FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Het is mij als wedstrijdsecretaris SENIOREN een doorn in het oog dat er op de site niet wekelijks aandacht wordt geschonken aan de verrichtingen van de 10 (!) jeugdteams. Helaas ontbreekt mij de tijd om in dit gat te duiken, maar toch vind ik dat ik halverwege het seizoen in de digitale pen moet klimmen. Dit omdat er jammer genoeg kennelijk niemand anders is die zich geroepen voelt. Ik neem de prestaties van de 10 jeugdteams met je door en kijk daarbij ook naar de tussenklasseringen.


Landelijk B: Kampenion 1 - Bertin Bos, Julian Plette en Wim Tillema

Team 1 is ten opzichte van het afgelopen seizoen nogal gewijzigd. Gert-Jan de Lange en Guido Wessels zijn met seniorenpensioen gegaan. Hun plaatsen werden ingenomen door Wim Tillema (kopman van team 2, landelijk B) en Julian Plette die overkwam van Bosman Wezep 1 (landelijk C).

Speelde het team vorig seizoen nog in de Kampioensklasse, dit seizoen is het ingedeeld in Landelijk B. Op basis van de gemiddelde teamrating behoorde het (net) niet bij de beste 24 teams van Nederland.

De indeling van de poule bood volgens ingewijden mogelijkheden om bij de eerste twee te eindigen en zodoende te promoveren naar Landelijk A. Maar natuurlijk moeten de jongemannen dat in de praktijk nog wel even laten zien.

Welnu Julian, Wim en Bertin presteren tot nu toe goed in poule C van Landelijk B. Als team speelden zij vijf wedstrijden en alle wedstrijden leverden winst op. Omdat de andere teams elkaar vrijwel wekelijks ‘afmaken’, heeft team 1 inmiddels een voorsprong van 7 punten genomen op de eerste achtervolger: Rega 1 uit Nijkerk.

De eerste en de vijfde wedstrijd waren cruciaal. In de openingswedstrijd tegen HBC 3 boekte team 1 een wat geflatteerde 8 - 2 zege. Maar daarover heb ik bij Kampenion niemand horen klagen. Door die zege nestelde het zich direct aan kop. De drie wedstrijden daarna won het telkens met de cijfers 6 - 4, waarvan tweemaal in een uitwedstrijd. Docos 1, FvT 1 en Actief 1 waren toen de tegenstanders. De wedstrijd tegen Actief 1 kende daarbij een opvallend scoreverloop. Via 3 - 0 en 3 - 4 werd het uiteindelijk nog 6 - 4.

In wedstrijd vijf kwam met Rega 1 de eerste achtervolger op bezoek. Dat team had vooraf 3 punten achterstand. Een sterk spelend team 1 won die wedstrijd met 7 - 3. Julian won driemaal fluitend ‘in straight games’ en Wim moest alleen in zijn partij tegen de met lange noppen spelende Beentjes tot het uiterste gaan. Bertin had het lastiger en kwam slechts eenmaal tot winst. Op de een of andere manier speelt hij bij de senioren gemakkelijker dan bij de jeugd. Wordt het tijd dat hij ook met seniorenpensioen gaat?

De stand halverwege het seizoen:
Kampenion 1      5 - 33
REGA 1           5 - 26
Docos 1          5 - 25
HBC 3            5 - 23
Actief 1         5 - 23
FvT 1            5 - 20

De nummers 1 en 2 promoveren aan het eind van het seizoen naar Landelijk A. Het moet wel heel raar lopen wil team 1 niet één van die twee teams zijn.

Op zaterdag 24 oktober speelt team 1 de uitwedstrijd bij HBC 3. Het is daarbij goed om in gedachten te houden dat de thuiswedstrijd qua uitslag eenvoudig oogde, maar qua spel niet (altijd).


Landelijk C: Kampenion 2 - Roderik van Braak, Danny Bruins en Thomas Niemeijer

De wijzigingen bij team 1 na het afgelopen seizoen hadden ook gevolgen voor team 2 dat toen in landelijk B uitkwam. Wim Tillema is weggepromoveerd naar team 1, terwijl Eljakim Doorneweerd moest stoppen bij de jeugd. Danny Bruins en Thomas Niemeijer bleven met hun tweeën over en zij kregen gezelschap van Roderik die al seizoenen lang de sterke kopman van (toen nog) team 4 was.
Het team kreeg van de competitieleider landelijk C toegewezen.

Vooraf was niet geheel duidelijk hoe de kansen van team 2 moesten worden ingeschat. Kopman Thomas moest - mits gefocust - een heel hoog percentage kunnen halen, maar bij Danny - bij de jeugd moeizamer presterend dan bij de senioren - en Roderik - hoe zou hij het er in de landelijke competitie afbrengen - was dat bepaald geen zekerheidje.

Welnu, de boys gaven zelf het enig juiste antwoord op die vragen. Team 2 won de openingswedstrijd in Terborg met 0 - 10 van Hercules 2. En die uitslag bleek bepaald geen uitschieter. De wedstrijden 2, 3 en 4 won het namelijk met de cijfers 9 - 1, 8 - 2 en 9 - 1. Hoezo een maatje te groot voor de tegenstanders?
In wedstrijd 5 gingen team 2 op bezoek bij IJsseltop 2. Ook nu waren de Kampenaren weer duidelijk te sterk voor de tegenstanders: 2 - 8. Na vijf wedstrijden is het niet de vraag of team 2 kampioen wordt, maar wanneer.

De stand halverwege het seizoen:
Kampenion 2      5 - 44
SKF 3            5 - 28
Emmen 1          5 - 26
TT IJsseltop 2   5 - 21
SMD 1            5 - 18
Hercules 2       5 - 13

Thomas blijkt inderdaad goed gefocust en staat op een hoog percentage. Hij verloor slechts één partij. Maar ook Danny (twee verliespartijen) en Roderik (drie verliespartijen) presteren prima! Alle dubbels werden tot nu toe gewonnen.

Natuurlijk, het zal niet meevallen om de prestaties van de eerste competitiehelft te evenaren of zelfs te verbeteren. Maar een voorsprong van 16 punten op de nummer 2 gaan Thomas, Danny en Roderik echt niet meer uit handen geven. Petje af, boys! Landelijk B lijkt er vrijwel zeker aan te komen!

Team 2 ontvangt op zaterdag 24 oktober Hercules 2.


Hoofdklasse: Kampenion 3 - Bert Beks, Roelard Bos en Ditmar van Dorp

Bij team 3 - het team 4 van vorig seizoen - moet het vertrek van kopman Roderik worden opgevangen en dat blijkt niet mee te vallen. Daarnaast was Roelard het afgelopen seizoen grotendeels geblesseerd en het was toen vooral Bert Beks die dit als invaller prima invulde. Maar het blijkt in de praktijk toch een verschil te zijn of je als invaller een klasse hoger speelt of dat je als vaste speler in dat team je partijtjes speelt. Je begrijpt het al, team 3 heeft het moeilijk in de Hoofdklasse.

Nu moet gezegd (en geschreven) dat het niveau in die Hoofdklasse vrij hoog is. De wat zwakkere teams degradeerden en daarvoor in de plaats kwamen sterkere terug: Blauw-Wit 1 en Swift (D) 2. Team 3 verloor al zijn vijf wedstrijden. En halverwege het seizoen moeten we concluderen dat het met Bosman Wezep 1 (vorige seizoen met Julian Plette nog landelijk C) gaat uitmaken wie als laatste en wie als voorlaatste eindigt.

De stand halverwege het seizoen:
Swift (D) 1      6 - 38
Blauw-Wit 1      5 - 35
DTS 2            5 - 29
Swift (D) 2      6 - 28
Bosman/Wezep 1   5 - 17
Kampenion 3      5 - 13

Ditmar is de nieuwe kopman en hij presteert - zeker gezien de sterkte van de poule - naar de mogelijkheden. Roelard en (vooral) Bert hebben het moeilijk. Qua spel komen zij nog wel aardig mee, maar zij missen af en toe de slimheid en het tactisch inzicht. Bovendien moeten zij oppassen dat zij niet (te) negatief worden: ik heb al zoveel partijen verloren en dus zal het nu ook wel weer niks worden! Niet doen. Ook - of misschien wel juist - van nederlagen kun je veel leren. Volgend seizoen kun je daar veel voordeel van hebben.

Buig het hoofd niet, boys! Ga ervoor! Als je verliest / degradeert, omdat de tegenstanders beter zijn, is dat geen schande. Als je verliest / degradeert omdat je het hoofd al in de schoot legt, is dat onnodig! Succes!

Op zaterdag 24 oktober speelt team 3 de uitwedstrijd bij Swift (D) 1.


1e klasse: Kampenion 4 - Simone Lieftink, Marco Antonides en Jomar Schilder

Team 4 is een nieuw samengesteld team van spelers die het afgelopen seizoen 3e klasse speelden: Simone deed dat bij Emmeloord 1, Jomar in Kampenion 5 en Marco in Kampenion 6. Omdat zij alle drie een hoog percentage in die 3e klasse haalden (77% en hoger), durfden wij het wel aan om het team in de 1e klasse in te schrijven.

Bijzonder om te vermelden is nog wel dat Simone met Emmeloord 1 het afgelopen seizoen op de laatste speeldag bij Kampenion 6 de titel op 1 puntje misliep. Kampenion 6 won met 7 - 3. Een forse teleurstelling voor Simone en haar teamgenoten. Mede omdat zij graag hogerop wilde, zocht Simone contact met Kampenion met de vraag of zij hier wellicht 2e klasse zou kunnen spelen. Dat kon inderdaad. Sterker nog, het werd zelfs 1e.

Het moet gezegd en geschreven, team 4 presteert prima in die 1e klasse. Aan de ene kant is dat te danken aan het goede presteren van vooral Simone en Marco, maar aan de andere kant heb ik het idee dat het niveau in deze klasse niet al te hoog is. Jomar legt wat meer risico in zijn spel en is kwetsbaar op zijn backhand, maar in potentie moet hij dit niveau ook goed aankunnen.
Hoogtepunt van de eerste competitiehelft is de 4 - 6 zege in Twello op koploper Trias 1 dat vorig seizoen nog in de Hoofdklasse uitkwam.

De stand halverwege het seizoen:
Trias 1          5 - 34
TT Zwolle 1      5 - 33
Leogang SL 1     5 - 32
Kampenion 4      5 - 22
DTS 5            5 - 17
De Veluwe 1      5 - 12

Trias 1, TT Zwolle 1 en Leogang 1 gaan uitmaken welk team promoveert naar de Hoofdklasse. Daarachter staat team 4 op een keurige 4e plaats. De voorsprong op nummer laatst De Veluwe 1 is geruststellend.

Datzelfde De Veluwe 1 is op zaterdag 24 oktober de tegenstander in Kampen.


3e klasse: Kampenion 5 - Rik ten Caat, Jarno van den Heuvel en Jasper Lambregtse

Van het team 6 van het vorig seizoen zijn Jasper en Rik overgebleven. Kopman Marco speelt in team 4 nu 1ste klasse en zijn plaats is ingenomen door de talentvolle Jarno die vorig seizoen zijn eerste competitie speelde en in zijn debuutseizoen ruim 70% in de 4e klasse haalde. Je kunt slechter beginnen.

Team 5 speelt tot nu toe een vrij aardig seizoen. Jarno heeft het nog wat moeilijk. Hij speelt technisch verzorgd, speelt om te winnen en wil het punt zo snel mogelijk maken. Dat is soms (?) een lastige combinatie. Verder speelt hij pas zijn tweede competitie en dus mist hij nog competitie-ervaring. Dit kost hem dan ook regelmatig de winst in een partij, maar we willen hem niet (teveel) afremmen. Op de langere termijn komt het er allemaal wel uit.

Jasper en Rik spelen wat uitgekookter. Zij laten het van de tegenstander afhangen of zij aanvallend of juist wat afwachtender moeten spelen. Dat levert meer punten op. Ik wil hier met name Rik even in het zonnetje zetten. Hij was het die het afgelopen seizoen de sprong van de 5e naar de 3e klasse maakte en in de eerste vier wedstrijden kwam hij niet tot winst. Toch zou Rik dat seizoen nog vijf partijen weten te winnen.
Diezelfde Rik is tot nu toe kopman van het team en hij wint 2/3 van zijn partijen. Petje af, Rik.

De stand halverwege het seizoen:
Wijhe 1         5 - 34
DTV '84 1       5 - 29
Staphorst 1     5 - 25
Kampenion 5     5 - 25
Rijssen 2       5 - 22
Wezep 2         5 - 15

Wijhe 1 is titelkandidaat nummer 1 in de poule en Bosman Wezep 2 lijkt de zekere nummer laatst. Daar tussenin zijn de verschillen nog niet zo groot. Team 5 draait voorlopig leuk mee.

Op zaterdag 24 oktober gaat team 5 in Dalfsen op bezoek bij DTV ’84 1.


4e klasse: Kampenion 6 - Ernst van den Broek, Jannick van den Broek en Dinant van den Heuvel

Team 6 is een verhaal apart. Dat team behaalde het afgelopen seizoen als team 8 de titel in een poule van de 5e klasse. Het seizoen ervoor werden Ernst en Jannick (met Maurits) al kampioen in de welp-/pupilklasse. En dit seizoen is team 6 in de 4e klasse weer een maatje te groot voor de tegenstanders.

Het speelde vijf wedstrijden en het won vijfmaal waarvan vier keer (vrij) ruim. Dus is het koploper en de voorsprong op de eerste achtervolger - TT Zwolle 3 - bedraagt al 10 punten.

Opvallend is het dat Jannick qua resultaten nog wat achterblijft bij zijn teamgenoten. Maar hij legt wat meer risico in zijn spel dan tweelingbroer Ernst. En dat gaat er binnenkort wel uitkomen. Let op mijn woorden. Dinant heeft duidelijk stappen gemaakt ten opzichte van vorig seizoen. Net als broertje Jarno legt ook hij veel risico in het spel en het rendement is duidelijk omhoog gegaan. Petje af!

De stand halverwege het seizoen:
Kampenion 6      5 - 39
TT Zwolle 3      5 - 29
Dronten '74 1    5 - 26
Kampenion 7      5 - 23
Zwartsluis 1     5 - 20
GTC 1            5 - 13

Team 6 ligt duidelijk op schema voor de titel en promotie naar de 3e klasse. Als Dinant, Ernst en Jannick het niet hoog in de bol krijgen (maar daar zorgen wij wel voor), mag het niet meer mis gaan.

Op zaterdag 24 oktober staat de tweede ‘broedertwist’ met Kampenion 7 op het programma.


4e klasse: Kampenion 7 - Maurits Koers, Matthijs Lambregtse en Marinus Zagt

Team 7 komt in dezelfde poule uit als team 6 en het bestaat uit drie spelers die nog niet eerder met elkaar hadden gespeeld. Marinus speelde het afgelopen seizoen al 4e klasse, Maurits speelde een klasse lager en Matthijs - het jongere broertje van Jasper - speelde nog ‘met lego en playmobil’. Hij debuteert namelijk dit seizoen en dan direct al in de 4e klasse.

Welnu, team 7 doet lekker mee en het behaalt af en toe leuke resultaten. Na vijf wedstrijden staat het op een keurige 4e plaats met een gemiddelde van bijna 5 punten per wedstrijd. Dat is netjes. Debutant Matthijs wint ‘gewoon’ 1/3 van zijn wedstrijden en dat is knap. Wel heb ik de trainer horen zeggen dat hij wat teveel bezig is met de punten (= winnen) en dat hij daardoor zijn techniek vergeet. Dat is wel te begrijpen, maar Matthijs probeer vooral op techniek te blijven spelen. In het begin kost je dat misschien punten, maar over een poosje levert dat juist punten op. Ik weet dat ik makkelijk praten heb; ik heb namelijk geen techniek!

Maurits wint iets meer dan een kwart van zijn wedstrijden. Voor hem is het even wennen. Vorig seizoen was hij kopman van zijn team in de 5e klasse en nu is hij (voorlopig?) de nummer drie van zijn team in de 4e klasse. Niet mee bezig zijn, Maurits. Gewoon lekker ballen.

Marinus wint 2/3 van zijn wedstrijden is daarmee de kopman van het team. Ook voor Marinus is dat even wennen. Maar Marinus is niet zo snel van zijn stuk gebracht.

De stand halverwege het seizoen:
Kampenion 6      5 - 39
TT Zwolle 3      5 - 29
Dronten '74 1    5 - 26
Kampenion 7      5 - 23
Zwartsluis 1     5 - 20
GTC 1            5 - 13

Team 7 bindt op zaterdag 24 oktober de sportieve strijd aan met team 6.


5e klasse: Kampenion 8 - Jeroen Kasper, Luuk Regterschot en Lucas Visser

Van het team 8 van vorig seizoen zijn Jeroen en Luuk overgebleven. Kopman Maurits speelt nu 4e klasse in team 7 en Marco Molenaar is gestopt als competitiespeler. Jeroen en Luuk hebben gezelschap gekregen van Lucas die dit seizoen zijn debuut maakt.

In vergelijking met het afgelopen seizoen heeft Luuk heel wat vooruitgang geboekt. Luuk is heel fanatiek en enthousiast en dat werkt aanstekelijk. Jeroen en Lucas hebben het wat moeilijker, maar vooral van Lucas is dat te begrijpen. Hij speelt zijn eerste competitie.

Voor de boys is het gewoon een kwestie van lekker ballen en veel leren. Degraderen kun je toch niet uit de 5e klasse. Dat betekent dat je sowieso niet teveel naar de (winst)punten hoeft te kijken en je vooral kunt bezig houden met wat je in de training leert. Ideaal toch? Ik zou willen dat ik zo had kunnen beginnen!

Met een gemiddelde van bijna 4 punten per wedstrijden staat team 8 in een poule van acht teams op de 6e plaats. Ik vind dat netjes! Goed zo jongens!

De stand halverwege het seizoen:
Zwartsluis 3     5 - 39
Smash '70 (H) 3  5 - 37
GTC 2            5 - 34
TT Zwolle 4      5 - 31
Leogang SL 3     5 - 21
Kampenion 8      5 - 19
Zwartsluis 4     5 - 12
Dronten '74 2    5 -  7

Bovenin is het behoorlijk spannend. Dronten ’74 2 lijkt vrijwel zeker als laatste te eindigen. Team 8 en Leogang 3 strijden om plaats 5. Netjes hoor!

Op zaterdag 24 oktober speelt team 8 thuis tegen koploper Zwartsluis 3.


Startersklasse: Kampenion 9 - Yoram Eysbroek en Lukas van der Weerd
Startersklasse: Kampenion 10 - Jonathan Dekker en Luuk Plette

Ik neem de teams 9 en 10 maar even tegelijk. Beide teams komen in dezelfde poule uit in de Startersklasse. Die poule bestaat uit liefst negen teams en dat betekent dat elk team acht wedstrijden speelt.

Team 9 heeft al zes wedstrijden gespeeld en het behaalde daarin 15 punten. In de Startersklasse zijn maximaal 5 punten te behalen, de helft minder dus dan in de andere klassen. Met een gemiddelde van 2 1/2 punt per wedstrijd presteren Yoram en Lukas prima in hun eerste competitie. Beiden ontlopen elkaar vrijwel niets qua percentage.

Team 10 speelde pas vier wedstrijden en haalde daarin 11 punten. Het presteert daarmee vergelijkbaar als team 9. Jammer was het dat derde speler Rami Abdulahad op de valreep afhaakte als competitiespeler en inmiddels zelfs het lidmaatschap heeft opgezegd. Maar gelukkig kunnen en willen Jonathan en Luuk wekelijks ballen. En bovendien mag je in de Startersklasse met twee spelers uitkomen. Bij team 10 heeft Luuk het nog wat moeilijk, maar dat geeft helemaal niets. Jonathan verloor pas twee partijen en presteert dan ook prima.

Als je puur tafeltennis wilt zien zonder de dwangbuis van het ‘moeten winnen’, dan moet je eens bij de teams 9 en 10 komen kijken. Dat is genieten!

Jammer is het dat Staphorst 2 uit twee meisjes bestaat die vorig seizoen nog 5e klasse speelden. Dat team is veel te sterk voor de andere teams en het heeft - in vier wedstrijden verloor het slechts 1 puntje (tegen Kampenion 9) - dan ook niets in de Startersklasse te zoeken.

De tussenstand:
Staphorst 2      4 - 19
Smash '70 (H) 7  5 - 16
Kampenion 9      6 - 15
Smash '70 (H) 4  4 - 14
Kampenion 10     4 - 11
Smash '70 (H) 5  4 - 10
Smash '70 (H) 6  4 - 6
Zwartsluis 5     5 - 5
Leogang SL 4     4 - 4

De teams 9 en 10 blijven lekker ballen en hoeven zich niet druk te maken over kampioenschap of degradatie. Met ongeveer 2 1/2 punt per wedstrijd bewijzen zij echte Startersklassers te zijn en zelfs bij de bovenste helft te horen.

Op zaterdag 24 oktober as. is team 9 vrij. Team 10 ontvangt dan Smash ’70 5.


In zijn algemeenheid valt het mij op dat de meeste spelers bij Kampenion - ongeacht het team waarin zij uitkomen - spelen om te winnen. Er wordt vooral aanvallend gespeeld. En dat is positief. Ik zie nog wel eens spelers van bezoekende verenigingen die een verdedigend of zelfs a-technisch speltype hebben. Nee, ik ga geen namen van verenigingen en spelers noemen. Spelers van Kampenion hebben het daar vaak moeilijk mee en tegen. En vaak winnen die verdedigende en a-technische spelers het. Misschien moet ik schrijven ‘winnen het NOG’.
Laat je daar niet door ontmoedigen! Nu en op de korte termijn lijkt het of dat soort spelers ‘beter’ zijn. Maar dat is maar schijn. Op de langere termijn zijn zij in het nadeel. De kans dat zij landelijk gaan spelen, is duidelijk kleiner dan wanneer je een technisch, aanvallend spelletje hebt. Nee, daarmee zeg ik niet dat iedereen die technisch en aanvallend spelend, wel even landelijk haalt. Maar de kans daarop is wel groter.

Ik wil dan ook mijn complimenten maken aan de jeugdtrainers van Kampenion. Jullie trainingen zijn gericht op verbetering en niet (direct) op resultaat. Het resultaat - in dit verband een ongelukkige woordkeuze - daarvan is uiteindelijk betere spelers. Misschien niet direct, maar dan toch op wat langere termijn.

Tenslotte nog het volgende. Kampenion heeft 28 competitiespelers en die zijn verdeeld over liefst 10 jeugdteams. Elk team kent dus een minimale bezetting: drie spelers in de meeste klassen en twee spelers in de Startersklasse. Toch is het nog niet één keer voorgekomen dat een team niet volledig kon aantreden. Dat is een compliment waard. Bij deze!

Tot zover mijn bijdrage over de jeugdcompetitie. Mocht zich iemand aangesproken om wekelijks wat aandacht te schenken aan de 10 jeugdteams van Kampenion - het hoeft echt niet zo lang als ik dat doe - dan nodig ik hem of haar van harte daartoe uit! Wie de (sport)schoen past, trekke hem aan!

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretariaat
en zaalwacht bij de jeugdcompetitie

Reacties  

#1 jentine 11-10-2015 19:48
Allemaal toppertjes stuk voor stuk. Het was weer leuk om voor 1x weer een team te mogen begeleiden. Heel leuk!!
Citeer

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar