In week 17 is de bekercompetitie in de afdeling Oost van start gegaan. Zoals eerder aangegeven, neemt Kampenion met drie teams deel aan die bekercompetitie. Afgelopen vrijdagavond speelden die teams een thuiswedstrijd. De balans was met een zege, een puntendeling en een nederlaag in evenwicht. Ik neem de wedstrijden met je door.


Kampenion 1 - Swift ’64 1

Team 1 ontving met Swift ’64 1 een lastige tegenstander. Dat team telt namelijk enkele heel sterke 5e klassers, of anders geformuleerd: spelers die dit seizoen in de 5e klasse uitkwamen, maar op een hoger niveau niet zouden misstaan. Het reguliere competitieteam (Swift ’64 3) werd in die 5e klasse dan ook fluitend kampioen met een banaan in het linker oor en het rechter oog half dicht. Daarnaast spelen enkele spelers ook nog eens met ‘materiaal’.

Team 1 speelde met Ivan Hollander (Promotieklasse), Ralph Trip (Promotieklasse), Danny Visscher (2e klasse) en Jordy ten Have (Hoofdklasse). De gasten uit Swifterbant verschenen met Frans van ‘t Hul (5e klasse), Trudy Remijnse (3e klasse), Piet Korstanje (2e klasse) en Joachim van ‘t Hul (5e klasse).

Na de eerste serie van vier enkelpartijen stond het 1 - 3. Ivan, Ralph en Danny verloren hun eerste partij kansloos van respectievelijk Piet, Joachim en Frans. Jordy deed wat terug via een knappe zege op Trudy. Knap, want Jordy begon iedere game met een achterstand van 0 - 6.

Ook de tweede serie van vier enkelpartijen ging met 1 - 3 naar Swift ’64 1. Het enige Kamper punt kwam op naam van Danny die ook van Trudy wist te winnen. Ivan (tegen Joachim), Ralph (tegen Piet) en Jordy (tegen Frans) verloren hun partijen zonder echt winstkansen te hebben gehad. De praktijk bleek tot nu toe overeen te komen met de theorie, namelijk dat Swift ’64 1 lastig te bestrijden spelers kent. Zo stond het dus 2 - 6.

De beide dubbelpartijen werden eerlijk verdeeld. Ivan en Ralph wonnen heel knap hun partij in vijven tegen Joachim en Piet. Knap, want Ivan en Ralph begonnen iedere game met een achterstand van 0 - 7!
Danny en Jordy hadden het aanzienlijk lastiger tegen Frans en Trudy. Maar zij begonnen iedere game zelfs met een 0 - 8 achterstand. Dit bleek dan ook een te zware opgave. De tussenstand bedroeg daarmee 3 - 7.

In de derde serie van vier enkelpartijen wist team 1 zelfs geen enkel punt te pakken. Ivan wist het net niet te bolwerken tegen Trudy, maar zorgde wel voor de meest opvallende game van de avond door na 0 - 10 nog met 12 - 10 te winnen (sorry Trudy!). Ralph (tegen Frans), Danny (tegen Joachim) en Jordy (tegen Piet) hadden geen winstkansen. Swift ’64 1 liep daarmee uit naar 3 - 11.

In de laatste serie van vier enkelpartijen pakte team 1 nog één puntje. Ralph slaagde er - net als Jordy en Danny - in om van Trudy te winnen. Ook nu waren Ivan, Danny en Jordy kansloos tegen respectievelijk Frans, Piet en Joachim.

Team 1 leed daarmee een kansloze nederlaag tegen Swift ’64 1: 4 - 14. Wat vooraf al werd verwacht - een moeilijke wedstrijd tegen een lastig te bespelen team - kwam ook uit. Swift ’64 1 is lastig te verslaan vanwege de combinatie van 5e klassers met een heel hoog percentage en ‘materiaalspelers’. Dit team gaat dan ook ver komen in de bekercompetitie. Die voorspelling durf ik wel aan.

Scorebord:
Team 1: Danny 1, Jordy 1, Ralph 1 en dubbel 1; Ivan 0
Swift 64 1: Frans 4, Joachim 4, Piet 4, Trudy 1 en dubbel 1

Komende vrijdag speelt team 1 opnieuw thuis en wel tegen Zwolle 1. Dat wordt vast een heel andere wedstrijd, omdat Zwolle uit Promotieklassers bestaat.


Kampenion 2 - Batfighters 1

Team 2 ontving Batfighters 2 uit Elburg, een team dat met 2e, 3e en 4e klassers verscheen. Overigens speelden vorig seizoen ook al teams van beide verenigingen in de bekercompetitie tegen elkaar.

Ton Ringenier (Hoofdklasse), Pascal Bruins (2e klasse), Gerard Palland (3e klasse) en Stefan Sijbesma (3e klasse) kwamen namens team 2 in actie. Jan Ringenier kampte met rugproblemen en had daarom Pascal als invaller geregeld. Batfighters 1 deed het met Gerrit van de Poll (3e klasse), Gerard Tomassen (2e klasse), Hettie Kamphorst (3e klasse) en Heinz Klein (4e klasse).

Na de eerste serie van vier enkelpartijen stond team 2 op een 4 - 0 voorsprong. Ton won heel knap met 3 - 0 van Hettie waarbij hij iedere game een 0 - 6 achterstand moest wegwerken. Pascal versloeg heel netjes Heinz met 3 - 1 na 0 - 4 in iedere game. Gerard won overtuigend van Gerrit in een 3e klas onderonsje en Stefan versloeg Gerard T. al even overtuigend en leek de 3 - 0 voorsprong per game niet eens nodig te hebben.

Ook de tweede serie van vier enkelpartijen ging volledig naar team 2. Ton ontsnapte tegen Heinz. Hij kwam telkens knap van een 0 - 7 achterstand terug, maar moest in de beslissende 5e game wel vier matchpoints wegwerken om daarna nog zelf toe te slaan. Pascal won daarna knap van Hettie na de 1e game nog ruim te hebben verloren. Gerard versloeg in een aantrekkelijke partij naamgenoot Gerard T. en Stefan kwam na een 0 - 2 achterstand in games tegen Gerrit knap terug en won alsnog. Zo stond het dus 8 - 0.

Ook hier verdeelden beide teams de beide dubbelpartijen keurig. Pascal en Ton kwamen de 0 - 6 achterstand bij iedere game niet te boven en verloren vrij kansloos. Gerard en Stefan deden het beter, want zij wonnen tegen Gerard T. en Gerrit na de 1e verloren game drie games op rij. De tussenstand was daarmee 9 - 1.

Na het dubbel speelden Ton en Gerard T. een spannende partij tegen elkaar. Na vier games stond het 2 - 2, maar in de beslissende 5e game maakte Ton net wat teveel fouten en dat is funest wanneer je met 0 - 5 een de game moet beginnen. Pascal won ook zijn derde partij; ditmaal met 3 - 1 tegen Gerrit. Gerard had het lastig tegen Heinz die sinds enkele weken met korte noppen op de backhand speelt. Uiteindelijk wist hij toch te winnen. Stefan speelde vervolgens opnieuw een spannende partij en wel tegen Hettie. Het kwam opnieuw tot een 5e game die Stefan nipt - met 11 - 9 -  wist te winnen. Daarmee stond een 12 - 2 tussenstand op het wedstrijdformulier.

De laatste vier enkelpartijen gingen alle naar team 2. Ton (tegen Gerrit), Pascal (tegen Gerard T.), Gerard (tegen Hettie) en Stefan (tegen Heinz) wonnen hun partijen vrij overtuigend.

Zo behaalde team 2 een heel ruime 16 - 2 overwinning op Batfighters 1. Gerard, Pascal en Stefan wonnen hun vier enkelpartijen. De zege is ietwat geflatteerd, want drie van de vier vijfpitters gingen naar team 2. Gerard en Stefan zijn sterke 3e klassers en dat bleek een voordeel. Pascal en Ton zijn ‘behoorlijke’ spelers in hun klasse en al met al presteerden de vier spelers prima.

Scorebord:
Team 2: Gerard 4, Pascal 4, Stefan 4, Ton 3 en dubbel 1
Batfighters 1: Gerard T. 1 en dubbel 1; Gerrit 0, Hettie 0 en Heinz 0

Komende vrijdag ontvangt team 2 Dronten 1 dat uit 2e en 3e klassers bestaat. Dat wordt vast een lastiger verhaal, omdat dat team over spelers beschikt die over het algemeen een hoger percentage in hun klasse behaalden dan Batfighters 1.


Kampenion 3 - Vined 1

Team 3 ontving afgelopen vrijdagavond Vined 1 uit Heerde. Daar waar de teams 1 en 2 uit spelers bestaan die 3e klasse en hoger spelen, kent team 3 4e en 5e klassers en een speler die nog nooit competitie heeft gespeeld en daarom als 6e klasser in ingeschaald. De spelers beginnen daardoor vrijwel nooit met een ruime achterstand aan een game.

Namens team 3 speelden Henny Boxman (5e klasse), Gerard Wessels (5e klasse), Jantine Knijnenberg (6e klasse) en Alice Ringenier (5e klasse). Vined 1 verscheen met Daniël Driessen (4e klasse), Marijn Docter (3e klasse), Eric van Leeuwen (2e klasse) en Arie Severs (5e klasse).

Deze wedstrijd liet duidelijk meer spanning zien dan de beide andere wedstrijden in de hal. Na vier enkelpartijen stond het 2 - 2. Henny verloor in de openingspartij van Eric die alleen de 3e game aan Henny moest laten. Gerard versloeg Arie toch wel overtuigend met 3 - 1. Jantiene - die haar (beker)competitiedebuut maakte - balde tegen Daniël leuk mee, maar moet - begrijpelijk - duidelijk nog wennen aan de verschillende soorten effectballen die op haar afkomen. Zij verloor met 0 - 3. Alice versloeg tegelijkertijd Marijn met 3 - 1 nadat zij de 1e game nog aan Martijn had moeten laten.

De tweede serie van vier enkelpartijen ging met 3 - 1 naar team 3. Henny, Gerard en Alice wonnen hun partij van respectievelijk Arie, Eric en Daniël. Daarbij was vooral de partij tussen Gerard en Eric een leuke partij om te zien. Na vier games stond het 2 - 2, maar in de beslissende 5e game wist Gerard - mede dankzij de 5 - 0 voorsprong aan het begin - het verschil te maken. De tussenstand was daarmee 5 - 3.

Net als in de beide andere wedstrijden werden de beide dubbelpartijen hier keurig verdeeld. Gerard en Henny wonnen op het nippertje van Arie en Eric. De 5e game ging met 12 - 10 naar team 3. Alice en Jantiene speelden een goede partij, maar moesten zich met 0 - 3 gewonnen geven tegen Daniël en Martijn. Voor het eerst een dubbel spelen, is zelfs nog moeilijker dan een eerste enkelpartij. Dat ontdekte ook Jantiene. Maar het ging steeds beter. Zo stond het 6 - 4.

In de derde serie enkelpartijen trok Vined 1 de stand weer gelijk. Alleen Henny wist namelijk zijn partij te winnen tegen Marijn, al was dat zeker niet eenvoudig. Henny kwam van een 1 - 2 achterstand in games terug om alsnog met 3 - 2 te zegevieren. Gerard en Daniël speelden een mooie partij tegen elkaar. En daar waar Gerard tegen het Eric het gelukkigst was, ging de beslissende 5e game nu met met 10 - 12 naar Daniël. Jantiene wist het niet te bolwerken tegen Arie en datzelfde gold voor Alice tegen Eric. Met nog vier enkelpartijen te gaan stond het dus weer gelijk: 7 - 7.

In de laatste serie van vier enkelpartijen nam team 3 een 9 - 7 voorsprong, want Henny (nipt tegen Daniël) en Gerard (overtuigend tegen Marijn) wonnen hun partijen. Eric - die namens zijn team telkens met de grootste achterstanden werd geconfronteerd - en Arie bepaalden echter de eindstand alsnog op 9 - 9. Eric bleek in drie games te sterk voor Jantiene, terwijl Arie één game meer nodig had tegen Alice.

Zo eindigde de spannendste en mooiste wedstrijd van deze avond dus in een 9 - 9 gelijkspel. En dat is terecht. Deze wedstrijd verdiende ook geen verliezer. Beide teams kunnen uiteindelijk dan ook wel vrede hebben met de puntendeling denk ik zo.

Scorebord:
Team 3: Gerard 3, Henny 3, Alice 2 en dubbel 1; Jantiene 0
Vined 1: Eric 3, Arie 2, Daniël 2, Marijn 1 en dubbel 1

Team 3 ontvangt komende vrijdag ‘s-Heerenbroek 1 dat - zo verwacht ik - met het gezin Doornwaard zal verschijnen. Een ‘heuse stadsderby’ dus volgende week!


De uitslagen en standen van de bekercompetitie worden bijgehouden op de website van Effekt ’74 1.


De bekercompetitie is een prima middel om nog even lekker bezig te zijn. Zo bleek ook afgelopen vrijdag weer. Bovendien is het leuk dat je ook eens andere spelers tegenkomt. Ditmaal nog niet zozeer van verenigingen buiten de ‘Regio Zwolle’, maar in een aantal gevallen wel uit andere klassen. En ja daar hoort dan een x aantal punten voorsprong of achterstand bij.
Volgend weekend hoop ik mij weer te melden!


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion