FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Afgelopen weekend werd de definitieve indeling van de voorjaarscompetitie voor de senioren bekend gemaakt. Zoals al eerder aangegeven, neemt Kampenion met 10 teams deel aan die competitie, 1 meer dan het afgelopen seizoen. Wekelijks spelen vier teams tegelijk op vrijdag thuis. Voordeel daarvan is dat we de ruimte hebben, maar nadeel is dat spelers van een aantal teams elkaar niet of nauwelijks meer zien in de zaal. De beide dinsdagteams spelen uiteraard ook tegelijk thuis. Zoals je van mij gewend bent, kijk ik met je vooruit naar die competitie en geef ik mijn prognose van de eindklasseringen van de 10 teams.


Team 1 -> Hoofdklasse; speelt thuis op vrijdag
Blauw-Wit 2, DTV '84 1, Effekt '74 1, Entac 2, Kampenion 1, Swift (D) 1, Trias 1 en De Veluwe 2


Team 1 is in één seizoen terug op het niveau waaruit het in de voorjaarscompetitie 2013 degradeerde: de Hoofdklasse. Persoonlijk vind ik dat het team ook op dat niveau thuishoort, maar dat moeten de heren natuurlijk wel (wekelijks) laten zien. De potentie is er in ieder geval, want Jordy ten Have, Ton Ringenier en Jeroen Rotman hebben voldoende kwaliteiten en mogelijkheden.

Wat te zeggen van het niveau en de tegenstanders? De Toekomst 2 en TT Zwolle 2 zijn (weg)gepromoveerd naar de landelijke 3e divisie. Effekt '74 1 is juist gedegradeerd uit die 3e divisie. Naast team 1 zijn ook Blauw-Wit 2 en Swift (D) 1 gepromoveerd uit de Promotieklasse.

Op voorhand schat ik de Twentse teams Effekt '74 1 en het versterkte Entac 2 als de te kloppen teams in. Ook het eveneens versterkte Blauw-Wit 2 en De Veluwe 2 zijn kandidaten voor de promotiegroep. De andere vier teams 'lijken veroordeeld' tot de degradatiegroep. Maar – ik heb het hier al vaker aangegeven – wedstrijden en competities worden (gelukkig) niet op websites beslist.

Ik heb het idee dat Jeroen, Jordy en Ton sterker uit de afgelopen maanden zijn gekomen. Het team moet de degradatieplaatsen 7 en 8 kunnen ontlopen. Team 1 bestaat uit 'slechts' drie spelers, daar waar de meeste andere teams over tenminste vier spelers beschikken. Als de spelers van team 1 fit blijven, is een driepersoonsteam een voordeel. Bij de andere teams is er namelijk onderling meer niveauverschil waar te nemen en een ieder moet natuurlijk zijn wedstrijdjes meepakken, wat de nodige punten kan kosten.

Prognose: ik verwacht dat team 1 als 6e eindigt.

Team 1 begint de competitie op zaterdag 1 februari met een uitwedstrijd bij De Veluwe 2.


Team 2 -> Promotieklasse; speelt thuis op vrijdag
Blauw-Wit 3, Kampenion 2, De Toekomst 3, De Trefhoek 1, Trias 2, De Veluwe 3, TT Zwolle 3 en 5


Team 2 komt net als het afgelopen seizoen uit in de Promotieklasse en het doet dat in ongewijzigde samenstelling: Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange, Robin Lieftink en Ralph Trip. Het team speelde vorig seizoen wisselvallig in de 1e ronde en liet daarin teveel punten liggen. Maar het feit dat het in de promotiegroep wel constant en goed presteerde, geeft de Kamper burger moed. Als de spelers die lijn weten door te trekken, moet het team zich kunnen mengen in de strijd om de bovenste plaatsen. Maar het heeft daarbij geduchte concurrentie.

Blauw-Wit 3 en TT Zwolle 3 zijn sterk en zekere promotiegroepkandidaten. Ook team 2 moet die promotiegroep kunnen behalen. Andere kandidaten daarvoor zijn De Toekomst 3, TT Zwolle 5 en wellicht ook het versterkte Trias 2.

Promovendus De Trefhoek 1 en De Veluwe 3 komen normaal gesproken in de degradatiegroep uit, samen met twee teams van het drietal De Toekomst 3, TT Zwolle 5 en Trias 2.

Prognose: ik verwacht dat team 2 als 3e eindigt.

Team 2 begint de competitie al op vrijdag 24 januari met een uitwedstrijd bij Trias 2 in Twello.


Team 3 -> Promotieklasse; speelt thuis op dinsdag
DTS 1, DTV '84 2, Effekt '74 2, Entac 3, Harderwijk 1, Heino 1, Kampenion 3 en TT Zwolle 4


Wat een weelde: na de behaalde titel van team 3 in de 1e klasse het afgelopen seizoen heeft Kampenion niet alleen een team in de Hoofdklasse, maar twee teams in de Promotieklasse. Dat is 'niet verkeerd'.

Van het kampioensteam van het afgelopen seizoen is Guido Wessels in de 1e klasse achtergebleven en verblijft broer Gertjan Wessels enkele maanden in Guatemala. Dick Hoekman, Bas de Vries en Gerben Wolterink vormen gedrieën dan ook de ruggengraat van het team. Bas is daarbij toch wel de meest in het oog springende naam. Hij speelde jarenlang voor Smash-In uit Ens, maar is enkele seizoenen geleden gestopt met competitie. Hij was al lid van Kampenion, maar heeft de afgelopen maanden nauwelijks getafeltennist. Tot de afgelopen zomer was hij druk met de voorbereiding op zijn (succesvolle) deelname aan Alpe D'Huzes. Vervolgens werd hij in september opnieuw vader. Maar de laatste tijd ging het tafeltennisvirus toch weer opspelen. Daarom maakt Bas zijn tafeltennisrentree en wel in het team met maatje Gerben; bij Kampenion dus. Welkom Bas!

Over de doelstelling van team 3 kan ik kort zijn: handhaving. Dat betekent dat het team twee teams onder zich moet zien te houden. Het is lastig om daarvoor kandidaten aan te wijzen. De poule telt met Harderwijk 1 en DTV '84 2 nog twee debutanten, maar dat zijn bepaald geen zwakke teams. DTV '84 2 telt met Hans Hidding en André Wennemars bijvoorbeeld twee spelers die recente ervaring hebben in de Hoofdklasse. Het Entac 3 van komend seizoen is verzwakt ten opzichte van het afgelopen seizoen, wat voor team 3 mogelijkheden biedt. En ook TT Zwolle 4 is mogelijk een team waarop de pijlen kunnen worden gericht. Ik denk dat de kans vrij groot is dat van het vijftal TT Zwolle 4, Entac 3, Harderwijk 1, Heino 1 en Kampenion 3 vier teams in de degradatiegroep belanden.
Er steekt volgens mij geen team echt bovenuit waardoor het lastig is een titelkandidaat aan te wijzen.
Dat laat ik dan maar achterwege.

Prognose: ik verwacht dat team 3 op een 6e plaats eindigt.

Team 3 start de competitie op vrijdag 31 januari as. met een thuiswedstrijd tegen Entac 3; dat is dus direct een belangrijke wedstrijd.


Team 4 -> 1e klasse; speelt thuis op vrijdag
De Brug 2, Kampenion 4, Smash ’70 2, Swift (D) 2, Torenstad 1 en TT Zwolle 7


Ook team 4 werd het afgelopen seizoen kampioen en het promoveerde daardoor van de 2e naar de 1e klasse. Van dat team is Freek Dekker gestopt met competitie en gaat Jelmer van der Veen een team lager spelen. Pascal Bruins, Nick Kuipers en Stefan Sijbesma zijn overgebleven van het kampioensteam en zij krijgen versterking van Guido Wessels (voorheen team 3) voor wie promotie naar de Promotieklasse nog wat te vroeg komt. Team 4 is een jong en talentvol team; Nick is met zijn 23 jaar ‘veruit’ de oudste, want de andere drie zijn nog tieners.

Net als voor team 3 is de doelstelling voor team 4 dan ook handhaving. Daarvoor moet het ook twee teams onder zich houden. Nu telt de poule een aantal breed samengestelde teams met spelers van verschillende sterkte en dat maakt het lastig(er) om een inschatting te maken. Ik denk dat team 4 met De Brug 2, Swift (D) 2 en Torenstad 1 gaat uitmaken welke twee teams degraderen. Maar ook Smash ’70 2 en TT Zwolle 7 zijn niet direct veel sterker dan de vier genoemde teams.
Het zou dan ook wel eens een spannende competitie kunnen worden. Maar als de spelers snel weten te acclimatiseren – Guido en Nick hebben gelukkig al ervaring met het niveau – dan moet het team zich kunnen handhaven.

Prognose: ik verwacht dat team 4 als 4e eindigt.

Team 4 begint de competitie op vrijdag 31 januari as. met een thuiswedstrijd tegen Swift (D) 2. Dat is dus direct al een belangrijke wedstrijd tegen een mogelijke concurrent.


Team 5 -> 3e klasse; speelt thuis op vrijdag
‘s-Heerenbroek 1, Kampenion 5, Smash ’70 7, TT Zwolle 11, Vined 2 en Wijhe 1


Team 5 is een nieuw samengesteld team dat bestaat uit Sebastian Holzapfel, Jelmer van der Veen, Simon van der Woude en Wim Tillema. Voor het team was 2e klasse aangevraagd, gelet op de kwaliteiten van de spelers. Daar was echter (begrijpelijk) geen plek, zodat de spelers die 2e klasse op eigen kracht moeten zien te bereiken.

Sebastian is in Duitsland geboren, heeft daar getafeltennist en vervolgens ook nog in Zwitserland. In september 2013 is hij in Kampen komen wonen en vrij kort daarna meldde hij zich bij Kampenion. Wanneer hij de nodige ritme heeft, moet hij zeker op 2e klasniveau kunnen meeballen. Van harte welkom, Sebastian en veel plezier en succes bij Kampenion en in de competitie. Simon is terug na een jaar Namibië. Volgens blogs en Nieuwsbrieven heeft hij een jaar niet getafeltennist, maar of we dat moeten geloven? Op zaterdag 11 januari jl. werd hij doodleuk clubkampioen in de B-groep en liet hij de nodige gerenommeerde spelers achter zich. Welkom terug, Simon en veel plezier en succes toegewenst! Jelmer komt over van team 4. De laatste seizoenen kwam hij niet veel in actie, maar ik ga ervan uit dat hij nu de nodige wedstrijden meepakt en een forse bijdrage gaat leveren aan de te behalen titel. Wim maakt zijn debuut in de seniorencompetitie en completeert het team. Hij zal niet veel in actie komen en staat dan ook als vierde speler bij team 5.

Als ik de indeling zo bekijk, dan heeft team 5 het – met alle respect voor de tegenstanders – nogal getroffen. Op papier lijkt TT Zwolle 11 de enige concurrent in de strijd om de titel, maar in mijn ogen is team 5 ook voor dat team te sterk. Sorry heren dat ik jullie direct zoveel druk opleg!

Prognose: ik denk dat team 5 als 1e eindigt.

Team 5 start de competitie op vrijdag 31 januari as. direct al met een thuiswedstrijd tegen concurrent TT Zwolle 11. Het weet dan direct waar het staat.


Team 6 -> 3e klasse; speelt thuis op dinsdag
Harderwijk 2, Heino 4, Kampenion 6, Leogang 2, Smash ’70 8 en TT Zwolle 10


Team 6 is qua samenstelling ongewijzigd. Hans van den Berg, Harm Bosman, Theo Hogenhorst en Arie Hup gaan ook komend seizoen weer proberen bij de bovenste teams mee te doen. De indeling is pittiger dan die van team 5. In Harderwijk 2 en TT Zwolle 10 treft het twee sterke tegenstanders, terwijl Heino 4 ‘ook een lastige klant is’.
Het moet in ieder geval Leogang 2 en Smash ’70 8 achter zich kunnen houden, ook al zijn de Nunspeters er sterker op geworden en vormen de Hattemers een heel jong team dat zich in vrij korte tijd behoorlijk kan verbeteren, of zich zelfs al verbeterd heeft.

Prognose: ik verwacht dat team 6 als 3e eindigt.

Team 6 begint de competitie op dinsdag 28 januari as. met een thuiswedstrijd tegen TT Zwolle 10. Dat is direct een pittige tegenstander om tegen te beginnen.


Team 7 -> 3e klasse; speelt thuis op vrijdag
Batfighters 1, Dronten ’74 2, Kampenion 7, Leogang 1, Swift ’64 2 en Zwartsluis 1


Bij team 7 maakt Jan Beks – op eigen verzoek – plaats voor Thomas Niemeijer die zijn debuut in de seniorencompetitie maakt. Thomas gaat landelijk C bij de jeugd spelen en hoopt in de seniorencompetitie ook het nodige te leren; daar wordt immers tactischer gespeeld en je komt er meer verschillende speelstijlen tegen dan in de jeugdcompetitie. Veel plezier en succes, Thomas! Bertin Bos, Gerard Palland en Jan Ringenier completeren het team.

De indeling lijkt vrij zwaar te zijn. Het versterkte Leogang 1 is het te kloppen team en titelkandidaat nummer 1. Daarachter krijgt team 7 pittige concurrentie van Batfighters 1. Ik acht het in staat om Dronten ’74 2 Swift ’64 2 en Zwartsluis 1 achter zich te houden. Maar ook dat zijn zeker geen zwakke teams. Ik verwacht dan ook een pittige strijd in de competitie.

Prognose: ik denk dat team 7 als 3e eindigt.

Team 7 start de competitie op vrijdag 31 januari as. met een thuiswedstrijd tegen Dronten ’74 2. Dat is een team waartegen het de afgelopen seizoenen vaak is uitgekomen.


Team 8 -> 4e klasse; speelt thuis op vrijdag
Batfighters 2, Emmeloord 4, GTC 2, Harderwijk 5, Kampenion 8 en Leogang 3


De 4e klasteams zijn wat gewijzigd van samenstelling en bovendien speelt één van beide teams – team 8 – zijn thuiswedstrijden dit seizoen op de vrijdagavond. Henny Boxman is de enige speler die vorig seizoen al ‘fulltime’ in het team uitkwam. Martijn Haanappel stond toen reserve, maar gaat dit seizoen weer gewoon meedoen. Mattias Beimers komt over uit het 5e klasteam en het team wordt gecompleteerd door Jan Beks die op eigen verzoek een stapje terug doet en in principe niet al teveel in actie komt.

Wat te zeggen van de indeling en kansen van team 8? Ik denk dat GTC 2 favoriet is voor de titel. Dat team miste het afgelopen seizoen het kampioenschap op een haar na. De andere teams lijken elkaar in kracht niet zoveel te ontlopen. Maar ik ga er daarbij vanuit dat team 8 niet bang hoeft te zijn voor degradatie.

Prognose: mijn inschatting is dat team 8 als 4e eindigt.

Team 8 begint de competitie op donderdag 30 januari as. met een uitwedstrijd tegen titelkandidaat GTC 2.


Team 9 -> 4e klasse; speelt thuis op dinsdag
DTV ’84 6, Heino 7, Hoonhorst 2, Kampenion 9, Vined 4 en Wham 2


Team 9 is het 4e klasteam dat zijn thuiswedstrijden op de dinsdagavond blijft afwerken. Verder heeft het van plek geruild met het andere 4e klasteam waardoor het nu het ‘laatste’ 4e klasteam is. Het team is hetzelfde als het afgelopen seizoen, aangevuld met Anne van der Haar. Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Gerard Wessels zaten al in het team. Met een vierpersoonsteam hopen we dat het team minder snel in de problemen komt.

Het is ingedeeld in een poule waarin het zich – net als team 8 – moet kunnen handhaven. Bovenin meedraaien lijkt teveel gevraagd, maar ik verwacht dat het team twee teams onder zich moet kunnen houden. Hoonhorst 2 en Heino 7 zouden wel eens voor de titel kunnen gaan, al sluit ik een verrassend team niet uit.

Prognose: ik verwacht dat team 9 als 4e eindigt.

Team 9 begint de competitie op dinsdag 28 januari as. met een thuiswedstrijd tegen het sterke Hoonhorst 2.


Team 10 -> 5e klasse; speelt thuis op vrijdag
BAS 1, Batfighters 3, Kampenion 10, Nevanco 1, Smash ’70 10 en Zwartsluis 4


Van het laatste team van het afgelopen seizoen – toen nog team 9 – zijn de dames Jantiene Knijnenberg en Alice Ringenier overgebleven. Mattias Beimers is ‘weggepromoveerd’ naar team 8 en Johan van Braak heeft vanwege gezondheidsredenen moeten stoppen. Wellicht zien we Johan nog eens als competitiespeler terug bij Kampenion, want hij had er duidelijk plezier in. Hun plaatsen worden ingenomen door (pa) Rense Beimers en jeugdlid Matthieu van den Berg. Matthieu wilde desgevraagd wel bij de senioren ballen en ook hij kan daar het nodige van opsteken. Welkom Matthieu en heel veel plezier gewenst. Maar dat is je in dit team wel toevertrouwd!

De verwachtingen moeten door deze mutaties wat naar beneden worden bijgesteld. Het afgelopen seizoen verbaasde het team ‘vriend en vijand’ met een fraaie 2e plaats. Maar komend seizoen gaat het voor handhaving. Het belangrijkste is om de komende seizoenen (tenminste) 5e klasse te blijven ballen.
Als ik naar de indeling kijk, dan moet dat mogelijk zijn.

Batfighters 3 en Zwartsluis 4 lijken de titelkandidaten in de poule. Maar tegen BAS 1, Nevanco 1 en Smash ’70 10 liggen er (meer) mogelijkheden waarmee niet direct gezegd wil zijn dat dit zwakke broeders en zusters zijn!

Prognose: ik ga ervan uit dat team 10 (tenminste) één team onder zich weet te houden en als 5e eindigt.

Team 10 begint de competitie al op maandagavond 27 januari as. met een uitwedstrijd tegen het sterke Zwartsluis 4. Dan heeft het één van de titelkandidaten al vast gehad.


Natuurlijk hoop ik ook komend seizoen weer verslag te doen van de verrichtingen van de seniorenteams. Omdat ik sinds kort wat krapper in de tijd zit en omdat Kampenion nu zelfs 10 in plaats van 9 seniorenteams telt, wil ik proberen die verslagen beknopter te houden. Binnen afzienbare tijd hoop ik mij weer te melden.


Met sportieve groet,

Jan Ringenier
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion

Reacties  

#1 Gerben 15-01-2014 17:31
Jan,

Wat een mooie opening weer. We hebben zo zin om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Wanneer je prognoses weer net zo uitpakken als in het afgelopen seizoen dan belooft dit heel veel goeds. Succes allemaal.
Citeer

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar