In de week van maandag 27 januari ging de voorjaarscompetitie voor de seniorenteams van start. Team 2 kwam weliswaar vorige week al in actie, maar de andere negen teams mochten deze week voor het eerst aan de bak. Het werd een vrij goede week voor de seniorenteams van Kampenion. Dit seizoen wil ik - ik gaf het al eerder aan - wat kortere karakteristieken van de wedstrijden geven. Wel is het mijn bedoeling om er één wedstrijd uit te lichten als ‘wedstrijd van de week’; hier besteed ik dan wat meer aandacht aan. Welke wedstrijd dat is, bepaal ik aan de hand van de stand in de competitie en / of mijn verwachtingen van de teams. Het zal ook meestal een wedstrijd zijn waarvan ik zelf (al dan niet deels) getuige ben geweest. Deze week is dat de wedstrijd Kampenion 5 - TT Zwolle 11.


Hoofdklasse: De Veluwe 2 - Kampenion 1 -> 6 - 4

Team 1 maakt dit seizoen - in ongewijzigde samenstelling - zijn rentree in de Hoofdklasse. Jordy ten Have, Ton Ringenier en Jeroen Rotman hebben dit seizen als doelstelling om gevrijwaard te blijven van degradatiezorgen.  Gelet op het niveau van de andere teams is dat geen eenvoudige opgave, maar aan de andere kant mogen we ook wel wat verwachten van de spelers van team 1.

De heren gingen de competitie op zaterdag 1 februari van start met een uitwedstrijd tegen De Veluwe 2. Dat team speelde met Bas Wrekenhorst, Jarne Draaijer en Koen Molewijk. Laatstgenoemde schaakt ook en omdat op deze zaterdag een schaaktoernooi gehouden werd waaraan hij deelnam, kwam hij wat later.

Na de eerste vier partijen stond team 1 op een keurige 1 - 3 voorsprong. Ton versloeg Bas ‘in straight games’ en datzelfde deed Jeroen tegen Jarne. Jordy verloor vervolgens van Bas, waarna Ton zijn team weer op voorsprong zette via een nipte zege op Jarne.

Daarna kwam Koen ongeveer binnen en werd het afwijkende speelschema voortgezet. Helaas wist team 1 de voorsprong niet vast te houden. Daarbij zij opgemerkt dat kopman Ton al wel tweemaal in actie was gekomen. Helaas bleef Jordy deze avond zonder winst en bleef het aantal overwinningen van Jeroen tot één beperkt. Alleen Ton wist nog een puntje te pakken door ook Koen aan de zegekar te binden. Ton bleef daarmee keurig ongeslagen.

Team 1 leed dus een nipte 6 - 4 nederlaag in Apeldoorn. Op zich is dat geen slecht resultaat, maar na een - enigszins geflatteerde - 1 - 3 voorsprong reken je onwillekeurig op meer. Het is niet anders. Als je al moet verliezen,kun je dat in tafeltennis het beste met 6 - 4 doen. De nederlaag was wat geflatteerd, want vier van de vijf vijfpitters gingen naar De Veluwe 2.

Ton 3 en Jeroen 1; Jordy 0


Promotieklasse: De Trefhoek 2
- Kampenion 2 -> 2 - 8

Team 2 is vorige week al aan de competitie begonnen en hoe: het won met 9 - 1 van Trias 2. Afgelopen vrijdagavond moest het in Almelo op bezoek bij De Trefhoek 1 dat de competitie met een 3 - 7 zege bij De Veluwe 3 begon.

Team 2 had de jonge Gert-Jan de Lange thuisgelaten en dat bleek achteraf een goede keuze. Deze opmerking heeft overigens niets te maken met de kwaliteiten van Gert-Jan. Later hierover meer. Ivan Hollander, Robin Lieftink en Ralph Trip moesten het dus doen en zij namen het op tegen Raymond Klein, Menno Littel en Harry Wanschers.

Beide teams maakten er een heel spannende - en dus heel lange wedstrijd - van. Na het dubbel stond team 2 op een 0 - 4 voorsprong. Maar voor hetzelfde geld was het 1 - 3 of zelfs 2 - 2 geweest. Drie partijen gingen in vijven en alle werden gewonnen door team 2.

Na het dubbel moest Ivan zijn meerdere erkennen in Menno, waarna Ralph en Robin ieder opnieuw een vijfpitter wisten te winnen. Zo stond team 2 op een geflatteerde 1 - 6 voorsprong.

Van de laatste drie partijen wist team 2 er nog eens twee te winnen. Net als Ivan moest Ralph zijn meerdere erkennen in Menno. Ivan en Robin wonnen hun laatste partij wel waardoor er een prima 2 - 8 overwinning op het wedstrijdformulier verscheen. Het was toen overigens al 0.45 uur. Aangezien jeugdteam 1 - met o.a. Gert-Jan de Lange - op zaterdag al om 11.00 uur in Hilversum moest spelen, bleek het dus een goede keuze om Gert-Jan ‘thuis te laten’. Ralph, coach van dat jeugdteam, ‘had minder geluk’; team 2 was namelijk pas om 3.45 uur (!) terug in Kampen.

Als vermeld is de 2 - 8 zege geflatteerd. Vijf partijen gingen over de volle vijf games en alle vijf gingen naar team 2. Dat gebeurt niet zo vaak. Niettemin kan team 2 die 8 punten heel goed gebruiken. Het staat nu fraai 1e en het heeft enige afstand genomen van de andere teams.

Robin 3, Ivan 2, Ralph 2 en dubbel 1Promotieklasse: Kampenion 3
- Entac 3 -> 6 - 4

Team 3 maakte als team zijn debuut in de Promotieklasse, maar alle spelers hebben ‘enige’  ervaring op (tenminste) dat niveau. Gertjan Wessels verblijft enkele maanden in Guatemala. Toen ik van die plannen hoorde, begonnen mijn wenkbrauwen spontaan te fronzen. Maar nu ik enkele foto’s van vrouwelijk schoon op Facebook heb gezien, hebben mijn wenkbrauwen weer hun normale vorm aangenomen.
Vrijdagavond namen Dick Hoekman, Bas de Vries en Gerben Wolterink het op tegen Entac 3 dat met Freek Borgman (voorheen Vitesse ’35), Steven Gies en Khalil Sayed (voorheen DTS) verscheen.

Het werd een wedstrijd met een merkwaardig scoreverloop. Team 3 nam een 4 - 0 voorsprong - onder meer via twee gewonnen vijfpitters - maar zag daarna de gasten weer terugkomen tot 4 - 4. Dat gebeurde o.a. via twee verloren vijfpitters. Het slotakkoord was weer voor team 3, want de beide laatste partijen leverden winst op.

Zo won team 3 zijn eerste wedstrijd van het seizoen met 6 - 4 van Entac 3, een nuttige zege.
Al met al een bevredigende start van team 3. Met nog wat meer ritme kunnen de drie heren het niveau nog verbeteren.

Dick 2, Gerben 2, Bas 1 en dubbel 11e klasse: Kampenion 4
- Swift (D) 2 -> 7 - 3

Ook team 4 maakt als team zijn debuut in een hogere klasse: de 1e. Weliswaar hebben Nick Kuipers en Guido Wessels individueel al ervaring met dit niveau, maar toch. Pascal Bruins en Stefan Sijbesma hebben dat nog niet, met uitzondering dan van een enkele invalbeurt.

Vrijdagavond traden Guido Wessels, Nick Kuipers en Stefan Sijbesma aan tegen Swift (D) 2 dat speelde met Oscar Westers, Hans van der Weijden en Paul Froger.

Ook Swift (D) 2 is een promovendus uit de 2e klasse en dus was het direct een belangrijke wedstrijd en tevens een mooie graadmeter. Team 4 speelde een goede wedstrijd tegen de Deventenaren. De gasten hebben twee materiaalspelers in de gelederen, maar daar gingen de jonge Kampenaren vrij goed mee om. Wedstrijden tussen aanvallers en verdedigers zijn vaak leuk om te zien en zo ook vanavond.
Na het dubbel stond team 4 op een 3 - 1 voorsprong en het wist die voorsprong uit te bouwen tot een keurige 7 - 3 overwinning.

Een mooie start dus voor team 4. De 7 - 3 zege biedt voor het jonge en talentvolle team perspectieven voor het vervolg van dit seizoen.

Guido 2, Nick 2, Stefan 2 en dubbel 13e klasse: Kampenion 5
- TT Zwolle 11 -> 9 - 1

Team 5 is een ‘nieuw samengesteld’ team. Simon van der Woude is teruggekeerd van een jaar Namibië, Sebastian Holzapfel kwam in het najaar van 2013 de zaal van Kampenion binnengelopen, beschikte over tafeltennisbagage en maakt dit seizoen zijn debuut, Jelmer van der Veen is ‘aangekocht’ van team 4 en Wim Tillema maakt als jeugdlid zijn debuut in de seniorencompetitie. Het team is in de 3e klasse ingedeeld.

Vrijdagavond was Jelmer niet beschikbaar vanwege materiaalproblemen. Daarom kon Wim direct al aan de bak, samen met Sebastian en Simon. Tegenstander die avond was TT Zwolle 11 dat aantrad met Gerard de Boef, Sjoerd van den Akker en Annelies Mannak.
Ik heb deze wedstrijd als ‘wedstrijd van de week’ gekozen, omdat het hier om een nieuw team gaat dat ik als titelkandidaat nummer 1 beschouw en dat bovendien direct moest aantreden tegen een concurrent voor die titel. De Zwollenaren eindigden het afgelopen seizoen - net voor Kampenion 6 - als 2e in een poule in de 3e klasse.

In de openingspartij nam Simon het op tegen Gerard. De eerste twee games waren spannend; de 1e ging naar Simon en de 2e naar Gerard. Daarna wist Simon het verschil te maken. Wim speelde daarna een vreemde partij tegen Sjoerd. Wat te zeggen van de gamestanden 6 - 11, 11 - 1, 11 - 2 en 7 - 11? In de beslissende game was Wim weer bij de les: 11 - 6. Sebastian en Annelies maakten er vervolgens ook al een spannende partij van. Na 6 - 11, 11 - 6, 12 - 14 en 11 - 6 stond het ook hier 2 - 2. En ook nu wist de Kampenionner in de beslissende game door te drukken; Sebastian won met 11 - 5.
In het dubbel namen Sebastian en Wim het op tegen Annelies en Sjoerd. De Kampenaren - die voor het eerst samen speelden - wonnen in vier games. Zo stond team 5 op een keurige 4 - 0 voorsprong.

Na het dubbel veranderde er weinig aan het spelbeeld, zij het dat de eerste drie partijen nog wat eenvoudiger gewonnen werden, in ieder geval wat het aantal te spelen games betreft. Wim versloeg Gerard na vier games waarin er driemaal de cijfers 13 - 11 op het wedstrijdformulier verschenen. Simon had vervolgens weinig moeite met Annelies; de sympathieke Annelies haalde in totaal 10 punten. Sorry Annelies! Sebastian moest tegen Sjoerd de 1e game aan zijn tegenstander laten, maar daarna won hij drie games op rij, zij het met het kleinst mogelijke verschil. Hij bracht daarmee de stand op 6 - 1.

Wim had duidelijk meer moeite met Annelies dan Simon had. Na vier games stond het 2 - 2 en ook nu leverde de beslissende game weer ruime winst op: 11 - 6. Sebastian versloeg in de voorlaatste partij Gerard ‘in straight games’ waardoor de Zwollenaren nog steeds op het eerste punt wachtten. Maar zie: het Zwolse geduld werd beloond, want Simon kreeg geen vat op het contra- en counterspel van Sjoerd. Simon moest zich na vier games gewonnen geven.

Niettemin is een 9 - 1 overwinning op het door mij als concurrent ingeschatte TT Zwolle 11 natuurlijk een prima uitslag. Team 5 geeft direct zijn visitekaartje af. Sebastian en Wim kunnen terugkijken op een prima debuut.

Sebastian 3, Wim 3, Simon 2 en dubbel 13e klasse: Kampenion 6
- TT Zwolle 10 -> 6 - 4

Team 6 gaat in ongewijzigde samenstelling de competitie in. Hans van den Berg, Harm Bosman, Theo Hogenhorst en Arie Hup moeten het dit seizoen weer doen. Afgelopen dinsdagavond kwamen Theo, Arie en Harm in actie. Zij namen het op tegen het TT Zwolle 10 van Djengis van Nek, Stephanie Willemsen en invalster Wendy Schrijver (TT Zwolle 12).

Beide teams maakten er een spannende wedstrijd van. Na het dubbel stond het 2 - 2, waarna team 6 ‘demarreerde’ naar 5 - 2. Vervolgens kwam TT Zwolle 10 terug tot 5 - 4 waarna Theo de 6 - 4 zege veilig stelde via een overwinning in vier games op Stephanie.

Theo, Arie en Harm pakten ieder twee overwinningen en kunnen elkaar dus weinig verwijten. Het dubbel Harm/Theo tegen Wendy/Djengis was de vreemdste partij van de avond. De cijfers 4 - 11, 11 - 9, 11 - 7, 9 - 11 en 0 - 11 spreken wat dat betreft boekdelen.
Al met al een bevredigende start van team 6. Bij de 6 - 4 zege moet wel worden opgemerkt dat de Zwollenaren sterke spelers als Rick van Beek, Bart Feddema en Alle Ruiter om uiteenlopende redenen ‘thuis hadden gelaten’.

Arie 2, Harm 2 en Theo 23e klasse: Kampenion 7
- Dronten ’74 2 -> 6 - 4

Team 7 bestaat dit seizoen uit Bertin Bos, Thomas Niemeijer, Gerard Palland en Jan Ringenier. Gerard had last van zijn speelarm, maar gelukkig kon en wilde Thomas hem wel vervangen. Zo maakte hij vrijdag zijn debuut in de seniorencompetitie. Bertin en Jan vergezelden hem daarbij.
Het team nam het op tegen Dronten ’74 2 dat verscheen met Peter Mourits, Javed Ghandeharipur en Gerard Soede.
Ook hier waren de teams redelijk aan elkaar gewaagd. Na het dubbel stond het 2 - 2, zij het nipt. Bertin en Thomas kwamen in dat dubbel namelijk tegen Gerard en Peter na een 0 - 2 achterstand heel sterk terug om drie games op rij eenvoudig te winnen.

Na het dubbel bleef team 7 nipt aan de goede kant van de score. Aan het eind van de avond stond er een 6 - 4 zege op het wedstrijdformulier. Deze uitslag gaf de verhoudingen ook vrij goed weer; de vier vijfpitters werden namelijk keurig verdeeld.

Bertin bleef knap ongeslagen. Thomas bleef in zijn eerste wedstrijd bij de senioren in het enkel nog puntloos; zijn eerste bal was (nog) te hard waardoor hij teveel fouten maakte. Maar dat komt wel goed; qua niveau kwam hij behoorlijk mee. Hij won - als vermeld - samen met Bertin wel knap het dubbel na een 0 - 2 achterstand.
Ook team 7 kan terugkijken op een redelijke start. Het kwam in ieder geval tot winst, maar ook hier gold dat Dronten ’74 2 om uiteenlopende redenen de sterke(re) Onno Huisman, Julian van Egmond en Karla Bouwers ‘thuis hadden moeten laten’. Daar tegenover staat dan wel weer dat aan Kamper kant Gerard moest afhaken.

Bertin 3, Jan 2 en dubbel 1; Thomas 04e klasse: GTC 2
- Kampenion 8 -> 5 - 5

De twee 4e klasteams zijn wat veranderd qua samenstelling. Team 8 bestaat dit seizoen uit Mattias Beimers, Henny Boxman en Martijn Haanappel, terwijl Jan Beks als vierde speler bij het team staat. Dit team speelt zijn thuiswedstrijden op de vrijdagavond.

Afgelopen donderdagavond moest het direct op bezoek bij titelkandidaat GTC 2. Het deed dat met Mattias, Martijn en Henny. Zij moesten het opnemen tegen Arno Withaar, Wijnand Oudenaarden en Wilbert Oudenaarden.

Beide teams maakten er een heel spannende wedstrijd van. Zes van de tien partijen gingen over de volle vijf games. Na het dubbel stond team 8 op een 3 - 1 achterstand. Alleen Henny wist te scoren. Na het dubbel kwam team 8 beter in de wedstrijd. Twee partijen later stond het 3 - 3 en ook aan het eind van de avond was de wedstrijd in evenwicht: 5 - 5.

Vier van de zes vijfpitters gingen naar team 8. Henny won zelfs al zijn drie partijen in vijven. Knap dat hij conditioneel op de been bleef. Ook Mattias wist een hangpartij te winnen. Drie partijen gingen met 3 - 0 naar GTC 2 en dus trek ik de conclusie dat team 8 met het gelijkspel het maximale er heeft weten uit te halen.
Een keurige competitiestart voor team 8 tegen een sterke tegenstander.

Henny 3, Martijn 1 en Mattias 14e klasse: Kampenion 9
- Hoonhorst 2 -> 3 - 7

Team 9 bestaat dit seizoen uit Anne van der Haar, Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Gerard Wessels. Het kent direct al personele problemen, omdat Anne wegens liesproblemen t/m februari niet mag sporten. Omdat ook Jeroen op dinsdag 28 januari verhinderd was, moest het een invaller zoeken. Die werd gevonden in de persoon van Alice Ringenier (Kampenion 10). Gerard en Marco waren ook van de partij.
Zij namen het op tegen Hoonhorst 2 dat met Jeroen Delhaas, Mariska Hulsman en invaller Alfons Koedijk (Hoonhorst 3) achter de tafel verscheen.

Team 9 liep vanaf de eerste partij achter de feiten aan. Daarbij moet ik opmerken dat het ook niet echt meezat. Na het dubbel stond het 0 - 4, maar de 2e, 3e en 4e partij gingen alle in de 5e game naar de gasten.

Drie partijen later stond het 1 - 6. Gerard wist zijn team op het wedstrijdformulier te zetten. Van de laatste drie partijen won team 9 er nog twee, zodat het de schade nog enigszins binnen de perken hield: 3 - 7.
Al met al een verdiende nederlaag, maar knap dat de spelers tot en met de laatste partij bleven vechten voor een beter resultaat dat er dan ook kwam.

Alice 1, Gerard 1 en Marco 15e klasse: Zwartsluis 4
- Kampenion 10 -> 6 - 4

Omdat Kampenion een extra team (team 5) heeft ingeschreven voor de competitie, is het laatste team dit seizoen team 10. Dat team bestaat dit seizoen uit jeugdspeler en debutant Matthieu van den Berg, Jantiene Knijnenberg en Alice Ringenier, terwijl Rense Beimers op eigen verzoek als vierde speler beschikbaar is.

Afgelopen maandagavond moest Rense direct al in actie komen, omdat Jantiene verhinderd was. Hij kreeg gezelschap van Alice en Matthieu. Gedrieën togen zij naar Zwartsluis om aldaar aan te treden tegen Zwartsluis 4 dat met invaller Anne de Jong (Zwartsluis 5), Tjalling Wijnia en Harm Hageman speelde.

Na het dubbel stond team 10 op een 3 - 1 achterstand. Alleen Alice wist haar partij tegen Anne - zij het heel nipt - te winnen. Zij wist daarbij enkele matchpunten te overleven. Na het dubbel herhaalde zij dat huzarenstukje in haar partij tegen Tjalling. Het spel van Alice lijkt niet moeilijk (te bespelen), maar je moet haar - in voetbaltermen gesproken - viermaal voorbij om haar kwijt te zijn. Matthieu en Rense hadden in hun tweede partij geen kans en zo stond het na zeven partijen 5 - 2.

Omdat team 10 van de laatste drie partijen er nog twee wist te winnen, hield het de schade beperkt tegen Zwartsluis 4: 6 - 4. Alice won ook haar laatste partij en bleef dus heel knap ongeslagen. Rense kwam in zijn laatste partij van de avond van de ‘hatelijke nul’ af. Matthieu moest nog duidelijk wennen aan het seniorentafeltennis, maar dat is logisch. De punten komen nog wel.
Al met al is een 6 - 4 nederlaag bij één van de sterkere teams in de poule geen slecht begin.

Alice 3 en Rense 1; Matthieu 0De tien wedstrijden leverden in totaal 6 zeges, 1 gelijkspel en 3 nederlagen op. Een vrij goede start van de competitie.

Het programma voor de komende week ziet er als volgt uit:

THUIS:
Di. 3 februari
Kampenion 9 - DTV ’84 6

Vr. 7 februari
Kampenion 1 - Trias 1
Kampenion 2 - TT Zwolle 3
Kampenion 8 - Emmeloord 4
Kampenion 10 - BAS 1

UIT:
Ma. 2 februari
Zwartsluis 1 - Kampenion 7

Vr. 7 februari
DTV ’84 2 - Kampenion 3
Smash ’70 7 - Kampenion 5
Smash ’70 8 - Kampenion 6
De Brug 2 - Kampenion 4


Volgend weekend hoop ik mij weer te melden!


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris
Kampenion