Het is al weer enkele weken geleden dat de indeling van de seniorencompetitie bekend werd gemaakt. Toch kon ik mij er nog niet direct toe zetten om daarover in de ‘digitale pen’ te klimmen. Nu heb ik dan toch maar de stoute sportschoenen aangetrokken. In deze bijdrage neem ik de indeling van de 9 seniorenteams – dat is er 1 minder dan het afgelopen seizoen – met je door en geef ik ook weer een prognose voor de eindklasseringen van de teams.


Team 1                     Gert-Jan de Lange, Ton Ringenier en Jeroen Rotman
Hoofdklasse             DTS 1, DTV ’84 1, De Toekomst 2, Entac 2, Kampenion 1, Trias 1, TT Zwolle 2 en 3


De samenstelling van team 1 is gewijzigd. Jordy ten Have, die het ‘heilige vuur’ al enige tijd mist en inmiddels een ander vuur brandend heeft, is vervangen door Gert-Jan de Lange die de laatste tijd de nodige progressie heeft gemaakt. Ton Ringenier en Jeroen Rotman zijn gebleven.

Wat te zeggen van de indeling? Ik denk dat die wat minder sterk is dan het afgelopen seizoen. Immers, de nummers 1 en 2 (respectievelijk Blauw-Wit 2 en De Veluwe 2) zijn gepromoveerd. Feitelijk zijn De Toekomst 2 en TT Zwolle 2 uit de 3e divisie teruggekomen, maar in de praktijk hebben we het in beide gevallen over het 3e team van het afgelopen seizoen. Verder is het vrij sterke Effekt ’74 1 gedegradeerd, samen met Swift (D) 1. Daarvoor teruggekomen zijn de kampioenen uit de Promotieklasse: DTS 1 en TT Zwolle 3. Laatstgenoemd team was het afgelopen seizoen TT Zwolle 4 en het kreeg de promotie dus in de schoot geworden, omdat alle teams van de Zwollenaren zijn doorgeschoven na het verdwijnen van het vlaggenschip in de Eredivisie.

Ik verwacht dat Entac 2, DTV ’84 1, Trias 1, TT Zwolle 2 en Kampenion 1 gaan strijden voor de vier plekken in de Promotieklasse. Trias 1 is daarbij een ‘dark horse’. Op papier kan het wellicht het sterkste team achter de tafel brengen, maar hoe vaak dat in de praktijk gebeurt is de vraag.

Ik heb veel vertrouwen in de spelers van team 1 en ik verwacht dan ook dat het team zich plaatst voor de Promotieklasse.
Team 1 begint het seizoen al op vrijdag 5 september as. Met een thuiswedstrijd tegen Trias1.

Mijn prognose voor team 1 is: een 3e plaats.


Team 2                     Jordy ten Have, Ivan Hollander, Robin Lieftink en Ralph Trip
Promotieklasse       Blauw-Wit 3, De Brug 1, De Trefhoek 1, Effekt ’74 2, Kampenion 2, Swift (D) 1, TT Zwolle 5 en Twekkelerveld 1


Bij team 2 neemt Jordy ten Have de plek in van de ‘weggepromoveerde’ Gert-Jan de Lange. Ivan Hollander, Robin Lieftink en Ralph Trip komen opnieuw in team 2 uit. Kampte Ivan het afgelopen seizoen weer met blessureleed, we hebben nu goede hoop dat dit tot het verleden behoort en dat hij zijn niveau van enkele seizoenen geleden weer weet te behalen. Jordy en Robin behoren (ook) tot de betere Promotieklassers en moeten een goed seizoen kunnen draaien. Als Ralph dan zo rond de 50% weet te halen, dan doet team 2 prima mee.

Concurrenten voor de bovenste plaatsen zijn in mijn ogen Blauw-Wit 3, Effekt ’74 2 en wellicht ook Swift (D) 1. Ik denk dat team 2 een goede kans maakt op het kampioenschap. In de breedte schat ik het team het sterkst in. De concurrentie telt toch enkele minder sterke spelers.
Team 2 begint de competitie op vrijdag 12 september as. met een thuiswedstrijd tegen buurman TT Zwolle 5.

Mijn prognose voor team 2 is: een 1e plaats.


Team 3                     Dick Hoekman, Bas de Vries, Gertjan Wessels en Gerben Wolterink
Promotieklasse       Bosman/Wezep 1, DTV ’84 2, De Toekomst 3, Effekt ’74 1, Entac 3, Harderwijk 1, Kampenion 3 en TT Zwolle 4


Team 3 is op papier ongewijzigd, maar in tegenstelling tot het afgelopen seizoen is ‘stopvolleyspecialist’ Gertjan Wessels weer volledig beschikbaar. Dat geeft het team meer mogelijkheden. Dick Hoekman, Bas de Vries en Gerben Wolterink zijn ook gebleven.

Degradant Effekt ’74 1 is voor mij titelkandidaat nummer 1. Concurrentie verwacht ik van DTV ’84 2 en De Toekomst 3 zie ik als outsider, maar zeker kanshebber voor een plek in de Promotieklasse. Effekt ’74 1 en DTV ’84 2 zie ik de Promotieklasse zeker halen. De resterende twee plekken worden bevochten door De Toekomst 3, Harderwijk 1, TT Zwolle 4 en Kampenion 3.
Team 3 begint het seizoen op vrijdag 12 as. met een uitwedstrijd tegen het sterke DTV '84 2.

Mijn prognose voor team 3 is: een 4e plaats.


Team 4                     Bertin Bos, Pascal Bruins, Nick Kuipers, Guido Wessels en Stefan Sijbesma
2e klasse                  Dronten '74 1, Emmeloord 2, Heino 3, Hoonhorst 1, Kampenion en TT Zwolle 8

Team 4 moet na de – in mijn ogen onnodige – degradatie uit de 1e klasse in het afgelopen seizoen nu in de 2e klasse uitkomen. Het team bestaat op papier uit 5 spelers waarbij Stefan Sijbesma reserve staat. Pascal Bruins, Nick Kuipers en Guido Wessels kwamen het afgelopen seizoen ook al in dit team uit. Bertin Bos debuteert bij dit team. Hij kan terugkijken op een goed (2e) seizoen in de 3e klasse en krijgt mede daarom de kans zich te bewijzen in de 2e klasse.

Normaal gesproken is een degradant meestal wel weer titelkandidaat. Zo ook nu. Niet dat het team zomaar even kampioen wordt. Dat niet, maar het gaat wel om plaats 1 meedoen. Concurrentie komt daarbij vooral van Dronten '74 1 dat de afgelopen seizoenen net naast de titel greep. Als de spelers er direct vanaf het begin staan en de 2e klasse niet te gemakkelijk opnemen en als ook Bertin zich staande weet te houden, dan moet team 4 de Drontenaren achter zich kunnen houden.
Team 4 gaat de competitie op vrijdag 12 september as. van start met een uitwedstrijd bij concurrent Dronten '74 1.

Mijn prognose voor team 4 is: een 1e plaats.


Team 5 Sebastian Holzapfel, Gerard Palland, Jelmer van der Veen, Simon van der Woude en Wim Tillema.
2e klasse Bosman/Wezep 2, GTC 1, Kampenion 5, Leogang 1, Swift '64 1 en TT Zwolle 9


Na het overtuigend behaalde kampioenschap het afgelopen seizoen in de 3e klasse mag ook team 5 zich nu 2e klasser noemen. Sebastian Holzapfel, Jelmer van der Veen, Simon van der Woude en Wim Tillema (reserve) maken ook nu weer deel uit van het team. Bovendien is Gerard Palland – de afgelopen seizoenen telkens (ruim) boven de 70% in de 3e klasse halend – aan het team toegevoegd. Daardoor heeft ook dit team een ruime en voldoende basis.

Ik verwacht dat het team zich probleemloos moet kunnen handhaven. Sterker nog, ik denk dat het bij de eerste drie moet kunnen eindigen. Ik zie op voorhand niet direct een team dat er duidelijk bovenuit steekt, al is Bosman/Wezep 2 in mijn ogen de favoriet voor de titel. Daarachter moet team 5 zich goed staande kunnen houden.
Team 5 gaat de competitie op vrijdag 12 september van start met een uitwedstrijd bij TT Zwolle 9.

Mijn prognose voor team 5 is: een 3e plaats.


Team 6 Hans van den Berg, Harm Bosman, Theo Hogenhorst en Arie Hup
3e klasse DTV '84 5, Harderwijk 2, Kampenion 6, Smash '70 7, Smash-In 1 en Zwartsluis 1


Team 6 gaat in ongewijzigde samenstelling het nieuwe seizoen in. Dus met Hans van den Berg, Harm Bosman, Theo Hogenhorst en Arie Hup. Als ik zeg dat dit team enige ervaring heeft, dan is dat een understatement van jewelste.

Mede vanwege die ervaring denk ik dat team 6 weer bovenin gaat meedraaien. Het gedegradeerde Smash-In 1 is normaal gesproken titelkandidaat, al is het daarbij wel afhankelijk van de vraag hoeveel wedstrijden kopman Hans de Vries zal meespelen. Harderwijk 2 en team 6 zitten normaal gesproken op het vinkentouw en staan klaar om toe te slaan als Smash-In steken laat vallen. De andere drie teams zie ik de plaatsen 4 t/m 6 bezetten.
Team 6 begint het seizoen op dinsdag 9 september as. met een thuiswedstrijd tegen Smash '70 9.

Mijn prognose voor team 6 is: een 3e plaats.


Team 7 Jan Beks, Danny Bruins, Thomas Niemeijer, Jan Ringenier en Danny Visscher
3e klasse DTV '84 4, Effect 2, Kampenion 7, Leogang 2, Smash '70 8 en TT Zwolle 10


Bij team 7 is er wat veranderd. De sterkste twee spelers – Gerard Palland en Bertin Bos – zijn weggepromoveerd en spelen komend seizoen 2e klasse. Hun plaatsen zijn ingenomen door Jan Beks en debutant Danny Bruins. Jan is na een seizoen reserve bij team 8 (4e klas) in het afgelopen seizoen nu weer volledig beschikbaar en Danny is een jeugdspeler die het dit seizoen ook bij de senioren gaat proberen. Ik weet dat hij het niveau van de 3e klasse aankan, maar een eerste seizoen bij de senioren is altijd wennen voor een jeugdspeler. Tenslotte is Danny Visscher als reserve aan het team toegevoegd. Zo telt het team dus twee Danny's, twee Jannen en een Thomas.

Het zal duidelijk zijn dat het team – met alle respect – wat aan kwaliteit heeft ingeleverd. Eindigde het de afgelopen seizoenen telkens als 2e, dit seizoen is handhaving de doelstelling. TT Zwolle 10 is voor mij titelkandidaat nummer 1 met wellicht Effect 2 als outsider. De andere teams gaan in mijn ogen de strijd met elkaar aan om die nare laatste plaats te ontlopen.
Team 7 opent het tafeltennisbal op vrijdag 12 september as. met een thuiswedstrijd tegen titelkandidaat TT Zwolle 10.

Mijn prognose voor team 7 is: een 4e plaats.


Team 8 Mattias Beimers, Rense Beimers, Henny Boxman en Martijn Haanappel
4e klasse Batfighters 2, Harderwijk 4, Heino 8, Hoonhorst 3, Kampenion 8 en Smash-In 2


Mattias Beimers en Martijn Haanappel komen opnieuw in team 8 uit en dat geldt op papier ook voor Henny Boxman. Maar Henny heeft helaas heel andere dingen aan zijn hoofd dan tafeltennis. Ik ga hier op de website niet verder op in, maar namens heel Kampenion wens ik Henny en echtgenote Henny heel veel sterkte toe! Omdat Jan Beks (vorig seizoen reserve) dit seizoen weer 3e klasse gaat spelen en team 10 werd opgeheven, is Rense Beimers aan het team toegevoegd. En gezien de situatie rond Henny is dat 'geen overbodige luxe'.

Harderwijk 4 en Smash-In 2 – afhankelijk van wie er vaak spelen – zie ik als kandidaten voor de titel. De andere vier teams gaan ook hier een zwaar gevecht met elkaar aan om degradatie te ontlopen. Ik ben helaas niet heel optimistisch ten aanzien van team 8. Als alles meezit, dan acht ik een 5e plaats het maximaal haalbare. Sorry heren!
Team 8 begint op vrijdag 12 september as. aan de competitie met een thuiswedstrijd tegen Smash-In 2.

Mijn prognose voor team 8 is: een 5e plaats.


Team 9 Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink, Alice Ringenier en Gerard Wessels
4e klasse 's-Heerenbroek 3, DTV '84 6, HTTV 2, Kampenion 9, Smash '70 10 en Wham 2

In team 9 is Anne van der Haar helaas gestopt. Zijn plaats wordt ingenomen door Alice Ringenier die overkomt vanuit team 10 dat vanwege te weinig spelers moest worden opgeheven. Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Gerard Wessels maken opnieuw deel uit van dit team.

Ook team 9 gaat naar mijn inschatting een moeilijk seizoen tegemoet. Het is er – met alle respect – niet sterker op geworden, terwijl ik niet echt een 'zwakke broeder' in de poule kan ontdekken. De spelers moeten dan ook alle zeilen bijzetten om zich te handhaven. Ik verwacht dat HTTV 2 het te kloppen team is met 's-Heerenbroek 3 en DTV '84 6 als outsiders.
Team 9 start het seizoen op dinsdag 9 september as. met een thuiswedstrijd tegen Smash '70 10.

Mijn prognose voor team 9 is: een 5e plaats.


Ook komend seizoen hoop ik weer wekelijks verslag te doen van de verrichtingen van de 9 seniorenteams. Ik hoop dat de motivatie dan wat is toegenomen, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Ik meld mij voor het eerst in het weekend van 6/7 september as.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris