FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Voor vrijwel alle teams in de afdeling Oost eindigde de najaarscompetitie vorige week. Kampenion 5 en Olst 2 vormden daarop een uitzondering. Olst 2 kon namelijk vorige week vrijdag geen team op de been brengen en daarom stelde de competitieleider de wedstrijd opnieuw vast voor vrijdag 4 december. Team 5 kon nog kampioen worden als het tenminste 9 punten zou weten te halen. Ik heb lang getwijfeld, maar uiteindelijk is de wedstrijd Kampenion 5 - Olst 2 deze week ‘de wedstrijd van de week’.


2e klasse: Kampenion 5 - Olst 2

Zoals aangegeven, moest team 5 tenminste 9 punten zien te halen. Concurrent en koploper De Spinners 1 heeft namelijk de laatste weken de nodige steken laten vallen; het verloor in de tweede competitiehelft al haar drie thuiswedstrijden. Slechts de inhaalwedstrijd tegen ……. Olst 2 leverde een 10 - 0 zege op.

Simon van der Woude, Wim Tillema en Sebastian Holzappel namen het op tegen Rody Kobus, Roderik Ader en invaller Arnold Bes (team 3) die in de 3e klasse tot een percentage van 70 kwam en met zijn team de titel behaalde.

In de openingspartij nam Simon het op tegen kopman Rody waarvan hij in Olst had verloren. In de 1e game verspeelde Simon een zeker lijkende gamewinst, maar in de 2e game herstelde hij zich knap. De 3e en 4e game waren spannend, maar het was Simon die met tweemaal 11 - 9 de partij eruit wist te slepen en de belangrijke 1 - 0 op het scorebord bracht.

Wim had vervolgens geen enkele moeite om Roderik te verslaan. Wim gunde zijn tegenstander in totaal nog geen 10 punten. Sorry Roderik! Nooit geweten dat Wim zo weinig sociaal was: 2 - 0.

Sebastian had daarna tegen invaller Arnold even nodig om aan diens spel te wennen. De 1e game sleepte hij er ternauwernood met 14 - 12 uit. Ook in de 2e ging het bepaald niet gemakkelijk en hij had enigszins geluk dat Arnold in de finale van de game niet vasthield aan de tot dan toe vrij succesvolle tactiek: 11 - 8. In de 3e game was het verschil groter: 11 - 6. Zo stond het na de eerste drie enkelpartijen 3 - 0 en lag team 5 nog op schema.

In het dubbel traden Sebastian en Simon aan tegen Roderik en Arnold. Zonder al te grote problemen trokken S&S de partij in drieën naar zich toe: 4 - 0.

Na het dubbel was het de beurt aan Wim om tegen kopman Rody aan te treden. Wim had verrassend weinig moeite met Rody en hij won dan ook overtuigend ‘in straight games’. Aanvallend en verdedigend was Wim zijn tegenstander de baas: 5 - 0.

Simon zette in zijn tweede partij tegenstander Arnold vrij snel onder druk en die wist niet onder die druk uit te komen. Ook Simon won overtuigend in drieën: 6 - 0.

Net als in zijn eerste partij tegen Arnold had Sebastian het ook lange tijd lastig tegen Roderik. Ook nu moest er een verlenging aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen. Die winnaar werd Sebastian na 13 - 11. Daarna ging het ietsje gemakkelijker, maar overtuigend was het niet. Toch hoefde ook Sebastian geen game af te staan in een partij die qua scores wel een kopie leek van die tegen Arnold. Met nog drie partijen stond het dus 7 - 0 en lag team 5 nog altijd op schema.

Wim leek in zijn laatste partij tegen Arnold lange tijd opnieuw geen game te hoeven afstaan. Hij won de 1e en 2e game met vrij ruime cijfers. Concentratieverlies in de 3e game kostte hem de game (9 - 11), maar daarna was Wim weer bij de les: 11 - 4 en bracht hij de stand op 8 - 0.

Team 5 moest van de resterende twee partijen er nog één zien te winnen om de titel veilig te stellen.

Eerst was het de beurt aan Sebastian en Rody, oftewel de wedstrijd tussen de beide kopman. Wim heeft weliswaar het hoogste percentage in het team, maar hij speelde slechts enkele wedstrijden mee. Beide heren maakten er een spannende en - dus - lange partij van. Via 8 - 11, 11 - 8 en 7 - 11 nam Rody een 1 - 2 voorsprong. Na wat tactische tips van Simon ging Sebastian - die zijn forehand opening nauwelijks over het net kreeg - iets anders spelen. Dat bracht hem de winst in de 4e game: 11 - 7. In de beslissende game hatte Sebastian vom Anfang an die Nase vorn. Toch zag hij Rody op een gegeven moment sterk terugkomen. Sebastian nam vervolgens een time-out en verloor daarna vrijwel geen punt meer: 11 - 7. Dat betekende de 9 - 0 voorsprong en tevens de titel in de 2e klasse D.
Hierna werden (sportief) felicitaties uitgewisseld en ook de aanwezige toeschouwers - leuk dat een aantal de moeite had genomen om te voorkomen dat beide teams in een lage zaal zouden spelen - feliciteren Sebastian, Simon, Wim en de ook aanwezige Jelmer.

Er moest nog één partij worden gespeeld, die tussen Simon en Roderik, maar die partij ging nergens meer om. In een ‘pretpongpartijtje’ was het uiteindelijk Simon die in drieën won.

Team 5 behaalde zo een maximale 10 - 0 zege. Degenen die niet aanwezig waren, zouden kunnen denken dat de spelers van Olst 2 er met de cap naar gooiden. Dat is echter niet het geval. Cruciaal was achteraf gezien de zwaarbevochten winst van Simon in de openingspartij tegen Rody. Had Simon die partij verloren, dan was de kans groot geweest dat team 5 in één van de andere partijen tegen een tweede nederlaag was aangelopen en de titel zou mislopen. Zover kwam het dus niet.
Team 5 behaalde ‘in blessuretijd’ alsnog de titel in de 2e klasse D. Felicitaties aan Jelmer, Sebastian, Simon, Wim en ook Pascal!

Natuurlijk is het apart en vervelend dat de wedstrijd een week na het officiële competitie-einde nog moest worden gespeeld. Aan de andere kant, ook vorige week vrijdag was de uitslag van de wedstrijd De Spinners 1 - Smash ’70 4 (4 - 6) al bekend. Bovendien zou Olst 2 toen in eerste instantie met slechts twee spelers - waaronder een invaller - aantreden. Dus zo bekeken …..
Ik denk dat de spelers van De Spinners reëel genoeg zijn om te beseffen dat zij de titel zelf uit handen hebben gegeven. Na 8 van de 10 wedstrijden hadden de Spinners een voorsprong van 10 punten (!) op team 5. In de negende speelronde won team 5 met 3 - 7 bij de Spinners en in de laatste wedstrijd verloor de koploper dus met 4 - 6 in eigen huis van Smash ’70 4.

Team 5 promoveert na het behalen van de titel naar de 1e klasse, waar het al enkele seizoenen tegenaan zat te hikken.

Scores:
Sebastian 3, Simon 3, Wim 3 en dubbel 1

Eindstand:
Kampenion 5         10 - 65  P
De Spinners 1       10 - 64
Hoonhorst 1         10 - 58
Smash '70 (H) 4     10 - 49
Trias 5             10 - 44  D
Olst 2              10 - 10* D

Percentages:
Wim Tillema          9 8 89%
Sebastian Holzapfel 21 17 81%
Simon van der Woude 27 19 70%
Jelmer van der Veen 12  5 42%
Pascal Bruins        9  3 33%

Mijn prognose voor team 5 luidde: een 1e plaats en het voldeed uiteindelijk met een forse eindsprint aan mijn verwachtingen.


2e klasse: Kampenion 7

Vorige week heb ik in mijn bijdrage met de nodige overzichten verzuimd aandacht te schenken aan team 7 dat overigens in de laatste speelronde niet meer in actie kwam. Mijn excuses.

Zoals mocht worden verwacht, slaagden de buren van GTC 1 erin - zij het nipt - om in de laatste competitiewedstrijd over team 7 heen te wippen waardoor de Kampenaren op plaats 5 eindigden, een plek die degradatie betekent. We moeten constateren dat het verschil tussen kopman Jackie en de andere spelers te groot was.

Eindstand:
Bosman/Wezep 2      10 - 60 P
Heino 2             10 - 59
Emmeloord 2         10 - 51
GTC 1               10 - 46
Kampenion 7         10 - 45 D
Leogang SL 2        10 - 39 D

Percentages:
Jackie vd Meulen    27 20 74%
Jan Beks            24  8 33%
Hans van de Berg    18  6 33%
Danny Visscher      21  4 19%
Thomas Niemeijer     0  0  0%

Mijn prognose voor team 7 luidde: een 5e plaats. Soms haat ik het om gelijk te krijgen.

Schreef ik vorige week dat mijn prognoses met een score van 3 uit 10 niet overhielden, ik moet toch constateren dat ik wat te hard was voor mijzelf. Omdat ik team 7 over het hoofd had gezien, ging het om een score van 3 uit 9 (33%). Aangezien ik zowel de eindklassering van team 5 als team 7 juist heb voorspeld, eindig ik toch nog op een score van 5 uit 11 en dat is 45%. Mwah, voorwaar niet gek.

Kampenion besluit de najaarscompetitie 2015 dus met drie kampioenschappen voor de teams 3, 5 en 8 en twee degradaties voor de teams 2 en 7. Kampenion lacht en Kampenion huilt dus!

Dit was dan echt mijn laatste bijdrage over de najaarscompetitie 2015. De beide wedstrijdsecretarissen en de Technische Commissie buigen zich momenteel over de nieuwe teamindelingen. Daarover binnenkort meer.

Ik bedank een ieder voor de aandacht en het geduld in het afgelopen seizoen en wellicht tot de voorjaarscompetitie 2016!

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris SENIOREN

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar