In week 46 lag de competitie stil; zowel bij de jeugd als bij de senioren. Kennelijk omdat er op zaterdag 14 november een ranglijsttoenooi voor jeugdspelers was. De vraag of dit logisch is, laat ik maar door anderen beantwoorden. Een dergelijke vrije week wordt nog wel eens gebruikt om wedstrijden in te halen of vooruit te spelen. Namens Kampenion maakte team 7 hier dankbaar gebruik van.


2e klasse: Emmeloord 2 - Kampenion 7

Deze wedstrijd stond oorspronkelijk voor laatste speelronde gepland. Maar omdat team 7 dan personele problemen heeft, verzocht het de tegenstander - via ondergetekende - of de wedstrijd ook op een ander moment kon worden gespeeld. De spelers van Emmeloord 2 waren zo vriendelijk om aan het verzoek mee te werken en in vrijdag 13 november werd een nieuwe speeldatum gevonden. Dank daarvoor!

Jan Beks, Hans van de Berg en Jackie van der Meulen namen het vrijdagavond op tegen Eddie van de Berg, Elvis Nieuwland en Michel Schwarte.

De start was duidelijk voor de gastheren. Jan had na de ruim verloren 1e game tegen Eddie weliswaar beter het oog in diens spel, maar hij kon niet voorkomen dat zowel de 2e als de 3e game met nipt verschil naar Eddie gingen.
Hans was hierna kansloos tegen kopman Elvis die zo op het oog geen spectaculair spelletje heeft, maar die heel moeilijk is te verslaan. En laten we eerlijk zijn: je krijgt ook geen extra punten voor een spectaculair speltype.
Toen Jackie vervolgens tegen Michel de 3e game nipt aan de tegenstander moest laten en daardoor met 2 - 1 achter kwam, leek het helemaal mis te gaan met team 7. Maar zie, Jackie herstelde zich op knappe wijze en won de 4e en 5e game met ruime cijfers.
In het dubbel pakten Jackie en Jan - die samen lastig te verslaan zijn - een belangrijk punt tegen Eddie en Elvis. De verschillen waren niet groot - de gastheren pakten in totaal zelfs meer punten - maar de Kampenaren pakten toch de winst: 2 - 2.

Na het dubbel won Jan tegen Elvis heel knap de 1e game met ruime cijfers. Daarna was de Kamper koek helaas ook vrijwel geconsumeerd, want Elvis won drie games op rij en ook al met ruime cijfers.
Jackie bracht zijn team opnieuw terug in de wedstrijd door Eddie vrijwel kansloos te laten. Hij hoefde geen game af te staan.
Hans, die naarmate het seizoen vordert steeds beter gaat spelen, pakte tegen Michel nipt de 1e game: 9 - 11. Toen hij ook de 2e game volgens hetzelfde scenario won, leek de weerstand van Michel gebroken en maakte Hans in de 3e game het verschil: 3 - 4.

Zo stond team 7 op voorsprong en behoorde een - zeer welkome - zege ineens tot de mogelijkheden. En dat na een begin van de wedstrijd zoals ik hiervoor beschreef.

Veel hing daarbij overigens af van de partij tussen de beide kopmannen: Jackie en Elvis. De 1e game ging met heel ruime cijfers naar Elvis. De 2e was heel spannend en daarin bleek Elvis de gelukkigste, onder meer via een randballetje die de tafel heel licht toucheerde. Als de scheidsrechter even met de ogen had geknipperd en er buiten een windkracht 8 had gestaan had hij het niet kunnen waarnemen. In de 3e game deed Jackie wat terug, maar in de 4e game bleek Elvis toch te sterk. Nogmaals, zijn spel oogt niet spectaculair, maar hij brengt bovengemiddeld veel ballen terug wat de kans op fouten van de tegenstander vergroot.
Jan, die het goede gevoel na een aardige seizoenstart kwijt lijkt te zijn, verloor hierna ook zijn laatste partij. Tegen Michel kwam hij nooit in de beurt van gamewinst.
Het was aan de naamgenoten Van de Berg - Hans en Eddie - om het slotakkoord te bepalen. Lange tijd leek er net wat meer muziek te zitten in het spel van Eddie. Hij won de 1e game met 11 - 9 en daarna ook de 2e met dezelfde cijfers. Maar waar menigeen dan mentaal gebroken is, daar bleef Hans knokken voor een beter resultaat. En met succes. Hans won de 3e game met 7 - 11 en vervolgens de 4e met 8 - 11. In de beslissende 5e game was Hans de betere en dat bracht hij ook in de score tot uitdrukking: 6 - 11.

Beide teams deelden dus de punten: 5 - 5. Gezien de gamestanden is dit voor team 7 een maximaal resultaat. Drie partijen gingen over de volle vijf games en alle drie gingen naar team 7. Met die puntendeling greep het team de (voor)laatste strohalm tegen een op papier sterkere tegenstander. Veel meer mag je ook niet verwachten.

Bij een goed resultaat tegen GTC 1 komende vrijdag kan team 7 alsnog een prima stap zetten om het 2e klasseschap met een seizoen te verlengen. Een zege van tenminste 7 - 3 is dan noodzakelijk. Niet eenvoudig, maar ook niet onmogelijk.

Scores:
Hans 2, Jackie 2 en dubbel 1; Jan 0

As. vrijdag ontvangt team 7 dus GTC 1 uit Genemuiden.


Programma voor komende week:

Dinsdag 17 november:
Kampenion 8 - GTC 2
Kampenion 10 - TT Zwolle 12
’s-Heerenbroek 3 - Kampenion 11

Woensdag 18 november:
De Spinners 1 - Kampenion 5

Vrijdag 20 november:
TT Zwolle 2 - Kampenion 1
De Toekomst 2 - Kampenion 2
Kampenion 3 - Swift (D) 2
Kampenion 4 - Bosman Wezep 1
Dronten ’74 1 - Kampenion 6
Kampenion 7 - GTC 1
Bosman Wezep 4 - Kampenion 9

Volgende week schrijven we al weer de voorlaatste speelronde van deze najaarscompetitie. Een aantal teams heeft nog twee cruciale weken voor de boeg. Of vanwege de titelstrijd, of vanwege de strijd om degradatie te ontlopen. Het woord cruciaal is uiteraard zeer relatief vergeleken met wat er in de wereld gebeurt.
Hier volgt een overzicht:

  • team 1 strijdt met De Brug 1 om de titel in de Hoofdklasse en promotie naar de landelijke 3e divisie. Met nog twee wedstrijden te gaan, staan beide teams gelijk.
  • team 3 heeft nog een paar puntjes nodig om in de 1e klasse A de titel te pakken en in één seizoen terug te keren naar de Promotieklasse.
  • team 4 heeft in de 1e klasse B nog een aantal punten nodig om Smash ’70 3 definitief achter zich te laten.
  • team 7 kan via een ruime zege op GTC 1 wellicht het vege lijf nog redden in de 2e klasse A.
  • team 8 kan komende week kampioen worden in de 4e klasse E als het tenminste evenveel punten behaalt als nummer 2 Emmeloord 3.
  • team 10 maakt in de 4e klasse A met TT Zwolle 12 uit welk team degradeert. Komende dinsdag ontmoeten beide teams elkaar in Kampen.

Voor liefst zes teams staat dus nog het nodige op het spel. We zijn benieuwd naar de resultaten van de komende week. Aanstaand weekend hoop ik daarvan weer verslag te doen.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris