prognose luidde een 2e plaats en ook hier zat ik er naast, maar daar heb ik geen moeite mee. En ik denk de spelers ook niet.


Percentages:
2658964  H. Boxman (Henny)        30  26   87%
3822079  A. van der Haar (Anne)   12   8   67%
3623328  R. Beimers (Rense)       21  13   62%
3311531  G. Wessels (Gerard)      27  15   56%


5e klasse: Kampenion 9 - Smash ’70 10 3 - 7
Mattias Beimers 2 en Johan van Braak 1; Alice Ringenier 0

Team 9 is veilig en dat is een lekker idee. Het kon in de laatste wedstrijd dus onbevangen spelen tegen koploper Smash ’70 10 dat afgelopen week de titel veilig stelde!

Mattias Beimers, Alice Ringenier en Johan van Braak kwamen namens team 9 in actie. Smash ’70 10 speelde met Arnould Bos, Remco Beekman en Harm Scholten.

Na het dubbel stonden gasten op een 1 - 3
voorsprong. In de openingspartij kwam Alice tegen Arnould wel steeds beter in haar spel, maar zij kon niet voorkomen dat haar tegenstander met 1 - 3 won. Johan speelde daarna twee goede games en een mindere game tegen Remco, maar alle drie de games gingen Remco. Mattias bracht zijn team wat dichterbij via een overtuigende 3 - 0 zege op Harm. In het dubbel wonnen Johan en Mattias de 1e game tegen Arnould en Remco, maar kwamen de gasten steeds beter in hun spel en wonnen zij drie game op rij.

Na het dubbel verloor Johan opnieuw ‘in straight games’ van Arnould in een partij die qua score heel veel leek op de 1e partij van Johan. Alice kon het daarna niet bolwerken tegen Harm die een overtuigende 0 - 3 zege behaalde. Het was opnieuw Mattias die zijn team ietsje dichterbij bracht door Remco met 3 - 1 te verslaan. De tussenstand werd daarmee 2 - 5.

In de achtste partij zorgde Johan voor een surprise via een keurige 3 - 1 zege op Harm. Het lukte Mattias daarna in zijn partij tegen Arnould niet om ongelagen te blijven. Via een 1 - 3 zege lukte tegenstander Arnould dat wel. In de laatste partij van de avond speelde Alice tegen Remco. Na vier games stond het 2 - 2 en dus moest een 5e game de beslissing brengen. Daarin toonde Remco zich de sterkste en slaagde hij erin om zijn laatste wedstrijd in winst om te zetten; hij stopt namelijk.

Al met al kunnen de spelers van team 9 best leven met de 3 - 7 nederlaag tegen kampioen Smash ’70 10. De waarheid gebiedt te zeggen dat er ook niet meer inzat. Felicitaties aan de tegenstanders.

Eindstand:
Smash '70 (H) 10          10 - 69 P
BAS 1                     10 - 54
GTC 2                     10 - 48
Kampenion 9               10 - 48
Smash-in 3                10 - 44
DTV '84 7                 10 - 37 D

Mijn prognose luidde een 4e plaats en hier zat ik aardig in de richting; ik heb het onderling resultaat tussen GTC 2 en Kampenion 9 niet nagerekend. Beide teams wonnen een keer met 6 - 4 van elkaar.

Percentages:
3484106  M. Beimers (Mattias)     21  15   71%
3311581  A. Ringenier (Alice)     30  13   43%
4057902  J.H. van Braak (Johan)   24   2    8%

Invallers:
3822079  A. van der Haar (Anne)    3   3  100%
3623328  R. Beimers (Rense)        3   3  100%
2658964  H. Boxman (Henny)         3   3  100%
3311531  G. Wessels (Gerard)       6   5   83%


De voorjaarscompetitie van 2013 is weer geschiedenis. Een seizoen waarin team 1 (terecht) degradeerde uit de Hoofdklasse en waarin team 8 de titel behaalde in een poule in de 5e klasse. Team 5 greep net naast de titel op onderling resultaat. De overige teams eindigden op de plaatsen 3, 4 of 5. Al met al een redelijk seizoen. Natuurlijk is het jammer dat team 1 uit de hoogste afdelingsklasse is gedegradeerd, maar op die degradatie valt nu eenmaal weinig af te dingen. Komend seizoen mag het proberen het verloren gegane terrein te herwinnen.

Dit was mijn laatste bijdrage dit seizoen over het competitietafeltennis. Komende week al gaat de bekercompetitie van start. Kampenion heeft daarvoor drie teams ingeschreven en ook daarvan hoop ik verslag te doen.


Met sportieve groet,
Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion

Reacties  

#4 Jan Ringenier 27-04-2013 14:51
Dank voor de positieve reacties. Altijd leuk om te lezen dat de bijdragen op prijs worden gesteld! :lol: Zo ijdel ben ik dan ook wel weer! ;)
Citeer
#3 Mattias Beimers 25-04-2013 17:07
Die wedstrijd van Freek was echt ongelofelijk. Mooi om te zien, jammer dat ik tegelijkertijd ook nog zelf een beetje moest spelen :)

En gefeliciteerd pap (en Henny, Gerard en Anne)!
Citeer
#2 van Braak 23-04-2013 13:45
Jan,

erg bedankt, elke week met veel plezier jou verslagen gelezen!

Groeten, fam. van Braak
Citeer
#1 Gerben 22-04-2013 09:36
Jan,

Wat een mooi overzicht weer van het afgelopen seizoen. Als vereniging hebben we het toch weer keurig gedaan. 1 Kampioen en 1 Degradant. We hebben wel eens een minder seizoen gekend.
Citeer

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar