In week 44 stonden er veel ‘topontmoetingen’ op het programma voor de teams van Kampenion. Wedstrijden tussen de nummer 1 en (gedeeld) nummer 2 waarbij de Kamper teams dan afwisselend tot de eerste of de tweede categorie behoorden. De meeste aandacht ging uiteraard naar de wedstrijd tussen team 1 (2e) en De Brug 1 (1e) in de Hoofdklasse. Dat is dan ook de ‘wedstrijd van de week’. Maar eigenlijk kwamen meer wedstrijden voor die titel in aanmerking. Ondanks de nodige ‘toppers’ was de balans deze week opnieuw positief met 5x winst, 2x een puntendeling en 3x verlies. Dat zegt iets over de kracht van de seniorenteams. Ik neem de wedstrijden weer met je door.


Hoofdklasse: Kampenion 1 - De Brug 1

Twee teams maken dit seizoen in de Hoofdklasse de dienst uit: De Brug 1 en Kampenion 1. Beide hebben na 6 wedstrijden ruime afstand genomen van de andere teams, ook van de nummers 3 en 4. Het bijzondere van dit weekend was dat de nummers 1 en 2, 3 en 4, 5 en 6 en 7 en 8 elkaar ontmoetten en dat dus in de laatste speelronde voordat de tussenbalans wordt opgemaakt.

HET affiche van deze week was uiteraard de wedstrijd tussen team 1 en De Brug 1 uit Apeldoorn. De gasten promoveerden het afgelopen seizoen naar de Hoofdklasse, maar al snel werd duidelijk dat zij zich direct in de titelstrijd zouden mengen. Met Waldo Hagenaars en Edwin Tiele beschikt De Brug 1 namelijk over twee spelers die respectievelijk twee jaren geleden en het afgelopen seizoen (!) in de landelijke 2e divisie stonden te ballen. En niet zonder succes. De andere spelers in het team zijn Christiaan Brouwer, Jan Los en Sander Riezebos. Laatstgenoemde kwam overigens dit seizoen nog niet in actie. Zij trekken zich aan hun sterke teamgenoten op, maken de nodige uurtjes achter de tafeltennistafel en presteren daardoor boven ieders - en ook de eigen - verwachting.

Het was vrijdagavond de vraag wie Gert-Jan de Lange, Ivan Hollander en Ton Ringenier tegenover zich kregen. Uiteindelijk bleken Christiaan Brouwer, Jan Los en Waldo Hagenaars de tegenstanders te zijn.

In de openingspartij nam Gert-Jan het op tegen Christiaan. Gert-Jan legde - zoals we van hem gewend zijn - een dwingend aanvallend spelletje op tafel, waar Christiaan het moeilijk mee had. Hij kwam zelf niet of nauwelijks aan aanvallen toe. Gert-Jan won dan ook ‘in straight games’: 1 - 0.

Ivan liet daarna tegenstander Jan in de 1e game alle hoeken van de tafel zien. Maar Jan bleek niet geïmponeerd; hij pakte de 2e game met 8 - 11. De 3e was weer spannend en uiteindelijk bleek Ivan met 13 - 11 de gelukkigste. In de 4e game was Jan los. Met heel dwingend spel, vaak na een lastig te lezen service gaf hij Ivan geen kans: 4 - 11. In de beslissende game stond Jan vanaf het begin op voorsprong. Ivan knokte zich nog knap terug in de game, maar moest toezien hoe ditmaal Jan de gelukkigste was na 9 - 11. Zo stond het 1 - 1, daar waar wij eigenlijk rekening hadden gehouden met 2 - 0. Maar ja, tafeltennis is nu eenmaal geen wiskunde.

Ton mocht als eerste de strijd aanbinden met Waldo. Maar een strijd werd het eigenlijk niet. Waldo wist de zwakkere kanten van Ton feilloos bloot te leggen. Waar Ton tegen de meeste tegenstanders die zwakkere kanten weet te camoufleren door zelf als eerste de aanval te kiezen, daar had die tactiek tegen Waldo geen kans. Het was juist andersom; de tactiek die Waldo hanteerde, bezorgde hem een eenvoudig 0 - 3 zege: 1 - 2.

In het dubbel namen Gert-Jan en Ivan het op tegen Christiaan en Waldo. De gasten speelden een sterke 1e game en wisten een achterstand in het begin heel snel te neutraliseren: 6 - 11. De 2e game was meer in balans, maar ook die ging naar de gasten: 8 - 11. Daarna begon het echter te lopen bij Gert-Jan en Ivan; zij wonnen de 3e en 4e game overtuigend: 11 - 2 en 11 - 4. In de beslissende game stonden Christiaan en Waldo er echter weer en zij wonnen die met 6 - 11 en brachten daarmee de tussenstand op 1 - 3.

Een ietwat ongelukkige tussenstand vanuit het gezichtspunt van Kampenion bezien. Er was rekening gehouden met 2 - 2 en dat was ook wel mogelijk geweest, maar theorie en praktijk lopen niet altijd gelijk op.

Na het dubbel speelde Ivan tegen Christiaan opnieuw een spannende en dus lange partij. Ivan nam met goed spel een 2 - 0 voorsprong, maar was in de 3e game wat de weg kwijt. Al lag dat ook aan Christiaan die beter voor de dag kwam. De 4e game was meer in evenwicht; aan het eind bleek Christiaan de gelukkigste na 9 - 11. Ook de beslissende game was spannend. Ivan kwam na een achterstand knap terug en ditmaal was hij de gelukkigste met 12 - 10: 2 - 3.

Het was toen aan Gert-Jan om de krachten te meten met de sterke Waldo. Dit werd een partij die nog wel even in mijn gedachten blijft en ik denk ook in die van menig andere Kampenionner. Gert-Jan probeerde zoveel mogelijk uit te gaan van eigen kwaliteiten en dat pakte vaak goed uit. In de 1e game pakte hij een voorsprong van 4 punten, maar toch was het Waldo die de game nog op zijn naam wist te schrijven: 10 - 12. De 2e game gaf een soortgelijk scoreverloop te zien. Ook nu pakte Gert-Jan met prima aanvallend spel een voorsprong van 4 punten, maar ditmaal wist hij die wel te verzilveren: 11 - 7. In de 3e game was het Waldo die het initiatief had en continue aan de goede kant van de score stond. Hij won die vrij eenvoudig: 5 - 11. Wie dacht dat Waldo nu zou doordrukken, kreeg ongelijk. Gert-Jan bleef prima spelen en wist Waldo met zowel zijn forehand als backhand in de verdediging te drukken. Hij won de game met 11 - 8. Dus moest een 5e game de beslissing brengen. Gert-Jan pakte vanaf het begin een voorsprong en bleef voluit op de aanval spelen, daardoor Waldo geen gelegenheid gevend om het initiatief over te nemen. Dit bleek de sleutel tot succes, want Gert-Jan won de game met 11 - 5. Ik denk dat het de beste partij is geweest die ik Gert-Jan heb zien spelen. En ik heb er al heel wat van hem gezien. Dit was een partij van landelijk (senioren)niveau. Hij boekte een heel belangrijke zege, want in plaats van - de verwachte - 2 - 4 werd het 3 - 3.

Ton mocht het hierna opnemen tegen Jan. Ook Ton had het niet eenvoudig tegen de lastig te bespelen Jan die - met alle respect - een soort ‘alles of niets spelletje’ speelt. Je verwacht dat hij dat niet een hele partij kan volhouden, maar hij bewijst vaak het tegendeel. Toch had Ton meestal wel antwoord op de service en de kamikaze slagen van Jan. Door op gamepoint een slimme service of onverwachte bal neer te leggen, trok Ton de 1e en 2e game nipt naar zich toe: 11 - 9 en 12 - 10. In de 3e game was het krachtsverschil groter en was het Ton die het verschil wist te maken: 11 - 5. Hij bracht daarmee zijn team voor de tweede maal deze avond op voorsprong: 4 - 3.

Toen was het aan Ivan om de sportieve strijd an te binden met Waldo. In het begin was te zien dat Waldo nog even zoekende was na de nederlaag tegen Gert-Jan. Ivan bood prima partij en wist de 1e game te pakken: 11 - 8. Ook in de 2e game kwam Ivan aanvankelijk goed mee. Maar halverwege had Waldo zich hersteld van ‘het tikkie’ en wist hij zijn spel en niveau te verbeteren. Vanaf dat moment speelde Ivan een verloren wedstrijd. Waldo won dan ook drie games op rij: 7 - 11, 2 - 11 en 6 - 11. Zo stond het weer gelijk: 4 - 4.

Ton en Christiaan mochten toen proberen hun team (weer) op voorsprong te zetten. Ton had duidelijk meer zelfvertrouwen gekregen na zijn zege op Jan en hij speelde dan ook meer vrijuit. Christiaan moest zich voornamelijk beperken tot verdedigen, maar kwam in de 1e game toch nog goed mee. Ton won die nipt met 11 - 9. Toen Ton die game gewonnen had, speelde hij nog iets gemakkelijker, daarmee zijn tegenstander regelmatig verrassend. Hij won de 2e en 3e game dan ook met tweemaal 11 - 7 en stelde daarmee in ieder geval een puntendeling veilig: 5 - 4.

In de laatste partij van de avond mocht Gert-Jan het opnemen tegen Jan. Daar waar je zou verwachten dat Gert-Jan - na de prachtige zege op Waldo - minder moeite zou hebben met Jan, daar bewees vooral die Jan het tegendeel. Er was niet of nauwelijks sprake van krachtsverschil. Jan serveerde uiterst slim en gevarieerd en gaf die service regelmatig een ‘dodelijk’ vervolg voor zover hij niet direct het punt maakte. De 1e game ging met nipt verschil naar Jan: 10 - 12. De 2e game was vrijwel een kopie van de 1e. Ook hier was Jan de gelukkigste van de twee: 9 - 11. In de 3e game kreeg Gert-Jan meer vat op de service en het spel van Jan; hij won die dan ook met 11 - 7. Opnieuw kregen de ‘logische denkers’ ongelijk. Het was niet Gert-Jan die doorstootte, maar het was Jan die in het begin het verschil wist te maken. Hij nam een 1 - 5 en 6 - 10 voorsprong. Op de één of andere manier kwam Gert-Jan nog terug tot 10 - 10. Na een aantal match- en gamepunten over en weer was Gert-Jan uiteindelijk met 16 - 14 de gelukkigste. De 5e game moest dus voor de beslissing zorgen. Die game werd bijna een kopie van de 4e. Opnieuw nam Jan een 1 - 5 voorsprong en opnieuw had Jan bij 8 - 10 matchpunten en opnieuw kwam Gert-Jan terug tot 10 - 10. Uiteindelijk kreeg die game dezelfde winnaar als de 4e; Gert-Jan bleek met 12 - 10 de gelukkigste: 6 - 4. Complimenten aan beide spelers! Jan, op papier - met alle respect - de minste van de gasten, wist bijna twee partijen te pakken in deze topper. Gert-Jan kwam tweemaal uit geslagen positie terug in de partij na die van hem tegen Waldo, een partij die toch als een finale voelde. Met dat huzarenstukje bleef Gert-Jan heel, heel knap ongeslagen in deze topper! En laten we eerlijk zijn, als hij de laatste partij van Jan had verloren, zou toch iets van de glans van zijn zege op Waldo - hoe onterecht ook - zijn verbleekt.

Het was een mooie wedstrijd tussen beide teams. Beide teams zouden ook niet in de landelijke 3e divisie misstaan. Maar ja, er kan er maar één kampioen worden en promoveren. Ik moet er wel erg ver naast zitten om te denken dat beide teams niet over korte tijd vaste bespelers worden in die landelijke divisie. Complimenten aan alle zes spelers!

Scores:
Gert-Jan 3, Ton 2 en Ivan 1

De stand na de 1e ronde (7 wedstrijden):
Kampenion 1      7 - 57
De Brug 1        7 - 57
TT Zwolle 2      7 - 39
ENTAC 2          7 - 36

DTV '84 1        7 - 27
De Toekomst 2    7 - 25
Effekt '74 1     7 - 25
Kampenion 2      7 - 14

Door de nipte zege sluit team 1 de eerste serie wedstrijd - op onderling resultaat - als koploper af en De Brug 1 als tweede. Team 1 ontvangt as. vrijdag Entac 2, gaat daarna op bezoek bij de buren van TT Zwolle 2 en sluit het seizoen af met een uitwedstrijd bij ….. De Brug 1. Dat worden nog een paar spannende weken!


Hoofdklasse: Effekt ’74 1 - Kampenion 2

Team 2 bevindt zich het hele seizoen al in een andere situatie, namelijk één die vrijwel het spiegelbeeld is van dat van team 1. Maar - ik heb het vaker aangegeven - dat kwam niet onverwacht. Afgelopen zaterdag ging het als rode lantaarndrager op bezoek bij nummer voorlaatst Effekt ’74 1. Een mooie wedstrijd op voorhand.

Robin Lieftink, Jordy ten Have en Ralph Trip kruisten de batjes met Gert Jan Arends, Lars Hubbelmeijer en Peter Waenink.

Het begin van de wedstrijd was erg spannend en het duurde dan ook een hele tijd voordat de eerste drie enkelpartijen waren afgewikkeld. In de openingspartij verloor Robin in een marathonpartij van Gert Jan. Laatstgenoemde was na 12 - 10, 20 - 12, 11 - 7, 10 - 12 en 13 - 11 de gelukkigste.
Ook Jordy moest daarna tegen Lars vijf games vol aan de bak, al waren de gamestanden hier minder close. Jordy zag Lars na een 0 - 2 voorsprong terugkomen tot 2 - 2, maar gelukkig was Jordy in de beslissende game weer ‘bij de les’: 7 - 11.
Ook Ralph nam in zijn partij tegen Peter een 0 - 2 voorsprong en ook hij zag de tegenstander terugkomen tot 2 - 2. Helaas gaat Ralph al wat langer dan Jordy niet meer naar school. Het bijtijds ‘weer bij de les zijn’ ging bij Ralph dan ook niet op. Peter maakte in de beslissende game het verschil: 11 - 6.
In het dubbel waren Jordy en Ralph kansloos tegen Gert Jan en Peter. Zo stond team 2 na het dubbel op een 3 - 1 achterstand.

Na het dubbel bracht Robin zijn team weer terug in de wedstrijd via een overtuigende zege op Lars. Toen Robin de 1e game nipt op zijn nam schreef, was het pleit daarna snel beslecht. Ralph had vervolgens geen kans tegen kopman Gert Jan die dan ook een eenvoudige zege boekte. Jordy speelde hierna een soevereine partij tegen Peter en won ‘in straight games’. Met nog drie partijen te gaan stond het 4 - 3 voor Effekt ‘ 74 1 en was er misschien nog wat mogelijk.

Helaas wist Ralph ook tegen Lars niet tot winst te komen. Hij kwam nog wel terug van 2 - 0 tot 2 - 1, maar moest de 4e game weer aan Lars laten. Robin kwam daarna tegen Peter niet echt in zijn spel. In de 3e game zat hij er nog wel dichtbij, maar ook die ging naar Peter. In de laatste partij van de avond ontmoetten de twee nog ongeslagen spelers elkaar: Jordy en Gert Jan. In een mooie partij - met wisselende kansen - was het uiteindelijk Gert Jan die met 11 - 9 in de 5e game won.

Zo verloor team 2 de wedstrijd tussen de twee staartteams met 7 - 3. Er had wel iets meer ingezeten, maar daar gaat het niet om bij tafeltennis. En terecht. Het staat nu vrijwel vast dat team 2 als laatste eindigt in de Hoofdklasse. De realiteit gebiedt ook te zeggen dat het team in deze samenstelling eerder in de Promotieklasse thuishoort.

Scores:
Jordy 2 en Robin 1; Ralph 0

De stand na de 1e ronde (7 wedstrijden):
Kampenion 1      7 - 57
De Brug 1        7 - 57
TT Zwolle 2      7 - 39
ENTAC 2          7 - 36

DTV '84 1        7 - 27
De Toekomst 2    7 - 25
Effekt '74 1     7 - 25
Kampenion 2      7 - 14

Team 2 ontvangt komende vrijdag eerst DTV ’84 1. Daarna gaat het op bezoek bij De Toekomst 2 en in de slotwedstrijd komt Effekt ’74 1 naar Kampen. Team 2 speelt speelt in ieder geval nog drie leuke wedstrijden in de Hoofdklasse.


1e klasse: Kampenion 3 - Effect 1

Team 3 is al enkele weken koploper en het ontmoette de afgelopen weken telkens een nummer 2 die na die onderlinge ontmoeting geen nummer 2 meer was. Afgelopen vrijdag kwam met Effect 1 een nieuwe nummer 2 - weliswaar gedeeld, maar toch - op bezoek.

Gerben Wolterink, Bas de Vries en Gertjan Wessels namen het op tegen Henk Kuiper, Paul Rouhof en Gert Machiels.

Na het dubbel stond team 3 op een 3 - 1 voorsprong. Gerben versloeg tegenstander Henk overtuigend ‘in straight games’. Bas speelde daarna ‘een taaie pot’ tegen kopman Paul die tot vanavond slechts 1 partij had verloren. Wat te zeggen van de gamestanden 11 - 9, 15 - 17, 11 - 7 en 8 - 11? In de beslissende game wist Bas dan toch nog knap het verschil te maken: 11 - 6. Gertjan versloeg vervolgens Gert in vier games. Gertjan brengt zoveel ballen terug dat de tegenstander wel fouten moet maken en dat gebeurde dan ook.
In het dubbel maakten Gerben en Gertjan er samen met Gert en Paul een marathonpartij van. Uiteraard stond het na vier games 2 - 2. Maar nu waren het de gasten die in de beslissende game afstand wisten te nemen: 6 - 11.

De eerste twee partijen na het dubbel gingen snel. Bas en Gerben versloegen respectievelijk Henk en Gert in drieën. Daarna was het de beurt aan Gertjan om de krachten te meten met de sterke Paul. Ik gaf het hiervoor al aan: je moet van goede huize komen om ‘muur Gertjan’ te verslaan. Ook Paul kon geen deur in die muur vinden en moest zich met 3 - 1 gewonnen geven. Zo was de tussenstand 6 - 1.

Ook de laatste drie partijen gingen naar team 3. Bas had twee games nodig 14 - 12 en 5 - 11 - om het pel van Gert te lezen, maar toen hem dat was gelukt, was het boek snel uit: 11 - 4 en 11 - 6. Gertjan had het vervolgens lastig met Henk, op papier de nummer 3 van het team. Uiteindelijk wist Gertjan de partij toch in vier games naar zich toe te trekken. In de laatste partij was het de beurt aan Gerben en Paul. Gerben was tot vanavond de enige speler die Paul dit seizoen een nederlaag had weten toe te brengen. Het werd vanavond een partij met heel weinig krachtsverschil. Gerben nam een voorsprong van 2 - 0 na 11 - 8 en 11 - 7, maar Paul kwam via twee close gewonnen games - 10 - 12 en 11 - 13 - terug tot 2 - 2. Ook de beslissende game was close. Het was Gerben die uiteindelijk met 11 - 9 de gelukkigste van de twee was.

Team 3 wees vrijdagavond dus opnieuw een nummer 2 met een (ruime) nederlaag terug: 9 - 1. Alle drie de spelers bleven ongeslagen vanavond! Omdat de andere nummer 2, Heino 1, de punten deelde met De Brug 5, heeft team 3 inmiddels een voorsprong van 9 punten genomen op - jawel - de nieuwe nummer 2: TT Zwolle 6. Dat geeft team 3 niet meer weg!

Scores:
Bas 3, Gerben 3 en Gertjan 3

As. maandag al komt team 3 weer in actie. Het gaat dan in Apeldoorn op bezoek bij De Brug 5. De heren zijn gewaarschuwd, want dat team hield Heino 1 knap op een gelijkspel.


1e klasse: Kampenion 4 - Smash ’70 3

Team 4 draait een redelijk seizoen. Maar het liep vorige week tegen een zeperd aan bij koploper Bosman Wezep 1. Natuurlijk, in Wezep ‘mag’ je verliezen, maar de 10 - 0 is een paar punten te dik. En dat kunnen ook nog eens dure punten blijken te zijn.

De voorsprong op nummer voorlaatst Smash ’70 4 bedroeg namelijk nog slechts 4 punten, terwijl dat team al tweemaal tegen Bosman Wezep heeft gespeeld. Ik bedoel maar. Afgelopen vrijdag kwam datzelfde Smash ’70 3 naar Kampen. Hoezo een belangrijke wedstrijd?

Bertin Bos, Dick Hoekman en Nick Kuipers moesten het voor team 4 doen. Invaller Tom Sellies (team 4), pa Harry Sellies en Martin de Roos waren de tegenstanders.

Na het dubbel stond team 4 op een keurige 3 - 1 voorsprong. In de openingspartij versloeg Bertin tegenstander Tom ‘in straight games’. De 2e en 3e game weliswaar nipt, maar toch. Dick was daarna in vier games te sterk voor Harry. Dick weet hoe je het materiaal en spel van Harry moet bestrijden en hij voerde dat prima uit. Nick bleef vervolgens tegen Martin in drie games aan de goede kant van de score. Ook hier tweemaal nipt, maar wie weet dat nog na een paar dagen?
In het dubbel moesten Bertin en Nick hun meerdere erkennen in het geroutineerde duo Harry en Martin. De gasten boekten een vrij eenvoudige zege.

De gasten, die eigenlijk een zege nodig hadden om kans op handhaving te houden, bleven vechten voor een beter resultaat. Eerst was youngster Tom in vier games te sterk voor Dick. Wist Dick in Hattem nog te winnen, nu was het dus andersom. Bertin bracht het verschil weer op twee door Martin in een taaie partij te verslaan. Een 5e game moest de beslissing brengen en die ging met 11 - 8 naar Bertin. Nick vond hierna duidelijk niet het antwoord op het materiaal en spel van Harry. Harry hoefde geen game af te staan. Misschien moet Nick eens een goed gesprek met teamgenoot Dick hebben. Na zeven partijen stond het dus 4 - 3.

In de achtste partij had Dick weinig moeite met Martin. Beide spelers hebben al menige partij tegen elkaar gespeeld en vaak was Dick de winnaar. Zo ook vanavond. Nick speelde daarna een sterke partij tegen Tom. Hij moest weliswaar de 3e game aan Tom laten, maar de games 1, 2 en 4 gingen ruim naar Nick. Zo zie je maar weer: Dick is duidelijk te sterk voor Harry, maar verliest van Tom. Nick is vrijwel kansloos tegen Harry, maar wint overtuigend van Tom. Misschien moet Dick maar eens een goed gesprek met teamgenoot Nick hebben! In de laatste partij van de avond was het aan Bertin en Harry om het slotakkoord te zetten. Oftewel het ongecompliceerde betere (forehand) beukwerk tegen het lepe spelletje, o.a. door anti topspin op de backhand. Beide spelers waren aan elkaar gewaagd. Na 11 - 8, 8 - 11, 7 - 11 en 13 - 11 stond het na vier games 2 - 2. In de beslissende game stond Harry lange tijd op voorsprong, maar in de finale van de game sloeg Bertin alsnog toe en was hij uiteindelijk met 12 - 10 de gelukkigste van de twee.

Die nipte zege van Bertin kan achteraf nog wel eens een heel belangrijk punt blijken te zijn, want het betekende het verschil tussen een 7 - 3 en 6 - 4 zege. Team 4 vergrootte de voorsprong namelijk tot 8 punten en ook het onderling resultaat in is Kamper voordeel. Ook al heeft het op het oog een wat lastiger programma, die voorsprong mag het niet meer uit handen geven!

Scores:
Bertin 3, Dick 2 en Nick 2

As. maandag al komt team 4 weer in actie. het gaat dan in Dalfsen op bezoek bij nummer laatst DTV ’84 3.


2e klasse: Hoonhorst 1 - Kampenion 5

De Spinners 1 won vorige week de inhaalwedstrijd tegen nummer laatst Olst 2 met 10 - 0 en het nestelde zich daarmee ruim op kop. Het nam daarmee ook wat glans weg van de ontmoeting tussen Hoonhorst 1 en team 5 van vrijdagavond, respectievelijk de nummers 3 en 2. Overigens kreeg De Spinners enkele punten in de schoot geworden, omdat Olst 2 iemand uit team 1 had laten invallen. Sja …

Bij team 5 was kopman Sebastian Holzapfel afwezig. Dat betekende dat Pascal Bruins, Jelmer van der Veen en Simon van der Woude het moesten doen. André Jan Oldenkamp, Brenda de Vries en Loes Schrijver waren de tegenstanders.

Na het dubbel stond Hoonhorst 1 op een 3 - 1 voorsprong. In de openingspartij nam André Jan tegen Pascal met duidelijke cijfers revanche voor zijn nederlaag in Kampen. Jelmer kwam daarna een haarlengte tekort - misschien net iets te vroeg een kapper bezocht? - om Brenda te verslaan. Hij verloor de 5e game met 13 - 11. Simon bracht zijn team terug in de wedstrijd via een overtuigende driegames zege op Loes.
In het dubbel wisten Jelmer en Simon een 1 - 2 voorsprong in games niet te verzilveren. Brenda en Loes trokken de 4e en 5e game alsnog met tweemaal 11 - 7 naar zich toe.

Toen Pascal na het dubbel ook nog eens in vier games van Brenda verloor, leek team 5 op een ruime nederlaag af te stevenen. Maar gelukkig gaven de heren zich niet zomaar gewonnen. Eerst boekte Simon een knappe 0 - 3 zege op André Jan. Een tactisch strijdplan om voor het eerst van AJ te winnen pakte prima uit. Jelmer speelde daarna zijn tweede vijfpitter van de avond, namelijk tegen Loes. Maar ditmaal wist hij die wel in zijn voordeel te beslechten waardoor het 4 - 3 stond.

Simon bracht zijn team langszij via een keurige viergames zege op de deze avond ook nog ongeslagen Brenda. Pascal plaatste zichzelf vervolgens ook op het wedstrijdformulier door Loes ‘in straight games’ te verslaan. In de laatste partij van de avond moest Jelmer zijn meerdere erkennen in André Jan die in de 3e en 4e game het verschil wist te maken.

Beide teams deelden dus de punten. Daar leek het halverwege de avond niet naar uit te zien voor team 5 toen het op een 4 - 1 achterstand stond. Uiteindelijk zijn de spelers vast en zeker niet ontevreden geweest over het eindresultaat. Wel zagen beide teams koploper De Spinners 1 nog twee punten uitlopen, maar ik vermoed dat de spelers de titel al wel uit het hoofd hadden gezet.

Aan Kamper kant bleef Simon knap ongeslagen. Het was jammer dat Sebastian aan Kamper kant ontbrak. Met hem had er vast iets meer ingezeten, tenzij hij uiteraard in de plaats van Simon had gespeeld.

Scores:
Simon 3, Jelmer 1 en Pascal 1

Komende vrijdag ontvangt team 5 Trias 5 uit Twello.


2e klasse: Leogang 1 - Kampenion 6

Team 6 is bezig aan een prima seizoen. Na zes wedstrijden staat het op een keurige 2e plaats. Weliswaar op vrij ruime afstand van koploper Leogang 1, maar toch. Afgelopen vrijdag ging het in Nunspeet op bezoek bij diezelfde koploper.

Team 6 speelde in dezelfde opstelling als destijds in de onderlinge - met 4 - 6 verloren - wedstrijd in Kampen, dus met Gerard Palland, Danny Bruins en Theo Hogenhorst. Leogang 1 deed het ook met dezelfde spelers: George Schipper, Rin van Dijk en Bjorn Vrugt.

Dat de ene wedstrijd de andere niet is, werd vrijdagavond duidelijk. Stond team 6 in Kampen na het dubbel nog met 3 - 1 voor, nu stond het 4 - 0 voor Leogang 1. Gerard kwam in de openingspartij tegen George knap van een 2 - 0 achterstand terug tot 2 - 2, maar moest zich in de beslissende game toch nog gewonnen geven. Danny verloor daarna in vier games van de lastig te bespelen Rin, waarna Theo volmaakt kansloos was tegen Bjorn.
In het dubbel pakten Danny en Gerard nog wel de 1e game tegen Bjorn en George, maar daarna wonnen de gastheren drie games op rij.

Drie partijen later stond het liefst 7 - 0. Gerard speelde een spannende partij tegen Rin, maar verloor wel in vier games. Theo kwam daarna nooit in de buurt van gamewinst tegen George, van wie hij in Kampen nog knap wist te winnen. Ook Danny had hierna geen kans tegen Bjorn.

Theo, deze avond duidelijk niet in goede doen, moest daarna ook het antwoord schuldig blijven op het spel en materiaal van Rin tegen wie hij normaal gesproken prima ‘uit de voeten’ kan. Ook nu zat gamewinst er niet in. Gerard en Bjorn maakten er een spannende partij van, maar ook nu was het Bjorn die in vier nipte games wist te winnen: 13 - 11, 9 - 11, 12 - 10 en 13 - 11. In de laatste partij van de avond leek Danny zijn team dan toch nog op het wedstrijdformulier te zetten. Hij nam keurig een 0 - 2 voorsprong in games tegen kopman George. Maar laatstgenoemde won daarna de 3e en 4e game. In de beslissende game was het uiteindelijk toch Danny die de game - en daarmee de partij - met 8 - 11 naar zich toetrok.

Zo leed team 6 een kansloze nederlaag bij koploper Leogang 1. Dat is overigens geen schande. In deze samenstelling moeten de Nunspeters vrij aardig kunnen meekomen in de 1e klasse, ook al is die klasse weer een ander verhaal. Team 6 staat na de ruime nederlaag 3e en ik denk dat dit ook de plek is waarop het team thuishoort.

Scores:
Danny 1; Gerrard 0 en Theo 0

Komende vrijdag komt nummer laatst De Toekomst 5 op bezoek in Kampen.


2e klasse: Kampenion 7 - Bosman Wezep 2

Team 7 zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. Het begon het seizoen nog zo aardig met 12 punten uit twee wedstrijden, maar daarna ging het mis. Te beginnen met de thuiswedstrijd tegen Leogang 2 die met 2 - 8 verloren ging.
Afgelopen vrijdag kwam koploper Bosman Wezep 2 op bezoek.

Jan Beks, Hans van de Berg en Jackie van der Meulen bonden de sportieve strijd aan met Bert van Weeghel, Mike de Vogel en Jan van ’t Hul. Vanwege de aanwezigheid van Jannen bij beide teams noem ik de bezoekende Jan bij zijn achternaam.

In de openingspartij nam Jan het op tegen Bert. Nadat Jan de 1e game met 11 - 13 verloor, wist Bert de partij toch nog vrij eenvoudig in drieën naar zich toe te trekken. Hans was hierna kansloos tegen een sterk spelende Mike. De 1e en 2e game waren in mum van tijd voorbij. In de 3e game wist Hans wel bij te blijven, maar ook die ging naar Mike zij het met nipte cijfers. Daarna was het de beurt aan Jackie en Van ’t Hul. Jackie weet dat als je Van ’t Hul een vinger geeft, je de hele arm kwijt bent. Het is dan ook zaak om hem onder druk te zetten. Maar ja, theorie en praktijk ….. Na vier games stond het 2 - 2. De beslissende game was een heuse finale. Na wisselende kansen en matchpunten over en weer was het uiteindelijk Jackie die met 15 - 13 de gelukkigste was.
In het dubbel bewezen Jackie en Jan samen een sterk duo te vormen; zij gaven Bert en Van ’t Hul nauwelijks kans en wonnen ‘in straight games’.

Na het dubbel herstelde Hans zich knap van de ‘veegpartij’ tegen Mike. Hij verloor de 1e game nog ruim van Bert, maar kwam knap terug. Uiteindelijk wist hij in de 5e game het verschil te maken. Jan kwam tegen Van ’t Hul keurig van een 0 - 2 achterstand in games terug, maar moest toestaan dat die Van ’t Hul de beslissende game met ruime cijfers naar zich toetrok en daarmee ‘boven Jan’ was. Ook Jackie en Mike zorgden voor spektakel. In een hoogstaande partij stond het na 13 - 11, 11 - 9, 10 - 12 en 5 - 11 gelijk. De beslissende game kon beide kanten opvallen, maar deed dat uiteindelijk in Wezeps voordeel: 9 - 11. Zo stond het 3 - 4 na zeven partijen.

Ook de achtste partij - die tussen Hans en Van ’t Hul - werd pas in de 5e game beslist. Knap was het dat Hans in die beslissende game het verschil wist te maken: 11 - 3. Knap, want Hans heeft toch een minder dwingend spel dan bijvoorbeeld Jackie. Diezelfde Jackie stelde vervolgens in ieder geval een gelijkspel veilig door Bert ‘in straight games’ te verslaan. De 1e game was nog nipt, maar daarna wist Jackie door te drukken. In de laatste partij van de avond zorgden Jan en Mike voor een heuse finale. Na 11 - 9, 8 - 11 en 2 - 11 leek Mike snel een beslissing te forceren, maar Jan herstelde zich keurig en trok de 4e game met 11 - 9 naar zich toe. Het wordt eentonig, maar de beslissende game kon weer beide kanten uitvallen. Toch was het uiteindelijk Mike die met 13 - 15 de gelukkigste bleek.

Team 7 deelde knap de punten met koploper Bosman Wezep 2. Weliswaar had het kopman Julian Plette - deze avond als toeschouwer aanwezig - buiten de opstelling gelaten, maar ook tegen Bert, Mike en Van ’t Hul is 5 - 5 een goed resultaat. Door die puntendeling deed team 5 de laatste plaats over aan Leogang 2, maar helaas betekent ook die 5e plaats aan het eind van het seizoen degradatie. Team 5 heeft nog drie wedstrijden om een achterstand van 6 punten (!) te overbruggen. Misschien wordt het tijd ‘om een (jong) konijn uit de hoed te toveren’.

Scores:
Hans 2 en Jackie 2; Jan 0

Komende vrijdag gaat team 7 in Nunspeet op bezoek bij Leogang 2. Het is zaak dat de Kampenaren beter bij de les zijn dan destijds in de thuiswedstrijd!


4e klasse: Kampenion 8 - Emmeloord 3

Team 8 is al vanaf het begin van het seizoen koploper in de 4e klasse E. Toch leed het team twee weken geleden de eerste nederlaag, maar daarvan zijn de spelers niet in de war. ‘Dat zat er een keer aan te komen’ luidde het nuchtere commentaar van Harm Bosman.

Afgelopen vrijdag kwam nummer 2 Emmeloord 3 op bezoek. Het verschil bedroeg vooraf 5 punten in Kampens voordeel. Het was zaak die voorsprong tenminste te handhaven.

Gerard Wessels, Harm Bosman en Arie Hup moesten daarvoor zorgen. Ab Kooijman, Patryk Kruczkowski en Els de Gans waren de tegenstanders.

Na het dubbel stond het 2 - 2. Gerard moest zijn meerdere erkennen in Ab, Harm was in vier games te sterk voor Patryk en Arie had evenveel games nodig om Els te verslaan.
In het dubbel waren Arie en Harm de mindere van Ab en Els; zij verloren ‘in straight games’.

Drie partijen later stond het 4 - 3. Harm nam tegen Ab snel een 2 - 0 voorsprong, maar daarna stokte het. Ab kwam sterk terug tot 2 - 2. In de beslissende game was Harm na 11 - 9 de gelukkigste. Gerard verloor hierna in vier games van Els die net wat doortastender was. Vervolgens had Patryk onvoldoende het oog in het materiaal van Arie die dan ook eenvoudig won.

Harm was daarna in vier games te sterk voor Els, waarna Arie de zege veilig stelde via een nipte driegames zege op Ab. In de laatste partij van de avond ondervond Gerard dat tegenstander Patryk is gegroeid. Patryk speelt een risicovol spelletje en tot voor kort maakte hij daarbij teveel fouten. Dinsdagavond was dat anders.

Team 8 won de wedstrijd dus met 6 - 4 en breidde de voorsprong daarmee uit tot 7 punten. Ook het onderling resultaat is in Kampens voordeel. Dat gaat team 8 toch niet meer uit handen geven?

Scores:
Arie 3 en Harm 3; Gerard 0

Komende vrijdag speelt ook team 8 in Nunspeet, maar dan tegen Leogang 3.


4e klasse: Hoonhorst 2 - Kampenion 9

Team 9 is de laatste weken goed bezig. Het werkte zich uit de gevarenzone en stond na de 6e speelronde met Zwartsluis 3 op een gedeeld 2e / 3e plaats, op enige afstand van koploper Hoonhorst 2. Afgelopen vrijdag moest het op bezoek bij de koploper. Als het nog wat wilde, dan moest gewonnen worden.

Martijn Haanappel, Robbert Dalsem en Mattias Beimers traden vrijdagavond aan tegen Bert Jan Boessenkool, Jeroen Delhaas en Mascha Hulsman.

Na het dubbel was het al wel duidelijk dat een overwinning er niet of nauwelijks inzat, laat staan een ruime. Team 9 stond na vier snelle partijen op een 3 - 1 achterstand. Martijn was vrijwel kansloos tegen Bert Jan, Robbert had weinig moeite met Jeroen en Mattias had geen kans tegen Mascha.
Ook in het dubbel viel voor Martijn en Robbert weinig eer te behalen tegen Bert Jan en Jeroen.

Drie partijen later stond het 5 - 2. Jeroen versloeg Martijn ‘in straight games’ en Mattias pakte tegen Bert Jan weliswaar knap de 1e game, maar moest toezien hoe die vervolgens drie games op rij pakte. Robbert bleef ook in zijn tweede partij zonder verlies door Mascha in vieren te verslaan.

Van de laatste drie partijen wist team 9 er nog slechts één te winnen. Mattias bleek na vier games de betere van Jeroen. Martijn nam daarna tegen Mascha een 0 - 2 voorsprong in games, maar zag haar toen ijzersterk terugkomen en drie games op rij winnen. In de laatste partij van de avond troffen de nog ongeslagen Robbert en Bert Jan elkaar. De openingsgame ging met ruime cijfers naar Robbert, maar daarna wist Bert Jan de partij te doen kantelen en ook al drie games op rij winnen.

Team 9 verloor de wedstrijd dus met 7 - 3 en moet zich neerleggen bij plaats 1 van Hoonhorst 2. Samen met Zwartsluis 3 maakt het uit wie als 2e en wie als 3e eindigt. Maar daar is ook helemaal niks mis mee!

Scores:
Robbert 2 en Mattias 1; Martijn 0

As. vrijdag ontmoeten team 9 en Zwartsluis 3 elkaar in Kampen.


4e klasse: Kampenion 10 - ’s-Heerenbroek 2

Team 10 komt uit in een knotsgekke poule. Na zes speelrondes bedraagt het verschil tussen plaats 1 (Heino 7) en nummer laatst (team 10) slechts 8 punten! Volgens mij is dit de spannendste poule in de afdeling Oost.

Afgelopen dinsdagavond kwam ’s-Heerenbroek 2 op bezoek. Dat team is in mijn ogen het sterkste team van de poule. De oorzaak dat het niet bovenaan staat, is gelegen in het feit dat het in de eerste wedstrijd van het seizoen met drie invallers naar TT Zwolle 12 moest en ……. prompt met 10 - 0 verloor. Daarna heeft het team geen wedstrijd meer verloren.

Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Henny Boxman bonden de sportieve strijd aan met Jan Doornwaard, Ilona van der Weerd en Jan Bos. Vanwege de ‘Janboel’ bij de gasten noem ik de heren bij de achternaam.

Na het dubbel stond het 1 - 3 in het voordeel van ’s-Heerenbroek 2. Jeroen kwam tekort tegen Doornwaard die vrij eenvoudig in vier games won. Marco won daarna één game nipt van Ilona die er zelf drie ruim won. Henny en Bos maakten er een lange en spannende partij van. Uiteindelijk won Henny nipt in vijven; alle vijf games werden met 2 punten verschil gewonnen waarvan drie in de verlenging.
In het dubbel namen Jeroen en Marco een 2 - 0 voorsprong tegen Ilona en Doornwaard. De gasten wisten echter de 3e en 4e game met nipt verschil te winnen waarna zij in de beslissende game het verschil wisten te maken.

Drie partijen later stond het 3 - 4. Marco verloor in vier games van Doornwaard, waarna Jeroen in vier games de baas was over Bos. Henny moest daarna opnieuw vijf games aan de bak tegen Ilona. Henny kwam knap van een 1 - 2 achterstand terug om de partij toch nog naar zich toe te trekken.

De laatste drie partijen gingen snel - want alle in drie games - en daarvan wist team 10 er nog één te winnen. Eerst bood Marco tegenstander Bos twee games prima partij, maar toen die met nipte cijfers naar Bos gingen, was het pleit daarna snel beslecht. Henny zorgde daarna voor het vierde Kamper punt door Doornwaard ‘in straight games’ - ik geef toe dat is even wennen - te verslaan. In de laatste partij had Jeroen weinig in te brengen tegen Ilona die simpel in drie games won.

Team 10 pakte dus 4 punten tegen het sterke ’s-Heerenbroek 2 en dat is zeker niet gek. Grote man aan Kamper kant was opnieuw Henny die ongeslagen bleef. Het is goed om te constateren dat Henny langzaam maar zeker weer bijna weer op het niveau zit van voor zijn ziekte. Dat kan team 10 goed gebruiken, want de andere spelers in het team hebben toch wat te maken met een vormcrisis.

Scores:
Henny 3 en Jeroen 1; Marco 0

As. maandag komt team 10 al weer in actie. Het gaat dan op bezoek bij Wijhe 3.


5e klasse: Kampenion 11 - Nevanco 2

En dan ‘last but not least’ team 11. Dat team is bezig aan een goed seizoen. Alleen koploper Vined 6 is dit seizoen te sterk gebleken en zelfs tweemaal. Maar in de andere vier wedstrijden verloor het niet.

Afgelopen vrijdag kwam nummer laatst Nevanco 2 op bezoek. Anne van der Haar, Alies Hendriks en Alice Ringenier - geen K3, maar A3 dus - namen het op tegen Wilco Robaard, Rutger Muijsers en Jan Schelhaas.

A3 ging prima van start. Na het dubbel stond het op een 4 - 0 voorsprong. Anne was in vier games te sterk voor Wilco, waarna Alies een overtuigende 3 - 0 zege boekte op Rutger. Alice had het lange tijd lastig tegen het directe spel van Jan, worstelde en kwam uiteindelijk toch boven. Zij versloeg Jan in vijf games.
In het dubbel namen de dames Alies en Alice het op tegen Rutger en Wilco. Het werd een spannende partij die uitmondde in een 5e game. Daarin bleken de dames doortastender: 11 - 4.

Na het dubbel won Alies ook haar tweede partij. Weliswaar moest zij de 1e game aan Wilco laten, maar daarna won zij drie games op rij. Anne had het daarna - net als Alice - lastig met het directe spel van Jan. Hij kwam nog wel van een 1 - 2 achterstand terug, maar moest de beslissende game aan Jan laten. Alice en Rutger maakten er ook al een lange partij van. Ook Alice kwam van een 1 - 2 achterstand terug, maar verloor de beslissende game nipt.

Van de laatste drie partijen wist team 11 er nog slechts één te winnen en dat gebeurde direct al in partij acht. Alies had opvallend weinig moeite met het venijnige spel van Jan. Kennelijk speelt Alies nog wat venijniger; zij won ‘in straight games’. Alice speelde daarna haar derde vijfpitter van de avond en dat bleek er (minimaal) één teveel. Wilco kwam van een 2 - 1 achterstand terug via een nipte zege in de 4e game en wist in de beslissende game wat meer afstand te nemen. Ook Anne had de tank leeg aan het eind van de avond. Een dagje ‘scannen’ thuis is ook niet bepaald de juiste voorbereiding op een avondje tafeltennis. Op soortgelijke wijze als Alice tegen Wilco verloor Anne van Rutger. Hij nam een 2 - 1 voorsprong, maar Rutger pakte de 4e game nipt waarna hij ook de beslissende game op zijn naam schreef.

Na een 5 - 0 voorsprong boekte team 11 uiteindelijk toch nog een benauwde 6 - 4 zege op Nevanco 2. Liefst zes partijen gingen over de volle vijf games en vier daarvan gingen naar de gasten.

Grote ‘man’ aan Kamper kant was ditmaal Alies die keurig - en eigenlijk vrij eenvoudig - ongeslagen bleef. Kennelijk heeft zij haar ritme zo ongeveer gevonden na enkele jaren van afwezigheid.

Scores:
Alies 3, Alice 1, Anne 1 en dubbel 1

Komende dinsdag al ontvangt team 11 Smash-In 3. De wedstrijd is - met medewerking van Smash-In 3 - verplaatst van vrijdag 6 naar dinsdag 3 november, omdat we anders as. vrijdag zes thuiswedstrijden te verwerken zouden krijgen. Dat is er net één teveel.


Gezien het programma van deze week presteerden de teams niet onverdienstelijk. Weliswaar zagen enkele teams - 5, 6 en 9 bijvoorbeeld - de titel uit het zicht verdwijnen, maar andere teams - 1, 3, 4 en 8 bijvoorbeeld - deden juist goede zaken. Met nog drie wedstrijden te gaan, hebben drie teams nog titelkansen, terwijl de teams 2 en 10 laatste staan. De positie van team 2 is daarbij duidelijk uitzichtlozer dan die van team 10. We gaan het volgen.


Het programma voor komende week ziet er als volgt uit:

Maandag 2 november:
De Brug 5 - Kampenion 3
DTV ’84 3 - Kampenion 4
Wijhe 3 - Kampenion 10

Dinsdag 3 november:
Kampenion 11 - Smash-In 3

Vrijdag 6 november:
Kampenion 1 - Entac 2
Kampenion 2 - DTV ’84 1
Kampenion 5 - Trias 5
Kampenion 6 - De Toekomst 5
Leogang 2 - Kampenion 7
Leogang 3 - Kampenion 8
Kampenion 9 - Zwartsluis 3

Komend weekend hoop ik mij weer te melden!

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris