In week 16 kwam slechts één seniorenteam in actie: team 3. Dat speelde op maandagavond 14 april (!) de belangrijke wedstrijd tegen Harderwijk 1. Beide teams zijn met TT Zwolle 4 en Heino 1 verwikkeld in een spannende strijd om degradatie te ontlopen. Op voorhand konden alle teams zich nog handhaven of degraderen. Heel apart. Ik neem de wedstrijd en de ontknoping met je door.


Promotieklasse: Kampenion 3 - Harderwijk 1 -> 5 - 5

Zoals in de inleiding al aangegeven, is de degradatiegroep in de Promotieklasse B heel spannend. Alle vier de teams waren voor de laatste speelronde nog niet zeker van handhaving. Heel bijzonder. Waar maak je dat mee? Zowel de spelers van Kampenion 3 als van Harderwijk 1 hadden problemen met de oorspronkelijke speeldatum: vrijdag 25 april. Daarom is er veelvuldig contact geweest tussen de spelers om gezamenlijk naar een andere speeldatum te zoeken. Uiteindelijk werd die gevonden: maandag 14 april.

Aan de ene kant is een maandagavond natuurlijk geen gelukkige speelavond. Maar omdat beide teams dan volledig konden aantreden, werd hiervoor gekozen. Nadeel is daarbij wel dat de andere wedstrijd, die tussen Heino 1 en TT Zwolle 4, pas op zaterdag 19 april zou worden gespeeld. Maar voordeel is weer dat Kampenion 3 en Harderwijk 1 de schijn konden vermijden dat de spelers het op een akkoordje zouden gooien.

Vooraf was wel duidelijk dat Harderwijk 1 aan een puntendeling voldoende had voor handhaving, daar waar team 3 tenminste een 6 - 4 zege nodig had.

Team 3 trad aan met Gerben Wolterink, Bas de Vries en Dick Hoekman. Marathonman Gertjan Wessels was nog herstellende van zijn inspanningen van een dag ervoor tijdens de marathon van Rotterdam! Harderwijk 1 deed het met Edwin van der Leij, Jos Wijnands en Philip Bouw.

In de openingspartij nam Gerben het op tegen Edwin. Daar waar Gerben in Harderwijk nog vrij eenvoudig won, was het nu Edwin die meestal ‘die Nase vorn hatte’. Niet dat de verschillen groot waren, maar Edwin won na 9 - 11, 11- - 8, 7 - 11 en 8 - 11.

In de 2e partij was het de beurt aan Bas en ‘noppie’ Jos. Wist Jos in Harderwijk te verrassen met zeges op Dick en ….. Bas, ditmaal won Bas vrij overtuigend: 11 - 4, 11 - 9 en 11 - 8.

Dick moest het vervolgens opnemen tegen Philip die zich gedurende het seizoen heeft opgewerkt tot kopman, een positie die Edwin in de eerste wedstrijden bekleedde. De 1e en 2e game gingen overtuigend naar Philip. Dick schreef daarna de 3e game met ruime cijfers op zijn naam, maar moest toezien hoe de 4e game met nipt verschil naar Philip ging: 6 - 11, 5 - 11, 11 - 5 en 9 - 11.

Het dubbel bleek in de eerste ontmoeting tussen beide teams cruciaal. Bij een 0 - 3 voorsprong voor team 3 en één gewonnen game wisten Edwin en Philip die dubbelpartij te kantelen waarna Harderwijk 1 alsnog met 6 - 4 de winst pakte. Ditmaal stonden Edwin en Philip geen game af tegen Dick en Gerben. De verschillen waren niet groot, maar toch: 9 - 11, 9 - 11 en 7 - 11.
Zo stond het 1 - 3 in het voordeel van Harderwijk 1.

Na het dubbel bond Bas de sportieve strijd aan met Edwin. De eerste game ging ‘in een poep en een scheet’ naar Edwin die daarmee op weg leek naar een tweede zege op Bas dit seizoen. Maar laatstgenoemde wist zich te herpakken. Hij sleepte de 2e game er nipt uit en bleef ook in de 3e en 4e game nipt aan de goede kant van de score: 4 - 11, 13 - 11, 11 - 8 en 11 - 9.

Daarna nam Gerben het op tegen Philip. Hij kwam goed uit de startblokken en won de 1e en 2e game. De 3e wist Philip ternauwernood te overleven waarna hij de 4e game ook op zijn naam wist te schrijven. De beslissende game kon beide kanten op vallen, maar uiteindelijk was Philip met 9 - 11 de gelukkigste. Zo ging dit belangrijke punt naar Harderwijk 1, terwijl voor vrijwel hetzelfde aantal eurocentjes die partij ook naar Gerben en team 3 had kunnen gaan. Zo stond het 2 - 4 in plaats van 3 - 3.

In de 7e partij was het de beurt aan Dick en Jos. Daar waar Jos vrijuit kon ballen en eventueel zijn team de zekerheid van handhaving kon bezorgen, daar moest Dick winnen. Die wetenschap zorgde bij Dick niet voor een blokkade, want hij won vrij overtuigend: 11 - 7, 11 - 7 en 11 - 9.

Hierna namen de beide deze avond nog ongeslagen spelers het tegen elkaar op: Bas en Philip. Om de kansen op een 6 - 4 zege van zijn team in stand te houden, moest Bas deze partij winnen. Maar Philip wilde voorkomen dat er extra druk kwam te liggen op zijn teamgenoten Edwin en Jos. Het werd een mooie partij. De 1e game was voor Bas, maar daarna pakte Philip de 2e game. De 3e game ging met nipte cijfers naar Philip die vervolgens in de 4e game wat meer afstand wist te nemen: 11 - 8, 6 - 11, 9 - 11 en 7 - 11. Philip zorgde er daarmee voor dat Harderwijk 1 ook het komend seizoen in de Promotieklasse uitkomt.

In de voorlaatste partij van de avond toonde Dick zich voor de tweede maal dit seizoen een angstgegner voor Edwin. Het spelletje van Dick ligt Edwin op de één of andere manier niet. Dick won overtuigend met 11 - 6, 11 - 6, 8 - 11 en 11 - 6.

In de laatste partij van de avond was het aan Gerben om via een zege op Jos de druk bij Heino 1 en TT Zwolle 4 nog wat op te voeren. Gerben won de 1e game en sleepte de 2e er nipt uit. In de 3e game wist Gerben het verschil te maken en de eindstand op 5 - 5 te bepalen: 11 - 6, 11 - 9 en 11 - 3.

Beide teams deelden dus de punten. De spannende partij tussen Gerben en Philip bleek achteraf cruciaal. Het werd toen geen 3 - 3, maar 2 - 4. Dit was voor de Harderwijkers de sleutel tot handhaving. De spelers van team 3 kregen toen een ‘tikkie’, maar gelukkig wisten zij zich hier snel overheen te zetten en van de laatste vier partijen er nog drie te winnen.

De 5 - 5 uitslag betekende dat TT Zwolle 4 tenminste 6 punten moest pakken in de uitwedstrijd bij Heino 1 dat zelf pas bij een 8 - 2 zege handhaving veilig stelde. Het eerste lijkt op voorhand niet onmogelijk, het tweede vrijwel onmogelijk.
Het geduld van de spelers van Kampenion 3 werd dus ‘nog even’ op de proef gesteld!

Op voorhand schatte ik de wedstrijd tussen Heino 1 - TT Zwolle 4 in als een 6 - 4 / 4 - 6 wedstrijd. Maar bij een 4 - 6 winst van de Zwollenaren waren zij - zo had ik vooraf uitgerekend - zeker van handhaving. Zou zouden dan op gelijke hoogte komen met Kampenion 3, maar het gamegemiddelde tussen beide teams was dan in het nadeel van de Kampenaren.

Na het dubbel stond Heino 1 op een 3 - 1 voorsprong, een vrij plezierige tussenstand vanuit Kamper gezichtspunt gezien. TT Zwolle 4 kwam vervolgens terug tot 3 - 3 waarna Arnout Kok zijn team weer op voorsprong zette via een zege op Hans Speek. Toen diezelfde Arnout in de 9e partij ook te sterk bleek voor Stefan van der Lelie, stond het 5 - 4 voor Heino 1 en was het zeker dat zowel Heino 1 als TT Zwolle 4 concurrent Kampenion 3 niet meer konden achterhalen. Dat Hans Speek in de laatste wedstrijd de uitslag op 5 - 5 bepaalde door Harry Bottenberg te verslaan, deed er niet meer toe.

Kampenion 3 handhaaft zich dus in de Promotieklasse en dat is een prettige constatering. Het is namelijk de bedoeling dat de top van Kampenion breder wordt en in dat kader is het ideaal als de teams 1, 2 en 3 op tenminste het niveau Promotieklasse acteren. Team 1 (Hoofdklasse) en team 2 (Promotieklasse) hadden zich al eerder gehandhaafd.

De degradatiegroep in de Promotieklasse B was een heel spannende competitie. Van de in totaal zes wedstrijden eindigden er drie in een 5 - 5 gelijkspel en drie in een 6 - 4 overwinning. Ik gaf het al aan, voor de laatste speelronde konden alle vier teams zich nog handhaven en konden zij ook alle nog degraderen. Waar maak je dat mee?
Felicitaties aan Bas, Dick, Gerben en ook Gertjan. Laatstgenoemde speelde slechts eenmaal mee, maar maakte ook deel uit van het team. Voor de spelers van TT Zwolle 4 en Heino 1 is het natuurlijk sneu, want als je moet degraderen terwijl de verschillen zo minimaal zijn, dan is het even slikken.

De eindstand luidt als volgt:
Harderwijk 1     10 - 45
Kampenion 3      10 - 44
TT Zwolle 4      10 - 43
Heino 1          10 - 42

In mijn bijdrage van volgend weekend - mijn laatste van dit seizoen - kom ik nog even terug op deze eindstand en leg ik die en die van de andere teams naast de prognoses die ik voor dit seizoen heb gegeven.


Het programma voor week 17 ziet er als volgt uit:
THUIS:
Dinsdag 22 april:
Kampenion 6 - Harderwijk 2
Kampenion 9 - Heino 7

Vrijdag 25 april:
Kampenion 1 - DTV ’84 1
Kampenion 8 - Harderwijk 5
Kampenion 10 - Nevanco 1

UIT:
Dinsdag 22 april:
’s-Heerenbroek 1 - Kampenion 5

Donderdag 24 april:
Torenstad 1 - Kampenion 4

Vrijdag 25 april:
TT Zwolle 3 - Kampenion 2
Batfighters 1 - Kampenion 7

Volgend weekend hoop ik mij voor de laatste keer dit seizoen te melden.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris
Kampenion