In week 14 stond al weer de achtste competitieronde op het programma. In de Hoofdklasse en Promotieklasse begonnen de teams deze week aan de ‘nacompetitie’: team 1 in de promotiegroep en de teams 2 en 3 in de degradatiegroep. De resultaten waren ietsje minder positief deze week, maar dat had er voornamelijk mee te maken dat een aantal teams tegen de koploper speelde. De balans was negatief met 4 zeges, 1 puntendeling en 5 nederlagen. Team 8 stelde al in speelronde 8 de titel en promotie naar de 2e klasse veilig via een 6 - 4 zege op nummer 2 Batfighters 1. Omdat ik ruim aandacht besteed aan de meeste wedstrijden, is er ditmaal geen echte ‘wedstrijd van de week’ al komt de kampioenswedstrijd van team 8 daar dicht bij in de buurt. Ik neem de wedstrijden weer met je door.


Hoofdklasse: DTV ’84 1 - Kampenion 1

Voor team 1 stond de eerste in een serie van drie pittige uitwedstrijden in de promotiegroep op het programma, die tegen DTV ’84 1. Dat is voor team 1 een lastige uitwedstrijd, want er werd op dit niveau nog nooit gewonnen in Dalfsen.

Gert-Jan de Lange, Jeroen Rotman en Ton Ringenier namen het op tegen oud Kampenionner Rik Weijs, Yoran Tonnema en Jan-Jaap Schipper.

Na het dubbel stond team 1 op een 1 - 3 voorsprong. In de openingspartij nam Rik tegen Gert-Jan knap een 2 - 0 voorsprong na 11 - 8 en 11 - 8, maar daarna nam Gert-Jan de regie over. Hij won de 3e game met 8 - 11 en was daarna ‘los’: 2 - 11 en 6 - 11. Jeroen speelde vervolgens tegen Yoran. De 1e game ging met ruime cijfers naar Yoran en de 2e nipt naar Jeroen: 11 - 4 en 9 - 11. Toen Yoran de 3e game nipt won, leek het verzet van Jeroen gebroken: 13 - 11 en 11 - 4. Daarna was het de beurt aan Ton en Jan-Jaap die in hun jeugdjaren gezamenlijk ‘de Regio Zwolle onveilig maakten’. Uiteraard heb ik het dan gewoon over tafeltennis. Sinds enkele seizoenen heeft Ton goed het oog gekregen in hoe hij Jan-Jaap - die met lange noppen op de backhand speelt en af en toe wisselt - het beste kan bespelen. Sindsdien komt hij niet of nauwelijks meer in de problemen. Zo ook vrijdagavond; Ton won vrij eenvoudig in drie games: 8 - 11, 3 - 11 en 8 - 11.
In het dubbel namen Gert-Jan en Ton een 0 - 2 voorsprong tegen Jan-Jaap en Rik: 2 - 11 en 11 - 13, maar de gastheren kwamen knap terug via 11 - 7 en 13 - 11. In de beslissende game wisten Gert-Jan en Ton dan toch het verschil te maken: 4 - 11.

Drie partijen later stond het 2 - 5. Gert-Jan verloor de 1e game met ruime cijfers van Yoran, maar Gert-Jan laat zich niet zo snel uit het veld - eh pardon de zaal - slaan. Hij won de 2e en 3e game met nipt verschil om in de 4e game het verschil te maken: 11 - 5, 12 - 14, 10 - 12 en 4 - 11. Ton mocht het toen opnemen tegen zijn 1e trainer bij Kampenion: Rik. Laatstgenoemde is de eerste om toe te geven dat de toenmalige leerling al enkele jaren een maatje te groot is. Niet dat Rik er met de pet naar gooit, maar toch. De 1e game is vaak tegen Ton de beste. Zo ook nu. Maar toen Ton die nipt wist te winnen, was het pleit daarna vrij snel beslecht: 11 - 13, 6 - 11 en 7 - 11. Het was toen de beurt aan Jeroen en Jan-Jaap. Tot dit seizoen was Jeroen altijd kansloos tegen ‘Japio’. Maar in Kampen wist Jeroen hem verrassend te verschalken. Zoiets geeft vertrouwen. Ook vanavond kwam Jeroen prima mee. Helaas was het niet voldoende voor de zege, maar de partij en ook de gamecijfers geven vertrouwen voor de komende seizoenen: 11 - 7, 11 - 9, 10 - 12 en 13 - 11.

Van de laatste drie partijen wist team 1 er nog twee te winnen. Eerst nam Ton tegen Yoran op imponerende wijze revanche voor de nederlaag die Yoran hem in de thuiswedstrijd toebracht. Hij gaf Yoran met 2 - 11, 6 - 11 en 4 - 11 geen enkele kans. Daarna zorgden aanvaller Gert-Jan en verdediger Jan-Jaap voor een mooie partij. Na 8 - 11, 11 - 9, 8 - 11 en 11 - 8 was de partij nog in evenwicht. Helaas voor Gert-Jan en team 1 wist GJ een voorsprong van enkele punten in de 4e game niet te verzilveren. Jan-Jaap trok de game nog naar zich toe en wist in de beslissende game het verschil te maken: 11 - 4. In de laatste partij van de avond speelde Rik tegen Jeroen een soortgelijke partij als tegen Ton. Hij verloor de 1e game nipt en moest daarna toezien hoe Jeroen meer afstand wist te nemen: 11 - 13, 8 - 11 en 4 - 11.

Al met al behaalde team 1 een keurige 3 - 7 zege in Dalfsen. Zoals aangegeven, is het voor het eerst dat het in de Hoofdklasse of Promotieklasse in Dalfsen tot winst kwam. Chapeau! Als ik het wedstrijdformulier zo bekijk, zat er ook niet meer in. Er werden drie vijfpitters gespeeld - waarvan er twee naar team 1 gingen - maar telkens ging de beslissende game met ruime cijfers naar de winnaar.
Dan is het natuurlijk jammer als je de andere dag leest dat concurrent Trias 1 tegenstander TT Zwolle 2 met 8 - 2 heeft verslagen. Dat is op zichzelf nog niet zo gek als wel de constatering dat de Zwollenaren - die er toch prat op gaan de grootste vereniging in de regio te zijn - met slechts twee spelers aantraden. Jammer! Complimenten aan degenen die wel speelden en nog twee punten wisten mee te snoepen!

Scores:
Ton 3, Gert-Jan 2, Jeroen 1 en dubbel 1

As. vrijdag gaat team 1 op bezoek bij datzelfde TT Zwolle 2.


Hoofdklasse: Kampenion 2 - Blauw-Wit 2

Team 2 begon vrijdagavond ‘als nummer 1’ aan de degradatiegroep tegen nummer laatst Blauw-Wit 2 uit Almelo. Het deed dat met Ivan Hollander, Robin Lieftink en Jordy ten Have in het enkelspel, terwijl Ralph Trip alleen in het dubbelspel uitkwam. Blauw-Wit 2 verscheen met de broers Eric en Marc Beld en Ton Nitert.

Na het dubbel stond team 2 op een 3 - 1 voorsprong. De linkshandige spelers Ivan en Eric openden het tt-bal. Daar waar Ivan in Almelo ‘een gemakkelijke avond’ had, daar moest hij nu direct al vol aan de bak. Eric nam namelijk een 1 - 2 voorsprong na 11 - 8, 9 - 11 en 10 - 12. Daarna wist Ivan de partij nog te doen kantelen en trok hij de partij met 11 - 7 en 11 - 4 nog naar zich toe. Robin nam hierna tegen Marc een 2 - 0 voorsprong, maar Marc kwam knap terug tot 2 - 2. In de beslissende game was Robin weer iets sterker: 11 - 5, 11 - 8, 5 - 11, 8 - 11 en 11 - 7. ‘Trainingsbeest’ Jordy nam het vervolgens op tegen Ton. De 1e game was voor Ton en ook daarna was er weinig krachtsverschil tussen beide spelers. Toch was het Jordy die drie games op rij wist te winnen: 8 - 11, 12 - 10, 11 - 9 en 11 - 8.
In het dubbel namen Ivan en Ralph het op tegen de broers Eric en Marc. In deze partij toonden ‘the brothers in arms’ zich de beteren en zij wonnen dan ook verdiend in vier games: 10 - 12, 5 - 11, 11 - 4 en 7 - 11.

De volgende drie partijen gingen alle naar team 2. Eerst speelde Robin tegen Eric zijn tweede hangpartij van de avond en ook nu wist hij die te winnen. Daar waar hij in het begin van het seizoen goed spel niet beloond zag, daar zit het de laatste weken wat dat betreft mee. Robin won na 11 - 7, 4 - 11, 4 - 11, 11 - 2 en 11 - 4. Ivan had daarna weinig moeite om het spel en materiaal van Ton. Ivan won overtuigend met 11 - 6, 11 - 2 en 11 - 7. Vervolgens maakten Jordy en Marc er een spannende partij van. Dat wil zeggen in de 1e ne 2e game. Jordy sleepte beide games er nipt uit. In de 3e game wist Jordy dan het verschil te maken: 13 - 11, 14 -12 en 11 - 6.

Van de laatste drie partijen wist team 2 er nog twee te winnen. Eerst had ook Robin weinig problemen om met tegenstander Ton af te rekenen. De periode dat je bij Robin op voorhand bij een partij een nederlaag kon noteren tegen ‘materiaalspelers’ ligt achter hem. Robin won keurig met 11 - 7, 11 - 5 en 11 - 6. Hierna was het de beurt aan Jordy en Eric. Dit werd weer een close partij. Jordy nam een 2 - 1 voorsprong, maar Eric bleef vechten voor een beter resultaat en met succes. Hij sleepte de 4e en 5e game er nog nipt uit en bracht het 2e punt voor Blauw-Wit op het wedstrijdformulier: 9 - 11, 11 - 4, 11 - 7, 9 - 11 en 9 - 11. In de laatste partij moest Ivan zien af te rekenen met diens broer Marc. Dat viel echter niet mee, want Marc schreef de 1e en 2e game op zijn naam. In de 3e game was Ivan ‘los’ en daarna bleek hij de gelukkigste in de 4e en 5e game: 9 - 11, 8 - 11, 11 - 1, 12 - 10 en 13 - 11.

Team 2 won de wedstrijd uiteindelijk dus met 8 - 2. Dat was wat geflatteerd, omdat het vier van de vijf vijfpitters wist te winnen. Sta je als team onderin, dan vallen dergelijke partijen vaak in het nadeel uit. Zo ook vanavond. Niettemin verkochten de sympathieke gasten hun huid duur vrijdagavond in Kampen. En zo hoort het ook!

Scores:
Ivan 3, Robin 3 en Jordy 2

Team 2 speelt as. vrijdagavond in Enschedé tegen DTS 1.


Promotieklasse: De Veluwe 2 - Kampenion 3

Team 3 komt na een wat wisselvallig seizoen - waarin het vooral in uitwedstrijden ‘onnodige’ punten liet liggen - uit in de degradatiegroep. Het moet in de resterende drie wedstrijden proberen het vege lijf te redden. Op zaterdag 4 april ging het in Apeldoorn op bezoek bij De Veluwe 2 waarvan het thuis tegenvallend met 4 - 6 had verloren. Tegenvallend, want de Apeldoorners traden toen niet in de sterkste samenstelling aan.

Gerben Wolterink, Bas de Vries en Dick Hoekman namen het op tegen Wim Hogeboom, Bert Ham en Rikus Ottens.

Team 3 kwam goed uit de startblokken. In de openingspartij wist Gerben keurig de sterke Wim te bedwingen. Wim won de 1e game vrij overtuigend, maar moest toezien hoe Gerben daarna drie games op rij won. Bas volgde het goede voorbeeld van maatje Gerben; hij versloeg Bert voor de tweede maal dit seizoen en ook al in vier games. Dick en Rikus speelden voor de tweede maal dit seizoen een vijfpitter tegen elkaar. Dick kwam knap terug van een 2 - 0 achterstand, maar helaas voor hem en team 3 ging de beslissende game met 11 - 8 naar Rikus.
Het dubbel ging ook al over de volle vijf games. Bas en Gerben kwamen tegen Rikus en Wim op een 2 - 0 achterstand, maar vochten zich ook al knap terug tot 2 - 2. Kennelijk had dit de nodige energie gekost / de Apeldoorners wisten hun niveau duidelijk te verbeteren / Bas en Gerben wisten het niveau van de 3e en 4e game niet meer te halen (omcirkelen wat van toepassing is). Hoe dan ook, de beslissende game ging met liefst 11 - 2 naar Rikus en Wim waardoor de stand 2 - 2 werd.

De Apeldoorners gooiden er toen een demarrage uit, want drie partijen later stond het ‘ineens’ 5 - 2. Net als in Kampen had Gerben onvoldoende vat op de korte noppen van Bert. De wedstrijd verliep niet zo dramatisch als toen, maar Bert won in vieren. Dick kwam daarna te kort tegen kopman Wim. Niet dat Dick van tafel werd geslagen, maar hij wist niet tot gamewinst te komen. Bas en Rikus speelden vervolgens een wisselvallige partij tegen elkaar. Wat te zeggen van de gamestanden 11 - 3, 2 - 11, 11 - 2 en 5 - 11? De beslissende game was veruit de spannendste. Helaas voor Bas bleek Rikus daarin met 16 - 14 de gelukkigste van de twee.

Van de laatste drie partijen wist team 3 er nog slechts één te winnen. Eerst was Dick kansloos tegen BBB (Boem Boem Bert). Bert kwam steeds beter in zijn spel en gunde Dick per game minder punten: 11 - 8, 11 - 5 en 11 - 1. Hierna vocht Gerben voor wat hij waard was in zijn partij tegen Rikus, maar dat gold omgekeerd ook. Na 13 - 11, 8 - 11, 11 - 4 en 8 - 11 stond het 2 - 2 na vier games. In de beslissende game wist Gerben het verschil te maken: 3 - 11 en boekte hij een knappe zege. In de laatste partij van de avond nam Bas het op tegen kopman Wim. Bas sleepte de 1e game er op het tandvlees uit, maar daarna wist Wim de regie over te nemen om drie games op rij te winnen.

Team 3 leed dus een 7 - 3 nederlaag. Opnieuw viel de nederlaag wat te hoog uit. Van de vier vijfpitters wist het er slechts één te winnen. Het is jammer dat Dick een mager seizoen doormaakt. Maar goed, dat kan gebeuren. Mede omdat TT Zwolle 4 en De Trefhoek 1 de punten deelden, staat team 3 nu voor het eerst dit seizoen op een degradatieplaats: plaats 7. Het wordt een heel karwei om in de beide laatste wedstrijden het vege lijf nog te redden.

Scores:
Gerben 2 en Bas 1

As. vrijdag gaat team 3 op bezoek bij De Trefhoek 1 in Almelo.


1e klasse: Bosman/Wezep 1 - Kampenion 4

Team 4 staat al vrijwel het heel seizoen 3e achter de beide titelkandidaten Bosman/Wezep 1 en Smash ’70 2. Van die twee teams heeft het niet kunnen winnen en van de andere drie teams - De Spinners 1, Trias 3 en TT Zwolle 7 - heeft het niet verloren. We kunnen dus concluderen dat het terecht op die 3e plaats staat.

Afgelopen donderdagavond ging het op bezoek bij koploper Bosman/Wezep 1. Wedstrijden tussen teams van beide verenigingen zijn altijd apart. De spelers kennen elkaar goed en zijn niet zelden ook ‘min of meer’ bevriend met elkaar, maar uiteraard willen zij niet van elkaar verliezen.

Pascal Bruins, Guido Wessels en Nick Kuipers namen het op tegen Wiebren van de Schootbrugge, Hermen van de Schootbrugge en Ronald van Unen.

Na het dubbel stond team 4 op een 3 - 1 achterstand. In de openingspartij kwam Pascal in drie spannende games net tekort tegen Wiebren. Daarna verloor Guido sneu een vijfpitter van Hermen; de beslissende game ging met 15 - 13 naar Hermen. Nick ‘nam wraak’ voor dit onfortuin door Ronald in vijf games te verslaan; hier ging de beslissende game met 10 - 12 naar Nick.
In het dubbel moesten Guido en Pascal het afleggen tegen Ronald en Wiebren. Na drie spannende games stond het 2 - 1 voor Wezep, maar in de beslissende game maakten Ronald en Wiebren het verschil.

Drie partijen later stond het 6 - 1. Pascal nam tegen Hermen keurig een 1 - 2 voorspong in games, maar helaas voor hem en team 4 ging Hermen er vervolgens op en erover. Nick won daarna de 1e game ruim (5 - 11) van Wiebren, maar die counterde daarna met 11 - 8. De 3e game bleek cruciaal. Die sleepte Wiebren er met 12 - 10 uit waarna de Kamper koek eerder op bleek dan de Wezeper: 11 - 6. In de 7e partij won Guido nipt de 1e game tegen Ronald. Maar daarna kwam Guido nauwelijks nog in het Wezeper stuk voor; Ronald schreef de 2e, 3e en 4e game met ruime cijfers op zijn naam.

De laatste drie partijen gingen alle over de volle vijf games en daarvan wist team 4 er nog twee naar zich toe te trekken. Eerst versloeg Nick tegenstander Hermen in vijf games waarbij de beslissende game met ruime cijfers naar Nick ging: 5 - 11. Daarna speelde Pascal tegen Ronald een soort van spiegelpartij van de partij tussen Hermen en Nick. Ook hier stond het na vier games 2 - 2, maar was het Ronald die beslissende game met ruime cijfers won: 11 - 5. In de laatste partij van de avond nam Wiebren tegen Guido ‘in een poep en een scheet’ een 2 - 0 voorsprong: 11 - 4 en 11 - 4. Maar Guido gaf zich niet gewonnen en won de 3e en 4e game: 7 - 11 en 6 - 11. De voormalige teamgenoten van het 1e jeugdteam bij Kampenion maakten het spannend in de beslissende game. Uiteindelijk was Guido met 10 - 12 de gelukkigste en bepaalde hij de eindstand op 7 - 3.

Zo verloor team 4 ook de vierde wedstrijd tegen de nummers 1 en 2 met de cijfers 7 - 3. Van de tien partijen tegen Bosman/Wezep 1 gingen er zes over de volle vijf games en die werden keurig verdeeld. Dat geeft wel aan dat team 4 de promotiekandidaat prima partij bood. In de resterende twee wedstrijden - thuis tegen De Spinners 1 en uit tegen TT Zwolle 6 - gaat team 4 het 1e klasseschap veilig stellen. Daarvan ben ik overtuigd!

Scores:
Nick 2 en Guido 1

Op vrijdag 10 april ontvangt team 4 De Spinners 1.


2e klasse: Kampenion 5 - Smash ’70 4

Team 5 moest vrijdagavond na de 7 - 3 nederlaag van vorige week bij koploper DTV ’84 3 zien de draad weer op te pakken. Daarvan moest dan het dit seizoen tegenvallend presterende Smash ’70 4 het slachtoffer worden. Tegenvallend, omdat ik de Hattemers voor het seizoen inschatte als DE concurrent voor DTV ’84 3.

Jelmer van der Veen, Simon van der Woude en Sebastian Holzappel namen het op tegen Guido Tijssen, Bert Mensink en Jan Jaap Beekhuis.

Team 5 kwam prima uit de startblokken, want na het dubbel stond het op een keurige 4 - 0 voorsprong. Jelmer overwon tegen Guido twee spannende games en toen dat in de 3e game voor de tweede maal gebeurde, was het verzet van Guido gebroken. Daarna speelde Simon een puike wedstrijd tegen kopman Bert. In een partij waarin geen game spannend was, versloeg Simon Bert in vier games. Sebastian deelde in de tafeltennisfeestvreugde door Jan Jaap ‘in straight games’ te verslaan.
In het dubbel namen Jelmer en Sebastian het op tegen Bert en Guido. Ook dit leverde een vrij eenvoudige zege op in vier games.

Drie partijen later stond het 6 - 1. Eerst boekte Simon een vrij eenvoudige zege op Guido. In de 1e en 2e game zag Guido de vier hoeken van de tafel - keurig verdeeld over beide games - maar in de 3e game wist Guido goed partij te bieden. Toch sleepte Simon die er nipt uit. Jelmer boekte hierna een regelmatige zege op Jan Jaap. Ook in deze partij was de 3e game het spannendst. In de partij tussen Sebastian en Bert liet laatstgenoemde zien dat hij inderdaad de kopman is van zijn team. Na een partij met nauwelijks krachtsverschil liet hij de ‘hatelijke nul’ van het wedstrijdformulier verdwijnen na 10 - 12, 9 - 11, 12 - 10 en 15 - 17.

In de resterende drie partijen stond team 5 geen punt meer af. Simon won ‘in straight games’ van Jan Jaap en daarna deed Sebastian hetzelfde tegen Guido. De spannendste partij hadden beide teams voor het laatst bewaard, dat was die tussen Jelmer en Bert. Na 8 - 11, 11 - 9, 8 - 11 en 11 - 9 stond het 2 - 2 na vier games. Ook de beslissende game was vrij spannend en het was uiteindelijk Jelmer die de game met 11 - 8 op zijn naam schreef.

Zo boekte team 5 dus een prima 9 - 1 zege op Smash ’70 4. Toen naderhand bekend werd dat koploper DTV ’84 3 met ‘slechts’ 6 - 4 had gewonnen van Heino 3, werd duidelijk dat team 5 de druk er toch nog weer op heeft gezet. De achterstand bedraagt namelijk nog slechts 2 punten. Weliswaar is het onderlinge resultaat in het voordeel van DTV ’84 3, maar op het oog hebben de Dalfsenaren een iets lastiger programma. Dat worden toch nog twee spannende laatste weken. Het is aan de spelers van team 5 om alleen met de eigen wedstrijden bezig te zijn. Op die van de concurrent heb je toch geen invloed.

Scores:
Jelmer 3, Simon 3, Sebastian 2 en dubbel 1

Team 5 gaat as. vrijdag op bezoek bij Dronten ’74 2.


2e klasse: Kampenion 6 - Smash ’70 3

Voor team 6 - dat fraai tweede staat - stond afgelopen dinsdagavond de topper op het programma tegen koploper Smash ’70 3. De achterstand bedroeg vooraf 7 punten. De Kamper spelers hadden (vooraf) niet de illusie dat zij de titelstrijd nog spannend konden maken, maar natuurlijk wilden zij hun huid zo duur mogelijk verkopen.

Jan Ringenier, Gerard Palland en Danny Bruins namen het op tegen Joop van Weeghel, Harry Sellies en Martin de Roos.

Na het dubbel was de stand in evenwicht. Jan was in de openingspartij voor de tweede maal dit seizoen kansloos tegen Joop, oftewel korte noppen - lange noppen: 0 - 2. Daarna nam Gerard het op tegen Harry. Dit werd een close partij. Harry pakte na tweemaal 10 - 12 een 0 - 2 voorsprong, maar Gerard vocht zich knap terug in de partij en won de 3e en 4e game met prima aanvallend spel: 15 - 13 en 11 - 7. In de beslissende game Gerard ‘bleef zijn ding doen’ en hij trok de game - en daarmee de partij - met 11 - 9 naar zich toe. Daarmee versloeg Gerard Harry voor de tweede maal dit seizoen. Danny en Martin maakten er daarna ook al een close partij van. Uiteindelijk bleek Martin net ietsje sterker: 11 - 13, 11 - 9, 11 - 13 en 9 - 11. Daar waar Danny in game 1 en 2 enkele geluksballen had, daar bleek Martin die te hebben ‘bewaard’ tot game 4.
In het dubbel versloegen Danny en Gerard hun tegenstanders Martin en Joop in drie nipte games.

Drie partijen later stond het 3 - 4. Eerst zette Gerard zijn team op voorsprong door Joop te verslaan. Hij kwam op een 2 - 0 voorsprong, maar was daarna ‘jonge hond als hij is’ iets te gretig en daarvan profiteerde Joop dankbaar die de 3e en 4e game vrij ruim naar zich toetrok. In de beslissende game was Gerard weer geduldiger en schreef hij die keurig met 11 - 8 op zijn naam. Daarna moest Jan zijn meerdere herkennen in Martin die een goede verdediging koppelt aan een prima aanval, terwijl Jan het vooral van zijn vastheid moet hebben. Danny nam tegen Harry knap een 2 - 1 voorsprong, maar het blijft lastig om tegen ‘materiaalspelers’ de juiste dingen te blijven doen en de concentratie vast te houden over het volle aantal games. Harry speelde het spelletje ook net wat slimmer en mede daardoor trok hij de 4e en 5e game nog overtuigend naar zich toe.

De laatste drie partijen gingen alle in drie games naar de gasten. Eerst was Gerard vrij kansloos tegen Martin. Beiden hebben hetzelfde speltype, al is Martin dan links, maar Martin is net wat gevaarlijker met zijn forehand en net wat vaster met zijn backhand. Hierna was Danny volmaakt kansloos tegen Joop en datzelfde kan worden geschreven van de partij van Jan tegen Harry.

Zo leed team 6 een terechte 3 - 7 nederlaag tegen aanstaand kampioen Smash ’70 3. Alleen Gerard bleek in staat te scoren; tweemaal in het enkelspel en eenmaal - samen met Danny - in het dubbelspel. Op zich niet verrassend, want de gasten kunnen op zich vrij goed meekomen in de 1e klasse. Vooral het feit dat het driemansteam soms wat kwetsbaar is, zorgt ervoor dat het af en toe degradeert naar de 2e klasse. Voor team 6 is er niets aan de hand. Handhaving is bijna veilig gesteld en dat was - eerlijk waar - vooraf de doelstelling.

Scores:
Gerard 2 en dubbel 1

Team 6 gaat as. vrijdagavond ook in Dronten op bezoek, maar dan bij Dronten ’74 1. Beide teams gaan dan uitmaken wie als 2e en wie als 3e eindigt.


3e klasse: Kampenion 7 - Smash ’70 8

Ook team 7 stond tweede, ook dat team ontving de koploper en ook die kwam uit Hattem: Smash ’70 8. Als je al een verschil zou willen zoeken dan was die er in de achterstand die met 4 punten ietsje kleiner was.

Bij team 7 waren Arie Hup en Harm Bosman van de partij. Kopman Theo Hogenhorst bleek niet beschikbaar en hij heeft er - zo is gebleken - helaas niet alles aan gedaan om een invaller te regelen. Als je vrij kort voor de wedstrijd een mailtje stuurt in plaats van de telefoon pakt, dan maak je je er te gemakkelijk vanaf. Temeer als je rond de klok van 20.30 uur Hans van de Berg (team 8) ziet binnenlopen die overigens nergens van wist! Gelukkig was Thomas Niemeijer (ook team 8) dinsdagavond ‘toevallig’ aan het trainen was; en hij wilde het team wel uit de brand wilden helpen. Thomas bedankt! Tegenstander Smash ’70 8 verscheen met Robin Sellies, Robin de Weert en Erwin van der Wal. Gelet op de voornamen van beide eerstgenoemde noem ik hen hierna maar bij de achternaam.

Na het dubbel stond er een 1 - 3 stand op het wedstrijdformulier. Arie verloor in de openingspartij van Sellies die duidelijk geleerd had van het verleden en voornamelijk de bal op tafel hield. Dat bleek voldoende voor een zege ‘in straight games’. Harm was daarna kansloos tegen de sterke De Weert die dit seizoen nog maar één partij had verloren. Thomas kwam vervolgens met 0 - 2 achter tegen Erwin, maar kwam sterk terug tot 2 - 2. Helaas voor hem en team 7 wist Erwin in de beslissende game het verschil te maken.
In het dubbel boekten Arie en Thomas een verrassend eenvoudige zege op Erwin en Sellies. Dat is knap, omdat Arie en Thomas nog nooit eerder samen gedubbeld hadden. Sterker nog, Arie moest ondergetekende vragen vooraf vragen naar de naam van Thomas!

Drie partijen later stond het 2 - 5. Harm speelde een goede partij tegen Sellies, maar kwam een ietsepietsie tekort. Hij verloor met 9 - 11 in de 5e game. Arie wist daarna Erwin in vier games te verschalken die zich onvoldoende raad wist met het materiaal en spel van Arie. Thomas speelde toen een sterke partij tegen de lastig te bespelen De Weert. De verschillen waren klein, maar het was De Weert die na vier nipte games wist te winnen.

Van de resterende drie partijen ging er nog één naar team 7. Harm wist het Erwin twee games lastig te maken, maar het stond toen wel 0 - 2. De 3e game ging echter met ruime cijfers naar Erwin. In de voorlaatste partij boekte Thomas een eenvoudige zege op Sellies; hij won ‘in straight games’. In de laatste partij van de avond nam Arie tegen kopman De Weert keurig een 2 - 1 voorsprong. Dat bleek helaas niet voldoende voor de zege, want De Weert ging daarna iets voorzichtiger spelen en trok de 4e en 5e game alsnog naar zich toe.

Team 7 verloor dus met 3 - 7 van koploper Smash ’70 8 dat de titel nu dicht ziet naderen. Het kan verkeren schreef ene Bredero heel vroeger. Het afgelopen seizoen namelijk degradeerde dit team - in ongeveer gelijke samenstelling - uit de 3e klasse in de poule waarin team 7 (het huidige team 6) kampioen werd. Het mocht dit seizoen opnieuw in de 3e klasse uitkomen met als resultaat vrijwel zeker de titel. Heel knap. Team 7 gaat met Harderwijk 1 uitmaken wie als 2e en wie als 3e eindigt.

Scores:
Arie 1, Thomas 1 en dubbel 1

Team 7 komt komende week niet in actie. Op papier zou het uit bij Zwartsluis 2 moeten spelen, maar omdat dat team zijn thuiswedstrijden op de maandag afwerkt, wordt die wedstrijd pas op maandag 20 april gespeeld. Dan zijn de andere teams al uitgespeeld. Heel merkwaardig! Zie ook mijn opmerking bij team 9.


3e klasse: Kampenion 8 - Batfighters 1

En dan team 8. Dat team verbaast dit seizoen. Misschien niet meer DAT het bovenaan staat, maar wel vanwege de overtuigende wijze waarop dat gebeurt. Na zeven speelrondes staat het als koploper liefst 24 punten voor op Batfighters 1 dat tweede staat. Omdat de Elburgers afgelopen vrijdag op bezoek kwamen, leerde een vrij eenvoudig rekensommetje - dat lukte mij zelfs nog - dat team 8 aan 3 punten voldoende had om de titel veilig te stellen. De uitwedstrijd leverde namelijk een 1 - 9 zege op waardoor Batfighters bij een zege van 3 - 7 hoogstens nog gelijk kan komen, maar het onderlinge resultaat is dan in het voordeel van team 8.

Natuurlijk wilden Jan Beks, Hans van de Berg en Jackie van der Meulen de wedstrijd ‘gewoon’ winnen en dat moest dan gebeuren tegen Gerard Tomassen, Hetty Kamphorst en Gerrit van der Poll.

In de openingspartij nam Jan het op tegen Gerard. Laatstgenoemde houdt met zijn lange noppen op de backhand de bal op tafel en probeert met zijn forehand te beuken. Zo speelt Gerard al jaren. Daarbij moet worden opgemerkt dat de precisie bij deze nog fitte bijna zeventiger wel minder is geworden dan pak em beet 10 jaren geleden. Jan weet inmiddels hoe hij Gerard moet bespelen. Hij won vrij overtuigend in vieren: 1 - 0.
Hans trad hierna aan tegen Hetty. Daar waar de meeste dames een contra spelletje hebben en een hekel aan schuiven, daar heeft Hetty zoiets van ‘kom maar op!’ Zij bleek te vast voor Hans, die je normaal ook wel om een schuifboodschap kunt sturen. Maar Hetty bleek in de beslissende game met 8 - 11 net te sterk: 1 - 1.
Jackie mocht het vervolgens opnemen tegen Gerrit. Jackie maakte dit seizoen zijn rentree en hij doet dat voorlopig foutloos. Na 7 wedstrijden stond hij nog op 100%. Daar kwam ook na zijn partij tegen Gerrit geen verandering in. Jackie bleek ook nu te sterk; hij versloeg Gerrit in vier games en bracht de stand op 2 - 1.
Dat betekende dat team 8 nog één puntje nodig had voor de titel. Team 8 verloor dit seizoen nog geen dubbel en dus ….. Jackie en Jan namen het op tegen Gerard en Gerrit. De 1e game ging met ruime cijfers naar G&G, maar daarna kwamen J&J beter in de partij en wonnen drie games op rij waarmee zij de titel veilig stelden: 3 - 1.
Nadat felicitaties waren uitgewisseld en Alice - bij afwezigheid van Jan - de kampioensbloemen had uitgereikt, werd de wedstrijd hervat.

Na het dubbel vergrootte Hans de voorsprong door Gerard ‘in straight games’ te verslaan: 4 - 1. Hierna kwam Jan tegen Gerrit knap van een 0 - 2 achterstand terug tot 2 - 2, maar in de beslissende game bleek Gerrit toch de sterkste met 7 - 11: 4 - 2.
Jackie bracht het verschil op 3 punten via een driegames zege op Hetty. Met (vooral) de bal op tafel houden, red je het tegen Jackie niet. Jackie won dan ook vrij overtuigend: 5 - 2.

Van de laatste drie partijen wisten de gasten er nog twee te winnen. Eerst moest Hans voor de tweede maal dit seizoen zijn meerdere erkennen in Gerrit. Na twee games stond het 1 - 1, maar daarna liet Gerrit Hans volmaakt kansloos: 5 - 3.
Jackie kwam ook in zijn laatste partij niet in de problemen. Hij gunde tegenstander Gerard niet meer dan 5 punten per game en had dus ook vanavond weinig moeite om zijn 100% score te handhaven: 6 - 3.
In de laatste partij van de avond nam Jan het op tegen Hetty. In de eerste drie games maakte Jan meer punten dan Hetty, maar na 11 - 13, 11 - 4 en 11 - 13 stond het wel 1 - 2. In de 4e game haalde Jan niet meer het niveau van de eerste drie games en mede daardoor won Hetty die eenvoudig: 4 - 11. Zij bracht daarmee de eindstand op 6 - 4.

Team 8 behaalde de titel op eigen kracht en al in de 8ste competitieronde, een prachtige prestatie. Dat moet dan ook overheersen en niet de gedachte dat het het geweldige gemiddelde van 9 punten per wedstrijd heeft moeten loslaten. Dat doet er niet toe. Team 8 is bezig aan een prachtig seizoen. Petje af! Felicitaties aan Hans, Jackie en Jan! Nog twee wedstrijden te gaan en dan kunnen de heren zich geestelijk gaan voorbereiden op de 2e klasse!

Scores:
Jackie 3, Hans 1, Jan 1 en dubbel 1

Team 8 gaat donderdagavond in Heerde op bezoek bij Vined 2.


4e klasse: Kampenion 9 - Wham 1

Ik heb het al vaker geschreven: team 9 komt in een ‘gevaarlijke’ poule uit. Op een lichtjaar afstand van koploper Swift ’64 1 zijn de andere teams allesbehalve verzekerd van een langer verblijf in de 4e klasse. Dat lijkt gek, maar het is een feit.
Afgelopen dinsdagavond kwam met Wham 2 dus ook een concurrent op bezoek voor handhaving.

Alice Ringenier, Henny Boxman en Robbert Dalsem namen het op tegen Harold de Graaf, Herman Vos en Dik de Raad.

Omdat aan Kamper kant Robbert en aan de kant van de gasten Dik later kwamen, hebben beide teams in goed overleg niet de volgorde van het wedstrijdformulier aangehouden. Het is voor mij dan ook lastig om die volgorde achter mijn computer te reproduceren.
Dat ga ik dus ook niet proberen.

Ik houd het bij een algemeen verhaal. Aan de kant van Wham 2 bleken Harold en Herman duidelijk te sterk voor Alice en Henny, maar niet voor Robbert die beiden nipt in vijven wist te verslaan. Aan Kamper kant waren alle spelers (duidelijk) te sterk voor Dik.
In het dubbel waren de gasten het sterkst. Harold en Herman versloegen Alice en Robbert vrij overtuigend ‘in straight games’.

De gasten leken er bij een 3 - 5 voorsprong stiekem met een kleine zege vandoor te gaan, maar toen versloeg Robbert tegenstander Herman in vijf games. Robbert verloor - bij een 2 - 1 voorsprong - de 4e game met ruime cijfers. Maar na een peptalk en wat aanwijzingen van ‘een betrokken toeschouwer’ trok hij de beslissende game met ruime cijfers naar zich toe. Daarna stelde Alice alsnog de puntendeling veilig door Dik overtuigend te verslaan. Dik moet het vooral hebben van de fouten van de tegenstander, maar dat is tegen Alice ongeveer hetzelfde als wachten op een sneeuwdek in Andalusië op 31 juli!

Zo ontsnapte team 9 dus alsnog tegen Wham 2; beide teams deelden de punten. Daarmee mag team 9 de handen dichtknijpen, want de gasten mochten het meeste aanspraak op de zege maken.

Scores:
Robbert 3, Alice 1 en Henny 1

Met nog twee wedstrijden te gaan is het Hitchcock achtig spannend. Lees maar mee:
Swift '64 1        8 - 72
Zwartsluis 3       8 - 35
Wham 2             8 - 34
's-Heerenbroek 3   8 - 34
Kampenion 9        8 - 33
TT Zwolle 11       8 - 32

Daarbij de aantekening dat zowel team 9 als Wham 2 nog tegen kampioen Swift ’64 1 moeten aantreden. Samen met TT Zwolle 11 lijken zij dan ook het meest te moeten vrezen voor degradatie. Trouwens ook hier staat nog een wedstrijd op het programma in de week dat de competitie eigenlijk al ten einde is: Zwartsluis 3 - Wham 2 op maandag 20 april.
Dit had eenvoudig voorkomen kunnen worden door speelronde 8 over de weken van Goede Vrijdag en Paasmaandag te verspreiden en dan de hele competitie een week later - dus in de week van maandag 20 april - te laten eindigen. Een gemiste kans!

Team 9 ontvangt as. vrijdag kampioen Swift ’64 1.


4e klasse: Kampenion 10 - Emmeloord 3

Team 10 heeft - ik heb het al vaker aangegeven - geen last van degradatiespoken en dat komt vooral omdat die vrijwel vanaf het begin van het seizoen huisvesting hebben gevonden in Zwartewaterstad Genemuiden, bij GTC 3. Dat is voor team 10 wel zo prettig.

Afgelopen dinsdagavond speelde team 10 thuis tegen Emmeloord 3. Het trad aan met Gerard Wessels, Marco Ilbrink en Rense Beimers. De gasten uit de Noordoostpolder verschenen met Ab Kooijman, Patryk Kruczkowski en Els de Gans.

De gasten uit Emmeloord kwamen duidelijk het beste uit de startblokken. Op zich niet verwonderlijk als je in de auto de verwarming lekker hoog zet en de warming-up daardoor al gehad hebt. Na het dubbel stond het zomaar 0 - 4. Gerard kwam tegen Ab weliswaar knap van een 0 - 2 achterstand terug tot 2 - 2, maar moest in de beslissende game toezien dat Ab afstand wist te nemen: 5 - 11. Hierna nam Marco het op tegen ‘hardhitter’ Patryk die een soort van ‘alles of niets spelletje’ speelt. Omdat hij meer raak sloeg dan miste, verloor Marco in vier games. Rense wist daarna Els twee games goed partij te bieden, maar zag Els daarna weglopen. Helaas niet bij de tafel vandaan, maar qua punten.
In het dubbel moesten Gerard en Marco hun meerdere erkennen in Ab en Patryk die overtuigend in vier games wisten te winnen.

Drie partijen later stond het 2 - 5. Marco bracht zijn team op het wedstrijdformulier door tegenstander Ab keurig in vier games te verslaan. Ab speelt een lastig spelletje - brengt veel ballen dwingend en scherp terug - maar Marco antwoordde keurig met direct spel waardoor Ab het niet kon belopen. Gerard wees daarna Els terug, ook al in vier games. Rens bood Patryk prima partij, maar kwam in vier games net tekort.

Van de laatste drie partijen wist team 10 er nog twee te winnen. Eerst boekte Marco een overtuigende zege op Els; Marco won ‘in straight games’. Daarna nam Rense tegen Ab een 1 - 0 en 2 - 1 voorsprong, maar laatstgenoemde ontsnapte nog via 8 - 11 en 7 - 11 in de 4e en 5e game. In de laatste partij van de avond nam Gerard tegen Patryk een 2 - 0 voorsprong in games, maar die kwam knap terug door de 3e en 4e game op zijn naam te schrijven. In de beslissende game was Gerard met 11 - 9 de gelukkigste.

Zo leed team 10 dus een nipte nederlaag tegen Emmeloord 3. Gezien de tussenstand van 0 - 4 kunnen de spelers vrede hebben met de uitslag. Temeer omdat de nummers 5 en 6 - TT Zwolle 12 en GTC 3 - de punten tegen elkaar deelden. Er kan team 10 vrijwel niets meer gebeuren.

Scores:
Gerard 2 en Marco 2

Team 10 gaat as. donderdagavond in Genemuiden op bezoek bij GTC 3.


Iets mindere resultaten dus over het algemeen deze week, maar dat heeft alles te maken met de tegenstand(ers). Team 1 blijft in een titelstrijd verwikkeld met concurrent Trias 1, team 7 heeft deze week moeten afhaken, team 8 stelde de titel juist al veilig en team 5 mengt zich alsnog in de titelstrijd met DTV ’84 3 nadat het vorige week leek te zijn afgehaakt na het verlies in de onderlinge wedstrijd.


Het programma voor komende week ziet er als volgt uit:
Donderdag 9 april:
Vined 2 - Kampenion 8
GTC 3 - Kampenion 10

Vrijdag 10 april:
TT Zwolle 2 - Kampenion 1
DTS 1 - Kampenion 2
De Trefhoek 1 - Kampenion 3
Kampenion 4 - De Spinners 1
Dronten ’74 2 - Kampenion 5
Dronten ’74 1 - Kampenion 6
Kampenion 9 - Swift ’64 1


Volgend weekeind hoop ik mij weer te melden1 Ik wens een ieder verder een goed Paasweekeinde toe!


Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris
Kampenion