FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Kampenion 1

Kampenion 1 - kopie

Het eerste jeugdteam – dat bestaat uit Gert-Jan de Lange, Guido Wessels en Bertin Bos – heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Nadat het in het voorjaar kampioen werd in Landelijk A, schreef het in het najaar wederom geschiedenis: met een tweede plaats promoveert jeugdteam 1 naar de Kampioensgroep. Een unieke prestatie; nog nooit wist een jeugdteam van Kampenion de top 8 van Nederland te bereiken.

Voorafgaand aan het seizoen werd een plaats bij de eerste twee teams niet onmogelijk, maar ook niet waarschijnlijk geacht. Amsterdam 1 werd als torenhoge favoriet voor de titel gezien en maakte deze verwachtingen ook waar. Het bijzondere aan de competitie was dat de overige vijf teams – waaronder team 1 – allemaal beschikten over zowel een sterke als een zwakke Landelijk A speler. Hierdoor leken al deze vijf teams een kans te maken omdat veel wedstrijden tussen de 6-4 en de 4-6 eindigden, waardoor het halverwege de competitie ongemeen spannend was en de vijf kanshebbers nog dicht bij elkaar stonden. Op dat moment bezette jeugdteam 1 weliswaar ook de tweede plaats, maar had het door een 4-6 uit-overwinning slechts een minimale voorsprong van 1 punt op concurrent Drivers 1. Ondertussen hadden Gert-Jan, Guido en Bertin al een kans om uit te lopen niet benut: thuis werd met 3-7 verloren van Alexandria ’66 1 dat in de zwakste opstelling naar Kampen af was gereisd.

Drie wedstrijden voor het einde zag de situatie er minder rooskleurig uit: hoewel het eerste jeugdteam prima presteerde met twee gelijke spelen tegen Vriendenschaar 1 en koploper Amsterdam 1, nam Drivers 1 een voorsprong van 4 punten door twee duidelijke overwinningen te boeken. ‘De drie musketiers’ bleven er echter in geloven en dat betaalde zich uit. In de achtste speelronde liep ze 2 punten in door een mooie 7-3 overwinning op Litac 1, terwijl Drivers 1 niet verder kwam dan een 5-5 gelijkspel. Een speelronde later nam team 1 revanche op Alexandria ’66 1 – waar het de enige nederlaag van het seizoen tegen had geleden – door in Rotterdam met 3-7 te winnen. Op hetzelfde moment bezorgde Drivers 1 Kampenion een vervroegd Sinterklaascadeau: thuis hield het slechts 1 puntje over aan de ontmoeting met Amsterdam 1, waardoor jeugdteam 1 maarliefst 6 punten inliep en een achterstand van 2 punten omboog in een voorsprong van 4 punten. Hierdoor had het in de laatste wedstrijd tegen concurrent Drivers aan eveneens 4 punten voldoende om met een tweede plaats promotie veilig te stellen.

In de beslissende wedstrijd speelde Drivers het tactisch: het gaf bewust het eerste punt op door de zwakste speler Rick tegen kopman Gert-Jan te laten beginnen, maar stelde zichzelf hiermee wel in staat om de daaropvolgende twee partijen te winnen. Hierna hoopte het op een 1-3 voorsprong te komen in de wetenschap te beschikken over een sterk links/rechts dubbel, maar ook team 1 kent in het dubbel Gert-Jan/Guido een ervaren duo dat inmiddels al 18 jeugdseizoenen met elkaar dubbelt. Het werd een spannende partij, waarin team 1 in de vijfde game aan het langste eind trok en het tweede punt binnenhaalde. Daarmee was het plan van Drivers – het proberen zo laat mogelijk de beslissing te laten vallen om zodoende optimaal te kunnen profiteren van de zenuwen van de Kampenionners – deels verstoord.

Guido trof in de vijfde partij de op papier zwakste speler van Drivers 1, die echter een duidelijk hoger niveau behaalde dan in de heenwedstrijd. Gespannen door het feit dat werd ingeschat dat hij wel zou winnen – uit won Guido immers redelijk eenvoudig – ging het ditmaal de kant van Drivers 1 op; de prima spelende Rick kwam op een 0-2 voorsprong. Guido trok de derde game nipt over de streep met 11-9, maar in de vierde game leek Rick er met de winst vandoor te gaan: hij kwam met 7-10 voor. Op mirakuleuze wijze wist Guido vervolgens een zware topspinbal in te slaan en vervolgens de stand met twee services gelijk te trekken, waarna hij de game met 12-10 wist te winnen. Hierna was Rick de weg kwijt en won Guido alsnog in vijven.

Kopman Gert-Jan – weliswaar toch enigszins gespannen – deed daarna wat er van hem verwacht werd. Hoewel hij niet zijn beste partij speelde, wist hij met een 3-1 overwinning het vierde en tevens verlossende punt binnen halen. Uiteindelijk boekte team 1 een nipte 6-4 overwinning, waarmee het met 6 punten voorsprong op de tweede plaats is geëindigd. Gert-Jan kende ook een persoonlijk succes: na in het voorjaar van 2014 al de sterkste speler van de poule te zijn met een winstpercentage van 86% kroonde hij zich dit seizoen weer tot ‘topscorer’ door 27 van de 30 partijen in winst om te zetten. Ook speelde hij een grote rol in 8 van de 10 gewonnen dubbelspelen.

Dat jeugdteam 1 uit drie eigen opgeleide spelers bestaat die allemaal uit het relatief kleine Kampen komen, maakt het extra bijzonder. Zo treft jeugdteam 1 komend seizoen twee teams uit Amsterdam, twee uit Rotterdam, één uit Utrecht, één uit Hoofddorp en één uit Zwolle, maar beschikken alleen Amsterdam 1 en Twenty-one Up 1 uit Rotterdam – verenigingen uit de twee grootste steden van Nederland – over uitsluitend eigen opgeleide spelers.

Zoals gezegd boekte Kampenion 1 wederom een unieke prestatie, want voor het eerst komt een team van Kampenion uit in de Kampioensgroep. Maar naast de unieke prestatie van jeugdteam 1 kende heel Kampenion een bijzonder succesvol seizoen. Zowel bij de jeugd als bij de senioren werd er niet gedegradeerd. Wel promoveerden maarliefst acht van de in totaal 17 teams en werden er zeven teams kampioen, waarvan vier jeugdteams.

Jeugdteam 3 – dat bestaat uit Roderik van Braak, Ditmar van Dorp en Matthias van der Molen – werd kampioen in de 1e klasse en komt daardoor volgend seizoen uit in de Hoofdklasse. Ook team 4 – bestaande uit Roelard Bos, Bert Beks en Ali-Imran Ugurlu – werd met ruime voorsprong kampioen in de 2e klasse. Verder mochten ook de twee laatste jeugdteams een feestje vieren: Rik ten Caat, Marinus Zagt en Wietse Keuning werden kampioen in de 5e klasse en de broertjes Ernst en Jannick van de Broek en Maurits Koers pakten de titel in de Startersklasse.

In het voorjaar van 2006 promoveerde er voor het eerst een jeugdteam van Kampenion naar Landelijk A. En precies in dat seizoen begonnen Gert-Jan en Guido met het spelen van competitie in de Welpenklasse, waarin ook zij een kampioenschap vierden. Een mooi verslag gemaakt door Jan Ringenier – destijds wedstrijdsecretaris jeugd – vind je nog op deze website: http://www.kampenion.nl/index.php/nieuws/18-zzz-oud-taf/137-jeugdteam-1-schrijft-historie-met-de-titel-in-landelijk-b-en-promotie-naar-landelijk-a. Wie de onderste alinea van het verslag van Jan leest, zal een glimlach niet kunnen onderdrukken! Inmiddels hebben Gert-Jan en Guido vanaf de Welpenklasse 18 seizoenen onafgebroken bij elkaar in het jeugdteam gezeten en mogen zij hun allerlaatste en 19e jeugdseizoen op het hoogste Nederlandse jeugdniveau uitkomen.

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar