FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op de eerste maandag van dit jaar werd de indeling van de nieuwe competitie bekend gemaakt. Daarvoor wil ik de competitieleiders en allen die daarbij hebben geholpen, een compliment maken. Ik weet uit ervaring dat het veel tijd kost om zo’n indeling te maken. En omdat veel van de wensen van Kampenion gehonoreerd zijn - zo kreeg o.a. team 8 de aangevraagde 3e klasse toegewezen - wil ik hen ook daarvoor bedanken. Kampenion schrijft een team meer in voor de competitie en doet komend seizoen met liefst 10 teams (!) mee.
In deze bijdrage kijk ik met je naar de indeling van de teams, beschouw ik de competities voor en ontbreken uiteraard ook de prognoses niet.


Team 1: Gert-Jan de Lange, Ton Ringenier en Jeroen Rotman
Team 2: Jordy ten Have, Ivan Hollander, Robin Lieftink en Ralph Trip
Hoofdklasse: Blauw-Wit 2, DTS 1, DTV ’84 1, Effekt ’74 1, Trias 1, TT Zwolle 2, Kampenion 1 en 2

Komend seizoen wordt sowieso uniek voor Kampenion, want voor het eerst sinds de afdeling Oost de Hoofdklasse kent, spelen er twee teams van de vereniging in de hoogste afdelingsklasse. Team 1 speelt al een aantal seizoenen op dit niveau en team 2 behaalde het afgelopen seizoen de titel in de Promotieklassen na een zware strijd met concurrent Swift (D) 1. Ik neem beide teams tegelijk mee in mijn vooruitblik.

Beide teams gaan ongewijzigd de competitie in. Het is te hopen dat Gert-Jan de Lange en Jeroen Rotman dit seizoen weer stappen maken en dat het verschil met kopman Ton Ringenier kleiner wordt. Lukt dat, dan is team 1 één van de titelkandidaten. Ik heb er wel vertrouwen in dat beide spelers een stapje kunnen maken.

In team 2 is Ivan Hollander er duidelijk aan toe om Hoofdklasse te spelen. Ook Robin Lieftink hikte hier al een tijdje tegenaan, al kende hij het afgelopen seizoen een mindere fase. Als Jordy ten Have weer wat meer ritme krijgt, misstaat hij ook niet in de Hoofdklasse. Voor Ralph Trip zal het (meer dan) aanpoten worden, maar respect voor ‘onze’ Ralph! Toen hij met tafeltennis begon, had niemand kunnen denken dat hij ooit nog eens in de hoogste afdelingsklasse zou acteren. Petje af!

Ik verwacht dat drie teams gaan strijden om de titel: Trias 1, TT Zwolle 2 en Kampenion 1. DTV ’84 1 speelt komend seizoen zonder kopman Barteld van Oenen en dat betekent dat het team duidelijk verzwakt is. Mits Trias 1 vaker dan het afgelopen seizoen in de gewenste samenstelling kan spelen, is dat team de favoriet voor de titel.

Promovendus Effekt ’74 1 acht ik in staat om direct mee te doen om plaats 4. Maar ook DTV ’84 1, DTS 1 en Kampenion 2 schat ik niet (veel) zwakker in. Blauw-Wit 2 is in mijn ogen - met alle respect - degradatiekandidaat nummer 1.

Mijn prognoses luiden:
Team 1 eindigt op plaats 2 en team 2 eindigt op plaats 6.


Team 3: Dick Hoekman, Bas de Vries, Gertjan Wessels en Gerben Wolterink
Promotieklasse: Blauw-Wit 3, De Brug 1, De Toekomst 2, De Trefhoek 1, De Veluwe 2, Emmeloord 1, TT Zwolle 4 en Kampenion 3

Team 3 kan terugkijken op een prima seizoen. Het behaalde onverwacht de promotiegroep en eindigde op een fraaie derde plaats. En dat terwijl Bas de Vries en Gerben Wolterink minder (samen) hebben meegedaan dan vooraf de bedoeling was.

Maar ook team 3 begint komend seizoen gewoon weer op nul. Het komt in een poule uit met één promovendus Emmeloord 1, terwijl Blauw-Wit 3 en De Veluwe 2 een verhaal apart zijn. De Veluwe 2 speelde het afgelopen seizoen in een volledig andere samenstelling in de 3e divisie landelijk, waarna het na de degradatie uit elkaar is gevallen. De Veluwe 2 van komend seizoen is het De Veluwe 3 van het afgelopen seizoen, aangevuld met ‘oude bekende’ Wim Hogeboom die zijn rentree maakt. Blauw-Wit 3 speelt komend seizoen Promotieklasse, omdat er een team bovenin bij de vereniging is weggevallen. Het nieuwe team 3 is echter versterkt met Michel van Brink die het afgelopen seizoen nog in de 3e divisie acteerde, overigens zonder veel succes. De Toekomst 2 is de degradant uit de Hoofdklasse. Dit is een vrij sterk team, maar ik verwacht niet dat het - net als Effekt ’74 1 dat in het afgelopen seizoen wel was - veel sterker is dan de andere teams. De Brug 1 heeft versterking gekregen van Bas Wrekenhorst, die het afgelopen seizoen nog 3e divisie speelde bij (plaatsgenoot) De Veluwe 2 waarover ik hiervoor al schreef.

Ik verwacht een vrij open competitie. Er steekt niet direct een team bovenuit en ik kan ook niet direct een ‘zwakke broeder’ ontdekken. Bij Emmeloord 1 speelt de ervaren - en de ook bij Kampenion heel bekende - Johan Lieftink die in de afgelopen seizoenen een aantal nieuwe teamgenoten heeft gekregen waardoor de Emmeloorders - niet voor het eerst - zijn opgeklommen van de 2e naar de Promotieklasse.

De Brug 1 en De Toekomst 2 lijken vrij zekere kandidaten voor de promotiegroep. Verder denk ik dat TT Zwolle 4 en ook Kampenion 3 kansen hebben om zich daarvoor te plaatsen. Ik durf mij niet uit te laten over de degradatiekandidaten; dat is mijn ogen een loterij.

Mijn prognose luidt:
Team 3 eindigt op een 4e plaats.


Team 4: Bertin Bos, Pascal Bruins, Nick Kuipers en Guido Wessels
1e klasse: Bosman/Wezep 1, De Spinners 1, Smash ’70 2, Trias 3, TT Zwolle 6 en Kampenion 4

Team 4 is weer terug op het niveau waar het in mijn ogen thuis hoort: de 1e klasse. Ik hoop en verwacht dat de spelers geleerd hebben van het voorjaarsseizoen 2014 toen het team onnodig degradeerde uit de 1e klasse, mede omdat niet alle spelers ervan doordrongen waren dat het toch wel handig is om als team compleet aan te treden.

Bertin Bos (die overigens als enige op dit niveau debuteert), Pascal Bruins, Nick Kuipers en Guido Wessels acht ik in staat om tenminste twee teams achter zich te houden. Dat is geen eenvoudige opgave, maar naast team 4 zijn er (gelukkig) nog twee teams gepromoveerd: De Spinners 4 uit Emst en Trias 3 uit Twello.
De titel wordt normaal gesproken betwist door (degradant) Bosman/Wezep 1 en Smash ’70 2. De buren uit Wezep zijn daarbij in het voordeel, omdat de Hattemers een vrij groot team hebben met het nodige krachtsverschil tussen de spelers.

Mijn prognose luidt:
Team 4 eindigt op een 4e plaats.


Team 5: Sebastian Holzapfel, Jelmer van der Veen en Simon van der Woude
2e klasse: Dronten ’74 2, DTV ’84 3, Heino 3, Smash ’70 4, Smash-In 1 en Kampenion 5

Team 5 - bestaande uit Sebastian Holzapfel, Jelmer van der Veen en Simon van der Woude - treft het in mijn ogen niet met de indeling. Eindigde het het afgelopen seizoen als debutant op een sterke 3e plaats, komend seizoen moet het zien af te rekenen met liefst twee degradanten uit de 1e klasse: DTV ’84 3 en Smash ’70 4. Daarbij blijkt Heino 3 komend seizoen te kunnen beschikken over Arnout Kok en dat vind ik heel merkwaardig. Arnout - die weliswaar het afgelopen seizoen niet heeft gespeeld - is al enkele jaren de sterkste speler bij die vereniging en hij mag doodleuk bij team 3 worden ingedeeld. Snap het maar!

De poule wordt gecompleteerd met twee promovendi: Dronten ’74 2 en Smash-In 1. Aardig om te vermelden is dat bij Dronten ’74 2 ‘ene Marijke Kramer’ op de teamlijst staat die ook seizoenen lang voor Kampenion heeft gespeeld. Al met al verwacht ik dat het voor team 5 een hele opgave wordt om de klassering van het afgelopen seizoen te verbeteren. Mede omdat team 5 uit slechts drie spelers bestaat en daardoor regekmatig een beroep moet doen op de teams erachter.

Mijn prognose luidt:
Team 5 eindigt op een 3e plaats.


Team 6: Danny Bruins, Gerard Palland, Jan Ringenier en Wim Tillema
2e klasse: Dronten ’74 1, GTC 1, Heino 2, Smash ’70 3, TT Zwolle 7 en Kampenion 6

Het is even wennen: komend seizoen speelt een 6e team van Kampenion op 2e klasniveau! Dat is ongekend voor onze vereniging. Daarvoor is het 7e team van het afgelopen seizoen verantwoordelijk dat dankbaar profiteerde van het feit dat de concurrentie het liet afweten. Promoveren naar de 2e klasse is echter 1, je handhaven op dat niveau is 2.

Team 6 gaat een heel zwaar seizoen tegemoet, zoveel is wel zeker. Danny Bruins, Gerard Palland en Jan Ringenier (met Wim Tillema als reserve) kunnen aan de bak. Het team treft met Smash ’70 3 een lastig te bestrijden degradant uit de 1e klasse, terwijl ook Dronten ’74 1 een titelkandidaat is. Het moet de punten dan ook vooral halen tegen GTC 1, Heino 2 en TT Zwolle 7 en dan ook nog eens twee van die drie teams achter zich zien te houden.

Mijn prognose luidt:
Team 6 eindigt op een 5e plaats.


Team 7: Harm Bosman, Theo Hogenhorst en Arie Hup
3e klasse: Harderwijk 1, Leogang 3, Smash ’70 8, TT Zwolle 9, Zwartsluis 2 en Kampenion 7

Team 7 ontmoet twee ‘oude bekenden’: Harderwijk 1 en Zwartsluis 2. Dat is niet direct aan de teams af te zien, maar als je de teamleden bekijkt wel. Harderwijk 1 is namelijk het Harderwijk 2 van het afgelopen seizoen en Zwartsluis 2 is (grotendeels) het Zwartsluis 1 van vorig seizoen. Beide teams waren tegenstander van Kampenion 7 dat toen nog Kampenion 6 was. Kun je het nog volgen?

Harm Bosman, Theo Hogenhorst en Arie Hup vormen gedrieën het meest geroutineerde competitieteam van Kampenion. Met een gemiddelde leeftijd van 65+ komen zij het komend seizoen geen oudere spelers tegen.

Op het eerste gezicht komt team 7 in een poule uit waarin geen enkel team er bovenuit steekt en waarin ook niet direct een ‘zwakke’ broeder is aan te wijzen. De poule kent geen degradant uit de 2e klasse en één promovendus uit de 4e klasse: Leogang 3.
Ik verwacht dat Harderwijk 1 het te kloppen team is dit seizoen.

Mijn prognose luidt:
Team 7 eindigt op een 3e plaats.


Team 8: Jan Beks, Hans van de Berg, Jackie van der Meulen, Thomas Niemeijer en Danny Visscher
3e klasse: Batfighters 1, GTC 2, Harderwijk 3, Vined 2, Wijhe 1 en Kampenion 8

Schreef ik bij team 6 dat het even wennen is dat een 6e team van Kampenion in de 2e klasse speelt, wat te zeggen van het feit dat team 8 in de 3e klasse speelt? Ook dat is uniek voor Kampenion. Heel mooi!

De oorzaak daarvan is dat de vereniging een extra team heeft ingeschreven, o.a. als gevolg van de rentree van Jackie van der Meulen. Samen met Jan Beks en Hans van de Berg vormt hij het hart van team 8, terwijl Thomas Niemeijer en Danny Visscher reserve zijn. Welkom terug, Jackie!

Ook de poule waarin team 8 uitkomt, kent geen team dat er duidelijk bovenuit steekt. En ook hier kan ik geen ‘zwakke broeder’ aanwijzen. De poule kent geen degradant uit de 2e klasse en ook geen promovendus uit de 4e klasse. Het belooft dan ook een spannende en ‘gevaarlijke’ competitie te worden. Ik verwacht dat team 8 direct gaat meedoen om de bovenste plaats(en). Jackie heeft al laten zien weer snel op niveau te zitten. Als Hans en Jan zich (duidelijk) weten te verbeteren ten opzichte van het afgelopen seizoen, dan kunnen er mooie dingen gebeuren met team 8. Maat laat ik hen maar niet teveel druk opleggen en mede daarom maar kiezen voor een voorzichtige prognose.

Mijn prognose luidt:
Team 8 eindigt op een 3e plaats.


Team 9: Mattias Beimers, Henny Boxman, Robbert Dalsem, Martijn Haanappel en Alice Ringenier
4e klasse: ’s-Heerenbroek 3, Swift ’64 1, TT Zwolle 11, Wham 2, Zwartsluis 3 en Kampenion 9

Team 9 (vorig seizoen team 8) komt opnieuw in de 4e klasse uit. Het team is enigszins gewijzigd qua samenstelling. Zo hebben Alice Ringenier (voorheen dinsdagteam) en Rense Beimers (voorheen vrijdagteam) van team gewisseld, maakt Henny Boxman zijn rentree na een seizoen waarin hij meer in ziekenhuizen dan in sporthallen / gymzalen kwam en maakt Robbert Dalsem ook zijn rentree nadat hij jaren geleden als jeugdlid bij Kampenion stopte. Welkom terug, heren! Martijn Haanappel is dit seizoen ‘vliegende keep’.

Het is voor team 9 weer zaak om tenminste één team achter zich te houden komend seizoen. En daartoe zie ik zeker mogelijkheden. Ik verwacht dat ’s-Heerenbroek 3 en Swift ’64 1 te sterk zijn en op de plaatsen 2 en 1 eindigen. Maar daarachter moet team 9 zich kunnen mengen in de strijd om plaats 3.
TT Zwolle 11 is in mijn ogen een team dat team 9 sowieso achter zich moet kunnen houden. Wham 2 en Zwartsluis 3 zijn tegenstanders van ongeveer gelijke sterkte als team 9.

Mijn prognose luidt:
Team 9 eindigt op een 4e plaats.


Team 10: Rense Beimers, Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Gerard Wessels
4e klasse: ’s-Heerenbroek 2, Batfighters 3, Emmeloord 3, GTC 3, TT Zwolle 12 en Kampenion 10

Het 10e team van Kampenion (vorige seizoen team 9) komt komend seizoen in de 4e klasse uit! Wat een weelde. Het team bestaat uit Rense Beimers, Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Gerard Wessels. Voor invallers kan het een beroep doen op team 9.

Team 10 komt in een poule uit met teams uit de buurt. Wat te zeggen van tegenstanders uit: ’s-Heerenbroek, Genemuiden, Zwolle, Elburg en Emmeloord? Veel dichterbij kan haast niet.

In mijn ogen is ’s-Heerenbroek 2 de favoriet voor de titel. Daarachter strijden Batfighters 2 en mogelijk (de sterke) promovendus Emmeloord 3 om de plaatsen 2 en 3. Team 10 gaat met GTC 3 en TT Zwolle 12 uitmaken wie in welke volgorde op de laatste drie plaatsen eindigen. Daarbij heeft in mijn ogen team 10 de beste papieren.

Mijn prognose luidt:
Team 10 eindigt op een 4e plaats.


Sommigen kijken met belangstelling en anderen met vrees uit naar deze prognoses, omdat ik het - zonder arrogant te willen doen - redelijk vaak bij het juiste eind heb. We gaan het ook dit seizoen weer zien. En je weet het: competitie worden niet achter de computer van deze wedstrijdsecretaris beslist, maar achter de groene of blauwe wedstrijdtafel.

Deze week gaat de competitie van start. Ik hoop je ook dit seizoen weer ieder weekend ‘bij te praten’ over de verrichtingen van de - nu 10 - seniorenteams.

Ik wens ons allen een goed, sportief en succesvol seizoen toe. Het zal niet meevallen om de successen van het afgelopen seizoen te herhalen. Immers, er spelen nu drie teams een klasse hoger dan het afgelopen seizoen.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris
Kampenion

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar