FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


In week 47 werd al weer de voorlaatste speelronde van deze najaarscompetitie gespeeld. Zoals ik vorige week al aangaf, staat er voor een behoorlijk aantal teams nog wat op het spel. Of er wordt gestreden voor de titel (de teams 1, 3 en 8), of er wordt gestreden om degradatie te voorkomen (de teams 4, 7 en 10). Team 3 stelde de titel veilig, team 8 heeft nog 1 puntje nodig en ook team 10 deed goede zaken. Alleen team 4 viel uit de toon en moet volgende week nog oppassen. Team 7 deed zichzelf tekort met een minimale zege op de concurrent. Team 1 boekte een maximale zege bij TT Zwolle 2 en liep 3 punten uit op concurrent De Brug 1. Ik neem de wedstrijden weer met je door.

 

Hoofdklasse: TT Zwolle 2 - Kampenion 1

‘The battle continues’. Dan heb ik het uiteraard over de tweestrijd in de Hoofdklasse tussen De Brug 1 en Kampenion 1. Heel bijzonder zoals beide teams dit seizoen afstand hebben genomen van de overige teams, ook de nummers 3 (TT Zwolle 2) en 4 (Entac 2). Afgelopen weekend ging De Brug 1 op bezoek bij nummer 4 Entac 2 en team 1 bij nummer 3 TT Zwolle 2.

Gert-Jan de Lange, Ivan Hollander en Ton Ringenier namen het op tegen Lisette van Es, invaller Paul Kamstra (team 4) en Stephan Jansman. Enkele weken geleden was al bekend dat de Zwollenaren zowel tegen De Brug 1 als Kampenion 1 met een invaller zou spelen. ‘Dat is ook wel zo eerlijk’.

Na het dubbel stond team 1 op een keurige 0 - 4 voorsprong. In de openingspartij ‘liet Gert-Jan tegenstander Lisette van 0 - 2 terugkomen tot 2 - 2’, maar in de beslissende game had hij zijn zaakjes weer op orde: 7 - 11. Ivan pakte tegen Paul de 1e en 2e game (vrij) overtuigend, maar de 3e game was duidelijk spannender. Uiteindelijk was Ivan met 13 - 15 de gelukkigste. Ton versloeg vervolgens Stephan ‘in straight games’, al was het verschil in de 1e en 3e game miniem.
In het dubbel hadden Gert-Jan en Ivan het alleen in de 2e game lastig tegen Lisette en Paul: 5 - 11, 10 - 12 en 3 - 11.

Drie partijen later stond het 0 - 7. Gert-Jan versloeg Paul in vier games en moest alleen de 3e aan de tegenstander laten. Ton speelde vervolgens twee games een verloren partij tegen Lisette die overtuigend op 2 - 0 kwam. Toch wist hij de partij nog te doen kantelen en drie games op rij te winnen: 11 - 7, 11 - 4, 7 - 11, 6 - 11 en 8 - 11. Ivan moest hierna de 1e game nipt aan Stephan laten (15 -13), maar won daarna drie games op rij met 7 - 11.

Ook de laatste drie partijen gingen naar team 1. Ton ‘morste’ één game tegen Paul die hem de 3e game wist af te snoepen. De overige drie games waren echter ruim voor Ton. Gert-Jan en Stephan - die de laatste seizoenen de batjes vaak met elkaar gekruist hebben - zorgden voor de spannendste partij van de avond. Na 9 - 11, 11 - 6, 13 - 11 en 9 - 11 moest de 5e game de beslissing brengen. Daarin nam Stephan een ruime voorsprong en was hij bij 9 - 5 dichtbij de eerste Zwolse winstpartij. Gert-Jan bleef echter - uiterlijk onbewogen - zijn ding doen en stond geen punt meer af: 9 - 11. Heel knap. In de laatste partij van de avond bepaalde Ivan de eindstand op 0 - 10 door Lisette in vier games te verslaan. Bij een 1 - 1 tussenstand was de slotfase in de 3e game cruciaal. Toen die game met 9 - 11 naar Ivan ging, leek er sprake van een ‘Vorentscheidung’. Ivan won vervolgens de beslissende game met 6 - 11.

Een maximale zege dus voor de heren van team 1, oftewel de koploper neemt op bezoek bij de nummer 3 alle punten mee terug naar Kampen. De feestvreugde werd verder vergroot toen bekend werd dat De Brug 1 in de uitwedstrijd bij Entac 2 ‘niet verder kwam’ dan een 3 - 7 zege. Zo begint team 1 met een voorsprong van 3 punten aan DE wedstrijd van het seizoen: die bij De Brug 1 in Apeldoorn.
Eigenlijk is het doodzonde dat slechts één van deze twee teams kan promoveren. Beide teams behaalden gemiddeld (ruim) 8 punten per wedstrijd, winnen wekelijks ruim en zijn veel te sterk voor die Hoofdklasse.

Een voorsprong van 3 punten lijkt rustgevend. Toch is team 1 er nog niet. Immers, concurrent De Brug 1 kan met Waldo Hagenaars en Edwin Tiele beschikken over twee spelers die recent of iets langer geleden 2e divisie landelijk stonden te ballen. Zij zijn uiteraard lastig te verslaan, maar dat dit niet onmogelijk is, bewees Gert-Jan in de thuiswedstrijd tegen Waldo. En laten we eerlijk zijn, de uitgangspositie had veel beroerder gekund. Het wordt een spannende laatste wedstrijd, een heuse finale.

Scores:
Gert-Jan 3, Ivan 3, Ton 3 en dubbel 1

Volgende week zaterdag - 28 november - is er dus de allesbeslissende wedstrijd tussen De Brug 1 en Kampenion 1 in Apeldoorn, aanvang 15.00 uur. Overbodig te melden dat toeschouwers en supporters van harte welkom zijn. Meld je zo spoedig mogelijk aan bij Ralph Trip!


Hoofdklasse: De Toekomst 2 - Kampenion 2

Team 2 is bezig aan de (voorlopig ?) laatste wedstrijden in de Hoofdklasse. Natuurlijk wil het het verblijf in die Hoofdklasse zo goed mogelijk afsluiten, te beginnen in de uitwedstrijd tegen De Toekomst 2. De thuiswedstrijd tegen dat team was de enige wedstrijd voor team 2 waarin het dit seizoen niet verloor: 5 - 5.

Robin Lieftink, Jordy ten Have en Ralph Trip bonden de sportieve strijd aan met Bennie Klein Teesselink, George Oudt en Frans Helmich.

Na het dubbel stond team 2 op een ‘onwennige’ 1 - 3 voorsprong. Robin was in de openingspartij te sterk en te vast voor Bennie; Robin won ‘in straight games’. Jordy nam vervolgens tegen George revanche voor de wat ongelukkige nederlaag in Kampen. De verschillen waren ook nu niet groot, maar ditmaal was het Jordy die in vier games won. Ralph had vervolgens onvoldoende oog in het ‘niet alledaagse’ spel van Frans. Frans ‘toverde’ er lustig op los, terwijl Ralph zich in de ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet show’ waande. Frans won simpel in drie games.
In het dubbel boekten Jordy en Robin een eenvoudige driegames zege op de gastheren. Omdat het dubbel aan Lochemse kant niet is ingevuld, kan ik niet aangeven wie de slachtoffers van de ‘Kamper’ dadendrang werden.

Drie partijen later stond het 2 - 5. Eerst wist Robin tegen George de 1e en 2e game met klein verschil naar zich toe te trekken. Dat het gemakkelijker speelt bij een 0 - 2 voorsprong dan bij een 0 - 2 achterstand, bewezen Robin en George in de 3e game die met 6 - 11 naar Robin ging. Ralph verloor hierna ook zijn tweede partij ‘in straight games’. Hij moest zijn meerdere erkennen in Bennie die vrij eenvoudig op de been bleef. Jordy had vervolgens prima het oog in ‘het toverspel’ van Frans, al kan het ook zijn dat hij er gewoon doorheen beukte. Hoe dan ook, Jordy won vrij simpel in drie games. De stand was nu 2 - 5 in het voordeel van team 2 en zo stond al na zeven partijen vast dat het voor de tweede maal dit seizoen niet zou verliezen. Een ongekende weelde!

Maar er zat meer in vanavond. Ralph wist helaas niet bij te dragen aan een positief resultaat, want tegen George verloor hij opnieuw in drie games. Weliswaar nipt, maar toch! Robin bleef vervolgens tegen Frans prima op de been. Hij ontmaskerde Frans die wij na vanavond niet langer tovenaar, maar goochelaar noemen. Robin won in vier games en moest alleen de 3e game met ruime cijfers aan Frans laten. Daarmee stond de 1e zege van het seizoen vast. Jordy zette vervolgens in de laatste partij van de avond de kers op de taart door Bennie - ook al in vier games - terug te wijzen. Ook hier ging alleen de 3e game verloren.

Zo boekte team 2 tegen De Toekomst 2 met 3 - 7 de eerste zege van het seizoen. In Lochem begint de victorie. Enigszins jammer is het dat die victorie samenviel met de officiële degradatie. Team 2 is namelijk in deze speelronde officieel gedegradeerd. Niettemin verdient het respect dat team 2 t/m de laatste wedstrijd van het seizoen blijft vechten voor een goed resultaat. Door de zege lijkt tegenstander De Toekomst 2 de voornaamste kandidaat voor de tweede degradatieplaats. De Kamper zege zal dan ook met instemming in Dalfsen zijn begroet.

Jordy en Robin bleven beiden ongeslagen. En zijn beiden dus ‘man of the match’.

Scores:
Jordy 3, Robin 3 en dubbel 1; Ralph 0

Komende vrijdag sluit team 2 het seizoen en het verblijf in de Hoofdklasse af met een thuiswedstrijd tegen Effekt ’74 1.


1e klasse: Kampenion 3 - Swift (D) 2

De kans is groot dat team 3 komend seizoen op hetzelfde niveau - Promotieklasse - acteert als team 2. Na een ietwat moeizame seizoensstart met twee puntendelingen tegen concurrenten cq. outsiders voor de titel, nam het vanaf de derde speelronde het heft in handen en is het niet meer van kop af geweest.

Afgelopen vrijdag al kon team 3 de titel pakken als het een enkel puntje pakte in de thuiswedstrijd tegen nummer laatst Swift (D) 2. Dat mocht toch geen problemen opleveren?

Gerben Wolterink, Bas de Vries en Gertjan Wessels namen het op tegen Erwin te Boekhorst, Paul Froger en Oscar Westers.

In de openingspartij had Gerben het meer dan lastig tegen Erwin. Wat te zeggen van de gamestanden 7 - 11, 13 - 11, 5 - 11 en 14 - 12? Gerben ontsnapte in de 4e game en bleek in de beslissende game met 11 - 8 net iets doortastender: 1 - 0.

Bas had het hierna tegen Paul wat eenvoudiger. Weliswaar stond het ook hier 1 - 1 na twee games, maar daarna trok Bas de 3e en 4e game vrij overtuigend naar zich toe: 11 - 8, 6 - 11, 11 - 7 en 11 - 6: 2 - 0.

Kopman Gertjan speelde vervolgens een merkwaardige partij tegen Oscar. Gertjan verloor in vier games, maar maakte meer punten dan zijn tegenstander: 8 - 11, 9 - 11, 11 - 1 en 11 - 13. Maar ja, zo lang het om de gewonnen games gaat, win je dan geen partijen: 2 - 1.

In het dubbel namen Bas en Gerben het op tegen Oscar en Paul. De gasten namen een 0 - 2 voorsprong, mede - zo vermoed ik - omdat de Kampenaren enige tijd niet meer samen hebben gedubbeld. Na twee games bleken beiden weer gewend, want daarna kwamen zij niet meer in de problemen: 10 - 12, 9 - 11, 11 - 6, 11 - 7 en 11 - 7. Zo stond het 3 - 1 en was de titel al lang en breed binnen!

Felicitaties aan Bas, Gerben en Gertjan !!!

Na het dubbel boekte Bas een (vrij) eenvoudige zege op Erwin. Daar waar Gerben ploeterde en pufte, daar klaarde Bas het karwei in drie games: 11 - 9, 11 - 7 en 11 - 4: 4 - 1.

Gerben moest ook in mijn tweede partij - die tegen Oscar - tot het uiterste gaan. Hij kwam opnieuw met 1 - 2 achter in games, maar vond daarna de juiste tactiek: 13 - 15, 11 - 4, 8 - 11, 11 - 8 en 11 - 7: 5 - 1.

Gertjan versloeg vervolgens tegenstander Paul na vier (vrij) spannende game en plaatste zich hiermee ook op het wedstrijdformulier: 11 - 8, 13 - 11, 6 - 11 en 11 - 9: 6 - 1.

In de achtste partij moest Bas tegen Oscar voor het eerst deze avond ‘vol aan de bak’. Hij won de 1e game nipt, moest de 2e juist nipt aan Oscar laten en de 3e ruim. De 4e was weer nipt voor Bas waarna hij in de beslissende game het verschil wist te maken: 11 - 9, 9 - 11, 6 - 11, 11 - 9 en 11 - 4: 7 - 1.

Gertjan had duidelijk het beste voor het laatst bewaard. Tegen Erwin kwam hij geen moment in de problemen; hij gunde zijn tegenstander welgeteld 12 punten: 11 - 5, 11 - 4 en 11 - 3: 8 - 1.

In de laatste partij van de avond speelden zowel Gerben als Paul wisselvallig. In de 1e en 2e game sloeg Gerben tegenstander Paul compleet van tafel, maar in zijn derde leven vaagde Paul Gerben helemaal weg. De 4e game was voor het eerst spannend en daarin bleek Gerben de gelukkigste: 11 - 4, 11 - 4, 2 - 11 en 12 - 10.

Zo boekte team 3 een ruime 9 - 1 zege. De zege was geflatteerd. Alle vier vijfpitters gingen naar team 3. Dat zie je wel vaker in wedstrijden tussen teams die bovenin en onderin staan.

Team 3 stelde de titel vrijdagavond meer dan veilig. Zelf liet het gedurende het seizoen niet al te veel liggen - het speelde driemaal gelijk tegen outsiders voor de titel - daar waar andere teams tegen nederlagen opliepen. Team 3 mag het dus weer in de Promotieklasse gaan proberen. Ik wens de spelers daarbij veel succes!

Scores:
Bas 3, Gerben 3, Gertjan 2 en dubbel 1

Team 3 besluit het seizoen met een uitwedstrijd tegen TT Zwolle 6. Hopelijk weet het de ongeslagen status te behouden.


1e klasse: Kampenion 4 - Bosman Wezep 1

Team 4 speelt een wisselvallig seizoen. Het wisselt (te weinig) goede resultaten af met (te veel) tegenvallende. Zo kan het gebeuren dat het twee wedstrijden voor het einde van het seizoen nog niet in veilige haven is. En dat in de wetenschap dat de ongenaakbare koploper Bosman Wezep 1 vrijdagavond op bezoek kwam en dat nummer voorlaatst Smash ’70 3 dinsdagavond al met 6 - 4 had gewonnen van DTV ’84 3 waardoor de voorsprong op de Hattemers nog slechts 2 punten bedroeg!

Guido Wessels, Dick Hoekman en Bertin Bos moesten dan ook punten zien te pakken tegen Hermen van de Schootbrugge, Ronald van Unen en Wiebren van de Schootbrugge. Kopman Jeroen Rotman kwam alleen in het dubbel uit.

Na het dubbel stond het 0 - 4. In de openingspartij nam Guido tegen Hermen resoluut een 2 - 0 voorsprong, maar Hermen counterde al even resoluut in de 3e en 4e game. In de beslissende game was Hermen absoluut de gelukkigste van de twee na 10 - 12. Dick en Ronald speelden een spannende vierpitter tegen elkaar. Maar na 12 - 10, 11 - 13, 10 - 12 en 10 - 12 stond Ronald als winnaar vast. Bertin had daarna - in de partij tussen de oudteamgenoten bij Kampenion jeugd - geen kans tegen Wiebren. Laatstgenoemde won ‘in straight games’.
In het dubbel verloren Dick en Guido in vier games van Hermen en Jeroen. Ook in deze partij waren er geen winstkansen voor team 4.

Drie partijen later stond het 0 - 7! Dick was kansloos tegen Hermen die het wel eens moeilijker tegen Dick heeft gehad. Dick kon geen moment aanspraak op gamewinst maken. Guido verloor vervolgens zijn tweede vijfpitter, ditmaal tegen Wiebren. Nu kwam Guido knap van een 0 - 2 achterstand terug, maar de beslissende game ging ruim naar Wiebren: 9 - 11. Bertin was vervolgens tegen Ronald twee games ruim de meerdere, maar het gaat erom wie de laatste game wint. Ronald kwam knap terug en won de 3e en 4e game en bleek vervolgens in de beslissende game iets gelukkiger: 4 - 11.

In de achtste partij was Dick kansloos tegen Wiebren. Daar waar Dick het Wiebren in eerdere ontmoetingen heel lastig wist te maken, daar won Wiebren ditmaal simpel ‘in straight games’. Bertin zorgde in de voorlaatste partij tegen Hermen er dan eindelijk voor dat de ‘hatelijke nul’ van het wedstrijdformulier verdween. Team 4 had daar tegen de Wezepers 19 partijen (!) voor nodig. Bertin won in vier games.
In de laatste partij van de avond was Guido vrijwel kansloos tegen Ronald. Op de één of andere manier ligt het spelletje van Ronald Guido niet. Ronald speelt zowel met de forehand en backhand graag met topspin, terwijl Guido’s sterke kanten diens blok en counteren zijn. Toch komt hij daar tegen Ronald vrijwel nooit aan toe. Ronald won in vier games; hij verloor de 2e game nipt, maar won de overige ruim.

Team 4 bewees zich met de 1 - 9 ‘zeperd’ een slechte dienst. Het ziet Smash ’70 3 tot op drie punten naderen en moet volgende week - in de lastige uitwedstrijd bij TT Zwolle 5 - voor elk punt knokken om de Hattemers - die de avond ervoor op bezoek gaan bij De Veluwe 2 - op afstand te houden. Smash ’70 3 moet weliswaar 4 punten meer halen dan team 4, maar de Kampenaren zitten in een moeilijke fase en lijken kwetsbaar. Het is zaak om de hoofden leeg te maken en er volgende week vol voor te gaan! Kop op, heren!

Bosman Wezep 1 werd vanavond kampioen en al na de tweede partij. Felicitaties aan Jeroen Rotman, Hermen van de Schootbrugge, Wiebren van de Schootbrugge en Ronald van Unen met de meer dan verdiend behaalde titel! Gelet op de prestaties van dit seizoen misstaan de Wezepers komend seizoen niet in de Promotieklasse, waar zij of Kampenion 2, of Kampenion 3 zullen tegenkomen. Mede door de komst van Jeroen Rotman slaagden de Wezepers in de opzet om te promoveren naar die Promotieklasse. Het is nu zaak om daar te blijven. De aanwezigheid van Jeroen moet daaraan bijdragen.

Scores:
Bertin 1; Dick 0 en Guido 0

Team 4 sluit dus komende vrijdag het seizoen - net als team 3 - in Zwolle af en wel tegen TT Zwolle 5.


2e klasse: De Spinners 1 - Kampenion 5

Team 5 heeft - ik heb het al vaker geschreven - de titelstrijd al in het begin van het seizoen verloren. Mede doordat het een aantal malen niet in de ‘normale’ samenstelling kon aantreden, heeft het terrein moeten prijsgeven op koploper De Spinners 1. Bovendien experimenteerde Jelmer van der Veen wat met zijn backhand materiaal wat zijn spel - en percentage - niet ten goede kwam.
Afgelopen woensdag ging team 5 in Emst op bezoek bij datzelfde De Spinners 1, een mooie graadmeter dus voor het team.

Jelmer heeft een gescheurde spier en hij komt dit seizoen niet meer in actie. Omdat het team bij deze doordeweekse wedstrijd geen beroep wilde doen op de jonge reserves Pascal Bruins en Wim Tillema, gingen Sebastian Holzapfel en Simon van der Woude met invaller Gerard Palland (team 6) op stap. Johan Hanekamp, Peter Leurink en Wilfred Hanekamp waren de tegenstanders.

Na het dubbel was de stand in evenwicht. Simon, die met nieuwe rubbers speelde, had in de openingspartij niet al teveel moeite met Johan; hij won in vier games. Sebastian leed echter een vrij kansloze nederlaag tegen Peter; kopman Sebastian kwam zelfs niet in de buurt van gamewinst. Gerard kwam daarna tegen Wilfred net tekort. Hij verloor in vier games die redelijk close verliepen.
In het dubbel waren Sebastian en Simon te sterk voor de gebroeders Johan en Wilfred. De 1e game ging nog moeizaam, maar daarna maakten zij het verschil.

Drie partijen later stond het 3 - 4. Simon moest de 1e game nog aan tegenstander Peter laten, maar was vervolgens helemaal los. Hij won de drie volgende games met groot verschil. Gerard had daarna tegen Johan ritme opgedaan tegen en geleerd van zijn partij tegen diens broer Wilfred die ook met antitopspin speelt en vrijwel hetzelfde speltype heeft. Hij verloor weliswaar de 1e en 2e game nog met nipt verschil, maar pakte daarna drie games op rij. Sebastian was hierna ook in zijn tweede partij niet in goede doen, maar dat kan uiteraard gebeuren. Hij speelt verder een prima seizoen. Hij moest Wilfred na vier games feliciteren.

De drie resterende partijen gingen alle naar team 5. Eerst pakte Gerard zijn tweede zege van de avond door Peter ‘in straight games’ te verslaan. Toen hij de 1e game er met 12 - 14 uitsleepte, wist hij daarna het verschil te maken. Simon speelde vervolgens tegen Wilfred in de partij tussen de deze avond nog ongeslagen spelers. Simon bleek de betere van de twee. Hij won in drie games waarvan twee nipt. In de laatste partij van de avond wist Sebastian zichzelf dan toch op het wedstrijdformulier te plaatsen. Hij versloeg Johan in vier games. Overtuigend was het allemaal niet, maar uiteindelijk was het wel verdiend.

Zo boekte team 5 een keurige 3 - 7 zege op koploper De Spinners 1. Dat maakt het terugdenken aan de seizoensstart van team 5 eigenlijk des te pijnlijker. Het verslaat De Spinners 1 dit seizoen tweemaal, maar het heeft in de andere wedstrijden teveel punten laten liggen. Heel jammer. Het heeft zelf nog een theoretische kans op de titel, maar dan moet het zelf met heel ruime cijfers winnen van degradant Olst 2, terwijl De Spinners 1 de nodige punten moeten laten liggen tegen Smash ’70 4.

Man van de wedstrijd was deze avond Simon die zijn drie partij vrij overtuigend wist te winnen. Die nieuwe rubbers hebben dus hun werk gedaan. Maar je kunt voor hetzelfde geld opmerken dat Simon eigenlijk al veel eerder aan nieuwe rubbers toe was!

Scores:
Simon 3, Gerard 2, Sebastian 1 en dubbel 1

Team 5 sluit volgende week vrijdag de competitie dus af met een thuisduel tegen degradant Olst 2.


2e klasse: Dronten ’74 1 - Kampenion 6

Team 6 en Dronten 74 1 staan op ruime afstand van Leogang 1 dat vorige week al kampioen werd in de 2e klasse B. Felicitaties aan de Nunspeters met de verdiende titel! Afgelopen vrijdag maakten de Kampenaren en de Drontenaren in een onderling duel in de polder uit wie als 2e en 3e zouden eindigen.

Jan Ringenier, Gerard Palland en Danny Bruins bonden de sportieve strijd aan met Onno Huisman, Veronica van Eeden en Rick Holwerda.

Het werd een leuke en bij vlagen hoogstaande wedstrijd. Na het dubbel stond het 2 - 2. In de openingspartij had Jan weinig kans tegen Onno die duidelijk actiever speelde dan in Kampen. Onno won ‘in straight games’. Gerard kwam daarna tegen Veronica knap van een 2 - 0 achterstand terug, maar dat vergde wel de nodige kracht en energie. In de beslissende game wist Veronica alsnog het verschil te maken. Danny bracht zijn team vervolgens op het wedstrijdformulier via een eenvoudige 0 - 3 zege op Rick.
Het dubbel was één van de hoogtepunten van de avond. In een hoogstaande partij wonnen Danny en Gerard in vieren van Veronica en Onno. Cruciaal was de time-out die de Kampenaren namen in de 4e game, omdat Danny het lastig had met de service van Onno. Dit wierp vruchten af.

Drie partijen later stond het 4 - 3. Veronica nam tegen Jan revanche voor de nederlaag in Kampen. Zij gaf Jan ditmaal geen enkele kans. Danny speelde hierna een sterke partij tegen Onno. Beiden haalden een prima niveau en speelden op de aanval. Vier games hielden zij elkaar in evenwicht. In de beslissende game speelde Danny iets meer op zeker, daar waar Onno ‘bleef beuken’. Dit gaf uiteindelijk de uitslag: 11 - 7. Gerard had het hierna lastig tegen Rick die minstens een klasse beter stond te spelen dan in zijn partij tegen Danny. Rick pakte de 1e game, maar Gerard won vervolgens de 2e en 3e game. In de beslissende game gaf de routine van Gerard in de beslissende fase de doorslag: 9 - 11.

Van de laatste drie partijen wist team 6 er nog slechts één te winnen. Danny speelde tegen Veronica ruim twee en een halve game tafeltennis van een andere planeet. Hij nam een 9 - 11 en 2 - 8 voorsprong. Op onverklaarbare wijze ging die 2e game toch nog naar Veronica en viel Danny hard terug op aarde waarna zij een gewonnen partij speelde. Danny was murw gespeeld. Jan plaatste zichzelf ook op het wedstrijdformulier via een eenvoudige zege op Rick. In de laatste partij van de avond was het aan Gerard en Onno om te bepalen of de wedstrijd een winnaar kreeg of niet. In een partij tussen twee spelers met ongeveer dezelfde spelopvatting was het ditmaal Onno die na drie vrij nipte games aan het langste eind trok.

Team 6 verloor de wedstrijd dus met 6 - 4. Maar met die nipte nederlaag konden de spelers wel leven. Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in 8 - 2. Team 6 beëindigt het seizoen als 3e en het is fluitend het seizoen doorgekomen! Het degradatiespook heeft zich niet laten zien!

Scores:
Danny 1, Gerard 1, Jan 1 en dubbel 1

Team 6 sluit as. vrijdag het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Swift (D) 3.


2e klasse: Kampenion 7 - GTC 1

Team 7 stond vrijdagavond voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen: de thuiswedstrijd tegen GTC 1. Belangrijk, want een ruime zege was noodzakelijk om nog kansen te houden op klassebehoud. Team 7 is namelijk na deze week uitgespeeld, terwijl GTC 1 nummer laatst Leogang 2 nog ontvangt.

Danny Visscher, Jackie van der Meulen en Jan Beks moesten het voor team 7 doen. Bij GTC 1 stonden Pieter Beuzenberg, Kees Kranenburg en invaller Wilbert Oudenaarden (team 2).

Na het dubbel stond team 7 op een 3 - 1 voorsprong. In de openingspartij verloor Danny - naar mocht worden verwacht - van de Genemuider kopman Pieter. Niet dik, maar wel ‘in straight games’. Jackie versloeg hierna Kees in vier games. Jan moest vervolgens tot het uiterste gaan om invaller Wilbert te verslaan: 11 - 9 in de 5e game.
In het dubbel bracht team 7 - als ik het wedstrijdformulier goed lees - niet het koningskoppel Jackie / Jan achter de tafel, maar het duo Danny / Jackie. Zij namen het op tegen Kees en Pieter. Na een lange en spannende partij waren de Kampenaren uiteindelijk de gelukkigsten met 11 - 8 in de 5e game na een 1 -2 tussenstand in games.

Drie partijen later stond het 5 - 2. Jackie en Pieter speelden in het duel der beide kopmannen tegen elkaar. Jackie nam een 1 - 0 en 2 - 1 voorsprong, maar zag Pieter terugkomen tot 2 - 2. In de beslissende game wist Pieter het verschil te maken en revanche te nemen voor de nederlaag in Genemuiden. Danny had daarna ook al de grootste moeite om invaller Wilbert te verslaan. En ook hier was het 11 - 9 in de beslissende 5e game. Jan en Kees ‘schopten’ het ook al tot een vijfpitter. Kees nam een 0 - 1 en 1 - 2 voorsprong, maar hier was het Jan die alle schroom van zich afwierp en de 4e en 5e game met ruime cijfers op zijn naam schreef.

Toen Jackie in de achtste partij in vier games afrekende met invaller Wilbert, stond het 6 - 2 en leek de noodzakelijke ruime zege inderdaad tot de mogelijkheden te behoren. Jan speelde in de voorlaatste partij een sterke wedstrijd tegen kopman Pieter. Na vier games stond het 2 - 2, maar helaas wist Jan het niveau niet tot het einde toe vast te houden. Pieter was in de beslissende game de sterkste. In de laatste partij van de avond slaagde Danny er helaas niet in om de gewenste 7 - 3 zege te bewerkstelligen. Tegenstander Kees bleek te taai en won in drie games. De verschillen waren weliswaar niet groot, maar toch.

Team 7 won de wedstrijd dus met 6 - 4, maar de zege viel te laag uit om nog forse aanspraak te kunnen maken op klassebehoud. GTC 1 heeft in de laatste wedstrijd tegen degradant Leogang 2 aan 5 punten genoeg om zich te handhaven. Dat moet normaal gesproken kunnen lukken. Team 7 heeft vrijdagavond de kansen wel gehad, maar niet weten te benutten. En - zo eerlijk moeten we zijn - dat is niet voor het eerst dit seizoen.

Scores:
Jackie 2, Jan 2, Danny 1 en dubbel 1

Voor team 7 zit de competitie erop, omdat het vorige week al de laatste wedstrijd van het seizoen - bij Emmeloord 2 uit - heeft gespeeld. Het moet afwachten op de uitslag van de wedstrijd GTC 1 - Leogang 2 en hopen dat de Nunspeters de Genemuidener spelers net zo weten te verrassen als zij de Kampenaren hebben gedaan in de tweede competitiewedstrijd.


4e klasse: Kampenion 8 - GTC 3

Team 8 is bezig aan een verrassend sterk seizoen in de 4e klasse E. Het staat al vanaf speelronde 2 op kop en het had met nog twee speelrondes te gaan, 10 punten voorsprong op nummer 2 Emmeloord 3. Als het tenminste hetzelfde resultaat zou halen als Emmeloord 3, was team 8 één speelronde voor het eind kampioen. Het onderlinge resultaat is namelijk in het voordeel van team 8.

Harm Bosman, Arie Hup en Gerard Wessels namen het op tegen Hans Hilberts, Leen Oudenaarden en invaller Corstiaan Boll, voor zover bekend geen familie van ‘der’ Timo.

Na het dubbel stond het 2 - 2. Harm kwam tegen kopman Hans knap van een wat ongelukkig opgelopen 0 - 2 achterstand terug, maar moest uiteindelijk in de 5e game toch capituleren: 8 - 11. Arie versloeg hierna tegenstander Leen ‘in straight games’. Gerard speelde vervolgens een wisselvallige partij tegen Corstiaan. Hij won de eerste twee games overtuigend, maar zag de 3e en 4e met nipt verschil naar Corstiaan gaan. In de beslissende game was Gerard gelukkig weer bij de les. Hij won die met ruime cijfers: 11 - 4.
In het dubbel maakten Gerard en Harm en Corstiaan en Hans er een spannende en lange partij van. Na vier games stond het 2 - 2. Ook de beslissende game was spannend en uiteindelijk waren de gasten met 9 - 11 de gelukkigsten.

Drie partijen later stond het 5 - 2. Arie verloor de 1e game tegen Hans, maar stelde daarna orde op zaken en won drie games op rij. Harm had het daarna heel lastig tegen Corstiaan. Het leek af en toe wel of Harm met zijn team tegen degradatie speelde. Zo angstig en verkrampt oogde het. Na vier games stond het 2 - 2 en in de beslissende game was Harm met 14 - 12 de gelukkigste. Gerard versloeg hierna tegenstander Leen met driemaal 11 - 9. De verschillen waren niet groot, maar Gerard was wel driemaal de gelukkigste.

Van de laatste drie partijen wist team 8 er nog twee te winnen. Arie won tegen Corstiaan de 1e game met grote cijfers, maar had de handen daarna vol aan de tegenstander. Uiteindelijk won hij in vier games. Gerard speelde vervolgens twee sterke games tegen kopman Hans. Beiden wonnen eenmaal met de cijfers 11 - 9. Daarna was de tank kennelijk leeg bij Gerard, of had Hans duracelbatterijen. Feit was in ieder geval dat Hans de 3e en 4e game met ruim verschil won. In de laatste partij van de avond had Harm weinig moeite om tegen Leen de 7 - 3 eindstand op het wedstrijdformulier te zetten. Harm won overtuigend in drie games.

De 7 - 3 zege mag regelmatig worden genoemd. Het was nu even afwachten hoe Emmeloord 3 het er zou afbrengen in de thuiswedstrijd tegen Leogang 4. Welnu de polderbewoners wonnen met 8 - 2, zodat de Kampenaren nog een weekje op de titel moeten wachten!

Grote man aan Kamper kant was ‘good old’ Arie. Ook al gaan de jaren vooral conditioneel voor de 80-jarige tellen, hij kwam deze avond niet in de problemen en won zijn drie partijen vrij overtuigend. Respect!

Scores:
Arie 3, Gerard 2 en Harm 2

Team 8 sluit de competitie op donderdag 26 november as. af met een uitwedstrijd tegen Vined 4.


4e klasse: Bosman Wezep 4 - Kampenion 9

Voor team 9 staat er weinig meer op het spel. Het staat op een keurige 3e plaats en het eindigt ook vrijwel zeker op die plaats. Afgelopen vrijdag ging het op bezoek bij Bosman Wezep 4 dat de punten nog goed kon gebruiken.

Jomar Schilder, Robbert Dalsem en Martijn Haanappel bonden de sportieve strijd aan met Stefan Boer, Jacqueline van Dieren en Ron Hertsenberg.

Na het dubbel was de stand in evenwicht: 2 - 2. Jomar versloeg in de openingspartij Stefan in vier games en Robbert deed datzelfde in zijn partij tegen Jacqueline. Martijn moest in drie nipte games zijn meerdere erkennen in Ron.
In het dubbel namen Jomar en Robbert het op tegen Jacqueline en Ron. De Kampenaren namen een 1 - 2 voorsprong, maar wisten die niet te verzilveren. Jacqueline en Ron wonnen de 4e game weer en waren in de beslissende game net iets gelukkiger: 13 - 11.

Drie partijen later stond het 4 - 3 in Wezeper voordeel. Jacqueline bleek in vier games te vast voor Jomar die het juiste antwoord niet vond of niet wist uit te voeren. Martijn was hierna kansloos tegen youngster Stefan die onverwacht eenvoudig in drie games won. Robbert bracht zijn team ietsje dichterbij door Ron ‘in straight games’ te verslaan; niet dik, maar toch.

Van de resterende drie partijen wist team 9 er nog twee te winnen. Eerst verloor Martijn ook zijn laatste partij tegen Jacqueline. De verschillen waren miniem, maar tafeltennis kent in de individuele partijen nu eenmaal geen gelijkspel. De beslissende 5e game ging met 13 - 11 naar Jacqueline. Jomar zorgde voor 5 - 4 via een keurige viergames zege op Ron. De eerste drie games waren heel spannend en werden alle met slechts twee punten verschil beslist. Toen Jomar de 3e game met 9 - 11 won, was het pleit snel beslecht en maakte hij in de 4e game het verschil. Robbert had in de laatste partij zijn handen meer dan vol aan Stefan, terwijl die toch echt geen fors postuur heeft. Stefan nam een 1 - 0 en 2 - 1 voorsprong, maar Robbert toonde aan dit seizoen tot de betere 4e klassers te behoren. Hij schakelde een tandje bij of paste de tactiek wat aan en won de 4e en 5e game beide met 7 - 11.

Team 9 deelde dus de punten met Bosman Wezep 4. De Wezepers zijn vast tevreden met die puntendeling, want zij nemen daarmee wat afstand van concurrent Heino 7.

Grote man aan Kamper kant was niet voor het eerst dit seizoen Robbert die opnieuw ongeslagen bleef en aantoonde eigenlijk wel een klasse hoger aan te kunnen. Wie weet!

Scores:
Robbert 3 en Jomar 2; Martijn 0

Team 9 besluit volgende week vrijdag het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Smash ’70 10.


4e klasse: Kampenion 10 - TT Zwolle 12

Team 10 staat dit seizoen al vanaf de eerste speelronde in de gevarenzone en tot vorige week stond het zelfs op de laatste plaats. Vorige week gebeurde het bizarre dat team 10 die laatste plaats overdeed aan TT Zwolle 12, nadat het op maandagavond met 8 - 2 had verloren bij Wijhe 3. De Zwollenaren verloren echter met maximale cijfers bij Heino 7. Zoiets verzin je niet.

Afgelopen dinsdagavond kwam datzelfde TT Zwolle 12 op bezoek in Kampen. Vooraf stond team 10 één schamel puntje voor. Overbodig te melden dat dit voor beide teams een heel belangrijke wedstrijd was.

Henny Boxman, Jeroen Heldoorn en Rense Beimers moesten het voor team 10 doen. Christiaan Lukkien, Mieke de Haard en Ed Woerlee waren de tegenstanders.

Na het dubbel stond team 10 op een 3 - 1 voorsprong. Henny was in drie games te sterk voor Christiaan, terwijl Jeroen tegenstander Mieke geen kans gaf. Rense moest daarna Ed na vier spannende games feliciteren.
In het dubbel namen Mieke en Ed een 0 - 2 voorsprong in games tegen Henny en Jeroen, maar laatstgenoemden kwamen knap terug. Zij wonnen de 3e game ruim en waren in de 4e - cruciale - game het gelukkigst met 13 - 11. De beslissende game wonnen zij met 11 - 7.

Drie partijen later stond het 4 - 3. Eerst verloor Jeroen - ietwat onverwacht - in vier games van Christiaan, maar op die zege viel weinig af te dingen. Henny en Ed makten er vervolgens een marathonpartij van, maar daar heeft Henny ‘wel vaker last van’. Alhoewel last; vaak is hij het die dergelijke partijen er - letterlijk en figuurlijk - uit weet te slepen. Zo ook vanavond na 12 - 10, 6 - 11, 11 - 8, 7 - 11 en 11 - 9. Het was toen de beurt aan Rense en Mieke. Maar Rense had enorme last van zijn rug gekregen en kon zelfs niet meer rechtop lopen. Hij zag zich genoodzaakt om met een blessure op te geven waardoor TT Zwolle 12 2 punten in de schoot geworden kreeg en het dus na acht partijen 4 - 4 stond.

In de voorlaatste partij versloeg Henny tegenstander Mieke in vier games. Mieke sloeg weliswaar af en toe prima aanvallende ballen, maar over het geheel genomen versloeg zij zich toch teveel op het spel van Henny. In de laatste partij van de avond was Jeroen tegen Ed zowel in de 1e als in de 2e game de gelukkigste: 14 - 12 en 11 - 9. Dan krijg je toch wel een tikje als tegenstander, terwijl Jeroen juist meer vrijuit kon spelen. Dat zag je in de 3e game duidelijk terug, want die ging met 11 - 3 naar Jeroen.

Zo boekte team 10 - ondanks de blessure van Rense - toch nog een nuttige 6 - 4 zege op TT Zwolle 12. Nuttig, want het vergrootte de voorsprong tot 3 punten en ook het onderlinge resultaat is nu in Kamper voordeel. Dat betekent dat de Zwollenaren in de laatste wedstrijd tegen Wijhe 3 tenminste 4 punten meer moeten halen dan team 10 in de uitwedstrijd bij Wham 2. Dat lijkt een (te) zware opgave.

Aan Kamper kant was Henny opnieuw de grote man. Hij bleef keurig ongeslagen en dat is niet voor het eerst dit seizoen. Goed om te zien dat Henny weer vrijwel op het niveau zit van voor zijn ziekte!

Scores:
Henny 3, Jeroen 2 en dubbel 1; Rense gaf geblesseerd op na de 1e (verloren) partij.

Team 10 besluit het seizoen as. woensdag met een uitwedstrijd bij Wham 2.


4e klasse: ’s-Heerenbroek 3 - Kampenion 11

Team 11 draait al het hele seizoen keurig mee in de 5e klasse A. Koploper Vined 6 blijkt te sterk, maar het gaat samen met ’s-Heerenbroek 3 uitmaken wie als 2e en wie als 3e eindigt. Het verschil vooraf bedroeg 1 puntje in ‘Broeks’ voordeel.

Jantiene Knijnenberg, Alice Ringenier en Anne van der Haar kwamen namens team 11 in actie en zij ontmoetten Jan de Vries, Herwin ten Hove en Evelien Doornwaard.

Na het dubbel was de wedstrijd in balans. Jantiene had het lastig tegen ‘kapper’ Jan die haar ‘knipte en schoor’. Maar dat is geen schande; Jantiene speelt liever tegen iemand met een open speltype. Bovendien tafeltenniste Jan al toen de ouders van Jantiene (!) nog geboren moesten worden. Alice boekte daarna een keurige viergames zege op Herwin die iets hoger op de percentagelijst stond. Anne had vervolgens niet al teveel moeite om de dame aan ‘Broeker’ kant - Evelien - opzij te zetten.
In het dubbel waren Herwin en Jan een (broek)maat te groot voor Jantiene en Anne die volgens mij nog niet of nauwelijks eerder met elkaar hebben gedubbeld.

Drie partijen later stond team 11 op een 3 - 4 voorsprong. Jantiene speelde een prima partij tegen Herwin, maar kwam net tekort. Zij verloor in vier games. Anne had daarna prima het oog in ‘kapper’ Jan. Ditmaal was het Anne die de ‘kapper’ kaal sloeg en overtuigend in drie games won. Alice won vervolgens in vier games van Evelien. Na twee games stond het 1 - 1, maar daarna maakte Alice het verschil.

Van de laatste drie partijen wist team 11 er nog slechts één te winnen. Dat gebeurde al in partij 8 toen Anne tegenstander Herwin de maat nam en hem geen schijn van kans gaf. Jantiene speelde hierna tegen Evelien ook een goede partij. De 1e game ging met ruime cijfers naar Evelien, maar daarna was het verschil miniem. Helaas voor haar en team 11 verloor zij uiteindelijk in vieren. In de laatste partij van de avond bewees Alice liever naar een dames- dan een herenkapper te gaan. Zij had geen antwoord op het spel van Jan die dan ook eenvoudig haar scalp aan het sportbroekje kon hangen.

Beide teams deelden dus de punten en dat is voor de tweede maal dit seizoen. De ‘Broekers’ hebben nu de beste papieren voor plaats 2, terwijl team 11 nog moet oppassen plaats 3 niet aan Emmeloord 4 te verliezen. Maar of de spelers - of hun haren - daarvan in de war raken? Ik denk het niet.

Grote man aan de kant van team 11 was Anne die volgens mij dit seizoen te laat gepiekt heeft. Of wellicht is hij nu pas blessurevrij? Hoe dan ook, hij won zijn drie partijen kinderlijk eenvoudig en hoefde zelfs geen game af te staan.

Scores:
Anne 3 en Alice 2; Jantiene 0

Team 11 sluit het seizoen op vrijdag 27 november af met een uitwedstrijd bij Emmeloord 4. De 3e plaats is dan de inzet.

Een duidelijk positieve balans in de voorlaatste speelronde met 7 zeges, 2 puntendelingen en 2 nederlagen. Team 3 stelden de titel veilig en de teams 1 en 8 hopen dat komende week te doen. Team 2 is - ondanks de (eerste) zege) - officieel gedegradeerd en de teams 4 en 7 hopen dat volgende week niet te doen!


Het programma voor week 48, de laatste speelronde, ziet er als volgt uit:

Woensdag 25 november:
Wham 2 - Kampenion 10

Donderdag 26 november:
Vined 4 - Kampenion 8

Vrijdag 27 november:
Kampenion 2 - Effekt ’74 1
TT Zwolle 6 - Kampenion 3
TT Zwolle 5 - Kampenion 4
Kampenion 5 - Olst 2
Kampenion 6 - Swift (D) 3
Kampenion 9 - Smash ’70 10
Emmeloord 4 - Kampenion 11

Zaterdag 28 november:
De Brug 1 - Kampenion 1

De meeste aandacht gaat uiteraard naar de topper in de Hoofdklasse op zaterdag 28 november, maar er zijn komende week meer belangrijke wedstrijden. Komend weekend hoop ik verslag te doen van die wedstrijden, neem ik de eindstanden met je door en leg ik die ook weer naast mijn prognoses voorafgaand aan het seizoen.

Zij die Gert-Jan, Ivan en Ton (Kampenion 1) willen steunen in de kampioenswedstrijd tegen De Brug 1 as. zaterdag in Apeldoorn - aanvang 15.00 uur - kunnen zich aanmelden bij Ralph Trip. Voor het tweede achtereenvolgende seizoen speelt team 1 een heuse finale in de Hoofdklasse!


Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar