Alle teams kwamen in actie in week 14. Vijf teams in de eigen hal en vijf ‘op verplaatsing’ zoals onze zuiderburen zo mooi zeggen. De teams 1, 2 en 3 begonnen deze week aan de play-offs; de team 1 en 2 in de promotiegroep en team 3 in de degradatiegroep. De balans was met 4x winst, 2x gelijk en 4x verlies in evenwicht. Team 5 werd deze week al kampioen via een 3 - 7 zege bij Vined 2 in Heerde! Ik neem de wedstrijden weer met je door!

 

Hoofdklasse: Kampenion 1 - Blauw-Wit 2 -> 2 - 8

Team 1 plaatste zich vorige week vrijdag op het nippertje voor de promotiegroep in de Hoofdklasse. Aan het eind bleken de 4 behaalde punten juist genoeg. Daarmee is het seizoen in één klap geslaagd, want team 1 heeft zich daarmee direct verzekerd van handhaving. Maar onwillekeurig gingen de gedachten van de spelers kort daarna toch ook weer uit naar de spannende ranglijst; het zijn immers sporters? De achterstand op koploper Blauw-Wit 2 bedroeg slechts vier punten en team 1 speelt nog driemaal thuis. Dus was alles nog mogelijk.

Of alles nog mogelijk was, mochten Ton Ringenier, Jordy ten Have en Jeroen Rotman afgelopen vrijdagavond direct laten zien, want toen kwam koploper Blauw-Wit 2 op bezoek. De koploper speelde ditmaal wel in de sterkste samenstelling met Jos Reuvekamp, Michel van Brink en Ronnie Gierveld. In de uitwedstrijd ontbrak kopman Jos en daarvan profiteerde team 1 vrijwel optimaal met een 3 - 7 zege. Ik heb deze wedstrijd gekozen als ‘wedstrijd van de week’. Immers bij een goede uitslag zou team 1 nog meedoen om promotie naar de landelijke 3e divisie.

Na het dubbel was al veel duidelijk geworden. O.a. dat de gasten alle drie tafeltennistechnisch gezien al meer hebben meegemaakt en die ervaring meebrachten achter de tafel. Jos en Ronnie hebben ook al landelijk gespeeld, een niveau waar de spelers van team 1 graag naar toe willen.

In de openingspartij troffen de beide kopmannen elkaar: Ton en Jos. Jos koppelt een lastige service aan een vrij gevarieerd noppenspelletje waarbij hij ook nog eens over een goede aanvallende forehand beschikt. Ton haalde niet zijn niveau. Aan de ene kant lag dat natuurlijk zijn tegenstander, maar deels ook aan hemzelf. Hij speelde wat te gehaast en maakte daardoor teveel fouten. Jos won in vier games.
Jordy nam het daarna op tegen Michel. Laatstgenoemde is de nummer drie van het team. Hoewel hij regelmatig wordt gedold dat hij toch eens wat meer moet gaan winnen, is het voor hem heerlijk spelen met twee van die toppers naast zich in het team. Jos en Ronnie pakken samen toch al gauw 5, 6 of 7 punten en dan is alles wat Michel bijdraagt ‘bonus’. Voor Jordy was het een heel andere wedstrijd: de wedstrijden tegen Michel moesten namelijk worden gewonnen. Beiden maakten er een spannende partij van. Na vier games stond het 2 - 2. In de beslissende game leek Michel lange tijd de beste papieren te hebben, maar Jordy vocht zich knap terug en dwong een verlenging af. In die verlenging was Michel uiteindelijk met 10 - 12 de gelukkigste.
Jeroen moest daarna de sterke Ronnie zien te verschalken. Ronnie beschikt over een flitsende backhand die zo uit een stripboek zou kunnen komen. Die backhand slaat hij zo hard dat de gemiddelde 65 plusser drie herhalingen nodig heeft om de baan van de bal te kunnen volgen. Jeroen stond overigens prima te spelen tegen Ronnie. In de 1e en 2e game had hij winstkansen, maar hij strandde tweemaal in de verlenging: 10 - 12 en 11 - 13. Je moet risico nemen wil je dergelijke partijen winnen en dan gaat het nu eenmaal sneller mis. In de 3e game wist Jeroen het hoge niveau niet vast te houden waarna Ronnie met 6 - 11 won.
In het dubbel kwamen Jeroen en Jordy in actie tegen Jos en Ronnie. J&J wonnen de 1e game knap, maar moesten daarna toezien hoe Jos en Ronnie langzaam maar zeker de regie overnamen en drie games op rij wonnen. Zo stond het dus 0 - 4.

Na het dubbel ondervond ook Jordy de kracht van Jos. In een partij waarin hij geen uitzicht had op gamewinst verloor Jordy dan ook met 0 - 3. Toen was het aan Ton om het op te nemen tegen Ronnie. De laatste ontmoetingen gingen naar Ton, maar ditmaal had Ronnie andere plannen. Hij nam een 0 - 2 voorsprong waarna Ton de 3e game er met 19 - 17 uitsleepte. Ton herhaalde dat in de 4e game (12 - 10), maar de 5e game ging met 8 - 11 naar Ronnie die uiteindelijk toch wel verdiend won. Jeroen slaagde er in de 7e partij dan eindelijk in om zijn team op het wedstrijdformulier te zetten. In een partij met weinig krachtsverschil versloeg hij Michel met 3 - 1. Zo kreeg team 1 eindelijk loon naar werken.

Jordy speelde vervolgens een puike partij tegen Ronnie. Hij nam heel knap een 2 - 1 voorsprong, maar zag Ronnie de 4e game met 7 - 11 naar zich toetrekken. De 5e game kon beide kanten opvallen, maar zoals zo vaak is het dan de koploper die in die situaties het gelukkigst is: 9 - 11. Jeroen won daarna heel knap de 1e game van Jos, maar die wist daarna wat extra’s te brengen. De 2e, 3e en 4e game gingen dan ook overtuigend naar Jos. In de laatste partij van de avond had Ton het heel lastig tegen Michel. Na 11 - 6, 6 - 11, 12 - 10 en 1 - 11 stond het 2 - 2. In de beslissende game viel het balletje toch in het voordeel van Ton, toen hij met 11 - 9 de gelukkigste bleek.

Team 1 leed dus een veelzeggende 2 - 8 nederlaag. De zege van Blauw-Wit 2 is verdiend, maar zij viel iets te hoog uit. Van de vier vijfpitters gingen er drie naar de gasten. Vooral Jos en Ronnie lieten zien op de beslissende momenten wat extra’s te kunnen brengen, daar waar aan Kamper kant kopman Ton door spanning (?) zijn niveau niet wist te halen. Jeroen en Jordy kunnen terugkijken op een goede wedstrijd, maar de tegenstanders bleken te sterk. Dat is geen schande. We moeten met elkaar vooral nagenieten van de 4 punten die team 1 op vrijdag 28 maart wist te behalen in Enschedé tegen Entac 2 en de spelers krijgen nog twee wedstrijden waarin zij op een prima niveau zonder druk vrijuit kunnen ballen!
Felicitaties aan de spelers van Blauw-Wit 2. Dat team heeft zich vrijdagavond duidelijk kandidaat gesteld voor de titel! Ik denk niet dat Jos, Ronnie en Michel dit nog uit handen geven!

Jeroen 1 en Ton 1; Jordy 0

 

Promotieklasse: Kampenion 2 - De Toekomst 3 -> 8 - 2

Team 2 had als doelstelling om mee te doen om de bovenste plaatsen. Met het bereiken van de promotiegroep lijkt die missie al geslaagd. Maar dat betekent niet dat de heren er in de laatste drie wedstrijden met de pet naar gooien. Integendeel. Het is immers een mooie uitdaging om nog drie wedstrijden tegen sterke tegenstanders te spelen.

Afgelopen vrijdagavond kwam nummer 3 De Toekomst 3 op bezoek bij team 2 dat zelf 2e stond. Bij team 2 is Ivan Hollander nog altijd niet fit en daarom speelden opnieuw Gert-Jan de Lange, Ralph Trip en Robin Lieftink. De gasten uit Lochem deden het met Brenda Veenstra, Jeroen de Boer en George Oudt.

Het werd een bijzondere wedstrijd. Soms (?) heb je in tafeltennis wedstrijden waarbij de uitslag de krachtsverhoudingen van de wedstrijd niet (goed) weergeeft. Vrijdagavond was dat ook het geval.

Na het dubbel stond het 2 - 2. Gert-Jan kreeg per game steeds beter het oog in het spel van Brenda. Hij moest de 1e game nog aan Brenda laten, maar won de volgende drie overtuigend. Ralph speelde een goede partij tegen Jeroen, maar ook die stond prima te ballen. In een mooie partij won Jeroen in vier games. Robin mocht het daarna opnemen tegen George. George is linkshandig en speelt met anti op de backhand. Robin vond niet de juiste tactiek waardoor hij vrij kansloos in vier games verloor.
In het dubbel namen Gert-Jan en Ralph het op tegen Brenda en Jeroen. In een aantrekkelijke wedstrijd bleken Gert-Jan en Ralph te sterk, al gingen de games telkens met klein verschil naar de Kampenaren.

Van de resterende zes partijen moesten er vijf in vijf games worden beslist! Eerst kwam Ralph tegen Brenda knap van een 0 - 2 achterstand terug. Ralph verloor beide games met nipt verschil, maar koos wel de juiste tactiek. Die tactiek wierp in de volgende drie games wel vruchten af waarna hij alsnog overtuigend won. Gert-Jan, die goed uit de voeten kan tegen materiaalspelers, had daarna zijn handen vol tegen George. Na een spannende partij werd de meest aanvallende van de twee uiteindelijk in de 5e game beloond: 11 - 7. Robin nam het vervolgens op tegen Jeroen en ook dit werd een heel spannende partij. Hier was Jeroen de meer aanvallende van de twee, maar Robin brengt zoveel terug dat het lijkt alsof je tegen een muur staat te spelen. Die muur werd uiteindelijk een klaagmuur voor Jeroen, want hij verloor met 12 - 10 in de 5e game. Zo stond het dus (geflatteerd) 5 - 2.

Nu was het aan Ralph om het op te nemen tegen George. Ook Ralph heeft de ‘wapens’ om het materiaal van George te bestrijden. Na wat te hebben moeten zoeken in het begin, ging het steeds beter met Ralph en won hij uiteindelijk met 3 - 2. In de voorlaatste partij ondervond ook Brenda dat je heel vast moet zijn - of met materiaal moet spelen - om Robin aan de kant te schuiven. De 3e game ging nipt naar Brenda, maar de andere drie overtuigend naar Robin. In de laatste partij van de avond maakten Gert-Jan en Jeroen er een heel mooie partij van. Beiden gingen voor de aanval omdat dat in hun ogen nu eenmaal de beste verdediging is. Gert-Jan nam een 2 - 1 voorsprong in games, maar zag Jeroen de 4e game heel overtuigend en ruim winnen: 3 - 11. Even waren we ‘bang’ dat Gert-Jan het conditioneel niet meer zou trekken, maar in de beslissende game stond hij er toch weer. Die game kon beide kanten opvallen, maar aan het eind bleek Gert-Jan met 11 - 9 de gelukkigste. In individuele wedstrijden kent tafeltennis nu eenmaal geen puntendelingen.

Zo won team 2 dus zeer geflatteerd met 8 - 2. Geflatteerd, omdat vijf partijen de volle vijf games nodig hadden om een winnaar aan te wijzen waarbij al die partijen naar team 2 gingen. Dat gebeurt niet zo vaak. Een uitslag van bijvoorbeeld 6 - 4 of 4 - 6 was ook heel goed mogelijk geweest. Soms heb je van die avonden ….. Ook deze wedstrijd had met gemak de toets ‘wedstrijd van de week’ kunnen doorstaan.

Koploper TT Zwolle 3 won met diezelfde cijfers van TT Zwolle 5 waardoor de achterstand van team 2 op de koploper met 6 punten in stand blijft.

Gert-Jan 3, Ralph 2, Robin 2 en dubbel 1

 

Promotieklasse: TT Zwolle 4 - Kampenion 3 -> 5 - 5

Team 3 sloot de 1e ronde af met een 6e plaats en dus speelt het nog drie wedstrijden in de degradatiegroep. Op zaterdag 5 april speelde het direct de returnwedstrijd van afgelopen week, die tegen TT Zwolle 4.

Bij team 3 maakte Gertjan Wessels zijn rentree. Hij is drie maanden in Guatemala geweest en heeft daar veel getraind. Hardlopen welteverstaan. Het was een gok om hem te laten spelen; aan de andere kant, uitvaller Dick Hoekman won vorige week slechts één partij. Bas de Vries en Gerben Wolterink waren de beide andere spelers. TT Zwolle 4 speelde met Stefan van de Lelie, Paul Kamstra en Herman van Ommen. Dezelfde samenstelling dus als in Kampen.

Na het dubbel stond team 3 op een keurige 1 - 3 voorsprong. In de openingspartij bleek Bas net wat gelukkiger dan Stefan: 10 - 12 in de 5e game. Gertjan nam het daarna op tegen Paul. Hij kwam knap van een 2 - 1 achterstand in games terug en boekte via ruime zeges in de 4e en 5e game een keurige overwinning. Gerben speelde vervolgens tegen Herman. Net als vorige week bleek Herman in vier games de betere. In het dubbel moest team 3 in een andere samenstelling spelen, omdat vaste dubbelaar Dick ontbrak. Daarom deed Gerben het nu met Bas. Zij namen het op tegen Herman en Stefan. Bas en Gerben lieten zien ook samen te kunnen dubbelen, want zij wonnen overtuigend met 1 - 3.

Drie partijen later stond het 3 - 4. Eerst verloor Bas nipt van Paul. De cijfers 6 - 11, 11 - 9, 9 - 11, 11 - 4 en 11 - 9 spreken wat dat betreft boekdelen. Daarna boekte Gerben een verrassend eenvoudige winst op Stefan. Duurde die wedstrijd in Kampen nog 2 1/2 dag, nu won Gerben overtuigend in vier games na de 1e game nog ruim te hebben verloren. Gertjan moest zich daarna gewonnen geven tegen Herman die alleen in de 3e game tot het uiterste moest gaan (18 - 16) om Gertjan ‘van zich af te slaan’.

Van de laatste drie partijen won team 3 er nog slechts één. Eerst moest Gerben na vier nipte games (11 - 9, 9 - 11, 11- 9 en 14 -12) het hoofd buigen voor Paul, waarna Bas een taaie vijfpitter tegen Herman moest spelen. Daar waar Bas in Kampen snel klaar was met Herman, daar had hij nu de volle vijf games nodig. Bas sleepte met 8 - 11 in de 5e game een heel belangrijk punt binnen, want hij bezorgde zijn team daarmee tenminste een puntendeling. In de laatste partij schoven Gertjan en Stefan er lustig op los. In een zeer lange partij kreeg Gertjan ruim de kans om wat te schui eh pardon schaven aan zijn gebrek aan ritme. Na 13 - 11, 8 - 11, 11 - 7, 9 - 11 en 11 - 8 bleek Stefan uiteindelijk de gelukkigste en bracht hij de eindstand op 5 - 5.

Bas 2, Gerben 1, Gertjan 1 en dubbel 1

Het belangrijkste is dat team 3 deze middag niet heeft verloren. Het behoudt de voorsprong van 3 punten op TT Zwolle 4. Wel zag het nummer laatst Heino 1 een puntje dichterbij komen na de 4 - 6 zege bij Harderwijk 1. Aan de andere kant staat team 3 nu ook nog maar één puntje achter de Harderwijkers. Met nog twee wedstrijden te gaan, is het dus erg spannend in de degradatiegroep.

De tussenstand:
Harderwijk 1    8 - 36
Kampenion 3     8 - 35
TT Zwolle 4     8 - 32
Heino 1         8 - 31

 

1e klasse: Kampenion 4 - TT Zwolle 7

Team 4 staat sinds enkele weken op degradatieplaats 5. Wil het degradatie ontlopen, dan moet het niet alleen punten pakken, maar ook nog eens tegen sterke tegenstanders. Zo kwam afgelopen vrijdagavond koploper TT Zwolle 7 op bezoek waarvan het in de eerdere ontmoeting (geflatteerd) met 9 - 1 verloor.

Pascal Bruins, Guido Wessels en Nick Kuipers kwamen namens team 4 in actie en zij namen het op tegen Stefan Vlieger, Quiryn Daas en Roelof Buschgens.

Na het dubbel hielden beide teams elkaar in evenwicht en toen waren de voortekenen er al dat het wel eens een marathonwedstrijd zou kunnen worden. In de openingspartij verloor Pascal in ‘the battle of the left handed players’ in vier games van Stefan (voorheen Batfighters). Guido nam het hierna op tegen Quiryn en beiden maakten er een vreemde, wisselvallige partij van. Na 15 - 13, 9 - 11, 11 - 3 en 3 - 11 stond het 2 - 2. In de beslissende 5e game stond Guido er ineens weer: 11 - 5. Nick en Roelof maakten er ook al een wisselvallige partij van, getuige de cijfers 11 - 3, 11 - 6, 6 - 11, 5 - 11. De beslissende game was duidelijk spannender; Nick toonde zich daarin met 11 - 9 de gelukkigste.
In het dubbel kwamen Nick en Pascal net tekort tegen Stefan en Queryn: 9 - 11 in de 5e game.

Het zou te ver voeren om de partijen verder één voor één te beschrijven. Feit is dat Guido, Pascal en Nick de koplopers prima partij boden. Aan het eind van de avond stond er een keurige 5 - 5 uitslag op het wedstrijdformulier. Van de tien gespeelde partijen stond in zeven gevallen de winnaar pas na vijf games vast. Viermaal ging die naar team 4 en driemaal naar TT Zwolle 7.
Guido speelde al zijn drie partijen in vijven en ……. won die allemaal.

Je vraagt je af waarom team 4 niet wekelijks met deze instelling en wedstrijdmentaliteit achter de tafel verschijnt. Dan was de positie vast wat rooskleuriger geweest. Hoe dan ook, team 4 leeft nog. Het heeft de achterstand op nummer 4 Torenstad 2 teruggebracht tot 1 puntje.

Guido 3, Nick 1 en Pascal 1

 

3e klasse: Vined 2 - Kampenion 5 -> 3 - 7

Team 5 kon in deze speelronde (8) de titel al veilig stellen. Als het donderdagavond in de uitwedstrijd bij Vined 2 tenminste 5 punten zou pakken, dan kon de Kampenionvlag in top.

Dan treft het natuurlijk niet als vooraf duidelijk wordt dat zowel Jelmer van der Veen als Wim Tillema niet beschikbaar zijn en ……… de teams 6 en 7 (en 9) diezelfde avond ook in actie komen. Dus moest voor een invaller een beroep worden gedaan op team 8: Mattias Beimers kon en wilde wel invallen. Sebastian Holzapfel en Simon van der Woude waren namens team 5 van de partij. Vined 2 trad aan met Martinus van Lohuizen, Vincent Lagendijk en Daniël Driessen.

Na het dubbel was team 5 al aardig op weg, want het had toen al een 1 - 3 voorsprong genomen. In de openingspartij bleek Simon met 1 - 3 te sterk voor Martinus waarbij opviel dat geen van de vier games spannend was. Sebastian vergrootte de voorsprong door Vincent ‘in straight games’ terug te wijzen. Mattias kwam daarna tegen Daniël heel knap van een 2- 0 achterstand terug tot 2 - 2, maar helaas voor hem en team 5 ging de 5e game toch weer naar Daniël: 11 - 8.
In het dubbel namen Sebastian en Simon het op tegen Daniël en Martinus. De 1e game ging nipt naar de gastheren, maar toen S&S wat aan elkaar gewend waren - Sebastian dubbelde tot nu toe met Jelmer of Wim - ging het beter en beter en wonnen zij drie games op rij.

Na het dubbel vergrootte Simon de voorsprong tot 1 - 4 door Vincent volmaakt kansloos te laten. Mattias had twee games nodig om in zijn ritme te komen tegen Martinus, maar dat bleek uiteindelijk niet voldoende. Mattias won nog wel de 3e game, maar zag Martinus in de 4e game nipt zegevieren. Vervolgens mocht Sebastiaan aantreden tegen Daniël. De 1e en 2e game gingen ‘in een poep en een scheet’ naar Sebastian. De 3e game was spannender, maar toen Sebastian die er met 10 - 12 wist uit te slepen, was het kampioenschap een feit: 2 - 5. Felicitaties aan Jelmer, Sebastian, Simon en Wim met de wel zeer overtuigend behaalde titel!

Natuurlijk moesten er nog wel drie partijen worden gespeeld. Eerst verloor Mattias ook zijn 3e partij en wel tegen Vincent. Hier ging het juist omgekeerd; Mattias speelde de eerste twee games prima mee, maar na een 1 - 1 tussenstand wist Vincent in de 3e en 4e game duidelijk afstand te nemen. Simon versloeg daarna Daniël overtuigend in drie games waarna Sebastian het slotakkoord op 3 - 7 bepaalde via een regelmatige 1 - 3 zege op Martinus van wie hij in Kampen nog verloor.

Zo werd team 5 al in de 8e speelronde kampioen in een seizoen waarin het - in ieder geval als team - niet of nauwelijks werd uitgedaagd. Het team was duidelijk te sterk voor de tegenstanders. Komend seizoen mag het uitkomen in de 2e klasse, maar ik heb zo het vermoeden dat team ook in die klasse direct bovenin gaat meedoen!
Chapeau heren!

Sebastian 3, Simon 3 en dubbel 1; Mattias 0

 

3e klasse: Heino 4 - Kampenion 6 -> 8 - 2

Team 6 is bezig aan een wisselvallig seizoen. Het wisselt ruime nederlagen af met ruime zeges. En dat in een poule waarin TT Zwolle 10 weliswaar wat afstand heeft genomen, maar waarin de andere teams nog ‘gevaarlijk’ dicht bij elkaar staan. Afgelopen donderdagavond ging team 6 op bezoek bij Heino 4.

Theo Hogenhorst, Arie Hup en Harm Bosman kwamen namens team 6 in actie en zij name het op tegen Emiel Veldman, David den Daas en Minh Pham Duc die halverwege het seizoen het team kwam versterken.

Na het dubbel stond team 6 op een duidelijke 4 - 0 achterstand. Theo verloor in de openingspartij met 11 - 5 in de 5e game van Emiel, Arie moest in drie games zijn meerdere erkennen in David en Harm bood Minh twee sterk partij, maar zag zijn tegenstander in de 3e en 4e game het verschil maken.
In het dubbel verloren Harm en Theo in vier games van David en Emiel.

Na het dubbel zette Theo zijn team op het wedstrijdformulier via een keurige 1 - 3 zege op David. Harm moest daarna ook zijn meerdere erkennen in Emiel waarna Arie toch wel verrassend na een 2 - 0 achterstand de sterke Minh wist te verschalken: 5 - 2.

Helaas voor team 6 gingen de laatste drie partijen naar Heino 4. Harm verloor ‘in straight games’ van David, waarna Theo en Minh elkaar vier games lang niets toegaven. In de beslissende 5e game had Minh kennelijk de juiste strategie gevonden: 11 - 4. In de laatste partij van de avond bood Arie Emiel prima partij, maar laatstgenoemde won na vier spannende games.

Zo liep team 6 dus tegen een ruime 8 - 2 nederlaag aan en geeft het daarmee opnieuw voeding aan de constatering dat het aan een wisselvallig seizoen bezig is. Natuurlijk is een Heino 4 in deze samenstelling een sterk team, maar dan nog is de 8 - 2 nederlaag te hoog. Geluk bij een ongeluk voor team 6 is dat nummer laatst Smash ’70 8 slechts twee puntjes inliep waardoor de voorsprong nog 7 punten bedraagt. En dat met nog twee thuiswedstrijden voor de boeg. Het moet het vege - maar ervaren - lijf dan ook kunnen redden.

Arie 1 en Theo 1; Harm 0

 

3e klasse: Swift ’64 2 - Kampenion 7 -> 2 - 8

Team 7 staat al het hele seizoen op plaats 2. Er staat voor de spelers dan ook niet zoveel meer op het spel dan de individuele percentages en het vervullen van de sportieve plicht. Zo ook afgelopen donderdagavond in de uitwedstrijd tegen Swift ’64 2.

Jan Ringenier, Gerard Palland en Bertin Bos namen het die avond op tegen Tjitse Ritsema, Trudy Remijnse en Jelle Hoekstra.

Na het dubbel stond team 7 op een 1 - 4 voorsprong. Omdat Tjitse ook inviel bij Swift ’64 1, moest hier en daar wat geïmproviseerd worden. Zo kon het gebeuren dat eerst partij 5 werd gespeeld voordat werd gedubbeld.
In de openingspartij bleek Tjitse in een vreemde partij de gelukkigste tegen Jan die zijn lange noppen weer van stal had gehaald maar die maar moeizaam wist te gebruiken. Tjitse won met 11 - 9 in de 5e game. Gerard had daarna twee games nodig om het spel van Trudy te lezen. Na 15 - 13 en 11 - 13 was Gerard los en won het de 3e en 4e game met ruim verschil. Bertin beukte er daarna tegen Jelle lekker op los en hij gaf zijn tegenstander geen enkele kans.
Omdat Tjitse - die samen met Trudy dubbelt - nog op de tafel ernaast bezig was, speelden Jan en Trudy vast tegen elkaar. Jan had zijn noppenbatje aan de wilgen gehangen en probeerde Trudy af te bluffen door aanvallend te spelen. Wie verwacht dat nou van hem? Die tactiek slaagde in drie games vrij aardig; alleen in game 3 was hij volmaakt kansloos toen Trudy eenzelfde tactiek leek toe te passen, ‘alles raak sloeg’ en Jan helemaal kaal sloeg, wat dus betekende dat hij zijn laatste 11 haren verloor: 11 - 1. In de 4e game was het weer wat spannender; Trudy had in het begin geluksballetjes mee en Jan aan het eind. Jan won de game en daarmee de partij met 7 - 11.
In het dubbel versloegen Bertin en Gerard hun opponenten Trudy en Tjitse overtuigend in drie games.

In de resterende vijf partijen konden we nog slechts één spannende partij noteren: die tussen Bertin en Trudy. Na vier games stond het 2 - 2. In de beslissende game nam Trudy een 4 - 0 voorsprong, maar Bertin vocht zich knap terug. Op een 10 - 9 stand in het voordeel van Trudy leek Bertin met een harde smash de 10 - 10 te maken, maar Trudy blokte die smash knap en maakte de partij daarmee in één keer uit. De overige vier partijen gingen in drie games naar team 7.

Team 7 boekte aldus een overtuigende 2 - 8 zege. De twee verliespartijen gingen beide met 11 - 9 in de 5e game naar Swift ’64 2. De ruime zege - die in Zwartsluis vast en zeker met instemming is begroet - is dus zeker niet gestolen.

Gerard 3, Bertin 2, Jan 2 en dubbel 1

 

4e klasse: Kampenion 8 - Leogang 3 -> 4 - 6

Team 8 kan de competitie vrijuit uit spelen. Het heeft boven verwachting lang meegedaan om plaats 1, maar moest in de zesde speelronde het hoofd buigen voor aanstaand kampioen GTC 2. Afgelopen vrijdagavond kwam Leogang 3 op bezoek dat samen met team 8 gaat uitmaken wie als 2e en 3e eindigen.

Martijn Haanappel, Mattias Beimers en Henny Boxman mochten het weer voor team 8 doen. Voor de gasten uit Nunspeet traden Gerben van den Dragt, Marco Dekker en Gerjan Karssen aan.

Na het dubbel was de tussenstand 2 - 2. Martijn was in de openingspartij te sterk voor Gerben, Mattias verloor in vieren van Marco en Henny was met 11 - 9 in de beslissende 5e game de gelukkigste tegen Gerjan.
In het dubbel verloren Martijn en Mattias met 1 - 3 van Gerben en Marco.

Na het dubbel demarreerde Leogang 3. Drie partijen op rij gingen voor team 8 verloren. Mattias verloor wat ongelukkig met 7 - 11 in de 5e game van Gerben en datzelfde overkwam Martijn in zijn partij tegen Gerjan. Henny balde vervolgens twee games prima mee met Marco, maar zag laatstgenoemde in de 3e en 4e game het verschil maken: 2 - 5.

Toen Mattias vervolgens tegen Gerjan ook zijn derde partij verloor, leek team 8 op een ruime nederlaag af te stevenen. Maar Henny bracht zijn team in de 9e partij ietsje dichterbij via een zwaarbevochten zege op Gerben: 11 - 4 in de 5e game. In de laatste partij van de avond toonde Martijn zich in drie games nipt de betere van Marco.

Zo hield team 8 uiteindelijk de schade nog beperkt met 4 - 6. Beide teams staan nu gelijk, maar Leogang 3 is nu tweede op onderling resultaat.

Henny 2 en Martijn 2; Mattias 0

 

4e klasse: Vined 4 - Kampenion 9 -> 8 - 2

Team 9 kan de punten nog goed gebruiken. Het bevindt zich namelijk in de ‘gevarenzone’. De degradatiestreep is niet ver. Afgelopen donderdagavond ging het op bezoek bij Vined 4 dat vooraf evenveel punten had verzameld als team 9: 29.

Team 9 had personele problemen, want om uiteenlopende redenen waren Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink niet beschikbaar. Anne van der Haar en Gerard Wessels waren dat wel en zij kregen gezel(lig)schap van Alice Ringenier (Kampenion 10). De gastheren speelden met Marc van Dijk, Joost Looman en Arie Severs.

Na het dubbel stond team 9 op een 3 - 1 achterstand. Alice was kansloos tegen Marc, Anne versloeg Joost met 12 - 14 in de 5e game en Gerard moest na vier games Arie feliciteren.

In het dubbel namen Anne en Gerard een 1 - 2 voorsprong, maar zij wisten die helaas niet te verzilveren. Joost en Marc wonnen de 4e en 5e game en daarmee ook de partij.

Drie partijen later stond het 5 - 2. Alice had ook in haar tweede partij niet veel in te brengen; Joost was ‘in straight games’ te sterk. Gerard verloor daarna wer in vieren, ditmaal van Marc. Het was opnieuw Anne die zijn team een winstpartij bezorgde. Hij was in drie games nipt de betere van Arie.

De laatste drie partijen gingen helaas alle naar Vined 4. Eerst verloor Gerard in vijf games van Joost waarna Alice vier games prima tegenspel bood aan Arie, maar in de beslissende game moest zij alsnog het hoofd buigen. In de laatste partij van de avond was de pijp bij Anne kennelijk leeg, of het spel van tegenstander Marc lag hem niet; feit was dat hij kansloos in drieën verloor.

Zo leed team 9 dus een (te) ruime nederlaag tegen Vined 4. Daarmee lijkt dat team de degradatiedans nu wel te ontspringen en is het vrijwel zeker dat de degradant komt uit het tweetal Kampenion 9 en Wham 2. Team 9 heeft daarbij een voorsprong van 4 punten. As. dinsdag komt Wham 2 naar Kampen. Dt wordt een belangrijke wedstrijd.

Anne 2; Alice 0 en Gerard 0

 

5e klasse: Kampenion 10 - Smash ’70 10 -> 6 - 4

En dan ‘last but not least’ team 10. Dat team is na de zevende speelronde voor het eerst dit seizoen geen hekkensluiter. Weet het team zich dan toch nog juist op tijd in veilige haven te spelen? Het zou zo maar kunnen. Afgelopen vrijdagavond kwam nummer laatst Smash ’70 10 op bezoek dat vooraf één puntje minder had verzameld.

Team 10 speelde met Matthieu van den Berg, Alice Ringenier en Rense Beimers. De gasten uit Hattem deden het met Jetty Haverkamp, Laura van der Meer en Karin Verheul. Een damesteam dus.

Na het dubbel stond het 2 - 2. Matthieu moest in de openingspartij zijn meerdere erkennen in Jetty, Alice won ‘in straight games’ van Laura en Rense deed hetzelfde in zijn partij tegen Karin.
In het dubbel verloren Alice en Rense in vier games van Jetty en Laura.

Drie partijen later stond het 4 - 3. Alice stond tegen Jetty opnieuw geen game af, waarna Matthieu twee games prima partij gaf aan Karin. In de 3e game wist Karin echter het verschil te maken. Rense was daarna in vier games net wat sterker dan Laura.

Van de laatste drie partijen wist team 10 er nog twee te winnen. Eerst won Alice ook haar derde partij, die tegen Karin. Na twee ruim gewonnen games leek Karin de partij in de 3e game te doen kantelen, maar Alice was bijtijds bij de les en won de 4e game weer. Daarna herstelde Rense zich na de 1e game verloren te hebben in zijn partij tegen Jetty. Rense won vervolgens drie games op rij. In de laatste partij van de avond slaagde Matthieu er niet in om de kers op de taart te plaatsen. Hij verloor in drie games, al gebeurde dat in de 1e en 3e game met heel nipt verschil.

Team 10 boekte niettemin met een 6 - 4 zege de tweede achtereenvolgende zege van het seizoen en een heel belangrijke. Het geeft daarmee de zege van vorige week een keurig vervolg. Het vergrootte de voorsprong op de dames uit Hattem tot drie punten en zag bovendien Nevanco 1 tegen Batfighters 3 geen enkel punt pakken, zodat het team uit Hasselt nu ‘ineens’ 5 punten achterstand heeft op team 10. Het kan verkeren!

Alice 3 en Rense 3; Matthieu 0

 

Een redelijke week dus voor Kampenion waarin de balans niet positief, maar ook niet negatief doorsloeg. Met nog twee wedstrijden te gaan, is de competitie in het beslissende stadium gekomen. Voor een groot aantal teams staat niet zoveel meer op het spel. De teams 3, 4 en 9 zijn in een degradatiestrijd verwikkeld en ook team 10 moet nog oppassen. Helaas doet geen enkel team nog mee in de strijd om de titel. De teams 2, 6, 7 en 8 staan weliswaar - al dan niet gedeeld - tweede, maar de achterstand op de koploper is niet of nauwelijks meer te overbruggen.

Komende week is er een volledig programma voor de seniorenteams en dat ziet er als volgt uit:
THUIS:
Dinsdag 8 april:
Kampenion 6 - Leogang 2
Kampenion 9 - Wham 2

Vrijdag 11 april:
Kampenion 1 - De Veluwe 2
Kampenion 5 - Wijhe 1
Kampenion 7 - Leogang 1

UIT:
Vrijdag 11 april:
TT Zwolle 5 - Kampenion 2
Smash ’70 2 - Kampenion 4
Batfighters 2 - Kampenion 8
Batfighters 3 - Kampenion 10

Zaterdag 12 april:
Heino 1 - Kampenion 3

Komend weekend hoop ik over deze wedstrijden weer te berichten.


Met sportieve groet,
Jan Ringenier
wedstrijdsecretaris
Kampenion